KANASTA-pravo sa Copacabane
Prikazujem rezultate 1 do 14 od 14

Tema: KANASTA-pravo sa Copacabane

 1. #1
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano KANASTA-pravo sa Copacabane

  K A N A S T A  Kanaste su logičan nastavak razvoja Remi-igara,a to se najbolje vidi na poslednjim igrama predhodnog poglavlja.Ipak,cilj igre,kao i način sticanja prednosti u odnosu na protivnike su potpuno drugačiji,pa je ona zbog toga i svrstana u zasebno poglavlje.Poput Remija,i Kanasta se isključivo igra na Kombinacije,a štihovi,čak ni kao pojam u njoj ne postoje.Osnovni cilj igre je, sastaviti ih i izložiti što više.Suprotno od Remija,ne samo da se ne treba osloboditi karata iz ruku,nego ih je poželjno imati što više,a sa njima neprestano izlagati nove i nove Kombinacije. Zatvoriti igru,ovde je samo deo strategije igrača,a nikako prioritet u igri.
  Glavna tehnička karakteristika Kanaste je,veliki broj karata u rukama,a često u igri učestvuju 3 i više špilova.Dok se kod jednog dela publike,Kanasta smatra najzanimljivijom igrom današnjice,drugima upravo povećan broj karata stvara konfuziju,odbojnost i averziju prema njoj.
  Kanasta je nastala u Urugvaju,1940-e godine.Iz svoje postojbine se najpre prenosi u Argentinu,a odatle u ceo Svet.Različite varijante ove igre,zastupljene su u svakoj zemlji Latinske Amerike i one se na ovom Kontinentu smatraju nacionalnim obeležjima.Preko Meksika,Kanasta stiže i u SAD,gde započinje njena ponovna renesansa.Vrlo brzo stiče ogromnu popularnost,a 70-ih godina XX-og Veka,sa velikim uspehom se širi i po Evropi.Upravo tada stiže i kod nas,a odmah zadobija veliki broj svojih poklonika
  Prva opisana varijanta Kanaste u ovom poglavlju je upravo ona,koja je pre 40-ak godina stigla u naše krajeve,pa otuda i naziv „YU Kanasta“.Za svakoga,ko se želi detaljnije upoznati sa igrama ovoga poglavlja,ona predstavlja osnovu.U Svetu nije takva situacija,a ona je samo jedna,ređe igrana varijanta Kanaste.
  Svi veći proizvoćači karata,u svom programu imaju i „Komplet za Kanastu i Sambu“,a on se sastoji iz 3 špila.Dva od njh imaju isti dizajn na poleđini,a treći se razlikuje.


  K A N A S T A


  Pošto je Kanasta kod nas vrlo popularna,poglavlje i započinjemo,upravo sa tom „domaćom“ varijantom.Ipak,tzv,YU-Kanasta se poprilično razlikuje od osnovne varijante ove igre, koja je ovde nazvana Kanasta-Original,a to je ujedno i njen izvorni oblik.Kao takva,ona se igra uglavnom u celom Svetu.Ozbiljniji kartaroši bi se,upravo trebali vezati za tu drugu varijantu.
  Poslednji put ažurirao/la NUSKMP : 22.07.2009. u 23:14
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm 2. #2
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: KANASTA-pravo sa Copacabane

  YU – Kanasta


  CILJ IGRE : U Kanasti,igrači izlažu Izloške,slično Remiju.Kako oni ovde direktno donose bodove,cilj svakog učesnika u igri je,da ih formira što više.Ovde je redovna pojava,da igrač i po nekoliko puta u toku deljenja može završiti igru,ali to ipak ne čini.On pokušava da uveća broj svojih karata u rukama i dalje izlaže nove Izloške,koji mu donose bodove i rezultatsku prednost nad protivnicima.
  BROJ IGRAČA : U igri mogu učestvovati 2,do 6 igrača i svako igra za sebe.U većini ostalih varijanti,u slučaju učešća više igrača u igri,ona se organizuje u parove,ili čak i u trojke.
  KARTE : Za ovu varijantu Kanaste,koristi se dvostruki špil karata,kao i 4 Džokera, koja im se pridodaju.Džokeri,ali i sve Dvojke,imaju ulogu da menjaju ostale karte,a nazivaju se „Divlje Karte“,ili skraćeno „Divljaci“.
  Vrednosti karata su:
  -Džoker, 50 bodova,
  -Dvojke, 20 bodova,
  Ove vrednosti su uvek iste,bez obzira koje karte menjaju.
  -Kečevi, po 20 bodova,
  -Od Osmice,do Kralja (8,9,10,J,Q,K),po 10 bodova,
  -Od Četvorke,do Sedmice (4,5,6,7),po 5 bodova.
  Primećujete,da Trojke nemaju bodovnu vrednost.One se ne mogu izlagati,a imaju posebnu funkciju,o čemu će u daljem tekstu biti dosta reči.
  DELJENJE : Deljenje,kao i sam tok igre,odvijaju se u desnu stranu.Karte seče igrač levo od delitelja i pri tome pokazuje poslednju,Ako je u pitanju Dvojka,ili Džoker,uzima ih sebi, pa zatim i eventualnog sledećeg „divljaka“.U toku deljenja,za toliko dobija manje karata.
  Delitelj prvom desnom daje 3 karte,a zatim dalje deli po 2,dok ih svi ne dobiju po 14.U tom trenutku,jedino prvi desni igrač ima 15 karata.
  Ostatak se spušta na sredinu stola,licem na dole.
  Ako neko tokom deljenja dobije jednu,ili više Crvenih Trojki(Herc,ili Karo),odmah ih spušta ispred sebe na sto, otvoreno.Umesto njih,vuče nove karte sa vrha Ostatka.
  IZLOŠCI : U Kanasti se izlažu samo Grupe karata istih vrednosti,bez obzira na njihovu boju.Izložak mora sadržati najmanje 3 karte.U njemu se mogu pojaviti i više „divljaka“, ali ih mora biti,bar za jedan manje od osnovnih (Prirodnih) karata.Npr,ako izložak sadrži 3 Petice,mogu mu se pridodati najviše 2 Divljaka(Dvojke,ili Džokera).Ako se tokom igre priloži još jedna Petica,onda on sme sadržati 3 Divljaka.
  TOK IGRE : Igru započinje desni igrač od delitelja.Pošto on jedini ima 15 karata,u prvom potezu,samo jednu odbacuje i postavlja je pored Ostatka,licem na gore.Sa njom započinje Hrpa za Odbacivanje.U daljem toku igre,svako vuče po jednu kartu sa Ostatka,a potez završava odbacivanjem jedne na Hrpu.Karte se na Hrpi ređaju,jedna preko druge,tako da se vidi samo gornja.
  Pre odbacivanja,igrač može nešto izložiti,ili priložiti na već postojeći izložak.U Kanasti,svako izlaže isključivo na svoje izloške.
  Tokom igre,svako drži svoje izloške odvojene od protivničkih,jer je ovde i najbitnije,ko je šta izložio.
  UVODNI IZLOŽAK : Da bi se igrač „Otvorio“(izložio svoj prvi izložak),mora da ispuni određene uslove.Uvodni izložak mora sadržati određeni broj bodova,koji zavisi od trenutnog rezultata igrača,koji se Otvara i to:
  50 bodova ,ako igrač ima tekući rezultat 0,do 1495 bodova,
  90 bodova ,ako mu je tekući rezultat 1500,do 2995 bodova,
  120 bodova ,ako je tekući rezultat 3000 i više bodova,
  15 bodova ,ako mu je trenutni rezultat negativan.
  Pod pojmom „Uvodni Izložak“,misli se na jedan,ili više izložaka,koji se moraju spustiti na sto u istom potezu,a obavezno da sadrže propisani broj bodova.
  Igrač koji se Otvorio,završava svoj red,odbacivanjem jedne karte na Hrpu.U svakom sledećem potezu,on može izlagati nove,ili prilagati na već postojeće izloške,bez ikakvog ograničenja.
  Međutim,najvažnije za Kanastu je,da on u daljem toku igre,može uzeti i celu Hrpu za Odbacivanje.
  UZIMANJE HRPE ZA ODBACIVANJE : Osnovna strategija svakog igrača je usmerena ka uzimanju karata sa Hrpe za Odbacivanje u svoj list.Od njih se formiraju novi Izlošci,a i prilaže se na već postojeće,pošto se ovde svaka karta boduje.Uzimanje Hrpe za Odbacivanje se vrši po određenim pravilima.
  Igrač koji se otvorio,u svakom sledećem potezu može,umesto sa Ostatka,vući gornju kartu sa Hrpe.Uslov je,da sa tom kartom odmah formira novi Izložak,koji ne sme sadržati Divljake.Drugim rečima,da bi vukao kartu sa Hrpe,on u ruci mora posedovati,još dve iste takve, što se u Kanasti naziva „Prirodni Par“.
  Pošto sa Prirodnim Parom izloži kupljenu gornju kartu,on zatim uzima u ruke i celu Hrpu za Odbacivanje.Od tih karata,on odmah formira nove Izloške,neke prilaže na već postojeće,a kada želi da završi svoj potez,jednu kartu iz ruke spušta pored Ostatka,licem na gore. Sa njom započinje formiranje nove Hrpe.
  Crne Trojke se ne mogu,ni izlagati,ni prilagati,već se samo odbacuju na Hrpu za Odbacivanje.Kada se na Hrpi nalazi Crna Trojka,sa njom se ne može formirati izložak,pa se ne može ni vući.Kaže se,da je Hrpa „Zamrznuta“.
  Ako igrač formira dva izloška od karata istih vrednosti,u nekom od sledećih poteza,on ih može spojiti u jedan.Do tog slučaja može doći na sledeći način:
  Npr,igrač u svom Uvodnom Izlošku izloži dva Keca i Džokera,a iz taktičkih razloga,u ruci zadržava još dva Keca.Kada protivnik na Hrpu odbaci Keca,računajući da ih ovaj više nema,on ga uzima sa Prirodnim Parom kečeva iz ruke.Igrač se poslužio ovim trikom,da bi zatim uzeo i sve ostale karte iz Hrpe za Odbacivanje.U nekom od sledećih svojih poteza,on ova dva izloška spaja u jedan.
  KANASTA : Kada se tokom igre u nekom Izlošku nađe 7 karata,ili više,on se skuplja i stavlja preko svojih Crvenih Trojki.Ako igrač ne poseduje ni jednu Crvenu Trojku,skupljene karte stavlja prosto ispred sebe.Takav Izložak se naziva Kanasta.
  Kanasta se uvek odlaže licem na gore,tako da se vidi njena gornja karta.Svaka formirana Kanasta donosi dodatne nagrade i to:
  -Zlatna Kanasta je sastavljena od 7 prirodnih karata,bez Divljaka,a donosi nagradu od 200 bodova.
  -Prljava Kanasta (ili „Mešovita Kanasta“,kako se naziva u ostalim varijantama) je sastavljena od 7 karata istih vrednosti,među kojima je i jedan,do tri Divljaka,a vredi 100 bodova.
  Da bi se formirane Kanaste međusobno razlikovale,gornja karta kod Mešovite Kanaste se uvek postavlja CRNA,a kod Zlatne Kanaste,CRVENA.
  U daljem toku igre,igrač može i dalje prilagati karte na Kanaste,kao i na sve druge svoje izloške.
  CRVENE TROJKE : Čim igrač formira bar jednu Kanastu,on sa njom pokriva Crvene Trojke,koje od tog trenutka postaju nagradne,a na kraju partije mu donose,po +100 bodova svaka.U slučaju da se partija završi,a igrač nije formirao ni jednu Kanastu,odnosno ,nije pokrio Crvene Trojke,one su kaznene i donose ,po -100 bodova svaka.
  Sa jednom formiranom Kanastom,igrač formira sve svoje Crvene Trojke.
  ZAVRŠETAK DELJENJA : Formiranje Kanasti u ovoj igri ima višestruki značaj. Pored nagrada koje donose,postoji i Uslov za Završetak deljenja,vezano upravo za njih.Da bi Zatvorio,igrač mora imati komletiranu bar jednu Kanastu.Kao i u Remiju,sada mu još jedino preostaje,da se oslobodi svojih karata,izlaganjem i prilaganjem.Sa poslednjom kartom se Zatvara,tačnije,ona se odbacuje na Hrpu,licem na dole.Međutim,poslednja karta se može i pridružiti nekom Izlošku,odnosno,zatvaranje nije obavezno.
  Najnepovoljnija situacija je,kada igrač ostane sa samo jednom,ili nekoliko karata u ruci, a da nije formirao ni jednu Kanastu.On ne sme završiti igru,jer nema uslov za to,pa nastavlja pasivno igrati,u iščekivanju,da to učini neko od protivnika.Protivnik koristi situaciju i maksimalno produžava igru.On se trudi,što više puta uzeti celu Hrpu i sve karte izložiti i priložiti.Na taj način,on može i završiti celu partiju,ili bar steći odlučujuću prednost.Ova situacija je posebno naglašena,ako igraju samo dva igrača.
  BODOVANJE : Kada igrač formira bar jednu Kanstu,a zatim se oslobodi svih svojih preostalih karata,igra u tom deljenu je završena,pa se pristupa obračunu bodova.
  Svako sabira nagrade za svoje formirane Kanaste,Crvene Trojke,ako su pokrivene,a pobednik deljenja dobija i +100 nagradnih bodova za Zatvaranje.Posle toga,igrači skupljaju sve svoje karte sa stola,uključujući i one iz formiranih Kanasti,pa sabiraju bodove u njima i pridružuju ih predhodnim nagradama.
  Od tog zbira,oduzima se vrednost karata,koje su ostale u ruci,a još i po 100 bodova,za svaku nepokrivenu Crvenu Trojku (ako igrač nije formirao Kanastu).
  Tako dobijeni skor se upisuje i to se odmah sabira sa njegovim predhodnim rezultatom.
  Partija traje do 5000 bodova.
  Ako više igrača pređu 5000,pobednik je igrač sa većim brojem bodova.Poslednje deljenje se igra obavezno do kraja.

  Čista Kanasta,ili Zlatna Kanasta  Mešovita Kanasta,ili Prljava Kanasta

  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 3. #3
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: KANASTA-pravo sa Copacabane

  Kanasta – Original


  Pod Originalnom varijantom,podrazumeva se Kanasta,koja je danas poznata u celom Svetu,a kao takva se pojavljuje i u svetskoj literaturi.Na prvi pogled,od predhodno opisane vrste se razlikuje vrlo malo,ali te sitnice u potpunosti menjaju dinamiku igre.Za konačni trijumf u partiji,neophodna je potpuno različita strategija,pa se tako dolazi do nove igre.Drugim rečima, opisana YU-Kanasta je samo jedna,od mnogobrojnih podvrsta originalne Kanaste.
  BROJ IGRAČA : U igri mogu učestvovati 2,4,ili 6 igrača.Ako u igri učestvuju četvoro,po dvojica od njih su partneri i oni sede,jedan preko puta drugog.U slučaju učešća 6 igrača u igri,formiraju se dve ekipe,od po 3 igrača.U tom slučaju,partneri za stolom sede naizmenično sa protivnicima.Crvene Trojke,formirane Kanaste,kao i svi Izlošci,tretiraju se kao vlasništvo jedne strane,pa se na stolu drže zajedno,a malo izdvojene od protivničkih.
  Čim se jedan igrač Otvori,smatra se,da je Otvorena njegova strana.Svi igrači te ekipe produžavaju igru,kao da su se i sami Otvorili,pa odmah izlažu,prilažu i sl.Prilaganje se može vršiti samo na Izloške svoje strane,a nema nikakvog uticaja,koji član ekipe ga je izložio.Čim neko formira Kanastu,bilo koji igrač te strane može Zatvoriti i završiti igru.
  Svakome se deli po 11 karata,jedna po jedna.Jedino igrač desno od delitelja ih dobija 12,ali on igra prvi i u tom potezu,samo odbacuje jednu kartu na talon.
  UZIMANJE HRPE ZA ODBACIVANJE : Hrpa se uzima mnogo lakše,nego što je to slučaj u predhodno opisanoj YU-Kanasti.Upravo ta promena i menja kompletnu koncepciju igre.
  Karte iz Hrpe se mogu uzeti Prirodnim Parom,kao što je opisano u predhodnoj igri,ali i još na tri načina:
  -igrač gornju kartu sa Hrpe može jednostavno priložiti na neki,već postojeći Izložak svoje strane,a zatim uzima i celu Hrpu.Zbog ovog pravila,isključuje se mogućnost,da se kod jedne strane pojave dva izloška istog ranga.Prosto,čim se kombinacija izloži na sto,ne postoji razlog,da neko iz te ekipe čuva 2 takve karte u ruci.
  -karta sa Hrpe se može uzeti uz pomoć jedne iste takve i jednog Divljaka.Znači,izložila bi se Kombinacija od 2 iste karte i Divljaka,a zatim se uzima cela Hrpa za Odbacivanje.
  -i najzad,gornju kartu sa Hrpe može uzeti i strana,koja se do tada nije još ni otvorila. Jedino tada,ona se mora uzeti isključivo sa Prirodnim Parom,bez Divljaka.Ako Izložak,koji se tom priliko formira nije dovoljan za Otvor,isti igrač mora izložiti još nešto.Tek pošto je ispunio Uslov za Otvor,on uzima i preostale karte iz Hrpe.Ako igrač nema šta dodati,a pri tome nije ispunio Uslov za Otvor,on kartu mora vratiti na Hrpu i vući sa Ostatka.
  Posledica ova tri dodatna načina uzimanja Hrpe je,da se to tokom partije čini mnogo češće,a broj uzetih karata je mnogo manji.Pošto se obe strane Otvore,svaka 2,do 3 kruga igre,neko uzima karte Hrpe za Odbacivanje.Većina od njih se, odmah zatim izlaže i prilaže. Ipak,kako se Hrpa ne zadržava dugo na stolu,u njoj se nalati znatno manji broj potrebnih karata,a i prisustvo neupotrebljivih Crnih Trojki je neizbežno.Zbog toga,broj formiranih Kanasti jedne strane je mnogo manji,nego što je to slučaj sa predhodnom YU-Kanastom.
  Strategija igre se najčešće svodi na to,da se jedna strana trudi.što pre kompletirati Kanastu i zatvoriti igru,pre nego što to protivnicima pođe za rukom. U prvom redu,obe strane nastoje uhvatiti protivnike sa nepokrivenim Crvenim Trojkama,pošto im one u tom slučaju donose pregršt negativnih bodova.
  Hrpa za Odbacivanje je ZAMRZNUTA (sa nje se ne može vući gornja karta),jedino ako je u pitanju Crna Trojka,ili bilo koji Divljak (Dvojka,ili Džoker).I dok se Crne Trojke odbacuju tokom cele igre,sa Divljacima se to čini dosta retko,najčešće sa namerom,da se spreči uzimanje Hrpe od strane protivničke ekipe.
  HAND : Hand je ovde česta pojava,a znači isto što i u Remiju.Igrač izlaže i prilaže sve karte iz ruke u jednom potezu.U pojedinačnoj igri,to je prilično teško izvesti,pošto igrač mora imati kompletnu Kanastu u ruci,jer je ona uslov za završetak igre.Međutim,u igri parova,ili trojki,do toga dolazi često.Kada se jedan igrač Otvori,a zatim formira Kanastu,ona važi i za ostale igrače njegove ekipe.Njegov partner,koji do tada nije izlagao,ima šanse Handirati,kao i u Remiju.
  Nagrada za Hand je 200 bodova,dok za klasično Zatvaranje,ona iznosi 100 bodova. Ostali bodovi u Handu ostaju nepromenjeni i ne dupliraju se,kao što je to slučaj sa Remijem.
  BODOVANJE : Kad neko ostane bez karata u rukama,igra u tom deljenju je završena, pa se prelazi na obračun bodova:
  Kako je već rečeno,Završetak Deljenja donosi 100 bodova,a ako je izveden Hand, onda 200 bodova.
  Svaka Crvena Trojka donosi po 100 bodova,a u slučaju da su sve četiri kod jedne strane,po 200 bodova.Ovi bodovi su pozitivni,ako su Trojke „pokrivene“ bar sa jednom formiranom Kanastom.U slučaju da strana nema kompletiranu ni jednu Kanastu do završetka deljenja, bodovi za Trojke su negativni.
  Jedna strana pokriva sve svoje Crvene Trojke,sa kompletiranom,samo jednom Kanastom.
  Zlatna Kanasta donosi nagradu od 500 bodova,dok Mešovita Kanasta vredi 300 bodova.
  Posle bodovanja Kanasti,svako skuplja sve izložene karte,uključujući i one u sastavu Kanasti.Njihov zbir bodova se pridodaje predhodnim nagradama.
  Negativne bodove donose karte,koje su kod igrača ostale u rukama,kao i eventualno nepokrivene Crvene Trojke.
  Crne Trojke se u rukama boduju,sa po -5 bodova.
  Često se događa da se istroši Ostatak,a da do tada još niko nije Zatvorio.Partija se tog trenutka prekida,a niko ne dobija nagradu za Završetak,već se odmah prelazi na sređivanje ostalih bodova.
  Svakoj strani se bodovi upisuju zasebno i odmah sabiraju sa dotadašnjim njihovim rezultatima.
  Partija traje do 5000 bodova.
  Bodonosna vrednost karata i Uslovi za Otvor su potpuno identični sa predhodno opisanom YU – Kanastom.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 4. #4
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: KANASTA-pravo sa Copacabane

  Peruanska Kanasta


  Zajednička karakteristika Kanasti je,da se uvođenjem vrlo malih izmena,dolazi do skoro potpuno nove igre,jer one menaju njenu bit i suštinu.Upravo takav jedan primer je i Peruanska Kanasta.Osnovna njena karakteristika je,da se bodovi ne pišu poraženoj strani. Tačnije, njih dobija samo ekipa igrača,koji je Zatvorio.Sa tom promenom,prioritet postaje Zatvaranje,odnosno oslobađanje od karata iz ruku.
  Ostale izmene su više tehničke prirode:
  -U svakom deljenju,po jedna strana ostaje bez bodova,u zavisnosti od toga,ko Zatvara.
  -Nagrada za samo Zatvaranje je nepromenjena (100 bodova),ali ono i bez toga ima presudan uticaj na ishod deljenja.
  -Svaka Crvena Trojka uvek vredi po 100 bodova,pa čak i ako su sve 4 kod iste strane.
  -Partija traje do 3000 bodova,pošto je njihova ukupna količina znatno manja.
  -Uslov za Otvor u I-om deljenju je 50 bodova.Sa svakom pobedom,pobedničkoj strani se on povećava za po 20 bodova.Poraženima se Uslov zadržava iz predhodnog deljenja.Tako se često događa,da jedna strana pobedi i po nekoliko puta za redom,pa njihov Uslov postaje 90,ili više bodova,a protivnici i dalje ostaju na onih 50,sa početka igre.
  Pošto se Uslov za Otvor povećava sa svakom novom pobedom,nameće se još jedan vrlo važan zadatak.Svako se trudi ostvariti konačnu pobedu,sa što manje Zatvaranja.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 5. #5
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: KANASTA-pravo sa Copacabane

  Kanasta San-Martin


  Kanasta San-Martin je nešto izmenjeni standardni oblik ove igre.
  U igri učestvuju 2,3,ili 4 igrača,a deli se po 15,13,ili 11 karata.Uglavnom,svako igra za sebe.
  Hrpa za Odbacivanje nikada nije „Zamrznuta“.Ako se na njoj pojavi „divljak“,uzima se sa bilo koje 2 „Prirodne karte“.U slučaju da se na Hrpi pojavi Crna Trojka,samo tada se od njih može spustiti Izložak.Čak šta više,može se uzeti sa jednom Trojkom i jednim Džokerom.Crne Trojke se mogu izložiti još jedino na kraju,kada igrač izlazi.
  Crvene Trojke se ne spuštaju odmah na sto,već tek posle formiranja prve Kanaste.Za njih se ne uzimaju nove karte iz Ostatka.
  Hrpa se ne može uzeti tako,što se gornja karta sa nje Prilaže.Ona se mora vući za formiranje Izloška od 3 karte,pri čemu može biti prisutan i jedan „divljak“.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 6. #6
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: KANASTA-pravo sa Copacabane

  Urugvajska Kanasta


  U uvodu ovog poglavlja je rečeno,da je Kanasta nastala u Urugvaju,a varijanta,koja je u svojoj postojbini danas najpopularnija,pretrpela je izvesne promene i naziva se Urugvajska Kanasta.
  Osnovna njena karakteristika je,da se ovde mogu izlagati i Kombinacije,sastavljene samo od Divljaka.Kada se takav Izložak kompletira,tj. dovede do 7 karata,naziva se „Bolivija“. U njenom sastavu su Džokeri i Dvojke,čiji broj i odnos nije bitam.
  Bolivija donosi nagradu od 2000 bodova.

