Sudije sa Kosova i Metohije smatraju da svedoci nisu jedini koji se suočavaju sa zastrašivanjem, već da ni sudije ne mogu da valjano rade svoj posao zbog nedovoljne bezbednosti, preneo je britanski BBC.

"Mi, sudije, imamo posla sa organizovanim kriminalom, ratnim zločinima i slučajevima etničkih sukoba. U rešavanju većine ovih slučajeva, lokalne sudije ne mogu da učestvuju, zbog nedovoljne bezbednosti. Činjenica je da i sudije i tužioci nisu bezbedni na Kosovu", izjavio je Hamdi Ibrahimi jedan od sudija u pokrajini, preneo je BBC.
Prema BBC, zastrašivanje sudija je samo jedan od problema o kojima govori juče objavljeni izveštaj Misije Evropaske unije u pokrajini Euleks o stanju kosovskog pravosudnog sistema.

U izveštaju se upozorava da se na Kosmetu vrši politički uticaj na imenovanje sudija i da se one nedovoljno pozivaju na odgovornost.
Prema Euleksu, u kosmetskom pravosudu je potrebno sprovesti "zastrašujući niz reformi".
Mnogi slučajevi ratnih zločina su ostali nerešeni, kao i više sudskih sporova vezanih za imovinu koja je navodno ukradena tokom sukoba.
Činjenica da pravosudni sistem ne funkcioniše kako treba smatra se glavnom pritužbom na put kojim ova zemlja ide, primetio je BBC. Italijanski sudija Frančesko Floriti, koji kao volonter Euleksa obučava lokalne sudije, ističe za BBC da svedoci izlaze pred sud, ali veoma često ne govore istinu jer im se preti.
"A prema klanu kojem pripadaju pokazuju lojalnost koja je jača od njihovih osećanja prema društvu uopšte", dodao je Florita.
Ovakve tvrdnje nisu iznenađujuće za obične ljude na Kosmetu, čiji je cinizam o sopstvenom zakonskom sistemu debelo dokumentovan, naveo je BBC.
Naime, nedavno istraživanje Balkanske novinarske istraživačke mreže (BIRN) otkriva da stanovnici Kosmeta imaju manje poverenje u svoje sudstvo nego u bilo koje drugo državno telo.
Albanci, žitelji pokrajine takođe smatraju da mentorski sistem EUleksa može da poboljša situaciju u pokrajini ali ne tako brzo.
Na pitanje o trajanju njihove misije na Kosmetu, jedna portparolka EU je izjavila da Misija ima početni mandat od godinu dana, da će on sigurno biti obnovljen, ali da Euleks sigurno neće "godinama" ostati u pokrajini.

http://www.blic.rs/politika.php?id=103263