POVODOM NEISTINITOG PRIKAZIVANJA STANJA VERSKIH SLOBODA U SRBIJI NA SKUPU OEBS
Prikazujem rezultate 1 do 10 od 10

Tema: POVODOM NEISTINITOG PRIKAZIVANJA STANJA VERSKIH SLOBODA U SRBIJI NA SKUPU OEBS

 1. #1
  Aktivan član
  Učlanjen
  03.02.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srbija
  Poruke
  1.146
  Reputaciona moć
  62

  Podrazumevano POVODOM NEISTINITOG PRIKAZIVANJA STANJA VERSKIH SLOBODA U SRBIJI NA SKUPU OEBS

  Povodom neistinitog prikazivanja na skupu OEBS

  2. oktobar 2009.

  POVODOM NEISTINITOG PRIKAZIVANJA STANJA VERSKIH SLOBODA U SRBIJI NA SKUPU OEBS U VARŠAVI  Centar za razvoj civilnog društva (CRCD) upozorava javnost na niz neistinitih podataka i ocena koje je samostalni savetnik Ministra vera mr Aleksandar Raković izneo na skupu OEBS o ljudskim pravima koji se održava u Varšavi od 28. septembra do 9. oktobra 2009.

  Govoreći o poboljšavanju verske trpeljivosti u Srbiji 2008. i 2009, Aleksandar Raković se pozvao na rezultate popisa stanovništva i ponovio stav Ministarstva vera da skoro svi vernici u Srbiji pripadaju tradicionalnim crkvama i verskim zajednicama. Predstavnik Ministarstva vera tvrdi da vernici netradicionalnih protestantskih crkava čine samo pola procenta stanovništva Srbije. Ovo je netačno, s obzirom na neobavezni karakter postavljanja pitanja na popisu stanovništva, na to da respondenti nisu ispitivani da li su vernici, i pogotovo na to da se brojni protestanti zbog opravdane bojazni da će trpeti loše posledice ustežu da iskažu svoju konfesionalnu vezanost.

  Aleksandar Raković tvrdi da je Ministarstvo vera normalizovalo islamsku veronauku u Srbiji. Komisija Vlade Srbije za versku nastavu je 24. septembra 2009. ocenila da se učenicima islamske veroispovesti onemogućava ili otežava redovno pohađanje verske nastave i da to dovodi do nesagledivih posledica koje već sad ugrožavaju održavanje verske nastave kao redovnog nastavnog predmeta u državnim školama.

  Predstavnik Ministarstva vera tvrdi da su etnički Srbi vernici samo Srpske pravoslavne crkve. Ovo ne odgovara stvarnosti i izražava državno nepriznavanje verskih prava onih etničkih Srba koji pripadaju različitim protestantskim i drugim verskim zajednicama.

  Specijalni savetnik Ministra vera tvrdi da je eparhija Rumunske pravoslavne crkve Dacia Felix registrovana kao tradicionalna crkva u Srbiji. Ovo važi samo za Banat, dok se u Istočnoj Srbiji nastavlja represija nad ovom crkvom.

  Mr Raković tvrdi da u našoj zemlji postoji puna sloboda misionarskog rada. Ministarstvo vera odbija da registruje Jehovine svedoke zbog "prozelitizma", odnosno zbog misionarenja, kršeći član 9 Evropske povelje o ljudskim pravima, Ustav Srbije i Zakon o crkvama i verskim zajednicama.

  CRCD je čvrsto uveren da je pretpostavka za povećanje verskih prava i sloboda nepristrasan rad organa uprave koji podrazumeva iznošenje istinitih podataka. U opisivanju stanja verskih prava i sloboda u Srbiji na skupu OEBS u Varšavi predstavnik Ministarstva vera izneo je niz neistina i time nije doprineo niti ostvarivanju zadataka Ministarstva vera, niti unapređivanju verskih prava i sloboda u Srbiji.

  http://cdcs.org.rs/index.php?option=com_content&task=view&id=398&Itemid=1
  http://www.arapsko-proljece.info 2. #2
  Aktivan član
  Učlanjen
  03.02.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srbija
  Poruke
  1.146
  Reputaciona moć
  62

  Podrazumevano Re: POVODOM NEISTINITOG PRIKAZIVANJA STANJA VERSKIH SLOBODA U SRBIJI NA SKUPU OEBS

  Ponižavanje vjeronauke i vjeroučitelja u Sandžaku

  Nedjelja, 04. Oktobar 2009.| 12:11


  Views : 569  U opštini Tutin, od početka školske godine, direktori osnovnih i srednjih škola uz pomoć i podršku lokalne samouprave vrše opstrukciju islamske vjeronauke i vjeroučiteljima koji imaju validna riješenja potpisana od člana Vladine komisije za sprovođenje vjeronauke, dr. Mevluda Dudića, ne dozvoljavaju da rade i drže nastavu.

  Video

  http://www.islamskazajednica.org/index.php?option=com_content&task=view&id=2974&Itemid=755
  http://www.arapsko-proljece.info

 3. #3
  Aktivan član
  Učlanjen
  03.02.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srbija
  Poruke
  1.146
  Reputaciona moć
  62

  Podrazumevano Re: POVODOM NEISTINITOG PRIKAZIVANJA STANJA VERSKIH SLOBODA U SRBIJI NA SKUPU OEBS

  Helsinški odbor kritikuje odnos srbijanskih vlasti prema Bošnjacima


  Petak, 09. Oktobar 2009.| 11:23

  Helsinški odbor u svom septembarskom biltenu o stanju ljudskih prava i sloboda u Srbiji kritikuje odnos vlasti prema Bošnjacima i Islamskoj zajednici otkrivajući na vrlo profesionalan način pozadinu napada i prirodu pritisaka na muslimane u Srbiji.

  Sandžak: Neumitna radikalizacija

  Sandžak, deo Srbije na tromeñi sa Bosnom i Hercegovinom i Crnom Go­rom, gde živi najveći broj bošnjačke manjine u Srbiji, više od dve decenije je na udaru državne represivne politi­ke koja je imala za cilj minimiziranje te manjine. Odnos prema islamu i Mu­slimanima u Jugoslaviji počeo je da se zaoštrava i dobija neprijateljski przvuk još osamdesetih godina, kada srpska elita pokreće kampanju protiv Musli­mana i iznosi tezu o „islamskom fun­­damentalizmu koji preti da uništi Ju­goslaviju“. To je bila priprema za geno­cid u BiH, čije su posledice osetili i Bošnjaci u Sandžaku. Odnos prema muslimanima nije se suštinski prome­nio, ali se pod pritiskom evropskih or­ganizacija kao što su Savet Evrope, OEBS i EU, država uzdržava od otvo­rene represije. Meñutim, država sada primenjuje druge metode kao što su kriminalizacija pojedinaca ili grupa (vehabije), ali pre svega kroz konstan­tno podrivanje Islamske zajednice kao jedine institucije koju Bošnjaci imaju, inače od ključnog značaja za njihov identitet.

  Značaj Islamske zajednice za Bošnjake je izraz potrebe za religijom koja doprinosi jačanju vlastitiog iden­titeta i doprinosi integraciji društva. Potreba za jačanjem identiteta je razu­mljiva i kao odgovor na dugogodišnju diskriminaciju i nevidljivost, te policij­ski teror, otmice i likvidacije tokom ra­ta u Bosni i Hercegovini. Islamska za­jednica je takoñe, ključna identitetska matrica za bošnjačku zajednicu u od­sustvu drugih institucija. Zbog toga je i bila na udaru Beograda i beogradskih „službi“, sve s ciljem da se temeljno de­stabilizuje. To je dovelo do cepanja Is­lamske zajednice i stvaranje tenzije unu­tar bošnjačke zajednice što može, ako za­treba, da se brzo pretvori u kriznu tačku.

  Bošnjačka nacionalna manjina u Sandžaku već duže vreme je u žiži javnosti zbog tzv. sukoba u Islamskoj zajednici, ali i ruvaliteta dve lokalne političke partije, odnosno njihovih lidera Sulejmana Ugljanina i Rasima Ljajića. To je impliciralo i sukob na liniji Ministarstva vera i Islamske zajednice u Srbiji na čelu sa Muamerom Zukorlićem.  Poseta reis­ul­uleme Mustafe Cerića

  Dogañaji koji su prethodili pomirenju dva lidera, u Sandžaku su iskristalisali probleme ovog regiona. Reč je o poseti vrhovnog poglavara muslimana u BiH reis­ul­uleme Mustafe Cerića i sprečavanje vlasti da održi skup u Tutinu gde bi Cerić govorio na glavnom gradskom trgu, kao i razmena oštrih optužbi između Ministarstva vera i IZ u Srbiji.

  Poseta Mustafe Cerića bila je povod da se Adem Zilkić, inače bez veće podrške u Sandžaku ali s podrškom Beograda, pismom obrati Rijasetu IZ u BiH u kojem najoštrije osuđuje najavu dolaska bosanskog reisa Mustafe Cerića. Zbog toga, kako se ističe, što je “doprineo produbljivanju podela u Islamskoj zajednici, a naročito među sandžačkim Bošnjacima”. Njegov boravak, kaže se dalje, nije poželjan u Sandžaku, jer “nije u interesu mira među vernicima“.2 Vlada Republike Srbije samo se nadovezala na ovo pismo sličnom izjavom ministra vera Bogoljuba Šijakovića, ali i odlukom lokalne vlasti u Tutinu koja je zabranila najavljeni skup.

  Zilkić je takoñe zatražio od države da uhapsi Zukorlića i da zabrani „bilo kakav skup i obraćanje na otvorenom prilikom dolaska Cerića“.

  lokalne vlasti u Tutinu koja je zabranila najavljeni skup.

  Poglavar IZ u BiH reis Cerić je prilikom svoje posete Sandžaku istakao da je „Sarajevo duhovni centar svih Bošnjaka“3. Cerić je takođe ukazao na kršenja prava muslimana, što je Ministarstvo vera ocenilo kao „neosnovane i drske“. Zukorlić je istako alarmantne činjenice koje govore o diskriminaciji Bošnjaka – u lokalnoj policiji je zaposleno je oko 80 odsto grañana srpske nacionalnosti i to u gradovima gde ima više od 85 odsto Bošnjaka. Slična je situacija i u sudstvu i drugim državnim institucijama.

  Zbog aktuelnosti izvještaja obajavićemo ga u cjelosti:

  Izvještaj: Helsin ki odbor za ljudska š prava u Srbiji - Br. 40 ● Septembar 2009.

  http://www.islamskazajednica.org/images/stories/HB-Br40-Sandzak.pdf

  http://www.islamskazajednica.org/index.php?option=com_ezine&task=read&page=2&category=12&article=3005
  http://www.arapsko-proljece.info

 4. #4
  Domaćin Lomnica_city (avatar)
  Učlanjen
  17.08.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Jagodina
  Poruke
  4.557
  Reputaciona moć
  89

  Podrazumevano Re: POVODOM NEISTINITOG PRIKAZIVANJA STANJA VERSKIH SLOBODA U SRBIJI NA SKUPU OEBS

  Sandzak ne postoji, ergo ako nesto postoji kako onda da postoje problemi u njemu, ergo i da postoji tako nesto i to u sredini gde su Srbi muslimani VECINA I VLAST a da se tvrdi da ih VLAST ometa u ostvarivanju verskih prava je oksimoron, ustvari vise cist DEBILIZAM!!
  Pozdrav

 5. #5
  Elita daxt (avatar)
  Učlanjen
  20.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  beograd
  Poruke
  16.995
  Reputaciona moć
  375

  Podrazumevano Re: POVODOM NEISTINITOG PRIKAZIVANJA STANJA VERSKIH SLOBODA U SRBIJI NA SKUPU OEBS

  sandzak nije region, on je podeljen na raski i rasinski okrug, i tako ce ostati,a zukorlicu ako se ne svidja, neka ide u sarajevo, zajedno sa svojim istomisljenicima, ovo je Srbija
  ...

 6. #6
  Buduća legenda
  Učlanjen
  17.10.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  land of confusion
  Poruke
  46.165
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: POVODOM NEISTINITOG PRIKAZIVANJA STANJA VERSKIH SLOBODA U SRBIJI NA SKUPU OEBS

  Kakva debilna propaganda...religija nije obavezan nego fakultativan predmet i kao takav se održava gde ima dovoljno polaznika.

 7. #7
  Stara legenda Тихи (avatar)
  Učlanjen
  13.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Стара Србија
  Poruke
  84.836
  Reputaciona moć
  2092

  Podrazumevano Re: POVODOM NEISTINITOG PRIKAZIVANJA STANJA VERSKIH SLOBODA U SRBIJI NA SKUPU OEBS

  upravo tako misoni

  zukorlic je neprijatelj drzave Srbije i srpskog naroda i mi se sa njime moramo obracunati.
  Једина животна вредност је породица. Кад пропадне породица, пропашће све, и свештенство и монаштво. Кад пропадне породица, пропашће и цео свет.

 8. #8
  Gazija nije na forumu
  Nije bitno sa koje si strane drug,ako im i danas verujes, onda si lud
  Iskusan Gazija (avatar)
  Učlanjen
  01.01.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Dzamahirija :D
  Poruke
  6.100
  Reputaciona moć
  98

  Podrazumevano Re: POVODOM NEISTINITOG PRIKAZIVANJA STANJA VERSKIH SLOBODA U SRBIJI NA SKUPU OEBS

  Citat Original postavio Тихи Pogledaj poruku
  upravo tako misoni

  zukorlic je neprijatelj drzave Srbije i srpskog naroda i mi se sa njime moramo obracunati.
  A ko nije Tihi ?

 9. #9
  Poznat
  Učlanjen
  23.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  sumadija
  Poruke
  9.963
  Reputaciona moć
  156

  Podrazumevano Re: POVODOM NEISTINITOG PRIKAZIVANJA STANJA VERSKIH SLOBODA U SRBIJI NA SKUPU OEBS

  helsinski odbor za ljudska prava. naravno pod kontrolom un a to znaci amerike.
  a di je lakse biti musliman . u srbiju ili u ameriku

 10. #10
  МАЧАК nije na forumu
  ЧУВАР ИДЕОЛОГИЈЕ ЧЕТНИЧКОГ ПОКРЕТА
  Buduća legenda МАЧАК (avatar)
  Učlanjen
  01.07.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  БЕСКРАЈНО ПЛАВИ КРУГ И У ЊЕМУ ЗВЕЗДА
  Poruke
  25.127
  Tekstova u blogu
  153
  Reputaciona moć
  2358

  Podrazumevano Re: POVODOM NEISTINITOG PRIKAZIVANJA STANJA VERSKIH SLOBODA U SRBIJI NA SKUPU OEBS

  Сад ови из НВО почеше да кенјају и по форуму.
  НВО ЗАГАДИШЕ СВЕ У ЗЕМЉИ СРБИЈИ.
  ЗА ПРАВОГ МАЧКА, СВАКИ МЕСЕЦ ЈЕ ФЕБРУАР

  АХ ДА.... ВИШЕ ОД УСТАША МРЗИМ УСТАШКЕ ЈАТАКЕ

Slične teme

 1. Demokratija i sloboda (u Srbiji)?
  Autor gost 23146 u forumu Politika
  Odgovora: 20
  Poslednja poruka: 02.02.2009., 13:23
 2. Sloboda Lužičkoj Srbiji
  Autor SerbiaUnited u forumu Politika
  Odgovora: 11
  Poslednja poruka: 21.03.2008., 15:39
 3. Odgovora: 3
  Poslednja poruka: 16.02.2007., 20:53
 4. sloboda medija u srbiji...
  Autor Elvin u forumu Politika
  Odgovora: 26
  Poslednja poruka: 19.10.2006., 00:06
 5. Ljudska sloboda i prava u Srbiji, u globalu
  Autor baaka u forumu Arhiva
  Odgovora: 78
  Poslednja poruka: 29.02.2004., 02:43

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •