Obicno se kaze da anesteziolog daje "anestetike". Onda se obicno misli da on ne daje prilikom generalne anestezije (nisi svestan dok traje operacija) stvari koje su mnogo jace od bilo kojeg "heroina" koji se moze nabaviti na ilegalan nacin. Zatim se misli da sve i ako daje tako jake droge, i to jos intravenozno (vaznost toga da li se opijoid daje tako ili ne je obicno nepoznata) - onda to nije isto kao da ih je dao cisto-tako, zbog 2 stvari: 1. sta ima veze sto je dao droge kad sam tad bio nesvesan, zbog nekog "anestetika za nesvest" 2. opijoidi nemaju efekat na psihu sve dok se koriste u kolicini dovoljnoj da oslobodi od bola. Prigovor 1 se moze pobiti time sto se pacijenti obicno probude pod "radovima" (tripovima) u sok sobi, tako da su delom i svesni rada droge (mada ga ne prepoznaju kao to, jer ocekuju da je to nesto drugo, i cini im se da bi tu moralo biti "lupanja gluposti, bezumnih misli, loseg ponasanja, i glupog smejanja"), a prigovor 2 se ne moze pobiti recima: "ne zna se da li imaju efekat na psihu dok se koriste za oslobadjanje od bolova" - jer danas se u nauci zaista i ne zna da li opijoidi smiruju bol zato sto rade nesto na "fiziologiji bola", ili zato sto je osobi tada "otvoreno nebo" pa ona i nije koncentrisana na bolove vec gleda gore.

Sve u svemu, izgleda da mnogi koji se osjecaju uzasno dosadno dok cekaju da poslije operacije gdje je koriscena generalna anestezija odu kuci taj uzas mogu da pripisu psihickom kriziranju za stvarima slicnim (ulicnom) heroinu, ali mnogo jacim. Wikipedija kaze da se pri anesteziji (generalnoj) ucestalo koriste neki opijoidi, koji su nabrojani, i od kojih je svaki redom koji se ucestalo koristi i danas zaista mnogo jaci derivat morfijuma (za kojeg se kaze da je duplo slabiji od heroina, ili jednako jak (jos nejasno)) od jednake doze ulicnog heroina, jer taj (kaze policija) obicno nije cist.

Ako citamo o karakteristikama rada opioida na fiziologiju, nalazimo tacno ono sto se mnogima/nekima desava kad se probude u sok sobi: pisa im se, a ne mogu da pisaju.

Ne treba iskljuciti ni mogucnost da ta "dosada" o kojoj pricaju mnogi da ih strefi dok cekaju da nakon operacije budu otpusteni potraje i mesecima. A ni mogucnost javljanja kasnijih flesbekova ("rada droge kad ona nije uzeta") koji svakako cesto nece biti prepoznati, ili dovedeni u pitanje tipa: "da li to ima veze sa drogama davanim tokom anestezije". Dakle, svako ko je bio pod generalnom anestezijom u kojoj su (kao sto se to obicno radi) koristeni opioidi zaista verovatno ima veze sa drogama, i to mnooogo jakim, ili je verovatno bar tada imao.

Ipak, danas je mnogo moderno da se misli da je samo Frojd koristio droge, i da je svakome ko je to ikad primio u sebe mozak ostecen, i da anesteziolozi sigurno ne daju tako jake stvari.