  B o l i v i j a , 2000 bodova
  Na početku partije,svako dobija po 14,a prvi desni igrač,15 karata.
  Hrpa za Odbacivanje se može uzeti samo sa Prirodnim Parom (2 iste karte sa gornjom) i to se ne može izvesti uz pomoć,samo jedne iste karte i Divljaka,niti se karta sa Hrpe sme priložiti na neki postojeći I zložak.
  Međutim,gornja karta sa Hrpe se može uzeti sa Prirodnim Parom i kada se ta strana još nije Otvorila.Naravno,ako sa izloženom Kombinacijom nije ispunjen Uslov za Otvor,isti igrač mora izložiti još nešto iz ruke.Tek kada je pomenuti Uslov ispunjen,on preuzima i ostale karte Hrpe za Odbacivanje.
  Ovde je vrlo bitna razlika u odnosu na standardnu Kanastu,što se gornja karta sa Hrpe,a sa njom i ona sama,mogu vući i ako je u pitanju Divljak (Dvojka,ili Džoker).Ona se uzina sa druga 2 Divljaka iz ruke i izlaže Kombinacija od divljih karata,koja kada naraste do 7,prelazi u Boliviju.
  U Urugvajskoj Kanasti se mogu kod jedne strane pojaviti dva izloška sa kartama istih vrednosti,ali se već u sledećem potezu,oni spajaju u jedan.
  Partija traje do 6000 bodova.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 7. #7
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: KANASTA-pravo sa Copacabane

  KUBANSKA KANASTA


  Kubanska Kanasta se tretira kao igra za sebe,jer se kod nje pojavljuje čitav niz razlika,u odnosu na klasičnu Kanastu.
  IZLOŠCI : Pored standardnih Izložaka,Zlatne i Mešovite Kanaste,ovde se pojavljuje i Kanasta od „divljaka“,Bolivija.Za razliku od Urugvajske Kanaste,nagrade za Boliviju zavise od njenog sastava.
  Takva kombinacija,sastavljena samo od 7 Dvojki,naziva se „Zlatna Bolivija“,a donosi nagradu od 4000 bodova.
  Z l a t n a B o l i v i j a

  Bolivija,koja u sebi sadrži obavezno sva 4 Džokera i još 3 Dvojke,naziva se „Mešovita Bolivija“ i donosi nagradu od 3000 bodova.
  M e š o v i t a B o l i v i j a

  Kombinacija,sastavljena od jednog,do tri Džokera,gde su ostale karte Dvojke,naziva se „Prljava Bolivija“ i vredi 2000 bodova.
  P r lj a v a B o l i v i j a

  Kanaste,a ni Bolivija,ne smeju sadržati više od 7 karata.
  KARTE : Koristi se udvojeni špil od 104 karte,a uz dodatak 4 Džokera,to ukupno iznosi 108 karata.
  BROJ IGRAČA : U igri mogu učestvovati 2,4,ili 6 igrača,uvek podeljenih u dva suprodstavljena tabora.
  DELJENJE : Delitelj deli svakom igraču po 13 karata,a prvu sledeću okreće na sto i ona predstavlja početak Hrpe za Odbacivanje.
  UZIMANJE HRPE ZA ODBACIVANJE : Gornja karta sa Hrpe,a sa njom i cela Hrpa za Odbacivanje,može se uzeti samo sa Prirodnim Parom,odnosno,sa 2 iste takve karte. Međutim,ovde postoji ograničenje,da jedna strana ne sme započinjati novi izložak,ako već imaju jedan takav započeti (sa istim kartama). Npr,ako jedna strana izloži kombinaciju od 2 Devetke i Džokera,a na Hrpi se u međuvremenu pojavi Devetka,ni jedan igrač te strane je ne može uzeti,pa makar imao i Prirodan Par Devetki.Tek kada započeti izložak na stolu pređe u Kanastu,ista strana može izložiti novu kombinaciju sa Devetkama.
  TROJKE : Crvena Trojka donosi +,ili –100 bodova,u zavisnosti,da li je pokrivena,ili nije. Ako se kod jedne strane nađu 2 ,ili 3 Crvene Trojke,svaka donosi po 200 bodova (plus,ili minus).U slučaju da se sve 4 nalaze kod jedne ekipe,samo četvrta od njih donosi 500 bodova, dok ostale tri vrede po 200.
  Da bi se Zatvorilo,potrebna je bar jedna Kanasta,ili Bolivija.
  Partija traje do 7500 bodova.
  Sa tekućim rezultatom,od preko 5000 bodova,Uslov za Otvor je 150 bodova u Uvodnom Izlošku.Ostali Uslovi su identični klasičnoj Kanasti.
  Svakoj strani se izračunavaju bodovi,pravi se razlika između rezultata dvaju ekipa,a upisuje se samo strani sa većim rezultatom u tom deljenju.Kako se rezultati uvek upisuju samo jednoj strani,cela partija traje znatno duže,od standardne Kanaste.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 8. #8
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: KANASTA-pravo sa Copacabane

  S A M B A


  Samba je nešto novija igra od Kanaste,a predstavlja njen logičan nastavak.Pojedine njene varijante su čak i u nazivu zadržale ime „Kanasta“.Samba nikada nije uspela da dostigne popularnost Kanaste,ali se uz nju uvek pominje,kao vrlo poznata igra sa Južnoameričkog Kontinenta.Gotovo svi veći svetski proizvođači karata,u svojoj ponudi imaju i specijalizovani „Komplet za Sambu i Kanastu“,a on se sastoji od 3 standardna špila karata,sa po 3 Džokera u svakom.
  BROJ IGRAČA : U igri mogu učestvovati 2,4,ili 6 igrača.Ako ih je četvoro,po dvojica su partneri i sede,jedan na protiv dugog.U igri sa 6 igrača,po troje čine jednu ekipu,a za stolom sede naizmenično sa protivnicima.
  KARTE : U Sambi se koriste 3 špila karata i 6 Džokera,što ukupno iznosi 162 karte.
  IZLOŽCI : Osnovna razlika u odnosu na Kanastu je,što se ovde pored Grupa istih karata, mogu izlagati i Nizovi u boji.
  Nizovi ne smeju sadržati Divljake (Džokere i Dvojke).Takav izložak od 7 karata se skuplja i odlaže licem na dole,a naziva se SAMBA,po čemu je cela igra i dobila ime. Kompletirana Samba ,donosi nagradu od 1500 bodova.
  Najniži mogući Niz je 4-5-6,a najviši Q-K-A.Ispred Četvorke i iza Keca,on se ne može produžavati.
  [center][center]
  S A M B A , 1500 bodova
  Niz u boji,koji još uvek nema 7 karata,naziva se „Eskalera“.
  U Sambi,ni jedan Izložak ne sme sadržati više od 7 karata,što znači,da na kompletirane Kanaste i Sambe se dalje ne sme prilagati.
  Za Kanste postoji još jedno ograničenje.Naime,ni jedna Kanasta ne sme sadržati više od 2 „divlje“ karte.
  Dve Grupe karata istih vrednosti,kao i dve Eskalere u istom znaku,mogu se spojiti,pod uslovom,da njihova ukupna dužina ne prelazi 7 karata.U protivnom,do kraja deljenja se skupljaju dve Grupe istih karata,ili dva Niza u istoj boji
  DELJENJE : Na početku deljenja,svako dobija od delitelja po 15 karata,u 3 navrata po 5.Sledeća se postavlja pored Ostatka,licem na gore i ona predsatavlja početak Hrpe za Odbacivanje.
  TOK IGRE : U samom načinu igre,javlja se još jedna krupna razlika,koja Sambu i definitivno razdvaja od Kanasti.Svaki igrač na svom potezu,vuče sa Ostatka po 2 karte,a na kraju poteza,na Hrpu odbacuje samo po jednu.Naravno,u međuvremenu,on može i izlagati,ili prilagati na već postojeće Izloške.
  UZIMANJE HRPE ZA ODBACIVANJE : Gornja karta sa Hrpe za Odbacivanje se može uzeti,a zatim i cela Hrpa,jedino ako se sa njom odmah izlaže, i to obavezno bez „divljaka“. Da podsetimo,izložak ovde može biti i Niz u boji,pa se ne mora obavezno raditi o Prirodnom Paru karata,već mogu biti i dve u istoj boji,koje sa gornjom na Hrpi formiraju Niz.
  UVODNI IZLOŠCI : Uvodni izlošci moraju zadovoljavati Uslove slične Kanasti.
  Tekući rezultat igrača : Broj bodova u uvodnim izlošcina:
  Manje od 0 bodova.................................15 bodova
  Od 0,do 1495 bodova.................................50 bodova.
  Od 1500,do 2995 bodova.................................90 bodova.
  Od 3000,do 6995 bodova................................120 bodova.
  Od 7000 bodova i više................................150 bodova.
  Partija traje do 10.000 bodova.
  ZAVRŠETAK DELJENJA : Da bi igrač smeo završiti igru u jednom deljenju, njegova strana mora imati formirane 2 Kanaste,ili Sambe,odnosno,jednu Kanastu i jednu Sambu.
  CRVENE TROJKE : Svaka Crvena Trojka donosi po 100 bodova,a u slučaju da se svih 6 nađu kod jedne strane,zajedno donose 1200 bodova. Sve Trojke jedne strane se pokrivaju sa samo jednom formiranom Kanastom,ili Sambom.U koliko se partija završi,a strana nije pokrila Crvene Trojke,one donose negativne bodove.
  KRAJ OSTATKA : Ako se istroši Ostatak,a partija se ne završi,preokeće se Hrpa za Odbacivanje i predstavlja novi Ostatak.Ako se i novoformirani Ostatak iscrpi,svako izlaže sve što je spario u rukama,pa se prelazi na sređivanje bodova.
  CRNE TROJKE : Crne Trojke imaju isti tretman,kao i u Kanasti.Do razlike dolazi, kada igrač želi da Zatvori,odnosno,završi deljenje.Jedino tada,on ima pravo izložiti Grupu Crnih Trojki,ali uz uslov,da u istom potezu Zatvara.Izložene Crne Trojke donose nagrade,kao i sve ostale „niske“ karte,od po 5 bodova svaka.
  Igrač koji Zatvori,ili se jednostavno oslobodi svih karata iz ruku,dobija nagradu od 200 bodova.
  BODOVANJE : Nagrade za formirane Kanaste,Sambe,pokrivene Crvene Trojke i Završetak deljenja,sabiraju se sa svim izloženim kartama jedne strane.Od njih se oduzimaju vrednosti karata,koje su ostale u ruci,kao i vrednosti Crvenih Trojki,ako nisu pokrivene.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 9. #9
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: KANASTA-pravo sa Copacabane

  S A M B A


  Samba je nešto novija igra od Kanaste,a predstavlja njen logičan nastavak.Pojedine njene varijante su čak i u nazivu zadržale ime „Kanasta“.Samba nikada nije uspela da dostigne popularnost Kanaste,ali se uz nju uvek pominje,kao vrlo poznata igra sa Južnoameričkog Kontinenta.Gotovo svi veći svetski proizvođači karata,u svojoj ponudi imaju i specijalizovani „Komplet za Sambu i Kanastu“,a on se sastoji od 3 standardna špila karata,sa po 3 Džokera u svakom.
  BROJ IGRAČA : U igri mogu učestvovati 2,4,ili 6 igrača.Ako ih je četvoro,po dvojica su partneri i sede,jedan na protiv dugog.U igri sa 6 igrača,po troje čine jednu ekipu,a za stolom sede naizmenično sa protivnicima.
  KARTE : U Sambi se koriste 3 špila karata i 6 Džokera,što ukupno iznosi 162 karte.
  IZLOŽCI : Osnovna razlika u odnosu na Kanastu je,što se ovde pored Grupa istih karata, mogu izlagati i Nizovi u boji.
  Nizovi ne smeju sadržati Divljake (Džokere i Dvojke).Takav izložak od 7 karata se skuplja i odlaže licem na dole,a naziva se SAMBA,po čemu je cela igra i dobila ime. Kompletirana Samba ,donosi nagradu od 1500 bodova.
  Najniži mogući Niz je 4-5-6,a najviši Q-K-A.Ispred Četvorke i iza Keca,on se ne može produžavati.

