KRVNA OSVETA I LUD NAROD
Strana 1 od 14 1234511 ... PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 344

Tema: KRVNA OSVETA I LUD NAROD

 1. #1
  Poznat inagadadavida (avatar)
  Učlanjen
  30.10.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Iz steka
  Poruke
  9.922
  Tekstova u blogu
  12
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano KRVNA OSVETA I LUD NAROD

  U albanskom društvu krvna osveta je opstala do danas, čak i pored “Novog kodeksa časti” koji su nedavno usvojile plemenske starešine najbrojnijih i najpoznatijih porodica na severu Albanije. Ovaj kodeks je skup tzv. nepisanih zakona koji bi trebalo da iskorene običaje krvne osvete ili “vendete”, pre 600 godina utvrđene u Kanonu Leke Dukađinija, zborniku srednjovekovnih plemenskih zakona, albanskom “Kuranu”, ili “Bibliji”. Kanon je, pak, i danas na snazi kao i ona stara albanska: “Tako je ostalo od Leke.”

  “Kanon” jasno kaže da “ukoliko jedan čovek ubije drugoga, muški član porodice žrtve mora da uzvrati istom merom”. U doba komunizma, krvna osveta bila je retkost među Albancima na Kosovu, ali i u Albaniji. Međutim, devedesetih prošlog veka, “Kanon” je ponovo oživeo, što u postkomunističkoj Albaniji, što na susednom Kosovu, naročito posle NATO bombardovanja i povlačenja srpskih vlasti. “Novi kodeks časti” je nesumnjivo pokušaj da se uspostavi pravna albanska država, nažalost neuspešan, jer kako i Bi-Bi-Si javlja ovih dana, vekovima staro pravo na krvnu osvetu u Albaniji živi baš kao i nekad. Mnoge albanske porodice ponovo žive u strahu od krvne osvete, koja se pamti i po pola veka. Ali, zabrinjavajuće je što samo mali broj mlađih od 35 godina zna šta tačno propoveda “Kanon”. A prva odredba “Kanona” kaže da može biti ubijen samo ubica. Međutim, stari albanski zakonik danas služi više kao pokriće za odmazdu.

  Ismet Elezi, profesor prava i stručnjak za “Kanon” kaže da danas “krvne osvete podrazumevaju čitavu porodicu, najbližu porodicu ubice, njegovu širu familiju, čak i žene, devojke i dečake”. I oružje koje se pri tom koristi, potpuno je u suprotnosti sa “Kanonom”. “Danas se koriste puške, kalašnjikovi, bombe, mine i eksplozivi”, dodaje Elezi.

  Etnolog Bojan Jovanović, naučni saradnik Balkanološkog instituta SANU, kaže da je princip taliona (pravo na osvetu, uzvraćanje istom merom) pretočeno iz običajnog u pisano pravo:

  “Svaki pojedinac, svaka zajednica ima pravo na osvetu. Oko za oko, zub za zub – to je iz Hamurabijevog zakona. Preko Talmuda, Starog zaveta do Rimskog prava postoji princip taliona. Suština taliona je da se uspostavi određeno pravilo, dakle nije reč o odmazdi nego o odmerenoj osveti, pravilo reciprociteta uspostavlja princip prirodne pravde. To je jedan od zakonskih regulativa kojim se uspostavlja racionalitet kada emocije, zbog povrede pojedinca, odnosno kolektiva prete da pređu u iracionalnost. Jer, princip osvete podrazumeva i osvetoljubivost, rasplamsavanje strasti, i kad se dođe do toga, gubi se svaka mera. Zato je princip odmerenog uzvraćanja postojao kao osnovno načelo osvete.”

  Dušanov zakonik kaže da se svako ko je izvršio ubistvo i ko je vinovnik ubistva, čak i ako je i sam pao u obračunu, proglašava krivim. U srpskom običajnom i slovenskom pravu postoji krvna osveta, međutim, sa Dušanovim zakonikom uspostavlja se država koja nastoji da sankcioniše svako običajno ponašanje na primeren zakonski način. Država je ta koja kažnjava one koji su drugome život oduzeli. “Po Dušanovom zakoniku, za hotimično ubistvo, ubica se kažnjava odsecanjem obe ruke, a za nehotično ubistvo ubica se kažnjava sa 300 perpera. Novčano i telesno kažnjavanje, dakle. Ti članovi zakona kažu da niko lično ne može da namiruje pravdu, postoji sud i postoje izvršitelji sudskih zakona koji na nivou impersonalne pravde regulišu položaje u društvu”, kaže Jovanović.

  Međutim, sa propašću države, u vreme ropstva, ponovo se javljaju i oživljavaju običaji. Tako je, na kraju, i danas. Kod nas se ne oživljava samo paganstvo, nego i svi drugi oblici tradicionalnog života koji su postojali pre hrišćanstva i pre uspostavljanja državne samostalnosti i funkcionisanja države oličene u Dušanovom zakoniku. To je zapravo odnos između hrišćanskog i paganskog kroz istoriju, između društva i plemena, zajednice. Čini se da su u 21. veku pagansko i plemensko prevagnuli. Bar u nekim našim balkanskim krajevima.

  Jovanović zaključuje: “Zapitajte se samo koliko treba napora da čovek progovori na hrišćanski način. Vrhunski princip je ljubiti neprijatelja svoga, dakle ne da mu oprostite nego da ga volite. Koliko ima ljudi na svetu koji tako osećaju, a diče se hrišćanstvom, da ne kažem pravoslavljem?

  U 16, 17, 18. veku, dakle, vaskrsava plemensko društvo. To je karakteristično i za Albance, i za Srbe na području dinarskog kraja. Oživljena u vreme ropstva pod Turcima, krvna osveta nastavlja da živi i nakon uspostavljanja nove države u 19. veku. Prvim zakonima je u Srbiji regulisano upravo ono što je i u okviru Dušanovog zakonika, da je sud taj koji kažnjava krivca. Koliko je to pravo jako to vidimo do dana današnjeg, dakle nije dovoljno da država uspostavi svoj integritet, da uspostavi zakone, i pravo na teritoriju, već je potrebno da se mnogo toga promeni u svesti ljudi, u mentalitetu. Kod Crnogoraca i danas postoji dimenzija sakralnosti u krvnoj osveti. Osveta je sveta dužnost zajednice i svih članova zajednice. O tome govori izreka: Ko se ne osveti taj se ne posveti.”

  Međutim, dr Đorđe Ignjatović, profesor kriminologije na Pravnom fakultetu u Beogradu, kaže za NIN da antropološka italijanska škola objašnjava krvnu osvetu geografskim i antropološkim činiocima. “Oni su se pre svega osvrtali na mediteranski pojas, područje Sardinije i Sicilije, ali i naše balkanske prostore. Reč je o pasivnim, brdovitim predelima, ekonomski zaostalim. Takođe, tu je i specifičan tip ličnosti. Od sredine 20. veka javlja se ideja da je reč o društvenom uticaju, uticaju potkulture, zapravo. A to znači da je sredina u kojoj se živi ta koja podstiče na takav način ponašanja.

  U krivično-pravnom sistemu posle Drugog svetskog rata ovakvo delo je smatrano teškim ubistvom i za njega je bila zaprećena smrtna kazna. I što je najvažnije, bila je ne samo zaprećena nego i primenjivana sve do njenog ukidanja. Međutim, istraživanja su pokazala da pretnja smrtnom kaznom nije uticala na smanjenje broja krvnih osveta. A to znači da je ona mnogo više ukorenjena nego što se i slutilo. I da se, dakle, pravnim normama ne može rešiti kao društveni problem. Savet fisova, skupovi starih iskusnih ljudi, šefova plemena na Kosovu, jeste, recimo, više uticao ukoliko se postigne dogovor da se to više ne radi nego što je to krivični zakonodavac smrtnom kaznom mogao da spreči. Po sadašnjem zakonu, to je teško ubistvo, kazna se može izreći i do 40 godina zatvora.”

  prekopiran tekst*
  ---------------------------------------------------------

  Dakle, kako sam i danas gledao na B92 info, krvna osveta se poslednjih godina medju siptarima vratila na velika vrata............45 000 siptara zivi zatvoreno iz zidova kuca, a mnogi tu ostaju dozivnotno........ali, ako ne zakaci njih, krvna osveta dozvoljava da se ubije drugi clan porodice ..........decaci od 10 godina se smatraju dovoljno odrasli za ubistvo..................

  Nema vlasti , izgleda na svetu, koja moze da spreci ovu posast , i da civilizuje ovakav narod............

  rasmislite.......da li zaista zelite da vasa deca rastu kao komsija ovakvim indijancima???

  Ja ne.........ni za sta na svetu.......

  Pa da li su srbi stvarno toliko "lud narod" kako rece jedan psihijatar , da jedini oni , na celoj kugli zemaljskoj pate i zele da zive sa ovakvim slucajevima u istoj zemlji????? 2. #2
  Stara legenda Тихи (avatar)
  Učlanjen
  13.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Стара Србија
  Poruke
  84.803
  Reputaciona moć
  2092

  Podrazumevano Re: KRVNA OSVETA I LUD NAROD

  ne zelimo mi da zivimo sa njima ididada

  mi zelimo da ih oteramo sa nase otete zemlje i da zivimo na njoj.

  mozda to tebi nije "evroalantski" i "transparentno" al to je to sto bi vecina nas htela
  Једина животна вредност је породица. Кад пропадне породица, пропашће све, и свештенство и монаштво. Кад пропадне породица, пропашће и цео свет.

 3. #3
  Buduća legenda C0NSIGLIERI (avatar)
  Učlanjen
  26.07.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Yukon
  Poruke
  26.871
  Reputaciona moć
  1308

  Podrazumevano Re: KRVNA OSVETA I LUD NAROD

  Citat Original postavio inagadadavida Pogledaj poruku

  Dakle, kako sam i danas gledao na B92 info, krvna osveta se poslednjih godina medju siptarima vratila na velika vrata............45 000 siptara zivi zatvoreno iz zidova kuca, a mnogi tu ostaju dozivnotno........ali, ako ne zakaci njih, krvna osveta dozvoljava da se ubije drugi clan porodice ..........decaci od 10 godina se smatraju dovoljno odrasli za ubistvo..................

  Nema vlasti , izgleda na svetu, koja moze da spreci ovu posast , i da civilizuje ovakav narod............

  rasmislite.......da li zaista zelite da vasa deca rastu kao komsija ovakvim indijancima???

  Ja ne.........ni za sta na svetu.......

  Pa da li su srbi stvarno toliko "lud narod" kako rece jedan psihijatar , da jedini oni , na celoj kugli zemaljskoj pate i zele da zive sa ovakvim slucajevima u istoj zemlji?????

  I sta je resenje?
  (tvoje misljenje za Kosmet je poznato, sta sa jugom Srbije?)

  p.s. koliko ih samo zivi u BG ?
  A Mari usque ad Mare

 4. #4
  Primećen član
  Učlanjen
  03.04.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  902
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: KRVNA OSVETA I LUD NAROD

  tekst je verovatno veoma star, i verujem da se odnosi samo na komsije. prema tome, ne vazi za nas.
  to ne znaci da toga nema kod nas, ali sumnjam da je vise od 20-tak krvnih osveta godisnje na kosovu. ako ih je i toliko. a to i nije neka brojka

 5. #5
  Buduća legenda
  Učlanjen
  26.01.2009.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Beautiful Nightmare
  Poruke
  28.981
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: KRVNA OSVETA I LUD NAROD

  Citat Original postavio Тихи Pogledaj poruku
  ne zelimo mi da zivimo sa njima ididada

  mi zelimo da ih oteramo sa nase otete zemlje i da zivimo na njoj.

  mozda to tebi nije "evroalantski" i "transparentno" al to je to sto bi vecina nas htela
  ali ne mozemo da ih oteramo i u tome i jeste problem...sta onda?

 6. #6
  Buduća legenda C0NSIGLIERI (avatar)
  Učlanjen
  26.07.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Yukon
  Poruke
  26.871
  Reputaciona moć
  1308

  Podrazumevano Re: KRVNA OSVETA I LUD NAROD

  Citat Original postavio shojo maho Pogledaj poruku
  ali ne mozemo da ih oteramo i u tome i jeste problem...sta onda?
  Da ih preyebemo pa ko izdrzi
  A Mari usque ad Mare

 7. #7
  Poznat inagadadavida (avatar)
  Učlanjen
  30.10.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Iz steka
  Poruke
  9.922
  Tekstova u blogu
  12
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: KRVNA OSVETA I LUD NAROD

  Citat Original postavio Тихи Pogledaj poruku
  ne zelimo mi da zivimo sa njima ididada

  mi zelimo da ih oteramo sa nase otete zemlje i da zivimo na njoj.

  mozda to tebi nije "evroalantski" i "transparentno" al to je to sto bi vecina nas htela
  vidi , Tihi.......zeleo bi i ja da se nikada nisu pojavili na kosovu , i da je sada tamo druga sumadija...........ali, nije tako..........i ne mozemo ih proterati sa kosova, to je realnost.............

  Pokusali smo, i dobili po goozici...i to je realnost............

  Zato , ako izmedju dva zla biram manje, biram da izmedju nas i njih postoji granica , i da ne bude svaki drugi stanovnik srbije - siptar.............pa ako je cena za to 15 % , neka ide 15% kada ne moze drugacije.........

 8. #8
  Stara legenda Тихи (avatar)
  Učlanjen
  13.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Стара Србија
  Poruke
  84.803
  Reputaciona moć
  2092

  Podrazumevano Re: KRVNA OSVETA I LUD NAROD

  Citat Original postavio shojo maho Pogledaj poruku
  ali ne mozemo da ih oteramo i u tome i jeste problem...sta onda?
  mozemo da ih oteramo i oteracemo ih sa nase zemlje.
  Једина животна вредност је породица. Кад пропадне породица, пропашће све, и свештенство и монаштво. Кад пропадне породица, пропашће и цео свет.

 9. #9
  Stara legenda Тихи (avatar)
  Učlanjen
  13.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Стара Србија
  Poruke
  84.803
  Reputaciona moć
  2092

  Podrazumevano Re: KRVNA OSVETA I LUD NAROD

  Citat Original postavio inagadadavida Pogledaj poruku
  vidi , Tihi.......zeleo bi i ja da se nikada nisu pojavili na kosovu , i da je sada tamo druga sumadija...........ali, nije tako..........i ne mozemo ih proterati sa kosova, to je realnost.............

  Pokusali smo, i dobili po goozici...i to je realnost............

  Zato , ako izmedju dva zla biram manje, biram da izmedju nas i njih postoji granica , i da ne bude svaki drugi stanovnik srbije - siptar.............pa ako je cena za to 15 % , neka ide 15% kada ne moze drugacije.........
  izmedju nas i njih ce uvek postojati granica - samo je pitanje gde

  ja bih da ista bude na prokletijama a ti bi da ista bude na kopaoniku tu je razlika izmedju mene i tebe

  ja sam spreman da radim na tome da granica opet bude na prokletijama da na srpskoj zemlji nema nijednog siptara

  znam da u ovom trenutku zbog NATO-a nije realno tako nesto al to ne znaci da ne treba da na tome radimo i spremamo se da to uradimo kada to bude moguce. Stvari se menjaju i uvek ce se menjati.
  Једина животна вредност је породица. Кад пропадне породица, пропашће све, и свештенство и монаштво. Кад пропадне породица, пропашће и цео свет.

 10. #10
  Elita
  Učlanjen
  02.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  у легенди
  Poruke
  20.525
  Tekstova u blogu
  63
  Reputaciona moć
  249

  Podrazumevano Re: KRVNA OSVETA I LUD NAROD

  Побиће се међусобом
  Politika je vestina moguceg,njom sе bave drugorazredni umoviGenijima se vise dopada izazov nemoguceg

 11. #11
  Poznat inagadadavida (avatar)
  Učlanjen
  30.10.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Iz steka
  Poruke
  9.922
  Tekstova u blogu
  12
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: KRVNA OSVETA I LUD NAROD

  Citat Original postavio C0NSIGLIERI Pogledaj poruku

  I sta je resenje?
  (tvoje misljenje za Kosmet je poznato, sta sa jugom Srbije?)

  p.s. koliko ih samo zivi u BG ?
  Resenje sam vise puta napisao.........Jug Srbije ne mogu da dobiju ni na lutriji , jer im ista fora ne moze proci dva puta........a i stvari u svetu su se debelo promenile , protiv njih........

  u BG ih zivi jako malo....ne znam koliko , ali ne secam se kada sam video siptara u gradu.......cak ni kod Vuka............

 12. #12
  Buduća legenda C0NSIGLIERI (avatar)
  Učlanjen
  26.07.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Yukon
  Poruke
  26.871
  Reputaciona moć
  1308

  Podrazumevano Re: KRVNA OSVETA I LUD NAROD

  Citat Original postavio inagadadavida Pogledaj poruku
  Resenje sam vise puta napisao.........Jug Srbije ne mogu da dobiju ni na lutriji , jer im ista fora ne moze proci dva puta........a i stvari u svetu su se debelo promenile , protiv njih........

  u BG ih zivi jako malo....ne znam koliko , ali ne secam se kada sam video siptara u gradu.......cak ni kod Vuka............
  Jok ti mozes
  ...pa nije im ni prva fora prosla jer su oni hteli, vec drugi, sto ne znaci propast istog scenaria...
  ...ta fora je prosla ne 2 puta, vec 22 u procesu satanizacije Srba tokom 90ih...

  ps. Zamisli da izvedu isti scenario na jugu Srbije, policija i vojska i ovaj put legitimno kao i prvi put na Kosmetu izvedu akcije protiv terorista, njihovi zastitnici i ovaj put isto postupe....i sta onda ? (ne mislim na masovno bombardovanje, ali udju trupama sa Kosmeta)

  Srbija se naguzila previse puta da bi druga strana ocekivala bilo kakav drugaciji odgovor na trenutnu situaciju.
  A Mari usque ad Mare

 13. #13
  Iskusan
  Učlanjen
  20.11.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Nord på
  Poruke
  5.083
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: KRVNA OSVETA I LUD NAROD

  Citat Original postavio Тихи Pogledaj poruku
  mozemo da ih oteramo i oteracemo ih sa nase zemlje.
  Uporno to tvrdis i ne samo ti samo nam jos nisi otkrio jedan vazan cinioc KAKO ?
  Cemu izigravanje '' besnih glisti '' ?! Tj. besmislice...

 14. #14
  Gazija nije na forumu
  Nije bitno sa koje si strane drug,ako im i danas verujes, onda si lud
  Iskusan Gazija (avatar)
  Učlanjen
  01.01.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Dzamahirija :D
  Poruke
  6.100
  Reputaciona moć
  98

  Podrazumevano Re: KRVNA OSVETA I LUD NAROD

  Citat Original postavio Vintage Pogledaj poruku
  Uporno to tvrdis i ne samo ti samo nam jos nisi otkrio jedan vazan cinioc KAKO ?
  Cemu izigravanje '' besnih glisti '' ?! Tj. besmislice...
  Tako sto ce vam pokupovati svo gorivo za benzinskih pumpa , onda kada vas napade necete imati sa cim da se vozite

 15. #15
  Buduća legenda jomini (avatar)
  Učlanjen
  18.04.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  33.537
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: KRVNA OSVETA I LUD NAROD

  Citat Original postavio inagadadavida Pogledaj poruku
  vidi , Tihi.......zeleo bi i ja da se nikada nisu pojavili na kosovu , i da je sada tamo druga sumadija...........ali, nije tako..........i ne mozemo ih proterati sa kosova, to je realnost.............

  Pokusali smo, i dobili po goozici...i to je realnost............

  Zato , ako izmedju dva zla biram manje, biram da izmedju nas i njih postoji granica , i da ne bude svaki drugi stanovnik srbije - siptar.............pa ako je cena za to 15 % , neka ide 15% kada ne moze drugacije.........
  Realno, racionalno, razumno... Svaka čast.

 16. #16
  Elita
  Učlanjen
  04.12.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  15.660
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: KRVNA OSVETA I LUD NAROD

  Citat Original postavio Тихи Pogledaj poruku
  mozemo da ih oteramo i oteracemo ih sa nase zemlje.
  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

  Citat Original postavio inagadadavida Pogledaj poruku
  vidi , Tihi.......zeleo bi i ja da se nikada nisu pojavili na kosovu , i da je sada tamo druga sumadija...........ali, nije tako..........i ne mozemo ih proterati sa kosova, to je realnost.............

  Pokusali smo, i dobili po goozici...i to je realnost............

  Zato , ako izmedju dva zla biram manje, biram da izmedju nas i njih postoji granica , i da ne bude svaki drugi stanovnik srbije - siptar.............pa ako je cena za to 15 % , neka ide 15% kada ne moze drugacije.........
  To je glupost,ali najveca.

  Nije realnost nego takodje glupost,dobili su svi od nas po goozici i to je realnost i cinjenica,mi samo nismo bili dovoljno ekonomski jaki da izdrzimo sa NATO-om,takve gluposti pricati za ako ne svoj narod,barem za svoju drzavu je.....

  I da se naglasi......od NATO-a,kojeg tako zlonamerno pokusavas da izbacis iz recenice.

  Ovde se slazemo,i bice granica izmedju njih i nas,itekako da hoce.
  Poslednji put ažurirao/la ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ : 13.08.2009. u 21:31

 17. #17
  Poznat inagadadavida (avatar)
  Učlanjen
  30.10.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Iz steka
  Poruke
  9.922
  Tekstova u blogu
  12
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: KRVNA OSVETA I LUD NAROD

  Citat Original postavio Тихи Pogledaj poruku
  mozemo da ih oteramo i oteracemo ih sa nase zemlje.
  Pa dobro...........to je lepo ovako......kao parola, i malo se busas u grudi junacke , i te kafanske fore...........

  Ali , da ih oteramo ne mozemo, i necemo ..........vise bi voleo da das neki konstruktivan predlog kako resiti pitanje ono malo ljudi srba sto se zlopati medju njima, nego sto izvaljujes te parole ko iz partizanskih filmova..........

 18. #18
  Aktivan član ubootfahrer (avatar)
  Učlanjen
  30.01.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Auf dem Atlantik, Auf dem weiten Meer
  Poruke
  1.695
  Reputaciona moć
  53

  Podrazumevano Re: KRVNA OSVETA I LUD NAROD

  Citat Original postavio Тихи Pogledaj poruku
  mozemo da ih oteramo i oteracemo ih sa nase zemlje.
  Čime??????

  Tvojim genijalnim komentarima možda?
  Bad people are punished by society's law and all good people...
  are punished by Murphy's law.

 19. #19
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.474
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: KRVNA OSVETA I LUD NAROD

  Citat Original postavio inagadadavida Pogledaj poruku
  vidi , Tihi.......zeleo bi i ja da se nikada nisu pojavili na kosovu , i da je sada tamo druga sumadija...........ali, nije tako..........i ne mozemo ih proterati sa kosova, to je realnost.............

  Pokusali smo, i dobili po goozici...i to je realnost............

  Zato , ako izmedju dva zla biram manje, biram da izmedju nas i njih postoji granica , i da ne bude svaki drugi stanovnik srbije - siptar.............pa ako je cena za to 15 % , neka ide 15% kada ne moze drugacije.........
  Ма шта ми наприча, човече... то ти рекао онај са плавим колутовима око очију, онај Чедомир, је л' - а ти онда наставио овде да о глупостима трубиш...
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 20. #20
  Buduća legenda
  Učlanjen
  17.10.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  land of confusion
  Poruke
  46.165
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: KRVNA OSVETA I LUD NAROD

  Sterilna priča.Neko mora da pazi tu granicu.I neko drugi mora da nadzire tog što nadzire granicu da nam na mala vrata ne bi uvozio šiptare,narkotike i kriminal.Nemamo mehanizam koji funkcioniše i nećemo ga imati dok nam zapad ne naredi da šiptarima ne smemo da dozvolimo da izađu iz svoje rupe.Kad nam zbog toga opale šamar,imaćemo itekako nadziranu granicu i graničare(carinike,policajce) koji ne smeju da uzmu mito.

 21. #21
  Poznat inagadadavida (avatar)
  Učlanjen
  30.10.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Iz steka
  Poruke
  9.922
  Tekstova u blogu
  12
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: KRVNA OSVETA I LUD NAROD

  Citat Original postavio Тихи Pogledaj poruku
  izmedju nas i njih ce uvek postojati granica - samo je pitanje gde

  ja bih da ista bude na prokletijama a ti bi da ista bude na kopaoniku tu je razlika izmedju mene i tebe


  ja sam spreman da radim na tome da granica opet bude na prokletijama da na srpskoj zemlji nema nijednog siptara

  znam da u ovom trenutku zbog NATO-a nije realno tako nesto al to ne znaci da ne treba da na tome radimo i spremamo se da to uradimo kada to bude moguce. Stvari se menjaju i uvek ce se menjati.

  vidis ,razlika izmedju tebe i mene je mnogo drasticnija.....ti bi da granica bude na prokletijama, a ja bi da ih iselim na aljasku.........prokletije su mi previse blizu.....

  ali, realno.........granica je tu gde jeste.........na Ibru

 22. #22
  Elita
  Učlanjen
  28.07.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  16.175
  Tekstova u blogu
  12
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: KRVNA OSVETA I LUD NAROD

  Citat Original postavio Adem1 Pogledaj poruku
  to ne znaci da toga nema kod nas, ali sumnjam da je vise od 20-tak krvnih osveta godisnje na kosovu. ako ih je i toliko. a to i nije neka brojka
  obzirom na sveukupnu islamizaciju i radikalizaciju, ozivljavanje ovog obicaja tek slijedi. naravno, ovde ne racunas nevine maloljetne srbe koje skotovi ubijaju takodje "iz krvne osvete"

 23. #23
  Buduća legenda Дон (avatar)
  Učlanjen
  29.01.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Subotica
  Poruke
  29.959
  Reputaciona moć
  558

  Podrazumevano Re: KRVNA OSVETA I LUD NAROD

  Citat Original postavio Adem1 Pogledaj poruku
  tekst je verovatno veoma star, i verujem da se odnosi samo na komsije. prema tome, ne vazi za nas.
  to ne znaci da toga nema kod nas, ali sumnjam da je vise od 20-tak krvnih osveta godisnje na kosovu. ako ih je i toliko. a to i nije neka brojka
  Pa zato što se oni koji znaju da ih vrebaju ni ne pojavljuju van onih vaših porodičnih bedema. U suprotnom, hodže bi vam samo đenaze radile. Za drugo ne bi imali vremena.

 24. #24
  Poznat inagadadavida (avatar)
  Učlanjen
  30.10.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Iz steka
  Poruke
  9.922
  Tekstova u blogu
  12
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: KRVNA OSVETA I LUD NAROD

  Citat Original postavio C0NSIGLIERI Pogledaj poruku
  Jok ti mozes
  ...pa nije im ni prva fora prosla jer su oni hteli, vec drugi, sto ne znaci propast istog scenaria...
  ...ta fora je prosla ne 2 puta, vec 22 u procesu satanizacije Srba tokom 90ih...

  ps. Zamisli da izvedu isti scenario na jugu Srbije, policija i vojska i ovaj put legitimno kao i prvi put na Kosmetu izvedu akcije protiv terorista, njihovi zastitnici i ovaj put isto postupe....i sta onda ? (ne mislim na masovno bombardovanje, ali udju trupama sa Kosmeta)

  Srbija se naguzila previse puta da bi druga strana ocekivala bilo kakav drugaciji odgovor na trenutnu situaciju.
  Da li da gubim vreme da ti objasnjavam da srbija danas i srbija slobina nisu u istoj poziciji sto se medjunarodne situacije tice........slobina srbija nije imala ni jednog saveznika ( ukljucujuci i rusiju , koja mu nikada nije zaboravila sto je slao cestitke prevratnicima kada su hteli da svrgnu Jeljcina) ......a danasnja srbija moze da racuna na mnoge zemlje iz okruzenja, evrope , pa i sveta.................

  elem, ne znam bas sta mi bi, da bas tebi pisem stvari koje ne razumes, ali ajde.......i ovo je dovljno za pametnoga

 25. #25
  Ističe se Danny Elfman (avatar)
  Učlanjen
  06.01.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.498
  Reputaciona moć
  59

  Podrazumevano Re: KRVNA OSVETA I LUD NAROD

  Imali smo granicu sa Turskom posred danasnje Srbije, i gde je ona danas..? Malo je nestala koliko mi se cini..bilo je Turaka u Srbiji koliko koji su se ovde naselili, gde su danas..? Malo ih nema cini mi se..sve smo to umeli da resimo pocetkom 20-og veka, demokratski.

Slične teme

 1. krvna osveta kod Albanaca
  Autor agapoula u forumu Zanimljivosti
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 08.02.2008., 20:00
 2. KRVNA SLIKA>?
  Autor bracakokic u forumu Zdravlje
  Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 25.05.2007., 20:56
 3. krvna slika
  Autor Jeki u forumu Zdravlje
  Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 02.05.2007., 12:27
 4. Krvna osveta
  Autor Achileyes u forumu Muškarci
  Odgovora: 73
  Poslednja poruka: 29.09.2005., 19:59

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •