HITNO POTREBNA PRAVNA POMOC
Prikazujem rezultate 1 do 8 od 8

Tema: HITNO POTREBNA PRAVNA POMOC

 1. #1
  SENA
  Guest

  Podrazumevano HITNO POTREBNA PRAVNA POMOC

  Nakon dedine smrti stan su nasledili moja baba i njihovo petoro dece,medju kojima i moja mama.Devedesetih u otkupu istog sudelovali su moj ujak Marko sa 1/5,tetka Milena i moja mama sa po 2/5 od ukupnog iznosa.Nakon toga stan se i dalje vodio na babu,koja je neposredno pred smrt sa Milenom zakljucila ugovor o dozivotnom izdrzavanju koji,uzgred mi nismo videli.Tetka je nakon zakljucenja ugovora pocela da izdaje stan bez znanja njene mame,a moje babe koja je zbog zdravstvenog stanja presla da zivi kod nje.ONO STO ME ZANIMA JESTE DA LI MOJA TETKA IMA PRAVA NA CEO STAN,ODNOSNO DA LI MOJA MAMA IMA PRAVA NA OCEVINU? 2. #2
  Guest

  Podrazumevano Re: HITNO POTREBNA PRAVNA POMOC

  Citat Original postavio SENA
  Nakon dedine smrti stan su nasledili moja baba i njihovo petoro dece,medju kojima i moja mama.Devedesetih u otkupu istog sudelovali su moj ujak Marko sa 1/5,tetka Milena i moja mama sa po 2/5 od ukupnog iznosa.Nakon toga stan se i dalje vodio na babu,koja je neposredno pred smrt sa Milenom zakljucila ugovor o dozivotnom izdrzavanju koji,uzgred mi nismo videli.Tetka je nakon zakljucenja ugovora pocela da izdaje stan bez znanja njene mame,a moje babe koja je zbog zdravstvenog stanja presla da zivi kod nje.ONO STO ME ZANIMA JESTE DA LI MOJA TETKA IMA PRAVA NA CEO STAN,ODNOSNO DA LI MOJA MAMA IMA PRAVA NA OCEVINU?
  1. Nakon dedine smrti, koliko ja vidim, postojalo je stanarsko pravo (a ne stan u privatnoj svojini tj. vlasnistvu).

  2. Bez obzira ko je ucestvovao u placanju rata za otkup stana, iz ovih podataka se vidi da je baba postala jedini vlasnik.

  3. Vlasnik stana, ma ko on bio, ima pravo da zakljuci ugovor o dozivotnom izdrzavanju sa kim god pozeli! Taj ugovor se zakljucuje u sudu i nije neophodno da bilo ko dugi zna za njega! Ugovorom o doz. izdrzavanju, posle smrti vlasnika stana u ovom slucaju, svojina na njemu prelazi na lice koje je sa vlasnikom zakljucilo taj ugovor.

  4. Tvoja mama je spada u tzv. prvi nasledni red (ukoliko se primenjuje zakon o nasledjuvanju Srbije, posto ne znam odakle ste) zajedno sa svom svojom bracom i sestrama. U najgorem slucaju ona ima pravo na nuzni deo imovine njene majke(polovina zakonskog dela, a zakonski deo se dobija tako sto se zaostavstina deli na jednake delove izmedju zakonskih naslednika tj. brace i sestara). Ukoliko za zivota babe, taj nuzni deo nije na neki drugi nacin namiren, tvoja majka ima pravo da u parnici zatrazi svoj deo. Tu ce se verovatno i ocenjivati koliko je ko ucestvovao u otkupu stana i ostale cinjenice koje su od znacaja.

  Moj ti je iskreni savet da ipak potrazis pomoc ili savet od nekog advokata koji dobro poznaje ovu materiju!!!

 3. #3
  rikilo
  Guest

  Podrazumevano hitno potrebna pravna pomoć

  ja bez hvalisanja poznajem ovu materiju i kategorično tvrdim jer sam to sudfio a kasnije zastupao stranke da je jedini i isključivi vlasnik stana teta milena pod uslovom da je ona stvarmo izdžavala baku, te da je ugovor sačinjen u zakonom predviđenoj formi. Tvoja mama ili drugi srodnici koji su dali dio novca za otkup imaju obligaciono potraživanje prema Mileni za naknadu novca koji su dali Radi kupovine stana a ne stvarnopravni , niti naslednopravni zahtjev pa prema tome nemaju pravo na suvlasništnvno na tom stanu , ni kao nužni naslednici zbog pravne prirode ugovora koji je , ako je yaključen u propisanoj formi isključio sve ostale naslednike tako da je teta Milena u ovoj stvari krajnji pobjednik.Ovo ti je sigurno, proveri i ako se bude ovo stanovište izmenilo dođi kod mene u Budvu na letovanje i na skutere. Žao mi je ali je to tako .Pozdrav More Jadrann.

 4. #4
  Guest

  Podrazumevano Re: hitno potrebna pravna pomoć

  NISAM PRAVNIK ali
  Na osnovu cega je to teta Milenino??! Na osnovu dedinog testamenta tvojoj majci bi trebalo da pripadne 1/6 stana i po meni je to jedino posteno. Onda bi znacilo da Milena izdaje i 1/6 koja nije njena i za nju uzima pare. mozda bi bilo fer da i vi imate 1/6 od mesecne plate, a u svakom slucaju imali biste prava na vrednost 1/6 stana. Babin deo bi zavisio od njenog testamenta tj od pravne podele ako testamenta nema, kao i od ev. ostalih nasledstava. NISAM PRAVNIK ali mi jedino ovo deluje OK!

 5. #5
  Guest

  Podrazumevano Re: HITNO POTREBNA PRAVNA POMOC

  mozda po pravnom osnovu zaista i nemate pravo..mozda je trebalo da vlasnik bude vas sestoro... sto se tice otkupa, onaj deo koji ste 'castili' bi trebalo da razresite unutar sebe, sa ostalom bracom i sestrama tj njihovim porodicama. meni ovo deluje OK, a sad koje su to pravne zavrzlame...ako postoji nesto sto vas koci i ne mozete da isterate, sta da radite. NISAM PRAVNIK

 6. #6
  SENA
  Guest

  Podrazumevano HITNO POTREBNA PRAVNA POMOC

  Pretpostavljala sam da je u pitanju ugovor o dozivotnom izdrzavanju jer mi je to bilo najlogicnije s'obzirom da je tetka vrlo oskudno govorila o ovoj temi kad bismo se videli, a vidjamo se jednom godisnje (ne zivimo u istom gradu).Medjutim,neposredno pred bakinu smrt pomenula nam je dolazak advokata u vezi prenosa stana,a nakon bakine smrti je govorila o problemima koje imaju zbog jednog slova, to jest baka se zvala Kosara apredstavljala se i potpisivala kao Kosana,sto je ucinila i ovog puta.Da je u pitanju ugovor o dozivotnom izdrzavanju ,posumnjala sam saznavsi da se isti zakljucuje u sudu,a u tom slucaju bi se (iskreno se nadam)odmah uvidela greska u potpisu.Godina od bakine smrti je za nedelju dana,pa me zanima da li je pravna situacija drugacija ako je u pitanju testament,odnosno da li u tom slucaju imamo neko pravo,a ako imamo u kom roku ga mozemo ostvariti.

 7. #7
  maksi ločij kouzih
  Guest

  Podrazumevano hitno pravna pomo'

  poštovana gospodo, više je nego jasno da su tvoja mama i ujak i ostali srodnici nasledili dedin deo na stanu kao i baba.To je tada bilo stanarsko pravo na koje su svi bili sunosioci stararskog prava.stan se vodio isključivo na babu pa je ona bila nosilac stanarskog prava a ovi su mada ima malo podataka bili članovi porodičnog domaćinstsva pod uslovom da su stanovali i pravno činili porodično domaćinstvo.Ali jedino je baba pokojna zaključila ugovor o otkupu stana i stekla svojinu na tom stanu.Samim tim postala je jedini i isključivi vlasnik i imala je pravo da samostalno raspolaže sa tim stanom što je uradila.Ako je ugovor o doživotnom izdržavanju onda su svi naslednici lišeni naslednog dijela a ako je testament onda im pripada nužni nasledni dio koji iznosi u prvom naslednom redu jednu polovinu od zakonskog dijela.Eto to je malo preciznije ovako drugo rešenje ne postoji, možemo ili ne da se složimo ali ovo je samo ovako, sve pod uslovom da je činjenično stanje pravilno prikazana a vašoj majci pripada pravo da tražit deo navca sa pripadajućom kamatom koji je pozajmila baki i to od teta milena.Pozdrav i izvinite sa mora Budva,Budva,Budva.........

 8. #8
  Guest

  Podrazumevano Re: HITNO POTREBNA PRAVNA POMOC

  ja neshto ne bih zanemarivala taj testament, ako postoji (?)
  nego da ne lupash glavu lepo ti sve papire pa kod advokata...preporuchujem agenciju "Alka" ako si u BGD http://www.alka-nekretnine.co.yu/ i njihovog advokata

Slične teme

 1. Potrebna pravna pomoc, radni odnosi
  Autor dsm u forumu Preduzetništvo i radni odnosi
  Odgovora: 10
  Poslednja poruka: 02.03.2009., 20:00
 2. Hitno potrebna pomoc!!!
  Autor моћна длакава стрвина u forumu Ljubav i seks
  Odgovora: 99
  Poslednja poruka: 13.02.2009., 23:47
 3. Potrebna pravna pomoc...
  Autor ashape u forumu Preduzetništvo i radni odnosi
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 06.03.2008., 22:05
 4. Hitno potrebna pomoc
  Autor Stuba u forumu Prirodne nauke
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 30.09.2007., 08:53
 5. potrebna pravna pomoc
  Autor pinky@neobee.net u forumu Jezik
  Odgovora: 4
  Poslednja poruka: 19.09.2004., 01:14

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •