František Alexandr Zach
Prikazujem rezultate 1 do 9 od 9

Tema: František Alexandr Zach

 1. #1
  Ističe se VoSlavu (avatar)
  Učlanjen
  13.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Буян
  Poruke
  2.737
  Reputaciona moć
  67

  Podrazumevano František Alexandr Zach


  František Aleksandr Zah isto tako Franja Aleksandar Zah (1. maja 1807. - 14.januara 1892.) bio je češki vojni teoretičar i vojnik koji je delovao u Srbiji i general srpske armije. Bio je jako aktivan panslavista i ratovao je u mnogim bitkama. U Srbiji je jako priznat a u Brnu je po njemu imenovana Zahova ulica.

  František Aleksandr Zah rodio se u Brnu ili Holomucu u Moravskoj u porodici ugostitelja. Godine 1824. maturirao je na nemačkoj gimnaziji u Brnu i zatim završio prava u Beču i radio je kao službenik na raznim mestima na Moravi (Slovačka). Ratovao je u Poljskom ustanku 1830. godine na strani Poljaka a zatim živeo u Francuskoj i posvetio se vojnoj teoriji a zatim otišao u Srbiju gde je učestvovao u ratovima za nezavisnost. Događanja u 1848. godini je proveo u Pragu i učestvovao u delegaciji sveslovenskog sabora za Češku i Slovačku. 1849. godine se vratio u Beograd i tu radio kao vojnik i pedagog i osnovao je vojnu akademiju na kojoj je dugo i radio- bio je i upravitelj i predavač na Artiljerijskoj školi u Beogradu. Bio je savetnik kneza Mihaila Obrenovića i dobio je zvanje generala i uopšte najveće vojno zvanje koje je jedan Čeh dobio u inostranstvu i kao takav je učestvovao u ratovima sa Osmanskim carstvom 1876. godine gde je bio ranjen i izgubio je nogu. Najposle, 1882. godine se vratio u Brno i tu je i umro 1892. godine.
  sa srpske wikipedije : http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A4%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%88%D0%B5%D0%BA_%D0%97%D0%B0%D1%85
  na češkoj je indentičan tekst : http://cs.wikipedia.org/wiki/Franti%C5%A1ek_Alexandr_Zach
  malo duža biografija na češkom ovde : http://www.rozhlas.cz/brno/upozornujeme/_zprava/342326

  to bi bilo ono osnovno o njemu...
  ono što mene interesuje jeste njegov uticaj na stvaranje Načertanija i same ideje

  pošto se ovde: http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B0%D1%87%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%98%D0%B5 kaže :
  Značajan uticaj na nastanak Načertanija imala je velika emigracija, politička elita Poljske, izbegla iz zemlje nakon neuspelog novembarskog ustanka protiv Ruske Imperije 1830. godine. Ova mnogobrojna i politički uticajna emigracija je, vođena istaknutim diplomatom, knezom Adamom Čartorijskim1(1770—1861), formirala svoje centre u Londonu, a posebno Parizu (u čuvenom Hotelu „Lambert“), radi podsticanja anti-ruske i anti-austrijske delatnosti širom Evrope. Čartorijski početkom 1840-ih šalje na Balkan i u Tursku nekoliko misija. Uputio je u Srbiju 1843. godine posebnog izaslanika, Čeha Františeka Zaha (1807—1892), sa planom koji je imao da predoči Iliji Garašaninu, istaknutoj ličnosti tadašnjeg ustavobraniteljskog režima. Zahov plan je predviđao oslobođenje i ujedinjenje Južnih Slovena, koji bi potom pomogli oslobođenje Poljske od austrijske i ruske vlasti.

  Plan poljske emigracije uobličen u Zahovom Planu za slovensku politiku Srbije sastojao se u tome da malu srpsku kneževinu pretvori u političko i vojno središte odakle bi krenule akcije za oslobađanje i ujedinjavanje Južnih Slovena — Srba, Hrvata i Bugara. Zazirući od mogućnosti deobe evropskog dela Turske između Rusije i Austrije, Zah se zalagao za stvaranje države Južnih Slovena, nezavisne spram obe pomenute sile. Za takav državotvorni poduhvat se uzdao u podršku zapadnih sila, pre svega Francuske i Engleske. Zahov dokument je zamišljen kao "Plan stvaranja zajedničke države Južnih Slovena, oslobođenih iz ropstva Austrije i Turske, snagom srpske države".

  Garašanin je, na osnovu Zahovog Plana, tokom 1844. sačinio svoje Načertanije, „program spoljašne i nacionalne politike Srbije“, sa oko 90% jednostavno preuzetog teksta. U nekim delovima prerađujući Zahov nacrt, Garašanin je zamislima o jugoslovenskoj državi, pretpostavio ujedinjenje „svih naroda srpskih“
  1 W 1840 Czartoryski podjął się przeprowadzenia programu odnowienia świata słowiańskiego w oparciu o imperium osmańskie.

  da li je Garašanin pogrešno protumačio Zahov plan ?
  Скажи мнѣ, кудесникъ, любимецъ боговъ,
  Что сбудется въ жизни со мною? 2. #2
  Ističe se VoSlavu (avatar)
  Učlanjen
  13.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Буян
  Poruke
  2.737
  Reputaciona moć
  67

  Podrazumevano Re: František Alexandr Zach

  nastavak traganja..

  prvo sam ovde : http://www.ohio.edu/chastain/ac/czart.htm našao sledeće :
  By the late 1830s and early 1840s, Czartoryski, with tacit British and French support, had established permanent agencies in Rome, Constantinople and Belgrade, and utilized temporary agents whose activities ranged as far as Jassy and Persia.

  The decade of the 1840s saw the Hôtel Lambert's greatest success. In Serbia, Czartoryski and his agents, Czajkowski in Constantinople and Zach in Belgrade, helped that country stave off Russian influence, ensured the continued rule of Alexander Karageorgevic, and shaped the development of Garasanin's Nacertanije, the secret plan for creating a Greater Serbia.

  -Robert A. Berry

  a sledeći tekst je iz "Jugosławia i Środkowa Europa" - Maksymilian Podstawski

  Mimo tego, że Polski nie było na mapie XIX-wiecznej Europy, to Polska i Polacy, a szczególnie jeden Polak wspierał ruchy narodowowyzwoleńcze na Bałkanach. Tym człowiekiem był książe Adam Jerzy Czartoryski. Jeszcze jako minister spraw zagranicznych Rosji popierał powstańców serbskich walczących z Turkami w latach 1804 – 1806.
  ...
  Popierał rządy serbskie w ich dążeniach do uwolnienia się od wpływów austriackich i rosyjskich oraz do zjednoczenia Słowian południowych. Starał się nakłonić narody bałkańskie do czasowego trwania w ramach Cesarstwa Otomańskiego, a rząd turecki do ustępstw na rzecz tych narodowości. W swej polityce A. J. Czartoryski osiągnął wiele trwałych sukcesów. W tym okresie Polacy odgrywali w życiu politycznym Serbii poważną rolę
  ...
  Tak np. sławne “Načertanije” serbskiego polityka Iliji Garašanina, ministra spraw zagranicznych i współtwórcy teoretycznych zasad jugoslawizmu (1812 – 74), plan serbskiej polityki na pokolenia, z celami tymi, jakie Serbia osiągnęła w roku 1919 – były osnute na instrukcji Czartoryskiego ze stycznia 1843 roku.
  ...
  Współpracownikiem Garašanina i współtwórcą tego dokumentu był Franciszek Zach (1807-1892), czeski ochotnik w powstaniu listopadowym, agent w Belgradzie polskiego ugrupowania emigracyjnego Hotel Lambert. F. Zach był serbskim generałem i pierwszym komendantem Akademii Wojskowej, a następnie szefem sztabu generalnego. W “Načertanijach” Garašanin zalecał zjednoczenie wszystkich Serbów, połączenie z Czarnogórą, wyzwolenie spod panowania Habsburgów Chorwacji, Słowenii i Dalmacji, odebranie Turkom Bośni i Hercegowiny, przyłączenie nawet Bułgarii.
  prevod podebljanih delova :
  Tako npr. slavno "Načertanije" srpskog političara Ilije Garašanina, ministra spoljnih poslova i koautora teoretskih principa jugoslavizma (1812 – 74), plana srpske politike za pokoljenja, sa ciljevima koje je Srbija ostvarila 1919 godine, bile su osnovane na instrukciji Čartoriskog iz januara 1843 godine.

  Saradnik Garašanina i koautor tog dokumenta bio je Francišek Zah (1807-1892), češki dobrovoljac u novembarskom ustanku, agent u Beogradu poljske imigracione grupe iz Hotela Lambert. F. Zah je bio srpski general i prvi komandant vojne akademije , a zatim načelnik generalštaba. U "Načertaniju" Garašanin se zalgao za ujedinjenje svih Srba, pripajanje Crne Gore, oslobađanje Hrvatske, Slovenije i Dalmacije od Habzburške monarhije, povlačene Turaka iz Bosne i Hercegovine , čak pripajanje Bugarske.
  ostatak teksta ovde: http://www.rog.com.pl/jugoslawia1.htm

  izgleda da Zah nije bio glavni u ovoj priči...
  Poslednji put ažurirao/la VoSlavu : 07.09.2009. u 23:02
  Скажи мнѣ, кудесникъ, любимецъ боговъ,
  Что сбудется въ жизни со мною?

 3. #3
  Lesandar nije na forumu
  An Unexpected Force Which Suddenly Appears and Resolves the Matter
  Elita Lesandar (avatar)
  Učlanjen
  27.08.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  22.543
  Reputaciona moć
  429

  Podrazumevano Re: František Alexandr Zach

  Ovo je veoma poučna tema, i trebalo bi je, ako ti nije mrsko, proširiti sa informacijama o Pan-Slovenskom pokretu, kao odgovoru na imperijalističke težnje Nemaca, čije su tekovine načete hrvatskim odustajanjem od "ilirizma" a konačno ugušene tek 80.ih i 90.ih godina 20. og veka raspadom Čehoslovačke, Sovjetskog saveza i ratom u Jugoslaviji. Ovo je esencija stradanja na Balkanu... alfa i omega unutarjugoslovenskih odnosa pod stalnom akvizicijom sila mraka.....

 4. #4
  Domaćin Urvan Hroboatos (avatar)
  Učlanjen
  26.10.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  4.205
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Re: František Alexandr Zach

  http://en.wikipedia.org/wiki/Greater_Serbia

  The "Greater Serbian" concept was an offshoot of the Pan-Slavist movement of the mid-19th century. It was initially conceived as a federation of South Slavic peoples by the influential Polish émigré Adam Czartoryski. Some versions like that of Garašanin focused specifically on Serbs rather than Slavs in general. From 1850s onward, this concept has had a significant influence on Serbian politics — with a few significant exceptions. For instance, Serbian writers and politicians in Austria-Hungary Svetozar Miletić and Mihailo Polit-Desančić fiercely opposed the Greater Serbia ideology, as well as the premier Serbian socialist from Serbia proper, Svetozar Marković. They all envisioned some sort of "Balkan confederation" that would include Serbia, Bulgaria and sometimes Romania, plus Vojvodina, Bosnia and Herzegovina and Croatia, should the Austro-Hungarian Empire dissolve.
  Ono što je ovdje mlako napisano-a bitno je:

  a) Czartoryski o Zach su pisali o "južnim Slavenima" u svom nacrtu, te su državu zamislili kao neki zajednicu Slavena (južnij)

  b) Garašanin je pojam "južni Slaveni" preimenovao u "Srbi", pa je od panjugoslavenskog napravio pansrpski program

 5. #5
  Lesandar nije na forumu
  An Unexpected Force Which Suddenly Appears and Resolves the Matter
  Elita Lesandar (avatar)
  Učlanjen
  27.08.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  22.543
  Reputaciona moć
  429

  Podrazumevano Re: František Alexandr Zach

  Citat Original postavio Urvan Hroboatos Pogledaj poruku
  http://en.wikipedia.org/wiki/Greater_Serbia  Ono što je ovdje mlako napisano-a bitno je:

  a) Czartoryski o Zach su pisali o "južnim Slavenima" u svom nacrtu, te su državu zamislili kao neki zajednicu Slavena (južnij)

  b) Garašanin je pojam "južni Slaveni" preimenovao u "Srbi", pa je od panjugoslavenskog napravio pansrpski program
  Naravno , jer ga nije interesovalo mišljenje pravih Hrvata koji su u to vreme činili manje od 10% celokupnog južnoslovenskog življa, to što su se Hrvati odjednom toliko namnožili nije zasluga njihovog prirodnog priraštaja , već upravo odustanka od panslovenske ideje i Hrvatsko-Ugarske nagodbe kojom su asimilirali Slavonce, Žumberčane i Dalmatince

 6. #6
  Domaćin Urvan Hroboatos (avatar)
  Učlanjen
  26.10.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  4.205
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Re: František Alexandr Zach

  Citat Original postavio Lesandar Pogledaj poruku
  Naravno , jer ga nije interesovalo mišljenje pravih Hrvata koji su u to vreme činili manje od 10% celokupnog južnoslovenskog življa, to što su se Hrvati odjednom toliko namnožili nije zasluga njihovog prirodnog priraštaja , već upravo odustanka od panslovenske ideje i Hrvatsko-Ugarske nagodbe kojom su asimilirali Slavonce, Žumberčane i Dalmatince
  Jah. kao što je i blagopočivši Vuk Karadžić izumljivao Srbe, i to
  u vremenima kad je bilo očito da hrvatski nacionalni vrtlog usisava i Mađare i Čehe i Nijemce
  i ..koji su se našli u Hrvatskoj.

  Ti nekakvi "bedni ostaci čakavaca" ispali su, na horor Karadžića i Garašanina, i njihovih
  fantazijskih projekcija, bedem na kojem se slomio srpski nacionalni projekt
  zapadno od Drine.
  Ili- realizirao se kao nekakva patrljak-država okružena ne baš prijateljskim susjedima.

 7. #7
  Lesandar nije na forumu
  An Unexpected Force Which Suddenly Appears and Resolves the Matter
  Elita Lesandar (avatar)
  Učlanjen
  27.08.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  22.543
  Reputaciona moć
  429

  Podrazumevano Re: František Alexandr Zach

  Citat Original postavio Urvan Hroboatos Pogledaj poruku
  Jah. kao što je i blagopočivši Vuk Karadžić izumljivao Srbe, i to
  u vremenima kad je bilo očito da hrvatski nacionalni vrtlog usisava i Mađare i Čehe i Nijemce
  i ..koji su se našli u Hrvatskoj.

  Ti nekakvi "bedni ostaci čakavaca" ispali su, na horor Karadžića i Garašanina, i njihovih
  fantazijskih projekcija, bedem na kojem se slomio srpski nacionalni projekt
  zapadno od Drine.
  Ili- realizirao se kao nekakva patrljak-država okružena ne baš prijateljskim susjedima.
  malo je taj bedem drugačije sačinjen, od germanskijih cigala, ali ti to ne možeš da razumeš, dapače, tvoja partija, koja te šalje ovamo, ne želi da se to sazna......

 8. #8
  Ističe se VoSlavu (avatar)
  Učlanjen
  13.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Буян
  Poruke
  2.737
  Reputaciona moć
  67

  Podrazumevano Re: František Alexandr Zach

  Citat Original postavio Lesandar Pogledaj poruku
  Ovo je veoma poučna tema, i trebalo bi je, ako ti nije mrsko, proširiti sa informacijama o Pan-Slovenskom pokretu, kao odgovoru na imperijalističke težnje Nemaca, čije su tekovine načete hrvatskim odustajanjem od "ilirizma" a konačno ugušene tek 80.ih i 90.ih godina 20. og veka raspadom Čehoslovačke, Sovjetskog saveza i ratom u Jugoslaviji. Ovo je esencija stradanja na Balkanu... alfa i omega unutarjugoslovenskih odnosa pod stalnom akvizicijom sila mraka.....
  Hvala ... nemam ništa protiv da se proširi na čitavu ideju panslavizma...
  Samo sem hteo da prikažem odakle su stigle ideje na Balkan.


  Citat Original postavio Urvan Hroboatos Pogledaj poruku
  a) Czartoryski o Zach su pisali o "južnim Slavenima" u svom nacrtu, te su državu zamislili kao neki zajednicu Slavena (južnij)

  b) Garašanin je pojam "južni Slaveni" preimenovao u "Srbi", pa je od panjugoslavenskog napravio pansrpski program
  Ali ipak Czartoryski i Zach su pisali o udruženim južnim Slovenima oko Srbije ...
  s tim što je Garašanin verovatno sve južne Slovene manje-više doživljavao kao Srbe


  sad što se tiče Pan-Slovenske ideje, Czertoryski je verovatno bio vođen onim što Poljaci nazivaju Neoslawizm ... ideje koja je nastala u Češkoj , a koja se zalagala za jedinstvo Slovena bez učešća Rusije , jer su se plašili da bi se Pan-Slavizam završio Rusifikacijom svih Slovena.
  Poslednji put ažurirao/la VoSlavu : 09.09.2009. u 20:45
  Скажи мнѣ, кудесникъ, любимецъ боговъ,
  Что сбудется въ жизни со мною?

 9. #9
  Lesandar nije na forumu
  An Unexpected Force Which Suddenly Appears and Resolves the Matter
  Elita Lesandar (avatar)
  Učlanjen
  27.08.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  22.543
  Reputaciona moć
  429

  Podrazumevano Re: František Alexandr Zach

  Citat Original postavio Lesandar Pogledaj poruku
  Naravno , jer ga nije interesovalo mišljenje pravih Hrvata koji su u to vreme činili manje od 10% celokupnog južnoslovenskog življa, to što su se Hrvati odjednom toliko namnožili nije zasluga njihovog prirodnog priraštaja , već upravo odustanka od panslovenske ideje i Hrvatsko-Ugarske nagodbe kojom su asimilirali Slavonce, Žumberčane i Dalmatince
  I kao dodatak ovome, isečak iz Zore Dalmatinske, priprema i agitovanje za sveukupni južnoslovenski rat, u kome bi učestvovali svi sa teritorije Austro-Ugarske koji je izigran od strane Hrvata i ugušen od strane Jelačića u Dalmaciji. Hrvati su se priklonili "isplatljivijoj opciji" a to je, vazalna država sa mogućnošću asimilacije Slavonaca i Dalmatinaca. Naravno ,ostavili su na cedilu Srbe iz Vojvodstva, ali je vojvoda Stevan Šupljikac, uz pomoć Rusa uspeo da okonča ovaj sukob...

  C496%2C458%2C736&edge=0[/IMG]
  Poslednji put ažurirao/la Lesandar : 09.09.2009. u 11:47

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •