Tešanj i Zavidovići su pravi Al Kaidin centar
Prikazujem rezultate 1 do 3 od 3

Tema: Tešanj i Zavidovići su pravi Al Kaidin centar

 1. #1
  Domaćin Serdar Scepan Radojevic (avatar)
  Učlanjen
  19.07.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  ГШ СОВК
  Poruke
  3.578
  Reputaciona moć
  66

  Exclamation Tešanj i Zavidovići su pravi Al Kaidin centar

  Intervju sa osobom koja je otkrila terorističke kampove u BiH  Dzevad Galijasevic
  Tešanj i Zavidovići su pravi Al Kaidin centar

  Na vrhu piramide su Haris Silajdžić i Irfan Ljevaković, a šef Al Kaide za BiH je visoki funkcioner SDA Šemsudin Mehmedović. BiH jeste u sistemu organizovanog međunarodnog terorizma i u njoj se vrši regrutacija budućih mudžahedina i terorista. Kampovi za obuku u BiH više ne postoje, ali danas se regrutacija vrši po džamijama. U BiH postoje čvrsto izgrađene Al Kaidine ćelije koje su izuzetno aktivne, ne radi se o spavačima.


  Dževad Galijašević, bivši blizak saradnik Harisa Silajdžića, koji je Stranku za BiH napustio zbog saznanja, kako tvrdi, da je Silajdžić organizator i sponzor dolaska mudžahedina u BiH, prošlog mjeseca preživio je dva napada, zbog čega je porodicu iz BiH morao da evakuiše u Hrvatsku.

  Galijašević je kao kandidat SBiH, koja je bila član Demokratske alijanse za promjene, 2000. godine izabran za načelnika opštine Maglaj i odmah je naredio raseljavanje Bočinje, sela u kojem je u srpskim kućama živjelo oko 1.500 mudžahedina, među kojima je bilo 150 stranaca. Neki od njih kasnije su evidentirani kao organizatori i počinioci terorističkih napada širom svijeta.


  - Imao sam mnogo problema u vrijeme raseljavanja Bočinje, a oni su ponovo aktuelizovani 12. oktobra poslije TV emisije 'Prijeti li Evropi bijela Al Kaida iz BiH", koju je organizovao Forum za jugoistočnu Evropu. U toj emisiji rekao sam kako djeluje Al Kaida u BiH, ko su njeni vodeći ljudi ovdje i s kojim kriminalcima su povezani, a posebno sam govorio o ulozi Šemsudina Mehmedovića u organizovanju kriminalnih i terorističkih bandi - kaže Galijašević, koji je danas predsjednik Nove demokratske stranke BiH, dodajući da je on poslije toga lično napadnut, a njegove kuće u Doboju i Maglaju su opljačkane, porazbijana stakla te po njima posuto korišteno motorno ulje.

  NN: Vi znate ko je to učinio?

  GALIJAŠEVIĆ: Naravno, riječ je o poznatim i evidentiranim kriminalcima. Kuću u Doboju opljačkao je i oštetio Selvir Sojkić, a u dvorištu porodične kuće u Moševcu kod Maglaja fizički me napao Zlatan Latifović sa sinovima Mehmedalije Latifovića, Jasminom i Hazimom. U Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona postoji dokumentacija o svemu ovome, kao i evidencija u policiji. Ništa se ne preduzima, jer uticajniji tužioci u kantonu pomažu organizovani kriminal i učestvuju u njemu. Iza svega stoji stranka SDA, odnosno Šemsudin Mehmedović, koji se nalazi u vrhu obavještajne strukture te stranke. Zato sam krajem prošlog mjeseca krivičnu prijavu protiv pomenutih i Senada Hasanića, kantonalnog tužioca, proslijedio i Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, na ruke direktora Sredoja Novića.

  NN: Šta očekujete od SIPA?

  GALIJAŠEVIĆ: Očekujem da se uključe u rješavanje problema organizovanog kriminala u Maglaju i činjenice da Tužilaštvo štiti nosioce organizovanog kriminala. Da analiziraju telefonske pozive koji su sa telefona Zlatana Latifovića i Selvira Sojkića upućeni na telefon kantonalnog tužioca Senada Hasanića. Da konačno neko utvrdi razmjere organizovanog kriminala i kazni članove te grupe u gradu u kojem su policajce obučavali mudžahedini i teroristi Abu el Mali, Abu Hamza el Misrija, Anvar el Šaban.

  NN: Ko su mentori mudžahedinima i teroristima u BiH, ovdje i da li se u BiH, na koji način i gdje vrše obuka i regrutacija budućih terorista?

  GALIJAŠEVIĆ: Na vrhu piramide su Haris Silajdžić i Irfan Ljevaković, a šef Al Kaide za BiH je visoki funkcioner SDA Šemsudin Mehmedović. Oni su sljedbenici Izetbegovićevog životnog djela, dok su njihovi poslušnici pojedine hodže i organizovani kriminalci. BiH jeste u sistemu organizovanog međunarodnog terorizma i u njoj se vrši regrutacija budućih mudžahedina i terorista. Kampovi za obuku u BiH više ne postoje, ali danas se regrutacija vrši po džamijama. Uglavnom regrutuju mlade, djecu šehida i one iz socijalno ugroženih slojeva stanovništva. U BiH postoje čvrsto izgrađene Al Kaidine ćelije koje su izuzetno aktivne, ne radi se o spavačima. Ta aktivnost se uglavnom ogleda u ubrzanoj regrutaciji novih članova.

  NN: U kojim džamijama se vrši regrutacija?

  GALIJAŠEVIĆ: Tešanj i Zavidovići su pravi Al Kaidin centar, tu ih ima najviše. Maglaj je poligon, ali je za njihov rad ipak ključna džamija u Bočinji. Zatim tu je i džamija u Liješnici na ulazu u Maglaj, gdje lokalni hodža Izudin Kruško ima benzinsku pumpu. Regrutacija se obavlja i u džamijama u selima Novi Šeher i Kopoce. Kod Tešnja, to su džamije u Miljanovcima i u Lepenici.

  NN: Ćelije Al Kaide i mudžahedini su najbolje organizovani u srednjoj Bosni. Ko ih štiti i u kojim mjestima ih najviše ima?

  GALIJAŠEVIĆ: Hodža Izudin Kruško je u Zeničko-dobojskom kantonu njihov je organizator. On je ovdje i doveo egipatske ćelije Al Kaide, čiji jezik odlično govori. On to radi od rata, kad je i doveden i postavljen za hodžu u Maglaju. Trenutno, najviše vehabija, mudžahedina i članova Al Kaide ima u Šerićima i Željeznom polju kod Zenice, u i kod Žepča, u Mehurićima kod Travnika, u Bočinji kod Maglaja, te u Gornjoj Maoči između Brčkog i Srebrenika.

  NN: Koji su još nosioci funkcija vlasti i institucija u Maglaju povezani s članovima Al Kaide?

  GALIJAŠEVIĆ: U Maglaju postoji klika iz vrha vlasti koja ih podržava. Rođak načelnika opštine Mehmeda Mustabašića, Ismet Mustabašić, zadužen je za Bočinju i uz njegovu pomoć tamo je izgrađena vehabijska džamija, iako to nije dozvoljeno. Načelnikova žena radi u Srednjoj mješovitoj školi čiji je direktor Halima Brakmić prije nekoliko dana na mjesto vjeroučitelja zaposlila vehabiju iz Busovače. Sa tog mjesta bez obrazloženja je otpustila Adnana Ridžala, umjerenog predavača hanefijskog, bosanskog islama. Vehabije i mudžahedini nikada ne bi mogli biti ovdje da za to ne postoji dozvola reisa Mustafe efendije Cerića. Došli su uz njegov pristanak, a on je smatrao da može da ih uvede u sistem. To nikome u svijetu nije pošlo za rukom, pa ni njemu, u šta se nedavno uvjerio, pa je došlo do procesa unutrašnjih dioba muslimana, koji je u toku.

  NN: Šta su sve pripadnici Al Kaide u BiH do sada uradili?

  GALIJAŠEVIĆ: Napravili su terorističke akte koje su uspjeli prikazati kao incidente. Riječ je o poslijeratnim ubistvima koja do danas nisu rasvijetljena. Prva žrtva bio je penzioner Slavko Jovanović i još četiri osobe u Maglaju u roku od šest mjeseci. Ubijena su braća Radoslav i Rajko Jovičić, pripadnik vojne policije Refik Višić, vlasnik kafića Boris Tešanović, dobitnik "Zlatnog ljiljana" Goran Keler, urednik na lokalnom radiju Jadranko Božanović, direktor ZIKA Habid Hotić, Ibrišim Muharemović, Željko Dejanović, policajac iz Travnika Ante Valjan kao i još nekoliko povratnika Hrvata u ovaj grad, povrijeđen je Enes Saletović, umjerenog imama džamije u Zavidovićima Memisa Mahmutovića su smijenili i čovjek je naprasno umro, a njegov grob su raskopali. Sve je to bio uvod u ubistva pomoćnika ministra policije FBiH Joze Leutara i zamjenika direktora AID-a Nedžada Ugljena. Trenutno rade na regrutaciji po džamijama.

  NN: Može li se to zaustaviti?

  GALIJAŠEVIĆ: Ako dođe do ukidanja MUP-a RS i formiranja jedinstvene policije BiH, cijela BiH će postati jedna velika ćelija Al Kaide. To je krajnji cilj pokušaja ukidanja MUP-a RS za šta se, naravno pomoću izdašnih suma petrodolara, zalažu islamski lobiji u svjetskim centrima moći. Tačno da je, za sada, RS bolji dio BiH i na polju sprečavanja Al Kaidinog umrežavanja. Tako treba i da ostane, jer je to jedini način da bar pola BiH ostane nepokriveno operativcima, teroristima i kriminalcima Al Kaide.

  NN: Da li u današnjoj policiji Zeničko-dobojskog kantona ima policajaca koje su obučavali mudžahedini?

  GALIJAŠEVIĆ: Naravno da ima. Samo u Maglaju ih je 30, a u Zeničko-dobojskom kantonu oko 280. Abu Mali je obučavao sve pripadnike MUP-a ovog kantona. Jedan od Abu Malijevih polaznika je i današnji pomoćnik komandira policije Kasim Hasić, koji je na tom položaju sa završenom srednjom stručnom spremom, dok je komandir policije Zuhdin Bradarić notorni alkoholičar.

  NN: Pored pokušaja likvidacije, pljačke, prijetnji i napada na Vas i Vašu imovinu, da li je neko od svih koje pominjete podnio tužbu protiv Vas?

  GALIJAŠEVIĆ: Jeste, to je prije dvije godine učinio šef Al Kaide za BiH i inicijator i zaštitnik organizovanog kriminala u Zeničko-dobojskom kantonu Šemsudin Mehmedović. Epilog te tužbe, što je za sada moja jedina mala satisfakcija, jeste da je Sud BiH prije nekoliko dana odbacio tu tužbu kao neosnovanu. Mehmedović je morao da plati troškove ovog sudskog spora koji su iznosili oko 11.000 KM. Ja za sve što govorim imam dokaze i dokumentaciju, a za svoj život ne strahujem.

  Nezavisne novine

  30.11.2006.

  http://www.koreni.net/modules.php?name=News&file=article&sid=862# 2. #2
  Elita
  Učlanjen
  22.07.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  gde su kuće male krečene u belo
  Poruke
  15.163
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Tešanj i Zavidovići su pravi Al Kaidin centar

  Dobro sad, i šta bi sa ovim Dževadom? Jel se nanosio glave posle ovog intervjua? Pošto vidim da je razgovor vođen pre tri godine, pa tako.....

 3. #3
  Domaćin Serdar Scepan Radojevic (avatar)
  Učlanjen
  19.07.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  ГШ СОВК
  Poruke
  3.578
  Reputaciona moć
  66

  Podrazumevano Re: Tešanj i Zavidovići su pravi Al Kaidin centar

  Citat Original postavio Danica Čvorović Pogledaj poruku
  Dobro sad, i šta bi sa ovim Dževadom? Jel se nanosio glave posle ovog intervjua? Pošto vidim da je razgovor vođen pre tri godine, pa tako.....
  Ziv i zdrav je Dževad.....

Slične teme

 1. Pravi MS-DOS.
  Autor KadBiBio u forumu Programiranje
  Odgovora: 12
  Poslednja poruka: 29.07.2008., 19:14
 2. E sad pravi ja
  Autor velikixx u forumu Ljubav i seks
  Odgovora: 46
  Poslednja poruka: 13.08.2006., 21:18

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •