Pokolj u Šahovićima, ili pravda u Karađorđevića državi - VELIKOJ SRBIJI

Pogledaj rezultate ankete: Država Karađorđevića?

Glasova
4. Ne možete glasati na ovu anketu
 • Prava država, ubijaš pripadnike drugih vjera, organizovano, i ništa ne odgovaraš, milina

  0 0%
 • Prava fašistička država

  3 75,00%
 • Imala je mnogo dobrih strana, ovo je nevažan slučaj

  1 25,00%
 • Ubijen je i Radić tako, ubica kažnjem kućnim pritvorom i to je OK, nije bio Srbin, sam je kriv

  0 0%
 • Ne znam, moram da razmislim o svemu tome

  0 0%
Prikazujem rezultate 1 do 16 od 16

Tema: Pokolj u Šahovićima, ili pravda u Karađorđevića državi - VELIKOJ SRBIJI

 1. #1
  Ističe se
  Učlanjen
  23.04.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Cetinje
  Poruke
  2.766
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  73

  Podrazumevano Pokolj u Šahovićima, ili pravda u Karađorđevića državi - VELIKOJ SRBIJI

  IZA OGLEDALA

  Prof. dr Šerbo Rastoder: 85 godina šutnje  Možete li zamisliti zemlju u kojoj u jednom danu bude pobijeno nekoliko stotina ljudi, a da za to ne samo da niko nije odgovarao, već nije ni sprovedena bilo kakva istraga? Možete li zamisliti društvo koje o "najvećoj mrlji crnogorske novije istorije" nikada javno nije progovorilo? Možete li zamisliti potomke žrtava koji ni poslije 85 godina od događaja šapatom govore o istom? Možete li zamisliti potomke dželata koji uz rijetke izuzetke, odbijaju da javno govore o događaju o kojem znaju mnogo iz priča starijih? Možete li zamisliti uopšte potrebu autora da ovim tekstom podsjeti na jedan događaj od prije 85 godina, kojeg se danas stide svi, bili potomci dželata ili žrtava? Jedan od paradoksa ovih prostora je i činjenica da kada je u pitanju suživot različitih vjerskih i nacionalnih entiteta postoje dvije potpuno različite priče. I, nažalost, obje su tačne. Jedna je ona o suživotu, toleranciji, vječnoj upućenosti jednih na druge. Druga je atavistička i govori o sukobljavanju, satiranju, potiranju, nasilju nad slabijima. Rekao sam, ne slučajno" nažalost, obje su tačne" da bih pokazao njihovu međusobnu zavisnost i naglasio da priča o toleranciji i suživotu ima smisla samo ako se prethodno racionalizuju ove druge priče iz tamnih naslaga naše iskrivljene podsvijesti i predaju organizovanom sjećanju kao nauk generacijama. U protivnom, naša atavistička svijest se samo dodatno truje i zločini će se ponavljati, o čemu tako ubjedljivo svjedoči novija istorija. Jedna od takvih priča je ona o pokolju nad muslimanskim življem u Vraneškoj dolini prije tačno 85 godina. Da bi mogli dati bar djelimične odgovore na pitanja sa početka ovoga teksta navodimo činjenice.

  Pokolj u Šahovićima je bio najveći zločin nad muslimanima u mirnodopskim uslovima u Kraljevini SHS. Događaj se zbio između 9. i 10. novembra 1924. godine. Prethodno su 7. novembra 1924. crnogorski komiti ubili Boška Boškovića, načelnika Kolašinskog okruga. Za ubistvo Boškovića optužen je lažno muslimanski komita Jusuf Mehonjić, koji se tada nije ni nalazio na tom području. Tokom sahrane Boškovića donijeta je odluka o "osveti". Noću između 9. i 10. novembra krenulo je oko 2.000 "osvetnika" na muslimanska sela u Pavinom Polju i Šahovićima, koja su, dva dana ranije, razoružale tadašnje vlasti. Vlasti su bile pokupile taoce pod izgovorom da su im životi ugroženi. Međutim, 28 talaca je ubijeno, a ostali su uspjeli da se otkupe. Dijete od 13 godina je spasio jedan Crnogorac, koji zbog ovog čina umalo nije doživio sudbinu ubijenih. Prema podacima načelnika Pljevaljskog okruga, ubijeno je oko 120 muslimana i zapaljeno oko 45 kuća, dok Milovan Đilas navodi da je pobijeno preko 350 ljudi, izvršena brojna silovanja, kuće su popaljene i opljačkane. Drugi izvori navode brojku od najmanje 500 ubijenih i zaklanih, dok reis-ul-ulema Džemaludin Čaušević navodi cifru od preko 1.000 djece, žena i ljudi. Slična sudbina je bila namijenjena i muslimanima Bijelog Polja, koji su navodno radi zaštite trebalo da budu prebačeni preko Šahovića, ali ih je spasio jedan srpski oficir koji je otkrio zavjeru. Pokolj u Šahovićima je uzrokovao potpuno iseljavanje tamošnjeg stanovništva, najvećim dijelom u Tursku, a se dio njih naselio u Pljevlja, Sarajevo i istočnu Bosnu. U tadašnju opštinu Gornji Rahić, srez Brčko, naselilo se 140 porodica sa oko 400 članova. Prema popisu iz 1921. (dakle prije pokolja) na tom području je živjelo 2.755 muslimanskih stanovnika (1.559 u Pavinom Polju i 1.195 u Šahovićima). Poslije pokolja ostalo je da živi samo jedno muslimansko domaćinstvo, koje je prešlo u pravoslavlje.

  Tadašnja država je bila parlamentarna zemlja. Pa ipak, čitav zločin je bio zataškan. Da je ko god tada makar poveo i najpovršniju istragu, veoma lako bi otkrio i one koji su vršili zločine i njihove vođe. No, istrage nije bilo. Osuđena su, simbolično dva – tri stražara zatvora u Šahovićima, jer su se bili dogovorili s "osvetnicima" da im predaju zatvorenike. Razumije se, bila je najavljena obimna istraga. Sve je ispalo sprdnja s pravdom, bar tako tvrdi Đilas, osoba koja je javno i prva progovorila o ovom zločinu bez pandana u crnogorskoj istoriji. Danas se pouzdano zna da su Boška Boškovića ubili šinski (rovački komiti), zna se i koji, sveteći se zbog ubistva Petra Dulovića, koji je ubijen samo zato što je bio brat poznatog komite Todora Dulovića, inače pobratima ubica Boška Boškovića.

  Paradoks svakog zločina je u tome što mu se naknadno u interpretacijama daje smisao. Đilas motiv pokolja smješta u kontekst vjerskog atavizma i mržnje između "krsta i polumjeseca", što je, po nama, sasvim pogrešno objašnjenje, jer kako onda objasniti brojne zločine među istovjercima o kojima isti autor naširoko piše.
  Zločin najbolje objašnjavaju posljedice i odnos potomaka prema njemu. Paradoksalno, ali se u tome može prepoznati i „smisao“ ovoga zločina. Sa jednog prostora je nestalo muslimansko stanovništvo, osuđeno od „osvetnika“ da ispašta „grijehove“ vjekova, taložene u mitskoj svijesti onih koji misle da postoji njihova gradacija, po kojoj se oni mogu dijeliti na „manje“ ili „više“. Ako razgrnete maglu nataložene mitske svijesti kod svih balkanskih naroda, vrlo često ćete otkriti da se iza patetičnog pozivanja na istoriju, najčešće krije prizemno koristoljublje proisteklo iz ne rijetkog shvatanja rata kao „zanatske“ djelatnosti i načina privređivanja.
  Nije za poređenje, ali samo kao primjer atavizma i neznanja koje caruje ovim prostorima - ako danas šetate Istanbulom, veoma često ćete naići na zgrade čija je polovina fasada uređena, a druga ruinirana. Objašnjenje je da su u ruiniranom dijelu zgrade nalaze stanovi Grka koji su napustili te prostore poslije rata 1923. Do danas se u te stanove ne smije useliti niko, jer njihove tapije glase na imena vlasnika iz vremena prije rata.
  Zašto danas uopšte pisati o zlu u vremenu kada naše političke elite afirmišu vjerski i nacionalni sklad, toleranciju i suživot kao osnov za optimizam koji svako razuman podržava? Mislimo da svaku, pa i ovu priču, zrelo društvo treba da racionalizuje, činjenično potvrdi i ovjeri i smjesti je u istoriju kao već ispričanu priču. Istorijsko iskustvo pokazuje da su na Balkanu, i ne samo na njemu, svi sposobni za zločin. Ali na ovim prostorima priče o zločinima nerijetko liče na propagandu zla u začaranom krugu beskonačnih osveta. Takvo shvatanje često uzrokuje poimanje istorije kao priručnika zla, koje sadrži samo one lekcije koje mogu „pravdati moje zlo“. Zato na Balkanu svi narodi misle da imaju pravo na zlo i da se to pravo uvećava brojem „mojih žrtava“. Otuda i potreba da se one stalno uvećavaju u vremenima kada se krug zla želi ponovo odmotati u svijesti onih koji smisao svog življenja nalaze u nesreći drugih. Zato je o zlu podjednako teško i pričati i ćutati, jer i jedno i drugo može ličiti samo na svjesno ili nesvjesno pravdanje ljudske destrukcije. A nje je na ovim prostorima bilo više nego bilo gdje drugdje. Zato su knjige o zločinima i najdeblje, a priče o zlu i najduže. Kada pročitate samo jednu, iz istog tematskog kruga, vi možete postati saučesnik. Kada pročitate sve, možete se razočarati u ljudsko biće. Mislim da je vrijeme da ćutanjem o zločinu odbijemo da budemo saučesnici i da jedna cjelovita i argumentovana do kraja ispričana priča može biti poželjna terapija za liječenje ostataka atavističke svijesti koja čuči u svima nama. Za početak bilo bi lijepo kada bi bar jedna ulica u Bijelom Polju nosila ime oficira koji je odbio da bude saučesnik u zločinu, ako mu se ime uopšte zna.

  Vijesti, 11. 11. 2009. 2. #2
  Ističe se
  Učlanjen
  22.09.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Novi Zdrljagovac
  Poruke
  2.169
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Pokolj u Šahovićima, ili pravda u Karađorđevića državi - VELIKOJ SRBIJI

  Budalashtine.

 3. #3
  Aktivan član Loengrin (avatar)
  Učlanjen
  22.03.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Pomoravlje
  Poruke
  1.126
  Tekstova u blogu
  16
  Reputaciona moć
  62

  Podrazumevano Re: Pokolj u Šahovićima, ili pravda u Karađorđevića državi - VELIKOJ SRBIJI

  Da, budalaština i od teme i od ankete. Ništa ne komentarisati, niti ikakav glas davati.

 4. #4
  Legenda Победоносцев (avatar)
  Učlanjen
  15.11.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Long way from Tipperary
  Poruke
  53.890
  Reputaciona moć
  1310

  Podrazumevano Re: Pokolj u Šahovićima, ili pravda u Karađorđevića državi - VELIKOJ SRBIJI

  Ne lupaj, zeleni.
  no longer at ease here, in the old dispensation

 5. #5
  Elita
  Učlanjen
  05.06.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  22.569
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Pokolj u Šahovićima, ili pravda u Karađorđevića državi - VELIKOJ SRBIJI

  Od svega mogu samo da razumem da postoje izvesni nesporazumi milogoraca i milogorskih poturica.

 6. #6
  Elita Waterfall (avatar)
  Učlanjen
  20.08.2005.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Poruke
  20.837
  Reputaciona moć
  820

  Podrazumevano Re: Pokolj u Šahovićima, ili pravda u Karađorđevića državi - VELIKOJ SRBIJI

  Postavljac teme - inteligentan mladic
  SUDIJA : OLUJA JE UDRUZENI ZLOCINACKI PODUHVAT!

 7. #7
  Primećen član
  Učlanjen
  20.08.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  719
  Reputaciona moć
  45

  Podrazumevano Re: Pokolj u Šahovićima, ili pravda u Karađorđevića državi - VELIKOJ SRBIJI

  Kakav tužan lik....

  Postavi anketu...i JEDINI on za nju glasa.
  Nije ti lako, ali postoji stručna pomoć......idi brzo dok je još vreme

 8. #8
  Buduća legenda Alekasandar3 (avatar)
  Učlanjen
  08.06.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Second Star to the Right and Straight on 'Til Morning
  Poruke
  35.462
  Tekstova u blogu
  80
  Reputaciona moć
  743

  Podrazumevano Re: Pokolj u Šahovićima, ili pravda u Karađorđevića državi - VELIKOJ SRBIJI

  Citat Original postavio D U K Lj A N I N Pogledaj poruku
  IZA OGLEDALA

  Prof. dr Šerbo Rastoder: 85 godina šutnje  Možete li zamisliti zemlju u kojoj u jednom danu bude pobijeno nekoliko stotina ljudi, a da za to ne samo da niko nije odgovarao, već nije ni sprovedena bilo kakva istraga? Možete li zamisliti društvo koje o "najvećoj mrlji crnogorske novije istorije" nikada javno nije progovorilo? Možete li zamisliti potomke žrtava koji ni poslije 85 godina od događaja šapatom govore o istom? Možete li zamisliti potomke dželata koji uz rijetke izuzetke, odbijaju da javno govore o događaju o kojem znaju mnogo iz priča starijih? Možete li zamisliti uopšte potrebu autora da ovim tekstom podsjeti na jedan događaj od prije 85 godina, kojeg se danas stide svi, bili potomci dželata ili žrtava? Jedan od paradoksa ovih prostora je i činjenica da kada je u pitanju suživot različitih vjerskih i nacionalnih entiteta postoje dvije potpuno različite priče. I, nažalost, obje su tačne. Jedna je ona o suživotu, toleranciji, vječnoj upućenosti jednih na druge. Druga je atavistička i govori o sukobljavanju, satiranju, potiranju, nasilju nad slabijima. Rekao sam, ne slučajno" nažalost, obje su tačne" da bih pokazao njihovu međusobnu zavisnost i naglasio da priča o toleranciji i suživotu ima smisla samo ako se prethodno racionalizuju ove druge priče iz tamnih naslaga naše iskrivljene podsvijesti i predaju organizovanom sjećanju kao nauk generacijama. U protivnom, naša atavistička svijest se samo dodatno truje i zločini će se ponavljati, o čemu tako ubjedljivo svjedoči novija istorija. Jedna od takvih priča je ona o pokolju nad muslimanskim življem u Vraneškoj dolini prije tačno 85 godina. Da bi mogli dati bar djelimične odgovore na pitanja sa početka ovoga teksta navodimo činjenice.

  Pokolj u Šahovićima je bio najveći zločin nad muslimanima u mirnodopskim uslovima u Kraljevini SHS. Događaj se zbio između 9. i 10. novembra 1924. godine. Prethodno su 7. novembra 1924. crnogorski komiti ubili Boška Boškovića, načelnika Kolašinskog okruga. Za ubistvo Boškovića optužen je lažno muslimanski komita Jusuf Mehonjić, koji se tada nije ni nalazio na tom području. Tokom sahrane Boškovića donijeta je odluka o "osveti". Noću između 9. i 10. novembra krenulo je oko 2.000 "osvetnika" na muslimanska sela u Pavinom Polju i Šahovićima, koja su, dva dana ranije, razoružale tadašnje vlasti. Vlasti su bile pokupile taoce pod izgovorom da su im životi ugroženi. Međutim, 28 talaca je ubijeno, a ostali su uspjeli da se otkupe. Dijete od 13 godina je spasio jedan Crnogorac, koji zbog ovog čina umalo nije doživio sudbinu ubijenih. Prema podacima načelnika Pljevaljskog okruga, ubijeno je oko 120 muslimana i zapaljeno oko 45 kuća, dok Milovan Đilas navodi da je pobijeno preko 350 ljudi, izvršena brojna silovanja, kuće su popaljene i opljačkane. Drugi izvori navode brojku od najmanje 500 ubijenih i zaklanih, dok reis-ul-ulema Džemaludin Čaušević navodi cifru od preko 1.000 djece, žena i ljudi. Slična sudbina je bila namijenjena i muslimanima Bijelog Polja, koji su navodno radi zaštite trebalo da budu prebačeni preko Šahovića, ali ih je spasio jedan srpski oficir koji je otkrio zavjeru. Pokolj u Šahovićima je uzrokovao potpuno iseljavanje tamošnjeg stanovništva, najvećim dijelom u Tursku, a se dio njih naselio u Pljevlja, Sarajevo i istočnu Bosnu. U tadašnju opštinu Gornji Rahić, srez Brčko, naselilo se 140 porodica sa oko 400 članova. Prema popisu iz 1921. (dakle prije pokolja) na tom području je živjelo 2.755 muslimanskih stanovnika (1.559 u Pavinom Polju i 1.195 u Šahovićima). Poslije pokolja ostalo je da živi samo jedno muslimansko domaćinstvo, koje je prešlo u pravoslavlje.

  Tadašnja država je bila parlamentarna zemlja. Pa ipak, čitav zločin je bio zataškan. Da je ko god tada makar poveo i najpovršniju istragu, veoma lako bi otkrio i one koji su vršili zločine i njihove vođe. No, istrage nije bilo. Osuđena su, simbolično dva – tri stražara zatvora u Šahovićima, jer su se bili dogovorili s "osvetnicima" da im predaju zatvorenike. Razumije se, bila je najavljena obimna istraga. Sve je ispalo sprdnja s pravdom, bar tako tvrdi Đilas, osoba koja je javno i prva progovorila o ovom zločinu bez pandana u crnogorskoj istoriji. Danas se pouzdano zna da su Boška Boškovića ubili šinski (rovački komiti), zna se i koji, sveteći se zbog ubistva Petra Dulovića, koji je ubijen samo zato što je bio brat poznatog komite Todora Dulovića, inače pobratima ubica Boška Boškovića.

  Paradoks svakog zločina je u tome što mu se naknadno u interpretacijama daje smisao. Đilas motiv pokolja smješta u kontekst vjerskog atavizma i mržnje između "krsta i polumjeseca", što je, po nama, sasvim pogrešno objašnjenje, jer kako onda objasniti brojne zločine među istovjercima o kojima isti autor naširoko piše.
  Zločin najbolje objašnjavaju posljedice i odnos potomaka prema njemu. Paradoksalno, ali se u tome može prepoznati i „smisao“ ovoga zločina. Sa jednog prostora je nestalo muslimansko stanovništvo, osuđeno od „osvetnika“ da ispašta „grijehove“ vjekova, taložene u mitskoj svijesti onih koji misle da postoji njihova gradacija, po kojoj se oni mogu dijeliti na „manje“ ili „više“. Ako razgrnete maglu nataložene mitske svijesti kod svih balkanskih naroda, vrlo često ćete otkriti da se iza patetičnog pozivanja na istoriju, najčešće krije prizemno koristoljublje proisteklo iz ne rijetkog shvatanja rata kao „zanatske“ djelatnosti i načina privređivanja.
  Nije za poređenje, ali samo kao primjer atavizma i neznanja koje caruje ovim prostorima - ako danas šetate Istanbulom, veoma često ćete naići na zgrade čija je polovina fasada uređena, a druga ruinirana. Objašnjenje je da su u ruiniranom dijelu zgrade nalaze stanovi Grka koji su napustili te prostore poslije rata 1923. Do danas se u te stanove ne smije useliti niko, jer njihove tapije glase na imena vlasnika iz vremena prije rata.
  Zašto danas uopšte pisati o zlu u vremenu kada naše političke elite afirmišu vjerski i nacionalni sklad, toleranciju i suživot kao osnov za optimizam koji svako razuman podržava? Mislimo da svaku, pa i ovu priču, zrelo društvo treba da racionalizuje, činjenično potvrdi i ovjeri i smjesti je u istoriju kao već ispričanu priču. Istorijsko iskustvo pokazuje da su na Balkanu, i ne samo na njemu, svi sposobni za zločin. Ali na ovim prostorima priče o zločinima nerijetko liče na propagandu zla u začaranom krugu beskonačnih osveta. Takvo shvatanje često uzrokuje poimanje istorije kao priručnika zla, koje sadrži samo one lekcije koje mogu „pravdati moje zlo“. Zato na Balkanu svi narodi misle da imaju pravo na zlo i da se to pravo uvećava brojem „mojih žrtava“. Otuda i potreba da se one stalno uvećavaju u vremenima kada se krug zla želi ponovo odmotati u svijesti onih koji smisao svog življenja nalaze u nesreći drugih. Zato je o zlu podjednako teško i pričati i ćutati, jer i jedno i drugo može ličiti samo na svjesno ili nesvjesno pravdanje ljudske destrukcije. A nje je na ovim prostorima bilo više nego bilo gdje drugdje. Zato su knjige o zločinima i najdeblje, a priče o zlu i najduže. Kada pročitate samo jednu, iz istog tematskog kruga, vi možete postati saučesnik. Kada pročitate sve, možete se razočarati u ljudsko biće. Mislim da je vrijeme da ćutanjem o zločinu odbijemo da budemo saučesnici i da jedna cjelovita i argumentovana do kraja ispričana priča može biti poželjna terapija za liječenje ostataka atavističke svijesti koja čuči u svima nama. Za početak bilo bi lijepo kada bi bar jedna ulica u Bijelom Polju nosila ime oficira koji je odbio da bude saučesnik u zločinu, ako mu se ime uopšte zna.

  Vijesti, 11. 11. 2009.
  Komunisti su krivi, pazite šta vam ja kažem!

 9. #9
  Elita
  Učlanjen
  05.06.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  22.569
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Pokolj u Šahovićima, ili pravda u Karađorđevića državi - VELIKOJ SRBIJI

  Citat Original postavio Waterfall Pogledaj poruku
  Postavljac teme - inteligentan mladic
  Šteta što nije napisao nešto više o sebi

 10. #10
  Elita Waterfall (avatar)
  Učlanjen
  20.08.2005.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Poruke
  20.837
  Reputaciona moć
  820

  Podrazumevano Re: Pokolj u Šahovićima, ili pravda u Karađorđevića državi - VELIKOJ SRBIJI

  Citat Original postavio Gruban Pogledaj poruku
  Šteta što nije napisao nešto više o sebi
  Ja mislim da i ovo dovoljno govori
  SUDIJA : OLUJA JE UDRUZENI ZLOCINACKI PODUHVAT!

 11. #11
  Ističe se
  Učlanjen
  23.04.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Cetinje
  Poruke
  2.766
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  73

  Podrazumevano Re: Pokolj u Šahovićima, ili pravda u Karađorđevića državi - VELIKOJ SRBIJI

  Citat Original postavio Phantom der Nacht Pogledaj poruku
  Kakav tužan lik....

  Postavi anketu...i JEDINI on za nju glasa.
  Nije ti lako, ali postoji stručna pomoć......idi brzo dok je još vreme
  Tebi jer bar lako. Ti bi poklala sve nesrbe, eh zlatna Velika Srbija Karađorđevića, zar ne?

 12. #12
  Buduća legenda Alekasandar3 (avatar)
  Učlanjen
  08.06.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Second Star to the Right and Straight on 'Til Morning
  Poruke
  35.462
  Tekstova u blogu
  80
  Reputaciona moć
  743

  Podrazumevano Re: Pokolj u Šahovićima, ili pravda u Karađorđevića državi - VELIKOJ SRBIJI

  Citat Original postavio D U K Lj A N I N Pogledaj poruku
  Tebi jer bar lako. Ti bi poklala sve nesrbe, eh zlatna Velika Srbija Karađorđevića, zar ne?
  Е, мрчо мрчави!

  Ниеј било Велике Србије....да није било Карађорђевића сад би било велике Србије.

 13. #13
  Aktivan član Loengrin (avatar)
  Učlanjen
  22.03.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Pomoravlje
  Poruke
  1.126
  Tekstova u blogu
  16
  Reputaciona moć
  62

  Podrazumevano Re: Pokolj u Šahovićima, ili pravda u Karađorđevića državi - VELIKOJ SRBIJI

  Za vreme Karađorđevića je postojala ona najveća i najbolja Srbija koja se mogla stvoriti, svi su srbi u njoj ipak živeli u jednoj državi. Sve dok se toga nisu setili komunisti na čelu sa Brozom i Miloševićem, pripremili teren za njeno uništenje i onda tu monstruoznu ideju sproveli u delo.

  Ti crnogorci-đukanovićevci, opet bi da sve u zdrav mozak.

 14. #14
  Poznat old-mne (avatar)
  Učlanjen
  08.12.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Narkonegro
  Poruke
  7.469
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  111

  Podrazumevano Re: Pokolj u Šahovićima, ili pravda u Karađorđevića državi - VELIKOJ SRBIJI

  'esi vala Dukljanine i nasao mjesto dje ces da otvoris temu!!!

 15. #15
  Poznat lav8 (avatar)
  Učlanjen
  23.03.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  8.061
  Reputaciona moć
  116

  Podrazumevano Re: Pokolj u Šahovićima, ili pravda u Karađorđevića državi - VELIKOJ SRBIJI

  Ma ti Boskovici teske budale!!!

  Kud ces veceg primera od Vuka Boskovica!
  Vec su mnoge pale vlasti,pa ces i ti Bota pasti!

 16. #16
  Buduća legenda Дон (avatar)
  Učlanjen
  29.01.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Subotica
  Poruke
  29.959
  Reputaciona moć
  558

  Podrazumevano Re: Pokolj u Šahovićima, ili pravda u Karađorđevića državi - VELIKOJ SRBIJI

  Kabinet istorije je druga vrata levo.

Slične teme

 1. U drzavi Srbiji moguca "preventivna hapsenja"!!?
  Autor RoccoS u forumu Politika
  Odgovora: 20
  Poslednja poruka: 17.09.2009., 13:18
 2. Odgovora: 77
  Poslednja poruka: 20.12.2008., 19:57
 3. Svetozar Marković o "Velikoj Srbiji"
  Autor Slaven777 u forumu Istorija
  Odgovora: 11
  Poslednja poruka: 09.10.2008., 19:18
 4. Samo u Srbiji i mozda u nekoj africhkoj drzavi...
  Autor 111111 u forumu Politika
  Odgovora: 14
  Poslednja poruka: 28.09.2008., 19:50

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •