Interes Srbije, pa ugovor s "Gaspromom"
Politika - Pre sat i 42 minuta

Koliko će Srbija imati koristi od podzemnog skladišta gasa "Banatski Dvor" - zavisiće najviše od umešnosti našeg pregovaračkog tima s ruskim "Gaspromom" da zaštiti srpske interese kako se ne bi dogodilo da i pored toga što je reč o domaćem rezervoaru Srbija ostane bez gasa.

To je stav stručnjaka povodom najnovijih pregovora predstavnika ruskog "Gasproma" i "Srbijagasa", koji su juče seli za sto u nameri, kako potvrđuju, da u finišu pregovora pročešljaju sve sporne tačke budućeg ugovora o osnivanju zajedničke kompanije koji bi trebalo da potpišu "Gasprom", "Srbijagas" i austrijska ćerka firme "Gasprom".

Da bi se stavio konačan paraf na ovu zajedničku firmu potrebno je i da Vlada Srbije da zeleno svetlo.

Zorana Milanović-Mihajlović, nezavisni stručnjak za energetiku, kaže za "Politiku" da srpski pregovarači moraju da izvuku maksimum ovim ugovorom, budući da je Srbija s 49 odsto manjinski vlasnik u celom ovom poslu.

Upitana šta to konkretno znači, ona kaže da je ključno da ugovorom bude predviđeno da Srbija ima prioritet u snabdevanju gasa u svakom trenutku. Pogotovo ako se zna da je gradnja gasovoda "Južni tok" na dugom štapu.

- Ukoliko bi pri tom "Srbijagas" mogao da se dogovori i oko izvesnih koristi kada je reč o ceni ruskog gasa i ceni skladištenja u "Dvor", onda bi to bio dobar posao za Srbiju, kategorična je ona.

Ako se, međutim, ističe Milanovićeva, pristane na potpisivanje klasičnog komercijalnog ugovora u kome će "Gasprom" Srbiji prodavati gas po istoj ceni po kojoj to čini i za ostatak Evrope, onda je Srbija trebalo sama da završi gradnju ovog rezervoara i ubira pare od skladištenja, koje nisu male.

Ona kaže da nije dobro što se ne obelodanjuje ko je austrijska ćerka firme s kojom "Srbijagas" potpisuje ovaj ugovor, pogotovo ako se ima u vidu loše iskustvo s "Jugorosgasom", takođe ćerkom firme "Gasprom", gde je ovaj ruski gigant preko noći postao većinski vlasnik firme od koje Srbija danas kupuje gas.

Vojislav Vuletić, sekreter Udruženja za gas Srbije, kaže da od pregovaračkog stola ne treba ustajati dok se doslovce ugovorom ne precizira da će Srbija iz "Dvora" u svakom času povlačiti onoliko gasa koliko joj bude potrebno.

- "Srbijagas" bi, po svemu što je do sada kao svoj kapital uneo u ovaj posao, trebalo da bude ako ne ravnopravan, onda većinski, ali nikako manjinski vlasnik u budućoj kompaniji - kategoričan je on. Dodaje i da bi "Gasprom" dokapitalizacijom onda samo dodatno ojačao firmu.

- Osim osam bušotina na kojima se sada radi, "Srbijagas" i austrijska kompanija "Hit" potpisali su ugovor vredan 5,5 miliona evra za izgradnju proizvodne linije čiji se radovi finansiraju iz budžeta "Srbijagasa" - podseća Vuletić, napominjući da to svakako mora da uđe u deo osnivačkog kapitala buduće kompanije.

Upućeni u gasne prilike kažu da je ključno pitanje koje budućim ugovorom treba definisati - cena skladištenja gasa za Srbiju, jer će upravo od toga zavisiti krajnja cena gasa za potrošače.

Isti izvor kaže da, međutim, ne treba računati na preveliku velikodušnost "Gasproma" jer je reč o biznisu i ugovorima gde obe strane žele da zarade i stvore za sebe najbolji ambijent za rad, podsećajući na obećanja koja su davana uoči privatizacije NIS-a da će dolaskom Rusa gorivo u Srbiji biti jeftinije. A svi smo svedoci - da od toga nema ništa.

Ugovorom je bitno regulisati i ustupanje skladišta trećem licu, to jest da li će moći da ga koriste i zemlje iz regiona kojima je u tom času potrebno da skladište gas, kao i da li će tu morati da se utiskuje samo ruski, ili i neki drugi gas. Srbija bi trebalo da sačini takav ugovor prema kom bi ona svoje količine gasa mogla da prodaje nekom trećem, ukoliko u datom času ima viškove, a da to ne bude samo pravo ruske strane.

Upitan ko bi mogla da bude austrijska ćerka firme "Gasprom" s kojom će "Srbijagas" potpisati ugovor o osnivanju zajedničke kompanije za gradnju "Dvora" - isti izvor kaže da je najverovatnije reč o "Centriksu", na čijem su čelu biznismen iz Prizrena Ali Šen i Džon Skiner.

"Centriks grup holding" je osnovan 2003. godine u Beču, kao ćerka firme "Gasprom" koja Austriju snabdeva gasom, potvrđuje ovaj izvor.

Kapacitet skladišta "Banatski Dvor" trebalo bi da bude između 800 miliona i milijardu kubnih metara gasa, a rezervoar se, podsećaju u "Srbijagasu", gradi kao nastavak eksploatacije iscrpljenog gasnog ležišta čiji kapacitet je bio 3,3 milijarde kubnih metara prirodnog gasa.

Jasna Petrović