Instalacija Fedore 10

Fedora 10 je poznata jos i kao Cambridge i pojavila se na trzistu 25.11.2008. godine.

Da bi ste instalirali Fedoru 10 potrebna vam je odgovarajuca instalacija (i386 ili amd64) koja se reze na DVD. Instalaciju moze da skinete sa adrese:

http://fedoraproject.org/get-fedora

Kada skinete instalaciju, narezite je na prazan DVD po uputstvu sa teme: http://forum.krstarica.com/showthread.php?t=283884(potrebno je na ovaj nacin da se reze zbog toga sto je to .ISO fajl i da bi disk bio butabilan).

Pocetak instalacije:

Ubacite DVD u citac i restartuje racunar. Ako ste pre toga podesili da vam se sistem podize sa diska, trebalo bi da vam se pojavi sledeci prozor (ako niste podesili, mozete to da uradite kao sto je opisano ovde http://forum.krstarica.com/showthread.php?t=283884 ). Taj "program" koji vam se prikazao je GRUB i omogucuje vam da instalirate sistem, oporavite sistem, proverite memoriju i na kraju da izadjete iz instalacije.odaberite opciju install or upgrade an existing system

Sledece sto se pojavljuje predstavlja detekciju komponenti vaseg racunara.

Kada se zavrsi ucitavanje diska i detekcija komponenti vaseg racunara pojavljuje vam se mogucnost da izvrsite testiranje diska. Ovde slobodno izaberite opciju "Skip".

Posle toga pojavljuje vam se Anakonda (tako se zove Fedorin instalacioni program )idite na "Next"

U sledecem prozoru izaberite jezik koji ce te da koristite tokom instalacijeposle toga, u narednom prozoru izaberite vasu tastaturu (ovde birate jezicku konfiguraciju vase tastature)zatim unesite naziv koji ce da predstavlja vas racunarizaberite vasu lokacijuunesite sifru buduceg administratora. Ova sifra je potrebna kako bi ste sprecili upad na vas racunar i bezpravno instaliranje programaU sledecem koraku se vrsi odabir particije gde zelite da instalirate novi sistem. Ako imate prazan hard disk samo pritisnite "Next". Obavezno proverite da li je namestena opcija "Remove all partitions on selected drives and create default layout" .U slucaju ako zelite da neku particiju podelite (nemate mogucnost da ispraznite tu particiju a ima dosta slobodnog mesta) onda odaberite opciju "Use free space on the selected drives and create default layout". Potrebno je da na toj particiji imate minimum 10 GB praznog prostora od koga ce se napraviti nova particija.Da bi ste bili sigurni od upada na vas racunar mozete da izvrsite enkripciju particije (nije obavezno. Ako ne zelite da vrsite enkripciju u prethodnom koraku odstiklirajte opciju za enkripciju). Enkripcija predstavlja sifrovanje sadrzaja vase particije tako da ce svi vasi podaci na njoj biti sigurni.Pojavljuje vam se prozor u kome je potrebno da pritisnete "Write changes to disk".posle toga dolazi do formiranja te nove particijeU sledecem prozoru odaberite opcije kao sa slike. U prvom polju prozora ste izabrali da ce se vas racunar koristiti za kucnu ili kancelarisjku upotrebu (postoje jos opcije da vas PC bude server i da se koristi za pravljenje software-a). A u drugom delu prozora ste izabrali sta ce se koristiti prilikom instalacije. kada pritisnete Enter, krece instalacija sistema.pocela je instalacija sistema

kada se pojavi naredni prozor znaci da ste uspesno instalirali sistem i da je potrebno restartovanje racunara. Kliknite na dugme "Reboot".

.

Izvadite disk i prilikom ponovnog podizanja sistema, podizace se sistem sa vaseg hard diskaako ste uneli da se vrsi enkripcija particije pojavljuje se sledeci prozor:unesite vasu sifru i pritisnite enter na tastaturi.

Sistem nastavlja da se podize i pojavjuje se Wizard koji ce vam pomoci oko daljeg podesavanja.dalje vam se pojavljuje ugovorU narednom prozoru unesite vase trazene podatkepodesite vreme i datumU sledecem prozoru stiklirajte opciju "do not send profile" i idite na "Finish".

Posle toga pojavljuje se prijavna stranaI na kraju pojavljuje se vas novi desktop(slike su preuzete sa www.softpedia.com)