Radnici "Ikarbusa" traže podršku od sugrađana
Prikazujem rezultate 1 do 5 od 5

Tema: Radnici "Ikarbusa" traže podršku od sugrađana

 1. #1
  Nov član
  Učlanjen
  27.07.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  1
  Reputaciona moć
  0

  Thumbs up Radnici "Ikarbusa" traže podršku od sugrađana

  Radnicima fabrike autobusa "Ikarbus", koji nisu primili plate (od 20.000 dinara) od februara, mnogo bi značilo vaš potpis na peticiji koja je postavljena na http://www.ikarbus.org.

  Nije mi namera da spamujem forum, lično nemam veze sa ovom fabrikom, ali podržavam domaću proizvodnju i ljudi ne tražu nego par klikova ...


  Preuzeto sa:

  - Radnici "Ikarbusa" preneli svoju borbu na Internet

  - Štrajkački sajt Ikarbusa

  - autobusi.net - 27.07.2009. - RADNICI "IKARBUSA" BORBU NASTAVILI NA INTERNETU 2. #2
  Primećen član Aleksandar_M (avatar)
  Učlanjen
  16.02.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  619
  Reputaciona moć
  46

  Podrazumevano Re: Radnici "Ikarbusa" traže podršku od sugrađana

  Tako je, nedajte da nam rus unisti Ikarbus! Ipak ta fabrika ima svoju tradiciju. Nasi ik-160 popularno zvani "ikarus zemun" i dalje voze po Poljskoj

 3. #3
  Iskusan
  Učlanjen
  02.03.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Khatam al-Anbiya
  Poruke
  6.268
  Reputaciona moć
  143

  Podrazumevano Re: Radnici "Ikarbusa" traže podršku od sugrađana

  Не дајте да вам заплене опрему, БРАНИТЕ ФАБРИКУ !

 4. #4
  Iskusan
  Učlanjen
  02.03.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Khatam al-Anbiya
  Poruke
  6.268
  Reputaciona moć
  143

  Podrazumevano Re: Radnici "Ikarbusa" traže podršku od sugrađana

  MUP Republike Srbije
  Sluzbi kriminalisticke policije
  Bulevar Mihaila Pupina 2
  Novi Beograd

  Predmet: Prijava protiv generalnog direktora "Ikarbusa" Srecka Nijemcevica zbog osnovane sumnje zloupotrebe sluzbenog polozaja


  Obracamo Vam se kao zaposleni "Ikarbusa" u kojem je na snazi generalni strajk koji je otpoceo 1.07.2009. god. Svi zaposleni su u strajku zbog neisplacenih licnih dohodaka za mesec mart pa nadalje, a sto predstavlja kulminaciju visegodisnjeg loseg rukovodjenja firmom na celu sa generalnim direktorom S. Nijemcevicem. Naime, firma je danas bez novih poslova sa ukupnim dugovima od oko 15 mil. Eur. Dana 16.07.2009. god. ziro racun firme je blokiran sa 640.000.000 din.

  Skoro sva nepokretna imovina firme je pod hipotekama za preuzete kredite.

  Ovim putem zelimo da ukazemo samo na neke sumnjive radnje generalnog direktora, za koje smatramo da su znacajno doprinele sadasnjoj situaciji:

  1. Skupstina akcionara "Ikarbusa" je sredinom 2005. god. donela odluku o prodaji gradjevinskog zemljista povrsine 6,7 ha, sa objektima ukupne povrsine 2.948 kv.m.

  Krajem iste godine, generalni direktor je zakljucio ugovor o prodaji sa Simpom iz Vranja, ali su umesto ukupne povrsine objekata od navedenih 2.948 kv.m. prodati objekti povrsine od 7.318 kv.m. ili za 4.370 kv.m. vise nego sto je odlukom Skupstine odobreno.

  Kompletna dokumentacija o navedenoj prodaji postoji u finansijskoj sluzbi.

  2. Novembra meseca 2005. god. na zahtev "Ikarbusa", uradjena je nova procena vrednosti nekretnina, postrojenja, opreme i kapitala "Ikarbusa". Tim projektom je rukovodio prof. dr. Sahin Mandal. Iz elaborata o navedenoj proceni se jasno vidi da je dotadasnja vrednost "Ikarbusa" uvecana za neverovatnih 14,1 mil. Eur. Sumnjamo da je ovako nerealno uvecanje uradjeno svesno da bi se na bazi tih novih vrednosti, povlacili novi i veci krediti, firma drasticno zaduzivala, da bi danas dosla do ivice stecaja.

  3. Generalni direktor je za vreme svog mandata u zadnjih 6 god. omogucio prodaju autobusa i nabavku repromaterijala preko posrednika uz znacajne provizije. Tako je na primer firma Unibros iz Beograda prodavala nase autobuse GSP Beograd. Najvise nasih autobusa je prodato preko firme Autoglobal iz Priboja i navescemo samo neke od takvih ugovora. JP Subotica trans u vise navrata je kupila 11 autobusa vrednosti oko 1.600.000. Eur, ATP Pancevo 10 autobusa vrednosti 1.300.000. Eur, Lasta Beograd 15 autobusa vrednosti 2.100.000. Eur, Strela Ub 5 autobusa vrednosti 580.000. Eur, HE Djerdap 3 autobusa vrednosti oko 300.000. Eur i dr.

  Postoje informacije da su Lasti svi autobusi koji su prodati tokom 2006. i 2007. god. prodati preko ovog posrednika. Za autobuse koje su tokom 2004. i 2005. god. prodati JP Subotica trans, Autoglobal je ostvario razliku u ceni od 4.145.697 din. Za autobuse prodate HE Djerdap ta razlika je 1.483.063 din.

  Posrednicke provizije u poslovima prodaje su bile od 6-11% u zavisnosti od ugovora.

  Poseban slucaj je prodaja 11 autobusa GSP Novi Sad, vrednost ugovora oko 2.400.000. Eur, gde je posredniku Autoglobal placeno 11% provizije, plus jos iznos od 8.894.745,60 din. na ime penala zbog kasnjenja u isporuci, a sto prema ugovoru to nismo bili duzni da uradimo. Obzirom na znatne sume novca koje je zaradio u posredovanju, vlasnik firme Autoglobal, g-din Zoran Milosavljevic je na aukcijskim prodajama kupio vece kolicine poljoprivrednog zemljista po Srbiji. Samo u Smederevu je kupio oko 50 ha vinograda Godomin, o cemu postoje podaci na zvanicnom sajtu agencije. Isti gospodin se nije ustrucavao da placa turisticke aranzmane clanovima porodice Srecka Nijemcevica. Svi ugovori o posrednickoj prodaji postoje u finansijskoj sluzbi, ali nama oni nisu dostupni.

  Sumnjamo da su na poslovima posredovanja u prodaji nasih autobusa, nasa firma i zaposleni u njoj osteceni za 1.500.000 - 2.000.000. Eur.

  4. Medjutim, navedena lica se nisu zadovoljavala posredovanjem samo u prodaji, pa je trebalo obezbediti "umetanje" iste firme i u poslove nabavke delova i repromaterijala za proizvodnju autobusa. U igru je ubacena i firma slicnog naziva Autogrand iz Beograda, ali sa istim covekom iza. Naime, Autogrand je registrovan na suprugu g-dina Z. Milosavljevica. Preko te dve firme su vrsene nabavke delova iz Prve Petoletke, elementi hidraulike i pneumatike, centralno podmazivanje, klime za autobuse iz Turske, sedista iz Turske, vodootporni sper iz Turske, iako Ikarbus ima sluzbu koja se bavi uvozom. O provizijama u ovakvim nabavkama ne raspolazemo podacima, jer su domaci proizvodjaci odobravali posredniku rabat. Ta dokumentacija se nalazi kod proizvodjaca i posrednika. Direktor Autoglobala je prema informacijama nekih dobavljaca-proizvodjaca obilazio njih i zahtevao prihvatanje njegove firme kao posrednika, uz obrazlozenje da ce na taj nacin njihova roba biti "brze placena". Verujemo da bi neki od takvih dobavljaca ovo i potvrdili. Prica se da su zarade posrednika na ovakvim poslovima bile od 30-50%.

  Drugi veliki posrednik u nabavkama je firma El-Em iz Minhena sa predstavnistvom u Beogradu preko koje su nabavljani motori, menjaci i osovine iz Nemacke. Sumnjamo da samo na poslu o isporuci 100 autobusa za GSP Beograd, ugovor iz 2007. god. vredan oko 27.000.000. Eur, zaposleni u "Ikarbusu" su osteceni za 1.500.000 - 2.000.000 Eur koliko su iznosile zarade posrednika u nabavci.

  Treci veliki posrednik je firma Kos-intel iz Beograda preko koje su kupovani serveri, racunari, monitori i ostala kompjuterska oprema. Ista firma drzi kompletno odrzavanje racunarske i telefonske mreze u "Ikarbusu". Svi klima uredjaji u kancelarijskim prostorima "Ikarbusa" kupovani su preko ove firme. Kablovi proizvodjaca Fabrike kablova iz Jagodine nabavljani su preko ove firme. Postoje informacije o znatno visim cenama ovih roba od trzisnih. Nezvanicno se govori da su klima uredjaji Samsung koji u supermarketima kostaju oko 20.000 din, placani 35 - 40.000 din. O svemu ovome postoji dokumentacija u finansijskoj sluzbi.

  5. "Ikarbus" je 2003. god. bio jedan od osnivaca lizing kuce Lipaks, zajedno sa jos 10-ak proizvodjaca iz nase branse (IMT, Zmaj, Zastava, IMR, Neobus, FAP i dr.) sa oko 10% osnivackog ucesca. Lipaks je osnovan sa ciljem da se pospesi prodaja proizvoda osnivaca putem lizinga. Ideja je bila da se iz budzeta, a preko Fonda za razvoj, plasiraju sredstva Lipaksu, kojim bi bila finansirana proizvodnja osnivaca, kupci uzimali robu i otplacivali lizing-rate Lipaksu, a ovaj to vracao Fondu. Medjutim, "Ikarbus" je prodao veci deo svog osnivackog ucesca, tako da danas raspolaze sa nesto vise od 1%. Ali, zato su se pojavili novi vlasnici vecinskog paketa od vise od 60%, i to fizicka lica, direktor i komercijalni direktor Lipaksa, g-da M. Zezelj i Z. Tanasic. G-din Zezelj je bio do skoro u upravnom odboru "Ikarbusa". Koji su bili motivi ovakve prodaje? Ovi podaci su preuzeti sa zvanicnog sajta NB Srbije. Napominjemo da je Lipaks obrtao na ovaj nacin na desetine miliona Eura u zadnjih nekoliko godina.

  6. I na kraju, dana 16.07.2009. god. predstavnik najveceg pojedinacnog akcionara u "Ikarbusu", firme Auto detalj iz Rusije i generalni direktor g-din Nijemcevic su u potpisanoj informaciji obavestili zaposlene, izmedju ostalog i da, citiramo "Auto detalj-Service" kao najveci pojedinacni akcionar, nije ni na koji nacin doveo do toga da se:

  - preduzece "Ikarbus" dodatno zaduzi,
  - otudji njegova imovina,
  - sklapaju stetni ugovori za preduzece,
  - sredstva odlivaju iz "Ikarbusa"

  Ako za navedena dela nije odgovoran ruski akcionar, kao sto su to obojica potvrdili svojim potpisima, onda se logicno namece zakljucak da je za navedene radnje, ukljucujuci sklapanje stetnih ugovora i odlivanje sredstava iz "Ikarbusa", odgovoran generalni direktor Srecko Nijemcevic.

  Postovana gospodo, ovo su samo neka dela za koja postoje osnovana sumnja o zloupotrebama u radu generalnog direktora. Obzirom da je nama onemogucen pristup dokumentaciji o navedenim i drugim delima, molimo vas da kao ovlasceni drzavni organ preduzmete sve mere kako bi nase sumnje bile ili potvrdjene ili demantovane.


  Beograd, 17.07.2009.

  Dostavljeno:
  - Naslovu
  - Oglasne table "Ikarbusa"
  S postovanjem,

  Zaposleni "Ikarbusa"

  --------------------------------------------

  Са сајта, тај гад је задужио фабрику и онда поднео оставку

  Не постоји правна држава, може му се

 5. #5
  Veoma poznat Eric Draven (avatar)
  Učlanjen
  31.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srbija
  Poruke
  12.907
  Tekstova u blogu
  44
  Reputaciona moć
  165

  Podrazumevano Re: Radnici "Ikarbusa" traže podršku od sugrađana

  Citat Original postavio CaMIRO Pogledaj poruku
  Radnicima fabrike autobusa "Ikarbus", koji nisu primili plate (od 20.000 dinara) od februara, mnogo bi značilo vaš potpis na peticiji koja je postavljena na http://www.ikarbus.org.

  Nije mi namera da spamujem forum, lično nemam veze sa ovom fabrikom, ali podržavam domaću proizvodnju i ljudi ne tražu nego par klikova ...


  Preuzeto sa:

  - Radnici "Ikarbusa" preneli svoju borbu na Internet

  - Štrajkački sajt Ikarbusa

  - autobusi.net - 27.07.2009. - RADNICI "IKARBUSA" BORBU NASTAVILI NA INTERNETU
  Srecno ljudima iz Ikarbusa
  "Men dont faint,we take unintended,decisive naps!"
  Bob Kelso

  http://9gag.com/gag/aD0GXDO

Slične teme

 1. Odgovora: 22
  Poslednja poruka: 04.12.2008., 17:32
 2. Mail za podrsku!!!
  Autor StevanJ u forumu Politika
  Odgovora: 5
  Poslednja poruka: 23.02.2008., 22:30
 3. Pruzimo podrsku!
  Autor Cigancica u forumu Politika
  Odgovora: 26
  Poslednja poruka: 03.03.2007., 16:18
 4. Rec za podrsku spnzorusa
  Autor streetspirit u forumu Muškarci
  Odgovora: 89
  Poslednja poruka: 19.06.2004., 11:37

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •