Treba da nam sluzi za primer
Prikazujem rezultate 1 do 2 od 2

Tema: Treba da nam sluzi za primer

 1. #1
  Domaćin Homoljac (avatar)
  Učlanjen
  02.01.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Ispod Homoljskih planina .
  Poruke
  3.099
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  73

  Podrazumevano Treba da nam sluzi za primer

  Od otpadnih voda struja i đubrivo
  Blic - Pre 15 sati

  Senćanska fabrika "Altek-Fermin", koja posluje u sastavu američke kompanije "Altek" od 2002. godine, uskoro će pustiti u rad savremeni prečistač otpadnih voda. Ovaj pogon će od biogasa i mulja koji nastaju u procesu prečišćavanja proizvoditi struju i đubrivo. Reč je o investiciji vrednoj deset miliona evra.

  Kako su izjavili Đorđe Zeković, direktor razvoja i vođa projekta, i Petar Terzić, menadžer kvaliteta u "Altek-Ferimu", odabrana je najsavremenija tehnologija za tretman i prečišćavanje nemačke kompanije "Hager&Elzeser" iz Štutgarta. Moderno postrojenje osim prečišćavanja otpadnih voda može da koristi biogas i da prerađuje razne vrste muljeva koji nastaju iz prečistača. Sve to doneće višestruku korist, od zaštite reke Tise do proizvodnje struje od biogasa i đubriva od mulja.

  Najveća fabrika kvasca u ovom delu Evrope proizvodi pekarski kvasac i ostale proizvode na bazi kvasca od melase, a za proizvodnju dnevno koristi oko 2.500 kubnih metara vode. Pre nepunu godinu dana, u fabrici je započela gradnja jednog od najsavremenijih prečistača otpadnih voda, a završetak ove investicije vredne skoro deset miliona evra očekuje se u novembru ove godine, kada će postrojenje biti pušteno u probni rad. Sa početkom rada novog prečistača na Tisi će nestati jedna crna ekološka tačka.

  Senćanska fabrika izgrađena je pre tri decenije u okviru AIK "Sente", kada je na osnovu tadašnjih potreba i ekoloških zahteva napravljen prečistač za 600 kubika otpadnih voda na dan sa anaerobnim tretmanom, spaljivanjem metana, separacijom anaerobnog aktivnog mulja i aerobnom separacijom aktivnog mulja. Razvojem fabrike prečistač je postao mali, jer postojeća postrojenja "Altek-Fermina" dnevno ispuštaju do 2.500 kubika otpadnih voda, tako da su ulaganja u novi prečistač bila neminovna. Dosad je urađen najveći deo posla na izgradnji dva velika anaerobna reaktora, a stigla je i oprema koje treba da se instalira.

  Naši sagovornici kažu da se u kompaniji dužna pažnja posvećuje zaštiti životne sredine. Anaerobni reaktori za potrebe prečistača u Senti, kako navode, najveći su koje je dosad uradila kompanija "GLS" i zadovoljavaju potrebe za tretman i prečišćavanje visoko opterećenih otpadnih voda u količini od 3.000 kubnih metara na dan. Biogas koji nastaje u fazi prečišćavanja otpadnih voda u kogeneracijskom postojenju iskoristiće se za proizvodnju električne i toplotne energije. U saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom iz Novog Sada razrađuje se projekat dorađivanja muljeva za đubrivo, koje će se koristiti kao poboljšanje slatinastih i manje plodnih zemljišta, pošto u mulju nema patogenih mikroorganizama. Instaliranjem prečistača sa najsavremenijom tehnologijom neće biti više sagorevanja biogasa i izbacivanja ugljen-dioksida u vazduh, što će biti direktan doprinos sprovođenju Kjoto protokola o sprečavanju emisije CO2 u atmosferu, čiji je potpisnik i Srbija.

  - Prečišćavanje otpadnih voda nije ekonomska kategorija, jer će održavanje modernog prečistača puno koštati, ali ovim značajnim ulaganjima zaokružićemo sistem prečišćavanja otpadnih voda i istovremeno će se proizvodnjom iz biogasa obezbeđivati deo električne energije koja je potrebna za njegovo funkcionisanje. Kapacitet prečistača prema potrebi razvoja kasnije je moguće i proširivati, a višak struje može se usmeriti u mrežu Elektroprivrede Srbije - kažu u "Altek-Ferminu.

  Posle tretmana visoko opterećenih otpadnih voda u novom prečistaču, kvalitet prečišćene vode odgovaraće svim ekološkim standardima. Osim međunarodnih sertifikata kojim fabrika udovoljava u pogledu proizvodnje po svetskim standardima sa završetkom prečistača stiču se uslovi i za uvođenje sistema kvaliteta ISO 14001:2005 upravljanja zaštitom životne sredine.

  Pet država truje Panonsku lepoticu

  Osim industrijskih postrojenja i gradova uz Tisu kroz Rumuniju, Ukrajinu, Slovačku i Mađarsku, gde je evidentirano više stotina potencijalnih zagađivača, značajan udeo u zagađivanju reke daju i naši gradovi i industrijska postrojenja od mađarske granice do Slankamena, gde se reka uliva u Dunav. Međunarodne institucije su evidentirale čak 447 potencijalnih zagađivača od kojih su 42 jako rizična, u Rumuniji 24, Ukrajini 6, Slovačkoj 1 i Mađarskoj 11. Tisu zovu i Panonska lepotica.

  Da Tisa bude čista i zdrava

  - Značajno je da su Senta kao grad i ovdašnji najznačajniji privrednici u poslednje vreme uradili sve da se pobolja ekološki status u ovom delu Potisja - kaže Petar Terzić, menadžer kvaliteta u "Altek-Ferminu", i dodaje: "Grad je pre nekoliko godina završio prečistač komunalnih otpadnih voda, postrojenja za tretman otpadnih voda ima Fabrika šećera "TE-TO", a uskoro će im se modernim postrojenjima pridružiti i "Altek-Fermin", tako da Senta postaje svetla tačka na ekološkoj mapi sliva Tise."

  Nedeljko Kolundžija
  Nikola Pasic: Izgubili smo sve ali smo sacuvali obraz 2. #2
  Veoma poznat
  Učlanjen
  14.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Vozdovac (OVO-ONO)
  Poruke
  12.484
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Thumbs up Re: Treba da nam sluzi za primer

  Свака част.

Slične teme

 1. Udomljavanje... primer kako ne treba komunicirati!
  Autor Dabapas u forumu Domaće životinje
  Odgovora: 55
  Poslednja poruka: 06.12.2008., 11:31
 2. Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 11.03.2008., 12:57
 3. na primer :)
  Autor NovaIsta u forumu Ljubav i seks
  Odgovora: 114
  Poslednja poruka: 26.02.2008., 22:27
 4. na primer...
  Autor batka_mija u forumu Arhiva
  Odgovora: 15
  Poslednja poruka: 10.07.2006., 13:37
 5. na primer...
  Autor batka_mija u forumu Muškarci
  Odgovora: 3
  Poslednja poruka: 10.07.2006., 13:23

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •