Strane niskotarifne avio-kompanije na našem tržištu su očigledno nepoželjne. Vest da je bivši vozač Formule 1 Niki Lauda, sada vlasnik austrijske lou kost avio-kompanije “Flaj Niki”, ponovo tražio odobrenje za letove do Beograda još jednom skreće pažnju na ovaj problem. Iako ne možemo da tvrdimo da bi ovakve avio-kompanije preplavile Srbiju, ne treba zaboraviti da je značajan broj njih uzalud pokazao interesovanje za naše tržište.

Nije tajna da su domaće vlasti protiv konkurencije na našem nebu bile zbog zaštite posrnulog “Jat ervejza”. “Jatu” strana konkurencija zapravo može samo da pomogne da krene napred, ali to očigledno niko nije mogao ili nije želeo da shvati. A kako konkurencija utiče na obaranje cena, najbolje se moglo videti iz nedavnog sukoba domaćih i turskih vazduhoplovnih vlasti u vezi s dozvolama za čarter letove.
Zato su građanima među najpoznatijim kompanijama koje su se borile za deo našeg neba upravo turski “Atlas džet” i “Pegazus”, kao i egipatski “Lotus er”. Prve dve kompanije su posle dugih peripetija dobile dozvole da prevoze naše turiste do Antalije, dok “Lotus er” prevozi turiste sa aerodroma u Osjeku.
Ove kompanije, inače, nude mnogo jeftinije letove od domaćeg avio-prevoznika. Turističke agencije koje su sklapale ugovore sa “Lotus erom”, na primer, tvrde da su njihovi aranžmani bili jeftiniji i do 100 evra u odnosu na one gde je prevoznik bio “Jat ervejz”. S druge strane, turski “Pegazus” je došao na ideju da otvori redovnu liniju između Istanbula i Beograda, na kojoj bi cena karte bila oko 20 evra u jednom pravcu, plus avio-takse. U Istanbul se sada putuje za 200-250 evra, ali ideja “Pegazusa” nije zaživela.

http://www.blic.rs/ekonomija.php?id=103622