Ubuntu 9.10 – Karmic Koala


Ubuntu 9.10 se pojavio u oktobru 2009 I zbog toga nosi oznaku 9.10
Ukoliko zelite da instalirate ubuntu, instalaciju sistema mozete da preuzemte sa: http://www.ubuntu.com/getubuntu/download ili mozete da narucite besplatne diskove na: https://shipit.ubuntu.com/ .

VAZNO: Ako skinete instalaciju sa interneta, potrebno je da taj .iso fajl narezete na disk pomocu nekog od ova dva uputstva:

http://forum.krstarica.com/showthread.php?t=333139
http://forum.krstarica.com/showthread.php?t=283884


Preduslovi za instalaciju

Da bi ste instalirali ubuntu 9.10, potrebno je da vas racunar ima minimum sledece preformanse:

300 MHz x86 processor
64 MB sistemske memorije tj. RAM-a
Minimum 4 GB praznog prostora na Hard disku
VGA graficku karticu rezolucije 640x480
CD-ROM drajv

dok je preporučljivo da imate:

700 MHz x86 processor
384 MB sistemske memorije (RAM)
8 GB prostora na HDD-u
Grafičku karticu sposobnu da prikaže 1024x768 rezoluciju
Zvučnu karticu
Mrežnu ili internet konekciju

Pored toga, potrebno je da namestite I u BIOS-u da se sistem prvo podize sa CD-a, pa tek onda sa hard diska. (Druga poruka na temi :http://forum.krstarica.com/showthread.php?t=283884)


Instalacija

1) Po ucitavanju sadrzaja CD-a otvara se prozor u kome korisnik treba da izabere jezik instalacije.2) Posle odabira jezika otvara se meni u kome mozete da izaberete da:- Probate ubuntu bez instalacije I promena na vasem hard disku (prva opcija)
- Instalirate Ubuntu(druga opcija)
- Proverite instalaciju
- testirate memoriju
- I da na kraju izadjete iz instalacije

Tasteri F1 do F6 pruzaju naprednije opcije instalacije kao I dodatne opcije

3) Sledi ucitavanje sistema sa diska4) Kada se zavrsi sa ucitavanjem sistema pojavljuje vam se live (ziva) verzija sistema. Live verzija sistema ima skoro sve iste funkcije kao I obicna verzija, stim sto nije instalirana na vasem racunaru. Koristi se za isprobavanje ubuntu-a. U slucaju ako zelite da prekinete instalaciju, dovoljno je da restartujete racunar (kliknete na znak pored koga pise ubuntu u gornjem desnom uglu I izaberete opciju Restart) I da izvadite disk iz CD roma.5) Da bi ste zapoceli sa instalacijom ptrebno je da kliknete na ikonicu ispod koje pise “Install Ubuntu 9.10”.

6) Otvara se prozor u kome mozete da izaberete jezik na kome ce da bude ceo operativni sistem. Preporucujem da izaberete Engleski jer je I ovo uputstvo na engleskom jeziku. Mada I ako izaberete neki drugi jezik, necete moci da pogresite.7) U sledecem koraku birate svoju lokaciju I casovnu zonuLokaciju odabirate ili klikom na mapi ili jednostavnim odabirom sa padajuceg menija.

8) Odabir mape tastature je sledeći korak instalacije. Ukoliko imate tastaturu sa srpskim latiničnim karakterima, u levoj koloni odaberite Serbia a u desnoj Serbia - latin, i kliknite na Forward. Ovo mozete da uradite I kasnije ako bude bilo potrebno.9) Sada je potrebno odrediti na koji nacin ce se instalirati na hard disk.Postoje tri nacina instalacije:
– koristi se celi hard disk tj. particija (svi podaci se gube)
– da se upotrebi najveci slobodan prostor
– manuelan odabir10) Sledeci korak je da unesete podatke kao sto su vase ime, ime koje cete koristiti za log in, vasu sifru, kako ce se zvati racunar I na kraju postoji opcija da se sistem sam ucitava tako da nece biti potrebno da stalno unosite sifru.11) Ubuntu sa sobom donosi i asistenta migracije koji vam omogućuje da uvezete svoja dokumenta i podešavanja iz postojećeg operativnog sistema (XP ili neki drugi NU/Linux). Ako ne zelite da kopirate podatke sa drugog OS, kliknite na forward.12) Zadnji korak instalacije donosi pregled svih unetih izmena. Sve promene koje ste uneli biće zapisane na hard disk tek kad kliknete na dugme Install (osim particionisanja hard diska sto je ucinjeno ranije).13) Krece instalacijaU zadnjem koraku je potrebno da kliknete na restart, kako bi se restartovao racunar I kako bi ste poceli da koristite novi sistem.

Uputstvo je potpuno moje .