MUSLIMANI ISUSA SMATRAJU PROROKOM (poslanikom)
Turska: Prva Isusova džamija


Sirijsko-jakobitski svećenik Yusuf Akbulut, kao jedini kršćanski svećenik u gradu, odluku je nazvao revolucionarnom za muslimane.

U juigoistočnoj Turskoj, u gradu Diyarbakiru, gradi se prva džamija u toj većinski muslimanskoj zemlji koja će biti posvećena Isusu Kristu. Zvat će se Isa cami (Isusova džamija), a turski mediji pišu kako tim potezom muslimanska zajednica želi napraviti korak dobre volje prema sljedbenicima drugih religija.

U gradu Diyarbakiru u povijesti je egzistirala velika kršćanska zajednica sve do 1915. godine nakon koje su uslijedila progonstva, a kršćani gotovo potpuno nestali.

Danas postoji nekoliko džamija u Turskoj koje nose ime Isa (Isus), ali su posvećene muslimanskim klericima koji nose to ime, no ne i Isusu Kristu. Grad Diyarbakir trebao bi tako postati prvo mjesto u Turskoj koje će imati džamiju posvećenu Isusu Kristu, osobi koju muslimani smatraju prorokom.

Kako prenose turski mediji, lokalni muftija istaknuo je da su reakcije muslimanske većine na gradnju Isusove džamije uglavnom pozitivne. Dodao je kako se Isusovo ime spominje i u Kur'anu te da nema razloga zašto džamija ne bi mogla biti nazvana njegovim imenom.

Sirijsko-jakobitski svećenik Yusuf Akbulut, kao jedini kršćanski svećenik u gradu, odluku je nazvao revolucionarnom za muslimane, a džamiju prvom u svijetu koja će nositi ime Isusa Krista. Ipak, takva džamija na svijetu već postoji i sagrađena je 2008. godine u gradu Madabi, u Jordanu.

14.10.2009

http://www.kriz-zivota.com/pod_povecalom/4847/turska_prva_isusova_dzamija/