  S A M B A , 1500 bodova
  Niz u boji,koji još uvek nema 7 karata,naziva se „Eskalera“.
  U Sambi,ni jedan Izložak ne sme sadržati više od 7 karata,što znači,da na kompletirane Kanaste i Sambe se dalje ne sme prilagati.
  Za Kanste postoji još jedno ograničenje.Naime,ni jedna Kanasta ne sme sadržati više od 2 „divlje“ karte.
  Dve Grupe karata istih vrednosti,kao i dve Eskalere u istom znaku,mogu se spojiti,pod uslovom,da njihova ukupna dužina ne prelazi 7 karata.U protivnom,do kraja deljenja se skupljaju dve Grupe istih karata,ili dva Niza u istoj boji
  DELJENJE : Na početku deljenja,svako dobija od delitelja po 15 karata,u 3 navrata po 5.Sledeća se postavlja pored Ostatka,licem na gore i ona predsatavlja početak Hrpe za Odbacivanje.
  TOK IGRE : U samom načinu igre,javlja se još jedna krupna razlika,koja Sambu i definitivno razdvaja od Kanasti.Svaki igrač na svom potezu,vuče sa Ostatka po 2 karte,a na kraju poteza,na Hrpu odbacuje samo po jednu.Naravno,u međuvremenu,on može i izlagati,ili prilagati na već postojeće Izloške.
  UZIMANJE HRPE ZA ODBACIVANJE : Gornja karta sa Hrpe za Odbacivanje se može uzeti,a zatim i cela Hrpa,jedino ako se sa njom odmah izlaže, i to obavezno bez „divljaka“. Da podsetimo,izložak ovde može biti i Niz u boji,pa se ne mora obavezno raditi o Prirodnom Paru karata,već mogu biti i dve u istoj boji,koje sa gornjom na Hrpi formiraju Niz.
  UVODNI IZLOŠCI : Uvodni izlošci moraju zadovoljavati Uslove slične Kanasti.
  Tekući rezultat igrača : Broj bodova u uvodnim izlošcina:
  Manje od 0 bodova.................................15 bodova
  Od 0,do 1495 bodova.................................50 bodova.
  Od 1500,do 2995 bodova.................................90 bodova.
  Od 3000,do 6995 bodova................................120 bodova.
  Od 7000 bodova i više................................150 bodova.
  Partija traje do 10.000 bodova.
  ZAVRŠETAK DELJENJA : Da bi igrač smeo završiti igru u jednom deljenju, njegova strana mora imati formirane 2 Kanaste,ili Sambe,odnosno,jednu Kanastu i jednu Sambu.
  CRVENE TROJKE : Svaka Crvena Trojka donosi po 100 bodova,a u slučaju da se svih 6 nađu kod jedne strane,zajedno donose 1200 bodova. Sve Trojke jedne strane se pokrivaju sa samo jednom formiranom Kanastom,ili Sambom.U koliko se partija završi,a strana nije pokrila Crvene Trojke,one donose negativne bodove.
  KRAJ OSTATKA : Ako se istroši Ostatak,a partija se ne završi,preokeće se Hrpa za Odbacivanje i predstavlja novi Ostatak.Ako se i novoformirani Ostatak iscrpi,svako izlaže sve što je spario u rukama,pa se prelazi na sređivanje bodova.
  CRNE TROJKE : Crne Trojke imaju isti tretman,kao i u Kanasti.Do razlike dolazi, kada igrač želi da Zatvori,odnosno,završi deljenje.Jedino tada,on ima pravo izložiti Grupu Crnih Trojki,ali uz uslov,da u istom potezu Zatvara.Izložene Crne Trojke donose nagrade,kao i sve ostale „niske“ karte,od po 5 bodova svaka.
  Igrač koji Zatvori,ili se jednostavno oslobodi svih karata iz ruku,dobija nagradu od 200 bodova.
  BODOVANJE : Nagrade za formirane Kanaste,Sambe,pokrivene Crvene Trojke i Završetak deljenja,sabiraju se sa svim izloženim kartama jedne strane.Od njih se oduzimaju vrednosti karata,koje su ostale u ruci,kao i vrednosti Crvenih Trojki,ako nisu pokrivene.
  Poslednji put ažurirao/la NUSKMP : 23.07.2009. u 12:01
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 10. #10
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: KANASTA-pravo sa Copacabane

  B o l i v i j a


  Bolivija predstavlja varijantu Sambe,a razlike se pojavljuju u sledećem:
  Pored Sambi i Kanasti,ovde se mogu izlagati i Grupe „Divljih Karata“.Kompletirana Grupa od 7 „divljaka“ se naziva „Bolivija“ ,a donosi nagradu od 2500 bodova.

  B O L I V I J A , 2500 bodova
  Gornja karta sa Hrpe za Odbacivane se može uzeti,čak i ako je u pitanju Džoker,ili Dvojka,ali samo sa 2 druga „divljaka“.Pri tome,taj izložak predstavlja početak formiranja Bolivije.
  Uslov za završetak deljenja je,da strana koja želi da završi partiju,mora imati obavezno formiranu jednu Sambu i još jednu,bilo koju Kombinaciju (Kanastu,Sambu,ili Boliviju)
  Crne Trojke imaju isti tretman kao i u Sambi,s tom razlikom,da svaka,koja na kraju partije ostane u ruci,donosi kaznu od -100 bodova.
  Partija traje do 15000 bodova.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 11. #11
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: KANASTA-pravo sa Copacabane

  Brazilska Kanasta


  Brazilska Kanasta je jako slična Boliviji,što znači,bez obzira na naziv igre,u pitanju je vrsta Sambe.
  Bolivija ( 7 „Divljih Karata“) donosi nagradu,od 2000 bodova.
  Za svaku započetu,a ne dovršenu Sambu,ili Boliviju,strana dobija kaznu,od -1000 bodova.Pri tome,ni karte iz njih u tom slučaju ne donose pozitivne bodove,već se odmah odbacuju na stranu.Znači,svaki nekompletiran Niz u boji i Grupa „divljaka“,u trenutku završetka deljenja,donose po -1000 bodova.
  Crvene Trojke se boduju sa po 100 bodova,a ako ih je kod jedne strane 5,ili 6,svaka vredi po 200 bodova.Naravno,one moraju biti pokrivene jednom,bilo kojom dovršenom Kombinacijom.U protivnom,nagrade prelaze u kazne i dobijaju znak minus.
  U ovoj igri,Uvodni Izlošci imaju pooštrenije zahteve.Za tekući rezultat do 6995 bodova, Uslov za Otvor je identičan Sambi,a dalje sledi:
  -tekući rezultat 7000,do 7995 bodova..............................150 bodova,u prvim izlošcima,
  -tekući rezultat 8000,do 8995 bodova........................200 bodova i jedna direktno . izložena Kanasta.
  -tekući rezultat 9000 i više bodova..................................200 bodova i direktno izložena . Zlatna Kanasta.
  Iako se ovi Uslovi na prvi pogled čine nemogućim,ovde je to izvodljivo,pošto posle svakog poteza,igrač dobija po kartu više (vuče dve,a odbacuje jednu).
  Partija traje do 10.000 bodova,a poslednje deljenje se uvek igra do kraja.Ako obe strane pređu pomenutu granicu,pobednička je ona,koja je ostvarila veći rezultat.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 12. #12
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: KANASTA-pravo sa Copacabane

  Č i l i


  Čili,ili Čileanska Samba je istovetna Brazilskoj Kanasti,sa samo jednom razlikom.
  Jedna strana ne sme u istom deljenju sakupljati,i Sambu,i Boliviju,već samo jedno od toga.U slučaju da igrač izloži Niz u boji,u tom deljenju ne može skupljati Grupu od „divljih“ karata i obrnuto.Druga strana ima isti izbor,nevezano od izbora protivnika.
  Obe ekipe mogu izlagati više Sambi,ili Bolivija,ali ne, i jedno, i drugo.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 13. #13
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: KANASTA-pravo sa Copacabane

  Holivudska Kanasta


  Holivudska Kanasta je logičan nastavak Bolivije.U njoj,kompletirana Bolivija donosi 2.000 bodova.
  Osnovna karakteristika ove igre je,postojanje „Mešovite Sambe“.To je Niz u boji, sastavljen od 7 karata,među kojima se nalazi i jedan „divljak“ (Džoker,ili Dvojka).Takva Kombinacija donosi nagradu od 1.000 bodova.
  U svim izloženimm Nizovima se smeju nalaziti i „divljaci“,ali u svakom,samo po jedan.

  M E Š O V I T A S A M B A, 1000 bodova
  Postoji još jedno pravilo,vezano isključivo za ovu igru.Ako se na Hrpi za Odbacivanje nađe Dvojka,ona se može uzeti isključivo sa druge dve Dvojke.a u daljem toku igre,na nju se mogu prilagati i Džokeri.Važi i obrnuto.U oba slučaja,igrač posle toga uzima i ostatak Hrpe za Odbacivanje.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 14. #14
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: KANASTA-pravo sa Copacabane

  TALIJANSKA KANASTA


  Talijanska Kanasta je,bez obzira na naziv,još jedna vrsta Sambe,sa slećim razlikama:
  Bolivija je i u ovoj igri Kombinacija,od 7 „divljih“ karata,a donosi nagradu od 2000 bodova.Kao zasebna kombinacija u Talijanskoj Kanasti,pojavjluje se „Zlatna Bolevija“,koju čine 7 Dvojki,a ona vredi 3000 bodova.


  Z L A T N A B O L I V I J A , 3000 bodova
  Vezano za „Divljake“,ovde postoji još jedno ograničenje.Čim se kod jedne strane pojavi na stolu izložak,sastavljen samo od „divljaka“,svi članovi te ekipe, mogu prilagati „Divlje karte“ samo na njega.Tek pošto se kompletira Bolivija,ta strana može svoje Dvojke i Džokere prilagati i na ostale izloške.
  CRVENE TROJKE : Ako se kod iste strane nađu jedna,dve,ili tri Crvene Trojke, svaka vredi po 100 bodova.Ako ih je 4 i više,donose po 200 bodova svaka.Naravno,uslov da bi bodovi bili pozitivni,Trojke moraju biti pokrivene.
  ZAVRŠETAK DELJENJA : Igrač sme da završi deljenje,jedino ako je njegova strana do tada kompletirala,najmanje dve Kombinacije,pri čemu su dovoljne i Mešovite Kanaste.
  U ovoj igri,nagrade za kompletirane kombinacije od 7 karata (Kanaste,Sambe i Bolivije),dobija samo pobednička strana(čiji se igrač oslobodio karata).Ostale nagrade,kao i vrednost samih izloženih karata na stolu i u formiranim Kombinacijama,boduju se i jednima,i drugima.
  DELJENJE : Delitelj deli svakome po 15 karata.Odmah zatim,svi igrači izlažu svoje Crvene Trojke,a umesto njih,vuku zmenu sa Ostatka.Posle izvršenih zamena,delitelj otvara sledeću kartu na talon.U zavisnosti od njene vrednosti,on odbrojava sa Ostatka još toliko karata,koje se stavljaju ispod preokrenute karte.Nih za sada nezna niko,a kao nagradu i iznenađenje će ih dobiti prvi osvajač Hrpe za Odbacivanje.Pri tome,za preokrenutu Osmicu, delitelj odbrojava 8 karata sa Ostatka,za Žandara 11,za Damu 12,za Kralja bi odbrojao 13,za Keca 15,a za Džokera,ili Dvojku,20 karata.U slučaju da je preokrenuta karta bilo koja Trojka, delitelj je uzima sebi,pa okreće sledeću.
  Gornja karta Hrpe se može uzeti jedino Prirodnim Parom,odnosno,sa dve karte koje formiraju Niz u boji.Jedino ako je gornja karta „divljak“,može se uzeti sa druga dva „divljaka“.
  Pri tekućem rezultatu od 5000,do 7495 bodova,Uvodni Izložak mora sadržati najmanje 160 bodova; ako je tekući rezultat 7500,do 9995 bodova,Uvodni Izložak mora sadržati 180 bodova,a kod rezultatata 10000 i više,mora imati najmanje 200 bodova.
  Partija traje do 12.000 bodova.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

Slične teme

 1. pravo
  Autor baloska u forumu Jezik
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 23.08.2006., 20:39
 2. Odgovora: 2
  Poslednja poruka: 05.07.2006., 19:18
 3. Pravo
  Autor Oliveradrezgic u forumu Jezik
  Odgovora: 2
  Poslednja poruka: 09.04.2006., 13:52
 4. Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 16.11.2005., 17:07
 5. pravo
  Autor kula u forumu Arhiva
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 30.05.2005., 09:46

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •