Porijeklo Etruraca
Strana 1 od 4 1234 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 99

Tema: Porijeklo Etruraca

 1. #1
  Nov član
  Učlanjen
  19.01.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  2
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Porijeklo Etruraca

  " Pitanja o poreklu Etruraca, o etrurskom jeziku i o socijalnoj strukturi i o značaju Etruraca za kulturni razvitak Italije - jesu jedna od najsloženijih i najzamršenijih u čitavoj nauci o antičkom svetu.

  Sve do danas ispitivači zastupaju tri različite teorije po pitanju porekla Etruraca, teorije koje u krajnjoj liniji potiču od mišljenja što su ih izrekli antički pisci. Najraširenijom treba smatrati teoriju istočnog porekla Etruraca. Pristalice te teorije smatraju da su Etrurci došli pomorskim putem u Italiju i nastanili se na obali Tirenskog mora. Druga teorija tvrdi da su Etrurci došli u Italiju s one strane Alpa. Po trećoj, pak, teoriji Etrurci su prastari stanovnici Italije - autohtoni.

  U pitanju o poreklu Etruraca još u antici nije postojalo jedinstveno mišljenje. Herodot kazuje da su došli iz Male Azije, iz Lidije, još u XIII veku pre n. e. U skladu s Herodotom rješavali su to pitanje Strabon, Plinije Stariji i Tacit. Grčki pisac Helanik iz Mitilene Smatrao je da su Etrurci Pelazgi koji su došli iz Grčke i koji su se najpre iskrcali na ušću reke Poa. Dionisije iz Halikarnasa smatrao je Etrurce za prastare stanovnike Italije, autohtone, jer, po njegovim rečima, ni u prošlosti ni u njegovo vreme nije ni kod jednog naroda bilo niti ima jezika i običaja sličnih sa etrurskim.

  U novom veku Herodotovo shvatanje o istočnom poreklu Etruraca razvio je među prvima Dempster (1579 - 1625.) koji se može smatrati osnivačem etruskologije. Njega su se držali etruskolozi XVIII veka. U XIX veku tu teoriju počeli su da zastupaju i orijentalisti. U potvrdu Herodotovog mišljenja navođen je izveštaj o napadu pomorskih naroda na Egipat. Među napadačima pominje se narod Turša. Ruže i Maspero identifikovali su Turše sa Tursenima ili Tuscima, tj. sa Etrurcima. Toj teoriji pružili su podršku i arheolozi.Jedan od ubeđenih njenih pristalica bio je krupni ruski naučnik V.I. Modestov čije je delo "Uvod u rimsku istoriju" steklo veliku popularnost. U poslednje vreme mišljenje o maloazijskom poreklu Etruraca dele mnogi arheolozi i istoričari. U potvrdu te teorije oni se pozivaju na bilingvalni natpis nađen na ostrvu Lemnosu, kao i na hetske dokumente. Pristalice te teorije bili su ispitivači Omo, Piganjol i Dukati, koji je sumirao mišljenja po tom pitanju i odustao od nekih ekstremnih gledišta, na primer od težnje da se etrurski način sahranjivanja dovodi u vezu sa maloazijskim, jer je ovaj poslednji docnijeg porekla.

  Drugu teoriju razvio je medju prvima Freret, koji je ukazivao na bliskost naziva "Rasena" i "Reti". Nibur smatra domovinom Etruraca Alpe. Hipotezu o tome da su Etrurci došli s one strane Alpa razvijali su Švegler i Momzen. Od arheologa nju je potkrepljivao Helbig, koji je smatrao da su Etrurci došli sa Retskih Alpa na smenu nosiocima Vilanova kulture. Od docnijih istoričara slične poglede razvijali su Eduard Majer i de Sanktis. Ovaj poslednji video je Protoetrurce u stanovnicima teramara. Posle otkrića hetskih spomenika, Nogara je izneo hipotezu da su Heti i Etrurci srodni narodi. Po njegovom mišljenju, Etrurci su se u Italiju doselili iz crnomorskih stepa - preko Dunava, Save i Drave.

  Teorija o autohtonosti Etruraca koja se zasnivala na mišljenju Dionisija iz Halikarnasa, pojavila se docnije od drugih. Jedan od prvih koji su je obrazovali bio je Mikali (1769 - 1844). Od novijih naučnika nju su zastupali Beloh i Lest, pisac nekih članaka u "Kembričkoj staroj istoriji", i dr. Od lingvista tu teoriju su razvijali Italijan Trombeti i istaknuti sovjetski lingvist, akademik N. J. Mar; on je nastojao da je obrazloži zaključcima iz novog učenja o jeziku, koje je on razvio.

  Početak proučavanja etrurskog jezika pada u doba Renesanse kada su nađene bronzane tablice sa etrurskim natpisima. U XVI veku pojavili su se prvi radovi koji su sebi stavljali u zadatak da protumače etrursko pismo.

  Teško je utvrditi kojoj porodici jezka pripada etrurski jezik. Do danas naučnici su uspeli da utvrde značenje nekoliko desetina reči, ali nam ti rezultati još ne omogućuju da izvedemo bilo kakav zaključak. Neki ispitivači smatraju da ključ za rešenje pitanja o karakteru etrurskog jezika treba tražiti na istoku.

  Akademik Mar izneo je hipotezu da etrurski jezik predstavlja određen stadij u razvitku jezika koji je prethodio pojavi tzv. indoevropskih jezika. Ali ta postavka još ne može da služi kao dokaz za autohtono poreklo Etruraca, na čemu je N. J. Mar insistirao.

  Pitanja o poreklu Etruraca i etrurskom jeziku ostaju otvorena. Hipoteza o autohtonom poreklu Etruraca ima izvesnog osnova. moguće je da je neka grana najstarijih stanovnika poluostrva činila osnovno jezgro stanovništva kome su se mogli priključiti doseljenici iz drugih zemalja, a napose iz Male Azije. Mešanje raznih plemena dovelo je do formiranja Etruraca. "

  (N. A. Maškin, Istorija starog Rima, Beograd 1951, str. 58 - 60.)


  Ova knjiga je u originalu izašla 1947. i mene interesuje da li se do danas došlo do ikakvih novih ili opširnijih saznanja i, ako jeste, kako mogu da dodjem do tih podataka (knjige, linkovi, šta god).

  Osim toga tema je otvorena za diskusiju, ali molim vas bez teorija o srpskom porijeklu Etruraca!

  Hvala! Ziveli 2. #2
  Veoma poznat Rechke (avatar)
  Učlanjen
  15.05.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Gradac Moravski
  Poruke
  11.635
  Reputaciona moć
  291

  Podrazumevano Re: Porijeklo Etruraca

  Već prilikom postavljanja teme izneo si glavne teorije o njihovom poreklu, i samim tim ostavio si mesta za novu raspravu jedino o teorijama o vinčanskom i/ili srpskom poreklu, a takvi će se sigurno pojaviti čim vide naslov teme. I zašto se rekao "molim vas bez teorija o srpskom porijeklu Etruraca"? Ako tema glasi "Poreklo Etruraca" zašto onda ne izneti sve teorije i argumente koje postoje?

 3. #3
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  22.07.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  430
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Porijeklo Etruraca

  Da li želiš da ova diskusija ide u "opravdanom pravcu" ili da se ovde pronađe i zrnce istine?
  Ako si spreman da čuješ sve moguće teorije zašto odmah stavljaš http://forum.krstarica.com/images/smilies/dontunderstand.gif branu na takozvano "srpsko poreklo" premda ga niko ozbiljan do sada nije tako krstio?
  Mnogo ozbiljnih i pametnih ljudi je povezalo Etrurce sa Južnim Slovenima. Jel to problem?

 4. #4
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  22.07.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  430
  Reputaciona moć
  35

  Thumbs up Re: Porijeklo Etruraca

  Jer, ako su SVI osim nekih crkava koje forsiraju biblijsko poreklo naroda, a koje nas ovde ne zanimaju, priznali podatke genetskih istraživanja na Balkanu, a naročito podatak da stanovnici Balkana koji poseduju haplogrupu I2a2 (što je velika većina stanovništva bivše Jugoslavije) imaju korene koji su stari preko 22,000 godina, zašto onda ne bismo mogli pretpostaviti da je i njihov jezik autohton, a ne uvezen sa Istoka?
  Naravno, postoji više viđenja ove problematike, ali zašto isključiti i ovo? Pa do juče nam je pričano da smo svi, baš svi došli u 7. veku, a sad ispada da nismo baš svi.... Nekih 100,000 Slovena je uspelo da asimilira 4,000.000 Ilira.
  Možda su uspeli lakše da ih asimiliraju zato što su imali vrlo slične jezike?

 5. #5
  Nov član
  Učlanjen
  19.01.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  2
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Porijeklo Etruraca

  To su bile tri osnovne teorije u zvanicnoj nauci prije 60 godina i mene interesuje da li je doslo do ikakvih opsirnijih ili eventualno novih saznanja o porijeklu Etruraca, ali iskljucivo u zvanicnoj svjetskoj nauci.
  Moj licni stav o srpskom porijeklu je u ovom slucaju nebitan jer mi je ovo potrebno za fakultet, a tu nista osim zvanicnih teorija ne prolazi. Zato sam i zamolio da se ne govori na tu temu jer bismo se time udaljili od onoga sto je meni bitno. O Dereticevom ucenju mozemo da raspravljamo u nekoj drugoj temi, a koliko sam primjetio ima ih vec poprilican broj. Zato ako je moguce neka ova tema ostane u okvirima zvanicne nauke.

 6. #6
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  22.07.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  430
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Porijeklo Etruraca

  Ако те интересује, можемо да кренемо, рецимо, са Шиптарском варијантом?http://forum.krstarica.com/images/smilies/dash2.gif
  Или је боље да објаснимо како то виде Мађари, који исто својатају Етрурце?http://forum.krstarica.com/images/smilies/rotf.gif

 7. #7
  Zainteresovan član Singidunum011 (avatar)
  Učlanjen
  11.04.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  120
  Reputaciona moć
  34

  Podrazumevano Re: Porijeklo Etruraca

  Brate rodjeni evo ja isto citam Tita Livija i spremam ispit iz Starog veka. Moj savet ti je da naucis sve sta su o tome pisali anticki izvori i nemos se zajebat, a batali sta kaze moderna istoriografija (Maskin je inace najgori udzbenik na svrtu). Ako te profesor pita odkud vam to a ti kazes pise kod Tita Livija ili Polibija i tacka, rasprava prestaje.

 8. #8
  Domaćin
  Učlanjen
  09.10.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  4.550
  Reputaciona moć
  99

  Podrazumevano Re: Porijeklo Etruraca

  Etrurci-Baski-Pelazgi su poreklom sa Kavkaske Iberije..
  To su pra-Gruzijci..

 9. #9
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  22.07.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  430
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Porijeklo Etruraca

  Е , па онда , школарац, препоручујем ти ово:

  http://books.google.com/books?id=54M...esult&resnum=3


  али, припази, и у европској науци постоје веома опречна гледишта, чак и међу Немцима, једно је писао Момсен, а сасвим друго Нибург, па не знам којој немачкој школи се приклања наша вајна историографијаhttp://forum.krstarica.com/images/smilies/rotf.gif

  A što se tiče najnovijih saznanja, ona teku u ovom pravcu:

  Dokazali su da su Etrurci došli iz Anadolije sledećim metodom - upoređenjem mitohondrijalne DNK goveda iz Italije i goveda iz Turske. Da li ovo može da deluje normalnom čoveku kao ozbiljno naučno istraživanje?
  Poslednji put ažurirao/la Tарчиан : 23.07.2009. u 09:53

 10. #10
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  22.07.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  430
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Porijeklo Etruraca

  Citat Original postavio savin Pogledaj poruku
  Etrurci-Baski-Pelazgi su poreklom sa Kavkaske Iberije..
  To su pra-Gruzijci..
  Pra šta?
  Gruzijci su mix, od belih Jermena i ostalih melanohronih parastratuma, ako već pričaš o nekom reperu, pomeni upravo Jermene koji i dan danas imaju sačuvane odlike svojih predaka...

 11. #11
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  22.07.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  430
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Porijeklo Etruraca

  A, dok čitaš "podobnu literaturu" pogledaj ove slike:  KUNINA SI ( konj -latinski E-KUO)
  EDIKIAN (jahač EQUESTRIAN)
  A po čika Jovi - đika, đika, četir noge


  GI DIKANIM NU

 12. #12
  Domaćin
  Učlanjen
  09.10.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  4.550
  Reputaciona moć
  99

  Podrazumevano Re: Porijeklo Etruraca

  Citat Original postavio Tарчиан Pogledaj poruku
  Pra šta?
  Gruzijci su mix, od belih Jermena i ostalih melanohronih parastratuma, ako već pričaš o nekom reperu, pomeni upravo Jermene koji i dan danas imaju sačuvane odlike svojih predaka...
  Jermeni vode poreklo sa Balkana od PraSrba..
  Kavkaski Albanci i Jermeni su Indo-Evropljani..
  Gruzijci nisu Indo-Evropski Narod i gruzijski jezik nije Indo-Evropski..

 13. #13
  Zainteresovan član vandalija (avatar)
  Učlanjen
  01.06.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  305
  Reputaciona moć
  38

  Cool Re: Porijeklo Etruraca

  Etrurci jesu došli preko Alpa, to potkrepljuje arheologija i gomila artefakata.Bila su tri plemena od kojih su nama najzanimljiviji Lukari (Lucarenses) jer su, obzirom na običaje, kultove, rituale, najverovatnije, po nekim uvaženim češkim i poljskim istoriografima, sloveni, al tu devojci sreću kvari to što se slovensko ime javlja 13 vekova posle Rasenskog.Ergo, Lukeri (Lugari, po naški) su najverovatnije jedan "derivat" Lužičkih Srba.I, imenica Ras, Rasonae, etc. ima isključivo veze sa Srbima, sve ostalo su nategnute konstrukcije. O Rasenima (razumnim, rasnim ljudima) lepo je pisao guru srpske lingvistike Damjanović i Milanović u Ist. poreklu Srba. Onda, masa toponima u Raseni odgovara toponimima u Srbiji i u Lužici.Elem, može o ovome dosta da se priča i kazuje, uz relevantne dokaze.
  Ovaj štos sa "zvaničnom" istorijom još jedino "pije vode" na serblijskim univerzama gde još uvek caruju resavci, da ne kažem rasovci, Rasoni....

 14. #14
  Domaćin
  Učlanjen
  09.10.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  4.550
  Reputaciona moć
  99

  Podrazumevano Re: Porijeklo Etruraca

  Genetska ispitivanja su pokazala da su Etrurci potomci Gruzijaca..

  Genetic evidence

  A team of geneticists from Italy and Spain undertook the first genetic studies of the ancient Etruscans, based on mitochondrial DNA (mtDNA) from 80 bone samples taken from tombs dating from the seventh century to the third century BC in Etruria.[14] This study found that they were more related to each other than to the general population of modern Italy. Hans-Jürgen Bandelt expressed concern about possible contamination, saying "it is unclear to what extent the “Etruscan” data represent severely damaged or partly contaminated mtDNA sequences; therefore, any comparison with modern population data must be considered quite hazardous."[15] Recent studies suggested a Near East origin.[16]

  The studies showed that the areas of historical Etruscan occupation share a relatively high concentration of y-haplogroup G with Anatolians, and the people of Caucasus, where the haplogroup reaches its greatest presence, particularly amongst the Ossetians and Georgians. This evidence is not specific to any period or calendar date, and might reflect contiguous populations or significant migration far back in the Stone Age.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Etruscan_origins

 15. #15
  Domaćin _Krang_ (avatar)
  Učlanjen
  07.11.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Dimenzija X
  Poruke
  3.683
  Reputaciona moć
  70

  Podrazumevano Re: Porijeklo Etruraca

  Citat Original postavio vandalija Pogledaj poruku
  Etrurci jesu došli preko Alpa, to potkrepljuje arheologija i gomila artefakata.
  Ok,onda nece biti tesko da izneses uporedne nalaze.
  Da vidimo tu arheologiju i te nalaze koji potkrepljuju tvrdnje da su Etrurci Srbi

 16. #16
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  22.07.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  430
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Porijeklo Etruraca

  Citat Original postavio _Krang_ Pogledaj poruku
  Ok,onda nece biti tesko da izneses uporedne nalaze.
  Da vidimo tu arheologiju i te nalaze koji potkrepljuju tvrdnje da su Etrurci Srbi

  Niko nije rekao da su Etrurci bili Srbi, upravo sam počeo da iznosim dokaze da su Etrurci govorili jezikom koji spada u korpus južnoslovenskih, sačekaj pa ćeš da vidiš...., oni jesu imali nacionalni ali pre svega rasni identitet, nacije su "tvorba" mnogo kasnijih vremena... pre svega su pronalazili razliku između svog naroda i onih ostalih, koje su mogli lako da "uoče".....


  Što se tiče genetskih analiza, postoje razne, "najveći uspeh su postigli time što su dokazali genetsku liniju goveda" ali, nemojmo zaboraviti podatak koji iznose stari istoričari, da su Etrurci u svojim grobnicama sahranjivali i svoje robove...


  Ključ za rešavanje rasnog identiteta Etruraca leži u činjenici bliskosti i nekadašnje jezičke similarnosti YDNK haplogrupa I i J kao i antrotipova nosilaca ovih haplogrupa Dinaroidnog i Armenoidnog, jednih zastupljenih sa leve a drugih sa desne strane Crnog mora
  Poslednji put ažurirao/la Tарчиан : 24.07.2009. u 09:31

 17. #17
  Domaćin _Krang_ (avatar)
  Učlanjen
  07.11.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Dimenzija X
  Poruke
  3.683
  Reputaciona moć
  70

  Podrazumevano Re: Porijeklo Etruraca

  Citat Original postavio Tарчиан Pogledaj poruku
  Niko nije rekao da su Etrurci bili Srbi, upravo sam počeo da iznosim dokaze da su Etrurci govorili jezikom koji spada u korpus južnoslovenskih, sačekaj pa ćeš da vidiš...., oni jesu imali nacionalni ali pre svega rasni identitet, nacije su "tvorba" mnogo kasnijih vremena... pre svega su pronalazili razliku između svog naroda i onih ostalih, koje su mogli lako da "uoče".....


  Što se tiče genetskih analiza, postoje razne, "najveći uspeh su postigli time što su dokazali genetsku liniju goveda" ali, nemojmo zaboraviti podatak koji iznose stari istoričari, da su Etrurci u svojim grobnicama sahranjivali i svoje robove...


  Ključ za rešavanje rasnog identiteta Etruraca leži u činjenici bliskosti i nekadašnje jezičke similarnosti YDNK haplogrupa I i J kao i antrotipova nosilaca ovih haplogrupa Dinaroidnog i Armenoidnog, jednih zastupljenih sa leve a drugih sa desne strane Crnog mora
  Etrurci su Sloveni ?

 18. #18
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  22.07.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  430
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Porijeklo Etruraca

  Mi ne možemo da dokažemo notornu činjenicu da su Srbi i Hrvati jedan narod koji ima sa zapadne strane primesu Mađara a sa istočne i južne primesu Bugaro-Grka, a kamo li nešto teže. Teško je dokazivati i očiglednim sredstvima ako neko ne želi da prihvati činjenice.

  Etrurci - Sloveni . Ne oni sebe nisu zvali slovenskim imenom, nego tračanskim.To je nezahvalno svrstavati u korpuse, jer se slovensko ime pojavljuje u spisima kasnije nego etrursko, što se pisanih tragova tiče, međutim, kreni od činjenice da su u Evropi i Maloj Aziji pre najezde semitskih govornika živeli ljudi koji nisu bili izmešani ( i nemoj da u razmišljanje uključuješ Momsenovu glupost da je u Evropi živela žuta rasa pre dolaska Germana).
  Notorna je činjenica, i to više ne treba dokazivati da:

  YDNK haplogrupa I potiče sa Balkana i da se sa tog prostora širila u svim pravcima

  iz ovoga proističe da su nosioci ove haplogrupe u jednom trenutku imali isti, a kasnije sličan jezik uvođenjem provincijalizama i stvaranjem dijalekata koji su prerasli u jezike

  (jezici koji su danas zastupljeni kod nosilaca haplogrupe I ( u današnjim predominantnim krajevima) su:

  Haplogrupa I2 Slovenski ( nekada Ilirsko-Tračanski na Balkanu ,Ukrajini, Rumuniji, Moldaviji) kao i Engleski (nekada Keltski)
  Haplogrupa I1 Slovenski i Germanski (nekada Slovenski jer su asimilirani u Pomeraniji, Bavariji i Prusiji)
  Haplogrupa I* Sardinijski ( nekada Etrurski jer su asimilirani)

  Dakle, ako je kiklop Poliferm sa svojom ženom Galateom imao tri sina Keltusa , Ilirusa i Galusa... to bi trebalo da znači da su se ta tri sina međusobno razumela?
  Poslednji put ažurirao/la Tарчиан : 24.07.2009. u 13:01

 19. #19
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  22.07.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  430
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Porijeklo Etruraca

  Ovo je samo deo toponima koje su Etrurci ostavili a Latini i Grci metatezirali ili samo pogrešno zapisali ( dajem samo deo toponima koji su u vezi sa tračanskim imenom):
  http://www.google.com/url?q=http://w...jG93V-m0PqwHZQ
  INDEX TO MITCHELL'S ANCIENT ATLAS

  Tarento.
  Tarchina.
  Tarraco
  Tarraconensis
  Tarsatica
  Tarsus
  Terracina
  Tersatz
  Tarsous…………

  i, naravno, umalo da zaboravim pravu prestonicu TARQUINIA (latinizovano, a pravo ime TARČIN, vrlo, opšte, i nesumnjivo poznato, neću da dajem linkove jer ih ima mnogo , ko želi neka sam proverava)
  Poslednji put ažurirao/la Tарчиан : 24.07.2009. u 13:34

 20. #20
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  22.07.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  430
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Porijeklo Etruraca

  Citat Original postavio _Krang_ Pogledaj poruku
  Etrurci su Sloveni ?

  Ovo su istraživanja vezana za žensku liniju:

  Malyarchuk B.A. and 5 others (2003) with their mtDNA study of Bosnians and Slovenians make it possible to compare genetically these extant populations with the ancient populations of Etruria and Venetia. Surprisingly, 4 out of 5 (80%) of the mtDNA lineages found in the skeletal remains from Adria, which was in the Roman province of Venetia et Histria, are also found in the present day Bosnians and Slovenians. This, along with other studies, is an indication that there has been a genetic continuity for at least 2,500 years, between the people of the Balkans and the peoples of the northeastern Italy.


  Potrebno je napomenuti da istraživanja sa Y DNK nisu mogla uroditi plodom na tako starim zemnim ostacima, te da je u tom smislu moguće izvršiti uporedno istraživanje koristeći stanovništvo Sardinije za koje se zna da je bilo Etrursko.
  Poslednji put ažurirao/la Tарчиан : 28.07.2009. u 15:20

 21. #21
  Ističe se Black_star (avatar)
  Učlanjen
  23.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  glecheri jezera michigen!
  Poruke
  2.590
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  86

  Podrazumevano Re: Porijeklo Etruraca

  Prost gugl,i evo sta izlazi: http://www.italianlanguageflorence.com/news/scientists-solve-etruscan-mystery.php
  Tvrdi se da je Herodot bio u pravu kada ih je deklarisao kao potomke turskih optimista, namerenih da spas od gladi potraze preko mora...

 22. #22
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  22.07.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  430
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Porijeklo Etruraca

  Citat Original postavio Black_star Pogledaj poruku
  Prost gugl,i evo sta izlazi: http://www.italianlanguageflorence.com/news/scientists-solve-etruscan-mystery.php
  Tvrdi se da je Herodot bio u pravu kada ih je deklarisao kao potomke turskih optimista, namerenih da spas od gladi potraze preko mora...
  Rođače, jel ti znaš da čitaš?

  ovo nije o ljudima nego o marvi.......upoređivali su stoku iz Italije i stoku izAnadolije, ako ti možeš da poveruješ u takve naučne dokaze, svaka ti čast....

  "Now we have found the precise genetic variant that appears to have clinched the question of their origins". The discovery has been supported by another recent genetic studies carried out by the University of Piacenza which found that Tuscany's cattle, famous for their uniquely tasty and hefty meat, were "60% similar" to Turkish breeds. It is also believed The Etruscans formed the first advanced civilization in Italy, based in an area called Etruria, which corresponds to present-day Tuscany and northern Lazio.

  Što se tiče stanovnika Toskane i Lacija, genetskim analizama je utvrđeno da oni nemaju nikakve veze sa genetikom Etruraca. Jednostavno, Etrurci su napustili te krajeve, što pobijeni, što odseljeni. Ali , stanovnici severnih delova Italije imaju dobre genetske veze sa Etrurcima........naročito Tršćani.......

  A , što se Turaka tiče, oni se pojavljuju mnogo kasnije, pre njih su na teritoriji današnje Turske živeli jedni, pa drugi, i kada su se oni izmešali, eto ti prvih Turaka.....


  Prostim googlom možeš i ovo da dobiješ:

  http://www.illyrians.org/Pelazgo-Etruske-Albanian%20Language.html
  http://www.szabir.com/blog/etruscans-huns-and-hungarians/
  http://simple.wikipedia.org/wiki/Armenian_Origin_of_the_Etruscans

  A zašto? Zato što imaju pogrešan alfabet i ne mogu da pročitaju njihove inskripcije, išli su na pretpostavku da je latinski alfabet direktan derivat etrurskog. Nije.


  Ha ha, spas od gladi, a poveli marvu... brodovima, preko mora...... pa onda, gladni stvorili civilizaciju koju Rim nije mogao dostići......
  Poslednji put ažurirao/la Tарчиан : 29.07.2009. u 11:11

 23. #23
  Ističe se Black_star (avatar)
  Učlanjen
  23.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  glecheri jezera michigen!
  Poruke
  2.590
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  86

  Podrazumevano Re: Porijeklo Etruraca

  Obrati paznju na ono sta ti promice pred ocima:
  Comparing DNA from people living in what was once the Etruscan heartland in Tuscany with that of today's inhabitants of Greek islands, the Middle East and other regions, a team led by Professor Alberto Piazza say they have found "a unique genetic component" shared only by central Tuscans and Turks.

  The discovery has been supported by another recent genetic studies carried out by the University of Piacenza which found that Tuscany's cattle, famous for their uniquely tasty and hefty meat, were "60% similar" to Turkish breeds.

  hej,ne kazem da sam etrurac i da poznajem istinu,ali,ono..bar sam pokusao ?
  Poslednji put ažurirao/la Black_star : 29.07.2009. u 17:20

 24. #24
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  22.07.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  430
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Porijeklo Etruraca

  Citat Original postavio Black_star Pogledaj poruku
  Obrati paznju na ono sta ti promice pred ocima:
  Comparing DNA from people living in what was once the Etruscan heartland in Tuscany with that of today's inhabitants of Greek islands, the Middle East and other regions, a team led by Professor Alberto Piazza say they have found "a unique genetic component" shared only by [B]central Tuscans and Turks.[/B]

  The discovery has been supported by another recent genetic studies carried out by the University of Piacenza which found that Tuscany's cattle, famous for their uniquely tasty and hefty meat, were "60% similar" to Turkish breeds.

  hej,ne kazem da sam etrurac i da poznajem istinu,ali,ono..bar sam pokusao ?
  Bip, opet pogrešno, već smo elaborirali da današnji Toskanci nemaju nikakvu vezu sa Etrurcima, a naravno da imaju sa današnjim Turcima, pa današnji Turci su držali dobar deo čizme do Normanske vlasti

  Evo citat:


  It is noteworthy that 4 out of 5 or 80 % of the `Venetic' sequences are found in Slovenia, where these sequences represent 23 % of the extant population. It is also significant that Richards et al., (2000), in their study of 520 individuals from across Europe, (for the Slavic populations only Bulgarians, Czechs, Poles and Russians were included in their study), did not detect the 16223 haplotype, which is present in skeletal remains from Adria, nor has it been found in a sample of modern Tuscans (Richards 1996, Vernesi 2004), but is has been found only in Slovenia, South Germany and Ukraine (Malyarchuk 2003).


  inače, ako si primetio, ona analiza ti je čista prevara, jer su krenuli od premise da su moderni Toskanci naslednici Etruraca, naravno da se poklapanja moraju naći negde jer je činjenica da su moderni Toskanci mešanci čiji su preci došli ili iz Afrike, ili sa Bliskog istoka ili sa severa Evrope. Ali nisu Etrurci. To ti je isto kao kada bi sada tražili vezu Srba sa Afrikom, i onda našli nekog garavka crne kovrdžave kose koga je posejao grčki student sponzoruši i semplovali mu E3b, pa onda to proglasili kao pravilo. Nemojmo tako da se igramo.
  Poslednji put ažurirao/la Tарчиан : 29.07.2009. u 22:02

 25. #25
  Ističe se Black_star (avatar)
  Učlanjen
  23.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  glecheri jezera michigen!
  Poruke
  2.590
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  86

  Podrazumevano Re: Porijeklo Etruraca

  ...Ostaje misterija.

Slične teme

 1. Porijeklo rijeci Yebati, ****...
  Autor Marin55 u forumu Ljubav i seks
  Odgovora: 42
  Poslednja poruka: 08.08.2009., 18:18
 2. Dvoglavi orao: porijeklo i simbolika
  Autor Hrastovnik u forumu Religija
  Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 26.06.2009., 19:45
 3. Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 03.05.2008., 18:47
 4. genetika i porijeklo (principi nasledjivanja i mjesanja)
  Autor srbin xp u forumu Prirodne nauke
  Odgovora: 17
  Poslednja poruka: 01.03.2004., 23:50

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •