Смемо ли да ћутимо?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Obican i normalan

Početnik
Poruka
26
Зар смемо да ћутимо о сарадњи црквених поглавара са комунистима и нацистима, као и о учешћу појединих црквених великодостјника у крвавим ратним збивањима од 1991. до 1995. године?

Зар смемо да ћутимо о енормном богаћењу појединих црквењака чији возни парк прешује возни парк Еу у Бриселу?

Зар смемо да ћутимо о томе да нам данас о "вери" причају најобичнији титоистички безверници?

Смемо ли да ћутимо пред неморалом, криминалом и педофилијом у СПЦ?
 
Зар смемо да ћутимо о сарадњи црквених поглавара са комунистима и нацистима, као и о учешћу појединих црквених великодостјника у крвавим ратним збивањима од 1991. до 1995. године?

Зар смемо да ћутимо о енормном богаћењу појединих црквењака чији возни парк прешује возни парк Еу у Бриселу?

Зар смемо да ћутимо о томе да нам данас о "вери" причају најобичнији титоистички безверници?

Смемо ли да ћутимо пред неморалом, криминалом и педофилијом у СПЦ?

Za ovako nešto trebalo bi neke dokaze da izbaciš.Ovako ti dođe ko kljucanje napamet.;):p
 
Moze se o svemu pricati,nema tabu tema ,ali sa dokazima i vec sam napisao na zatvorenoj temi...ovo ti nije oglasni prostor za knjige Ostroskog....:ok:


Не рекламирам ја Острошког, него начелно говорим о запуштеној Аугијевој штали у СПЦ, а њему није потребна реклама јер тај човек има властиту читалачку империју међу Србима на свих пет континената. мене овде принципијелно занима морално и национално псорнуће неких српских свештеника.
 
Не, него обичан и нормалан Србин коме не могу да сипају прашину у очи неки попови и њихвои комунистички другари - политички лопови.

Vec sam napisao...napisi ovde dokaze za to sta tvrdis i nema problema tema ostaje,bar sto se mene tice...a ona tema je cista propaganda za novu knjigu od Ostroskog i nista vise od toga.
 
Прелистајте мало архиву СПЦ за период од 20. октобра 1944. до 25. јуна 1995. године, па ћете наћи брда материјала о сарадњи комуниста и црквењакаа, о томе како су комунисти бирали патриајрхе Викентија 1950, Германа 1958., Павла 1990., о томе како су преко комунситичке Верске комисије изазивале раздоре код народа, от оме како су на робију слали антикомунсиитчке црквене великодостојнике и много чега осталог.
Уосталом, архив Народне Скупштине Србиеј потврђује све то, а полгедајте мало и архиву дневне штампе од 1944. године до 1958., да не идем даље.
 
Зар смемо да ћутимо о сарадњи црквених поглавара са комунистима и нацистима, као и о учешћу појединих црквених великодостјника у крвавим ратним збивањима од 1991. до 1995. године?

Зар смемо да ћутимо о енормном богаћењу појединих црквењака чији возни парк прешује возни парк Еу у Бриселу?

Зар смемо да ћутимо о томе да нам данас о "вери" причају најобичнији титоистички безверници?

Смемо ли да ћутимо пред неморалом, криминалом и педофилијом у СПЦ?

Sloticu se sa tobom da neki od njih su enormno bogati i samim tim imaju takav vozni park... Slozicu se sa tobom da su danas najveci vernici oni koji o veri ne znaju nista... I koji su naprasno zadnjih godina postali vernici pa slave po deset slava... Valjda da nadoknade... Ali to nema mnogo veze sa Titom... Nemoj svoj bez da iskaljujes na mrtvom coveku... Ima vise veze sa onim pravim vernicima zasto su to dozvolili kao i sa "crkvenjacima" koji su u stanju da sve dozvole za koji dinar... Ne mogu da opisem koliko mi je jadno bilo kada sam u jednoj pravoslavnoj crkvi u inostranstvu video poruke licne prirode po zidovima... Samo me je zanimalo sta ce biti sa njima kada ponestane mesta... Hoce li pisati i svecima po licu i odeci, ili ce prekreciti te bele povrsine pa "jovo nanovo"... Slozicu se sa tobom i za odredjeni nemoral koji postoji u crkvi... To je svima vidljivo... Od otimanja za crkvenu vlast, do odbijanja popova da sluze bez novcane nadoknade, do popova koji tuku zene i slicno... Isto tako bilo je i slucajeva pedofilije...

Sa druge strane, ne znas sta si hteo da kazes o saradnji crkvenih poglavara sa komunistima i nacistima... Problem ovog tvog teksta je sto je jako neprecizan i puko nabrajanje... Kada god govoris o crkvi, treba da znas da ona treba da bude otvorena za sve i da su svi pred bogom jednaki... Nije na tebi da presudjujes sa kim treba a sa kim ne treba saradjivati... Sa druge strane, crkva nema nikakvih razloga da se mesa u civilnu vlast, i to je jedna od pohlepa koje su zavladale u crkvenim redovima... Svaka politicka partija je pocela i poljski wc kada sagradi da ga osvesta... I za svaku priliku zove crkvene velikodostojnike na raznorazne gluposti... To je ono gde crkva ne bi trebala da se mesa... Ona vodi brigu o veri i ovaj deo je bas prikaz nemorala u crkvi... Da ne govorimo agitovanje pojedinik crkvenih velikodostojnika i obicnog svestenstva za koga bi ljudi trebalo da glasaju... Jer na taj nacin crkva izdaje svoje vernike drugacijeg politickog opredelenja...

Moj ti je savet da za sve sto si ovde napisao ili nisi napisao, navedes i neke dokaze... Ne mislim dokaze u pravom smislu te reci... Vec neke primere sa linkovima odakle si te primere preuzeo... Jer ne verujem da si nekom drzao svecu pa da sve to znas iz prve ruke... Tako ce ova tema dobiti na znacaju...
 
ПЕДОФИЛИЈА У СРПСКОЈ ПРАВОСЛАВНОЈ ЦРКВИ

Педофилија је присутна у Српској православној Цркви, а то потврђују судске пресуде црквеним вели- кодостојницима због педофије.
Примера ради, бивши старешина манастира Хопово на Фрушкој гори монах Иларион, чије је световно име Јован Мишић, осуђен је у Општинском суду у Новом Саду на годину дана затвора због три случаја "недозвољених полних радњи." (1)
Из мноштва вести и коментара поводом овог срамног случаја цитирам у целини вест из београдских ''Вечерњих новости'':
''НОВИ САД - Бивши старешина манастира Хопово, монах Иларион (световно име Јован Мишић) осуђен је у Општинском суду на годину дана затвора због три случаја недозвољених полних радњи. За једно од ових кривичних дела, оптужба је одбијена, јер је дошло до апсолутног застаревања.
Некадашњи игуман фрушкогорског манастира је најпре био осуђен на јединствену казну од десет месеци, али је Окружни суд у Новом Саду преиначио пресуду Општинског суда.
Илариона оптужница терети да је 2001. године у Дворској башти у Сремским Карловцима наводио на блуд малолетнике. У оптужници су наведена имена малолетних дечака. Од краја 2001. године, када је подигнута оптужница, до наставка процеса 2005. године, монах је био само једном на суду. Када се појавио у судници 2003. тражио је изузеће судије. Због тога је процес био прекинут на неодређено време, а некадашњи старешина манастира Хопово се није одазивао на судске позиве и није био доступан суду.
Када је априла 2005. године напокон “откривен” у породичној кући у Госпођинцима, тридесетак километара од Новог Сада, демантовао је да је избегавао да се одазове на судске позиве, тврдећи да му никакви судски позиви нису стизали још од 2001. године. На једном рочишту крајем те године, Иларион је негирао све оптужбе.
На пресуду Општинског суда, којом је Илирион био осуђен на десет месеци, жалиле су се обе стране - оштећени и Иларион. Окружни суд је, уважавајући жалбу пуномоћника оштећених, преиначио првостепену пресуду и за свако од три кривична дела недозвољене полне радње утврдио казну од по пет месеци (уместо четири, како је било одређено првостепеном пресудом) и изрекао јединствену казну од годину дана. Иларионова жалба је одбијена као неоснована. '' (2)
Још више о овом срамном случају баца светло текст из београдског листа ''Данас'' од 20. марта 2005. године који дословно преноси агенцијске вести.

Монах Иларион протеран и из Хрватске

Владика Сава наводно разрешио монаха Илариона дужности старешине манастира Ораховица код Вировитице
Загреб, Нови Сад, Пљевља - Монах Иларион (63), бивши старешина манастира Хопово на Фрушкој гори, против којег се у Новом Саду води судски поступак због оптужби за педофилију, због сличних оптужби протеран је из Хрватске, пише јучерашњи загребачки Вечерњи лист. У напису овог дневника наводи се да је Иларион којег је прошле године владика славонски Српске православне цркве Сава привремено поставио за старешину манастира Ораховица на Папуку, одлу- ком Општинског прекршајног суда у Ораховици кажњен новчано, уз заштитну меру удаљавања с подручја Хрватске на рок од две године и забраном уласка у ту државу, због блудних радњи. Прекршајни суд у Ораховици код Вировитице донео је овакву одлуку, пошто су пре неколико дана двојица ученика пријавила да је Иларион "мастурбирао иза чемпреса код основне школе".
Истога дана када је дознао за опсцено понашање монаха, владика Сава разрешио га је дужности, пише "Вечерњи лист" и додаје да је монах Иларион враћен у један црногорски манастир, одакле је и дошао у Хрватску.
Суђење Илариону због оптужби да је вршио блудне радње над неколико малолетних дечака, у Новом Саду траје више од три године. После оптужби да је у Сремским Карловцима терао децу на блудне радње, владика сремски Василије протерао је Илариона из манастира Хопово на Фрушкој гори. Иларион је, поневши са собом и већи део манастирске имовине, отишао у манастир Свете Тројице у Пљевљима, који припада Епархији Милешевској, на чијем је челу владика Филарет. Иларион је две године био игуман манастира Свете тројице у Пљевљима, када га је крајем септембра прошле године епископ милешевски Филарет разрешио дужности због педофилије.
Иларион је први пут хапшен 6.јуна 2001. године, када га је новосадска полиција осумњичила за блудне радње над децом док је службовао у манастиру Хопово. Против њега је тада подигнута оптужница у новосадском суду, али судски процес до данас није завршен. Начелник Центра безбедности Пљеваља Миливоје Томчић рекао је ФОНЕТУ да се "поп Иларион не налази у Пљевљима".
- Сигуран сам да се више никада неће вратити, не само у Пљевља, већ ни у једно друго место у Црној Гори. Заиста не знам где се настанио после наредбе да напусти Пљевља - рекао је Томчић.
Шездесеттрогодишњи Иларион чије је световно име Јован Мишић осумњичен је да је током службе у пљеваљском манастиру "покушавао да задовољи своје сексуалне нагоне у околини манастира и школских дворишта". Пошто је црногорска полиција спровела истрагу и инсистирала да СПЦ уклони овог свештеника, Илариону се крајем септембра прошле године изгубио сваки траг.
Монах Иларион је у више наврата одбацивао све оптужбе за педофилију. (3)
Врх Српске православне цркве су уопште није огласио поводом овог злопочинства!



--------------

(1) Вечерње новости, Београд, субота 10. фебруар 2007.; Политика, Београд, субота 10. фебруар 2007.; Дневник, Нови Сад, субота 10. фебруар 2007.
2) Вечерње новости, Београд, субота 10. фебруар 2007.
(3) Дневни лист ''Данас'', Београд 20, март 2005. Агенције: Бета и Фонет.
 
Прелистајте мало архиву СПЦ за период од 20. октобра 1944. до 25. јуна 1995. године, па ћете наћи брда материјала о сарадњи комуниста и црквењакаа, о томе како су комунисти бирали патриајрхе Викентија 1950, Германа 1958., Павла 1990., о томе како су преко комунситичке Верске комисије изазивале раздоре код народа, от оме како су на робију слали антикомунсиитчке црквене великодостојнике и много чега осталог.
Уосталом, архив Народне Скупштине Србиеј потврђује све то, а полгедајте мало и архиву дневне штампе од 1944. године до 1958., да не идем даље.

To svako od nas moze privatno da radi,odnosno da procita,ali ti si otvorio temu o tome...zato pisi o tome ili opet katanac..:think:
 
КОМУНИСТИЧКА
СВЕШТЕНИЧКА УДРУЖЕЊА

После Другог светског рата комунисти су оснивали ''Савезе удружења православних свештеника'' у свим ондашњим републикама, а та удружења су чинили свештеници који су у току Другог светског рата припа- дали Титовом партизанском покрету и оних који супосле Другог светског рата били верни Титовом ко- мунистичком режиму.
Комунистички партијски и државни органи одлу- чили су да оформе групе лојалних свештеника. (1)
Прво комунистичко свештеничко удружење форми- рано је у јуну 1945. године, у Никшићу, Црна Гора. (2)
После тога је ондашња Озна, каснија Удба и Служ- ба државне безбедности, организовала такозване''све- штеничке конференције'' на којима се величао Титов комунистички поредак, чувале тековине партизанске борбе, учвршћивала сарадња са комунистичким властима (3), због чега је Свети архијерејски синод СПЦ био принуђен да изда ''Проглас о забрани држања свештеничких конференција'' (4) које су, као што се зна, биле у организацији Титове злогласне Удбе (Управе државне безбедности).
Те ''свештеничке конференције'' Удба је организо- вала у: Крагујевцу, Нишу, Суботици, Сомбору и Новом Саду са јасним циљем да се наруши интегритет Српске пра- вославне цркве и створи пометња у самој цркви, да је то тачно потврђује и реаговање самог Синода СПЦ. Наиме, Свети архијерејски Синод СПЦ послао је са заседања Сабора СПЦ 23. децембра 1946. године, писмо свим епископима и протест председништву владе Народне Републике Србије, као и Земаљској комисији за верске послове у Србији (5), а у том писму и у тим протестним нотама од стране Синода СПЦ-е, између осталог, дословно пише:
''У последње време извесни политички људи, а међу њима и поједини свештеници, почели су по појединим епар- хијама, намесништвима и окрузима, сазивати свештеничке конференције на којима су се расправљале чисто политичке ствари, а руководиоци тих политичких свештеничких кон- ференција показали су у појединим приликама отворену тенденцију да међу свештенством разбију ону, до сада увек зорну, црквену и свештеничку дисциплину, а нарочито у од-носу свештенства према њиховим црквеним старешинама и уопште према највишим црквеним властима, настојећи тако да и углед Свете Цркве и њених представника ослабе и унизе и да тако створе пометњу у нашим црквеним редо- вима, а јединство наше црквене дисциплине доведе у питање.
У појединим крајевима наше државе, ова пропаганда и намерна акција, учинила је много штете, угледу и уопште јединству наше Српске православне цркве, чије јединство морамо да чувамо...
Према црквеним прописима и прописима Устава Српске православне цркве, чл. 154. тачка 17. свештеничке конфе- ренције, а аналогно томе и све друге свештеничке скупове могу да сазивају архијерејски намесници, односно одговор- ни представници других црквених и сталешких свештенич- ких организација. Само такве конференције дужни су свеш- теници да посећују и да на њима учествују... (6)
Ово писмо и протест Синода СПЦ као да је мало ути- цало на свест оних који су са крстом у руци почели да љубе комунистичку црвену петокраку, а да је тако потврђује нам и реаговање извесног свештеника Бабо- вића, коме је дража комунистичка црвена петокрака од крста, у листу ''Република'' (7) у фебруару 1947. го- дине, у којем, између осталог, Бабовић дословно пише:
''Ова народна власт служи народу усвајајући правило: ко хоће да управља, да води народ, нека му служи. Са тим је нестао ранији однос народа и власти. Оно је израз народ- не воље, његова најмилија тековина за коју је дао најскуп- љи залог: крв народне омладине. У њој нема ''роба и госпо- дара'', ''нижих и виших'', нити силних који могу чинити шта хоће а да не буду контролисани и одговорни за рад..'' (8)
Због оваквих и сличних дрскости свештеника који су више слушали Титову комунистичку Удбу него своје владике и патријарха, Свети архијерејски Синод Српске православне цркве био је принуђен да забрани одржавање ''свештеничких конференција'' које је орга- низовала Удба (9) , али без неког великог успеха јер је комунистички државни и партијски апарат развио јаку пропаганду против српске цркве и њених великодос- тојника и истовремено Удба је у међувремену органи- зовала бројне ''Иницијативне одборе'' за стварање ре- публичког ''Удружења православног свештенства'' које је формирано 1. децембра 1947. године у Београду (10), а уводни реферат на оснивачкој Скупштини комунис- тичког ''Удружења православног свештенства'' поднео је прота Витомир Видаковић, после чега су усвојена ''Правила о раду Удружења православног свештенства у Србији'', а та ''правила'', између осталог, обавезују чланство прокомунистичког ''Удружења православног свештенства'' да ''чува тековине Народно-ослободилачке борбе и да активно учествује и сарађује са народним вла- стима....'' (11)
Са те Скупштине упућени су поздравни телеграми Јосипу Брозу и ондашњем председнику владе Србије Благоју Нешковићу, а те телеграме потписали су чла- ви Главног одбора Удружења православног свештен- ства: Витомир Поповић, Милан Смиљанић, Влада Зе- чевић, Љубисав Јовановић, Алимпије Поповић и мно- ги други, (12) да би после тога комунистички диктатор Јосип Броз, тачније речено – 2. децембра 1947. године, примио делегацију новоформираног комунистичког ''Удружења православног свештенства'' у отетом лук- сузном Белом Двору, који је том приликом похвалио црвене комесаре у црним мантијама (Смиљанића, Видаковића, Зечевића, Поповића, Јовановића и друге и на крају се цинично фотографисао (13) заједно са српским свештеницима – црвеним комесарима у цр- ним мантијама!
Те исте 1947. године формирана су комунистичка ''Удружења православног свештенства'' у: Босни и Хер- цеговини, Македонији и Хрватској. (14)







………….

(1) Драгољуб Вурдеља: Обезглављена Српска црква, стр. 26
(2) Споменица свештеничког удружења, Београд 1969. године, стране 101-110
(3) Архив Србије, ЗКВП НРС, Г-21, ф-12
(4) Гласник Српске православне цркве, број 5, Београд 1. мај 1947. године
(5) Архив Србије, Земаљска комисија за весрке послове
Народне Републике Србије, Г-21, ф-6;
Заседање архијерејског Сабора СПЦ 23. децембра 1946. године, стр. 422-424
(6) Ibidem
(7) Лист ''Република'', Београд, број 69 од 25. фебруара 1947.
(8) Ibidem
(9) Распис Синода СП о забрани одржавања ''свештеничких конференција. Објављено у ГЛАСНИКУ Српске православне цркве 1. маја 1947. године, број 5, Београд 1947.
(10) Архив Србије, Земаљска комисија за верске послове НРС, Г-21, ф-14
(11) Архив Србије, ЗКВП НРС Г-21, ф-12 и ф-14
(12) Архив Србије, Земаљска комисија за верске послове Народне Републике Србије, Г-21, ф-14; Политика, Бео- град, 3. децембар 1947. године, страна 9
(13) Политика, Београд, 4. децембар 1947. године, страна 1
(14) Политика, Београд, 9. августа 1947. године, страна 3
 
Прелистајте мало архиву СПЦ за период од 20. октобра 1944. до 25. јуна 1995. године, па ћете наћи брда материјала о сарадњи комуниста и црквењакаа, о томе како су комунисти бирали патриајрхе Викентија 1950, Германа 1958., Павла 1990., о томе како су преко комунситичке Верске комисије изазивале раздоре код народа, от оме како су на робију слали антикомунсиитчке црквене великодостојнике и много чега осталог.
Уосталом, архив Народне Скупштине Србиеј потврђује све то, а полгедајте мало и архиву дневне штампе од 1944. године до 1958., да не идем даље.

Ajde je ti prelistaj pa nam dostavi kopiju zanimljivog dela... :think:
 
Зар смемо да ћутимо о сарадњи црквених поглавара са комунистима и нацистима, као и о учешћу појединих црквених великодостјника у крвавим ратним збивањима од 1991. до 1995. године?

Зар смемо да ћутимо о енормном богаћењу појединих црквењака чији возни парк прешује возни парк Еу у Бриселу?

Зар смемо да ћутимо о томе да нам данас о "вери" причају најобичнији титоистички безверници?

Смемо ли да ћутимо пред неморалом, криминалом и педофилијом у СПЦ?

Ne smemo da cutimo, ali za to postoji sud i istraga...zatim narodni sud...ali najgori je Bozji sud...!
 
Obican i normalan;)
Смемо ли да ћутимо?:dash::dash::dash:
:hahaha::hahaha::hahaha:
За тебе је пожељно....да ћутиш....:per:

ovaj neobican je malo...uporan,

sva je prilika da je to taj banacanin

inace u partizanima je bilo i popova, pa i na najvisim polozajima, pa niko spc nije nazvao komunistickom, dosad. dok se ovaj neobicni pocetnik nije pojavio.

tema je nerazumevanje sustine crkve, ali ja ne da ga edukujem, neka se pati u sopstvenom saftu i miomiru

ps 91-95 je samo deo napada na srbiju i gradjane srbije, a i sire. ako se trazi odgovornost treba poci od pravih krivaca nemaca amera i njihovih balkanskij satrapa
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top