VATIKAN NEZADOVOLJAN RADOM JAVNIH KATOLIKA; ORGANIZIRA SE SUMMIT

Papa poziva k sebi političare katolike


Papa je nezadovoljan djelovanjem političara koji za sebe tvrde da su katolici te će za njih slijedeće godine organizirati dvodnevni susret s ciljem raspravljanja o bitnim temama za Crkvu.

Iz Vatikana se neslužbeno doznaje da bi papa Benedikt XVI. mogao tijekom slijedećih mjeseci biti domaćin i organizator dvodnevnog susreta katoličkih političara iz cijelog svijeta. Sudionici susreta trebali bi razgovarali o ulozi svjedočenja vjere u političkom životu i radu.

Daily Mail piše kako crkveni dužnosnici potiho pripremaju konferenciju koja bi se trebala održati pod nazivom “Svjedoci Krista u političkoj zajednici“. Dodaje kako bi pozivnicu za taj susret, između ostalih, trebao primiti bivši britanski premijer Tony Blair, koji se ne tako davno preobratio na katoličanstvo. Zanimljivo je kako se Blairovo ime u posljednje vrijeme često spominje i kao ime kandidata za dužnost prvog predsjednika Europske unije, mjesto koje nakon ratifikacije otvara Lisabonski ugovor. Njegov posjet Vatikanu tim više bi bio značajniji i važniji za samu Katoličku crkvu i mogućnost da se preko njega “vrate“ kršćanski korijeni Europi.

Uz Tonyja Blaira, pozivnice za skup katoličkih političara u Vatikanu trebali bi primiti: stara-nova njemačka kancelarka Angela Merkel, potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden, bivši španjolski premijer José María Aznar te talijanski premijer Silvije Berlusconi.

O tome tko će biti pozvan od hrvatskih političara u Vatikan, može se samo nagađati. Vjerojatno je da će se Vatikan odlučiti na protokolarni poziv i pod zidine bazilike sv. Petra pozvati premijerku Jadranku Kosor ili budućeg hrvatskog predsjednika (ukoliko će on biti katolik barem na deklarativnoj razini).

Najavljuje se kako bi na dvodnevnom susretu pred političare mogle biti stavljene teme o obitelji, pravu na život i zaštiti života, kršćanskim korijenima Europe, bioetici…

U Vatikanu se radi na tome da se susret održi čim prije, već u prvoj polovici 2010. godine, a jedan od razloga za to je i presuda Europskog suda za ljudska prava preko koje je Sud Italiji preporučio da ukloni križeve iz učinioca javnih škola, javlja Daily Mail, pozivajući se na neimenovani izvor u Vatikanu.

9.11.2009 piše: Hrvoje Cirkvenec

http://www.kriz-zivota.com/zoom/4919/papa_poziva_k_sebi_politiare_katolike/