Saradnja od Putina do Mekejna
P. V, 10.05.2009 20:22:20 Ocena:
2.25 (Glasova: 4)
[Oceni] Komentara: 2 [Postojeći komentari]
JEDNI se kunu u Le Pena, drugi u De Gola, trećima je najbliži Putin, a četvrti gledaju preko Atlantika u Džona Mekejna... Sve srpske stranke imaju po neku sestrinsku partiju u svetu.
Demokratskoj stranci Borisa Tadića najbliži su Socijaldemokratska partija Nemačke SPD i austrijske socijaldemokrate SPO:
- Imamo stalnog stranačkog poverenika u SPD, a otvorili smo kancelariju DS u Beču pri tamošnjim socijaldemokratama - kaže nam Miloš Jeftić, internacionalni sekretar DS. - Švedskim socijaldemokratama smo pomagali u predizbornoj kampanji u kojoj je učestvovao i naš predsednik Tadić.
Šešeljevoj Srpskoj radikalnoj stranci najprisniji su - Nacionalni front Francuske Žan-Mari Lepena, Pravedna Rusija Mironova i Narodna volja Rusije Sergeja Baburina:
- Naravno, veoma dobru saradnju imamo i sa Jedinstvenom Rusijom Vladimira Putina - rekao nam je Dragan Todorović, zamenik predsednika SRS.
Dinkićev G 17 plus partnere vidi u Narodnoj stranci Austrije, Slovačkoj demokratskoj i hrišćanskoj uniji, Britanskim konzervativcima, Pokretu za promene iz Crne Gore, hrvatskom HDZ, Partijom demokratskog
progresa iz BiH...
Za DSS Vojislava Koštunice najbliža stranka mimo Srbije je Putinova Jedinstvena Rusija. Te dve stranke su i formalizovale saradnju 2007. godine:
- Zajednički radimo na sveukupnoj saradnji Rusije i Srbije i ruskog i srpskog naroda - rekao nam je Jovan Palalić, predsednik Izvršnog odbora DSS. - Sa njima delimo stavove o odbrani Kosova i Metohije i prema ukupnim međunarodnim odnosima. Ta saradnja je pospešila i investicije Ruske Federacije u našu zemlju.
- Draškovićev SPO najjaču vezu ima sa američkim republikancima - potvrdio nam je Aleksandar Jugović, direktor SPO:
- Sa republikancima imamo gotovo svakodnevne kontakte, a sarađujemo i, na primer, sa Novom demokratijom Grčke i francuskim degolistima - naveo nam je Jugović.

UVEK UZ LEVICU
- SOCIJALISTIMA su bliske sve stranke evropske levice i cilj nam je da postanemo punopravan član Socijalističke internacionale - rekao nam je Đorđe Milićević, portparol SPS.
- Bliski smo i sa strankom Zorana Žižića u Crnoj Gori i Socijalističkom partijom Republike Srpske - naveo nam je Milićević.

Sve partije imaju strane prijatelje,marketing ili neke od ovih nabrojanih inostranih stranaka ima stvarnog uticaja u Srbiji.