Bombardovanje Beograda 1944.
Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 40

Tema: Bombardovanje Beograda 1944.

 1. #1
  Obećava
  Učlanjen
  10.10.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  San Giovanni, Rome
  Poruke
  81
  Reputaciona moć
  0

  Thumbs down Bombardovanje Beograda 1944.

  Prva žrtva naših zapadnih "saveznika" bio je Niš, najveći srpski grad posle Beograda. Bila je sreda, 20. oktobar 1943. godine. Časovnici pokazuju da je 13 časova i 3 minuta. Nebo je proključalo. U niskom letu, sa zaglušujućim motorima, Nišu se približava nekoliko desetina bombardera. S pomešanim osećanjima, lebdeći između straha i nade, Nišlije upiru poglede ka plavom svodu iznad grada. Samo koji sekund kasnije neverica prerasta u šok. Zaglušujući huk avionskih motora meša se sa potmulim eksplozijama, koje se čuju sa svih strana. Iz guste prašine, koja je prekrila ceo grad, čuju se samo vapaji. Najviše iz najsiromašnijih delova grada smeštenih oko železničke stanice, iz Šumadijske, Drinske, Prizrenske, Kajmakčalanske, Šiptarske, Gvozdene i Banjalučke ulice.

  Drugo još strašnije bombardovanje desilo se 30. marta 1944. Samo jedna bomba teška 500 kilograma srušila je i u prah i pepeo pretvorila četiri porodične kuće u centru ovog izmučenog grada. Izvlačenje mrtvih i ranjenih trajalo je punih šest dana. Sedmog dana pored zajedničke grobnice žrtava od 20. oktobra 1943. iskopana je nova kolektivna grobnica. U nju su 7. aprila 1944. spuštena tela 11 Nišlija, a nekoliko desetina preostalih nesrećnika sahranjeno je u porodične grobnice.

  Još žrtve ovog, drugog bombardovanja, nisu bile ni sahranjene, a Englezi i Amerikanci su se ponovo, po treći put, ustremili na Niš. Bilo je to u sredu, 5. aprila 1944. Prvi znak za uzbunu dat je u 13:30 časova. Sat i po kasnije, kad su svi pomislili da je opasnost prošla, nad gradom su se u borbenom poretku pojavili prvi anglo-američki bombarderi. Brujali su iz pravca severoistoka. Ovog puta režija razaranja grada na Nišavi bila je još ciničnija. Prvi avioni su obavili Niš veštačkom maglom, a oni koji su stizali iza njih nasumice su, sa visine od tri-četiri hiljade metara, bacali svoj ubitačni tovar. Prvi udar počeo je u 15:00, drugi u 15:15, a treći i najžešći u 15:40 časova.

  Srušene su desetine porodičnih kuća i javnih zgrada. Bombe su padale čak i po gradskom groblju. Naši "saveznici i oslobodioci" nisu poštedeli ni Sabornu crkvu, njen ikonostas, pevnicu i oltar.

  Nemački objekti opet su ostali čitavi. 2. #2
  Obećava
  Učlanjen
  10.10.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  San Giovanni, Rome
  Poruke
  81
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Bombardovanje Beograda 1944.

  Sutradan, na Uskrs, uz Božić, najveći hrišćanski praznik, Beograd je u ranim jutarnjim časovima zavijen u crno.

  Razoren je isto, ako ne i više, kao i 6. aprila 1941.

  Sve beogradske crkve bile su prepune, na ulicama je bilo življe nego bilo kog dana za vreme okupacije. Cele porodice pošle su u kućne posete svojim rođacima i prijateljima. Beograđani su tog dana želeli, makar na trenutak, da zaborave strahote rata, da sebi priušte iluziju radosti i normalnog života, da u vedrom raspoloženju proslave Uskrs i skorašnji kraj rata.

  Istina, u Beograd je tek stigla vest da je upravo bombardovan Niš. Iako potišteni i zabrinuti tom vešću Beograđani nisu hteli da veruju da se to isto može desiti i njihovom gradu. U tu sumornu mogućnost nisu verovali čak ni kad je dat prvi znak za uzbunu. Mnogi su se sklonili, ali čim je prestao znak za uzbunu ulice su opet oživele. Čak i kad su se pojavili prvi anglo-američki avioni Beograđani su ih radoznalo gledali, ne sluteći šta će se uskoro desiti.

  Samo za nekoliko sekundi kristalno vedro nebo nad Beogradom premreženo je eksadrilama aviona.

  Počeo je pravi pakao. Vrilo je kao u kotlu.

  Istovremeno su fijukale stotine bombi, zavijale gradske sirene, urlali motori bombardera.

  Bajlonijeva pijaca i sve okolne ulice, u kojima tokom rata nikad nije bio nijedan vojni objekat, bile su razorene i uništene. Prašina je prekrila pijacu na Kalenića guvnu, bolnice, u kojima su bili smešteni i naši tek pristigli zarobljenici iz Nemačke, pretvorene su u ruševine. Razoreno je i prvo beogradsko porodilište, podignuto posle Prvog svetskog rata dobrovoljnim prilozima Beograđana. U njemu su Englezi i Amerikanci prekratili živote i nekoliko porodilja sa tek rođenim bebama.

  U kući Šićevića u centru grada smrt je našlo sedmoro Beograđana.

  Glavni nemački punktovi u okupiranom Beogradu nisu ni okrznuti.

  Nekoliko sati kasnije, na drugi dan Uskrsa, usledilo je drugo još bezobzirnije razaranje Beograda. "Savezničke" bombe pogodile su Centralni higijenski zavod, Bolnicu za zarazne bolesti, Dom slepih, Berzu rada, Ortopedski zavod, Državni dom za mušku decu, Državni dom za žensku decu, dva doma za decu srpskih izbeglica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Dečju bolnicu, Dečji dispanzer...

  Stradalo je nekoliko mlinova, galerija, biblioteka, izdavačkih preduzeća, muzičkih škola, bioskopi na Terazijama, Centar za humor, Srpsko narodno pozorište...

  Srušene su Terazije, oštećeni svi mostovi na Savi i Dunavu, prah i pepeo prekrio je destine beogradskih ulica. Od Niške, Stiške, Alekse Nenadovića, Krunske, Francuske, Rimske, Miletine, Mekenzijeve i Kneza Miloša do Mletačke, Kraljice Natalije, Zvečanske, Hadži Đerine, Nemanjine…

  Razorne "savezničke" bombe pogodile su glavnu Železničku stanicu, železnike stanice u Topčideru i Rakovici, Okružni ured za osiguranje radnika, palatu "Albanija", Poštu broj 2, Fabriku štofova Vlade Mitića na Karaburmi, Fabriku hartije "Vapa", Tehnički fakultet, Vajfertovu pivaru, Studentski dom...

  Beograd je bio obogaljen, nemački objekti ostali su tamo gde su i bili.

  Život je izgubilo oko 2.000 ljudi, žena i dece, teže i lakše je ranjeno oko 5.000 Beograđana.

  Da posle prvog bombardovanja, za vreme košmarne, neprospavane noći, Beograđani nisu masovno napuštali svoje domove i sklanjali se u okolna sela, pola Beograda bi bilo pretvoreno u groblje i zgarište.

  "Saveznici" su se okomili čak i na prepun nemački logor na Sajmištu. Na licu mesta poginulo je 60, a ranjeno oko 150 nesrećnih logoraša, Srba i Jevreja.

  Nemački gubici u Beogradu bili su sto puta manji od žrtava nevinog civilnog stanovništva.

  Beograđani su bili preneraženi kada su na jednoj velikoj bombi, koja slučajno nije eksplodirala, otkrili poruku koju im šalju Englezi i Amerikanci i oni koji su odobrili njihovo suludo masakriranje Beograda. Na bombi je krupnim ćiriličnim slovima bila poruka: "Srećan Uskrs".

 3. #3
  Obećava
  Učlanjen
  10.10.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  San Giovanni, Rome
  Poruke
  81
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Bombardovanje Beograda 1944.

  Dve nedelje kasnije, baš u vreme dok su se gradom pronosili glasovi kako je "engleski kralj obećao da se to više neće ponoviti", Beograd je ponovo zavijen u crno. Bio je četvrtak, 18. maj 1944. Jutro je uveliko odmaklo. Časovnik na Terazijama pokazuje 9:55. Nad oblačnim i kišovitim nebom istraumiranog grada zatutnjali su engleski i američki bombarderi.

  Napad je bio još bezočniji od onog uskršnjeg. Glavna meta, ovog puta, bila je periferija Beograda u kojoj je stanovala gradska sirotinja. Pašino brdo, Kotež, Neimar i Čubura obavijeni su gustim oblacima dima i prašine.

  Orgijanje "savezničkih" aviona trajalo je gotovo puna dva sata. U nekim delovima grada bombe padaju na svakih sto kvadratnih metara. Samo ispod jedne kuće izvučena su 32 leša.

  Dok su Beograd i mnogi drugi gradovi i varoši u unutrašnjosti Srbije vidali rane i sahranjivali svoje najrođenije, engleski i američki "saveznici i oslobodioci" nastavljali su svoj krvavi pir. Na njihovoj meti opet se, po šesti put, našao već odavno ojađeni Niš. Ovog puta još podmuklije nego ranije, kad je grad bio na spavanju.

  Između 2:20 i 3:00 časa po ponoći Englezi i Amerikanci su 9. juna 1944. na Niš bacili blizu 400 bombi. Na spavanju je pobijeno nekoliko desetina Nišlija.

  Dva dana kasnije, 11. juna u 9:00 časova, zapadni "saveznici" obrušavaju se na Smederevo. Na grad je palo oko 500 bombi koje su usmrtile 80 ljudi, žena i dece, a teže i lakše ranile oko 200 Smederevaca. U isto vreme Englezi i Amerikanci, na osnovu odobrenja Titovog Vrhovnog štaba, po sedmi put kreću na Niš. Opet ruševine, nevine žrtve, jauk i lelek, nove humke.

  U međuvremenu, "saveznici" postaju sve bezobzirniji. Na Beograd, Niš, Smederevo i mnoge druge gradove Srbije, pored bombi, sve češće bacaju razne predmete punjene eksplozivom od kojih su stradali mnogi nedužni ljudi, isključivo civili, među kojima i mnogo dece.

  Samo pet dana posle sedmog usledilo je i osmo razaranje Niša. Pred ponoć između 14. i 15. juna na grad je najpre ispaljeno nekoliko stotina svetlećih raketa, a potom je na Nišlije koje su tek krenule na počinak sručeno oko 200 bombi.

  Osam dana kasnije, 23. Juna, između 9:30 i 10:15 časova, naši zapadni "oslobodioci" na Niš bacaju i fosforne bombe.

  Dvadeset dana kasnije, 3. jula između 10:30 i 12:00 časova, kobni anglo-američki avioni opet kruže nad Beogradom. U sedmom granatiranju najvećeg grada Srbije najviše je stradala Čukarica, na kojoj je, pored nekoliko desetina mrtvih, sa zemljom sravnjeno oko 80 kuća. Razoreni su Fabrika šećera i škola "Matija Ban". Radio London je javio da su pogođeni važni nemački objekti, koji su praktično ostali neokrznuti, a nevine žrtve koje su danima izvlačene iz ruševina nije pomenuo ni jednom jedinom rečju.

  Istog dana prvi put je bombardovan i Kragujevac, u kome je ubijeno više od 30 nevinih ljudi, žena i dece.

  Tad su prve bombe pale i na periferiju Kruševca, u selo Bivolje, na Glibovac i druga sela u okolini Smedereva i Smederevske Palanke.

 4. #4
  Obećava
  Učlanjen
  10.10.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  San Giovanni, Rome
  Poruke
  81
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Bombardovanje Beograda 1944.

  U petak, 11. avgusta 1944. organizovano je noćno razaranje nezaštićenog Kraljeva. Šest bombi palo je na Dečji dom. Samo u jednoj kolektivnoj grobnici sahranjeno je 40 kraljevačkih mučenika.

  Ubrzo je na ucveljeni Niš bačeno još oko 800 bombi, a 21. avgusta 1944. godine drugi po veličini grad Srbije potpuno je dokusuren.

  Tih dana na Peć su bacane bombe od 500 kilograma. Razorena je i Ćuprija, bombe padaju po šumadijskom selu Markovcu, Žitkovcu kod Aleksinca i drugim bespomoćnim srpskim selima i gradovima.

  U međuvremenu, nastavljeno je sistematsko razbijanje Beograda. Masakriranje prestonice Srbije organizovano 3. septembra 1944. godine trajalo je puna dva sata. Ovog puta na redu su Dušanovac, Rakovica, Karaburma, pa ponovo Pašino brdo, Kotež, Neimar i ulice oko glavne Železničke stanice.

  Tri dana kasnije, 6. Septembra, kada se u srpskim crkvama obeležavao rođendan kralja Petra Drugog Karađorđevića, u po bela dana, u 10 časova, usledilo je novo granatiranje. Stradali su Senjak, Sarajevska ulica, sirotinjske barake pored Save...

  Baš tad su zapadni "saveznici i oslobodioci", po porudžbini Koče Popovića i maršala Tita, krenuli na Leskovac, koji je razoren više nego bilo koji grad na Balkanu za sve vreme Drugog svetskog rata.

  Dan pakla osvanuo je 6. septembra 1944. Godine.

  "Ceo Leskovac kao da se digao u vihoru prašine, dima i ruševina... Ono što je ostalo od Leskovca ležalo je obavijeno pokrovom od dima", zapisao je očevidac ovog terorističkog čina, Ficroj Maklejn, Čerčilov izaslanik u Titovom Vrhovnom štabu, a potonji dugogodišnji Titov prijatelj, kojem je maršal posle rata, u znak zahvalnosti, poklonio jednu velelepnu vilu na Korčuli. Ispod "savezničke" prašine ostala je gotovo četvrtina Leskovca. Od 28.000 stanovnika "srpskog Mančestera", život gubi više od 6.000 ljudi, žena i dece. Nemački gubici u Leskovcu i okolini bili su 300 puta manji od gubitaka nevinog civilnog stanovništva.

  Samo u prvoj nedelji septembra Englezi i Amerikanci su svakodnevno sa 200-300 lovaca i bombardera razarali ono što je od Srbije ostalo. Njihovi kobni bombarderi su u toj nedelji, od 1. do 7. seprembra 1944. godine, izveli ravno 1.973 borbena leta nad Srbijom i Crnom Gorom.

  Tu monstruoznu operaciju Titovi zapadni saveznici nazvali su "Nedeljom pacova".

 5. #5
  Domaćin Dust (avatar)
  Učlanjen
  26.12.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  4.055
  Tekstova u blogu
  26
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Bombardovanje Beograda 1944.

  Beograd je svakako stradao više 1944. godine, nego 1941. Ovo i ovakvo bombardovanje je posledica dogovora Čerčila i Staljina, oko toga kako na ovako sirov način manipulisati masama... Tj., Jugoslovene je trebalo naglo pretvoriti u komuniste- ne zaboravite da su sovjetske vazduhoplovne akcije u to vreme bile daleko preciznije i daleko smrtonosnije po Nemce...

 6. #6
  Obećava
  Učlanjen
  10.10.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  San Giovanni, Rome
  Poruke
  81
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Bombardovanje Beograda 1944.

  A nije ih ni bilo na našim prostorima.

 7. #7
  Ističe se
  Učlanjen
  13.09.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.204
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Bombardovanje Beograda 1944.

  prof. dr Đorđe Stanković
  Filozofski fakultet, Beograd
  \"REVIZIONISTI\" I SAVEZNIČKO BOMBARDOVANjE BEOGRADA 1944.
  GODINE

  U savremenoj srpskoj istoriografiji nameće se neodložna potreba da se interpretacija
  događaja iz XX veka u što većoj meri relativizuje na osnovu epohalne ideje i izvora o
  stvarnosti, realizovanoj u praksi. To se pre svega, odnosi na istoriju Jugoslavije. Prvo
  osnovno merilo trebalo bi da bude spoznaja da nam još uvek nisu dostupna najznačajnija
  dokumenta, što znači da trsba uspostaviti redosled postepenog unapređenja naučnog
  znanja — u onoj meri kako nam \"pritiču\" novi dokumenti. Drugo, istoričari XX veka
  trebalo bi da se neprekidno obrazuju u domenu teorijsko-metodoloških inovacija. Treće,
  svi bi trebalo da poznaju enormnu količinu savremenih naučnih dela iz evropske i svetske
  istorije. Posebno onih koja se tiču jugoistoka Evrope.
  Ostrašćeni \"revizionizam\", nažalost, pretvorio se u najgoru vrstu revanšizma, kako u
  evropskoj tako i u srpskoj (jugoslivenskoj) istoriografiji. Mnogi su podlegli političkoj
  pedagogiji, provincijalizmu i profitabilnosti. To je gubljenje identiteta istorijske nauke i
  istoričara. Međutim, time bi se trebalo da pozabavi socijalna psihopatologija. Posebno
  izlivima kolektivne i lične mržnje najvećeg stepena.
  Danas znamo, na osnovu dostupnih istorijskih izvora i prvih naučnih radova dr Milana
  Terzića, da je bombardovanje Beograda, kao i drugih ciljeva u Jugoslaviji, prvi tražio od
  Britanaca, preko emigrantske vlade u Londonu, njen ministar vojske Dragoljub
  Mihailović i to već od marta 1942. godine. Do početka 1944. godine uputio je vladi oko
  30 takvih depeša sa precizno naznačenim ciljevima. Da li je taj \"prvi gerilac Evrope\"
  znao da su u navedenom razdoblju Nemci imali prevlast u vazduhu i da su njegovi
  zahtevi bili neizvodljivi? Posebno je uveravao predsednika vlade Slobodana Jovanovića
  \"da Srbi neće žaliti civilnih žrtava\".
  Pronađeno je nekoliko depeša koje je komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini
  poslao i engleskoj komandi Istoka u Kairo, a zatim od kraja 1943. i komandi 15.
  američke armije kojaje osvajala Južnu Italiju. Sve navedene komande su te zahteve
  primale \"k znanju\" i nisu se na njih osvrtale. Saveznici su imali jasno razrađene svoje
  strategijske planove kao i pojedinačne vazdušne \"taktičke misije\", posmatrajući ratna
  dejstva na globalnom planu.
  Zahvaljujući istom autoru, sasvim slučajno, krajem 2006. godine, pronađen je korpus
  dokumenata o istom pitanju na relaciji Vrhovni štab NOVJ - saveznici. Prvi dokument je
  od 20. septembra 1943. godine, kada je Vrhovni štab uputio \"sledeće podatke\"
  britanskoj misiji : 1) da su Nemci sa 15 \"Štuka\" teško bombardovali Split i veliki sabirni
  logor italijanskih zarobljenika, kojom prilikom je bilo oko 200 mrtvih i oko 400 ranjenih.
  Vrhovni štab tražio je da se italijanski zarobljenici što pre evakuišu u \"savezničke baze\",
  2) da se u Imotskom i Dubrovniku nalazi preko 2500 Nemaca, 3) da savezničko
  vazduhoplovstvo \"bombardovanjem Mostara, Knina, Bihaća i Gospića\" pomogne
  odlučujuće borbe partizanskih snaga \"za primorski sektor\".
  U tom korpusu dokumenata postoji beleška, bez datuma i potpisa, pod naslovom
  \"Objekti u Srbiji koje bi trebalo bombardovati\". Donosimo ga u celini: \" A) VAROŠI :
  1. Beograd: kasarne u Topčideru; barake sa materijalom kod nemačkog groblja na
  Banovom brdu; 2. Niš : tvrđavu u kojoj se nalaze magacini namirnica, odela, benzina,
  avionskih motora, kasarne kod Crvenog Krsta gde se nalaze tenkovske i topovske šupe;
  3. Zaječar : kasarne; 4. Kragujevac : bivši vojno-tehnički zavod i kasarne; 5. Čačak : bivši
  inženjerijsko-tehnički zavod i kasarne kraj puta za Kraljevo; 6. Ćuprija: kasarne; 7.
  Paraćin : fabriku štofova; 8. Jagodina : fabriku suho-mesnatih proizvoda. B)
  KOMUNIKACIJE : 1. drum Niš - Ražanj - Ćuprija - Mladenovac - Beograd. Železnička
  pruga Niš - Stalać - Ćuprija - Mladenovac - Beograd. Mostovi : kod Žitkovca i Ćuprije,
  vijadukt kod Ralje, tunel kod Ralje i Ripnja. Važne stanice : Crveni Krst kod Niša,
  Žitkovac, Stalać, Paraćin, Ćuprija, Lapovo, Velika Plana, Palanka, Mladenovac, Topčider
  i Beograd. Najvažnija od svih Topčiderska. 2. Željeznička pruga Niš - Knjaževac -
  Zaječar. Drum Niš - Knjaževac - Zaječar. Na željezničkoj pruzi veoma mnogo tunela. 3.
  Drum : Žagubica - Petrovac -Požarevac - Smederevo - Beograd - sa varijantom do
  Kovina, gde postoji trajekt na Dunavu 4. Željeznička pruga i drum Čačak - Kraljevo -
  Stalać - mostovi kod Stalaća i Kraljeva. 5. Željeznička pruga Skoplje - Kosovska
  Mitrovica - Kraljevo - Kragujevac - Lapovo. Ovo je za sada najvažnija komunikacija, po
  kojoj Nemci vrše izvlačenje svojih snaga sa južnog dela Balkanskog poluostrva. Između
  Kosovske Mitrovice i Kraljeva ima veći broj veštačkih objekata, mostova i tunela. \"
  Što se tiče lično Josipa Broza Tita, prvi pronađeni dokument je od 17. septembra 1944.
  godine. \"Zamenik šefa nezavisne američke misije kod maršala Tita\", pešadijski major
  Stejfor Rejd uputio je komandi 15. američke vazduhoplovne armije da je \"Maršal Tito
  izjavio da treba 15. vazduhoplovna odmah bombardovati barake severno od grada
  Valjeva ... tamo ima 500 Nemaca opkoljenih partizanima i zabarakadiranih, kao i
  magacin municije i da nema protivavionske artiljerije\".
  Od formiranja britanskih Balkanskih vazduhoplovnih snaga (BAF), početkom juna 1944.
  godine upravo ova saradnja intenzivirana je sa oba saveznika - Amerikancima u južnoj
  Italiji i Britancima u Kairu i Bariju. U početku, američke vazduhoplovne snage su
  informacije i zahteve od Vrhovnog štaba NOVJ takođe primale \"k\' znanju\". Međutim
  od decembra 1943. godine - marta 1944. godine Vrhovni štab je precizno obaveštavan o
  gađanim ciljevima na teritoriji Jugoslavije. Izveštaji prestaju da stižu u Vrhovni štab u
  momentu kada je počela opsežna vazdušna bitka za oslobođenje Evrope (mart 1944 - juni
  1944. ) u kom razdoblju je bio bombardovan i Beograd, ali se posle iskrcavanja u
  Normandiji ponovo nastavljaju.
  Američka komanda, posle osvajanja Sicilije i južne Italije, krajem 1943. godine
  instalirala je na jugu Italije 15. armijsku grupu, u okviru koje su bile i vazdušne snage (16
  aerodroma sa oko 2. 800 aviona različite namene). Zadatak ovih američkih snaga je bio
  da kontrolišu i vrše vojne akcije na Sredozemnom sektoru - od južne Francuske, preko
  Italije, Austrije, Mađarske, Jugoslavije, Rumunije, Grčke do Egejskog mora.
  ..............

 8. #8
  Ističe se
  Učlanjen
  13.09.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.204
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Bombardovanje Beograda 1944.

  Bombardovanje po dubini, tj. strategijske vojne operacije bile su u isključivoj nadležnosti
  savezničkih komandi i u tom pogledu su primale obaveštajne izveštaje samo od
  Vrhovnog štaba i Josipa Broza Tita. \"Taktičke misije\" su koordinirane sa komandama
  korpusa NOVJ. Iz ovih koordiniranih vojnih misija bila je potpuno isključena komanda
  Jugoslovenske vojske u otadžbini i Dragoljub Mihailović kao njen komandant, jer u
  vojnom pogledu nije više predstavljala nikakav činilac u borbi saveznika za oslobođenje
  Evrope od nacizma.
  Ciljeve po dubini Amerikanci su snimili u razdoblju oktobar-novembar 1943. godine.
  Takođe i ciljeve za rezervne \"taktičke misije\". Imali su Beograd \"na dlanu\" sa svim
  važnijim ratnim objektima. Zašto je bombardovanje Beograda izvršeno baš na Uskrs 16. i
  17. aprila 1944. godine? Šta je navelo Amerikance na opštu vazduhoplovnu ofanzivu?
  Jedan je motiv svakako bio odvlačenje pažnje od pripremaza iskrcavanje u Normandiju.
  Drugi je motiv bio taj što su američke i britanske vazduhoplovne snage u jednoj \"noćnoj
  misiji\" nad Nemačkom imali vrlo velike gubitke - samo Amerikanci preko 80 oborenih
  aviona od modernizovanih tipova \"Meseršmita\".
  U američkom glavnom štabu doneta je odluka da se priđe realizaciji uništenja što većeg
  broja fabrika, infrastrukture i naftonosnih polja u Rumuniji - posebno postrojenja koja su
  radila za glavnu fabriku \"Meseršmita\" u Viner Nojštatu kraj Beča. I to na severnom
  atlanskom sektoru britanske snage a na južnom američke. Tokom marta i aprila 1944.
  godine žestoko su napadnuti ciljevi u Mađarskoj i Rumuniji. Beograd je u tim akcijama,
  po principu strateških i taktičkih dejstava bio rezervni cilj. Znači, Beograd je
  bombardovan isključivo iz vojnih razloga. Zašto na Uskrs? Strateški plan bombardovanja
  ciljeva u Rumuniji, zbog vremenskih prilika, bio je odgođen i američke vazduhoplovne
  snage krenule su na rezervni cilj - Beograd. Uz to, saveznici su znali da se na Uskrs u
  Srbiji nije radilo, što je američku misiju učinilo svrsishodnijom. O ovim razlozima nismo
  našli potvrdu u američkim i našim istorijskim izvorima, dok se ne otvore dosijea tajnih
  službi. Ali, znamo da je saveznička, partizanska i četnička, kao i britanska obaveštajna
  služba za to znala i ranije.
  Nemački komandant jugoistoka još 1941. godine doneo je naredbu da se zabranjuje
  slavljenje onih državnih praznika jugoslovenskog karaktera koji bi bili u suprotnosti sa
  debelacijom države (Dan ujedinjenja 1. decembar, kraljev rođendan, itd.) i svi jevrejski
  praznici. Zatim zabranjene su sve litije (preslave) i procesije jer se na njima okupljalo
  mnogo ljudi. Dozvoljeno je bilo slavljenje Božića, Uskrsa (dva dana) i krsne slave.
  Fabrike, škole i državne ustanove 16. i 17. aprila nisu radile. Kakav je bio vojni učinak
  bombardovanja? Koliko je bilo civilnih i vojnih žrtava?
  Uništena je potpuno fabrika \"Ikarus\", \"Danubijus\", zemunska železnička stanica,
  aerodrom, a u Beogradu značajno je oštećena \"Fabrika aviona Rogožarski\" u knez
  Danilovoj ulici, ali i stambeni blokovi oko nje, zatim fabrika \"Zmaj\", \"Teleoptik\",
  brodogradilište, \"rafinerija\" na Čukarici i deo beogradske železničke stanics (magacini,
  koloseci i zgrada gde je danas \"Pošta 2\", itd). S obzirom na loše vremenske uslove,
  bombardovanje je vršeno sa bezbednosne visine od 3 - 5. 000 metara većim delom \"tepih
  bombama\", te je stradao i izvsstan broj civilnih objekata i stanovništva. Primera radi, od
  jedne bombe velike razorne moći koja je pala na Bajlonovu pijacu, umesto na 500 metara
  udaljeni železnički pretovarni čvor Dorćol, poginulo je 200 ljudi, koji su sahranjeni, po
  kazivanju svedoka, u porti crkve sv. Aleksandar Nevski. Međutim, tamo postoji ploča na
  zidu da su tu sahranjeni oni iz bombardovanja Beograda 1941!? Druga takva bomba,
  namenjena istom cilju, pala je u Borču, ali nema nikakvog obeležja o žrtvama! Treća
  takva bomba nije eksplodirala i Beograđani su na njoj mogli pročitati natpis \"Srećan
  Uskrs\"! U Hajd park se srušio teško oštećeni avion — na radost dece — pilot je bio
  ranjen i zarobljen, lečen u Pančevačkoj bolnici pod strogim nadzorom Nemaca.
  Po tadašnjim saznanjima jugoslovenske vlade u Londonu, dobijenim iz Istambula i
  Stokholma, u nekoliko stotina porušenih kuća poginulo je oko 3. 000 ljudi u Beogradu i
  oko 1. 200 u Zemunu. Međutim, na osnovu pomnog istraživanja arhivske građe za
  Zemun, utvrđeno je daje poginulo i na Gardoškom groblju sahranjeno 154 stanovnika. Za
  Beograd takvo istraživanje još nije sveobuhvatnije izvršeno. Na osnovu dokumentacije
  Novog i Centralnog groblja, kao i otkopavanja i provere grobnice 1973. godine, utvrđeno
  je da je sahranjeno 453 identifikovana leša, 104 neidentifikovanih muških, 93 ženskih i
  28 dece - ukupno 668 građana Beograda.
  Postavlja se pitanje zašto nije bombardovana Autokomanda kada je ona bila najuočljiviji
  vojni objekat čak i sa većih visina? U nedostatku primarnih izvora moramo da iznesemo
  naše pretpostavke uvažene od strane svedoka, kao i vojnih eksperata. Možda će se
  medijima dopasti ovakvo naučno neutemeljeno iznošenje pretpostavki, ali
  revizionističkim istoričarima neće, jer oni znaju da je ovakav naš postupak u istorijskoj
  nauci dozvoljen ukoliko ga kao takvog i nazovemo.
  Na Autokomandi bilo je izuzetno veliko skladište municije i različitog goriva za
  motorizovane nemačke jedinice. Prostiralo se na gotovo tri puta većoj površini nego što
  to današnji pojam Autokomande podrazumeva — sa odvojenim i udaljenim skladištima.
  Ono je svakim danom postojalo sve veće zbog sve težeg doturanja jedinicama na jug.
  Imalo je takvu eksplozivnu moć i potencijal, ukoliko bi bilo \"tepih bombama\"
  pogođsno, da je pretila opasnost da budu uništeni: Neimar do Vračarskog platoa, Čubura,
  Dušanovac, Voždovac, Topčidersko brdo, Prokop, Sava Mala i kompleks Gradskih
  bolnica. Znači četvrtina grada! Da li su o tome vodili računa američki komandanti, koji
  su ovu akciju planirali, još uvek ne znamo. Ukoliko prevedemo 14 knjiga dokumenata
  \"taktičkih misija\" vazduhoplovstva 15. američke armije verovatno ćemo znati više.
  Istoričar naučnik nema nikakvo pravo da sudi o postupcima ljudi u takvom ratu.
  Okolnosti rata i vlastiti izbor preživljavanja i opredeljenja su istorijske kategorije koje se
  objašnjavaju, tražimo motive i konstatujemo naučno znanje. Zataškavanje i prikrivanje
  činjenica, kao i prećutkivanje pojava, zločin je prema nauci, ali i samim subjektima
  istorije. U takvom ratu, kako smo već konstatovali, postaje svejedno kako se umire, jer se
  umiralo na isti način. Jedino što naučnik kao univerzalnu etičku normu može da uvede u
  svoj vidokrug, jsste shvatanje vremena kako da se do časa smrti živi!
  Pisano je nešto o muzičkom i pozorišnom životu u okupiranoj Srbiji. Objavljena je dobra
  monografija o privrednom životu Srbije za vreme okupacije, nekoliko knjiga o logoru
  Banjica i jedna iscrpna naučna monografija o koncentracionom logoru Staro Sajmište. I
  tu već polako ulazimo u stvaranje slike o sebi u ratu i prenosimo je u kulturu sećanja.
  Samo, opet, medijska promocija je izostala, bila je površna i hladna. Prvi muzej
  Holokausta izgradili su Amerikanci. Zašto? Pa Nemci su bili ti koji su pobili sedam
  miliona Jevreja! Ne čudimo se što je Izrael tome prišao mnogo studioznije i njihov se
  muzej Jad Vašem može smatrati najboljim. To što su zatim uradili Nemci u Berlinu 2005.
  godine došlo je suviše kasno, kao i oni u Poljskoj. Mnogi počinitelji zločina koji su
  izbegli kaznu i potomci preživelih žrtava bili su već biološki nestali. Zapušteno Staro
  Sajmište i \"Gulag 172\" kod današnjeg Muzeja savremene umestnosti, koji su zajedno sa
  Jajincima progutali oko 10. 000 Jevreja, naprosto sramotno obeležavaju srpsku kulturu
  sećanja. O potrebi da ss izgradi jedinstveni memorijalni muzej za sve pobijene
  Beograđane u ratovima u XX veku niko i ne pomišlja. A ukupne žrtve se procenjuju na
  100. 000 ljudi. Sjajno urađena i dizajnirana izložba Istorijskog arhiva Beograda \"XX vek
  - Doba ratova, stoleće zla\" 2005. godine, medijski je bila prećutana a ugledne zvanice
  šokirane, na rubu negiranja da se tako nešto uopšte i dogodilo! I komentari - zašto tako
  \"jezive stvari javno prikazivati\"?
  .......................

 9. #9
  Ističe se
  Učlanjen
  13.09.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.204
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Bombardovanje Beograda 1944.

  Istoriografiji je vrlo korisno da se uporede dejstva na južnom, sredozemnom sektoru i
  dejstva avijacije i pomorskih snaga na severnom, atlanskom sektoru. Vinston Čerčil je
  pisao Dvajtu Ajzenhaueru da je bombarovanje ciljeva na francuskoj obali i po dubini
  praćeno velikim brojem civilnih žrtava i razaranjem civilnih objekata, i da izaziva
  nezadovoljstvo kod lokalnog stanovništva, jer se već pretvara u \"kasapljenje\".
  Ajzenhauer je posle dva dana odgovorio Čerčilu \"da su te brojke strahovito preterane!\".
  Međutim, kada je Čerčil uputio \"prekorno pismo predsedniku Ruzveltu\" da su procene
  civilnih žrtava prvog dana iskrcavanja u Normandiji premašile 20. 000 poginulih i oko
  80. 000 ranjenih nazvavši to \"pravo krvoproliće\" i \"kasapljenje civila\", ovaj mu je
  mirno odgovorio da nije na njemu da nametne odgovornim komandantima bilo kakvo
  ograničenje njihovoj planiranoj vojnoj akciji! I saveznici su pokazali, oslobađajući
  Evropu od nacizma, svu brutalnost ratne mašinerije, ne birajući samo vojne ciljeve.
  Postavlja se pitanje kako je reagovala jugoslovenska vlada u izbeglištvu i njena
  diplomatija na savezničko bombardovanje Beograda? Po nekim svedočenjima, pojedinci
  \"jugoslovenske kolonije\" bili su \"izuzetno konsternirani\", kao i većina članova vlade.
  Diplomatija, je, u svojim mlakim elaboratima samo konstatovala, savetujući vladi da se
  kloni rizika, doslovno navodeći : \"Pošto se sa moćnima ne diskutuje... \" a u drugom \"...
  pošto se na sve probleme gleda sa vojničkog stanovišta\" i td. Ipak je upućena povodom
  bombardovanja Beograda, američkom ambasadoru protestna nota. Međutim, američki
  ambasador pri grčkom i jugoslovenskom dvoru u Londonu, tek posle dva meseca, 26.
  juna 1944. uručio je odgovor na protest: a) Beograd je bio neosporno vojnički cilj; b)
  američki piloti su nastojali da precizno gađaju samo objekte ratne industrije i vojne
  objekte, ali da to u datim okolnostima (nepovoljnim vremenskim uslovima), nekad nije
  moguće, c) da američka vlada žali za civilnim žrtvama, ali da su naknadna snimanja
  efekata bombardovanja, pokazala preteranost i broja civilnih žrtava i materijalnog
  razaranja civilnih objekata.
  Zauzevši stav, koji je sledio iz vojno-strateških oblika i političkih interesa, da je već
  građanski rat u Jugoslaviji i Grčkoj \"bio tragedija u tragediji\", pojedine savezničke sile
  ponašale su se prema kapacitetu svoje ratne mašinerije. O iskrcavanju u Normandiju
  Vinstom Čerčil je obavestio Šarla de Gola tek 4. juna 1944. godine! Francuski general
  samo je mlako protestvovao protiv \"kasapljenja svojih podanika\" i \"držao se kočoperno
  i naduveno!\". Englezi i Amerikanci bili su još uvek u dilemi da li da ga zamene sa
  višijevskim admiralom Darlanom! Međutim, Šarl de Gol se žurio da sa svojom odanom
  152. armijom (u sastavu savezničkih snaga, pod komandom generala Leklerka) što pre
  uđe u Pariz! Do tada luke Avr i Sen Nazer više nisu postojale, kao i mnogi manji gradovi
  u unutrašnjosti, ali se Francuzi ni danas ne bave martirologijom.
  Anglo Amerikanci su, sa znanjem Šarla de Gola, samo u prvom danu iskrcavanja u
  Normandiju, sa gotovo isto toliko aviona, kao u slučaju Beograda, pobili 21. 000 građana
  grada Kaena i okolnih mesta. Bili smo u tom obnovljenom i sada modernom gradu na 14
  km od mora i posetili Memorial (muzej mira). I tu smo našli, kao uostalom i u Nemačkoj,
  na primer \"nacionalne kulture sećanja\". Fotografije razorenog grada su stravične,
  pogotovo što je on bombardovan i posle dana \"D\" svakodnevno (važan železnički čvor i
  jako uporište nemačkih oklopnih jedinica). Ni Šarl de Gol niti iko od francuskih istoričara
  nije na takav način mitomanski martizirao ovaj postupak saveznika kao Srbi. Naprotiv,
  preživeli su ponosni, isto kao i mladi, na svoj Memorial (muzej mira). U tom gotovo
  totalno razorenom gradu saveznika od saveznika, na fotografijama kao nekim čudom
  videli su se obrisi prelepe katedrale Sent Etjen (završena oko 1. 200 godine!) i crkve Sent
  Pjer u centru grada, kao i velika zgrada bolnice na njegovoj periferiji. Tu se sklonilo
  samo nekoliko hiljada preživelih! U muzeju nema podataka da su za to Amerikanci znali,
  ali mi pretpostavljamo da su znali njihovu istorijsku i humanitarnu vrednost.
  Za ovakvo ponašanje srpskih medijskih moderatora, zagledanih verovatno i u crkvene
  velikodostojnike na parastosu, priličio bi istinit događaj koji se zbio u doba reformacije i
  protivreformacije. U prepunoj crkvi ljudi su prosto naricali od ushićenja nove župnikove
  propovedi. Samo je jedan ostao smiren i nije ni suzu pustio. Kada su ga ostali, po izlasku
  iz crkve upitali zašto i on nije plakao, odgovorio je sa pet jednostavnih reči: \"Ja nisam iz
  ove parohije!\" Taj, pomalo Da Vinčijev sfumato stil, različitih slojeva izmaglice koje se
  samo nagoveštavaju i čine medijsku promociju teško objašnjivom, običnom čitaocu
  nepristupačnom. Ko je još zaludan da kompjuterski skida sloj po sloj da bi došao do
  stvarnog značenja izrečenog! A nametnute ideje se ponašaju kao i sve ostalo. I one idu
  danas na tržište!
  I da na kraju malo zađemo u zabranjeni prostor - u tehničke mogućnosti aviona koje su
  upotrebljavali Amerikanci u taktičkim misijama po dubini teritorije. Tu je, u prvom redu
  bio bombarder B-17, tzv. \"leteća tvrđava\" i nešto modernizovan lovac-bombarder B-24,
  popularno nazvan \"Liberator\". I jedan i drugi su gađali ciljeve na zemlji vizuzelnom
  tehnikom. Najpre se eskadrila usmeravala prema određenom cilju, a onda je vršena na 15
  km od cilja prva korekcija leta i priprema za izbacivanje bombi. Druga korekcija gađanja
  određenih ciljeva vršila se na samo dva kilometra od naznačenog cilja! Tako se, na
  osnovu izviđačkih snimaka i kasnijih proveravanja dejstva, može utvrditi da je u Zemunu
  uništena fabrika \"Ikarus\" i tekstilna fabrika \"Danubijus\", Zemunski aerodrom i
  železnička stanica, a značajna oštećenja doživeo je i \"Zmaj\" i \"Teleoptik\". Ali su
  znatna razaranja pretrpeli i Zgrada gradskog poglavarstva, Trošarina, Gradska vrtlarija,
  Građanska dečačka škola itd, ali nije poginulo 1. 200 građana kako je obaveštena vlada u
  Londonu, već su na groblju (Gardoš) sahranjena 154 poginula!
  Razaranje civilnih objekata u samom jezgru Beograda bila su veća i sa većim ljudskih
  žrtvama. Međutim, medijski moderatori funkcionalni naučnici ne postavljaju pitanje
  zašto se još uvek ne počinje sa naučnim proučavanjem ovog \"fenomena\", kako vole da
  kažu, već se obnavljaju stari stereotipi i po potrebi vremena traže \"krivci\",
  predimenzionira i prećutkuje tačan broj poginulih, priziva se moralna osuda, upire se, po
  potrebi, na nekog ko je danas uvek dežurni krivac (obično po principu nacističke i
  Nedićeve propagande - Tito i komunisti), juriša se na srpsko stradalništvo i emocije
  svakovrsnog karaktera, pravi se politički haos. Ponavljamo, u tom haosu ima opasnog
  sistema!
  Pitamo: da li se \"učeno obrazlaganje inspiratora i razloga bombardovanja\" na TV
  jednog profesora Pravnog fakulteta i jednog istoričara (čak i direktora Instituta) pomaklo
  dalje od nacističke propagandne brošure \"Beogradski krvavi Uskrs\" iz 1944. godine?
  Nas ne zabrinjava sama brošura u kontekstu vremena kada je izašlo prvo izdanje. Nas
  uznemirava što se ta brošura pojavila u reprint izdanju 1994. godine medijski dobro
  \"pokrivena\"! U kratkom predgovoru nama nepoznatog \"predgovarača\" se kaže:
  \"Zašto se o ovom događaju u posleratnom periodu najradije ćutalo, kada je stradalo
  nedužno stanovništvo a da gotovo nije uništen ni jedan vojni objekat\". Da li ovakav stav
  \"predgovarača\" možemo staviti u kontekst N ATO bombardovanja srpskih položaja u
  Bosni i Hercegovini? \"Zašto je ogroman broj nevinih ljudi na tako zverski način pobijen,
  a njihovi domovi uništeni\" - pita se \"predgovarač\"? A duhovna senka pala je izravno na
  jednu TV emisiju deceniju kasnije! Opasne i lažne kvalifikacije! Istorijski arhiv Beograda
  i Muzej jugoslovenskog vazduhoplovstva priredili su 1975. godine veliku izložbu pod
  nazivom \"Bombardovanja Beograda u Drugom svetskom ratu\" i povodom toga izdali
  brošuru sa brojnim faksimilima, dokumenata i fotografijama, kao i rezimeima na
  nekoliko stranih jezika. Na osnovu nemačkih izvora, tada prikazanih, poginulo je, između
  ostalog 343 nemačkih i 96 italijanskih vojnika i 1. 160 Beograđana. Tu saznajemo da je
  od značjanih vojnih objekata osim onih koje smo pomenuli, znatno oštećena Pošta 2,
  Fabrika štofa \"Vlada Ilić\", Pivara \"Vajfert\", fabrika \"Vapa\", železnička stanica na
  Topčideru i Rakovici već prvog dana, a drugog, osim ono što smo naveli: Logor \"Staro
  Sajmište\" (poginulo 60 logoraša i čuvara posle čega je logor raspušten i preseljen na
  Zvezdaru), Konjička škola a u bombardovanju 24. aprila i 6. juna Železnička stanica sa
  250 mrtvih Nemaca, Garaža u Sarajevskoj u kojoj je uništeno 10 nemačkih transportnih
  vozila, skladište nafte na Čukarici (ponovo), Fabrika šećera, Brodogradilište, Skladište
  \"Banovo brdo\" sa 43 poginula nemačka i 96 talijanskih vojnika.
  Kada su Nemci ispitivali pomenutog zarobljenog američkog pilota, koji je bio lečen u
  Pančevu, zašto su Amerikanci bombardovali Beograd, dobili su jednostavan odgovor:
  \"Meni i svim pilotima eskadrila bilo je sasvim jasno da je Beograd nemački grad, jer je
  tako izdašno radio za nemačku vojnu industriju\". Da podsetimo, u nemačkoj vojnoj
  industriji u Beogradu radilo je preko 5. 000 radnika i inžinjera, fabrika \"Rogožarski\"
  ...........

 10. #10
  Ističe se
  Učlanjen
  13.09.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.204
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Bombardovanje Beograda 1944.

  remontovala je godišnje oko 600 avionskih motora, \"Teleoptik\" proizvodio merne
  instrumente, železnički i avionski saobraćaj odvijao ss bez zastoja... Nisu li to ubedljivi
  vojni argumenti!
  A naši uvaženi revizionistički istoričari, putem medija, sasvim odgovorno tvrdimo, u
  ovom slučaju propagiraju nacističku propagandu. U navedenoj knjizi dr Miroslav
  Spalajković je u pogovoru doslovno napisao: \"Anglo-Amerikanci nisu izvršili taj zločin,
  na svoj račun, nego su, kao prosti najamnici, radili za račun Josipa Broza Tita,
  najobičnijeg kriminalnog prestupnika i najvećeg srpskog krvoloka. Tito je nameravao da
  \"likvidira\" srpski narod, ali u tome nije mogao uspeti. Potrebna mu je bila pomoć
  Engleske, od koje je zahtevao, preko Staljina, da odmah pristupi \"likvidaciji\" prestonice
  Kralja Petra II, koga Englezi i Amerikanci smatraju za svoga saveznika. I oni su se
  Titovoj želji odazvali. To će Srbi večno pamtiti. Srpske majke i srpska nevina siročad
  neće dopustiti da se to mrsko nedelo ikad zaboravi\". Ovakav propagandni jezik čoveka,
  koji je iskazao svoju \"balkansku kulturu\", po engleskoj diplomati Bjukenenu, tako što je
  pljunuo na Lenjina, prilikom oproštajnog sastanka savezničkih ambasadora i vođe
  sovjetske revolucije (pre nego što su napustili Petrograd i prešli u Finsku) nimalo ne čudi.
  Ali nas zaprepašćuje činjenica da postoje funkcionalni istoričari koji to i danas rade na
  najuticajnijem mediju!
  Da li i danas naučnik može da ostane na ovim novim saznanjima ili treba da ide i dalje?
  Tom \"fenomenu\", po jednima namernog, a po drugima kolateralnog masovnog ubistva
  civila, mora se prići složenije i uključiti vrednosti onog vremena. Kada je ovladala
  španskim nebom nemačka avijacija sravnila je u ubilačkom besu Gerniku, a onda je u
  Drugom svetskom ratu to praktično primenjivala od samog početka u napadnutim
  zemljama. Saveznici su od 1943. godine, kada su preuzeli to preimućstvo u vazduhu
  takođs bili nemilosrdni, jer se radilo o protivniku koji je takav rat nametnuo! Ali se
  postavilo pitanje šta sa okupiranim savezničkim teritorijama? I tu su se umešali istoričari,
  antropolozi, sociolozi i psiholozi. Snažan, ako ne i presudan poticaj došao je iz gotovo
  globalne diskusije o američkom atomskom bombardovanju Hirošime i Nagasakija.
  Šezdesetogodišnjica bombardovanja (2004. godine), kao svojevrsna kultura sećanja
  medijski je obeležena uzdržano, kao jedan u nizu pobedničkih događaja, kao nametnuta
  ratna realnost. Kvalifikacija zločina nigde nije pomenuta. Sve je bilo po unapred
  režiranom protokolu bez osude izvršioca upotrebe atomske bombe kao ratnog zločina,
  bez pokajanja pobednika i griže savesti samih izvršilaca, posebno pilota. Italijanski
  analitičar Paolo Maranini tvrdio je da upotreba atomsks bombe nije smela da ostane samo
  apstraktna pretnja, zasnovana na američkom pravdanju o bržem okončanju rata i
  spašavanju života svojih vojnika. Pogibija stotina hiljada japanskih civila uračunata je
  kao kolateralna šteta u sklopu globalnog vođenja rata. Isti ovaj vojni analitičar tvrdio je,
  na osnovu dostupnih izvora, da je takav stav zauzet, pre svega, kao poruka Rusima, koji
  su već bili osvoili Mandžuriju i Koreju, a ne Japanu koji je, praktično, s vojnog
  stanovišta, bio \"apGe ppet\"! Sličan stav nalazimo i kod vojnih analitičara i istoričara
  Dezmonda Fenela iz Irske i još jednog Italijana - Đankarla Rolfa.
  S druge strane, nama dobro poznati italijanski naučnik Konstanco Prevo napisao je vrlo
  zapaženu studiju \"Etičko bombardovanje\" (!?) Zapaženo mesto u studiji zauzima i
  američko bombardovanje Srbije 1999. godine, kao etičko! Prevo je došao do podataka da
  je savezničko vazduhoplovstvo u Drugom svetskom ratu, pošto se prvi put u istoriji vodio
  totalni rat, primenjivalo različite kriterijume-selektivno bombardovanje (samo ratnog
  potencijalnog neprijatelja) i totalno bombardovanje (uništavanje celokupnog ratnog
  poprišta). U oba slučaja uspešnost nanošenja gubitaka neprijatelju bio je osnovni
  kriterijum. Kada bi usvojili stanovište ovog autora, onda bi američko bombardovanje
  Beograda na Uskrs 1944. bilo selektivno, a bombardovanje francuskih gradova na
  atlanskoj obali i grada Kaena, dva meseca kasnije bilo totalno, uz konstatovanje da se u
  ratu kakav je vođen ne mogu tražitu nikakvi skriveni, \"perfidni\" i etički principi, već
  samo oni koji su proisticali iz vojno-političkih interesa. \"Revizionosti\" to vrlo dobro
  znaju, ali se to ne uklapa u novu ideološku i globalističku matricu.
  Bilo je naprosto neukusno na \"nacionalnoj televiziji\" u specijalnoj emisiji posvećenoj
  američkom bombardovanju Beograda posmatrati tri dijametralno suprotstavljena
  mišljenja - voditelj koji se nije obavestio na izvoru naučnih znanja i koja je stalno
  učesnike prekidala i usmeravao emisiju u nekom dnevno-političkom interesu (koji golica
  maštu neobaveštenih gledalaca), profesora sa Pravnog fakulteta, bez elementarnih
  istorijskih znanja, ali sa jako nabijenim \"mrziteljskim moralisanjem\", našeg poznatog
  istoričara vazduhoplovstva (graditelja vazduhoplovnog muzeja u Surčinu i bivšeg vojnog
  pilota) koji je u rukama držao originalna dokumenta, ali nije mogao da dođe do reči, kao
  ni vojno-politički istoričar od autoriteta. Zato je uz profesora sa Pravnog fakulteta najviše
  \"tajminga\" dobio uvaženi i medijski često eksploatisani direktor Instituta za savremenu
  istoriju. Po svom običaju pričao je o onome što mu nije uža naučna oblast pa je izgovarao
  \"reči đavolske\", takođe moralisao i filozofirao, tražio zavereničke motive. Svu
  odgovornost je paušalno podelio između Koče Popovića i Josipa Broza Tita! A moralnu
  odgovornost pripisao partizanima i komunistima!
  Nismo bili iznenađeni! Uvaženi mladi direktor instituta pročuo se u javnosti po
  neverovatnoj metaforičkoj izjavi bez ikakvog smisla. Takođe u jednoj televizijskoj
  emisiji posvećenoj ubistvu kralja Aleksandra I i njegovoj veličanstvenoj sahrani, rekao je:
  \"veličanstvenost tuge naroda bila je oličena i u sceni daje kraljev konj pustio suzu\"!
  Iako je uvaženi mladi direktor (doktorirao kod nas na istoriji sela u Srbiji posle 1945.
  godine) objavio takođe knjigu o bombardovanju Leskovca 1944. godine od strane
  saveznika (čitaoci verovatno pogađaju i ko je za to kriv!) zaputio se direktno u SAD da
  donese nepobitne dokaze za svoje javno izrečene i objavljene teze. Samo još nismo videli
  da je bilo šta od pronađenih dokumenata objavio ili ih prezentovao javnosti. Bilo bi to
  normalno poštovanje etike struke i znak njegovog napredovanja. Da li je jedan drugi
  njegov saradnik nešto pronašao novo kada je bio u Engleskoj na usavršavanju u
  Kraljevskoj vojnoj akademiji? Da li ćemo i od njega nešto više saznati o delovanju
  Balkanskih vazduhoplovnih snaga - BAF (Balkan Air Force) čija komanda je bila u
  Bariju juna 1944. godine i bila u neposrednoj vezi sa Vrhovnim štabom NOVJ? Mogli
  bismo postaviti pitanje i o heurističkom znanju tih \"revizionista\" - zašto su dokumenta
  prvo tražili u SAD i Engleskoj?
  Ma koliko savezničke sile bile ujedinjene protiv nacističke Osovine u Drugom svetskom
  ratu, a potom zapadne sile u razdoblju hladnog rata protiv totalitarnog \"komunizma na
  istoku\", ipak su sve antifašističke zemlje XX veka znale da na dostojanstven i
  civilizovan način obeleže 60 godišnjicu završetka Drugog svetskog rata. Svečano je
  obeležen, najpre Dan \"D\" - iskrcavanje u Normandiju, koji je postao svojevrstan model
  \"kulture sećanja\" - na njemu su prisustvovali predstavnici Nemačke. Naši mediji dobro
  su slikom pokrili tu svečanost, ali nigde značajnijeg novinarskog napisa, nigde naše
  delegacije. Isto tako je srpska medijska i publicistička istoriografija pokrila obeležavanje
  60 godišnjice završetka rata u Evropi. Opet predstavnika zajednice nije nigde bilo, ali su
  se zato mediji utrkivali ko će više i \"istinitije\" da piše koliko su \"partizani, u dosluhu sa
  Englezima\", pobili nedužnih kvislinga po stratištima Slovenije i Austrije. O grandioznoj
  proslavi godišnjice Otadžbinskog rata u Rusiji da i ne spominjemo kao ozbiljnoj temi,
  mada su sami gledaoci čak 4 puta tražili da se ona ponovi na televiziji - što je neke
  novine, političare i istoričare beskrajno iritiralo. To, da su Amerikanci i Japanci na
  poseban način proslavili kraj rata na Pacifiku, u zavisnosti od shvatanja njihove \"kulture
  sećanja\" i \"tradicije sećanja\" bila je uzdržana medijska tema. Uzdržana ali sa
  primetnom dozom patetike kada su prikazivani uništeni japanski gradovi, snimci
  ozračenih i lečenih japanskih civila i dugotrajnih posledica. Pošto Srbi vole patetiku do
  iracionalnosti, zločin i poraz do mitoloških razmera - niko se nije našao tih dana da
  racionalizuje pojavu naučenu znanjem.
  ......................

 11. #11
  Ističe se
  Učlanjen
  13.09.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.204
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Bombardovanje Beograda 1944.

  U obe ove godine, 2004. i 2005, bilo je niz manifestacija, posebno u Nemačkoj, Poljskoj i
  Rusiji, u okviru \"kulture sećanja\", ali naši mediji su povodom toga više pisali o tome
  kako su u nekim logorima stradali zarobljeni kraljevski oficiri od savezničkog
  bombardovanja, nego o samom sistemu logorisanja ljudi druge rase i značaju operacija za
  oslobođenje Evrope od ideologije kojaje to logorisanje stvorila. I tako u nedogled! Svet
  civilizacijski na različite načine obnavlja uspomene iz Drugog svetskog rata, nastojeći da
  ih prikaže onakvim kakve su bile u stvarnosti toga vremena, šta su značile za pobedu
  slobode i humanosti, a naši \"revizionisti\" i mediji sitničavo čeprkaju po balkanskom
  bojištu i zađevicama. Potpuno mimo sveta!
  Tu skoro otkriven je na severnoj obali Temze, na nasipu prozvanom Viktorija,
  monumentalan spomenik (25 metara visine) sa urezanim imenima 550 izginulih pilota
  RAF-a u velikoj vazdušnoj \"bici za Englesku\" u leto 1940. godine. Britanci su,
  međutim, na drugom frizu spomenika ispisali imena i ostalih 2. 450 pilota koji su
  učestvovali u ovoj sudbonosnoj bici. Nisu izostavili ni obične građane Londona,
  prikazavši sav njihov užas na licima, plastičnim reljefom napostamentu. A u Srbiji je
  veliko rušilaštvo spomenika oslobodilaca i graditeljstvo novih crkava i spomenika \"prvih
  gerilaca\"! Nemamo ništa protiv spomenika i crkava - energično protestvujemo što se iz
  svesti naroda briše jedan deo njegove istorije koju je svet usvoio kao svoju - i onda i
  danas. Dovoljno je samo prelistati najnovija izdanja \"Enciklopedije Britanika\",
  \"Larusa\" i \"Brokhausa\" i uočiti koliki se prostor daje prvima a koliki drugima. Takođe
  i uvažiti sadržaj!
  Teško je posle svega ovoga razdvojiti ili razlučiti (kako vam drago) šta je tu prirodna
  mana, skučenost uma, nova ideološka matrica, bahata volja ili porok, kako bi to rekao
  Anri Bergson \"kao krivina čovekove duše\" koja sve pretvara u \"tragične poroke\".
  Svima nam je poznato da jedna ličnost može da živi, bio on pesnik, publicista, politički
  propagator ili naučnik, samo u zajednici sa drugim ljudima. Međutim, savremeno
  društvo, a srpsko u krajnjoj ogoljenosti, siromaštva i balkanskom primitivizmu, traži još
  nešto - ono nameće danas da se živi dobro, brzo i bez mnogo emocija i etike. I tu padaju
  mnoge osobine ličnosti, pa i karakterne osobine ličnosti koje vrše medijsku promociju
  prošlih događaja. Rađa se svojevrstan automatizam krajnje iskazan u određenoj svoti
  novca, gde se gube uverenja i, prema novom krojačkom šablonu usvajaju \"neki viši
  princip za demokratizaciju društva\". Sve ih je više i po nepisanom zakonu ta nova
  istoriografska škola prepoznaje se po medijskom pojavljivanju a ne po kvalitetu njihovih
  dela. I svi su arogantni, nametljivi i sa dozom prezira posmatraju one iza sebe, a stariji su
  već \"zastareli i bez autoriteta - od njih se nema što više naučiti\"! Nema bolje ilustracije
  za naše metaforičko \"promišljanje\" u ovom eseju za ovu \"novomilenijumsku
  novorođenčad\" od Paskalove opaske : \"Dva ili više sličnih lica, od kojih ni jedno ne tera
  na smeh, kada su zajedno, smešni su upravo usled svoje sličnosti\". Kao pomenuti
  profesor Pravnog fakulteta i uvaženi mladi direktor istorijskog instituta u pomenutoj TV
  emisiji! Tako smo dobili lako prepoznatljive \"nove likove\" u struci koji su postali
  proizvođači događaja u prošlosti. Uvažavajući Paskala bili bi smešni da u srpskoj
  stvarnosti nisu tragični!
  Neko bi mogao pomisliti, u svojoj naivnosti, da se radi o prolaznoj modi, koja u svojoj
  neočekivanoj hirovitosti izgleda, kao i svaka druga napadna moda, smešna. Međutim,
  tragično je i to što je to moda, na koju se navikavamo, jer je medijskom moći silom
  poturaju. Domaći centri moći nimalo ne zaostaju za stranim. Kroje model odela \"koje je
  čvrsto sraslo sa telima onih koji ga sa ponosom nose\". To je, međutim, odlika cirkuskih
  zabavljača i pogrebnika! Kako bi to rekao Anri Bergson - \"prerušen čovek je uvek
  smešan čovek\". Međutim, ta metaforička poj avnost, kako u medij ima tako i kod
  \"revizionističkih istoričara\" gubi i poslednju tanku nit sa kritičkom istorijskom naukom.
  U svesti ljudi ona pobuđuje samo sumnju i iracionalnost. Da parafraziramo našeg Miku
  Antića : \"Zaista to je fenomenalno. To je naprosto divno koliko se neznamo\" i zbog toga
  \"ako smo svi goli, spustimo paravan\"!
  Krajnosti iracionalne martirologije i medijskog odjeka u kulturi sećanja kod Srba, koji se
  sve češće bave samo posledicama a da ne znaju uzroke, simbolično nam izgledaju kao
  jedna ličnost u komediji Ežena Gondinoa. Jedan samouvereni skorojević i u društvu
  \"nabeđeni mudrac\", kada je došao u jednu provincijsku varoš, saznavši da u okolini
  postoji ugašeni vulkan sa zaprepašćenjem i svojevrsnom gordošću je uzviknuo:
  \"Neverovatno, imali su vulkan i pustili su da se ugasi\" - ili, još bolji je Molijerov
  Zganarel koji odgovara Žerontu u \"Umišljenom bolesniku\" na njegovu primedbu da se
  srce kod čoveka nalazi na levoj strani: \"Da, to je nekada bilo tako, ali mi smo sve to
  izmsnili i mi sada lečimo po sasvim novoj metodi\". Na stalni upit naučnika šta ćemo u
  tom slučaju sa autentičnim i verodostojnim činjenicama, novi revizionisti odgovaraju:
  \"Utoliko gore po činjenice\"!
  Ovako, po spoljnjem i unutrašnjem zadatku, medijske tragikomične manipulacije
  uzrokuju i sasvim novi govor, stil i jezik. Anri Bergson kaže: \"Život nam se predstavlja
  kao izvesna evolucija u vremenu, kao i svojevrsno zaplitanje u prostoru. Posmatran u
  vremenu, on je stalno napredovanje jednog bića koje bez prestanka stari - to znači da se
  nikada ne ponavlja. Gledan u prostoru, on pred našim očima izlaže elemente koji su tako
  tesno povezani među sobom, jer su stvoreni isključivo jedni za druge, da nijedan od njih
  ne bi mogao istovremeno pripadati dvema različitim organizacijama - svako je živo biće
  stvoreni sistem pojava koji se može ukrštati sa svim sistemima. Stalna promena izgleda,
  neponovljivost pojava, savršena individualnost jednog niza zatvorenog u sebe samog, to
  su spoljašnji znaci (stalni ili prividni malo je važno) koji dele život, složenost, interaciju
  od proste mehanike govora o čoveku i njegovom delovanju u prošlosti\". Nigde se ne
  traži savršenstvo govora, jezika i stila kao što je to radio, na primer, Gistav Pridom.
  Međutim, naše medijske zvezde - \"revizionistički istoričari\" - i publicisti teraju po
  starome: upravo onako kako je to zapisao Radoje Domanović pre sto godina : \"Govornik
  (ako je patriota) treba da ima lep, kitnjast stil, da ume da oduševi sloušaoce, da pomene
  krv i nož i handžar i ropske lance i borbu i da se baca frazama\". A, po njemu, takav
  \"veliki narodni rodoljub\" mogao je da se kupi za \"nekoliko groša\". Malo su mudriji oni
  \"lepi za slikanje\", sa zvučnim titulama, Gogoljevskom \"misaonom fizionomijom\", jer
  oni ulaze u rasprave na javnim tribinama i televiziji, sa postojanom sigurnošću i
  spektakularnim samoobožavanjem, ali u stvari \"razgovaraju sa starim piscima bez
  \"snebivanja\", čak i umesto njih daju kompetentne odgovore, bez upitanosti da li su
  \"stari pisci\" mogli to naučno da verifikuju, ponekad zaboravljajući da je to obično
  nagađanje i lična impresija. I kako bi dotični Gogolj rekao: \"Njima se čini da oni to jasno
  vide i istraživanje se svršava ovim rečima: Dakle, tako je to bilo, dakle, eto koji je to
  narod! Dakle, evo s kog gledišta valja stvar razmatrati\". Zatim novorođenu istinu
  rasprostiru po svetu, zadobijajući sebi pristalice i poštovaoce, otvaraju se posebni
  fondovi, neformalne grupe, koje ne pitaju - gde su vam autografi, gde autentični izvori,
  pouzdani pisci, metodološko utemeljenje... Otuda se jedno priča u užem krugu javnih
  tribina, drugo pred televizijskim kamerama, treće u dijaspori, četvrto u Beogradu, a peto
  u Zagrebu, šesto u unutrašnjosti, a sedmo za katedrom u prestonici, osmo na naučnom
  skupu, a deveto u visokotiražnim novinama - i tako u krug. Ne preostaje nam ništa drugo
  nego da uzviknemo, hvatajući se za glavu, kao Labišov junak: \"Jedino Bog ima pravo da
  ubije bližnjega - samog sebe\"! Kada smo već kod stvoritelja sveta, uporabimo ili
  upotrebimo (kako vam drago) Bibliju, u kojoj stoji: \"Teško onome ko sablažnjuje, bolje
  bi mu bilo da mu vodenički kamen vežu oko vrata i da ga bace u morske dubine\". Samo
  u Srbiji ima sve manje vodenica, ali nema mora!
  I na kraju, treba dati ogovor na pitanje koje se nameće \"u kome ključu treba čitati XX
  vek\"? To nam može odgovoriti, za sada, samo savremena filozofija istorije. Pitanje js da
  li su \"revizionistički istoričari\", političari i mediji spremni da prihvate taj filozofski
  pesimizam? Za filozofiju istorije XX vek je vrhunac civilizacijskog zla kojeg je iznedrio
  čovek. Mnoga \"daleka i mračna vremena\", takođs punog čovekovog zla, bila su
  uslovljena njegovom primitivnošću, nagonska. Međutim, zlo XX veka proizvod je moći
  ljudskog uma - od organizacije društva, države i promovisanja vođa, do neverovatnog
  udela naučnih dostignuća u \"proizvodnji zla\" i ritualu zločina. Da li je u pitanju samo
  goli interes (politički ili ekonomski - svejedno je) za postizanje \"večnog istorijskog
  nastojanja u težnji za svetskom moći\" ili \"osvajanjem sveta\" ili \"osvjanjem glavnih
  ................

 12. #12
  Ističe se
  Učlanjen
  13.09.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.204
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Bombardovanje Beograda 1944.

  planetarnih prirodnih resursa za preživljavanje\"? Da li je čovek i kada vsć skrenut sa
  svog prirodnog koloseka razvoja, a da mu nije data mogućnost \"prosvetljenja\"? Za Žaka
  Le Gofa, tvorca nove istorije (sa Pjerom Nora) XX vek još se uvek nalazi \"između
  sećagva kao napasti, odnosno misli o prošlosti koje se čovsk ne možs osloboditi, istorijs
  sadašnosti i fascinacija modeliranjsm budućnosti\". Otuda je, po našem mišljenju, tako
  početničko, neuko i nerazumno modeliranjs istorije od strane \"revizionističkih
  istoričara\", stvaranje haosa. Dotični direktor nekada uglednog istorijskog instituta javno
  se zalažs da se ustanove takve vrste moraju prilagođavati savremenim promenama i
  lišavati \"komunističkih zabluda\". Ne sporimo da on ima pravo da vodi politiku instituta
  po vlastitom nahođsnju i prilagodljivosti, ali to više nije nauka.
  Kakva je kultura sećanja na savezničko bombardovanje u susednim zemljama? Mađari su
  izdali dve knjige dokumenata, pozamašnog obima, s posebnim odbirom na učinak
  sovjetske avijacije. Hrvati pristupaju tome u domenu istoriografije, brižljivo prikupljajući
  dokumente, objavljujući prve manje rasprave. Austrijanci, čiji je Viner Nojštat i drugi
  industrijski vojni centri nemačkog Trećeg rajha, potpuno razoreni do juna 1944. godine -
  ćute. U grčkoj istoriografiji postoje sporadični medijski i naučni članci neutralnog
  karaktera. A Rumuni? Rumunija je pet puta više proizvodila za nemačku vojnu industriju
  od Srbije i imala je pet SS divizija na Istočnom frontu! Slovenci tek razmatraju da li je to
  bitno za njihovu kulturu sećanja!
  Mediji su u ovom slučaju naprosto nemilosrdni, kao i oni koji nasilno menjaju idološke
  matrice ponašanja. Srpska medijska kultura sećanja nije dostigla krajnji nivo, kao npr.
  rumunska, ali je na najboljem putu da to dostigne. Radi se o tome da je 2002. godine na
  centralnom bukureštanskom trgu podignut monumentalni \"Spomenik američkim
  junacima\" na kome piše: \"U znak uspomene na 378 američkih vojnika palih na dužnosti
  za vreme Drugog svetskog rata za slobodu Evrope i slavu SAD\"! Radi se o američkim
  pilotima koji su oboreni prilikom bombadovanja naftnih polja i strateških vojnih objekata
  u gradovima koji su radili za Nemce, uglavnom od aprila - oktobra 1944. godine. Čak je i
  Mirča Elijade, čuveni američki antropolog rumunskog porekla, izjavio u medijima da su
  bombardovanja saveznika, posebno aprila 1944. godine bila gotovo na nivou \"naučnosistematskog
  uništavanja Bukurešta i drugih gradova u kojima je poginulo više desetina
  hiljada ljudi\". Naši mediji su to prokomentarisali na različite načine od toga da je takva
  politika plitka, drugi su citirali rumunske ugledne naučnike koji su tvrdili da je to ponovo
  rumunsko \"ulizištvo\", \"podaništvo\", \"robovske duše oportunističkih političara\", \"da
  to izaziva gađanje\", jer Rumuni podižu svaki put novi spomenik kada se promeni vlast i
  \"svetski gospodar\", itd. S obzirom na sve ono što smo izneli u svom naučnom eseju,
  pokušajmo da analitički postupak dovedemo do nivoa uopštavanja u istorijskoj nauci.
  Koji razlozi su naveli komandu američke 15. armije da njihove vazudhoplovne snage
  bombarduju Beograd, kao i druge gradove u Jugoslaviji, a posebno u Rumuniji,
  Mađarskoj i Austriji? Prvo, područje evropskog jugoistoka je bilo pod nemačkom
  okupacijom i tretirano kao \"nemački dopunski privredni prostor\". Drugo, Beograd je bio
  izuzetno značajan saobraćajni i industrijski centar koji je radio, kao i mnogi gradovi na
  okupiranim teritorijama Evrope, za nemačku vojnu industriju. Treće, od kada je prestao
  svaki pokret otpora u gradu, koji je bio izražen od strane skojevskih grupa odmah posle
  kapitulacije zemlje, kao i uništenje beogradske partijske organizacije do marta 1942.
  godine, Beograd je živeo životom \"pacifikovanog i kvislinškog grada\". Obaveštajne
  službe saveznika, kao i partizana, imali su podatke da je samo u vazduhoplovnoj
  industriji koja je radila za Nemce radilo preko 5. 000 radnika i inženjera, da su normalno
  radile osnovne i srednje škole sa velikim delom predratnog prosvetnog kadra, da je
  kazališni život bio kao i pre rata, da je bilo otvoreno preko 300 advokatskih kancelarija,
  da su čak i povećani kapaciteti zdravstvene službe dolaskom izbeglica iz Hrvatske i
  Bosne i Hercegovine i da su lekari i medicinske sestre lečili nemačke oficire i vojnike
  isto kao i Beograđane (koji su tako izlečeni nastavljali da i dalje ubijaju Srbe, Jevreje i
  Rome), da se nijedan general koga je Milan Nedić oslobodio iz nemačkih logora nije
  aktivirao u antifašističkoj borbi, da su gotovo svi značajniji pripadnici intelektualne i
  naučne elite potpisali \"Apel\", daje oko 1. 000 studenata iz uglednih građanskih porodica
  otišlo dobrovoljno na studije u nacističke zemlje, da je oko 25. 000 Beograđaa otišlo
  dobrovoljno na rad u Nemačku, itd. - svima njima danas se odaje priznanje zato što su se
  \"oduprli komunističkoj kugi\"! Četvto, Beograd je u ratnoj strategiji od strane Saveznika
  tretiran isto kao i svi takvi gradovi i strateški vojni objekti na jugoistoku Evrope.
  I šta na kraju naučniku preostaje nego da iz vizure kritičke istoriografije ponudi jednu
  oveštalu balkansku analogiju (možda će to \"revizionistički istoričari\" da shvate i kao
  metaforu!), pogotovo kada od jedne među desetinama hiljada rutinskih operacija vojnog
  karaktera u Drugom svetskom ratu prave nacionalnu tragediju, izgrađuju novu nacionalnu
  mitologiju i \"istoriju zavera\". Uz to, tragaju za nskim moralnim principima,
  perfidnostima saveznika. Međutim, neka odgovore \"revizionistički istoričari\" ko od
  subjekata Drugog svetskog rata nije vodio perfidnu politiku i politiku vlastitih interesa.
  Po kojoj to logici su Amerikanci i Britanci trebali da ginu za Srbe, pogotovo kada je ta
  Nedićeva Srbija bila jedna od najkvislinškijih \"država\" u Evropi. Samo se treba s tim
  hrabro suočiti i ne izmišljati krivce - Tito, Koča, Komunisti, zli Nemci, ali i zli
  Amerikanci. Ili, optuživati Britance da su izdali Dražu Mihailovića. A nije li Draža
  Mihailović svojom strategijom čekanja izdao prvo Britance, pa onda i samog sebe. O
  vladi u Londonu da i ne govorimo - osim protokolarne posete generala Dušana Simovića
  prilikom dolaska u London 1941. godine, Vinston Čerčil nije do kraja rata više želeo da
  vidi bilo koga člana te vlade. I u tome je, dabome, veličina Slobodana Jovanovića,
  današnjeg \"srpskog genija\" koji se cinično smeši sa novčanice od 5. 000 dinara, a jadni
  Nikola Tesla jedva da je zaslužio novčanicu od 100 dinara! E to se u nauci zove
  civilizacijska sramota, prava slika \"revizionističkih istoričara\" i vladajućeg
  establišmenta! Da li prvi još uvek idu u arhive i strpljivo tragaju za novim izvorima? Da
  li drugi osim svojih zabluda poznaju i Kantovu etiku? Zašto to pitamo? \"Svaki čovek
  koji poštuje sebe, koji, dakle, sebe ne ponižava, koji ne puzi pred drugima, može
  poštovati i druge\" - poručuje Imanuel Kant univerzalni etički princip samopoštovanja
  čoveka i poštovanja drugih.
  ...........................

 13. #13
  Poznat vujadin (avatar)
  Učlanjen
  30.01.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  9.641
  Tekstova u blogu
  33
  Reputaciona moć
  145

  Podrazumevano Re: Bombardovanje Beograda 1944.

  Ко је другом јаму копао сад у њу пада.

 14. #14
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  21.07.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Stuttgart
  Poruke
  287
  Reputaciona moć
  40

  Podrazumevano Re: Bombardovanje Beograda 1944.

  Beograd (bolnica) 1944


 15. #15
  Elita Добро дошли (avatar)
  Učlanjen
  31.10.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Тимочка крајина
  Poruke
  19.178
  Reputaciona moć
  457

  Podrazumevano Re: Bombardovanje Beograda 1944.

  Усуд Божији, баш је наклоњен Србима. Пролеће и јесен као да су од Бога измишљена годишња доба за разарање Србије. Пријатељи, којима тако жељно хрлимо (Амери,Енглези и Немци), увек су нам несебично помагали у том чину разарања. Ама баш увек.
  Да се не заборави: и у јесен 5.Октобра.1999г., сами смо разарали Београд и тада су нам помагали споља - саветима.

 16. #16
  Elita
  Učlanjen
  07.10.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  U Aleksincu
  Poruke
  17.590
  Tekstova u blogu
  4
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Bombardovanje Beograda 1944.

  Ja uvek nesto *****m protiv Zapada, ali, ruku na srce, drzava je bila pod okupacijom.

  Tehnicki, mogli su da nas smatraju i za kolaboracioniste, pa smo mozda jos i dobro prosli u tom metezu, kako smo mogli da prodjemo.

 17. #17
  Elita
  Učlanjen
  07.10.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  U Aleksincu
  Poruke
  17.590
  Tekstova u blogu
  4
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Bombardovanje Beograda 1944.

  Citat Original postavio Dust Pogledaj poruku
  Beograd je svakako stradao više 1944. godine, nego 1941. Ovo i ovakvo bombardovanje je posledica dogovora Čerčila i Staljina, oko toga kako na ovako sirov način manipulisati masama... Tj., Jugoslovene je trebalo naglo pretvoriti u komuniste- ne zaboravite da su sovjetske vazduhoplovne akcije u to vreme bile daleko preciznije i daleko smrtonosnije po Nemce...
  Da nisu bacali neki nervni gas za komunizaciju cetnickog stanovnistva?

 18. #18
  Početnik
  Učlanjen
  14.07.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  34
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Bombardovanje Beograda 1944.

  Citat Original postavio žirica Pogledaj poruku
  Усуд Божији, баш је наклоњен Србима. Пролеће и јесен као да су од Бога измишљена годишња доба за разарање Србије. Пријатељи, којима тако жељно хрлимо (Амери,Енглези и Немци), увек су нам несебично помагали у том чину разарања. Ама баш увек.
  Да се не заборави: и у јесен 5.Октобра.1999г., сами смо разарали Београд и тада су нам помагали споља - саветима.
  ne secam se nikakvog razaranja '99 godine, osim bombardovanja koje je zavrseno u junu

 19. #19
  Elita Добро дошли (avatar)
  Učlanjen
  31.10.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Тимочка крајина
  Poruke
  19.178
  Reputaciona moć
  457

  Podrazumevano Re: Bombardovanje Beograda 1944.

  Citat Original postavio Nikola` Pogledaj poruku
  ne secam se nikakvog razaranja '99 godine, osim bombardovanja koje je zavrseno u junu
  Шта ћеш - кратко памћење.
  Можда је и боље тако.

 20. #20
  Veoma poznat Koča (avatar)
  Učlanjen
  26.05.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd batac, gde opasnost vreba...
  Poruke
  12.371
  Reputaciona moć
  177

  Podrazumevano Re: Bombardovanje Beograda 1944.

  Nepotrebna i besmislena bombardovanja

  Broz je spasao Zagreb i LJubljanu od savezničkog bombardovanja, Beograd je tučen 11 puta, a Podgorica i Leskovac su sravnjeni sa zemljom. Sve žrtve, koje su uglavnom bile srpske, više desetina hiljada poginulih - isključivo su posljedica Titove srbomržnje

  Petar Aleksić je u Blicu, septembra i oktobra 1996. godine, objavio feljton o savezničkim bombardovanjima Srbije i Crne Gore 1944, koja su odnijela više desetina hiljada života, uz ogromnu materijalnu štetu. Aleksić pripisuje Titu odgovornost za ta bombardovanja, što je i dokazao citiranjem depeše Titovog najbližeg saradnika, Edvarda Kardelja, upućene glavnom štabu partizanske vojske Slovenije. Kardelj izričito kaže da američko-britansko bombardovanje naših gradova „ne nanosi gotovo nikakve gubitke okupatoru, već da je rezultat na hiljade naših mrtvih ljudi“. Kardelj je naredio slovenačkom Glavnom štabu da ne traži bombardovanje slovenačkih gradova od strane savezničke avijacije, pa Slovenija nije ni bila bombardovana.

  Vojni istoričar Milovan Dželebdžić, jedan od glavnih priređivača za štampu naših i neprijateljskih dokumenta o NOR-u, u reagovanju na Aleksićev tekst, napisao je u Blicu od 11. oktobra 1996. da su pomenuta bombardovanja vršena na bazi opšte odluke savezničkih vrhovnih vazduhoplovnih komandi, s tim da su, na osnovu Titovog raspisa, zahtjevi za konkretna bombardovanja dostavljani od strane viših partizanskih komandi Titovom Vrhovnom štabu koji ih je prosljeđivao (uz odgovarajuću, logično je, selekciju - B. J) savezničkim misijama pri vrhovnom štabu NOV i POJ. „Kad je Glavni štab Slovenije podneo zahtev za bombardovanja LJubljane“, piše Dželebdžić, intervenisao je Karadelj depešom čiji je sadržaj objavio Petar Aleksić. Milovan Dželebdžić, dalje piše: „Svetlost dana još nije video jedan dokument, u kome Broz traži od saveznika da se ne bombarduju Zagreb, LJubljana, Maribor, Kopar“ (podvukao B. J).

  Ispada nedvosmisleno da je Tito mogao spriječiti sva saveznička bombardovanja Jugoslavije, koja su, inače, bila s vojne tačke gledišta apsolutno nepotrebna i besmislena. Koliki je zločin Tito učinio takvim ponašanjem - dokaz je podatak Petra Aleksića da je u mnogobrojnim bombardovanjima Leskovca ubijeno više od 6.000 građana, svih uzrasta, dok su gubici neprijatelja bili 300 puta manji, oko 20 poginulih.

  Beograd su saveznici bombardovali 11 puta. Đilas u svojem „Revolucionarnom ratu“ svjedoči da se Tito „žestoko ljutio“ kad je dobio informaciju o ogromnim žrtvama među civilima od savezničkog bombardovanja. Bilo je to demagoško prenemaganje isto kao kad se „ljutio“ na crnogorsko partijsko rukovodstvo, koje je dosljedno sprovodilo njegove direktive.

  Jedino bi bilo opravdano da je Tito tražio, isključivo, bombardovanje Zagreba, sve dok Ante Pavelić ne zatvori fabriku smrti u Jasenovcu. Ali tako nešto Titu nije bilo ni na kraj pameti.


  Titovi postupci u vezi sa stravičnim logorom smrti u kompleksu Jasenovac, to jest, njegova zločinačka pasivnost u vezi sa tom ljudskom klanicom, u kojoj je masakrirano više stotina hiljada Srba, svih uzrasta i oba pola, i nekoliko desetina hiljada Jevreja i Roma, nameće zaključak: Titu nije smetao užasan pokolj Srba u Jasenovcu. Tito je mogao, od kraja oktobra 1944. sa srpskim partizanima iz Hrvatske i Bosne, uz upotrebu ruske i partizanske avijacije zauzeti Jasenovac i tako zatvoriti tu stravičnu hrvatsko-muslimansku fabriku smrti i spasiti oko 30.000 Srba koje su vlasti nacističke Nezavisne države Hrvatske masakrirale u periodu novembar 1944-april 1945.

  Sve žrtve savezničkih bombardovanja, koje su uglavnom bile srpske, više desetina hiljada poginulih i mnogo teško ranjenih, i ogromna razaranja - isključivo su posljedica Titove srbomržnje.

  http://www.glas-javnosti.rs/clanak/glas-javnosti-17-01-2008/nepotrebna-i-besmislena-bombardovanja
  Poslednji put ažurirao/la Koča : 26.11.2009. u 17:41
  „Страст за истином прошлости је најбољи израз животне снаге у човеку и нарочит облик његовог поштовања самог себе“. (Иво Андрић)

 21. #21
  Ističe se
  Učlanjen
  13.09.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.204
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Bombardovanje Beograda 1944.

  Danas znamo, na osnovu dostupnih istorijskih izvora i prvih naučnih radova dr Milana
  Terzića, da je bombardovanje Beograda, kao i drugih ciljeva u Jugoslaviji, prvi tražio od
  Britanaca, preko emigrantske vlade u Londonu, njen ministar vojske Dragoljub
  Mihailović i to već od marta 1942. godine. Do početka 1944. godine uputio je vladi oko
  30 takvih depeša sa precizno naznačenim ciljevima. Da li je taj \"prvi gerilac Evrope\"
  znao da su u navedenom razdoblju Nemci imali prevlast u vazduhu i da su njegovi
  zahtevi bili neizvodljivi? Posebno je uveravao predsednika vlade Slobodana Jovanovića
  \"da Srbi neće žaliti civilnih žrtava\".

  Pronađeno je nekoliko depeša koje je komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini
  poslao i engleskoj komandi Istoka u Kairo, a zatim od kraja 1943. i komandi 15.
  američke armije kojaje osvajala Južnu Italiju. Sve navedene komande su te zahteve
  primale \"k znanju\" i nisu se na njih osvrtale. Saveznici su imali jasno razrađene svoje
  strategijske planove kao i pojedinačne vazdušne \"taktičke misije\", posmatrajući ratna
  dejstva na globalnom planu.
  Zahvaljujući istom autoru, sasvim slučajno, krajem 2006. godine, pronađen je korpus
  dokumenata o istom pitanju na relaciji Vrhovni štab NOVJ - saveznici. Prvi dokument je
  od 20. septembra 1943. godine, kada je Vrhovni štab uputio \"sledeće podatke\"
  britanskoj misiji :
  1) da su Nemci sa 15 \"Štuka\" teško bombardovali Split i veliki sabirni
  logor italijanskih zarobljenika, kojom prilikom je bilo oko 200 mrtvih i oko 400 ranjenih.
  Vrhovni štab tražio je da se italijanski zarobljenici što pre evakuišu u \"savezničke baze\",
  2) da se u Imotskom i Dubrovniku nalazi preko 2500 Nemaca,
  3) da savezničko
  vazduhoplovstvo \"bombardovanjem Mostara, Knina, Bihaća i Gospića\" pomogne
  odlučujuće borbe partizanskih snaga \"za primorski sektor\".

  U tom korpusu dokumenata postoji beleška, bez datuma i potpisa, pod naslovom
  \"Objekti u Srbiji koje bi trebalo bombardovati\". Donosimo ga u celini: \" A) VAROŠI :
  1. Beograd: kasarne u Topčideru; barake sa materijalom kod nemačkog groblja na
  Banovom brdu;
  2. Niš : tvrđavu u kojoj se nalaze magacini namirnica, odela, benzina,
  avionskih motora, kasarne kod Crvenog Krsta gde se nalaze tenkovske i topovske šupe;
  3. Zaječar : kasarne;
  4. Kragujevac : bivši vojno-tehnički zavod i kasarne;
  5. Čačak : bivši
  inženjerijsko-tehnički zavod i kasarne kraj puta za Kraljevo;
  6. Ćuprija: kasarne;
  7.
  Paraćin : fabriku štofova;
  8. Jagodina : fabriku suho-mesnatih proizvoda.

  B)
  KOMUNIKACIJE :
  1. drum Niš - Ražanj - Ćuprija - Mladenovac - Beograd. Železnička
  pruga Niš - Stalać - Ćuprija - Mladenovac - Beograd. Mostovi : kod Žitkovca i Ćuprije,
  vijadukt kod Ralje, tunel kod Ralje i Ripnja. Važne stanice : Crveni Krst kod Niša,
  Žitkovac, Stalać, Paraćin, Ćuprija, Lapovo, Velika Plana, Palanka, Mladenovac, Topčider
  i Beograd. Najvažnija od svih Topčiderska.
  2. Željeznička pruga Niš - Knjaževac -
  Zaječar. Drum Niš - Knjaževac - Zaječar. Na željezničkoj pruzi veoma mnogo tunela.
  3.
  Drum : Žagubica - Petrovac -Požarevac - Smederevo - Beograd - sa varijantom do
  Kovina, gde postoji trajekt na Dunavu
  4. Željeznička pruga i drum Čačak - Kraljevo -
  Stalać - mostovi kod Stalaća i Kraljeva.
  5. Željeznička pruga Skoplje - Kosovska
  Mitrovica - Kraljevo - Kragujevac - Lapovo.
  Ovo je za sada najvažnija komunikacija, po
  kojoj Nemci vrše izvlačenje svojih snaga sa južnog dela Balkanskog poluostrva. Između
  Kosovske Mitrovice i Kraljeva ima veći broj veštačkih objekata, mostova i tunela. \"
  Što se tiče lično Josipa Broza Tita, prvi pronađeni dokument je od 17. septembra 1944.
  godine. \"Zamenik šefa nezavisne američke misije kod maršala Tita\", pešadijski major
  Stejfor Rejd uputio je komandi 15. američke vazduhoplovne armije da je \"Maršal Tito
  izjavio da treba 15. vazduhoplovna odmah bombardovati barake severno od grada
  Valjeva ... tamo ima 500 Nemaca opkoljenih partizanima i zabarakadiranih, kao i
  magacin municije i da nema protivavionske artiljerije\".
  kao sto vidis radi se o vojnim ciljevima. tito nije sedeo u kabini aviona , niti je bacao bombe. zavisilo je od preciznosti avijaticara

 22. #22
  Buduća legenda sumnjivo lice (avatar)
  Učlanjen
  02.07.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  25.917
  Reputaciona moć
  842

  Podrazumevano Re: Bombardovanje Beograda 1944.

  Citat Original postavio kiseli1 Pogledaj poruku
  kao sto vidis radi se o vojnim ciljevima. tito nije sedeo u kabini aviona , niti je bacao bombe. zavisilo je od preciznosti avijaticara
  Gresis namerno ili ne?!Bombardovanja tokom WWII su imala veoma malo ucinka po vojnim efektivama.Bombardovanja se vrse iskljucivo nad civilnim ciljevima sa zeljom da se slomi duh protivnika.Preciznost aviaticara u to vreme se svodila na "Tipih" bombardovanje.Nije bilo satelitskog navodjenja,markiranja,...otvoris vratanca i gde butjne butjne.
  Obrati paznju samo na bombardovanje Hamburga i Drezdena,nikakav vojni ciljevi.U prilog tome ide cinjenica da su koriscene zapaljive bombe koje su gradove pretvarale u rerne.
  Dali je Draza ili su komunisti trazili bombardovanja po Srbiji, verovatno nikad necemo sa sigurnoscu znati.Ali Beograd NIJE bio vazan vojni cilj,pa cak ni rezervni.To sto su satro bili neki magacini i depoi u Beogradu i Nisu, pa toga je bilo svuda po Evropi pa nije svaki bombardovan
  Ona glupost da su bombardovanja vrsena da se skrene paznja sa iskrcavanja i otvaranja "Zapadnog"fronta sve je rekla o autoru.
  Za spomenute gubitke Amerikanaca nad Bayernom pogresna taktika je proizvela takve gubitke.Isto kao i bombardovanje Beograda i Nisa,pogresna procena planera namerno ili ne

 23. #23
  Elita
  Učlanjen
  07.10.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  U Aleksincu
  Poruke
  17.590
  Tekstova u blogu
  4
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Bombardovanje Beograda 1944.

  Citat Original postavio sumnjivo lice Pogledaj poruku
  Gresis namerno ili ne?!Bombardovanja tokom WWII su imala veoma malo ucinka po vojnim efektivama.Bombardovanja se vrse iskljucivo nad civilnim ciljevima sa zeljom da se slomi duh protivnika.Preciznost aviaticara u to vreme se svodila na "Tipih" bombardovanje.Nije bilo satelitskog navodjenja,markiranja,...otvoris vratanca i gde butjne butjne.
  Obrati paznju samo na bombardovanje Hamburga i Drezdena,nikakav vojni ciljevi.U prilog tome ide cinjenica da su koriscene zapaljive bombe koje su gradove pretvarale u rerne.
  Dali je Draza ili su komunisti trazili bombardovanja po Srbiji, verovatno nikad necemo sa sigurnoscu znati.Ali Beograd NIJE bio vazan vojni cilj,pa cak ni rezervni.To sto su satro bili neki magacini i depoi u Beogradu i Nisu, pa toga je bilo svuda po Evropi pa nije svaki bombardovan
  Ona glupost da su bombardovanja vrsena da se skrene paznja sa iskrcavanja i otvaranja "Zapadnog"fronta sve je rekla o autoru.
  Za spomenute gubitke Amerikanaca nad Bayernom pogresna taktika je proizvela takve gubitke.Isto kao i bombardovanje Beograda i Nisa,pogresna procena planera namerno ili ne
  Zasto bi bilo Tito bilo Draza trazili bombardovanje Beograda?

 24. #24
  Buduća legenda sumnjivo lice (avatar)
  Učlanjen
  02.07.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  25.917
  Reputaciona moć
  842

  Podrazumevano Re: Bombardovanje Beograda 1944.

  Citat Original postavio Milanne Pogledaj poruku
  Zasto bi bilo Tito bilo Draza trazili bombardovanje Beograda?
  Pa ne znam ,ali te price su omiljene medju danasnjom omladinom.
  Vidis da odjedanput isplivavaju spisi gde Draza trazi da se bombarduju ciljevi po Srbiji.Ili da Tito ubica Srba tipuje Beograd saveznicima

 25. #25
  Veoma poznat Koča (avatar)
  Učlanjen
  26.05.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd batac, gde opasnost vreba...
  Poruke
  12.371
  Reputaciona moć
  177

  Podrazumevano Re: Bombardovanje Beograda 1944.

  Iz istog razloga iz kog je crveni ustasa poslao srpsku omladinu na Sremski front...
  „Страст за истином прошлости је најбољи израз животне снаге у човеку и нарочит облик његовог поштовања самог себе“. (Иво Андрић)

Slične teme

 1. 20. 10. 1944: ŠTA SE ZAISTA DEŠAVALO?
  Autor Koča u forumu Istorija
  Odgovora: 26
  Poslednja poruka: 23.10.2009., 15:58
 2. Beograd pamti 20. oktobar 1944. 65 godina slobode.
  Autor Alekasandar3 u forumu Politika
  Odgovora: 113
  Poslednja poruka: 20.10.2009., 22:53
 3. Varšavski ustanak 1944.g.
  Autor Scotsman u forumu Istorija
  Odgovora: 13
  Poslednja poruka: 02.06.2008., 12:37
 4. Beograd 20.10.1944.
  Autor Princeza u forumu Istorija
  Odgovora: 17
  Poslednja poruka: 03.03.2004., 09:27

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •