Светска банка против српских школа
Prikazujem rezultate 1 do 17 od 17

Tema: Светска банка против српских школа

 1. #1
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Светска банка против српских школа

  Светска банка против српских школа

  Слободан Антонић

  четвртак, 13. август 2009.

  У последњем броју НИН-а (бр. 3058, 6. август 2009) изашао је чланак "Радити више са мање" (стр. 23). Написао га је Сајмон Греј, директор канцеларије Светске банке у Београду. Из тог чланка сазнајемо да се српско Министарство финансија обратило Светској банци са молбом да Светска банка припомогне Србији у "смањењу трошкова јавног сектора на начин који неће утицати на квалитет услуга". "Резултат нашег рада је публикација која анализира важне делове јавних расхода", сумирао је Греј, "попут пензија, здравства, образовања, социјалних давања, инфраструктуре, пољопривреде и индустрије".

  Да није било овог чланка, најпре, не бисмо ни сазнали за обраћање Министарства финансија Светској банци, као ни за неке од конкретних предлога које је Светска банка дала Србији у вези уштеде паре из буџета. Обратили сте пажњу, наравно, на редослед области у којима је Светска банка, како нам открива Греј, предложила Србији да смањи јавне трошкове: најпре пензије, затим здравство, потом образовање, као четврто социјална давања, па тек онда следе инфраструктура, пољопривреда, индустрија... Наравно, смањење бирократије, издатака на НВО сектор, или обилног финансирања људскоправашких Потемкинових села (из Чиплићевог Министарства за људска права) Греј ни једном речју не помиње. Смео бих се заклети да о томе у саветима Светске банке ни нема ништа. Необично је да аналитичари из Светске банке нису уочили такву "ситницу" да се у српском буџету издваја 4,1 милијарда динара (или 44 милиона евра) годишње за донације разним НВО! То је више него за субвенције у привреди (3,5 милијарди), ученички стандард (1,7), студентски стандард (3,2), Фонд за младе таленте (0,4), избегла и расељена лица (0,9) итд.[1] Али, у Србији се морају знати приоритети, зар не?

  Шта тачно Светска банка предлаже Србији као начин уштеде најбоље се види из области коју је Греј одабрао да илуструје њихове идеје - у просвети. Греј хладнокрвно наводи податак да су чиновници Светске банке предложили да се у Србији, због мера штедње, укине 11.000 одељења у основним и средњим школама! Наиме, већина одељења у српским школама броји мање од 30 ђака, а, како каже Греј као овдашњи гласноговорник Светске банке, "не постоји искуство у свету које показује да одељења са мање од 30 ученика воде већем квалитету". Зато је Светска банка предложила Србији да укине 11.000 одељења, тј. 37 посто свих одељења у основним школама, и 13 посто свих одељења у средњим школама!

  Греј нам у свом тексту не открива само сву изванредност предлога Светске банке Србији. Он нам открива и својеврсно одушевљење екипом реформиста, спремних да примене ове генијалне савете, коју налази у српској администрацији. "На срећу", пише Греј, "имамо сада Министарство образовања у коме се реформе разумеју и које је посвећено њима. Припрема се читава стратегија рационализације школа и одељења, укључујући и рационализацију унутар једне школе. (...) Потребно је дати сву неопходну подршку министарству како би убрзало ове и спровело своју широку стратегију реформи". Дакле, Греј нас обавештава да укидање 11.000 одељења у српским школама не само да није само фантастични предлог чиновника из Светске банке, већ и да "реформисти", у нашем Министарству просвете, на таквој "реформи" српског школства већ увелико раде!

  Разборит човек после оваквих сазнања не може а да се не запита – не потцењује ли се елементарна интелигенција грађана Србије? Ја сам, рецимо, импресиониран Грејовим открићем да "не постоји искуство у свету које показује да одељења са мање од 30 ученика воде већем квалитету". Као професор универзитета цео живот сам, дакле, провео у заблуди да мање студената на часу значи више пажње које могу да посветим сваком студенту. У истој страшној заблуди живе и други професори српских универзитета, затим наставници у српским гимназијама и, на крају, учитељи у српским школама. А, како ћемо видети у даљем тексту, и просветари широм света.

  С једне стране, пошто су нам Греј и Светска банка открили фантастичну истину да "не постоји искуство у свету које показује да одељења са мање од 30 ученика воде већем квалитету", ми, српски просветни радници, одмах ћемо да исправимо ову нашу страшну, провинцијалну заблуду. И са ударничким еланом не само што ћемо укинути 11.000 одељења, већ ћемо избрисати још 11.000! Јер, зашто да останемо само на томе, зашто да не уштедимо још више пара. Замислите само колико новца би остало ако би српска одељења имала не 30, већ 50 ученика! Ма шта 50, и по 100 ученика не би било пуно! Само ако се тиме оставља довољно пара за остале преке потребе... Укључив и НВО...

  С друге стране, са овим невероватним открићем да "не постоји искуство у свету које показује да одељења са мање од 30 ученика воде већем квалитету" под хитно ћемо да обавестимо и наше колеге у Европи и САД. Јер, замислите само, тамошњи наставници и педагози, и даље погрешно мисле да су мања одељења боља за ђаке. Због тога је просечан број ученика у државним школама (у основном образовању) у Аустрији 20, Белгији 20, Чешкој 21, Данској 20, Немачкој 22, Грчкој 18, Мађарској 20, на Исланду 17, у Ирској 24, Италији 18, Луксембургу 16, Пољској 21, Португалији 16, Словачкој 20, Шпанији 19, Британији 26 (у приватним основним школама 11!) и у САД 24 (у приватним 19)[2]. Како ће се само Данци, Белгијанци, Грци и остали одушевити кад сазнају за истину да "не постоји искуство у свету које показује да одељења са мање од 30 ученика воде већем квалитету"! Сигурни смо да ће то изазвати праву педагошку револуцију, чију ће поносну авангарду чинити чиновници из Светске банке, и реформатори из српског Министарства просвете, који су први направили ово фантастично научно откриће!

  Али, иронију на страну, ово је један од типичних примера како припадници транснационалне политичко-економске бирократије засењују простоту "домородаца". Тешко је избећи утисак да они заиста мисле како ми, домороци, не само да ништа не знамо, већ и да код речи "ЕУ стандарди" и "светска искуства" намах падамо у хипнотички транс, након чега могу да нам раде шта год хоће. Још проблематичније је ако се, у саучесништву са домаћим, компрадорским реформистима, при томе користе или директним неистинама, или полуистинама.

  Да, тачно је да нема аутоматске каузалности између броја ученика у одељењу и квалитета образовања. Мање ученика у одељењу не значи аутоматски и виши квалитет. Али, то је само зато што квалитетно образовање зависи још од најмање два фактора: мотивације и способности ученика и мотивације и способности наставника. Но, из тога што број ученика у одељењу није једини фактор квалитетног образовања не следи да он није никакав фактор квалитетног образовања. У питању је елементарна логичка разлика између нужног и довољног услова. Мањи број ученика није довољан услов да образовање буде успешно. Али, као што зна сваки просветни радник, мањи број ученика јесте нужан услов за квалитетну наставу.

  Српско образовање заиста треба да буде још квалитетније. Оно се тешко може унапредити ако би се даље наставило са смањивањем броја ученика у одељењу. Мора се радити на побољшању остала два поменута фактора: на мотивацији ученика и на мотивацији наставника. Али, ако се српско образовање не може унапредити даљим смањивањем броја ученика у одељењу, из тога апсолутно не следи да тај фактор нема утицај на квалитет наставе. Ако остали фактори остану непромењени, односно, ако не дође до значајнијег повећања мотивисаности ученика и наставника у српским школама, рапидно повећање броја ученика у нашим разредима сигурно ће довести до пада квалитета српског образовања.

  Ово је тако једноставна и јасна логика да не треба бити претерано паметан па моћи закључити какве би све погубне последице могло имати укидање 11.000 одељења у српским основним и средњим школама. Србија и неке друге земље Источне Европе имају традиционално јак систем државног образовања. Тај систем је и пре социјализма обезбеђивао самостално стварање грађанске структуре неопходне за функционисање привреде и друштва – управног апарата и националне културне и друштвене елите. Социјализам је то државно образовање само усавршио и направио од њега главни канал друштвене покретљивости. Захваљујући могућности бесплатног и квалитетног образовања, на хиљаде деце сељака и радника постали су истакнути стручњаци и чланови елите. И ма колико да је у Србији, током деведесетих, образовни систем руиниран, он је и даље остао квалитетнији од свега што се може наћи у приватном сектору. И данас државни сектор образовања не служи за продају диплома. Колико може, на свом основном нивоу, он ради на просвећивању народа. А на највишим нивоу, тај систем ствара елиту знања, не нужно лошију од оне едуковане на најскупљим светским универзитетима.
  “Mors tua, vita mea” 2. #2
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Re: Светска банка против српских школа

  Сада се управо нешто од тог доброг у систему нашло на удару, а као што видимо главни нападачи су чиновници Светске банке и реформатори из Министарства просвете. Дакле, после свих спроведених "реформи", у овој земљи више није скупа војска. Сада је скупа просвета. И њу ћемо реформисати боље од војске. Јер, војску смо реформисали тако да смо уништили 1.200 противавионских ракета типа "Стрела", исекли 700 тенкова у старо гвожђе, а број авиона у летном стању свели на два[3]. Све што смо добили јесте карикатура од војске, због чега ће ова земља у сваком озбиљнијем војном питању зависити од других. Исто тако ефикасно реформисаћемо и наше образовање: укинућемо 11.000 одељења, отпустити 17.000 наставника (ова цифра је стварна, види "Политику", 23. фебруара 2009[4]), продати вишак школских зграда (које су, најчешће, на идеалном месту у граду)... И добићемо карикатуру од образовног система, због чега ће ова земља и по питању образовања постати зависна од других. Ко год у Србији буде хтео стварно квалитетно образовање, мораће да иде у стране приватне колеџе, и на стране приватне универзитете. Разуме се, такво образовање не треба деци сељака, радника и службеника. А колико ће нова управна, културна и економска елита Србије које су едуковале друге земље бити способна да разуме и заступа националне интересе, не треба трошити ни речи.

  Да бисмо појмили алармантност "савета" Светске банке да Србија треба да затвори 11.000 одељења, морамо да знамо функцију ове транснационалне институције у светском финансијском поретку. Она је парњак ММФ-у и најчешће заједно са њим наступа према малим земљама, чије владе траже позајмице. Обе институције су једна врста акционарског друштва, у које САД има највећу квоту (у Светској банци око 16 посто)[5]. Док ММФ даје позајмице које обезбеђују спољну ликвидност, Светска банка даје новац за обезбеђивање унутрашње ликвидности[6]. Ове установе своје позајмице условљавају захтевом да их дају у ратама, и то тако да након сваке рате имају право да од земље-зајмопримца захтевају одређени начин вођења економије и друштва. Тако, практично, давањем позајмица некој влади, ММФ и Светска банка постају једна врста њеног старатеља и фактички управљачи у тој земљи.

  Тако је Цветковићева влада, 26. марта 2009, закључила споразум са ММФ о позајмици од 3 милијарде евра. Али, та сума ће бити исплаћивана у ратама, до 2011. године. Пошто је први део суме исплаћен негде у пролеће, крајем августа у посету Србији долази делегација ММФ-а. Она ће, како је најављено, са Владом Србије разговарати о државним приходима и расходима, "саветујући" где се може намаћи нови новац за буџет, а уштедети постојећи. У том смислу, "биће отворено питање буџета за 2010. годину", одн. "разговараће се о његовој структури" (Глас Америке, 3. август 2009)[7]. Тек ако Влада Србије прихвати "савете" ММФ-а, добиће други део одобрене позајмице.

  На сличан начин функционише и Светска банка. Док је специјализација ММФ-а финансијска и монетарна сфера, Светска банка својим кредитима најчешће финансира образовање, здравство, реформу државне управе итд.[8] Тако Светска банка, рецимо, у Србији тренутно финансира "реформу правосудног система"[9] (која, као што је већ о томе писано, подразумева отпуштање око 700 судија). Дакле, када је реч о подели задужења, Светској банци управо и припада финансирање "реформе" образовања. У том смислу, њени "савети" у овој области имају исту снагу као и "савети" ММФ-а у фискалној и монетарној политици.

  Можда најрђавији учинак Цветковићеве владе је безглаво задуживање земље. Процењује се да ће се дуг српске државе, до краја 2009, готово удвостручити (са 8,93 на преко 16 милијарди евра)[10]. Последица тог задуживања неће бити само то да ћемо у будућности све што као друштво зарадимо морати да дајемо на отплату дугова са каматом, већ и да ће наши повериоци добити дугорочно право да управљају овим друштвом. Међународни чиновници, првенствено из финансијске сфере, одлучиваће не само о српским порезима, пензијама или социјалним давањима, већ и о српском образовању, здравству, науци и култури.

  Како изгледа та чиновничка, суво-финансијска логика, имамо сада прилике да видимо и на примеру поменутог "савета" да се у српским школама укине 11.000 одељења. Наравно, озбиљна држава, тачније, озбиљна, одговорна и патриотска власт, одбила би такав "савет". Она би знала да би таква краткорочна уштеда у буџету на дужи рок могла нанети непоправљиву штету српској просвети и култури. Ја уопште не сумњам да је у нашој државној управи, па и међу просветним властима, остало доста озбиљних и одговорних људи, који ће схватити сву погубност овакве мере. Али, такође, како сазнајемо из радосних Грејових речи, међу просветним властима очигледно да постоје и здраве, "реформске" снаге" које су одушевљене оваквом идејом и које, штавише, већ увелико раде на њеној реализацији.

  И сада, најмање што би српски грађани могли да очекују јесте да сазнају имена тих наших просветних "реформиста". Мислим да би то пре свега волели да знају родитељи. Уколико, дакле, сутра, 37 посто деце у Србији дође уплакано из школе, са речима: "Мама, тата, укидају нам одељење, а отпуштају учитељицу!", да родитељи знају коме могу да се на томе захвале. Да им се захвале на томе што су, једним потезом пера, угрозили њихово детињство. И њихове шансе за будућност.

  [1] "Печат", бр. 75, 7. август 2009, стр. 24-5.

  [2] http://www.oecd.org/dataoecd/6/46/37344912.xls

  [3] "Печат", бр. 75, 7. август 2009, стр. 16.

  [4] http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Srbija-razgovara-Sudbina-vishka-zaposlenih-u-prosveti.sr.html

  [5] http://www.nspm.rs/ekonomska-politika/srbija-u-mrezi-zapadnih-poverilaca.html

  [6] http://www.voanews.com/serbian/2009-08-03-voa10.cfm

  [7] http://www.voanews.com/serbian/2009-08-03-voa10.cfm

  [8] http://www.nspm.rs/ekonomska-politika/srbija-u-mrezi-zapadnih-poverilaca.html

  [9] http://www.voanews.com/serbian/2009-08-03-voa10.cfm

  [10] http://www.nspm.rs/ekonomska-politika/srbija-u-mrezi-zapadnih-poverilaca.html


  http://www.nspm.rs/politicki-zivot/svetska-banka-protiv-srpskih-skola.html
  “Mors tua, vita mea”

 3. #3
  Buduća legenda Derer (avatar)
  Učlanjen
  03.08.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Lepo mi je dok nekome trujem chaj
  Poruke
  42.806
  Tekstova u blogu
  18
  Reputaciona moć
  754

  Podrazumevano Re: Светска банка против српских школа

  ситницу" да се у српском буџету издваја 4,1 милијарда динара (или 44 милиона евра) годишње за донације разним НВО! То је више него за субвенције у привреди (3,5 милијарди), ученички стандард (1,7), студентски стандард (3,2), Фонд за младе таленте (0,4), избегла и расељена лица (0,9) итд.[1] Али, у Србији се морају знати приоритети, зар не?
  sramota zute srbije
  ALL THESE WORLDS ARE YOURS EXCEPT EUROPA. ATTEMPT NO LANDINGS THERE.

 4. #4
  Poznat
  Učlanjen
  22.04.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Cukarica-Beograd
  Poruke
  8.619
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Светска банка против српских школа

  Odlican tekst, cowek je swe rekao.
  Nadam se da tje biti neka demonstarcija, I da nisu ludi toliko gradjani owe zemlje, da ukinu 11 000 odeljenja, i otpuste tolike nastawnike, kada imamo manjak istih .
  A owo za swetsko iskustwo, prosto je smesno i tuzno cxitati..
  Ako je to swetsko iskustwo sto je onda u belgiji 20 po odeljenju.. a nama hotje sada koliko 50?

 5. #5
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  13.12.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Ne znam ni ja
  Poruke
  182
  Reputaciona moć
  34

  Podrazumevano Re: Светска банка против српских школа

  Direktan atak na nacionalnu strateshku bezbednost.
  Kako drugacije shvatiti.

 6. #6
  Domaćin
  Učlanjen
  11.06.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.380
  Reputaciona moć
  68

  Podrazumevano Re: Светска банка против српских школа

  Spa ljujmo knjige (videx u nekom filmu),ukinimo zdravstvo,
  kad ne mozhemo izazvati svecki rat ,paa,da zaradimo.
  Aa ,ciji je to nepromenjeni "patent" decenijama ?

 7. #7
  Buduća legenda 27E (avatar)
  Učlanjen
  09.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Mirijevo2
  Poruke
  46.246
  Tekstova u blogu
  8
  Reputaciona moć
  661

  Podrazumevano Re: Светска банка против српских школа

  sta mislite ko placa zatvoreno i ogradjeno univerzitetsko naselje, parzno bez ljudi

  kafa u tempu zimus bila 105 dinara danas je 145 dinara za 200 grama, i slicno

  ste se ta svecka banka ne seti tog bacanja para
  dokle god pucaju puske na ljubinom grobu nemci nece proci,
  a kad prestanu znajte da na ljubinom gobu nema vise zivih proletera

 8. #8
  Domaćin
  Učlanjen
  11.06.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.380
  Reputaciona moć
  68

  Podrazumevano Re: Светска банка против српских школа

  c c c "cini mi se, rodjace, da je standard pokvario ljude"
  Mislish na one "blizhe vatri" ?

 9. #9
  Buduća legenda 27E (avatar)
  Učlanjen
  09.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Mirijevo2
  Poruke
  46.246
  Tekstova u blogu
  8
  Reputaciona moć
  661

  Podrazumevano Re: Светска банка против српских школа

  brate vudo, nisi ti mutav
  dokle god pucaju puske na ljubinom grobu nemci nece proci,
  a kad prestanu znajte da na ljubinom gobu nema vise zivih proletera

 10. #10
  Stara legenda Тихи (avatar)
  Učlanjen
  13.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Стара Србија
  Poruke
  84.751
  Reputaciona moć
  2091

  Podrazumevano Re: Светска банка против српских школа

  Citat Original postavio Derer Pogledaj poruku
  sramota zute srbije
  tak oje u srbiji se moraju znati prioriteti i vaznije je pare dati pederskim NVO nego mladim talentima
  Идите по свему свету и проповедајте Јеванђеље сваком створењу. Ко поверује и крсти се, биће спасен, а ко не поверује биће осуђен.

 11. #11
  Buduća legenda 27E (avatar)
  Učlanjen
  09.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Mirijevo2
  Poruke
  46.246
  Tekstova u blogu
  8
  Reputaciona moć
  661

  Podrazumevano Re: Светска банка против српских школа

  Citat Original postavio Тихи Pogledaj poruku
  tak oje u srbiji se moraju znati prioriteti i vaznije je pare dati pederskim NVO nego mladim talentima
  ja koliko vidim i cujem rezim i nema prioritete vezane za srbiju, samo da ostane sto duze, i da razmonita ako je nesto preostalo, evo stizu do - citiram

  Светска банка, како нам открива Греј, предложила Србији да смањи јавне трошкове: најпре пензије, затим здравство, потом образовање, као четврто социјална давања, па тек онда следе инфраструктура, пољопривреда, индустрија...

  bila je tema o izlasku nemacke iz recesije i lepo pise, narod je nastavio da trosi pare, hvala mu

  kako ovi misle da privreda opstane i porezi da se naplacuju kad se sve zatvara i smanjuje? od koga bre?
  dokle god pucaju puske na ljubinom grobu nemci nece proci,
  a kad prestanu znajte da na ljubinom gobu nema vise zivih proletera

 12. #12
  Domaćin
  Učlanjen
  11.06.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.380
  Reputaciona moć
  68

  Podrazumevano Re: Светска банка против српских школа

  Re:kako ovi misle da privreda opstane i porezi da se naplacuju kad se sve zatvara i smanjuje? od koga bre?

  Eto ti nam "strategija= 0"
  Aa,ne trebaje nam promene ?

 13. #13
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.447
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: Светска банка против српских школа

  Трагедија наше данашњице... црно нам се пише.

  п.с. А таман сам данас био добре воље...


  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 14. #14
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Re: Светска банка против српских школа

  *** Браћо и Сестре.. фајт једино преостаје..
  Какав, бојим се не политички како је кренуло.
  “Mors tua, vita mea”

 15. #15
  Zainteresovan član Tamiš (avatar)
  Učlanjen
  15.04.2009.
  Pol
  ženski
  Poruke
  421
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: Светска банка против српских школа

  Citat Original postavio Leo Magnus Pogledaj poruku
  *** Браћо и Сестре.. фајт једино преостаје..
  Какав, бојим се не политички како је кренуло.
  Svaka čast za uvodni tekst.
  A o nekom fajtanju mislim da ne treba razmišljati-kad dobijemo šengen-bežanija.
  Pa već dosta godina unazad ,škole imaju velikih teškoća da nađu mlade,sposobne,stručne profesore-sad kad pošalju staru i stariju gardu u penziju-ko će učiti našu decu?

 16. #16
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Re: Светска банка против српских школа

  Citat Original postavio Tamiš Pogledaj poruku
  Svaka čast za uvodni tekst.
  A o nekom fajtanju mislim da ne treba razmišljati-kad dobijemo šengen-bežanija.
  Pa već dosta godina unazad ,škole imaju velikih teškoća da nađu mlade,sposobne,stručne profesore-sad kad pošalju staru i stariju gardu u penziju-ko će učiti našu decu?
  Плашим се и да помислим знам пар наставника и професора.. боље да не говорим у којем су филму.
  Размишљам да дете пошаљем у Русију на школовање.
  “Mors tua, vita mea”

 17. #17
  Veoma poznat RoccoS (avatar)
  Učlanjen
  25.11.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  11.414
  Reputaciona moć
  223

  Podrazumevano Re: Светска банка против српских школа

  Citat Original postavio Leo Magnus Pogledaj poruku
  Необично је да аналитичари из Светске банке нису уочили такву "ситницу" да се у српском буџету издваја 4,1 милијарда динара (или 44 милиона евра) годишње за донације разним НВО! То је више него за субвенције у привреди (3,5 милијарди), ученички стандард (1,7), студентски стандард (3,2), Фонд за младе таленте (0,4), избегла и расељена лица (0,9) итд.[1]

  Ubij se Srbijo.
  Волео је живот, волео је цвеће,

  ал' тога пролећа не имаде среће.

Slične teme

 1. Odgovora: 44
  Poslednja poruka: 24.12.2009., 21:38
 2. Odgovora: 12
  Poslednja poruka: 10.07.2009., 20:14
 3. Odgovora: 2
  Poslednja poruka: 16.01.2007., 02:16
 4. Odgovora: 26
  Poslednja poruka: 01.06.2006., 00:49

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •