Pomoc oko delphija, nov sam u ovome...
Prikazujem rezultate 1 do 4 od 4

Tema: Pomoc oko delphija, nov sam u ovome...

  1. #1
    Početnik
    Učlanjen
    16.02.2004.
    Lokacija
    bg
    Poruke
    5
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Pomoc oko delphija, nov sam u ovome...

    ZDRAVO!

    1)kako u delphiju 7 ucitati jednom neku sliku, a onda je u toku run-time-a samo kopirati, odnosno "duplicate"-irati? da li postoji takva opcija kao u ActionScriptu sto ima duplicateMovieClip? ili ako ne moze tako, kako bih mogao da samo kodom nacrtam 150 (10x15) kockica velicine 30x30px?

    2)kako se deklarise dvodimenzioni niz u delphiju? i kako se citaju velicine iz njega? ako moze jedan prost primer...

    3)Da li delphi moze da ocita dzojstik, tj. da procita sve dzojstike koji su trenutno ukljuceni na komp (bilo preko USB porta, ili na muzickoj) i kako uzima vrednosti kad se pomera dzojstik?

    4)kako se postavlja x i y koordinata na formi u defiju kodom?

    5)da li moze da se posalje mail iz dephija, tj. da li komp moze da se poveze na net?

    ----------|mnogo hvala na pomoci oko ovoga|----------



  2. #2
    Primećen član RiSK (avatar)
    Učlanjen
    19.01.2004.
    Pol
    muški
    Poruke
    678
    Reputaciona moć
    57

    Podrazumevano

    ZDRAVO! :-)

    1) Ako sam dobro razumeo shta hocesh da kazesh, treba samo da napravish instancu klase TImage i da za ownera postavish formu na kojoj treba da se vidi... Naravno podesi i ostala svojstva. Mozesh da koristish draw proceduru klase TCanvas, znachi neshto kao Form1.canvas.draw(...);
    Za tih 150 slicica mozhda mozhe da te spasi TDrawGrid... ne zam kako si sve to zamislio...

    2) Deklarishe se sa
    type TMatrica=array[a..b, c..d] of TipPolja;
    a, b, c, i d su ti konstante iz prebrojivog skupa i bla, bla, bla.... sve isto kao za jednodimenzioni niz.

    Velichine se pozivaju sa dva indeksa :wink: Evo ti dovoljno banalan primer:
    type TMatrica=array[1..100, 1..200] of integer;
    var Matrica: TMatrica;
    ....
    Matrica[10, 30]:=4;
    Matrica[4, 150]:=Matrica[2, 2]*7+2;
    ....

    3) Mozhe definitivno. Nikada nisam radio sa tim , pa ne mogu nishta mnogo da ti kazhem

    4) Sve komponente koje se oslanjaju na TCanvas imaju property canvas :wink: po kom mozesh da crtash do mile volje.
    TCanvas sadrzhi metod MoceTo(x, y) kojim se postavljaju koordinate, i property PenPos koji u kume se nalaze tekuce koordinate.
    Znachi: Form1.Canvas.NoveTo(x, y); ili
    Form1.Canvas.Pen.Pos :TPoint, pomociu kog mozesh da ocitavash ili menjash koordinate.


    5) Naravno. Najlakse ti je da koristish Indy client komponente. Mislim da se zove IdPop, ali nisam siguran, pogledaj uostalom. Mozesh da posaljesh mail i iz default aplikacije u widowsu (Outlook...) sa:

    ShellExecute(Handle,'open',@mail[1],'','',SW_SHOW);
    gde je mail: string; i oblika
    mail:='mailto:adresa@provajder?subject=naslov&body =poruka';
    Naravno stavi prave vrrednosti

    POz i srecno u programiranju...

  3. #3
    Početnik
    Učlanjen
    16.02.2004.
    Lokacija
    bg
    Poruke
    5
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Jos neke stvari...

    Hvala, probacu sutra ono sa Canvas...

    kako se stavlja aplikacija da ode u tray samo, a da se ne vidi na taskbaru? moze li se to uraditi uopste?


    kako da napravim programce koje samo okrece neki broj (najobicniji dialer) a da moze da se podesava dal je pul;sna ili tonsko biranje?

  4. #4
    st0rmbringer
    Guest

    Podrazumevano

    jel ti na svakom forumu pitas isto
    za tray se koristi CoolTrayIcon komponenta koja je freeware i lako se koristi (imas svojstva Icon, Enabled i slicna). progooglaj malo i kasce ti se samo

Slične teme

  1. zadatak iz Delphija
    Autor just_somebody u forumu Programiranje
    Odgovora: 4
    Poslednja poruka: 16.12.2008., 23:16
  2. Sta mislite o ovome???
    Autor Levic@rsko Smetalo92 u forumu Tinejdžeri
    Odgovora: 5
    Poslednja poruka: 25.11.2008., 21:11
  3. Sta mislite o ovome
    Autor Sale cvrcak u forumu Severna i Јužna Amerika
    Odgovora: 1
    Poslednja poruka: 13.07.2006., 19:36
  4. Upload/download iz delphija
    Autor Avram u forumu Programiranje
    Odgovora: 2
    Poslednja poruka: 27.08.2003., 19:55

Pravila za slanje poruka

  • Ne možete kreirati novu temu
  • Ne možete poslati odgovor
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoju poruku
  •