Саша Миливојев
ЗАКОНИ И РЕТОРИЧКА МАГЛА

Извор: ПРАВДА (објављено 28-29. новембра 2009)


__________________________________________________ ______________________________________
Забрањена је свака дискриминација, непосредна или посредна, по било ком основу?!
__________________________________________________ ______________________________________
Има доста вас који ћете ме разумети, заиста је тешко бити млад и гневан, и још песник, у овој неправедној и лажљивој држави. Али, морам напоменути да сам потпуно сам, без тате из Аустроугарске, без ангажовања и партијског посредовања, корумпирања, и без „оријентације“ и „компаса“ пронашао уточиште под кровом ове куће. Једноставно, дошао сам да упознам главног и одговорног и рекао му да имам много тога да кажем читаоцима Правде. Насмејао се... Били сте ту, чули сте. Претресали смо „ратне злочинце“, муџахедине, Косово, Беришу, Кинкела, Бин Ладена, Ал Каиду, Хрвате, Бошњаке, Жуту кућу, растурали смо литературу из филозофије, права, теологије, социологије, психологије, нуклеарне енергетике, психијатрије... Нису чули... Нису чули како Платон виче о држави?! Нису чули стихове како једна душа болно пева?! Неки су чули па су ме у „угледном листу“ оптужили да ширим „говор мржње“, затим су ми закунули буџет на факултету, док сам био у болници, и шутнули ме из Политике, одакле ме константно прати oна њихова реторичка магла: „Држава ће учинити све да заштити грађане, без обзира на њихову националну, верску, полну или ПОЛИТИЧКУ оријентацију.“

Реплика! Нисам политички ангажован, не радим за тајне службе, не бавим се шпијунажом и преваром, пропагандом, не радим за Џихад и Ал Каиду, не издајем, не цинкарим, не лажем у политичке сврхе, не продајем маглу својим читаоцима, бавим се литературом која им пара уши, па су се окомили на мене, што могу унук да им будем, шиканирајући и прогањајући ниподаштавају ме као да сам државни непријатељ! И онда се чуде зашто млади људи емигрирају.

Доста нам је више отрцаних фраза о правима грађана, кад сви осећамо дискриминацију. Само они певају, глуме и пишу, само су они талентовани, само они имају право на живот и рад, од Титове диктатуре, па до данас... Добијају фотеље и незаслужене националне пензије и признања, пре оних који су то заиста заслужили. Само би они да се баве политиком и само би они да владају, да нас шутирају, да се бавимо физикалисањем, пољопривредом и да им плаћамо порезе. Шта бре они хоће? Ко су ти људи? Одакле су стигли? Куда иду и куда нас воде?

Шта каже Устав? Шта каже члан 21? Моша?! Реторичка магла?! Пред Уставом и законом сви су једнаки? Свако има право на једнаку законску заштиту, без дискриминације? Забрањена је свака дискриминација, непосредна или посредна, по било ком основу, а нарочито по основу расе, пола, националне припадности, друштвеног порекла, рођења, вероисповести, политичког или другог уверења, имовинског стања, културе, језика, старости и психичког или физичког инвалидитета? Шта каже члан 23? Каже да је људско достојанство неприкосновено и сви су дужни да га поштују и штите! Свако има право на слободан развој личности, ако тиме не крши права других зајемчена Уставом. А зна се ко их одавно крши...

На основу чл. 72, ст.1, тач.2 Устава Републике Србије, Народна скупшина донела је Закон против дискриминације који наглашава да је „забрањена дискриминација због политичких убеђења, јавно израженог политичког уверења, као и припадности, односно неприпадности политичкој странци? Сви су једнаки и уживају једнак положај и једнаку правну заштиту, без обзира на лична својства?! А то што нас професори руше на испитима, не због незнања, већ због облачења и јавног политичког размишљања? Ма нек се носе они са Уставом и законима које не поштују!