Уставни суд подељен око националних пензија
Prikazujem rezultate 1 do 3 od 3

Tema: Уставни суд подељен око националних пензија

 1. #1
  МАЧАК nije na forumu
  ЧУВАР ИДЕОЛОГИЈЕ ЧЕТНИЧКОГ ПОКРЕТА
  Buduća legenda МАЧАК (avatar)
  Učlanjen
  01.07.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  БЕСКРАЈНО ПЛАВИ КРУГ И У ЊЕМУ ЗВЕЗДА
  Poruke
  25.127
  Tekstova u blogu
  153
  Reputaciona moć
  2358

  Podrazumevano Уставни суд подељен око националних пензија

  http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Ustavni-sud-podeljen-oko-nacionalnih-penzija.sr.html

  Уставни суд подељен око националних пензија

  Предлог председнице Босе Ненадић да се члан 71. закона оцени као неуставан није добио потребан број гласова судија Уставног суда

  др Боса Ненадић (Фото Фонет)
  Да ли је члан 71. Закона о спорту неуставан или не, а тиме и уредбе донете на основу тог закона којима су уређена национална признања и награде за афирмисане спортске раднике, остаће непознаница до даљег. Уставни суд Србије јуче је расправљао о спорној законској одредби, али о њеној (не)уставности судије тог суда имале су различита мишљења па одлука није донета.
  Да преиспита уставност члана 71. суд се упустио по службеној дужности, пошто је претходно добио захтеве да оцени уставност и законитост две Уредбе о националним признањима и наградама за посебан допринос развоју и афирмацији спорта из 2006. и ове године. Суд је застао са поступком оцењивања уредаба, док претходно не оцени уставност дела поменутог закона. У спорној одредби наведено је да Влада Републике Србије „утврђује национална признања и награде за посебан допринос развоју и афирмацији спорта и критеријуме за њихову доделу”. Исти закон је утврдио и да су оваква признања и награде један од „општих интереса” у области спорта за чију реализацију се средства обезбеђују из буџета и приређивањем игара на срећу.
  Судија известилац др Боса Ненадић, иначе председница Уставног суда Србије, јуче је приметила да сам закон не садржи ближа одређења о врсти, садржини и начину додељивања наведених награда и признања нити критеријуме за стипендирање врхунских спортиста па чак не прецизира ко се сматра врхунским спортистом. Оно што је пропустио законодавац нашло се у уредби (из 2009. године) која прописује за какве резултате се спортистима додељују признања, а што укључује и доживотно месечно новчано примање. Ове, у јавности назване националне спортске пензије, крећу се од једне до три просечне нето зараде у Србији, у зависности од постигнутог резултата. Уредбом је, поред осталог, прописано и да акте о признањима и накнадама доноси влада на предлог Министарства за спорт. Према речима др Ненадић, основно уставноправно питање је да ли ову материју може да уреди подзаконски акт какав је уредба.
  После исцрпног образложења, предложила је суду да одредбе члана 71. Закона о спорту оцени као неуставне јер „успостављају неограничено овлашћење владе да самостално утврђује врсте националних признања и награда, критеријуме и поступак за њихову доделу” иако та питања није претходно уредио закон. Такво овлашћење, рекла је Ненадић, ставља владу у позицију да извршавајући законски налог, самостално утврђује, изражава и вреднује национални, односно општи интерес у области спорта као области друштвених односа чији се систем по Уставу уређује искључиво законом. Тако су уместо законом, подзаконским актом регулисани односи „чија је суштина утврђивање посебних права једне категорије грађана и посебних обавеза за буџет ради њиховог финансирања”.
  Међутим, један број судија имао је другачије мишљење па овај предлог није добио потребан број од осам гласова како би био усвојен.
  ЗА ПРАВОГ МАЧКА, СВАКИ МЕСЕЦ ЈЕ ФЕБРУАР

  АХ ДА.... ВИШЕ ОД УСТАША МРЗИМ УСТАШКЕ ЈАТАКЕ 2. #2
  Iskusan Miroslav Milovanovic (avatar)
  Učlanjen
  14.03.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  6.307
  Tekstova u blogu
  5
  Reputaciona moć
  194

  Podrazumevano Re: Уставни суд подељен око националних пензија

  Nacionalnu penziju po meni moze dobit neko ako to izglasa najmanje 80% poslanika,a pitanje da li nije bolje da se umesto njih zasluznima daje materijalno priznanje na drugi nacin.

 3. #3
  Ističe se
  Učlanjen
  22.07.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.053
  Reputaciona moć
  75

  Podrazumevano Re: Уставни суд подељен око националних пензија

  NACIONALNE PENZIJE OD NE ZNA SE KOJE NACIJE I NE ZNA SE KOJE ZASLUGE JE NESTO NOVO STRASNO STO JE ZADESILO SRBIJU.
  SRBI IZ SRBIJE KAO ORGANIZOVANA GRUPA TREBA DA DAJU SUD O OVOJ NOVOJ STRAHOTI DELJENJA PARA KOJIH NEMA, PREBOGATIM SPORTISTIMA KOJI SU DOSLI IZ BIVSIH JUGO DRZAVA A NIKADA NISU NASTUPALI ZA SRBIJU,DELJENJE PARA LOSIM JUGOSLOVENSKIM REZISERIMA ,JUGOSLOVENSKIM GLUMCIMA ,CRNOGORSKOM SEPARATISTI .
  TE PARE TREBA DATI SIROMASNIM SRBIMA IZ BELE PALANKE,OSECINE,ZAGUBICE... A NE BOGATIM JUGOSLOVENIMA IZ BEOGRADA ZA NE ZNA SE KOJE ZASLUGE .

Slične teme

 1. Смањење пензија ???????
  Autor mar_comm u forumu Politika
  Odgovora: 50
  Poslednja poruka: 22.01.2009., 05:07
 2. Odgovora: 24
  Poslednja poruka: 17.12.2008., 23:17
 3. Odgovora: 11
  Poslednja poruka: 16.10.2008., 09:03

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •