Bice posla uskoro u Republici Srpskoj
Prikazujem rezultate 1 do 2 od 2

Tema: Bice posla uskoro u Republici Srpskoj

 1. #1
  Domaćin Homoljac (avatar)
  Učlanjen
  02.01.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Ispod Homoljskih planina .
  Poruke
  3.099
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  73

  Podrazumevano Bice posla uskoro u Republici Srpskoj

  SUZA U HERCEGOVAČKOM KRŠU
  BILEĆA


  Мегаломански приjедлози су ишли до те мjере да се тада навелико причало и о изградњи моста преко jезера, од Дракуљице до Видиковца, преко Чепеличког залива, дужине близу километар. На таj начин, како се говорило, пут за Требиње био би скраћен, а мост велике ширине служио би и као туристичка атракциjа jер би на њему биле подигнуте продавнице сувенира и трговачке радње, а на његовим краjевима хотели и мотели.
  Мало jе, наравно, и тада било оних коjи су вjеровали да ће то све бити изграђено брзо, jер jе била риjеч о инвестициjама иза коjих jе морала да стоjи држава, па и њоj да буду скупе. Али, jош мање jе било оних коjи су могли да повjеруjу да ће, 40 година касниjе, jезеро бити неискоришћено као и тада, не рачунаjући, наравно, што се његова вода користе за производњу електричне енергиjе.
  У међувремену, на обалама Билећког jезера изграђен jе мотел "Видиковац" , на шестом километру пута од Билеће према Требињу, затим кафана "Jезеро" , на излазу из Билеће преко пута касарне, коjа jе данас претворена у ресторан и у Чепелици сплав-ресторан "Аполон" , коjи ради само љети, док jе његов власник на обали однедавно изградио и чврсти обjекат, и ту отворио кафану.
  У посљедњих неколико година на jезеру су никла и четири рибогоjилишта.
  И то jе све од претећих садржаjа изграђених у посљедњих 40 година.
  А планова и даље има на претек. Има, наравно, и могућности и исплативости, а jедино недостаjе новац да би се све то реализовало. Jезеро, дуго 18, а широко од три до пет километара, нуди се свом своjом љепотом и привлачношћу. Уз њега би, кажу, могли да се изграде броjни туристички и спортски обjекти, гдjе би било мjеста за припреме разних спортских клубова, почев од фудбалера, па до веслача, или чак и пливача у љетном периоду, али и за боравак туриста и рекреативаца.
  Ове године треба да почне и изградња построjења за пречишћавање воде коjу су становништво и индустриjа Билеће већ користили, па ће Билећко jезеро бити jош чистиjе и подсjећати на сузу у херцеговачком камењару.
  Наjављен jе и скори почетак изградње хидроелектране "Билећа" . Приjе двиjе године завршени су радови на пробоjу тунела Фатничко поље - Билећко jезеро, дугог 15.650 метара, коjим се преводе воде из горњих виших зона у ту вjештачку акумулациjу, а хидроелектрана треба да се гради управо на излазу тунела у Чепелици. Њене турбине окретале би воду коjа сада из тунела несметано отиче у jезеро.
  За риболовце Билећко jезеро jе прави раj на земљи jер обилуjе броjним рибљим врстама. У посљедње вриjеме постало jе познато и по веома крупним примjерцима шарана и сома. До сада jе у његовим водама уловљено неколико десетина сомова тежих од 50 килограма, а бољи познаваоци веле да ту има и "бркаjлиjа" тежих од 100 килограма.
  За пчеларење на обалама Билећког jезера такође постоjе одлични услови због обиља љековитих трава.
  И купачи би љети могли да уживаjу на његовим обалама, али за сада постоjе само двиjе мање и слабо уређене плаже, и то у Чепелици, око четири километара од центра Билеће, и испод мотела "Видиковац" .
  Што се туриста тиче, они за сада наjвише посjећуjу манастир Добрићево у Ораху, на обали jезера, око 12 километара од Билеће према Требињу. Риjеч jе о манастиру за коjи се тврди да потиче из 13. виjека, коjи jе шездесетих година прошлога виjека пренесен са старе локациjе у Добрићеву краj Требишњице и тако спасен од потапања. Постоjи легенда према коjоj су туда пролазили цар Константин и царица Jелена по повратку из Рима. Риjеч jе о цару коjи jе хришћанство прогласио за званичну религиjу у Римскоj империjи и коjи jе започео изградњу Константинопоља, односно Цариграда, данашњег Истанбула. Одмараjући се у хладовини краj Требишњице, цар jе рекао да jе то мjесто добро и по томе се прозвало Добрићево.
  И тако, све jе, у вези са jезером и око њега, jош увиjек у сфери прича. А од онога што се прича поменимо jош и наjновиjа шапутања да су Руси заинтересовани за изградњу триста чуда на обалама Билећког jезера у Ораху. Било тако или не, чињеница jе да jе велики броj Билећана виjековима вjеровао да спас може да им стигне jедино из Русиjе. А из Русиjе у Билећу до сада ниjе стигло ништа осим огромног броjа "бjелогардеjаца" , протjераних из те земље у вриjеме Октобарске револуциjе. У том граду задржали су се свега неколико година, па jе и њих прогутао Запад, према коjем су се одатле запутили. Али ко зна, времена се миjењаjу, а Руси све масовниjе стижу на Црногорско приморjе, па можда неког њиховог богаташа привуче и Билећко jезеро.

  ГЛАС СРПСКЕ
  Nikola Pasic: Izgubili smo sve ali smo sacuvali obraz 2. #2
  Iskusan
  Učlanjen
  25.02.2009.
  Pol
  ženski
  Poruke
  5.724
  Reputaciona moć
  124

  Podrazumevano Re: Bice posla uskoro u Republici Srpskoj

  Ма, да...
  Пази да не поверујемо...

Slične teme

 1. Američki Ultimatum Republici Srpskoj
  Autor scot u forumu Politika
  Odgovora: 202
  Poslednja poruka: 02.06.2009., 02:41
 2. HDZ BiH pohvalno o Republici Srpskoj
  Autor gost 66630 u forumu Politika
  Odgovora: 40
  Poslednja poruka: 09.03.2008., 08:52
 3. Amerika obecala referendum Republici Srpskoj!
  Autor Jerry Ropero u forumu Politika
  Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 18.09.2006., 11:48
 4. Referendum u Republici Srpskoj
  Autor Haller u forumu Politika
  Odgovora: 195
  Poslednja poruka: 04.07.2006., 14:06
 5. stara devizna stednja u Republici Srpskoj
  Autor Njivanin u forumu Preduzetništvo i radni odnosi
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 14.02.2004., 18:35

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •