Intervju Predsednika Srbije na RTS-u

Halix

Elita
Poruka
16.206
Intervju: Boris Tadić, predsednik Srbije

Ostajući verna putu ka EU, Srbija je obnovila i unapredila odnose sa SAD, Rusijom i Kinom, rekao predsednik Tadić gostujući u emisiji "Svedok" na RTS-u.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je, gostujući u emisiji Svedok na RTS-u, da Srbija zaokružuje svoju spoljnu politiku i da je to vidljivo.

Nakon petog oktobra, Srbija je krenula u evropske integracije, pa je EU postala stub spoljne politike, ali treba izgraditi odnose sa ostala četiri stuba, kaže predsednik Tadić.

Strategiju poljne politike treba razdvojiti i prema modelu prema kome Srbija želi da sprovede svoje reforme.

Svaka zemlja se trudi da ima što više prijatelja. Posle 5.oktobra Srbija je imala potrebu da popravi odnose i sa SAD, kaže Tadić.

"Nakon toga, bilo je potrebno obnoviti odnose sa Rusijom, koji ni u vreme Slobodana Miloševića nisu bili najbolji. Bilo je potrebno popraviti odnose sa Kinom".

Predsednik Tadić je ponovio da naše društvo treba da se menja u skladu sa standardima EU.

"Standardi Evropske Unije su i naši nacionalni standardi. Naše društvo se menja i napreduje, usaglašava svoju spoljnu politiku onako kako to nalažu standardi EU, kako bismo onog trenutka kada postanemo članica mogli, zajedno sa ostalim državama, da sporovodimo usaglašenu politiku".

Predsednik je takođe naglasio da moramo da budemo konstruktivan region koji će pokazati da može da rešava probleme.

Snažni prijatelji-snažna zemlja

Na pitanje Glavnog i odgovornog urednika Informativnog programa RTS-a Nenada Lj. Stefanovića da nije malo pretenciozno da jedna mala i siromašna zemlja, kakva je Srbija, bude strateški partner velikih sila kao što su Kina i Rusija, Tadić je rekao svaka država želi da ima što više prijatelja.

"EU je novum na svetskoj sceni i nama je cilj da postanemo deo te zajednice. U isto vreme, posle mnogo vremena Kina stupa na svetsku scenu kao velika sila. Takođe i Rusija, koja je nakon izlaska iz SSSR-a pretrepela jednu tešku deceniju u svakom smislu, ponovo stupa na scenu. Što jedna država ima snažnije prijatelje, to je i ona sama snažnija", rekao je Tadić.

On podseća da i druge evropske zemlje koje su članice EU, kao što su Italija, Francuska ili Nemačka, imaju bliske odnose sa Rusijom.

Tadić kaže da je Srbija krenula u proces reformi i da zato pravimo strateška partnerstva sa zemljama koje isto žele.

Dobro je biti u dobrim odnosima sa najvećim zemljama. To pokazuje i slučaj Kine koja se nakon utvrđivanja strateškog partnerstva, od prethodne neutralnosti, umešala u slučaj Kosova.

Mi želimo dobre odnose i sa Rusijom. Mi smo zemlja koja je njen najbliži partner u regionu. Srbija će biti u Evropskoj Uniji, ali će biti i najbolji partner sa Kinom i Rusijom.

Kada je reč o ruskom kreditu od milijardu evra, Tadić kaže da je pre političkog dogovora s Rusijom, razgovarao sa mnogima, ali da je Rusija pozitivno odgovorila. Posle političkog dogovora, sastaće se privredne delegacije. Ukoliko uslovi kreditiranja ne budu povoljni, on navodi da će se potražiti novi.

Srbija ostaje vojno neutralna

Tadić je ponovio da Srbija ostaje vojno neutralna i da je to faktičko stanje. Cilj Srbije je ulazak u EU, a ne vojne integracije, ni ulazak u NATO.

"U Srbiji neće biti nikakvih vojnih baza, osim baza srpske vojske", rekao je Tadić

Kada je reč o sistemu evropske bezbednosti, koji zagovara ruski predsednik Dmitrij Medvedev, Tadić kaže da su ga sve zemlje EU prihvatile i da je neobjašnjivo zašto se u Srbiji poslednjih dana čuje da mi treba da odbijemo.

"Mi želimo dijalog o bezbednosti i to je u ovom periodu ključno za Evropu. Nepodeljena bezbednost podrazumeva da se čuva sistemom međudržavnih ugovora. Iz toga, naravno nisu isključeni ni OEBS ni NATO", rekao je predsednik Srbije.

Poštujemo integritet BiH

Predsednik kaže da Srbija vodi vrlo otvorenu politiku i da otvoreno razgovara sa svima, pa i sa vlastima Republike Srpske i premijerom Miloradom Dodikom.

"Ja sam svima rekao da Srbija neće voditi politiku ucene, jer je to politika koja ne donosi rezultate. Nametanjem se ne dolazi do rešenja", ističe predsednik Srbije.

Tadić ponavlja da Srbija podržava integritet Bosne i Hercegovine zbog integriteta Srbije i bezbednosne situacije u celom regionu.

"Duboki interes Srbije je da BiH ostane celovita. Svako drugo rešenje dovelo bi do prekompozicije na evropskoj sceni i ugrozilo bezbednost", objašnjava Tadić.

"Mi ne smemo dovesti u pitanje princip integriteta, moramo se zalagati za njega jer samo tako možemo rešiti pitanje Kosova i Metohije", naglšava predsednik Srbije.

Nove inicijative za Kosovo

Kada je reč o sporu koji se vodi pred Međunarodnim sudom pravde, Tadić se nada da će se posle odluke MSP stvoriti mogućnost za nastavak pregovora.

"Samo pregovori mogu dovesti do rešenja koje je održivo. Svako nametanje, kao što je Ahtisarijev plan, ne može dovesti do nekog trajnog rešenja. Naprotiv, takav pristup može dovesti samo do propadanja", navodi Tadić.

Predsednik ističe da podizanje međunarodnog kredibiliteta države, na kome se trenutno radi, pomaže u pronalaženju rešenja kada je reč o južnoj srpskoj pokrajini i protivpravnom proglašenju nezavisnosti.

"Mi smo spremni da preduzmemo nove inicijative, koje nisu preduzimane od samog početka. Ja sam optimista i nadam se pozitivnom odgovoru Suda pravde", zaključio je Tadić.

Bez srljanja o Vojvodini

Govoreći o Statutu Vojvodine i Zakonu o prenosu nadležnosti, predsednik Tadić kaže da se u tom pitanju ne sme srljati, jer može biti kontraproduktivno. Ovo pitanje biće brzo rešeno, kaže Tadić, ali neće biti doveden u pitanje Ustav Srbije, kao ni njen teritorijalni integritet.Tadić smatra da je decentralizacija veoma važna zbog ekonomskog razvoja zemlje.

Tadić ponavlja i da, kada je reč o ovom pitanju, nema sukoba u vrhu Demokratske stranke.

"Ljudi imaju i dobre i loše osobine. Uprkos divnim, ponekad izbiju i one najgore. Političari ponekad ne pokažu dovoljno smirenosti i političke zrelosti", kaže Tadić.

Predsednik još kaže i da ima poverenje u premijera Mirka Cvetkovića, koji svojom smirenošću i mudrošću "pokriva" nesporazume u Vladi. "Vlada će funkcionisati sve bolje i bolje", obećava predsednik.

Srbiji je, takođe, potrebno ukrupnjavanje političke scene, jer je premalo onih predstavnika naroda koji su izabrani direktno od građana, što dovodi do manjka odgovornosti, smatra Tadić.

Sada je u toku borba za mesto desno od centra - za to mesto se bore SNS, SRS i DSS, a tu je i G17 plus. " Proces je u toku, videćemo ko će zauzeti ključnu poziciju", kaže Tadić i dodaje da strančarenje ubija Srbiju.

"Naš politički sistem favorizuje vladu od velikog broja stranaka i u takvim uslovima nije lako doći do manjeg broja ministarstava, jer u njoj učestvuju koalicije", smatra Tadić.

Prognozirajući situaciju u zemlji, predsednik Srbije je rekao da će 2010. biti teška, ali i godina izlaska iz krize, a 2011. godina rasta i poboljšanja životnog standarda građana.

Vratiće nam ono što je naše

Predsednik Srbije otkriva da mu je pre nekoliko godina jedan svetski političar rekao:

"Vi ćete morati kad-tad da priznate nezavisnost Kosova.

Prošle godine mi se taj isti političar obratio rečenicom:

Uskoro će vam se obratiti međunarodna zajednica da vam vrati nešto što je vaše", kaže Tadić.



Ko je gde sedeo?

Odgovarajući na pitanje o komentarima na protokol posete ruskog predsednika, Tadić je rekao da se on ne bavi protokolom, već da samo odlučuje ko je dobar za tim koji će dočekati jednu delegaciju i tim koji će dati dobre rezultate.

"Komentari su ispod nivoa spoljne politike koju vodi Srbija. Meni su bitni rezultati, a ne forma. Ja odlučujem ko će se naći u timu i interesuju me samo rezultati, jer će narod to pitati, a ne ko je učestvovao", obajšnjava Tadić.

Na pitanje zašto je Vojislav Koštunica, kao bivši predsednik Vlade i neko ko je otvorio vrata za saradnju sa Rusijom, sedeo u petom redu na svečanoj akademiji u Centru Sava, Tadić kaže da se on nije bavio tim pitanjima.

"Meni je iz protokola rečeno da je prvi red bio rezervisan za delegaciju Rusije, predstvanike crkve i članove Vlade, a da je peti red bio za predstavnike političkih partija Srbije. Redovi između bili su za goste ruske delegacije," odgovorio je Tadić na komentar opozicije da su neki predstavnici srpske estrade sedeli ispred političkih predstavnika iz Srbije.
 
..."Vratiće nam ono što je naše

Predsednik Srbije otkriva da mu je pre nekoliko godina jedan svetski političar rekao:

"Vi ćete morati kad-tad da priznate nezavisnost Kosova.


Prošle godine mi se taj isti političar obratio rečenicom:

Uskoro će vam se obratiti međunarodna zajednica da vam vrati nešto što je vaše", kaže Tadić.


********************

Интересантан саговорник, овај Тадић....
разуме ли њега ико....:?:
Ја.......:dontunderstand:

.
 

Back
Top