http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=11&dd=11&nav_category=12&nav_id=391997

Fond za studente islamskih studija

Novi Pazar -- Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić osnovao je poseban fond za stipendiranje studenata Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru.

Kako se navodi u saopštenju Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, tim studentima je Ministarstvo vera Srbije "nezakonito ukinulo uobičajene stipendije". Zukorlić je pozvao sve imućne muslimane da, u skladu sa mogućnostima, "prihvate mesečno davanje kako studenti ne bi ispaštali posledice nepravde".
U saopštenju se dodaje da će prikupljanje priloga početi u petak, 13. novembra u svim džamijama.

Ministarstvo vera Srbije odbacilo je juče optužbe da su studenti Fakulteta za islamske studije iz Novog Pazara lišeni prava da konkurišu za stipendije koje dodeljuje to ministarstvo.

Ministarstvo vera navelo je da ne pravi nikakvu razliku među studentima islamske i ostalih vera, kojima materijalno pomaže da se školuju.

"Svi studenti muslimani i Bošnjaci, pod uslovom da su državljani Srbije i ispunjavaju uslove konkursa, mogu da konkurišu za stipendije bilo da studiraju u zemlji ili van njenih granica", navodi se u saopštenju i dodaje da je konkurs objavljen na sajtu ministarstva i da su mogli da konkurišu svi studenti koji ispunjavaju predviđene kriterijume.


Diskriminacija oko stipendija?

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?nav_id=391729&dd=10&mm=11&yyyy=2009