Tuzlanski kanton
Obilježen Dan ustanka u BiH
Članovi SABNOR-a Tuzlanskog kantona od 1941. do 1945. godine okončali su danas sa svojim općinskim udruženjima antifašista i boraca NOR-a i Društva "Josip Broz Tito" obilježavanje 27. jula, Dana ustanka naroda i narodnosti BiH 1941.godine.
U znak sjećanja na izlazak Oblasnog štaba s tuzlanskog Pločnika na Birač, 31. jula održan je Spomen marš "Tragom Oblasnog vojnog štaba Tuzla 1941. Pločnik – Jeginov Lug“.

Kolona je jutros krenula s mjesta gdje je održano historijsko savjetovanje Oblasnog štaba za Sjeveroistočnu Bosnu a odakle je počeo Ustanak naroda BiH protiv fašizma.
.................................................. .................................................. ..........................

Namjerno nisam naveo obiježavanja u Sarajevu i Bosanskoj Dubici zbog potpune ili djelomične politizacije ovog značajnog datuma, te zbog brojanja nacionalnih krvnih zrnaca Pertizana.
Ubrzo će mrak, na današnji dan bajni partzani i njihova djeca iz BiH ne postaviše ovu temu.
Da li to zaboravljamo polahko ali sigurno svijetlu historiju antifašističke borbe posebno ako u mom Travniku antifašisti, kako se mnogi vole nazvati, nisu ništa organizirali čak ni polaganje cvijeća na spomen kosturnice žrtava fašizma; u Turbetu 193, u Travniku 94 žrtve pa čak ni na spomenike narodnim herojima Josipu Mažaru-Šoši (oskrnavljen spomenik) i Petru Mećavi, koji su poginuli prilikom oslobođenja Travnika.