Kultne stvari ... retrospektiva - XX vek ...

LBarbara

La Femme
Moderator
Poruka
48.274
Pa da vidimo, šta je za vas ono kultno, što je obeležilo protekli XX vek?..

...Možda neka ličnost iz sveta politike,umetnosti, književnosti...
...ili neki dogadjaj...možda automobil, knjiga, strip, čokolada, cigareta, žvaka...? :lol:

Recimo...:think:... Džejms Din :p, simbol uznemirene i pobunjene
mladosti posle Drugog svetskog rata. Iako je snimio samo tri filma,
"Istočno od raja", "Buntovnik bez razloga" i "Div", postao je kultna ličnost mladih
tog vremena.

873046_123dzejms%20din.jpg
dzejms_din-300x230.jpg
 
Da...ne znam dal si pročitao..eto, savetujem da pročitaš knjigu Sejmura Herša,
"Tamna strana Kamelota" u kojoj Herš osvetljava sve prevare vezane za Džona Kenedija.
Herš je krenuo od analize izveštaja istražne komisije o Kenedijevom ubistvu pa je na kraju stigo
čak i do filma Olivera Stouna "JFK"....sigurno si gledao...u svakom slučaju, knjigu vredi pročitati...
 
Elvis...:D

Elvis-Presley-sb02.jpg


Elvis Aron Presli (eng. Elvis Aron Presley), (8. januar 1935 — 16. avgust 1977) bio je američki muzičar, „kralj roka“, izuzetno popularan pedesetih i šezdesetih godina 20. veka. Prodao je više od 150 miliona ploča i igrao u dvadesetak filmova. Umro je 1977. od prekomerne upotrebe alkohola i droge.

U javnosti je počeo pevati sa 13 godina na crkvenim svečanostima i srednjoškolskim priredbama u Memfisu. Sa 18 godina je napustio školu i poželeo raditi kao portir u bioskopu i kao vozač kamiona. Prvu pesmu snimio je kao rođendanski poklon majci. Prvu ploču snimio je 1954. Njegov uzlet započinje sredinom 50-tih godina hitovima „That’s All Right Mama“ i „Heartbreak Hotel“, a najuspješniji period mu je od 1960. do 1975. godine kada je izdao 52 ploče i još za života prodaje oko 600 miliona komada.

Filmsku karijeru započeo je 1956. filmom „Voli me nežno“. Uglavnom je igrao u muzičkim filmovima osrednje vrednosti, ali s naslovnim pesmama koje su redovno postajale hit. U periodu od 1957. do 1966. Presli se nalazio na listi deset najkomercijalnijih američkih glumaca.

Godine 1975. nastaju ozbiljni zdravstveni problemi, dijabetes, gastritis, a pridružuje se i droga od koje je Presli postao zavisan. Godine 1977. doživljava srčani udar, ali ne menja način života. 16. avgusta 1977. Elvis pada u duboku komu zbog prekomerne upotrebe droge. Doktori mu pokušavaju spasti život — ali ne uspevaju.

Elvis je još za života postao legenda: za dvadesetak godina rada objavio je 97 ploča, a na vrhovima top lista proveo je čak 996 nedelja.

Zanimljivost

Na nadgrobnoj ploči njegovo ime je napisano kao "Elvis Aaron Presley" dok je njegovo pravo ime bilo "Elvis Aron Presley". Iako je ovo podgrejalo teoriju zavere po kojoj Presli zapravo i nije mrtav, preovlađuje mišljenje da je Presli sam promenio svoje srednje ime da bi bilo identično biblijskom imenu Aaron.

Izvor: wikipedija, a odakle su oni nabavili pojima nemam....:)
 

Back
Top