Agrarna reforma u Kraljevini SHS sa posebnim osvrtom na Muslimane u Bosni
Prikazujem rezultate 1 do 15 od 15

Tema: Agrarna reforma u Kraljevini SHS sa posebnim osvrtom na Muslimane u Bosni

 1. #1
  Zainteresovan član ne_prilagodjen (avatar)
  Učlanjen
  11.10.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  145
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Agrarna reforma u Kraljevini SHS sa posebnim osvrtom na Muslimane u Bosni

  Malo znam o agrarnoj reformi koju je sprovela Kraljevina SHS /Jugoslavija u danasnjoj BiH. Imam utisak da je znacajno doprinela formiranju Muslimanske nacionalne svesti kasnije. Unapred skrecem paznju da je ovo za danasnje Bosnjake (ex Muslimane Kraljevine SHS) gotovo 100% cinjenica pa molim sve koji bi zeleli da ovo negiraju da se uzdrze kako bismo svi saznali sto vise. 2. #2
  Zainteresovan član ne_prilagodjen (avatar)
  Učlanjen
  11.10.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  145
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: Agrarna reforma u Kraljevini SHS sa posebnim osvrtom na Muslimane u Bosni

  Evo i nesto od informacija o kojima ne znam puno, samoih prenosim. Dole je izlistana i literatura.
  Tekst sam morao da isecem zbog preobimne sadrzine, moze sluziti kao info.

  Srpska agrarna reforma i kolonizacija 1918. godine
  Rijetko je u svijetu jedan narod uspio da u posljednjih 150 godina prosirisvoj drzavni teritorij i protjera nesrpske narode, kao sto su to postigli Srbi. Interesantno je naglasiti da se taj njihov uspjeh ne temelji napobjedama u ratu, nego za pregovarackim stolovima, uz podrsku njihovihratnih saveznika. Uza Srbija, koja je obuhvacala Beogradski pasaluk, poslije Balkanskih ratova 1912. i 1913. godine prosirila se teritorijalno na Kosovo,dio Sandzaka i tzv. jugoslavensku Makedoniju. U tijeku prvog Balkanskog rata srpske postrojbe su u tim podrucjima pocinile zlocin genocida nad Albancima,Bosnjacima i Makedoncima. Palili su citava naselja ubijajuci civilno stanovnistvo na najprimitivniji nacin, nozevima, sjekirama i tupim drvenim maljevima. Takav zlocin nije bio zabiljezen u Europi od Selidbe naroda.Progon nesrpskog stanovnistva nastavio se poslije uspostave srpske vlasti,pa je doslo do masovnog iseljavanja, sto je uvjetovalo izmjenu demografske strukture i provodjenje srpske kolonizacije na oteta imanja prognanika.Prvo navedeno prosirenje srpskog teritorija, na kojem je provedena kolonizacija predstavlja pocetak realizacije politickog programa, koji je definiran u "Nacertaniju" iz 1844. godine, Ilije Garasanina.

  Srpska ideologija osvajanja teritorija

  Srpski nacionalni program u "Nacertaniju" 1844. godine polazi od obnove Dusanova carstva iz XIV. stoljeca, uz odredjene promjene koje su bile posljedica politickih dogadjanja sredinom proslog stoljeca. U stvari "Nacertanije" je postalo sinonim za velikosrpski hegemonizam u odnosu nasusjedne narode. U tom nacionalnom programu polazi se od cinjenice da se Srbi ne mogu zadovoljiti dobicima iz Prvog i Drugog srpskog ustanka, te da ce nastaviti borbu za preuzimanje prevlasti na balkanskim prostorima. U "Nacertaniju" jenavedeno u kojim zemljama Srbija treba organizirati promidzbeni i obavjestajni rad, radi pripreme pripajanja tih zemalja svojoj drzavi. Zbog toga taj program nije publiciran sve do 1906. godine. Nacionalnim programom se predvidja prikljucenje Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, sjeverne Albanije, Srijema, Banata i Backe. Prvi put se u srpski nacionalni teritorij ukljucuju porucja bosansko-hercegovacka i vojvodjanska, koja nisu bila obuhvacena Dusanovim carstvom. Kasnije "Nacertanije" ce postati srpska ideologija ne samo dinastije Obrenovica i Karadjordjevica, vec i svih velikosrpskih programa do onih genocidnih cetnickih Stevana Moljevica i Draze Mihajlovica, kao i Memoranduma SANU od 1986. godine.

  Prema tome, velikosrpska hegemonisticka politika zadnjih 150 godina nije se u biti promijenila, jer joj je osnovni cilj osvajanje teritorija, prodor na zapad preko Drine, progon i unistvanje nesrpskih naroda radi stvaranja Velike Srbije i to da "svi Srbi zive u jednoj drzavi". Zbog toga se vrsi promjena etnicke strukture kolonizacijom osvojenih teritorija. Da bi proveli programsku politiku vode ratove i provode agrarne reforme na osvojenim podrucjima radi kolonizacije srpskog stanovnistva. Mi cemo se u nasem razmatranju osvrnuti na neke aspekte agrarne reforme i kolonizacije 1918. godine.

  Promjene vlasnistva nad zemljisnim posjedom 1918. godine

  Radi boljeg uvida u stanje vlasnistva nad zemljisnim posjedom prije agrarne reforme 1918. i 1919. godine u Bosni i Hercegovini, gdje je ona na najdrasticniji nacin provedena, koristit cemo se posljednjim popisom zemljisnog posjeda i stanovnistva po vjerskoj pripadnosti, provedenog 1910. godine u Austro-Ugarskoj. Prema tom popisu Bosnjaci-muslimani su imali 91,1 posto, Srbi pravoslavci 6,0 posto, Hrvati katolici 2,6 posto i "ostali" 0,3 posto zemljisnog posjeda. Poslije uspostave Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, bosnjacki narod je dosao u podredjeni polozaj, jer je dobio status vjerske manjine, pa mu je oduzeta politicka i kulturna autonomija. Prvom agrarnom reformom od 1918. i 1919. godine na perfidan nacin proveden je genocid nad Bosnjacima oduzimanjem zemljisnog posjeda, uz simbolicnu naknadu, koja nije nikada u cijelosti isplacena. Preko noci su mnoge familije bogatasa zemljoposjednika postale socijalni problemi, bez sredstava za zivot. Nekim familijama su cak uzeli gospodarske zgrade i okucnice. Poceo je proces masovnog osiromasenja bosnjackog naroda i egzodus u Tursku.  Ukratko

  Nakon Balkanskih ratova 1912. i 1913. poceo se primjenjivati nacertanijevski nacionalni program velikosrpskog hegemonizma, kolonizacijom srpskog stanovnistva na osvojenim teritorijama Kosova, dijela Sandzaka i tzv. jugoslavenske Makedonije. Taj proces kolonizacije srpskog stanovnistva preko Drine intenziviran je poslije Prvog svjetskog rata, kada je stvorena Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, 1918. godine. Medju prvim zakonskim aktima nove drzave bila je Agrarna reforma 1918. godine, radi kolonizacije i promjene demografske i vlasnicke strukture stanovnistva. Ona je najdrasticnije provedena u Bosni i Hercegovini, nad zemljoposjednicima Bosnjacima muslimanima, od kojih je oduzeto 1.286.227 hektara poljoprivrednog i sumskog zemljista kasnije podijeljenog na 249.518 srpskih familija.

  Na isti nacin postupljeno je prema muslimanima zemljoposjednicima u ostalim dijelovima Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca pa i onima koji suzivjeli u Makedoniji, Kosovu i Metohiji, te Sandzaku i Crnoj Gori. Na pripadnike islamske vjeroispovijedi otpada 3/4 od ukupnog zemljista, koje je oduzeto agrarnom reformom od 1918. i 1919. godine, sto ih je dovelo u tezak ekonomski polozaj i prisililo na iseljavanje u Tursku. Iz prezentiranog razmatranja se vidi da je u Hrvatskoj (Dalmacija, Slavonija), Vojvodini i Sloveniji agrarna reforma primijenjena na krupne zemljoposjednike, pa im je oduzeto 406.981 hektar zemljista, sto je ispod 1/4 ukupnog zemljista, te je podijeljeno na 316.762 srpske familije. Ukupno je agrarnom reformom oduzeto 1.924.307 hektara zemljista i podijeljeno na 614.603, pretezno srpske, familije. Na taj nacin, prema primijenjenoj metodologiji u analizi proizlazi da je blizu 2.450.000 clanova familija dobilo u vlasnistvo i posjed obradivo i sumsko zemljiste, pa je time izvrsena prva kolonizacija srpskog stanovnistva, s cime je izmijenjena demografska i vlasnicka struktura nad zemljistem u prvoj Jugoslaviji.


  Pravni akti o agrarnoj reformi u Bosni i Hercegovini 1919. do 1933. godine

  1. Proglas regenta Aleksandra o agrarnoj reformi od 5. januara 1919. godine
  2. Prethodne odredbe za primjenu agrarne reforme od 25. februara 1919. godine, Sl. novine KSHS broj 11./1919.
  3. Uredba o zabrani otudjivanja i opterecivanja zemljista velikih posjeda od 4. jula 1919. godine. Sl. novine KSHS, broj 82. od 21. jula 1919. godine.
  4. Uredba o upisu vlasnistva bivsih kmetova kmetovskim selistima u zemljisnim knjigama u Bosni i Hercegovini od 21. jula 1919. godine. Sl.novine KSHS 84./1919. godine.
  5. Uredba o pobiranju prihoda (zetvi) u 1919. godini s begluckih ziratnih zemljista u Bosni i Hercegovini. Sl. novine KSHS broj 81./1919. godine.
  6. Uredba o postupku s begluckim zemljama u Bosni i Hercegovini. Sl. novineKSHS broj 40. od 22. februara 1920. godine.
  7. Izmjene u Uredbi o postupku s begluckim zemljama u Bosni i Hercegovini od 14. februara 1920. godine.
  8. Uredba o financijskoj likvidaciji agrarnih odnosa u Bosni i Hercegovini.Sl. novine KSHS 111./1921. godine.
  9. Zakon o provedbi djelomicne eksproprijacije zemljista velikih posjeda zajavne interese, kolonizaciju i izgradnju radnickih i cinovnickih stanova.Sl. novine KSHS broj 10/1922. godine.
  10. Zakon o izmjenama i dopunama zakona koji se odnose na agrarnu reformu u Bosni i Hercegovini. Sl. novine KJ broj 21./1933. godine. Znanstveni i strucni radovi
  11. Genocid nad buslimanima u Bosni i Hercegovini, agrarnom reformom iz 1918. i 1919. godine, studija financirana od Fonda za naucno istrazivacki rad BiH, Sarajevo, 1991. godine.
  12. Kako su Srbi postali zemljoposjednici u Bosni, od Dzenane Efendic Semiz, Muslimanski glas, od 3. V. 1991. godine. 13. Srbi na otetoj zemlji, od Dzenane Efendic Semiz, Novi Vjesnik, 8. VIII.1992. godine.
  14. Pravedno 75:25 posto, od Dzenane Efendic Semiz, Vjesnik, od 26. IX.1995. godine.
  15. Medjunarodna diplomacija na ispitu savjesti, od Marka Babica, Vjesnik,23. VI. 1995. godine.


  Sva prava © by Prof. Hamdo Camo
  http://www.camo.ch/srpska_agrarna_reforma.htm

 3. #3
  Lesandar nije na forumu
  An Unexpected Force Which Suddenly Appears and Resolves the Matter
  Buduća legenda Lesandar (avatar)
  Učlanjen
  27.08.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  25.209
  Reputaciona moć
  479

  Podrazumevano Re: Agrarna reforma u Kraljevini SHS sa posebnim osvrtom na Muslimane u Bosni

  Naravno, gospodin Hamdo ima pik na Srbe, a agrarna reforma je odrađena u Kraljevini podjednakim aršinima u svim delovima, tako da je feudalne i druge posede u Hrvatskoj i Sloveniji dobio onaj ko ih je obrađivao, dakle Hrvati i Slovenci, U Makedoniji čifluke podelili na stanovnike na posedima, jedino je sporna podela u Bosni. Jer pravo koje je sultan imao da poklanja tuđu zemlju svom begu ili agi je prema Hamdi neprikosnoveno. Uzgred, tu zemlju su počeli da krčme još Austrougari ali ih je rat, na sreću sprečio i razjurio doseljenike iz južnog Tirola, Mađarske i Nemačke kojima je do 1905. podeljeno 61.000 hektara , da dobiju ostatak zemlje na način kako su begovi došli do nje.
  Sve u svemu, u Bosni su bivši "vlasnici" zemlje , bez obzira na način zauzeća isplaćeni sa tadašnjih 130 miliona dinara u gotovom i 130 miliona kroz državne obveznice,i 25 miliona na ime begluka, kao i naknadnih 50 miliona za pašnjake i šikare. Naknadno su dobili mogućnost zauzeća zemlje ukoliko su želeli sami da je obrađuju.

  http://www.google.com/url?sa=t&sourc...LqOC-_otiU-3_A
  "Velika seoba Slovena" i autohtonost Albanaca na Balkanu su lice i naličje iste "medalje" .

 4. #4
  Buduća legenda Slaven777 (avatar)
  Učlanjen
  29.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  37.669
  Reputaciona moć
  578

  Podrazumevano Re: Agrarna reforma u Kraljevini SHS sa posebnim osvrtom na Muslimane u Bosni

  Citat Original postavio ne_prilagodjen Pogledaj poruku
  Malo znam o agrarnoj reformi koju je sprovela Kraljevina SHS /Jugoslavija u danasnjoj BiH. Imam utisak da je znacajno doprinela formiranju Muslimanske nacionalne svesti kasnije. Unapred skrecem paznju da je ovo za danasnje Bosnjake (ex Muslimane Kraljevine SHS) gotovo 100% cinjenica pa molim sve koji bi zeleli da ovo negiraju da se uzdrze kako bismo svi saznali sto vise.
  Teško. To je nedavno populisan mit, ništa više.

 5. #5
  Elita Konstantin Veliki (avatar)
  Učlanjen
  14.12.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  24.898
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  328

  Podrazumevano Re: Agrarna reforma u Kraljevini SHS sa posebnim osvrtom na Muslimane u Bosni

  Kako ja znam te agrarne reforme su bile sprovedene u svim evropskim zemljama.

  A u Kraljevini SHS je genoci jer zemlja pripada ljudima druge vere i nacije jer te dobro razumem

 6. #6
  Ističe se Dragan_srbcg (avatar)
  Učlanjen
  26.02.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.620
  Reputaciona moć
  67

  Podrazumevano Re: Agrarna reforma u Kraljevini SHS sa posebnim osvrtom na Muslimane u Bosni

  Citat Original postavio ne_prilagodjen Pogledaj poruku
  Evo i nesto od informacija o kojima ne znam puno, samoih prenosim. Dole je izlistana i literatura.
  Tekst sam morao da isecem zbog preobimne sadrzine, moze sluziti kao info.

  Srpska agrarna reforma i kolonizacija 1918. godine
  Rijetko je u svijetu jedan narod uspio da u posljednjih 150 godina prosirisvoj drzavni teritorij i protjera nesrpske narode, kao sto su to postigli Srbi. Interesantno je naglasiti da se taj njihov uspjeh ne temelji napobjedama u ratu, nego za pregovarackim stolovima, uz podrsku njihovihratnih saveznika. Uza Srbija, koja je obuhvacala Beogradski pasaluk, poslije Balkanskih ratova 1912. i 1913. godine prosirila se teritorijalno na Kosovo,dio Sandzaka i tzv. jugoslavensku Makedoniju. U tijeku prvog Balkanskog rata srpske postrojbe su u tim podrucjima pocinile zlocin genocida nad Albancima,Bosnjacima i Makedoncima. Palili su citava naselja ubijajuci civilno stanovnistvo na najprimitivniji nacin, nozevima, sjekirama i tupim drvenim maljevima. Takav zlocin nije bio zabiljezen u Europi od Selidbe naroda.Progon nesrpskog stanovnistva nastavio se poslije uspostave srpske vlasti,pa je doslo do masovnog iseljavanja, sto je uvjetovalo izmjenu demografske strukture i provodjenje srpske kolonizacije na oteta imanja prognanika.Prvo navedeno prosirenje srpskog teritorija, na kojem je provedena kolonizacija predstavlja pocetak realizacije politickog programa, koji je definiran u "Nacertaniju" iz 1844. godine, Ilije Garasanina.

  Srpska ideologija osvajanja teritorija

  Srpski nacionalni program u "Nacertaniju" 1844. godine polazi od obnove Dusanova carstva iz XIV. stoljeca, uz odredjene promjene koje su bile posljedica politickih dogadjanja sredinom proslog stoljeca. U stvari "Nacertanije" je postalo sinonim za velikosrpski hegemonizam u odnosu nasusjedne narode. U tom nacionalnom programu polazi se od cinjenice da se Srbi ne mogu zadovoljiti dobicima iz Prvog i Drugog srpskog ustanka, te da ce nastaviti borbu za preuzimanje prevlasti na balkanskim prostorima. U "Nacertaniju" jenavedeno u kojim zemljama Srbija treba organizirati promidzbeni i obavjestajni rad, radi pripreme pripajanja tih zemalja svojoj drzavi. Zbog toga taj program nije publiciran sve do 1906. godine. Nacionalnim programom se predvidja prikljucenje Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, sjeverne Albanije, Srijema, Banata i Backe. Prvi put se u srpski nacionalni teritorij ukljucuju porucja bosansko-hercegovacka i vojvodjanska, koja nisu bila obuhvacena Dusanovim carstvom. Kasnije "Nacertanije" ce postati srpska ideologija ne samo dinastije Obrenovica i Karadjordjevica, vec i svih velikosrpskih programa do onih genocidnih cetnickih Stevana Moljevica i Draze Mihajlovica, kao i Memoranduma SANU od 1986. godine.

  Prema tome, velikosrpska hegemonisticka politika zadnjih 150 godina nije se u biti promijenila, jer joj je osnovni cilj osvajanje teritorija, prodor na zapad preko Drine, progon i unistvanje nesrpskih naroda radi stvaranja Velike Srbije i to da "svi Srbi zive u jednoj drzavi". Zbog toga se vrsi promjena etnicke strukture kolonizacijom osvojenih teritorija. Da bi proveli programsku politiku vode ratove i provode agrarne reforme na osvojenim podrucjima radi kolonizacije srpskog stanovnistva. Mi cemo se u nasem razmatranju osvrnuti na neke aspekte agrarne reforme i kolonizacije 1918. godine.

  Promjene vlasnistva nad zemljisnim posjedom 1918. godine

  Radi boljeg uvida u stanje vlasnistva nad zemljisnim posjedom prije agrarne reforme 1918. i 1919. godine u Bosni i Hercegovini, gdje je ona na najdrasticniji nacin provedena, koristit cemo se posljednjim popisom zemljisnog posjeda i stanovnistva po vjerskoj pripadnosti, provedenog 1910. godine u Austro-Ugarskoj. Prema tom popisu Bosnjaci-muslimani su imali 91,1 posto, Srbi pravoslavci 6,0 posto, Hrvati katolici 2,6 posto i "ostali" 0,3 posto zemljisnog posjeda. Poslije uspostave Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, bosnjacki narod je dosao u podredjeni polozaj, jer je dobio status vjerske manjine, pa mu je oduzeta politicka i kulturna autonomija. Prvom agrarnom reformom od 1918. i 1919. godine na perfidan nacin proveden je genocid nad Bosnjacima oduzimanjem zemljisnog posjeda, uz simbolicnu naknadu, koja nije nikada u cijelosti isplacena. Preko noci su mnoge familije bogatasa zemljoposjednika postale socijalni problemi, bez sredstava za zivot. Nekim familijama su cak uzeli gospodarske zgrade i okucnice. Poceo je proces masovnog osiromasenja bosnjackog naroda i egzodus u Tursku.  Ukratko

  Nakon Balkanskih ratova 1912. i 1913. poceo se primjenjivati nacertanijevski nacionalni program velikosrpskog hegemonizma, kolonizacijom srpskog stanovnistva na osvojenim teritorijama Kosova, dijela Sandzaka i tzv. jugoslavenske Makedonije. Taj proces kolonizacije srpskog stanovnistva preko Drine intenziviran je poslije Prvog svjetskog rata, kada je stvorena Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, 1918. godine. Medju prvim zakonskim aktima nove drzave bila je Agrarna reforma 1918. godine, radi kolonizacije i promjene demografske i vlasnicke strukture stanovnistva. Ona je najdrasticnije provedena u Bosni i Hercegovini, nad zemljoposjednicima Bosnjacima muslimanima, od kojih je oduzeto 1.286.227 hektara poljoprivrednog i sumskog zemljista kasnije podijeljenog na 249.518 srpskih familija.

  Na isti nacin postupljeno je prema muslimanima zemljoposjednicima u ostalim dijelovima Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca pa i onima koji suzivjeli u Makedoniji, Kosovu i Metohiji, te Sandzaku i Crnoj Gori. Na pripadnike islamske vjeroispovijedi otpada 3/4 od ukupnog zemljista, koje je oduzeto agrarnom reformom od 1918. i 1919. godine, sto ih je dovelo u tezak ekonomski polozaj i prisililo na iseljavanje u Tursku. Iz prezentiranog razmatranja se vidi da je u Hrvatskoj (Dalmacija, Slavonija), Vojvodini i Sloveniji agrarna reforma primijenjena na krupne zemljoposjednike, pa im je oduzeto 406.981 hektar zemljista, sto je ispod 1/4 ukupnog zemljista, te je podijeljeno na 316.762 srpske familije. Ukupno je agrarnom reformom oduzeto 1.924.307 hektara zemljista i podijeljeno na 614.603, pretezno srpske, familije. Na taj nacin, prema primijenjenoj metodologiji u analizi proizlazi da je blizu 2.450.000 clanova familija dobilo u vlasnistvo i posjed obradivo i sumsko zemljiste, pa je time izvrsena prva kolonizacija srpskog stanovnistva, s cime je izmijenjena demografska i vlasnicka struktura nad zemljistem u prvoj Jugoslaviji.


  Pravni akti o agrarnoj reformi u Bosni i Hercegovini 1919. do 1933. godine

  1. Proglas regenta Aleksandra o agrarnoj reformi od 5. januara 1919. godine
  2. Prethodne odredbe za primjenu agrarne reforme od 25. februara 1919. godine, Sl. novine KSHS broj 11./1919.
  3. Uredba o zabrani otudjivanja i opterecivanja zemljista velikih posjeda od 4. jula 1919. godine. Sl. novine KSHS, broj 82. od 21. jula 1919. godine.
  4. Uredba o upisu vlasnistva bivsih kmetova kmetovskim selistima u zemljisnim knjigama u Bosni i Hercegovini od 21. jula 1919. godine. Sl.novine KSHS 84./1919. godine.
  5. Uredba o pobiranju prihoda (zetvi) u 1919. godini s begluckih ziratnih zemljista u Bosni i Hercegovini. Sl. novine KSHS broj 81./1919. godine.
  6. Uredba o postupku s begluckim zemljama u Bosni i Hercegovini. Sl. novineKSHS broj 40. od 22. februara 1920. godine.
  7. Izmjene u Uredbi o postupku s begluckim zemljama u Bosni i Hercegovini od 14. februara 1920. godine.
  8. Uredba o financijskoj likvidaciji agrarnih odnosa u Bosni i Hercegovini.Sl. novine KSHS 111./1921. godine.
  9. Zakon o provedbi djelomicne eksproprijacije zemljista velikih posjeda zajavne interese, kolonizaciju i izgradnju radnickih i cinovnickih stanova.Sl. novine KSHS broj 10/1922. godine.
  10. Zakon o izmjenama i dopunama zakona koji se odnose na agrarnu reformu u Bosni i Hercegovini. Sl. novine KJ broj 21./1933. godine. Znanstveni i strucni radovi
  11. Genocid nad buslimanima u Bosni i Hercegovini, agrarnom reformom iz 1918. i 1919. godine, studija financirana od Fonda za naucno istrazivacki rad BiH, Sarajevo, 1991. godine.
  12. Kako su Srbi postali zemljoposjednici u Bosni, od Dzenane Efendic Semiz, Muslimanski glas, od 3. V. 1991. godine. 13. Srbi na otetoj zemlji, od Dzenane Efendic Semiz, Novi Vjesnik, 8. VIII.1992. godine.
  14. Pravedno 75:25 posto, od Dzenane Efendic Semiz, Vjesnik, od 26. IX.1995. godine.
  15. Medjunarodna diplomacija na ispitu savjesti, od Marka Babica, Vjesnik,23. VI. 1995. godine.


  Sva prava © by Prof. Hamdo Camo
  http://www.camo.ch/srpska_agrarna_reforma.htm
  Србија стоји на рубу амбиса мудро вођена од телетабиса, jасно је да је народу присела помоћ гована из Хага и Брисела! By Бора Ђорђевић

 7. #7
  Zainteresovan član ne_prilagodjen (avatar)
  Učlanjen
  11.10.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  145
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: Agrarna reforma u Kraljevini SHS sa posebnim osvrtom na Muslimane u Bosni

  Citat Original postavio Konstantin Veliki Pogledaj poruku
  Kako ja znam te agrarne reforme su bile sprovedene u svim evropskim zemljama.

  A u Kraljevini SHS je genoci jer zemlja pripada ljudima druge vere i nacije jer te dobro razumem
  Ne. Gornji tekst je uzet sa sarajeva x, foruma gde se tema dosta expolatise u kontekstu negativnog odnosa SHS prema Bosnjacima.
  O tome malo znam pa sam zahvalan svima koji su upuceni za objektivno kriticki komentar.

 8. #8
  Elita Konstantin Veliki (avatar)
  Učlanjen
  14.12.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  24.898
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  328

  Podrazumevano Re: Agrarna reforma u Kraljevini SHS sa posebnim osvrtom na Muslimane u Bosni

  Citat Original postavio ne_prilagodjen Pogledaj poruku
  Ne. Gornji tekst je uzet sa sarajeva x, foruma gde se tema dosta expolatise u kontekstu negativnog odnosa SHS prema Bosnjacima.
  O tome malo znam pa sam zahvalan svima koji su upuceni za objektivno kriticki komentar.
  Pa dobro takve i slicne reforme su se dogodile u svim zemljama sirom evrope. Seljaci su dobili zemlju na kojoj su ziveli.

  A cisto sumnjam da su vecina muslimana bili begovi. Ti bogati ljudi koji posedaju mnogo zemlje su cesto samo vrlo mali sloj jednog drustva.

  Bila to francuska i nemacka vlastela ili begovi na balkanu

 9. #9
  Lesandar nije na forumu
  An Unexpected Force Which Suddenly Appears and Resolves the Matter
  Buduća legenda Lesandar (avatar)
  Učlanjen
  27.08.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  25.209
  Reputaciona moć
  479

  Podrazumevano Re: Agrarna reforma u Kraljevini SHS sa posebnim osvrtom na Muslimane u Bosni

  Citat Original postavio Konstantin Veliki Pogledaj poruku
  Pa dobro takve i slicne reforme su se dogodile u svim zemljama sirom evrope. Seljaci su dobili zemlju na kojoj su ziveli.

  A cisto sumnjam da su vecina muslimana bili begovi. Ti bogati ljudi koji posedaju mnogo zemlje su cesto samo vrlo mali sloj jednog drustva.

  Bila to francuska i nemacka vlastela ili begovi na balkanu
  Upravo to.
  Za zemlju su se, između ostalog "ogrebali" i muslimani koji su bili bezemljaši. Činjenica je da je takvih bilo manje, te da, s obzirom na raspored gradskih i seoskih populacija nije išao naruku muslimanima koji su živeli u gradovima.
  "Velika seoba Slovena" i autohtonost Albanaca na Balkanu su lice i naličje iste "medalje" .

 10. #10
  Buduća legenda
  Učlanjen
  05.06.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  25.702
  Reputaciona moć
  391

  Podrazumevano Re: Agrarna reforma u Kraljevini SHS sa posebnim osvrtom na Muslimane u Bosni

  To je bilo dokidanje feudalnih odnosa koje je "napredna" au monarhija štitila upravo da bi imala naklonost muslimana.

 11. #11
  Buduća legenda
  Učlanjen
  04.10.2009.
  Pol
  ženski
  Poruke
  37.231
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Agrarna reforma u Kraljevini SHS sa posebnim osvrtom na Muslimane u Bosni

  Citat Original postavio Lesandar Pogledaj poruku
  Naravno, gospodin Hamdo ima pik na Srbe, a agrarna reforma je odrađena u Kraljevini podjednakim aršinima u svim delovima, tako da je feudalne i druge posede u Hrvatskoj i Sloveniji dobio onaj ko ih je obrađivao, dakle Hrvati i Slovenci, U Makedoniji čifluke podelili na stanovnike na posedima, jedino je sporna podela u Bosni. Jer pravo koje je sultan imao da poklanja tuđu zemlju svom begu ili agi je prema Hamdi neprikosnoveno. Uzgred, tu zemlju su počeli da krčme još Austrougari ali ih je rat, na sreću sprečio i razjurio doseljenike iz južnog Tirola, Mađarske i Nemačke kojima je do 1905. podeljeno 61.000 hektara , da dobiju ostatak zemlje na način kako su begovi došli do nje.
  Sve u svemu, u Bosni su bivši "vlasnici" zemlje , bez obzira na način zauzeća isplaćeni sa tadašnjih 130 miliona dinara u gotovom i 130 miliona kroz državne obveznice,i 25 miliona na ime begluka, kao i naknadnih 50 miliona za pašnjake i šikare. Naknadno su dobili mogućnost zauzeća zemlje ukoliko su želeli sami da je obrađuju.

  http://www.google.com/url?sa=t&sourc...LqOC-_otiU-3_A
  Simbolicna naknada za otetu zemlju


  "Zastupnik u Saboru ' parlamentu - Narodnoj skupstini Kraljevine SHS dr. Stjepan Radic u svojim govorima i napisima odupiruci se hegemoniji, izmedju ostalog kritikovao je i nacin sprovodjenja agrarne reforme 1918. i 1919.godine, kojom je nasilno oduzeta muslimanska zemlja (od aga i begova). Zbog toga je radikalski zastupnik Punisa Racic izvrsio zlocin pucajuci u hrvatske zastupnike u njihovim zastupnickim klupama, ubivsi Pavla Radica i Djuru Basarickog i ranivsi Stjepana Radica, Ivana Pernara i Ivana Grandju, pa je dr. Stjepan Radic od posljedica teskog ranjavanja umro 6. kolovoza 1928.godine. Poslije je odluceno da se Bosnjaci muslimani obestete za oduzeta imanja, pa je drzava priznala da je bilo "nepravilnosti" u provodjenju agrarne reforme. Doneseni su zakoni o financijskoj likvidaciji odstete za oduzeto zemljiste poslije 1928. godine s kojima se pocinje regulirati isplata zemljista.


  Zemljiste je tada procijenjeno za 60 posto manje od stvarne trzisne vrijednosti, a isplata se je vrsila u gotovom novcu i obveznicama na rok od 50 godina sa cetiri posto kamata godisnje. Isplata je vrsena dva puta godisnje pocevsi od 1923. godine i trebala je trajati do 1971. godine. Bosnjacima muslimanima je isplacivana naknada za oduzeto zemljiste po dva osnova, za aginsku zemlju (s kmetovskim odnosima) i begovsku zemlju (s najamnim odnosima). Do pocetka Drugog svjetskog rata bivsi vlasnici su naplatili za aginsku zemlju 125 milijuna dinara u gotovini, ili 49 posto, a u obveznicama 36 posto, sto novcano izrazeno iznosi 46,8 milijuna dinara. Ukupno je naplaceno 171 milijun dinara ili 67,4 posto, a ostalo nenaplaceno 83,2 milijuna dinara ili 32,6 posto. Za razliku od obestecenja vlasnika za aginsku zemlju, naknada za otetu begovsku zemlju planirana je iskljucivo u obveznicama, s rokom isplate od 50 godina. Od ukupno predvidjenih 650 milijuna dinara u 36 polugodisnjih rata, isplacene su samo cetiri u iznosu 139,5 milijuna dinara, ili manje od 1/4, odnosno 21,5 posto. Prema tome, nije isplaceno 510,5 milijuna dinara, ili 78,5 posto. Iz navedenih pokazatelja jasno se vidi da oduzeta zemlja bivsim zemljoposjednicima (agama i begovima) nije nikada u cijelosti placena, pa nije mogla postati vlasnistvo Srba, niti se je pravno valjano mogla prenijeti na njihove potomke. Prema misljenju pravnih eksperata pravo na neisplacenu zemlju nikada ne zastarjeva, a zemljisna dokumentacija o provodjenoj agrarnoj reformi sacuvana je u Arhivu grada Sarajeva i Beca. "

  http://www.camo.ch/srpska_agrarna_reforma.htm

 12. #12
  Buduća legenda
  Učlanjen
  04.10.2009.
  Pol
  ženski
  Poruke
  37.231
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Agrarna reforma u Kraljevini SHS sa posebnim osvrtom na Muslimane u Bosni

  Citat Original postavio Lesandar Pogledaj poruku
  Naravno, gospodin Hamdo ima pik na Srbe, a agrarna reforma je odrađena u Kraljevini podjednakim aršinima u svim delovima, tako da je feudalne i druge posede u Hrvatskoj i Sloveniji dobio onaj ko ih je obrađivao, dakle Hrvati i Slovenci, U Makedoniji čifluke podelili na stanovnike na posedima, jedino je sporna podela u Bosni. ...
  U Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca agrarna reforma 1918. i 1919. godine je provedena u znatno blazem obliku u Hrvatskoj i Sloveniji, u odnosu na podrucja u kojima su zivjeli muslimani. Primijenjena je na veleposjednike i oduzeto im je relativno manje zemljista, sto prema statistickim pokazateljima predstavlja oko 1/4 od ukupno oduzete zemlje u drzavi. To iznosi 406.981 hekatara zemljista, koje je podijeljeno na 316.762 srpske familije, koje su pretezno kolonizovane iz pasivnih krajeva. Tako je na tom podrucju skoro 1.200.000 clanova familija dobilo zemlju u vlasnistvo i posjed. Agrarna reforma 1918. i 1919. godine jedino nije provedena u Srbiji, u granicama bivseg Beogradskog pasaluka do 1912. godine, sto je dokaz povlastenog polozaja srpskih veleposjednika u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. Iz navedene analize vidi se da je prvom agrarnom reformom od 1918. i 1919.godine oduzeto bivsim zemljoposjednicima u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1.924.307 hektara zemljista i tako podijeljena na 614.603, pretezno, srpske familije. Primjenivsi usvojenu metodologiju da obitelj ima prosjecno cetiri clana, proizlazi da je oko 2.450.000 clanova familija dobilo u vlasnistvo i posjed i zemlju, a da za nju nisu nista platili. S povijesnog gledista, agrarna reforma je doprinijela najvecoj kolonizaciji srpskog naroda u prostore preko Drine u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. To je bio politicki koncipiran plan srpske teritorijalne ekspanzije u poslijeratnim uvjetima. Najveci stradalnici bili su pripadnici islamske vjeroispovijedi Bosnjaci, Albanci, Turci i Makedonci, jer od ukupno oduzetog zemljista po agrarnoj reformi bilo je 3/4 otetog iz njihovog posjeda i vlasnistva.

  http://www.camo.ch/srpska_agrarna_reforma.htm

 13. #13
  Ističe se John McClane (avatar)
  Učlanjen
  07.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Nakatomi Plaza (1988), Dulles International Airport in Dulles, Virginia (1990)...
  Poruke
  2.379
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  65

  Podrazumevano Re: Agrarna reforma u Kraljevini SHS sa posebnim osvrtom na Muslimane u Bosni

  Srpska agrarna reforma i kolonizacija 1918. godine
  Rijetko je u svijetu jedan narod uspio da u posljednjih 150 godina prosirisvoj drzavni teritorij i protjera nesrpske narode, kao sto su to postigli Srbi. Interesantno je naglasiti da se taj njihov uspjeh ne temelji napobjedama u ratu, nego za pregovarackim stolovima, uz podrsku njihovihratnih saveznika. Uza Srbija, koja je obuhvacala Beogradski pasaluk, poslije Balkanskih ratova 1912. i 1913. godine prosirila se teritorijalno na Kosovo,dio Sandzaka i tzv. jugoslavensku Makedoniju. U tijeku prvog Balkanskog rata srpske postrojbe su u tim podrucjima pocinile zlocin genocida nad Albancima,Bosnjacima i Makedoncima. Palili su citava naselja ubijajuci civilno stanovnistvo na najprimitivniji nacin, nozevima, sjekirama i tupim drvenim maljevima. Takav zlocin nije bio zabiljezen u Europi od Selidbe naroda.Progon nesrpskog stanovnistva nastavio se poslije uspostave srpske vlasti,pa je doslo do masovnog iseljavanja, sto je uvjetovalo izmjenu demografske strukture i provodjenje srpske kolonizacije na oteta imanja prognanika.Prvo navedeno prosirenje srpskog teritorija, na kojem je provedena kolonizacija predstavlja pocetak realizacije politickog programa, koji je definiran u "Nacertaniju" iz 1844. godine, Ilije Garasanina.


  Zločine nad Albancima, Makedoncima, Bošnjacima.... dokaži to. I ne skreći sa teme, ipak si počeo o agrarizaciji BiH, posle WWI.
  Yipee-ki-yay, motherfucker!

 14. #14
  Buduća legenda Slaven777 (avatar)
  Učlanjen
  29.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  37.669
  Reputaciona moć
  578

  Podrazumevano Re: Agrarna reforma u Kraljevini SHS sa posebnim osvrtom na Muslimane u Bosni

  Koliko ja znam, nije agrarna reforma sprovođena (samo) u Srbiji, već u Kraljevini SHS, znači pravi termin je jugoslovenska agrarna refoforma, a ne 'srpska agrarna reforma'.

 15. #15
  Ističe se John McClane (avatar)
  Učlanjen
  07.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Nakatomi Plaza (1988), Dulles International Airport in Dulles, Virginia (1990)...
  Poruke
  2.379
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  65

  Podrazumevano Re: Agrarna reforma u Kraljevini SHS sa posebnim osvrtom na Muslimane u Bosni

  Citat Original postavio Slaven777 Pogledaj poruku
  Koliko ja znam, nije agrarna reforma sprovođena (samo) u Srbiji, već u Kraljevini SHS, znači pravi termin je jugoslovenska agrarna refoforma, a ne 'srpska agrarna reforma'.
  Potpisujem
  Yipee-ki-yay, motherfucker!

Slične teme

 1. Odgovora: 99
  Poslednja poruka: 24.02.2013., 23:47
 2. Izbori u jugoslovenskoj kraljevini
  Autor Slaven777 u forumu Istorija
  Odgovora: 14
  Poslednja poruka: 15.04.2009., 12:09
 3. SRPSKA AGRARNA REFORMA I KOLONIZACIJA 1918. GODINE
  Autor Abdurrahman u forumu Istorija
  Odgovora: 31
  Poslednja poruka: 27.01.2005., 00:12

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •