Zukorlić promenio retoriku prema srpskim vlastima

30. novembar 2009. | 11:32 | Izvor: Tanjug
Čitaj mi!
Test verzija. U saradnji FTN i firmom AlfaNum.

NOVI PAZAR - Islamski praznik Kurban bajram, koji se danas završava, obeležila je uočljivo izmenjena retorika i stav prema državnoj vlasti glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića, koji je prvi put pozvao na političko i versko pomirenje Bošnjaka u Srbiji i Sandžaku.

Prvi put Zukorlić je javno pozvao i imame, koji su ga pre dve godine napustili i utočište našli u Rijastu Islamske zajednice Srbije koji je već bio formiran pri Bajrakli džamiji u Beogradu, da se vrate pod okrilje Islamske zajednice u Srbiji. Taj poziv se, međutim, ne odnosi i na njihove vođe koje glavni muftija smatra "zločincima".

Dosadašnje ponašanje kontraproduktivno

Reis ul ulema Rijaseta Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić smatra da je promena Zukorlićeve "ratoborne i huškačke" retorike očekivana, pošto je, kako tvrdi, shvatio da je njegovo dosadašnje ponašanje bilo kontraproduktivno, pa i u delu vernika koji njega načelno podržavaju.

Zilkić glavnog muftiju smatra gubitnikom koji bajramske mubarek dane vešto koristi samo da bi na sebe ponovo skrenuo medijsku pažnju.

Zukorlić, inače žestoki kritičar vlasti u Srbiji, posebno Ministarstva vera i ministra Bogoljuba Šijakovića, čiju ostavku traži, prvo je u bajramskoj poruci pozdravio "pozitivne signale" pojedinih delova vladajuće strukture.

Jedan od tih pozitivnih signala je, smatra on, nedavna poseta zamenika premijera i ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru, čiji je Zukorlić predsednik i čija se akreditacija iščekuje, ali i u "priznanju" Ministarstva vera da je pogrešilo kada je studentima Fakulteta za islamske studije neopravdano uskratilo pravo na stipendije.

Uzeti što nude, pa tražiti i više

Zukorlić se u nizu svojih bajramskih nastupa pridružio pozivu građanima koji su uputile dve najuticajnije političke opcije - koalicija Bošnjačka lista za evropski Sandžak Sulejmana Ugljanina, koga smatra jednim od glavnih krivaca za pokušaj, kako tvrdi, rušenja Islamske zajednice u Srbiji, i Sandžačke demokratske partije, čiji je osnivač Rasim Ljajić - da "pokažu svest" i u što masovnijem broju se upišu u poseban birački spisak nacionalnih manjina.

"Nemojte se zanositi da ćete ostvariti sva svoja prava, ali je jako važno da bošnjački savet bude stvarno bošnjački i da bude u službi Bošnjaka. Ovakvih kakvi jesmo, loši i dobri i manjkavi i obrazovani...", poručio je muftija na bajramskom prijemu u Mešihatu.

A, ako to bude "još jedno porobljavanje Bošnjaka, onda smo mi krivi", kazao je on, istakavši da je veoma važno od vlasti uzeti ono što nude, a potom im tražiti i više.

Zukorlić je poručio da je neophodno napraviti sklad normalne komunikacije među Bošnjacima bez obzira na pojedinačnu političku opredeljenost, jer, kako je rekao, narod koji ne izgradi osećaj za jedinstvo, nema nade za opstanak.

"Ne očekujem da će oni (vlast u Srbiji), posle svake naše izjave ispravljati stvari... Ali, moraće onog trenutka kada postignemo nacionalno jedinstvo i kada u istom safu (džamijskom redu) budu stajali Islamska zajednica i sve važne političke partije...", naveo je muftija koji ne sumnja da će u tome i uspeti.

Do novog ustrojstva IZ - izborima

On je rekao da je Bošnjaka malo da bi se međusobno odbacivali, pa je pozvao i, kako je rekao, onu braću koji su pre dve godine otišli stramputicom.

"Pozivam i onu našu braću, koji su otišli stranputicom i koji su se na trenutak pogubila, da se vrate svojima. Oni koji su bili autori tog izdvajanja su krivci i veliki zločinci, ali njihovi sledbenici, možda, i nisu. Njih treba vraćati, jer su žrtve jedne najobičnije političke manipulacije", naveo je Zukorlić.

Zukorlićeva i Zilkićeva opcija unutar islamske zajednice se međusobno ne priznaju, a njihovi sukobi oko prevlasti nad vernicima i vakufske imovine su česti i ne retko oružani. Zukorlićeva opcija organizaciono pripada Islasmkoj zajednici Bosne i Hercegovine i reis ul ulemu Mustafu Cerića priznaje za jedinog vrhovnog poglavara.

Zilkić priznaje da je svako stanje bolje od postojećeg i da je kompromis između dveju opcija islamske zajednice "moguć i neophodan".

Vrhovni poglavar kaže da je do novog ustrojstva unutar islamske zajednice moguće doći - jednostavno izborima.

"Nikada mu (Zukorliću) više nećemo dozvoliti da bude prvi čovek i u toj nekoj drugačijoj organizaciji morao bi da se odrekne pripadnosti Rijasetu Bosne i Hercegovine i priznati postojanje Rijaseta Islamske zajednice Srbije u Beogradu", kazao je Zilkić Tanjugu.

http://www.rtv.rs/sr/vesti/drustvo/d...st_165200.jsp#

Zukorlic promenio retoriku ili vlast promenila retoriku prema Zukorlicu posetom Dacica i vracanjem stipendija nakon pritisaka EU,Amerike i Turske?