Jovana Vojinović, šahovski velemajstor

D U K Lj A N I N

Ističe se
Poruka
2.960
Jovana za zvanje velemajstora


10. POJEDINAČNO PRVENSTVO EVROPE U ŠAHU - (BUDVA, 5-19. MART 2009.)


Podgorica - Deveto kolo pojedinačnog prvenstva Evrope u šahu za seniore, koje se održava u Budvi, ostalo je u sjenci uspjeha naše juniorke Jovane Vojinović (2.331). Ona je remijem protiv internacionalnog majstora iz Grčke Spiridona Kapnisisa (2440) osvojila prvu normu za titulu velemajstora.

Od crnogorskih šahista remizirali su Nikola Đukić (2.500) bijelim figurama sa jermenskim velemajstorom Miheilom Medlišvilijem (2.619), i Blažo Kalezić (2.460) sa Rusom Valerijom Neverovim (2.560). Milan Draško (2.533) crnim figurama u francuskoj odbrani nije uspio da parira švedskom velemajstoru Emanuelu Bergu (2.606). Kao i Draško, ni Ljilja Drljević (2244) nije bila uspješna protiv internacionalnog majstora iz Srbije Branimira Maksimovića (2.423)

Na prvoj tabli viđena je velika borba za lidersku poziciju između ruskog i jermenskog velemajstora Ernesta Inarkijeva (2.656) i Badura Džobave (2.669), a partija je završena remijem.
Najbolju igru u vodećoj grupi pružio je holandski velemajstor bosansko-hercegovačkog porijekla Ivan Sokolov (2.657). On je bijelim figurama nadigrao Njemca Georga Majera (2.608) i priključio se vodećoj grupi sa sedam poena iz devet partija.

D.M.
 
Jovana Vojinović

jovana-vojinovic-12007.jpg


Na međunarodnom šahovskom turniru u Kanu 17–godišnja juniorka crnogorske reprezentacije Jovana Vojinović osvojila je i treći bal i tim rezultatom postala prva Crnogorka sa zvanjem šahovski velemajstor.

Sa 5 bodova u konkurenciji deset šahista, Vojinović je u Kanu podijelila od drugog do petog mjesta i dobila novih 67 poena za rejting 2.398. Prvi bal 14. igračica svijeta u juniorskoj konkurenciji osvojila je u januaru ove godine trijumfom na Prvenstvu Mediterana, a sa juniorskom selekcijom Crne Gore prošle godine je na Prvenstvu Evrope bila srebrna, a godinu ranije bronzana.
 
Jovana šampion

POJEDINAČNO PRVENSTVO CRNE GORE U ŠAHU - SVIH ŠEST POBJEDA NAŠEG ŽENSKOG VELEMAJSTORA


jovana-vojinovic-square-12903.jpg


Podgorica – Velemajstor Jovana Vojinović novi je prvak Crne Gore, a do titule je došla sa svih šest pobjeda. Drugo mjesto pripalo je omladinskoj prvakinji Crne Gore Sanji Mišović.
Za razliku od ženskog tunrira, na kojem nijesu učestvovale pobjednice iz prethodne dvije godine, Marija Stojanović i Aleksandra Mijović, u konkurenciji muškaraca na 61. Pojedinačnom prvenstvu Crne Gore u cetinjskom hotelu "Grand" nakon 5. kola ne nedostaje uzbuđenja. Juče su samo dva meča okončana podjelom poena, dok je u meču dana, naš najbolje rangirani šahista, Dragiša Blagojević (2.545) uspio da velikom borbom crnim figurama savlada velemajstora Božidara Ivanovića (2.415).
Ostali rezultati: Dragan Kosić - Srđan Benderać 1:0, Blažo Kalezić - Marko Krivokapić 1:0, Nikola Đukić - Vladimir Pajković 1:0, Milan Draško - Đorđije Kontić remi, Predrag Nikač - Stefan Mijović remi.
Poslije petog kola vodi Kosić sa 4 boda, ispred Kalezića, Blagojevića i Draška sa po 3,5 poena.
Parovi 6. kola danas od 15,30 sati: Benderać - Blagojević, Pajković - Ivanović, Krivokapić - Đukić, Mijović - Kalezić, Kontić - Nikač, Kosić - Draško.

S.Ž.
 

Back
Top