POKER -Više od igre
Prikazujem rezultate 1 do 23 od 23

Tema: POKER -Više od igre

 1. #1
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano POKER -Više od igre

  P O K E R


  Poker je nastao početkom XIX-og veka u Americi i to,kao čista Hazardna igra,u kojoj je novac bio jedini motiv.Za više od dva Veka svog postojanja,neprestano se razvija,a njegova popularnost doseže vratolomne visine.U međuvremenu,ekspanzija Poker-aparata je učinila,da se igrači motivisani novcem,uglavnom vezuju za njih.Pošto je o Pokeru stvoren Mit i Legenda,on je jako prisutan i danas,ali pre svega kao prekrasna,romantična i ambijentalna zabava.Savremeni pristup kartanja,tretira ga kao „psihološku“ igru,jer u njemu do punog izražaja dolazi snaga ličnosti i osećaj za pravi trenutak,mnogo više,nego u otalim igrama.
  U Pokeru,ishod partije pre svega zavisi od samog igrača i njegovih psiho-analitičkih sposobnosti,a sreća u potpunosti odlazi u drugi plan.Upravo zbog toga,većina ga smatra „Većim“ od svih ostalih igara.Nisu retki pojedinci,koji generalno imaju negativan stav o kartanju,ali tu izdvajaju Poker,kao igru sa nekom „četvrtom“ dimenzijom.
  Čelični nervi,samokontrola,procena protivničkog izraza lica i ponašanja,moć zapažanja su samo neke osobine,koje krase legendarne Pokeraše.Upravo postojanje takvih,utemeljilo je teoriju o odsustvu sreće,kao odlučujućeg faktora.Matematički dokazi i zakoni su tu ostali nemoćni, pa se Poker smatra,kao nešto „apstraktno“,„nadrealno“ i „Više od Igre“.
  Na žalost,mora se priznati,da je potpuni ulazak u Svet i čari Pokera,moguć jedino uz prisustvo novca,ili nekog drugog dodatnog motiva,jer je neophodan napregnut i težak ambijent.
  U poslednje vreme,Poker postaje i sportska disciplina,a za Turnire od najvećeg značaja, obezbeđuju se i direktni TV-prenosi.
  Različite vrste Piokera se razvrstavaju na sledeće načine:
  -Poker sa 5 i Poker sa 7 karata,
  -Zamenski i Nezamenski Pokeri,
  -Otvoren i Zatvoren Poker,
  -Visoki i Niski Poker.
  Sve ostale vrste,a ima ih na hiljade,tretiraju se kao Posebne varijante,ili čak i kao zasebne Pokerske Igre,što je takođe opisano u ovom poglavlju.
  P O K E R


  Pod osnovnim nazivom „Poker“,podrazumeva se : 5-o karatani Zatvoreni Zamenski Poker,u kome igrači vide samo svoje karte,a tokom igre,neke od njih mogu i zameniti,sa ciljem formiranja što jače „pokerske“ Kombinacije.
  KARTE : Poker se igra sa standardnim Engleskim Špilom,od 52 karate.Jačina karata je:A,K,Q,J,10,9,8,7,6,5,4,3 i 2,a boje nemaju jačinu.Vrlo često se koriste i skraćeni špilovi,od po 32,24,ili čak samo 20 karata.Ipak,to su samo primitivni oblici ove igre,gde je uticaj sreće jako povećan.Jedini Poker,sa svim svojim vrednostima i kvalitetima je onaj,koji se izvodi sa 52 karte.
  DELJENJE : Poker,kao i sve Englesko-Američke igre,igra se u levu stranu,u smeru kretanja skazaljke na časovniku.Pre zvaničnog početka partije,deli se svakom igraču,jedna po jedna otvorena karta,sve dok ne izađe Žandar.Igrač,koji ga je dobio,postaje delitelj u prvoj igri,a dalje se na toj funkciji smenjuju svi,redom u krug,u smeru toka igre.
  Delitelj „meša“ karte,a igrač desno od njega ih preseca.Učesnicima se deli,u pet navrata po jedna karta,tako da ih svako dobija,ukupno po 5.Pre nego što pogledaju svoje karte,igrači su dužni uplatiti po 1 žeton na sredinu stola.On se naziva Čip,a svi koji se tokom igre nađu kao Ulog na stolu,nazivaju se Pot.
  KLAĐENJE : Pošto svako pogleda svoje karte,započinje I kolo Klađenja.Prvi se izjašnjava levi igrač od delitelja,a zatim dalje u krug.Samo Izjašnjavanje,zatim Zamena jednog broja karata,a na kraju i pokazivanje kombinacija,uvek se izvodi po redu,u levu stranu.
  Tokom I-og kruga klađenja,svako postupa na jedan,od sledećih načina:
  a) Odbacuje svoje karte,sa ćime ostalima saopštava,da on ne želi učestvovati u tom deljenju,
  b) Govori:“Dalje“ i na taj način prepušta ostalima da odlučuju o visini Uloga,
  c) Uplaćuje u Pot određenu količinu žetona,sa čime je klađenje „Otvoreno“.U daljem toku,svako mora uložiti,najmanje toliko,da bi ostao u konkurenciji.
  d) Pri uplati predhodnog Uloga,svako može još i povisiti.Svi ostali,u daljem toku klađenja,moraju doplatiti povišenje.Takođe,i pri svakoj doplati,postoji mogućnost novog povišavanja,pa zatim sledi nova doplata itd.
  Isti igrač ne može dva puta za redom povisiti sumu.Tek posle eventualnog nečijeg povećanja,isti igrač pri doplati,može povisiti ponovo.
  Igrači,koji su uplatili sva povišenja i na taj način stekli pravo da nastave igru,pristupaju zameni jednog broja svojih karata-Svako može da menja jednu,do četiri karta,a naravno,ne mora ni jednu.Nepotrebne karte iz ruku se odbacuju licem na dole,tako da ih protivnici ne vide,a svako dobija,isto toliko novih od delitelja.U slučaju da se neko odluči da ne menja ni jednu kartu, govori:„Serva“,a ako menja maksimalnih 4,kaže se:„Tri pa jedna“.U drugom slučaju,delitelj pomenutom igraču,kada dođe na red,deli najpre 3 karte,a kada i svima ostalima u levo podeli zamene,istom igraču daje još jednu.U slučaju, da posle njega nema kome da deli,pre nego što mu da četvrtu,jednu odbacuje na stranu.
  Pošto su svi zamenili svoje karte,nastupa II kolo klađenja.Ponovo se kao prvi izjašnjava, levi igrač od delitelja,a u slučaju da je on odustao tokom I-og kruga,onda sledeći levi do njega.Svi imaju identične mogućnosti,kao i u I-om kruguasiraju,uplaćuju,doplaćuju,ili odustaju.
  Igrač,koji tokom klađenja odustane od dalje igre,sve svoje do taka uplaćene žetone ostavlja u Potu.Sa stola žetone jedino uzima pobednik deljenja.
  Tokom klađenja,svi se moraju pridržavati dva osnovna načela:
  -Igrač može povisiti,samo prilikom uplate predhodnog Uloga,ili povišenja,
  -Igrač,kome niko ne odgovori na poslednje povišenje,osvaja sve žetone iz Pota,bez pokazivanja svojih karata.
  Sve odbačene karte tokom igre,leže na stolu zatvoreno i niko ih ne sme gledati do kraja igre.
  ODREĐIVANJE POBEDNIKA :U ovoj igri je pobednik igrač,koji ima formiranu najjaču Pokersku Kombinaciju.Standardne Pokerske Kombinacije,poređane po jačini, su:
  1) Fleš – Rojal je najjača Kombinacija i sastoji se iz neprekidnog Niza,od Desetke,do Keca u istoj boji.Pošto su boje u Pokeru ravnopravne,u slučaju pojave dve ovakve kombinacije, Pot se deli na pola

  2) Kenta u boji je bilo koji neprekidan Niz karata Kenta iste boje.U slučaju više ovakvih Kombinacija,upoređuju se najjače karte u Nizu.

  3) Poker ,ili Četiri Iste je kombinacija,čiji naziv govori sve.Najjači je „Poker Kečeva“, pa dalje sledi „Poker Kraljeva“,“Poker Dama“ itd.

  4) Ful je Kombinacija ,od po 3 i 2 iste karte.Njegovu jačinu,kao i naziv, određuju karte,kojih ima tri.Tako imamo,“Ful Kraljeva“,što znači,da se sastoji iz 3 Kralja i dve bilo koje,međusobno jednake karte.“Ful Dama“ sadrži 3 Dame itd.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm 2. #2
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: POKER -Više od igre

  Ful,sastavljen od 3 Keca i 2 Kralja,naziva se Max-Ful ,a od 3 Kralja i 2 Keca ,Kontra-Ful .Ovo su ipak samo lokalni nazivi i ne mogu se svrstati u međunarodnu terminologiju.
  Za Max-Ful se može reči, da je najjača kombinacija ove vrste,ali se to isto može tvrditi i za Kontra-Ful.Ova tvrdnja proizlazi iz činjenice,da prisustvo 2 Keca u „Kontrašu“,i teorijski isključuje mogućnost pojave Max-Fula kod nekog od protivnika.
  5) Boja je kombinacije,sastavljena od 5,bilo kojih karata iste boje.U slučaju više ovakvih kombinacija u istom deljenju,upoređuju se najjače karte u njima.Ako su one jednake,dalje se sravnjavaju druge po jačini.

  6) Kenta je neprekidan Niz od 5 karata,bez obzira na njihovu boju.

  7) Triling je kombinacija,sastavljena od 3 iste karte i dve bilo koje, različite. Najjači je „Triling Kečeva“.

  8) Dva Para je kombinacija,koja se sastoji od,2 puta,po 2 iste karte,a peta može biti bilo koja.Pri poređenju sa drugih „Dva Para“,koriste se rangovi jačih parova iz kombinacija. Ako igrač ima 2 Žandara i 2 Devetke,kaže se da poseduje „Dva Para Žandara“.Ako još neki protivnik ima „Dva Para Žandara“,onda se upoređuju jačine drugih Parova.U slučaju da se i one poklapaju,presudna je jačina pete karte.

  Najjača Dva Para su ona,koja su sastavljena od 2 Keca i 2Kralja,a ona se u slobodnom žargonu naziva Beton.
  9) Par je kombinacija,gde igrač u svom listu ima samo 2 karte istog ranga.Ovo je vrlo slaba kombinacija,ali je najinteresantnija zbog toga,što se prema statistici,upravo sa njom nose i najveći Ulozi.

  10) Daska je definitivno najslabija Pokerska Kombinacija.Sve karte su međusobno različite po rangu,nisu istih boja,niti su u nizu.Pri poređenju dvaju Dasaka,gledaju se najjače karte u kombinaciji.Ako su one jednake,onda sledeće po jačini itd.  ILUSTRACIJA POSTUPKA KLAĐENJA

  Najpre je na slici prikazan postupak u I-om krugu klađenja:

  Posle I-og kruga klađenja,u konkurencji su ostali igrači A,C i D.Pošto su D i A u drugom krugu samo platili,bez povišenja,na njega nije imao pravo ni igrač C,čak i da je to želeo. Da je kojim slučajem, igrači A,ili D povisili,C bi bio u prilici,da tokom doplate tog povošenja, ponovo povisi ako želi.Igrači B i E su odustali od dalje igre.
  Posle izmene karata,II krug klađenja bi izgledao ovako:
  U procesu klađenja učestvuju samo igrači A,C i D.Kao što se može videti sa slike,A je posle uplate iznosa od 20 žetona odustao,a C i D su ostali u konkurenciji.Dalje se pristupa upoređivanju njihovih kombinacija,ili se ide u treći krug klađenja,što zavisi od vrste Pokera.
  Pobednik je igrač,koji je ostao u konkurenciji,a ima najjaču kombinaciju u rukama.On nosi sve žetone iz Pota.
  UVRTANJE : Izraz „Poker na Uvrtanje“ se kod nas odomaćio,baš kao i sama varijanta klađenja,„Na Uvrtanje“.On je najpoznatiji oblik Pokera na ovim prostorima.Igra i postupak klađenja je identičan,već opisanoj varijanti.Jedino dodatno ograničenje je,da se Ulog ne može podizati proizvoljno,već po određenim pravilima.
  Klađenje se vrši samo posle zamene karata.Redosled i postupak uplata je identičan opisanoj varijanti,ali igrači ovde mogu ponuditi sledeća povišenja: „Pot“, „Repot“, „3 puta“, „9 puta“ , „27 puta“ itd.
  Ponuda „Pot“ označava,da igrač predlaše igru za već postojeće žetone,bez novog ulaganja.„Repot“ znači,da igrač ulaže onoliko žetona,koliko se trenutno u Potu već nalazi. „Tri puta“ znači,da se predlaže ulaganje u visini trostruke vrednosti početnog Pota.Svaka sledeća ponuda se dobija,množenjem predhodne,sa 3.
  Ako na primer u igri učestvuju 4 igrača,početna vrednost Pota su 4 žetona,a dalje uplate,redom:4,12,36,108 itd.Sa 36 žetona,igrač može povisiti samo na 108,a nikako na neku međuvrednost.
  U Pokeru na Uvrtanje,prvo kolo klađenja se preskače,ali se zato često praktikuje Otvor na Neviđeno.Naime,bilo koji igrač,pre nego što vidi svoje karte,može udvostručiti ČIP.Ostali,tek kada pogledaju šta su dobili,odlučuju,da li će doplatiti i nastaviti igru,ili odustati i izgubiti samo početni Ulog.
  Očigledno je,da se za Poker na Uvrtanje ne može reći da je nova igra,već je to standardni Poker sa jednim kolom Klađenja.Ulog se uvek povećava po 3 puta,ali postoje varijante, gde se ta povišenja vrše 2 puta,5 puta,ili sa nekim drugim množiocem.
  Osim ovog osnovnog oblika,postoje još neke varijante Visokog Zatvorenog Zamenskog Pokera sa 5 karata.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 3. #3
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: POKER -Više od igre

  Poker na Stalni Otvor


  Kod nas je ovo,jedna od dve najpopularnije varijante Pokera.U njoj igrači tokom igre, dobijaju i neke dodatne informacije o jačini protivničkih karata,ali BLEF i dalje ostaje glavno oružje.
  U Pokeru na Stalni Otvor,klađenje može da započen samo onaj,ko ima Uslov za to, odnosno,ko ima „Otvor“.Najmanji Uslov su „Par Žandara“,ali se igrači mogu dogovoriti,da on bude i nešto niži,npr, „Par Dvojki“.Kada igrač,koji ima „Otvor“,započne Klađenje,ostali mogu da prate,bez obzira šta imaju u svojim kartama.Ako prvi igrač na potezu nema Otvor,on prepušta sledećem igraču mogućnost da započne klađenje,govoreći:“Nemam Otvor“.Igrač,koji ima Uslov, ulaže određeni broj žetona,pa se nastavlja,kao i u standardnoj varijanti.
  U ovom Pokeru,klađenje se vrši, pre i posle zamene karata.
  Ako niko od igrača nema Otvor,karte se mešaju,a deli sledeći levi igrač.Pored već postojećih žetona u Potu,svi ponovo uplaćuju Čip.Ako se ponovi identična situacija,sledi nova uplata Čipa,karte se mešaju i deli sledeći.Na taj način se postupa,sve dok neko ne dobije potreban Uslov za Otvor,pri čemu se Pot uvek povećava za još jednu vrednost uplate.
  Ako se dogodi,da igrač koji Otvori klađenje,tokom njega eliminiše sve svoje protivnike,on ne može odmah uzeti žetone,već je najpre obavezan pokazati „Otvor“,zahvaljujući kome je i otpočeo klađenje.Tek posle toga,uzima sadržaj Pota.
  Ako igrač ne može pokazati „Otvor“,on gubi,bez obzira na jačinu kombinacije koju poseduje.
  Npr,ako igrač koji je Otvorio,posle II kruga klađenja pobedi i pokaže „Kentu“,a pri tome je menjao 3 karte,znači,da je ostavio 2 različite u ruci.One ne mogu predstavljati njegov Uslov za Otvor.U slučaju da isti igrač pokaže kombinaciju koja u sebi sadrži Par Žandara ili više,uzima žetone iz Pota.Čak i da je Otvorio bez Uslova,protivnici za to nemaju dokaz.
  Tokom Zamene,igrač koji je Otvorio klađenje,ne sme odbacivanjem karata pokvariti svoj Uslov za Otvor.
  Međutim,Poker ne bi imao svoj renome i ugled,da ne postoji „blef“ i „reskir“.Tako se događa,da igrač Otvori i bez Uslova,u nadi da će ga tokom zamene dobiti.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 4. #4
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: POKER -Više od igre

  Poker sa Otvorom „Na Slepo“


  Igra je standardna,a jedina razlika se pojavljuje na samom početku deljenja.Neposredno posle uplate Čipa,igrači prelaze na Klađenje na Neviđeno.Pri tome,neki će odustati zbog previsokog Uloga,i pre nego što pogledaju svoje karte.Samo oni,koji uplate sva povišenja, uzimaju karte u ruke.
  Sledi „zamena“,„klađenje“ i „upoređivanje kombinacija“(ako ostane više njih u konkurenciji).
  U „Klađenju na Neviđeno“,postupak je identičan standardnom.Svako može odustati, povisiti,ili prosto uplatiti predhodnu ponudu.
  Posle zamene karata,sledi standardna igra,odnosno,ponovno Klađenje.
  Poker na Slepo se vrlo često izvodi sa 3 kola klađenja.Naime,posle prvog,čim igrači dobiju i pogledaju svoje karte,sledi još jedno.Tek posle ovog drugog,sledi zamena karata.Kod nas je ovaj način igre po malo neuobičajen,pošto se Pot uveličava do neverovatnih vrednosti.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 5. #5
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: POKER -Više od igre

  Poker sa Džokerima


  Ovo je varijanta klasičnog Pokera,gde se špilu pridodaju 2,do 3 Džokera.Pošto oni menjaju svaku drugu kartu,ovde se pojavljuju dve nove Kombinacije:“Pet Istih“ i „Boja sa 2 Keca“ .
  Pet Istih je kombinacija,sastavljana od 4 karte istog ranga i jednog Džokera.Kako je rečeno,on menja svaku kartu,a ovde se podrazumeva da predstavlja petu,identičnu sa ostale četiri.Tako dolazimo do najjače moguće kombinacije,koja u standardnom Pokeru i ne postoji.U konkurenciji više „Pet Istih“,najjači su „Pet Kečeva“
  Boja sa 2 Keca je druga nestandardna kobinacija,koja se pojavljuje uvođenjem Džokera u igru.Ona se sastoji od 4 karte iste boje,među kojima je obavezno i Kec,a kao peta se pjavljuje Džoker.On se tretira kao drugi Kec u istoj boji.Kako se „Boje“ međusobno upoređuju po najjačoj karti,kao takva se ovde pojavljuje Kec,ali je i druga Kec,što je u standardnoj „Boji“ to nemoguće.Tako se ova kombinacija tretira jačom od Boje,ali je ipak slabija od Fula.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 6. #6
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: POKER -Više od igre

  Progresivni Poker


  Ovo je varijanta „Pokera na Stalni Otvor“,gde se Uslov za Otvaranje klađenja menja,od deljenja,do deljenja.U prvom,Uslov za Otvor su „Par Žandara“.U slučaju da niko ne Otvori,karte se mešaju i dele ponovo,ali su sada za početak klađenja neophodne bar 2 Dame.Ako je deljenje ponovo neuspešno (niko ne otvori klađenje),Uslov su „Par Kraljeva“,a u četvrtom,“Par Kečeva“. U petom za redom deljenju,Uslov za Otvor se ponovo vraća na „Par Žandara“.
  Čim neko otvori klađenje,sledi igra,a u sledećem deljenju je važeći početni Uslov,od „Par Žandara“.
  Igrači se mogu dogovoriti,da početni uslov bude manji,ili veći od „Par Žandara“.
  Pošto se pre svakog deljenja vrši uplata Čipa,Pot se ovde do početka klađenja može višestruko povećati.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 7. #7
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: POKER -Više od igre

  Kanadski Poker


  U Kanadskom Pokeru,jedan Par nije dovoljan za Otvor,pa makar bio u pitanju i Par Kečeva.Između jednog i dva Para,ovde se pojavljuju dve kombinacije:“Četiri od Boje“ i „Četiri od Kente“.Svaka od njih može biti sa Parom,ili bez.Kombinacija sa Parom je,kada peta karta ima isti rang,sa jednom od predhodne četiri.Naravno,sam naziv govori,da se radi o kombinacijama, gde se pojavljuju 4 karte u istoj boji,ili po redosledu svojih rangova.

  Četiri od Boje sa Parom

  Četiri od Boje

  Četiri od Kente sa Parom

  Četiri od Kente
  U Kanadskom Pokeru,redosled kombinacija poređanih po jačini,počev od najslabije:
  -Daska (najslabija kombinacija),
  -Par,
  -Četiri od Kente,
  -Četiri od Kente sa Parom,
  -Četiri od Boje,
  -Četiri od Boje sa Parom,
  -Dva Para,
  -Triling,
  i dalje u standardnom neizmenjenom redosledu.
  Igra se na Stalni Otvor,gde je najmanji Uslov,„Četiri od Kente“.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 8. #8
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: POKER -Više od igre

  Poker „Petice i Desetke“


  U ovoj varijanti Pokera,sve Petice i Desetke preuzimaju ulogu Džokera i menjaju svaku drugu kartu.Igra se „Poker na Stalni Otvor“,a Uslov je,da igrač ima po jednu Peticu i Desetku.Obavezno je prisustvo obe ove karte,pa ako se kod nekog nađu 2,ili više Petica,bez Destki,on nije isunjen.Važi naravno i obrnuto.
  Kada neko otvori klađenje,igra se po pravilima „Pokera sa Džokerima“
  Do neophodnog uslova,ovde najčešće prolazi i po nekoliko deljenja.Posledica toga je, da se po pravilu igra u ekstremno velike Uloge,što je i glavna karakteristika ove igre.Druga značajna njegova osobina je,da kada se otvori,Pot se najčešće osvaja sa vrlo visokim kombinacijama,jer sam otvarač ima u ruci 2 „divljaka“,koja menjaju svaku drugu kartu.  La Vida


  Ovo je Meksička varijanta Pokera sa Džokerima,a koristi se standardni špil od 52 karte, plus 2 Džokera.
  Najpre se uplaćuje Čip,po 1 žeton.Sledi deljenje,klađenje,izmena karata,druga etapa Klađenja i upoređivanje Kombinacija.U ovom deljenju,„Divljaci“ su samo Džokeri.
  Sledi II deljenje,u kome je Čip 2 žetona,a „divljaci“ su Džokeri i Dvojke.
  U III deljenju,Čip se penje na 3 žetona,a kao „divlajci“ se pojavljuju Džokeri i Trojke.
  U XI deljenju,kao „divljaci se pored Džokera,pojavljuju i Žandari,u XII-om Dame,u XIII-om deljenju Kraljevi,u XIV-om Kečevi,dok Čipovi iznose 11,12,13,odnosno 14 žetona.
  U XV-om deljenju,Čip se penje na 15 Žetona,a ponovo se igra samo sa Džokerima,kao „Divljacima“.  Dvostruki Poker


  Ovo je varijanta Pokera,gde igrač nosi Pot,tek posle svoje druge pobede.
  To praktično znači,da posle prvog deljenja,Pot obavezno ostaje na stolu.Teorijska mogućnost nošenja se pojavljuje,tek posle drugog deljenja i to,ako isti igrač pobedi u oba.
  Primer: U I-om deljenju,pobeđuje igrač A,u II-om,igrač D,u III-em igrač B.Pri tome, Pot se nalazi na stolu.U svakom deljenju,igrači uplaćuju Čip i klade se kao i u klasičnom Pokeru,nevezano od tekuće sume u Potu.Ako npr,u IV-om deljenju pobedi igrač B,on nosi ceo Pot.
  Posle osvajanja Pota,kreće se iz početka,a po jedna pobeda igrača A i D iz prvog dela igre ne važe.
  Uvrtanje je ovde skoro nemoguće igrati,zbog pojave abnormalnih veličina uloga.Čak šta više,i u standardnoj igri se uvećanja tokom klađenja limitiraju.


  3 – 2 - 1


  Igrači najpre ulažu Čip,a zatim delitelj deli po sistemu 3-2-1,svakome po 6 karata.Sledi klađenje uz napomenu,da je jedna dodeljena karta svakome igraču „Divlja“,a takođe i sve ostale njenog ranga.Dodeljene karte se drže,svaka grupa zasebno i daju se zatvoreno.Pošto svako najpre pogleda sve svoje karte,sledi „Klađenje“.
  Svako zatim menja paket od 3,2,ili jednu kartu koja je Divlja.Ponovo se odvija još jedan krug „Klađenja“,a zatim igrači otkrivaju svoje Divljake.
  Svako ko je ostao u konkurenciji,od preostalih svojih 5 karata,jednu odbacuje,a ostale 4 pridružuje petoj,divljoj.


  Min-Di,Haj-Di


  Deli se po 5 karata,a posle „Klađenja“,sledi i zamena.
  U ovom Pokeru,„divljaci“ su Kečevi,Dvojke i Trojke,ali kako kome.
  Naime,da bi neka od spomenutih karata bila „divljak“,igrač mora imati kartu,čija se vrednost nalazi na suprotnoj strani Igraće Kocke,tačnije,koja sa pomenutom kartom čini zbir 7. Tako,ako igrač poseduje Šesticu,za njega su svi Kečevi divlji,a ako ima Peticu, „divlje“ su Dvojke (Četvorka pretvara Trojke u „divljake“).Ako igrač ima npr, Peticu i Šesticu,divljaci su Dvojke i Kečevi.Međutim,to mu ne znači previše,pošto mora zadržati Peticu i Šesticu.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 9. #9
  Elita kalis (avatar)
  Učlanjen
  04.11.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Pamplemousses
  Poruke
  15.973
  Reputaciona moć
  219

  Podrazumevano Re: POKER -Više od igre

  poker ?

 10. #10
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: POKER -Više od igre

  HAZARDNE IGRE  Hazardne igre,kojima se bavi ovo poglavlje,iskreno rečeno su, prvenstveno namenjene kocki.Kao takve,one se s pravom smatraju porokom,a tokom istorije su ometale razvoj ostalih igara sa kartama.Savremene prilike,čak i njih počinju tretirati na drugačiji način.Pojavom Automata,uloga novca u kartanju se umanjuje nekoliko puta.Onima,kojima je isključivo stalo do novca,za Aparatom će mnogo brže i jednostavnije umanjiti,ili uvećati svoj konto,tako da klasičan oblik kartanja u novac,postaje retkost i kuriozitet.Pojedine igre iz ovog poglavlja,mogu se sresti u legendarnim filmovima i TV-seerijama,gde ih najčešće upražnjavaju glavni junaci,što je neke od njih i održalo na sceni.Nekima je upoznavanje sa njima prava poslastica,pa i ako i ne pomišljaju na kocku i hazard.Igrajući ih,neki oponašaju svoje idole,a mogu doživeti i trenutke izvanredne opuštenosti i zabave,bez preteranog intelektualnog angažovanja.
  Da bi se zaista doživele kao zabava i razonoda,u igri se koriste žetoni,koji simuliraju pravi novac.U nedostatku originalnog kompleta žetona,mogu poslužiti palidrvca,zrnca kafe,pasulja,kamenčići i tome slično.Najčešće svako startuje sa jednakim brojem žetona.Partija traje,dok svi oni ne pređu u ruke jednog igrača,ali se po nekada igra,dok prvi ne ostane bez njih.U tom slučaju,pobednik je igrač,koji ih trenutno ima najviše.U ovim igrama,partija se često i vremenski ograničava.
  Kao i svaki porok,tako su i igre ovog poglavlja rasprostranjene po celom Svetu. Najčešće se igraju sa standardnim špilovima od 52 karte,koji se po nekada skraćuju,ili produžavaju,a često im se pridodaju i Džokeri.
  Pre početka deljenja,igrači postavljaju određenu količinu žetona na sredinu stola,a od njih se formira tzv, „Pot“ ,ali se po nekad od ovog pravila i odustaje,odnosno,isplata između igrača se vrši na drugačije načine.
  Cilj ovih igara je,formirati što jaču Kombinaciju u rukama,a klasična igra na štihove najčešće izostaje.Najjača Kombinacija donosi žetone iz Pota.Pod pojmom „kombinacija“,ne podrazumevaju se uvek Pokerske Kombinacije,već je to ponekad najveći zbir,najbliži skor nekom broju i sl,što zavisi od vrste igre.
  Zajednička karakteristika igara ovog poglavlja je,da se često aktivno koristi samo jedan manji broj karata špila (delitelj deli po 2,3 karte).Upravo zbog toga,sreća često ima presudan uticaj na ishod igre.Jedan od ciljeva iskusnih kockara je,privući što veći broj naivnih žrtava, a to se uz složena pravila ne može ostvariti.Ipak,na krajnji ishod partije utiče i neka „četvrta“ dimenzija,a nikako samo sreća,kako to izgleda na prvi pogled.Tako iskusniji igrači skoro redovno pobeđuju,a početnicima pripada samo po neki sitniji trijumf u pojedinom deljenju.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 11. #11
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: POKER -Više od igre

  A J N C


  Ajnc je vrlo stara hazardna igra,a iz njenog naziva je potpuno jasno,da poreklo vodi iz Nemačke.Kod nas je punih 100-tinak godina,bila najpopularnija igra ove vrste.Sa pojavom Automata,rejting joj drastično opada,kao i svim ostalim hazardnim igrama.Ipak,kod nas je po pitanju Ajnca došlo do prekretnice,sa pojavom Vestern filmova,kada se ova igra počinje smatrati staromodnom,a kod mladih je,skoro u potpunosti zamenjuje Poker.Zbog svoje ogromne popularnosti,koju je imao u prošlosti,novije generacije se sa Ajncom često upoznaju preko svojih očeva i dedova,a po nekada ga i odigraju.
  KARTE : Koristi se skraćeni špil od 32 karte.Boje nemaju značaja,a brojne vrednosti karata su : Kec 11,Desetka 10,Kralj 4,Dama 3,Žandar 2,a Devetka,Osmica i Sedmica,vrede 9,8, odnosno 7 bodova,koliko na kojoj i piše.
  BROJ IGRAČA i DELJENJE : U Ajncu učestvuju 2,do 5 igrača.Pred početak partije se najpre izvodi žrebanje.Svako izvlači po jednu kartu iz špila,a onaj ko izvuče najveću,postaje Delitelj,odnosno,kako se u mnogim Hazardim igrama naziva „Bankar“ .
  Bankar igra sam protiv svih i kaže se,da „Drži Banku“.Pre početka deljenja,samo on ulaže žetone u Pot i to,prema svom nahođenju,a najmanje ih mora biti,dva puta više od broja igrača.Na toj „funkciji“ ostaje,sve dok sam ne odluči da povuče Banku,ili dok mu je neko od protivnika ne „razbije“,odnosno,odnese sve žetone iz nje.Posle toga,ulogu novog Bankara preuzima sledeći desni igrač,pošto se i sama igra odvija u desnu stranu.
  Karte preseca levi igrač.Delitelj najpre donju kartu postavlja odozgo,licem na gore. Tokom čitave igre,on drži špil u rukama i uvek deli odozdo,po čemu je Ajnc i prepoznatljiv, ali i podložan obmanama i špekulacijama.
  TOK IGRE : Delitalj svima daje po jednu kartu,a na kraju jednu uzima i za sebe.Još jednom moramo naglasiti,karte se daju odozdo i to tako,da ih ostali učesnici u igri ne vide.
  Zatim se izvodi Klađenje,koje se ovde svodi na prosto izjašnjavanje igrača,za koliko žetona iz Banke će ko igrati.Igrač,koji pobedi Bankara,toliko ih uzima,a u slučaju svog poraza, isto toliko u nju uplaćuje.
  Cilj svakog igrača je,da sa kartama u ruci formira ZBIR 21,ili da mu se što više približi.U slučaju da ostvari tačno 21,on to odmah objavljuje govoreći „Ajnc“.Pri tome,uzima onoliko žetona iz Banke,za koliko se odlučio da igra.
  Pošto svi igrači dobiju po jednu kartu i izjasne sa za koliko igraju,delitalj prvom desnom igraču daje još jednu kartu odozdo.Na vrhu špila se nalazi otvorena karta iz sečenja,tako da je ta strana špila,sa njom trajno zablokirana.Desni igrač posle dobijene druge karte,govori „Dosta“ ,ili „Još“,pa mu delitelj u drugom slučaju dodeljuje još jednu.Svako može zahtevati proizvoljan broj karata.
  Primer :
  Igrač je kao prvu kartu dobio Desetku,a zatim mu delitelj daje Sedmicu.Pošto ima zbir 17,ako traži još jednu,odgovarala bi mu samo Slika. U slučaju Kralja,njegov zbir bi bio 21 i on bi odmah spustio karte i uzeo žetone iz Pota.Međutim,ako dobije npr, Sedmicu,njegov zbir je 24,pa se kaže da je „Tropa“ .On odmah uplaćuje sumu za koju se kladio i odbacuje svoje karte.I najzad, u slučaju da igrač dobije npr,Žandara,zbir je 19,pa će najverovatnije na tome i ostati.To je i najčešći slučaj,da se igrač zaustavi na manjoj vrednosti od 21 i čeka ishod igre delitelja.
  Kada završi sa prvim,Bankar prelazi na drugog igrača,a situacija je identična. Pošto svima podeli,koliko ko želi,igrač na kraju uzima i karte za sebe.On takođe računa zbir sa svojom prvom kartom,a takođe kao i svi,sam odlučuje,koliko će ih vući i kada će se zaustaviti.
  Ako Bankar npr,ostvari zbir 19,svi koji imaju isto toliko i manje,uplaćuju iznos za koji su se kladili.Sa druge strane,oni koji imaju veći zbir,uzimaju iz Pota iznos svoje opklade.
  U slučaju da je delitelj „Ajnc“,svi koji su još uvek u konkurenciji,uplaćuju iznos za koji su se kladili,ne računajući one,koji su već ranije otpali,odnosno ostvarili Ajnc i uzeli svoje opklade.
  Ako je delitelj Tropa,svi preostali igrači uzimaju iznos,za koji su igrali.
  U ovoj igri postoje još neka pravila,bez kojih se ona ne može izvoditi:
  1) Ako se tokom kupovine kod nekoga pojavi zbir 14,on ga pokazuje,odbacuje karte,a od delitelja dobija odmah 2 nove i nastavlja igru.
  2) Ako se dogodi,da prilikom izjašnjavanja o visini uloga,prvi,ili prva dva igraju za ceo izmos u Banci,Bankar najpre igra protiv njih,a ostali čekaju ishod tog duela.Oni za sada čuvaju svoje prve dobijene karte,ali se ne izjašnjavaju o visini uloga.Ako Bankar pobedi u predhodnom duelu,uzima sebi novu prvu kartu,pa nastavlja igru protiv ostalih.Oni se tek sada opredeljuju za sumu,na koju će se kladiti.
  U slučaju da prvi igrač (prva dvojica) „Razbije“ Banku,odnosno uzme ceo njen sadržaj,sve karte se mešaju,a sledeći desni igrač postaje novi Bankar.
  3) Delitelj može samo pod sledećim uslovima povući žetone iz Banke:
  -u njoj obavezno mora biti,bar za jedan žeton više,od dvostrukog iznosa sa početka partije,
  -kao prvu svoju kartu,Bankar mora dobiti Kralja, ili Sedicu..
  Ako su oba ova uslova ispunjena,partija se prekida,a Bankar uzima ceo sadržaj Banke. Karte se skupljaju i predaju sledećem desnom igraču,koji najpre sa svojim žetonima formira Banku,a zatim deli.
  4) Ako neko,kao svoje prve dve karte dobije Kečeve,iako je njihov zbir 22,ipak se priznaju kao „Ajnc“ i to se u ovom slučaju naziva „Suvi Ajnc“.
  5)Ako je karta koja se postavlja na vrh špila Kec,a Bankar kao svoju prvu kartu dobije takođe Keca,jedino u tom slučaju,on može uzeti i gornju kartu sa špila i formirati „Suvi Ajnc“.
  6) Ako Bankar,kao prvu kartu dobije Kralja ,ili Sedmicu,on je može pokazati i odbaciti sa strane,a sebi uzeti sledeću.Međutim,za razliku od ostalih,on ne može menjati karte,ako mu se pojavi zbir 14.
  7) Ako u Banci ima više od polovine početne sume,a prva karta ,koja se okreće na špil je Kralj ili Sedmica,Bankar može povući Banku,kao da je pomenutu kartu sam dobio.
  Posle odigranog deljenja,Bankar može nastaviti da deli za sledeće iz ostatka.Kada ponestane karata,karte se sve skupljaju (osim one kod igrača),mešaju,seku,prva izbacuje na vrh špila,a igra se zatim nastavlja,kao da se nije ni prekidala.
  O trajanju same partije,najbolje je da se igrači dogovore pre početka.Igra se može vremenski ograničiti,ili se igra,dok neko ne ostane bez žetona.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 12. #12
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: POKER -Više od igre

  17 i 4


  Igra „17 i 4“ je originalna nemačka varijanta Ajnca.Koristi se špil od 32 karte,gde Kec vredi 11 bodova,Kralj 2 boda,a Dama i Žandar,po 1 bod.Ostale karte se računaju,prama svojim brojnim vrednostima.
  „Bankar“ igra sam protiv svih i za tu priliku,pre početka deljenja uplaćuje u „Banku“ 20,do 30 žetona.Karte se mešaju,seku,a zatim započinje deljenje,u kome Bankar svakome daje po jednu kartu.Na kraju uzima jednu i sebi,koju ne gledajući,spoušta ispred sebe na sto.
  Svaki igrač ulaže svoj ulog,a ukupan broj žetona ne sme prelaziti njihov broj u Banci.Svi se redom u krug izjašnjavaju,koliko ko ulaže,a to prvi čini,desni igrač od Bankara. Ako se neko odluči da igra za veći ulog,mora voditi računa,da svakom igraču iza sebe,mora ostaviti bar po jedan žeton slobodan.Igrač svoje žetone ne ulaže direktno u Pot,već ih najpre postavlja ispred sebe na sto.U slučaju da izgubi,on ih dotura u Pot,a ako pobedi,uzima ih obratno,a pri tome i još toliko iz Banke.
  Bankar prvo daje karte svom desnom susedu i to onoliko,koliko ih ovaj želi.Cilj igre je identičan Ajncu,da se ostvari zbir,što bliži broju 21.
  Ako igrač uzme ukupno 3,ili više karata i pri tome premaši 21,on je izgubio to deljenje. Ne pokazujući svoje karte ostalima,odbacuje ih na stranu i ubacuje svoje žetone u Pot.
  Ako igrač misli da je dovoljno blizak broju 21 i ne želi da reskira,govori „Dosta“,a Bankar na isti način deli karte sledećem igraču.
  Kada neko od igrača ostvari zbir 21,on to objavljuje,ali za razliku od Ajnca,on ne uzima odmah nagradu iz Banke,već čeka do daljnjeg i zadržava karte u rukama.
  Pošto svima podeli zahtevani broj karata,Bankar najpre svoju prvu otkriva,a zatim uzima sebi dalje sa Ostatka.I njegov cilj je identičan ostalima,biti što bliže 21,ali ga ni u kom slučaju ne premašiti.
  U slučaju da Bankar ipak premaši 21,svima koji su se zaustavili na nižem zbiru,isplaćuje njihove uloge,a igračima koji su ostvarili tačno 21,dvostruke uloge.
  Ako se Bankar zaustavi na manjem broju od 21,svima koji imaju više od njega,isplaćuje uloge,a onima koji imaju tačan broj,njihove dvostuke uloge.Od ostalih uzima uložene žetone.
  Ako Bankar ostvari tačno 21,od protivnika,koji su takođe objavili 21,prosto uzima Uloge,a od ostalih,dvostruke Uloge.Ako taj svoj zbir ostvari sa samo 2 karte,od svih uzima dvostruko od uobičajenog,uključujući sada i one,koji su prešli zbir 21 i već uložili svoje žetone u Banku.Oni moraju doplatiti još toliko.
  Za sve igrače važi,da su 2 Keca dobitna kombinacija,a igrač koji ih poseduje,objavljuje zbir 21.Međutim,ako se oni nađu kod delitelja,njegov dobitak se još jednom udvaja.Pošto je pri tome zbir ostvaren sa samo 2 karte,igrači Bankaru plaćaju četvorostruko.
  Posle svakog deljenja,Bankar se menja redom u krug,a ceo postupak se ponavlja.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 13. #13
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: POKER -Više od igre

  Blek Džek

  Blek Džek je Američka varijanta Ajnca,a svoju ogromnu popularnost postiže u Kazinima,gde je po zastupljenosti ravnopravna Pokeru.Koristi se standardni špil od 52 karte,u kome Kec vredi 1 bod,Slike i Desetke,po 10 bodova,a ostale,prema svojim brojnim vrednostima. Delitelj je u Blek Džeku praktično „Bankar“,a u „kućnim“ partijama se menja svakih 5,do 10 deljenja,prema utvrđenom dogovoru.
  TOK IGRE : „Bankar“ svakome deli po jednu kartu,naravno i sebi.Osnovni cilj je, kao i u predhodne dve igre,ostvariti zbir karata,što bliži broju 21.
  Pošto igrači pogledaju dobijene karte,spuštaju ih ispred sebe na sto,licem na dole.Svako zatim,postavlja na svoju kartu,od 1,do 5 žetona,što predstavlja njegov Ulog u tom deljenju.
  Bankar dalje,ispred svakog igrača spušta po jednu otvorenu kartu.Igrači,koji ovom prilikom imaju zbir 21,to i objavljuju,govoreći „Blek Džek“.Pri tome,oni istovremeno otvaraju i svoje prve karte.U slučaju,da je Blek Džek na ovaj način formirao Bankar,dalja igra se u tom deljenju prekida.On od protivnika,koji takođe imaju Blek Džek,uzima Uloge,a od ostalih,po dvostruku vrednost njihovih uloga.
  Ako Bankar ovom prilikom nema zbir 21,igra se produžava.Najpre,igrači koji su objavili ovu kombinaciju,dobijaju od Banke dvostruki svoj Ulog.Ostali mogu zahtevati još karata,ili reći da im je „Dosta“.Delitelj deli redom,jednom po jednom igraču u desnu stranu.Kako ko kaže da mu je dosta,tako prelazi na sledećeg protivnika.Na kraju,uzima karte i za sebe.
  Blek Džek se odmah objavljuje,a isplata za njega je dvostruka,kao i u predhodnom krugu.Igrači,koji premaše 21,uplaćuju svoj Ulog u Banku i to,u dvostrukom iznosu.Ako zbir od 21 pređe delitelj,on svima isplaćuje dvostruke Uloge,a onima koji su prešli 21,njihove vraća.
  Ako se Bankar zaustavi na manjem zbiru od 21,svi igrači,koji su preostali u konkurenciji,otvaraju svoje karte.Svakome sa većim zbirom od njega,Bankar isplaćuje vrednost Uloga,a od ostalih uzima uložene žetone.
  Ako se kao prve 2 karte pojave dva Keca,tretiraju se kao Blek Džek.
  Postoje još neka pravila,koja ovoj igri daju dodatnu draž:
  -Igrač,koji u ruci ima 5 karata sa manjim zbirom od 21,kao nagradu,dobija svoj dvostruki Ulog,bez obzira na zbir Bankarovih karata.
  -Igrač sa 6 karata i zbirom manjim od 21,dobija od Bankara trostruki svoj Ulog.
  -Blek Džek od 3 Sedmice,utrostručava sve uloge u tom deljenju.
  -Ako igrač sa prve dve karte ima zbir 11,ima pravo udvostručiti svoj Ulog.
  -Ako igrač dobije prve dve karte,međusobno jednakih vrednosti,može ih razdvojiti i Uloge postaviti na obe,nezavisno.Nastavak igre sledi,kao da su u pitanju 2 igrača.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 14. #14
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: POKER -Više od igre

  M u n t e.


  Nekada davno,ova igra je kod nas bila jako popularna.I taman,kada su svi pomislili da je definitivno isčezla,ona se iznenada vraća na repertoar lokalnih kartaroša,igra se nekoliko meseci,a zatim se ponovo gubi.
  BROJ IGRAČA : Munte je igra,koja je predviđena za 2 igrača,ali u njoj skoro redovno učestvuju petoro,šestoro.Najpre igraju dvojica,jedan protiv drugog,a pobednik zatim odmerava snage sa trećim,pa onaj koji trijumfuje u tom duelu,sa četvrtim i tako redom u krug.. Pobednik iz predhodnog deljenja je uvek delitelj i igra protiv igrača,koji je sledeći na potezu. Pri tome,poštuje se desni smer igre i izmene partnera.
  KARTE : U Munti se koristi standardan špil,od 52 karte.Kec vredi 1 bod,Slike po 10 bodova,a ostale,prema svojim brojnim vrednostima.Boje namaju nikakvu ulogu u procesu igre.
  CILJ IGRE : Pobeđuje igrač,koji u svoim kartama ima zbir,što bliži broju 31. Zbir 31 je maksimalan i za onoga ko ga ostvari,kaže se da je „Munta“.On uzima žetone sa stola,meša karte,a zatim sam deli sledećem protivniku.
  Ako prvi igrač ostvari „Muntu“,drugi uopšte i ne igra.
  KLAĐENJE : Delitelj meša karte i spušta ih na sto.Protivnik ih seče,ali pre toga,ulaže određeni broj žetona na talon,npr,5.Delitelj pri tome,ima četiri različitih mogućnosti:
  1) I on postavlja isti broj žetona na sto,pa partija može da počne.
  2) Može zahtevati smanjenje uloga,i u tom slučaju govori: „Manje!“
  3) Zahteva povećanje,i u tom slučaju govori:„Više!“Običaj je,da se igrači pre igre dogovore o maksimalnom uvećanju.
  4) Delitelj može reći „Manje-Više!“ i daje na znanje protivniku,da prihvata bilo koji ponuđeni ulog.
  Pošto se izvrši uplata,igra može da počne.Ako delitelj nije bio zadovoljan povećanjem,ili smanjenjem broja žetona,on tada govori:„Za jedan!“ i u tom slučaju,ulog se svodi na 1 žeton.
  PRESECANJE KARATA : Nedelitelj seče i gornji presečeni deo odbacuje na stranu (one više ne učestvuju u igri).Zatim,ostatak ponovo preseca,pa gornji presečeni deo uzima sebi,a donji prepušta delitelju.Delovi se drže licem prama stolu,a svako sa svog uzima po 3 karte. Delitelj svoj deo zatim odbacuje,pa ni one više ne učestvuju u igri.Protivnik svoj ostatak karata okreće i postavlja na sto,licem na gore.
  Svako uzima u ruke svoje 3 karte,a nedelitelj još ima pravo i pogledati prvih nekoliko sa ofiranog dela.Pri tome,ne sme ih premeštati,niti pokazivati ostalima,a vraća ih na sto u istom poretku,u kome su i bile.Delitelju i ostalima za stolom,poznata je samo gornja karta.
  Pošto je pogledao i vratio ostatak na sto,nedelitelj ima dve mogućnosti:
  -da pređe na igru,
  -da predloži:„Da bacimo?“On sa tim predlaže novo deljenje,a u slučaju da ga delitelj prihvati,karte se mešaju i cela procedura se ponavlja.U slučaju da je taj predlog odbijen,prelazi se na igru.
  TOK IGRE : Cela igra se svodi samo na kupovinu nekoliko karata sa ostatka, obavezno po redosledu.
  Najpre nedelitelj vuče,kartu po kartu,vodeći računa,da ne pređe zbir 31.Ako pri tome ostvari tačno 31,govori :“Munta“,spušta krte na sto i uzima žetone iz Pota.U ovoj igri se 31 ne može ni preći,jer su karte okrenute licem na gore i svako vidi šta uzima.Kada shvati,da će sa sledećom premašiti 31,igrač je i ne uzima,već govori : „Meni je dosta“.
  Sada je red na delitelja da vuče,a kada se i on maksimalno približi Munti,obojica ofiraju karte.
  Žetone nosi igrač,koji ima veći zbir,a ako je on jednak,pobeda pripada delitelju. Pobednik meša ceo špil i deli sledećem desnom igraču i sebi.
  Sve vreme igre,ostali (u tom trenutku pasivni igrači) mogu ulagati na jednog ,ili drugog igrača.Pri tome,svako se nadmeće sa jednim,od dvojice aktivnih igrača u igri,a oni opet,opkladu mogu prihvatiti,ili odbiti.Npr,ako igraju igrači A i B,svi ostali koji ulažu na igrača A,igraju direktno protiv igrača B i obrnuto.Posmatrači se nikada ne mogu kladiti,jedan protiv drugog.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 15. #15
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: POKER -Više od igre

  B A K A R A


  Bakara je vrlo popularna Italijanska igra,koja je nastala,još u XV-om veku.Nešto kasnije se prenosi u Francusku,a odatle u ceo Svet.Nalazi se na repertoaru većine Kazina u Evropi i Svetu,a uveliko se proizvode i Automati za Bakaru,što joj je još više povećalo rejting.
  BROJ IGRAČA : Bakara je igra za 3 igrača.Ostali prisutni se mogu kladiti na nekog od aktivnih učesnika,ali su samo nemi posmatrači i ne smeju nikakvim gestom sugerisati šta da se igra.Događa se,da na ovaj način,učešće uzmu i po njih desetak.
  DELJENJE : Jedan od trojice igrač preuzima ulogu „Bankara“,a zadržava je,dok se ne izigraju sve karte špila.Pri tome,u jednom deljenju se deli iz ostatka,sve dok se on potpuno ne istroši.
  Smer igre je desni.
  Bankar uvek igra protiv dvojice protivnika,koji su opet,međusobno nezavisni i igraju svako za sebe.
  KARTE : Koristi se standardan špil od 52 karte,u kojima Kec vredi 1,Slike po 10,a ostale karte,prema svojim brojnim vrednostima.
  KLAĐENJE : Pre početka deljenja,Bankar ulaže na sredinu stola(u „Banku“) određeni broj žetona,koji predstavljaju ograničenje.Protivnici takođe postavljaju svoje uloge,a ni jedan od njih ne sme biti veći od Bankarovog.Sada i ostale prisutne osobe ulažu na nekog od Bankarovih protivnika,a i oni sami,pored toga što su se kladili na sebe,mogu uložiti i na karte suigrača. Takođe,i posmatrači mogu istovremeno ulagati na jednog i drugog igrača.
  U svakoj opkladi,ograničenje je ulog Bankara.
  Na primer,igrač A uloži 5 žetona,a igrač B,za sebe 4,ali i na karte igrača A,još 2 žetona.Ako igrač B pobedi,uzima svoja 4 žetona obratno,ali i još toliko, kao nagradu od Bankara Ako pobedi igrač A,on uzima 10 žetona (5 svojih i 5 nagradnih),ali i igrač B na svoja 2,dobija još 2 nagradna žetona.Tako igrač B,čak i u slučaju da je svoje izgubio,nagradu za pobedu igrača A ipak dobija.Svi prisutni,koji su se kladili na igrača A,dobijaju nagrade u visini svojih uloga.
  Levi igrač od delitelja „seče“,a sledeće sečenje će uslediti tek pošto se istroši ceo špil.
  TOK IGRE : Bankar sa vrha špila deli dvojici protivnika i sebi,po 2 karte(jednu po jednu) zatvoreno.
  Osnovni cilj svakog učesnika je,formirati Zbir 9.Karte se sabiraju prema svojim vrednostima.Npr,ako igrač dobije Sedmicu i Dvojku,njihov zbir je 9 i on se ovde naziva „Bak“. Igrač u tom slučaju pokazuje karte i uzima nagradu.
  U slučaju,da se kao zbir pojavi dvocifren broj,kao konačan rezultat se računa samo poslednja cifra.Znači,Sedmica i Osmica daju zbir 15,a konačan rezultat tog igrača je 5.U slučaju da je zbir 10,njegova poslednja cifra je 0 i to je najslabiji mogući ishod.
  Ako je Bankar „Bak“,on je pobednik,bez obzira na ishod karata svojih protivnika.
  U slučaju,da Bankaru pri isplati nagrada zafale žetoni u Banci,on ih dodaje i isplaćuje svima.
  Posle sabiranja i eventualnog Baka jednog od protivnika,igra se nastavlja.Igrač,koji je još uvek u igri,može uzeti od Bankara još jednu kartu,ili ostati na prve dve.Vrednost treće karte se pridodaje zbiru,ali se ponovo računa samo poslednja cifra.I sada,u slučaju Baka,igrač pokazuje karte i uzima žetone.
  U slučaju,da se ni posle dodatne kupovine karata, igra još uvek nije odlučila,svi ofiraju svoje karte i upoređuju poslednje cifre zbirova.Ako je konačan zbir Bankara i nekog od protivnika isti,pobednik je onaj,sa manjim brojem karata..U slučaju da je i broj karata isti,pobednik je Bankar.
  Primer :
  Bankar ulaže 6 žetona,što znači,da ni jedan pojedinačan ulog ne sme biti veći od 6.
  Igrač A ulaže 5 žetona,ali se na njega kladi i igrač B,sa svoja 3 žetona.Takođe,jedan od posmatrača ulaže na karte igrača A, 6 žetona.
  Igrač B ulaže 6 žetona, a još dva posmatrača se klade na njega i obojica uplaćuju po 3 žetona.
  Primećujete,da ukupan ulog znatno previšava Bankarov,ali ni jedan pojedinačno,ne premašuje 6 žetona.
  Pošto je izvršena uplata,delitelj deli svakome po 2 karte.
  Kao što se vidi na slici,Bankar sa svoje 2 karte ima konačan zbir 5 bodova,igrač A,4 boda,a igrač B je „Bak“.Bankar za njega isplaćuje sve uloge,a on sam i igrač A nastavljaju igru.
  Bankar kupuje još jednu kartu i dobija Osmicu,koja formira zbir 23,odnosno kančan rezultat od 3 boda.Igrač A nije kupovao kartu i zahvaljujući tome,on ima konačan rezultat veći od Bankara,te ovaj i za njega isplaćuje uloge.
  U našem primeru,Bankar bi isplatio ukupno 26 žetona.
  Karte,koje su učestvovale u igri,odbacuju se sa strane.Sa preostalima se odmah nastavlja drugo deljenje.U našem primeru,Bankar kao gubitnik,ulaže nove žetone i pri tome,početni ulog od 6 žetona se samo može povećati,a nikako smanjiti.
  Kada Bankar pobedi,svi ulozi protivnika ulaze u Banku i Bankar ih ne sme povlačiti. Kako ceo sadržaj Banke, i ovoga puta predstavlja ograničenje,sledeće deljenje se može izvoditi i sa višestrukim povećanjem uloga.U slučaju da je u prošlom,Bankar pobedio,26 žetona bi ušlo u Banku,što bi sa početnih 6 iznosilo 32,koliko može da iznosi svaki pojedinačni ulog.
  Obično su 5 deljenja za redom obavezna,a ako preostane karata,Bankar po svom ličnom nahođenju,može deliti još jedno,ili dva više.Posle toga,Bankar uzima sve preostale žetone iz Banke,a ceo špil preuzima sledeći desni igrač,koji na toj funkciji ostaje sledećih 5,ili više deljenja.
  Svaka pobeda Bankara,astronomski povećava ulog u sledećem deljenju,što Bakari pridodaje epitet vrlo hazardne i veoma opasne igre.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 16. #16
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: POKER -Više od igre

  N I S K I P O K E R


  Niski Poker je jedna čitava porodica Pokera,koja je nastala u SAD-u,a uglavnom se tamo i igra.U ostalim delovima Sveta se sreće nešto ređe.Njegova osnovna karakteristika je,da Pot nosi najslabija Pokerska Kombinacija.To bi praktično značio Kontra-Poker (nešto poput Kontra-Tablića),pa je i logično da nastaje upravo tamo,gde je Poker i najpopularniji,a publika po malo prezasićena njegove klasične varijante.
  Koristi se špil od 52 karte.
  Kao Kombinacije,ne važe, ni „Boje“,ni „Kente“,pa samim tim se i Fleš – Rojal tretira kao „Daska“.Kec je najslabija karta,pa je tako „Par Dvojki“,jači od „Para Kečeva“.Pošto u Niskom Pokeru slabija kombinacija nosi Pot,ispada da Kec i ovde ostaje „najjači“,u pogledu osvajanja nagrada.
  Pošto Kente ne važe,najslabija moguća kombinacija je A,2,3,4 i 5,a ona se ovde naziva „Bicikla“ .
  Sve ostalo,klađenje,zamena karata i sl,potpuno je identično standardnom Pokeru.
  Postoje i mnoge varijante Niskog Pokera,a sve se igraju uglavnom u Americi,dok su u Evropi poznate više u teoriji i literaturi,nego što se sreću u praksi.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 17. #17
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: POKER -Više od igre

  Dvocevni Poker

  Igra se visoki standardni „Poker na Stalni Otvor“.U slučaju da niko nema Uslov za Otvor,karte se ne odbacuju,već se automatski prelazi na „Niski Poker“.Identično se ponavlja u svakom deljenju.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 18. #18
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: POKER -Više od igre

  Visoko – Niski Poker


  Ovo je kombinacija Visokog i Niskog Pokera.Igra teče po pravilima standardnog Pokera,ali pri upoređivanju,Pot dele najjača i najslabija Kombinacija.
  Ova igra može biti veoma zanimljiva,uz uslov,da učešće u njoj uzmu 7 i više igrača. Svako od njih pravi neku svoju računicu.Dok jedni idu na visoke,drugi se opredeljuju za niske kombinacije.Tokom klađenja,to niko glasno ne saopštava,ali po pravilu,skoro redovno ostaje veći broj igrača u konkurenciji,koji otkrivaju svoje listove.
  Pošto u Niskom Pokeru ne važe,ni Boje,ni Kente,isti igrač može pobediti u obe konkurencije i odneti ceo Pot.
  Npr,Bicikla je u Niskom Pokeru najjača,a u Visokom se tretira kao Kenta,ili čak kao Kenta u Boji,što je jedna od najjačih kombinancija u visokoj konkurenciji.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 19. #19
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: POKER -Više od igre

  Visoko – Niski Poker sa 7 karata


  Ova igra je veoma zanimljiva ,a može pružti lepe trenutke zabave i opuštanja.U Evropi je vrlo retka,a kod nas,skoro potpuno nepoznata.
  TOK IGRE : Igrači najpre uplaćuju Čip,a zatim dobijaju od delitelja po 7 karata.
  Levi igrač otvara klađenje.Po njegovom završetku,svako daje svom levom susedu,po 3 karte iz lista,ali tako,da ih ostali ne vide.Igrači,koji su u međuvremenu ispali iz konkurencije se preskaču.Posle toga,svako odbacuje po 2 karte iz ruke i ostaje na 5.Karte se odbacuju licem na dole,tako da ih protivnici ne vide..Od tog trenutka započinje najzanimljiviji deo igre.
  Najpre svaki igrač ofira po jednu svoju kartu,pa sledi klađenje.Igrači,koji posle završene opklade ostanu u konkurenciji,otkrivaju još po jednu,pa se ponovo pristupa klađenju. Ta procedura se nastavlja,sve dok se ne otkriju po 4 karte.
  Neposredno pre ofiranja i poslednjih karata,svako od preostalih takmičara se izjašnjava, za koju konkurenciju se odlučio:„Visoku“,„Nisku“,ili „Visoko-Nisku“.Tek posle toga se spuštaju i poslednje preostale karte iz ruku.
  ODREĐIVANJE POBEDNIKA : Najpre se upoređuju listovi igrača,koji su se opredelili za Visoke kombinacije i među njima se određuje pobednik.Posle toga se određuje pobednik od igrača,koji idu na Niske kombinacije.
  Dvojica tako dobijenih pobednika,dele sadržaj Pota.
  Oni koji su se opredelili za Visoko-Niske kombinacije,učestvuju u obe konkurencije. Samo u slučaju,da u obe i pobedi,njemu pripada ceo plen.Ako je u jednoj nadjačan,gubi pravo i na drugu polovinu Pota.
  U situaciji na slici,postoji velika šansa za pobedu u obe varijante.
  U Visokom Pokeru,ovo je „Kenta u Boji“ i može je nadjačati jedino ista takva jača kombinacija,ili Fleš-Rojal.U drugo fazi igre,gde se poređenje vrši po kriterijumima Niskog Pokera,ovo je najslabija kombinacija,tzv, „Bicikla“,pošto Kente i Boje ne važe.
  Uz ovakav list,igrač bi se skoro sigurno opredelio na Visoko-Nisku konkurenciju,a nikako se ne sme zadovoljiti samo sa polovinom Pota.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 20. #20
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: POKER -Više od igre

  N a p a l m


  Igrači polažu Čip,pa od delitelja dobijaju samo po 2 karte.Sledi Pokersko Klađenje, ali igrači koji odustanu,ne odbacuju,niti pokazuju svoje karte,već ih čuvaju za sledeći deo igre.Oni koji su ostali u konkurenciji,upoređuju svoje listove,a pobednik nosi Pot.
  Svi ponovo uplaćuju Čip,a delitelj svakom podeli još po 3 karte.Ponovo sledi klasično Pokersko Klađenje,pa pokazivanje karata.U ovom delu,igra se NISKI POKER.Najslabija kombinacija od onih koje su u konkurenciji nosi Pot,a igra se nastavlja.
  Sledi novi Čip,a delitelj deli još po 2 karte.Sada se Klađenje izvodi,sa po 7 karata u rukama.Kada je jasno,da je više njih u konkurenciji i da se Kombinacije moraju uporediti,svako odbacuje po 2 karte,ostaje sa 5,koje spušta licem na gore.U ovom delu,igra se VISOKI POKER.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 21. #21
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: POKER -Više od igre

  POKER „KAP U MORU“


  Iza imena „Kap u Moru“,krije se čitava vrsta Remi-igara,u kojima su jedna,ili više karata,zajedničke za sve učesnike.Ovde su opisani samo neki primeri,a u Svetu ih postoji jako mnogo,pošto je „Kap u Moru“ vrlo popularan van Amerike,naročito po Evropskim Klubovima i Kazinima.


  Kap u Moru


  Posle uplate Čipa,svakome se dele po 4 karte,a jedna se otkriva na sto.Ona je za sve igrače zajednička („Kap u Moru“) i predstavlja petu kartu svakog od njih.
  Sledi klađenje,a zatim igrači menjaju,od jedne, do 4 karte,naravno,one iz ruke.
  Zatim se ponovo izvodi Klađenje,pa se upoređuju kombinacije,gde najjača osvaja Pot. Svakom igraču se karta na stolu računa kao peta.
  Primer:
  U situaciji na slici,pobednik je Igrač A,koji ima „Ful“,pa njemu pripadaju svi žetoni iz Pota.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 22. #22
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: POKER -Više od igre

  Mačak u Vreći


  Mačak u Vreći je još jedan oblik Pokera „Kap u Moru“,a razlika je u tome,što karta na stolu,ostale tri istoga ranga,pretvara u Džokere.
  U primeru na slici,Osmica-pik na Talonu je zajednička za sve igrače i važi samo kao ona sama,dok ostale tri Osmice su „divljaci“ i menjaju svaku drugu kartu.
  U prikazanoj situaciji,igrač A poseduje „Kentu u Boji“,igrač B,„Četiri Dvojke“,a igrač C,„Kentu“.Igrač B drži u ruci 2 Dvojke i 2 Osmice,što bi na prvi pogled bio „Ful“(sa onom na talonu).Međutim,kako dve Osmice u rukama imaju ulogu Džokera,on u ovom slučaju predstavljaju Dvojke.U slučaju igrača C,osmica iz ruke preuzima ulogu Žandara,koji popunjava „Kentu“.Najjaču kombinaciju u našem slučaju,ipak ima igrač A i on nosi ceo sadržaj Pota.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 23. #23
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: POKER -Više od igre

  Olujno Nevreme


  Delitelj deli svakome po 4 karte i to,jednu po jednu.Posle II,III i IV kruga deljenja,on još spušta po jednu kartu zatvoreno na sto,licem na dole.Pošto svi učesnici dobiju po 4 karte,a 3 leže na stolu,sledi prvo kolo klađenja.
  Posle toga,svako menja određeni broj karata iz ruke ( do 4),pa sledi drugi krug klađenja.
  U Olujnom Nevremenu,svako deljenje sadrži ukupno 5 kola klađenja.Delitelj okreće, jednu po jednu kartu sa stola,a posle svakog ofiranja,slede treće,četvrto i peto kolo klađenja.
  Igrači,koji su i posle petog klađenja,još uvek ostali u konkurenciji,otvaraju svoje karte. Pri tome se još i svako izjašnjava,koju od 3 karte sa stola,tretira kao svoju.Pri tome,više njih se može izjasniti i za istu.
  Igrač sa najjačom kombinacijom nosi Pot.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

Slične teme

 1. Vise od igre
  Autor Tale surovi u forumu Televizija, radio i novine
  Odgovora: 14
  Poslednja poruka: 19.10.2009., 19:03
 2. Poker
  Autor (^^.) u forumu Video igre
  Odgovora: 3
  Poslednja poruka: 24.06.2008., 23:38
 3. Blog - više od igre
  Autor Betty u forumu Žene
  Odgovora: 61
  Poslednja poruka: 08.05.2007., 13:45

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •