Treba mi...
Prikazujem rezultate 1 do 4 od 4

Tema: Treba mi...

 1. #1
  Početnik
  Učlanjen
  23.10.2003.
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  4
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Treba mi...

  Treba mi sto vise podataka i tekstova na srpskom jeziku o "OneTimePassword"-u. Posaljite mi na e-mail ako imate nesto o ovome, pleaseeeee.
  Hvala. 2. #2
  Početnik
  Učlanjen
  10.04.2004.
  Poruke
  24
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Treba mi...

  Citat Original postavio Mr.The
  Treba mi sto vise podataka i tekstova na srpskom jeziku o "OneTimePassword"-u. Posaljite mi na e-mail ako imate nesto o ovome, pleaseeeee.
  Hvala.
  Budi odredjeniji. Sta ti tacno treba?

 3. #3
  Početnik
  Učlanjen
  10.04.2004.
  Poruke
  24
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano

  OneTimePassword predstavljaju sledeci korak ka boljoj zastiti u odnosu na nepromenljive password-e. Kao sto znamo najozbiljniji problemi koji se javljaju kod nepromenljivih password-a jesu ranjivost na prisluskivanje i ne-otpornost na napade tipa „napadi sa ponavljanjem – replay attacks“. Resenje za prevazilazenje ovih problema jesu OneTimePassword seme: uvek se koristi razlicita lozinka. Ovakvi sistemi su otporni na pasivne napade (pre svega prisluskivanje).

  Pre nego sto krenem u dalja pojasnjenja, da ustanovimo oznake:

  t – ukupan broj lozinki (konacna velicina, konstanta),
  i – trenutna lozinka,
  w – pocetna tajna (pocetna lozinka),
  H – One Way Function (jednosmerna – neinverzibilna funkcija),
  A, B – ucesnici u komunikaciji.

  Postoje tri osnovne varijante ovakvih sistema:
  1. „Zajednicka lista sa OneTimePassword-ima“. Korisnik i sistem koriste sekvencu ili skup od t lozinki, gde jedna vazi samo za jednu autentikaciju, dok pri drugoj autentikaciji koristimo drugu lozinku. Ovaj skup lozinki dostavljamo u vidu pre-shared listi. Ovde je veoma vazno da je sistem u stalnoj sinhronizaciji, jer u suprotnom uneta lozinka ce se porediti sa pogresnim parnjakom. To znaci da korisnik i sistem moraju da koriste „challenge-response table“, kako bi bilo moguce uparivanje lozinki sa obe strane. U principu jedan par lozinki moze vaziti samo pri jedoj autentikaciji.
  2. „OneTimePassword koji se menja po potrebi“. U ovom slucaju, inicijalno postoji samo jedna lozinka koju znaju i korisnik i sistem. Pretpostavimo da smo prvi put zapoceli proces autentikacije, i da koristimo lozinku i. Tokom ove autentikacije korisnik stvara i salje sistemu novu lozinku (lozinka i+1), koju sifruje uz pomoc kljuca koji je izveden iz lozinke i. Velika mana ovakvog sistema je ukoliko dodje do greski u komunikaciji (nas PTT je samim tim onesposobio ovakav sistem).
  3. „OneTimePassword zasnovan na jednosmernim funkcijama (One-way Function)“. Najbolji predstavnik ove varijante je Lamportova OneTimePassword sema. Ova varijanta je (postujuci njena ogranicenja) mnogo bolja od prethodne. Nju mozemo posmatrati kao „challenge-response (zadatak-odgovor)“ protokol gde je challenge implicitno odredjen sa trenutnom pozicijom unutar skupa lozinki.

  Lampartova sema.

  Lampartova sema pocinje tako sto korisnik pocinje od pocetne tajne w. H koristimo kako bi dobili niz lozinki: w, H(w), H(H(w)),... Ht(w). Lozinka za i-tu (gde je 1≤i≤t) sesiju autentikacije je wi= Ht-i(w). Sada mozemo da prikazemo protokol.

  Zadatak: A se treba autentikovati sistemu B.

  1. Inicijalna podesavanja.
  a) Konstanta t je fiksna (pretpostavimo da je t =1000), ovim smo ogranicili mogu broj identifikacija sistemu. (Na ovaj nacin sistem se uvek restartuje sa novim w, kako bi se izbegao replay-attack).
  b) A salje sistemu B (pocetnu lozinku) w0= Ht(w), kako bi obezbedio autentikaciju same pocetne lozinke. Po primanju ove poruke B postavlja brojac za korisnika A na iA=1.

  2. Poruke u protokolu.
  i-ta autentikacija se odvija na sledeci nacin:
  A salje B : A, i, wi
  gde je wi= Ht-i(w).

  3. Akcije unutar protokola.
  a) A racuna wi= Ht-i(w) (ovo nije tesko izracunati) i to salje B,
  b) B proverava da li je i=iA, i da li primljena lozinka wi zadovoljava H(wi)=wi-1. Ako su obe provere uspesne, B prihvata novu lozinku, postavlja iA=iA+1, i cuva wi za sledecu sesiju autentikacije.


  UPOZORENJE: SLABOSTI !!!
  Ovaj protokol iskazuje slabosti pri aktivnim napadima (znaci kada imamo presretanje poruka). Moguca poboljsanje protokola (ali ne i apsolutna sigurnost) se postize saznanjem da su A i B jedine osobe koje znaju pocetnu lozinku i da su sigurne u autenticnost suprotne strane.

  Pozdrav.

 4. #4
  Početnik
  Učlanjen
  23.10.2003.
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  4
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano

  Hvala brate.

Slične teme

 1. Odgovora: 242
  Poslednja poruka: 20.10.2011., 16:25
 2. Rusija treba EU, EU treba Rusiju
  Autor andeli apokalipse u forumu Politika
  Odgovora: 7
  Poslednja poruka: 27.12.2008., 02:59
 3. Treba mi pomoc....cackala sam nesto sto ne treba :)
  Autor Ivanana u forumu Internet
  Odgovora: 56
  Poslednja poruka: 30.06.2007., 10:00
 4. Treba...
  Autor LosStudent u forumu Muškarci
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 17.04.2005., 19:59

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •