Зашто Керум мрзи Србе?
Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 28

Tema: Зашто Керум мрзи Србе?

 1. #1
  СУНЦЕ nije na forumu
  НАЈЛЕПШЕ СЈА НАД СРБИЈОМ
  Primećen član
  Učlanjen
  12.08.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  НА НЕБУ
  Poruke
  517
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Зашто Керум мрзи Србе?

  http://www.e-novine.com/stav/30368-Zato-Kerum-mrzi-Srbe.html

  Zašto Kerum mrzi Srbe?

  Simbioza Keruma i Splita djeluje prirodno; on nije samo populist koji se uspješno udvara hordama ideološki nabrijanog polusvijeta, nego i simptom neraščišćene prošlosti. To ne znači da je ljubitelj hrvatskih zetova puki lopov, nego da svoj šovinizam, između ostaloga, baštini i kao tekovinu kolektivnog kriminala

  Dok sam, za vrijeme rata, svladavao prisilnu obuku za profesionalnog pripadnika 4. gardijske brigade, bio je jedan odeblji tip, nešto stariji čak i od mene, koji se silno mučio na poligonima i terenskim vježbalištima, izgledalo je da će ga svaki naporni zadatak doslovno smlaviti, dahtao je i znojio se, najčešće ljubičast u licu, s izrazom nekoga kome se srce popelo u grlo, dok oči žele iskočiti iz duplji, a zapovjednici su davali sve od sebe da mu udvostruče trud, izlažući ga stalno novim i novim direktivama: još jedno provlačenje ispod bodljikave žice, još jedan prelazak trkom preko grede, još jedno preskakanje šest metara visoke drvene pregrade pomoću konopca, još jedno kopanje rova, samo dubljeg, još deset sklekova, još dvadeset trbušnjaka... Vlastiti sam slučaj poznavao u detalje, ali nisam razumio čime je debeljko zaslužio specijalni tretman.

  - Zašto ga toliko jebu? - upitao sam poslije skoro mjesec dana mladoga suborca, čilog i sportski građenog, koji mi se učinio najpristupačnijim.

  - E, to je poseban slučaj - kazao je mladić, nacerivši se. - Tip je prije nekog vremena upao u srpski stan i s obitelji se uselio unutra. I sad bi htio taj stan zadržati. Zato se prijavio na obuku, da postane pripadnik profesionalne brigade i tako zadrži stan, razumiješ. Ali to mu neće poći za rukom! Zna se da su se već dogovorili da ga na kraju obuke odjebu, samo hoće malo da ga cijede...

  - A stan? - pitao sam.

  - U stan će ući netko tko je to zaslužio.

  - Neće biti vraćen pravome vlasniku?

  - Kakvome pravom vlasniku?! To što pričaš je glupo! - obrecnuo se kolega, sipajući čuđenje iz očiju.

  - Slažem se, glupo je - rekao sam i ponudio ga cigaretom, da kod suborca snizim polemičke tenzije.

  Gornju epizodu naveo sam kako bih ispravio krivi navod uvaženog gradonačelnika Željka Keruma, koji je u HTV-ovoj emisiji "Nedjeljom u 2" izjavio da nam "Srbi nikada nisu donijeli ništa dobra". Naprotiv, nama u Splitu, gdje Kerum odnedavno stoluje, Srbi su donijeli mnoga dobra: jednosobna, dvosobna, trosobna, četverosobna, s namještajem i kućanskim aparatima, s umjetničkim slikama i posteljinom...
  Računa se da je između osam i deset tisuća "srpskih" stanova u Splitu početkom devedesetih dobilo nove vlasnike, "hrvatske", pošto su prethodni iz njih nasilno izbačeni. Koncentracija i razmjeri "preuzimanja" - s obzirom na broj stanovnika - bili su neusporedivo veći nego u bilo kojem drugom hrvatskom gradu. Razlog je prozaičan: Split je bio omiljena "zadnja prekomanda" vojnih lica nekadašnje JNA, koji su tu ostajali provoditi umirovljeničke dane, sljubljeni s gradom i mediteranskom klimom, pa su nastajali čitavi kvartovi što su se nazivali "oficirskima". Nisu svi oteti stanovi bili "oficirski", jasno, a nisu ni svi oficiri bili Srbi, ali su takvima prigodno obilježeni (točnije, svi iz živoga muzeja JNA koji se nisu deklarirali kao Hrvati smatrani su "Srbima"), te ćemo u ovome zapisu ostati kod gradskoga žargona.

  Elem, deset tisuća otetih "srpskih" stanova, to je trideset ili četrdeset tisuća "hrvatskih" duša koje su u njih uselile; za tu masu splitskih Hrvata - svakog petog ili šestog stanovnika grada - Srbi su osigurali prvobitnu akumulaciju imovine. To je jezgra strukture koja se, otada pa do danas, zalaže za prava Srba na nepostojanje, i širi svoj utjecaj. Jer bolje je da Srbi budu definirani kao genetski zadani zlotvori nego da ih se smatra oštećenima.

  O tome, a da i ne zna, govori Željko Kerum, uključujući krivi navod da nam "Srbi nisu donijeli ništa dobra". Kerum je rekao još mnogo toga, da nikada ne bi prihvatio Srbina za zeta, da 70 posto novinara čine "Jugoslaveni", odslinavio je cijeli niz praznih šovinističkih klišeja, a da im se ne razaznaje uzrok i smisao, osim što je jasno da su Srbi za njega potomci Sotone, s kojima on ne želi imati nikakva posla. Na pitanje "zašto?" tupavo sliježe ramenima, kao da se stvar sama po sebi razumije.

  Pa kad je već otvoren prostor špekulacijama, izađimo i s jednom trpkom istinom: Kerum je eksponent posebnoga kolektivnog duha, naročito razvijenog u Splitu, koji se razmeće hrvatstvom ponajviše zato da bi obranio ono što je Srbima opljačkano. Premda prostiji od prosjeka, u tom je smislu on sve samo ne eksces.

  Za razliku od ljigavih "kulturoloških" analiza pomoću kojih se u revijalnoj štampi zadnjih tjedana razmatra "slučaj Split", držim da postoji (i) vrlo materijalan razlog što iz ovoga grada - iako je bio praktički neokrznut ratom - već godinama dopiru militantnija desničarska kreštanja i žešće šovinističke invektive nego iz drugih sredina. Naime, ukralo se. Ukralo se prilično toga. I poslije se ono što je prisvojeno nasilnim metodama branilo tvrdom patriotskom retorikom. Ako je to što se branilo bila "hrvatska ideja", pošteno je reći da se "hrvatska ideja" uglavnom sastojala od zaposjedanja tuđe imovine.


  Kerumov štab: Split u minijaturi
  Photo: Stock
  Možda u duhu teme nije loše zloupotrijebiti dobre stare marksiste, prema kojima duhovna nadgradnja proizlazi iz materijalne baze. Siloviti nacionalistički naboj imao je izdašnu imovinsku podlogu. Nigdje kao u Splitu nije se toliko otelo od Srba, ne zato što ih se mrzilo prije toga, nego poslije, kada je i mržnja postala važan element u kompleksu (samo)opravdanja. Pljačkaš li one koji po definiciji ne vrijede, samome sebi izgledaš manjim razbojnikom, čak možda nalikuješ nekakvom Robinu Hoodu s blagom socijalnom manom, dobrotvoru sa sitnom privatnom računicom. Lako bi bilo dokazati da se ljubav prema domovini najuspješnije uzgaja u toplini ratnog plijena.

  Simbioza Keruma i Splita utoliko je prirodna; on nije samo populist koji se uspješno udvara hordama ideološki nabrijanog polusvijeta, nego i simptom neraščišćene prošlosti. To ne znači da je ljubitelj hrvatskih zetova puki lopov, nego da svoj šovinizam, između ostaloga, baštini i kao tekovinu kolektivnog kriminala, potisnute historije beščašća u kojoj je bez sumnje participirao duhovno i faktički.

  Za vrijeme rata Splitom je vladala neformalna vojna hunta, s popisima nepoželjnih sugrađana, noćnim kaznenim jedinicama i konc-logorom u Sjevernoj luci. Supruga jednoga od osuđenih logorskih čuvara, kojemu je nakon presude omogućen bijeg, danas veli kako "ne može ni zamisliti da se na ovaj način krše ljudska prava i sudi protivno pravu". Izgleda da je u pogledu Srba - kojih treba da nema - mnogo toga uvjetovano ograničenom sposobnošću zamišljanja. Po istoj bi se matrici bezdušno kršila ljudska prava Željka Keruma da mu u kuću zakorači srpski zet.

  Ako mi je to kao nekakvom "Splićaninu" dopušteno reći - jer izgleda da je s takvom legitimacijom lakše iznositi jasnije sudove - Split je bio poprište masovnoga zločina, s tim da se ono "masovno" odnosi na počinitelje. Sve drugo je popratna realizacija sna o državi. Ista nesmiljena bitka za državu, koja će biti hrvatska, ali ne i pravna, nastavljena je do danas. U vojarnu Dračevac, gdje su se obučavale splitske ratne brigade, sada su smjestili i Općinski sud.
 2. #2
  Elita
  Učlanjen
  28.02.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  17.595
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Зашто Керум мрзи Србе?

  Što je bilo s debelim sa početka priče, je li postao gardista?

  Je li dobio neki drugi stan?

  Nekako mi ga žao.

 3. #3
  Iskusan strawbbery_city (avatar)
  Učlanjen
  28.10.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  PALM-a Springs
  Poruke
  6.487
  Reputaciona moć
  98

  Podrazumevano Re: Зашто Керум мрзи Србе?

  KERum je govedo

 4. #4
  Buduća legenda Sanovnik (avatar)
  Učlanjen
  12.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Na vodi
  Poruke
  31.823
  Tekstova u blogu
  3
  Reputaciona moć
  853

  Podrazumevano Re: Зашто Керум мрзи Србе?

  Ne trebaju nikakvi tekstovi .l Mrzi Srbe , jer je hrvat . To je normalno i prirodno .

 5. #5
  Buduća legenda Софија (avatar)
  Učlanjen
  29.08.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  ту и тамо...
  Poruke
  34.549
  Reputaciona moć
  1578

  Podrazumevano Re: Зашто Керум мрзи Србе?

  Керум је сам дао најбољу дефиницију на питање зашто мисли да им Срби не би ништа добр донели, - '' зато што смо тако одгојени''.

  Свака му част на искрености.

  Иначе, Керум је освојио 56% гласова у Сплиту - чисто да се зна ко тамо живи.
  ''Само човек који има вере у себе, може да буде веран другима.''
  Ерих Фром

 6. #6
  Elita daxt (avatar)
  Učlanjen
  20.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  beograd
  Poruke
  16.995
  Reputaciona moć
  375

  Podrazumevano Re: Зашто Керум мрзи Србе?

  avi rvati se vaspitavaju da mrze srbe, sta je tu cudno?
  ...

 7. #7
  Elita
  Učlanjen
  28.02.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  17.595
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Зашто Керум мрзи Србе?

  Split je doista predivan grad, Splićani su ljubazni i dobri domaćini a Splićanke prelijepe.

  Nadam se da ću naći vremena da skoknem tamo idućeg ljeta na par nedjelja.

 8. #8
  Veoma poznat
  Učlanjen
  16.06.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  11.453
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Зашто Керум мрзи Србе?

  Mrzi Srbe iz istih razloga kao kolega Zapadni komsija.Ne zna ni on razlog ali mrzi,to je bitno.

 9. #9
  Elita
  Učlanjen
  28.02.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  17.595
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Зашто Керум мрзи Србе?

  Doista ne znam odakle bilo kome na ovom forumu ideja da ja mrzim Srbe.

 10. #10
  Veoma poznat
  Učlanjen
  16.06.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  11.453
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Зашто Керум мрзи Србе?

  Citat Original postavio Zapadni susjed Pogledaj poruku
  Doista ne znam odakle bilo kome na ovom forumu ideja da ja mrzim Srbe.
  Znas za onu staru,ko te ne zna.........
  Inace,secas se onog hotela u Splitu....kako se zvase...Lora?Pa onog nesretnog MAKEDONSKOG momcica?
  Divan grad zaista.

 11. #11
  Buduća legenda
  Učlanjen
  17.10.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  land of confusion
  Poruke
  46.165
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Зашто Керум мрзи Србе?

  Citat Original postavio Zapadni susjed Pogledaj poruku
  Doista ne znam odakle bilo kome na ovom forumu ideja da ja mrzim Srbe.
  I ja se pita otkud Hrvatima i Hrvaticama na forumu ideja da ih mrzim?

 12. #12
  Elita
  Učlanjen
  28.02.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  17.595
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Зашто Керум мрзи Србе?

  Citat Original postavio taurunum444 Pogledaj poruku
  Znas za onu staru,ko te ne zna.........
  Inace,secas se onog hotela u Splitu....kako se zvase...Lora?Pa onog nesretnog MAKEDONSKOG momcica?
  Divan grad zaista.
  Grad je bez daljnjeg predivan, drago mi je da se slažemo. Malo su sad onu rivu syebali, no dobro.

  Citat Original postavio misoni Pogledaj poruku
  I ja se pita otkud Hrvatima i Hrvaticama na forumu ideja da ih mrzim?
  Ko to misli? Evo recimo, meni je potpuno jasno da nas ne mrziš.

 13. #13
  Elita daxt (avatar)
  Učlanjen
  20.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  beograd
  Poruke
  16.995
  Reputaciona moć
  375

  Podrazumevano Re: Зашто Керум мрзи Србе?

  ja ne mrzim rvate, samo ih prezirem.
  ...

 14. #14
  Buduća legenda
  Učlanjen
  17.10.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  land of confusion
  Poruke
  46.165
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Зашто Керум мрзи Србе?

  Citat Original postavio Zapadni susjed Pogledaj poruku
  Ko to misli? Evo recimo, meni je potpuno jasno da nas ne mrziš.

 15. #15
  Primećen član
  Učlanjen
  13.08.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Ca ce meni Akapulko...
  Poruke
  783
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Зашто Керум мрзи Србе?

  Kerum ne mrzi Srbe ali je toliko glup da mu je to jedan od nacina (isto tako glup) za prikrivanje svoje gluposti !

 16. #16
  Elita
  Učlanjen
  22.07.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  gde su kuće male krečene u belo
  Poruke
  15.163
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Зашто Керум мрзи Србе?

  E, ako smo se sad svi lepo pomirili, izjavili jedni drugima ljubav , otvorili srca i duše, mogli bi preći sa reči na dela, a?

 17. #17
  Elita
  Učlanjen
  28.02.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  17.595
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Зашто Керум мрзи Србе?

  Citat Original postavio Danica Čvorović Pogledaj poruku
  E, ako smo se sad svi lepo pomirili, izjavili jedni drugima ljubav , otvorili srca i duše, mogli bi preći sa reči na dela, a?
  Vid' Bosanke što se napali u sekundi.

  Uđe Fata u magazu sama,
  Aj za njom Mujo zamandali vrata...
 18. #18
  Elita
  Učlanjen
  22.07.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  gde su kuće male krečene u belo
  Poruke
  15.163
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Зашто Керум мрзи Србе?

  Citat Original postavio Zapadni susjed Pogledaj poruku
  Vid' Bosanke što se napali u sekundi.

  Uđe Fata u magazu sama,
  Aj za njom Mujo zamandali vrata...
  Dodži, dodži

  Nego, Susjed, ko je spominjao sex?
  cccc, tebi je jadnom, samo to u glavi

 19. #19
  Buduća legenda Derer (avatar)
  Učlanjen
  03.08.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Lepo mi je dok nekome trujem chaj
  Poruke
  42.806
  Tekstova u blogu
  18
  Reputaciona moć
  754

  Podrazumevano Re: Зашто Керум мрзи Србе?

  lepo chova reche da u splitu nije bilo rata..ko ni recimo u zagrebu
  e sad se postavlja logichno pitanje zbog chega i srbo-cetnichki cobe nije primenio isti ekonomski metod na"hrvate" po srbiji ko i bogobojazljivi splicani na srbe
  ALL THESE WORLDS ARE YOURS EXCEPT EUROPA. ATTEMPT NO LANDINGS THERE.

 20. #20
  Elita
  Učlanjen
  28.02.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  17.595
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Зашто Керум мрзи Србе?

  Citat Original postavio Danica Čvorović Pogledaj poruku
  Dodži, dodži

  Nego, Susjed, ko je spominjao sex?
  cccc, tebi je jadnom, samo to u glavi
  Onda sam pogrešno protumačio kombinaciju riječi "ljubav" i izraza "sa riječi na djela".


  Ajd odoh.

 21. #21
  Elita
  Učlanjen
  22.07.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  gde su kuće male krečene u belo
  Poruke
  15.163
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Зашто Керум мрзи Србе?

  Citat Original postavio Zapadni susjed Pogledaj poruku
  Onda sam pogrešno protumačio kombinaciju riječi "ljubav" i izraza "sa riječi na djela".


  Ajd odoh.
  Nemoj "Mujo", đe ćeš bolan sad kad je najslađe?

 22. #22
  Legenda
  Učlanjen
  08.11.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  62.161
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Зашто Керум мрзи Србе?

  Dragan Todorovic i Velja Ilic su dali iste odgovore na isto pitanje, vezano za zeta Hrvata. Majmuna je uvek bilo, i bice ih.

 23. #23
  Buduća legenda
  Učlanjen
  17.10.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  land of confusion
  Poruke
  46.165
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Зашто Керум мрзи Србе?

  Citat Original postavio kami83 Pogledaj poruku
  Dragan Todorovic i Velja Ilic su dali iste odgovore na isto pitanje, vezano za zeta Hrvata. Majmuna je uvek bilo, i bice ih.
  Jel',pa što mi da imamo posla sa majmunima?Meni je dosta zetova Hrvata u familiji,reko sam kompletnom ženskinju u familiji da me ne zove ako se udaju i dok su u braku s njima.

 24. #24
  СУНЦЕ nije na forumu
  НАЈЛЕПШЕ СЈА НАД СРБИЈОМ
  Primećen član
  Učlanjen
  12.08.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  НА НЕБУ
  Poruke
  517
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Зашто Керум мрзи Србе?

  Citat Original postavio Zapadni susjed Pogledaj poruku
  Split je doista predivan grad, Splićani su ljubazni i dobri domaćini a Splićanke prelijepe.

  Nadam se da ću naći vremena da skoknem tamo idućeg ljeta na par nedjelja.
  И ја би да ....СКОКНЕМ ТАМО......


 25. #25
  СУНЦЕ nije na forumu
  НАЈЛЕПШЕ СЈА НАД СРБИЈОМ
  Primećen član
  Učlanjen
  12.08.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  НА НЕБУ
  Poruke
  517
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Зашто Керум мрзи Србе?

  Citat Original postavio Zapadni susjed Pogledaj poruku
  Doista ne znam odakle bilo kome na ovom forumu ideja da ja mrzim Srbe.
  И ја се, исто питам......


Slične teme

 1. Odgovora: 176
  Poslednja poruka: 23.10.2009., 10:08
 2. Да ли Расим Љајић мрзи Србе?
  Autor Parsifal u forumu Politika
  Odgovora: 6
  Poslednja poruka: 09.09.2009., 16:56
 3. Odgovora: 24
  Poslednja poruka: 18.05.2008., 00:49
 4. Odgovora: 55
  Poslednja poruka: 06.05.2007., 00:00

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •