Stare dobre Domine
Prikazujem rezultate 1 do 23 od 23

Tema: Stare dobre Domine

 1. #1
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Stare dobre Domine

  IGRE SA DOMINAMA  Domino-Pločice kao rekviziti za igru,potiču iz Kine.Ako su Kockice u Kinu stigle iz Indije,za Domine se može reći,da su čisti Keneski izum.Postoji analogija između Kockica i Domina,a neki teoretičari ih svrstavaju u istu grupu igara.Naime,Domine su Pločice,na koje su prenete strane Kockica,od 1,do 6 Oka.Nevezano sa Kinom,Domino-igre su se igrale i u Starom Egiptu,ali se sastav i broj pločica bitno razlikuje.Upravo zbog toga,sa sigurnošću možemo tvrditi, da su savremene Domine rođene u Kini.
  Iz Kine ih u Evropu,tačnije u Italiju,donosi poznati Mletački moreplovac Marko Polo,nege u XIV-om Veku.Iz Italije se šire u Španiju i Francusku,a zatim i u zemlje kontinentalne Evrope.U Englesku se prenose tek početkom XIX-og Veka.Izvesni J.Strat je 1801-e godine napisao,pošto je naučio igrati Domine,sledeće:
  „To je isključivo dečija zabava,koja nam je došla iz Francuske pre nekoliko godina,a odraslim ljudima u našoj zemlji,osim novine,ne može pružiti ništa više od toga.“
  Ipak,150 godina posle toga,Domine su postale popularne na svakoj tački Zemljine kugle,a čak ih igraju i Eskimi.
  Naziv „Domine“,potiče iz Italije,gde se pobednik zove „Domino“,ili u prevodu „Gospodar“..Postoji i druga verzija nastanka njihovog imena.Prema njoj,Domine su bile jako popularne među monasima,a tu su prednjačili monasi Dominikanskog Reda,po čemu su pločice i dobile ime.
  KOMPLET DOMINA : Standardni komplet Domina se sastoji od 28 pravougaonih pločica od drveta,kamena,ili slonove kosti.Svaka Pločica ima lice i naličje,pri čemu je naličje u celom kompletu obavezno isto.Lice je vertikalnom crticom podeljeno na dva jednaka dela,a na svakom delu se nalazi određeni broj „Tačkica“,koje se i ovde nazivaju „Oke“.Broj Oka na jednoj strani može biti,od 0,do 6.Ako polje nema ni jedne tačkice,naziva se „Golo“.Na svakoj pločici se nalazi različita kombinacija ovih sedam vrednosti,pa ako sagledamo ceo komplet,to bi izgledalo ovako:
  Ako je na jednoj i drugoj strani isti broj Oka,ta pločica se naziva „Duplet“.Ako nema ni jedne Oke na celoj pločici,u pitanju je „Duplo-Golo“.
  Pojam „Težina Pločice“,označava ukupan broj Oka, sa jedne i druge strane.
  Ovaj Komplet se još naziva i „6x6“,a smatra se standardnim.
  Pored njega,postoji još komplet „8x8“, koji je kod nas i najpopularniji.On sadrži ukupno 45 pločica i sve moguće kombinacije Oka,od 0,do 8.
  U Svetu se još koriste i kompleti „9x9“ i „12x12“,sa 55,odnosno 84 pločice.Na njihovim sranama se nalazi od 0,do 9 Oka,odnosno,od 0,do 12 Oka.
  MEŠANJE : Pločice se okreću licem ka stolu i tako ih svi igrači mešaju,nekoliko sekundi.Posle toga,slažu se jedna na drugu,licem na dole,po 4 pločice (u kompletu 8x8,po 5) Takve grupe se postavljaju jedna pored druge i čine „Hrpu“.U njoj se ne sme videti ni jedno lice Domine.
  HAND : Hand,ili u prevodu „Ruku“,čine Domine,koje svaki igrač uzima iz Hrpe i stavlja ispered sebe na sto.Svako ima svoj Hand i iz njega igra.Takođe,tokom cele igre,igrači vuku još neke Domine sa Hrpe i na taj način svoj Hand proširuju.Koliko će igrač vući pre,a koliko za vreme igre,zavisi pre svega od same igre.
  Igrač svoje pločice može držati u rukami,ili češće ispred sebe,oslonjene dužom stranom o sto.Najvažnije je,da on ima potpuni njihov pregled,a da ne budu vidljive za protivnike.
  Cilj svakoga je,da se pre protivnika oslobodi „svojih“ Domina i u tom slučaju on postaje pobednik.međutim,vrlo često se događa,da se igra zablokira,odnosno,da svi imaju po neku Dominu,a da ipak niko ništa ne može igrati.Za takvu situaciju se kaže,da je „Igra Zatvorena“,a pobednik je igrač,koji ima najmanje Oka ,među Dominama u svom Handu. Ako su dvojica igrača sa jednakim brojem Oka,postoje dodatni kriterijumi određivanja pobednika,a često se pristupa i žrebanju.
  Sve ostalo,a vrlo često i ova opšta pravila,variraju,od igre,do igre.
  Pored postojanja različitih oblika Kompleta,postoje i sasvim drugačije igre,gde je neophodna gipkost ruku.Postoje i Pasijans-igre,kao i Trikovi sa kockicama.Našu pažnju posebno privlače „Igre sa Bodovanjem“,jer se u pojedinim delovima Sveta,Domine i smatraju jako popularnim upravo zbog njih.Kako su intelektualnog i misaonog karaktera,u neku ruku se mogu smatrati i reprezentima ovoga poglavlja.
  Danas u svetu postoje na stotine različitih kompleta Domino-pločica.Dok su neke izrađene od skupih materijala i nemenjene su kolekcionarima,tako postoje i one sa živim bojama,različitim oblicima,kao i sličicama na sebi,sa ciljem da se privuku deca.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm 2. #2
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Stare dobre Domine

  IGRE SA KOMPLETOM
  DOMINA „6x6“

  Bilo gde u Svetu je dovoljno reći „Domine“,pa se odmah zna,da se radi o njihovom kompletu 6x6.Međutim,mi spadamo u red svega nekoliko zemalja,gde nije taj slučaj,odnosno,gde je češće u primeni komplet 8x8.Naravno,kod nas su poznate i Domine 6x6,ali su sasvim u drugom planu i tretiraju se,kao „Skraćeni“ komplet.
  Ipak,mora se znati,da je kompet 6x6 standardan i sve predhodno navedeno,upravo se odnosi na njega.  Običan Domino


  Ovo je najprostija i osnovna igra sa standardnim kompletom.
  BROJ IGRAČA : U igri mogu učestvovati 2,3,ili više igrača.
  HAND : Svako na početku partije,uzima sa Hrpe određeni broj Domina i one za sada čine njegov „Hand“.Broj pločica,koje se vuku,zavise od broja igrača.Ako u igri učestvuju 2 igrača,svako uzima po 6 Domina;ako ih je troje,vuku po 5 pločica;četvoro,po 4 Domine.Broj Domina koje se vuku se dobija tako,što se broj igrača oduzima od broja 8.
  REĐANJE : Igrač uvek na svom potezu,odigrava po jednu pločicu iz Handa.Ona se postavlja sa jedne,ili druge strane,već poređanih Domina na Talonu,licem na gore.Pločice se ređaju tako,da se dodiruju svojim užim stranama,kako je i prikazano na crtežu.„Dupleti“ predstavljaju izuzetak i oni se ređaju poprečno,u odnosu na ostale Domine.
  Pločice se uvek postavljaju tako,da strane koje se dodiruju,sadrže isti broj Oka. Igrač, koji je na potezu,igra na jednu,ili drugu stranu,po sopstvenom izboru.
  PRVI IGRAČ : Igru započinje igrač,u čijem Handu se nalazi najteži Duplet.Ako ni jedan igrač ne poseduje ni jedan Duplet,pločice se mešaju i igrači vuku ponovo.Ovo važi samo za prvu partiju.U sledećim,prvi je uvek igrač,koji je bio najslabiji u predhodnoj igri.On takođe mora igrati Duplet,ali ako ga nema,vuče i odigrava jednu sa Hrpe,bez obzira koja je.
  TOK IGRE : Svaki sledeći igrač odigrava po jednu Dominu,koja na svojoj jednoj polovini ima isti broj Oka,kao i ona na stolu ,na koju se ređa.Ako nema nii jednu pločicu koju bi mogao levo,ili desno postaviti na već poređane,mora „kupovati“ sa Hrpe i to,jednu po jednu.Domine se kupuju tako,da ih ostali igrači ne vide.Ako je kupljena pločica odgovarajuća, igrač je odmah i odigrava.Ako je ne može odigrati,pridružuje je svom Handu,pa vuče dalje.
  U Hrpi moraju ostati 2 poslednje Domine,koje igrači ne smeju vući,pa čak ni pogledati njihove vrednosti do kraja igre.Kada ponestane Domina za kupovinu,igrač koji na svom potezu nema šta igrati,pauzira.Igra sledeći desni,a igrač koji je propustio potez,u nekom od sledećih krugova se može ponovo uključiti u igru.Ako je „Kupovina“ istrošena,igrač koji je na potezu,mora igrati,ako ima šta.
  IGRA PREKO REDA : Do ove situacije dolazi,kada prvi igrač u nedostatku Dupleta vuče i odigrava pločicu,koja nije dupla.Igrači koji poseduju Duplete leve i desne vrednosti odigrane Domine,odmah ih i odigravaju.Naravno,oni na to nisu obavezni,već samo po sopstvenoj želji.Kada u daljem toku igre dođu na red,oni svoj potez propuštaju.U slučaju da isti igrač odigra oba Dupleta,on propušta svoja dva sledeća poteza.
  ZAVRŠETAK PARTIJE : Partija je završena ,kada se neko od učesnika oslobodi svih pločica iz svog Handa.Kraj partije se takođe može iznuditi i „Zatvaranjem“,odnosno,kada svi još uvek imaju po neku pločicu,ali niko nema šta da igra.Ko ostane sa samo jednom Dominom u Handu,to obavezno objavljuje govoreći: „Jedan Kamen“.Samo u tom slučaju,on ga u sledećem potezu sme i odigrati.
  BODOVANJE : U oba opisana slučaja završetka,svi učesnici otkrivaju pločice iz svojih Handova,tj,polažu ih na sto,licem na gore.Svakome se upisuju preostale Oke,kao njegovi bodovi za tu partiju.
  Partija traje,dok neko ne dostigne,ili ne pređe 150 bodova.
  Pobednik je igrač,koji na kraju partije ima najmanje bodova.
  Kada se među zaostalim pločicama nađe „Duplo-Golo“,ono se boduje sa 14 bodova,mada na sebi nema ni jednu Oku.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 3. #3
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Stare dobre Domine

  Domino za Dvoje


  Kao što sam naziv govori,ova igra je isključivo predviđena za dva igrača.Razlika u odnosu na Običan Domino je u sledećem:
  -Na početku partije,igrači uzimaju po 8 Domina.
  -U svakoj partiji,kao prva pločica se igra najteži Duplet,koji se nalazi u Handovima igrača.U slučaju da ni jedan od igrača nema Duplet,odigrava se najteža Pločica,iz Handova obojice.
  -Igrač koji odigra Duplet,odmah odigrava još jednu pločicu.Ovo pravilo važi za ceo tok igre.
  BODOVANJE : Svako startuje,od 100 po bodova.Posle svake partije,preostali broj Oka u Handu protivnika,igrač zapisuje kao svoje bodove i oduzima ih od tekućeg rezultata. Pobednik je igrač,koji prvi dođe do nule.
  Dupleti koji preostanu u Handu,računaju se dvostruko manje.Znači,pločica „5-5“, protivniku donosi samo 5 bodova,a ne 10,kao što bi trebalo.Duplo-Golo ne donosi nikakve bodove.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 4. #4
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Stare dobre Domine

  Domine u Dvoje bez Kupovine


  I ova igra je prilagođena dvojici igrača.Na početku partije,svi uzimaju po 10 pločica sa Hrpe.Tokom dalje igre, „kupovina“ Domina ne postoji.
  Partija je završena,kada se neko oslobodi svih 10 Domina iz svog Handa.Pošto 8 Domina viška ostaju sa strane,ovakav završetak je priličan kuriozitet.Mnogo je češće „Zatvaranje“,gde ni jedan suparnik neme šta odigrati,iako imaju neke pločice u Handovima.
  Svako upisuje onoliko Oka,koliko mu je ostalo na kraju partije.
  Igra se na dogovoreni broj partija,a pobednik je igrač ,sa manjim rezultatom.
  Po nekada je dogovor,da se igra do određenog rezultata,a igrač koji ga dostigne je izgubio partiju.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 5. #5
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Stare dobre Domine

  Domine u Parove


  U igri učestvuju 4 igrača,od kojih su po dvojica partneri..Igrači iste strane zajedno vode svoj rezultat.
  Na početku partije,svako uzima sa Hrpe po 5 Domina.Preostalih 8 predstavljaju Ostatak i one se mogu uzeti u daljem toku igre.Kao i u većini ostalih Domino.igara,poslednje 2 pločice se ne „kupuju“,a ne smeju se ni gledati do kraja igre.Kada preostanu samo te dve,a igrač koji je na potezu nema šta igrati,on pauzira,
  Partija je završena,kada se prvi igrač oslobodi Domina iz svog Handa,ili se igra „Zablokira“.Svi otkrivaju preostale pločice,a zatim se ekipama sabiraju preostale Oke.Svaka strana upisuje protivnički zbir,kao svoj rezultat,a pobednička ekipa je ona,koje prva dođe do 150,ili premaši taj broj.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 6. #6
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Stare dobre Domine

  Pojedinačne Domino-igre


  Igra je namenjena trojici,ili četvorici igrača,od kojih svako igra za sebe.Pravila su identična „Parskoj“ igri,a svako pre početka partije,uzima sa Hrpe po 5,odnosno 6 Domina,u zavisnosti,da li ih je u igri četvoro,ili troje.Kada se neko oslobodi Domina iz Handa,ili se igra Zablokira,partija je završena i prelazi se na svođenje razultata.
  Ako se igra u troje,najbolji igrač upisuuje Oke ,koje su preostale kod najslabijeg,a treći piše svoje.
  Ako su u igri četvoro,najbolji piše Oke najslabijeg,a drugi i treći,međusobno razmenjuju svoje.
  Pobednik je igrač,koji prvi stigne do 100 bodova.Ako ih više pređe taj broj,pobedio je onaj, koji ima veći rezultat.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 7. #7
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Stare dobre Domine

  Italijanski Domino


  Italijanska igra se izvodi sa kompletom Domina 6x6,a u igri mogu učestvovati 3,ili 4 igrača.Na početku partije,svako uzima po 6 pločica sa Hrpe,a preostale se tokom igre „kupuju“, sve do poslednje.Kada se paritija završi na jedan od poznatih načina,svako upisuje broj Oka u svojim preostalim pločicama.
  Pred početak igre,svi uplaćuju po 1 žeton u Pot.
  Partija traje do 71 bod.Međutim,ako neko pređe taj rezultat,ne znači da je odmah i izgubio partiju.On uplaćuje 1 žeton u Pot,a zatim preuzima rezultat sledećeg najslabijeg igrača. Ovo se može ponavljati više puta tokom partije.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 8. #8
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Stare dobre Domine

  T r o l i


  Ova igra je pogodna za veći broj igrača.Svako vuče samo po 3 Domine,a ostale se odbacuju sa strane i u toj igri ne učestvuju.
  Prvi se odigrava najteži Duplet.Ako niko nema ni jedan,kao prva pločica se odigrava bilo koja,od onih odbačenih sa strane.
  Svako tokom igre,posle odigranog Dupleta,igra odmah još jednu pločicu.
  Kada više nema niko ništa da igra,ili se neko oslobodi 3 Domine iz ruke,partija je završena.Svakome se upisuje preostali broj Oka u rukama.  Aukcijski Domino


  Ovo je Običan Domino,koji se igra u sitnije uloge.U tu svrhu,koristi se i komplet Žetona,ili prosto metalne monete,zrnca pasulja,palidrvca,ili slično.Komplet Domina je 6x6,a u igri mogu učestvovati 3,4,ili 5 igrača.
  Na početku partije,3 igrača uzimaju po 7 pločica,4 po 5,a ako ih je petoro,svako startuje sa samo 4 Domine.
  Čip iznosi 3 Žetona,koliko svako uplaćuje pre početka igre.
  Svako ko nema šta da igra,kupuje sa Ostatka,a za svaku kupljenu,uplaćuje u Pot po 1 Žeton.
  Poslednje 2 Domine iz Ostatka se ne moraju kupovati,a onaj,ko ih želi uzeti,to čini „aukcijski“.Naime,on nudi cenu,odnosno,broj ženota koje će za nju u platiti u Pot.Ostali mogu povišavati i to traje 2 kruga.Zatim se licitira za preuzimaje i druge pločice Ostatka.
  Pobeda se ostvaruje kao u Običnom Dominu,a pobednik uzima ceo sadržaj Pota.  Domine sa izmenom Parova


  Ovo je igra za 4 igrača,od kojih su po dvojica partneri,ali samo privremeni.
  Svaki igrač pre početka partije,uloži određeni broj žetona u Pot,pa igra može da počne. Svi uzimaju sa Hrpe po 6 pločica,a „kupovine“ tokom dalje igre više nema.Kada neko nema šta da igra,pauzira.Partija traje sve dok se neko ne oslobodi pločica iz svog Handa,odnosno,dok se igra ne Zablokira.Posle toga se sabiraju Oke parova,a svaki igrač posebno,upisuje protivnički zbir.
  U prvoj partiji,partneri su I i II igrač,a igraju protiv III i IV-og.Partneri ne menjaju mesta sedenja,već igra teče tako,kako ih je zatekla za stolom.Na kraju se sabiraju Oke igrača I i II,a taj zbir se upisuje III-em i IV-om.Takođe,zbir Oka III i IV,upisuje se I-om i II-om igraču,svakom zasebno.U drugoj partiji,partneri su igrači I i III,a II i IV.U trećoj,I i IV,igraju protiv II i III igrača.,a zatim sve iz početka.
  Igrač,koji pređe 100 bodova,uzima kompletan sadržaj Pota,pošto je on pobednik.Često se događa,da oba igrača pobedničke ekipe istovremeno pređu taj zbir.Tada protivnici moraju zajedničkim snagama,najpre udvostručiti Pot,a pobednici ga dele na pola.  Karipski Domino


  Ovo je varijanta Običnih Domina,koja se uvek odvija u parove.U igri učestvuju 4 igrača,a partneri sede,jedan naspram dugog.Svako vuče po 7 pločica,tako da Ostatak ne postoji.
  U prvoj partiji,uvek se startuje sa Dupletom 6-6.U svakoj sledećoj,prvi igra pobednik iz predhodne igre.
  Pobednička je ekipa,čiji se igrač prvi oslobodi svojih pločica.Ako dođe do „Blokade“, igrač koji ima najmanji broj Oka u rukama,donosi pobedu svom timu.
  Konačan pobednik je strana,koja ostvari 6 uzastopnih pobeda.Jasno je,da ova igra može potrajati jako dugo.


  Č I V A


  Ovo je Portorikanska varijanta Karipskih Domina,a razlika je samo u tome,što se igra do 4 uzastopne pobede.


  FRANCUSKI DOMINO


  Još jedan oblik Karipskih Domina,gde se igra do 6 uzastopnih pobeda,ali se upražnjava Ukršteni Domino.
  U svakoj partiji,kao prva se odigrava Domina „Duplo Golo“.  Domine sa Zatvaranjem


  Jedini cilj ove igre je,da se protivnik natera da „Pauzira“.Prvi igrač,koji kaže „Dalje“, izgubio je partiju.
  U igri učestvuju 2 igrača.
  Oni na početku uzimaju po 8 pločica sa Hrpe.U daljem toku igre, „kupovati“ se može,samo u nedostatku Domine,koja se može odigrati.Zbog toga,pri uzimanju sa Hrpe, pločica se najpre pokazuje protivniku,a tek zatim stavlja u Hand.Igrač „kupuje“,sve dok ne dobije potrebnu Dominu i odmah je odigrava.Kada ponestane „Ostatak“,odnosno,kada preostanu samo 2 poslednje Domine,koje se ne smeju uzimati, „kupovine“ više nema.
  Prvi igrač,koji nema šta da igra i kaže „Dalje“,izgubio je partiju.


  Domine sa Pauziranjem po želji


  Na početku partje,igrači kupuju po 7 pločica,a ako ih je troje,po 6.Svako,ko nema šta da igra, „kupuje“ sa Hrpe,sve dok ne dobije ono što mu je potrebno.Međutim,ako pomenuti igrač ima neki bilo koji Duplet,stavlja ga na bilo koju stranu i sa time je praktično prekinuo dalju igru.
  Ako se ispostavi,da on ima u svom Handu najmanje preostalih Oka,postaje pobednik i uzima sve žetone iz Pota.Međutim,ako se kod njega okaže veći zbir Oka,ili isti sa nekim od protivnika,on je izgubio.Pošto je „Zatvorio“ na slepo,on isplaćuje svakom protivniku dvostruku vrednost Pota.
  Igrač može na ovaj način zatvoriti Dupletom,samo ako nema šta da igra.
  Ako je npr, sa jedne strane potrebno odigrati „Peticu“,a igrač u ruci ima „Duplo-Pet“, on je mora regularno odigrati i sa njom ne može zatvoriti.
  Sve ove opisane igre su praktično „Običan Domico“,odnosno njegove različite varijante.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 9. #9
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Stare dobre Domine

  S l o š


  Igra je predviđena,tačno za 4 igrača.Svako na početku igre uzima po 6 Domina,a preostale 4 se odbacuju na stranu i ne učestvuju u tom deljenju.
  Kao prva pločica,odigrava se 4-4.U svakoj sledećoj partiji,starter se menja po redu: 5-5, 6-6, 0-0, 1-1 itd, u krug.U slučaju da se potrebni Duplet nalazi u preostale 4 pločice,sve Domine se mešaju i vuku ponovo.

  Svako ređa u svoju stranu,kao što je prikazano na slici.Kada igrač nema šta da odigra,govori „Dalje“,a njegov krak je trenutno Zablokiran.Sledeći igrač može,pre svog poteza,najpre odigrati na protivnički zablokirani krak,a zatim ređa i na svoj.
  Kraj partije je,kada se neko oslobodi svojih Domina,ili kada su zablokirana sva 4 kraka,a ni desni susedi nemaju,ili ne žele da ih razblokiraju.
  Svakome igraču se upisuje broj preostalih Oka u ruci.  Dve po Dve


  Igraju 2,do 4 igrača,sa standardnim kompletom Domina 6x6.
  Na početku igre,svako vuče po (8,minus broj igrača) Domina.
  U prvoj partiji,odigrava se najteži Duplet,a u svakoj sledećoj,prvi na potezu je predhodni pobednik I on odigrava slobodno po svojoj želji,bilo koju pločicu.
  Svako na svom potezu,obavezno mora odigrati po jednu Dominu na obe strane.Ako to ne može izvesti,jednu kupuje iz Ostatka I propušta potez.
  Jedino se poslednji Kamen,može odigrati sam.
  Igra se na isti način produžava i posle završetka Ostatka.Ako niko ne može staviti na obe strane Talona,prelazi se na svođenje rezultata.
  U svakom slučaju,igračima se piše broj preostalih Oka u ruci.  G r a p e


  Igra sa standardnim kompletom Domina 6x6.U igri mogu učestvovati 4,ili 5 igrača,koji na početku kupuju po 7,odnosno po 5 Domina.Ostatak ne postoji,ili se ne koristi.
  Igrač na svom potezu uvek odigrava jednu pločicu, tako da igra traje tačno 7 (5) krugova, pri čemu u rukama ne ostaje ni jedna.Ako ima šta,igrač odigrava uobičajeno,na jednu stranu Talona.Međutim,ako nije u mogućnosti da igra,on jednu odbacuje ispred sebe,licem na bole.Ona je od tog trenutka “Mrtva”, više se ne može koristiti,a na kraju se boduje.
  Startuje se sa “Duplo-Golo”, a u sledećim partijama,prvi igra pobednik predhodne i to po svom izboru,bilo šta.
  Posle odigranih 7,odnosno,5 krugova (zavisi od broja igrača),svako otkriva svoje “Mrtvace”,a pobednik je igrač,sa najmanjim brojem Oka u njima.Ako ih dvoje ili više imaju isto, pobeđuje onaj,koji od njih ima manje Mrtvaca.Ako ih imaju isti broj,onda je pobednik igrač,sa najlakšom “Mrtvom Dominom”,odnosno,sa najmanjim brojem Oka na njoj.Ako su dve iste,npr. 2-2 i 1-3,pobednu donosi 1-3,pošto ima nižu polovinu,od samo jedne Oke.
  Često se ova varijanta Domina igra u parove, a pobednička ekipa je ona, čiji je član izvojevao pobednu na ranije opisani način.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 10. #10
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Stare dobre Domine

  M r e ž a


  Igra je predviđena za 3 do 5 igrača.Svako vuče po 8,6,ili 5 pločica,a igra protiče bez Kupovine.
  Uvek se polazi sa najvećim Dupletom.
  Ređanje se vrši uobičajeno,ali se Talon mnogo više prelama na jednu i drugu stranu,pošto je cilj,formirati što više prstenova,kao na slici.
  Svaki “Prsten” donosi po 1 bod.
  U prvom primeru,predstavljeno je ređanje na Duplet,a i svaka druga pločica se može okretati u jednu ili drugu stranu.Na čevrtoj slici je prikazan formirani “Prsten” koji se boduje.
  Na kraju partije,broji se,koliko kojih vrednosti ima na Talonu,a one kojih ima najviše, donose i bodove.Naime,igrač koji ih je postavio najviše,dobija 3 boda.Ako ima podjednak najveći broj npr, “Dvojki” i “Petica”,i jedne,i duge donose po 3 boda igračima,koji su ih najviše postavili.
  Partija najčešće traje do 11 bodova.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 11. #11
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Stare dobre Domine

  Ukršteni Domino


  Ovo je vrlo slična igra Običnom Dominu,ali sa postojanjem „uvodnog dela“:Igrači najpre moraju formirati „Krst“,pa se tek posle toga,prelazi na slobodnu igru.
  Na početku partije,svako uzima određeni broj pločica sa Hrpe,koji zavisi od broja učesnika u igri.Vuku se po . 8 pločica,minus broj igrača.Znači,dvojica vuku po 6,a trojica po 5 Domina itd.
  U prvoj partiji,igru započinje igrač,sa najtežim Dupletom.U svakoj sledećoj,počinje gubitnik iz predhodne.On mora igrati bilo koji Duplet,a ako nema ni jedan,mora uzimati sa Hpre, sve dok ga ne dobije.
  Kada se odigra „Duplet“ (na slici Duplo-Pet),igrači najpre moraju odigrati 4 pločice,na četiri strane Dupleta.Tek pošto se na taj način formirao „Krst“,može se igrati u pravcu strelica na slici.
  Svaki sledeći Duplet,koji se tokom igre bude pojavio,nastavlja se samo u jednu stranu,odnosno,na njemu se ne može ukrštati.U primeru na slici,to bi bio „3-3“.
  Igrač koji nema šta da igra, „kupuje“ dok ne dobije.U Hrpi moraju ostati najmanje 2 Domine,koje se ne otkrivaju do kraja igre.
  Kraj je,kada jedan igrač uspe da složi sve Domine iz svog Handa.Partija se tog trenutka prekida,a on postaje pobednik.
  Ređi je slučaj,ali se ipak po nekada događa,da se igra „Zablokira“.Tada svi otkrivaju svoje preostale pločice,a pobednik je igrač,sa najmanjom sumom Oka u njima.
  Bilo kakav da je završetak,svako upisuje svoj preostali broj Oka u Handu.
  Partija traje do 150 bodova i više,a pobednik je igrač,sa najmanjimm rezultatom u tom trenutku..
  Homo Homi Lupus

  U igri učestvuju uvek 4 igrača.Na početku,svako kupuje po 6 Domina,a preostale 4 predstavljaju „Kupovinu“.
  Najpre se odigrava najniži Duplet,a u daljim partijama,polazi sledeći desni igrač od onoga,ko je u predhodnoj igrao prvi.On može igrati bilo koju,ali obavezno duplu pločicu.U slučaju da nema ni jednu,pravo prvenstva prepušta sledećem desnom susedu,pod pretpostavkom, da se igra u desno.
  Igra se „Ukršteni Domino“.Najpre se moraju odigrati 4 Domine,sa kojima započinju 4 kraka.Ko nema,mora kupovati dok ne dobije,ili dok se ne istroši ostatak.U drugom slučaju govori „Dalje“,pa igra sledeći.
  Pošto je formiran „Krst“,produžava se sa ređanjem u bilo kom,od 4 pravca.Svako na svom potezu,umesto da igra standardno,može na neki krak spustiti jednu pločicu licem na dole i sa njom je on blokiran za dalju igru.
  Partija se najčešće i završava blokadom sva 4 kraka.
  Ako se to dogodi,ili se neko oslobodi svih svojih pločica iz ruke,sledi svođenje rezultata:
  -Najpre se računa srednji broj preostalih Oka u rukama igrača.Npr,ako je broj Oka 0,5,11 i 9,njihov zbir je 25,što podeljeno sa 4 iznosi 6,25.
  -Svako od srednjeg broja Oka,oduzima svoje preostale,pa tu razliku množi sa 10.Tako prvi igrač ima 6,25-0=6,25x10=+62,5;drugi 6,25-5=1,25x10=12,5;treći 6,25-11=-4,75x10=-47,5; a četvrti 6,25-9=2,75x10=-27,5 bodova.
  Posle određenog broja igara,pobednik je onaj sa najvećim rezultatom.Ako dolazi do međusobne isplate igrača,igra je posebno povoljna,pošto je zbir svih rezultata nula.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 12. #12
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Stare dobre Domine

  Četiri Krsta


  Igra se kao Ukršteni Domino,ali sa nešto dužim uvodnim delom.I ovde se,kao u predhodnoj igri,mora odigrati na sve četiri strane od Dupleta,a zatim se na svakom kraku opet postavlja odgovarajući Duplet..To je takozvani „Četvorostruki Krst“.Dalje se igra produžava u pravcu strelica,kao i u Ukrštenom Dominu.
  Ne sme se igrati ništa drugo,sve dok se ne postave svih 9 Domina „Četvorostrukog Krsta“.Tek kada se formira figura kao na slici,igra se produžava u pravcu strelica.
  Sva ostala pravila su identična Ukrštenom Dominu.
  Pošto se na početku igre traže Dupleti,a jedan igrač pri tome može vući jako veliki broj pločica,„kupovina“ se najčešće ograničava.Onaj ko nema šta da igra,kupuje,jednu po jednu, najviše 2 Domine.Ako ni tada nema šta odigrati,govori „Dalje“,pa potez prelazi sledećem igraču.
  Ako se dogodi,da jedan traženi Duplet ostane među poslednje 2 Domine,koje se ne otkrivaju,jedna od njih se prosto zatvoreno polaže na taj krak.U tom pravcu se dalje ne može ređati,već se igra izvodi samo u 3 pravca.
  Npr,ako se prema slici,Duplet Kečeva nađe među poslednje 2 pločice Kupovine,bilo koja od njih bi se postavila umesto tog Dupleta,na desnoj strani Krsta,a taj pravac bi bio „Zablokiran“ za dalju igru.  Sevastopolj


  Ovo je praktično Ukršteni Domino za 4 igrača,bez Kupovine.
  Četvorica igrača „podele“ po 7 Domina,bez Ostatka.Prvi igra onaj,koji poseduje „Duplo-Šest“.U sledeća četiri poteza,mora se odigrati na 4 strane od Dupleta,a zatim se igra produžava normalnim tokom.Kada neko nema šta da igra,u tom krugu propušta svoj potez.
  Kada se bilo koji igrač oslobodi svih Domina iz svog Handa,ili se igra „Zablokira“, partija je završena.Svako upisuje broj Oka koji mu je preostao u Handu.
  Igra se do 101,a pobednik je igrač,sa najmanjem brojem bodova.  Domine na Neviđeno


  Ovo je jedna igra sa Dominama,u kojoj sreća ima presudan uticaj,na krajnji ishod partije.
  Svaki igrač dobija određeni broj Domina i to:
  -ako ih je dvojica,po 14 domina,
  -ako ih je u igri troje,svako uzima po 9 domina,a jedna viška se odigrava kao prva,
  -ako igraju četvoro,svako dobija po 7 pločica.
  Potpuno je jasno,da „kupovine“ nema.Igrači se moraju nekako dogovoriti,ko u prvoj partiji igra prvi,a dalje je to uvek poraženi iz predhodne igre.
  Igrači svoje pločice drže zatvoreno,licem ka stolu i ni oni sami ih ne smeju gledati do odigravanja.
  Prvi igrač okreće prvu svoju Dominu i odigrava je direktno na sto,bez obzira koja je.
  Drugi igrač otkriva jednu svoju pločicu,pa ako je može odigrati,on to i čini.U protivnom,ponovo je okreće licem ka stolu,postavlja je na dno svojega Handa,pa otkriva sledeću. Ako je Domina koja ide na dno Handa Duplet,okreće se licem na gore.Čim igrač na ovaj način odigra jednu svoju pločicu,potez prelazi sledećem.Ako igrač ima u svom Handu već ranije okrenut Duplet i može ga odigrati,on ga izvlači direktno,a ne okreće Domine po redu.
  Ako se dogodi,da igrač može svoju dominu igrati na obe strane Talona,samo on u tom slučaju ima pravo da pogleda svoju sledeću pločicu,pa tek tada izabira stranu.
  Završetak partije i bodovanje je potpuno identično Običnom Dominu.

  B l i c


  Blic je Domino-igra,predviđena za 4,do 6 igrača.U zavisnosnosti od njihovog broja, Hand na početku partije čine:
  4 igrača.......................................po 7 Domina
  5 igrača.......................................po 5 Domina
  6 igrača.......................................po 4 Domine
  7 igrača.......................................po 4 Domine
  8 igrača.......................................po 3 Domine
  Počinje igrač,koji u svom Hndu poseduje „Duplo-Golo“.Ako je ona u Ostatku,igra onaj,koji poseduje Dominu najmanje težine,znači „0-1“,ili „1-1“.
  Jedan igrač ređa,sve dok ima šta igrati,pa ako može,čak i sve svoje pločice.Kada nema šta da igra,a još uvek ima domina,govori „Dalje“,pa potez prelazi sledećem igraču.
  Partija traje,dok se neko ne oslobodi svojih pločica iz Handa.Upravo odatle i potiče naziv igre,pošto sve može jako kratko trajati.
  Pobednik upisuje zbir Oka,koje su preostale u Handovima protivnika.
  Partija traje do 100 i više bodova.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 13. #13
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Stare dobre Domine

  RUSKE IGRE SA DOMINAMA


  Pod pojmom „Ruske igre“,podrazumeva se čitava porodica igara sa dominama,u kojima se pojavljuju „Matadori“.Oni imaju ulogu „Džokera“ iz igara sa kartama.I u samoj igri, Ruske igre se dosta razlikuju od klasičnih.U celom svetu su poznate pod tim imenom,pa se predpostavlja,da imaju neke veze sa Rusijom.Međutim,ako neko pomisli da su lokalnog karaktera, silno se vara.One su u Rusiji gotovo nepoznate.Pojavljuju se jedino u literaturi i to pod nazivom „Igre sa Matadorima“.Naziv sa predznakom „Ruski“,u Rusiji se i ne pominje,a naglašava se,da su u Evropi mnogo popularnije nego u lokalu.Za opravdanje naziva,preostaje jedina mogućnost,da su nastale među ruskim emigrantima u Americi.  Ruski Domino


  Ruski Domino je igra,koja je doživela slavu u Zapadnoj Evropi i delimično u Americi. U Rusiji je poznata kao „Igra sa Matadorima“ i nije osobito popularna,mada se njeno „rusko“ poreklo ne potvrđuje,ali osobito i ne poriče.
  Koristi se standardni komplet Domina „6x6“,koji sadrži 28 pločica.Od tog broja,njih 4 su „Matadori“.To su sve pločice,čija je „težina“ 7,odnosno,koje na obe strane imaju, po ukupno 7 Oka. Takvih je tri,a njima je pridodata poločica „Duplo-Golo“.

  M a t a d o r i
  Pločice se fizički ređaju,kao i u Običnom Dominu.Znači,one se takođe dodiraju svojim užim stranama,ali susedna polja nemaju isti broj Oka.
  Zbir Oka na susednim poljima dve Domine je uvek 7.
  Način ređanja je prikazan na slici:
  Na desnoj strani u primeru na slici,došla bi Domina,koja na svojoj jednoj polovimi ima 3 Oke.
  Dupleti se ne ređaju poprečno.
  Već je rečeno,da „Matadori“ imaju ulogu „Džokera“,odnosno,menjaju pojedine Domine, koje praktično ne postoje,ili ih igrač ne poseduje.
  U primeru na slici,na levoj strani prostirke,nalazi se „Golo“.Po pravilima ređanja,na njega bi trebala da dođe „Sedmica“,ali takva pločica ne postoji u kompletu.Tako se leva strana može nastaviiti samo sa „Matadorom“.Međuti, Matador se može postaviti i na desnu stranu,ako igrač nema „3“,ili mu više odgovara,da igra njega.
  Vrlo je važna činjenica,da se na Matadore produžava normalno ređati.Zbog toga je jako bitno,kako se oni okreću i postavljaju,a to je slobodan izbor igrača.Na njih dalje dolaze pločice,koje imaju sa susednim plovinama Matadora zbir Oka 7.
  Na početku partije,svako kupuje: 8,minus,broj igrača pločica.U daljem toku igre,igrač koji nema šta odigrati,kupuje.On to takođe može činiti i iz taktičkih razloga,kada ima šta da igra. U „Kupovini“ moraju ostati najmanje 2 domine,koje se ne smeju otkrivati.
  Kada jedan igrač izloži sve svoje domine,ili se igra „zablokira“,partija je završena.
  Svaki igrač upisuje onoliko bodova,koliko mu je „Oka“ preostalo u Handu.Čim neko od igrača dostigne 100 bodova,ili premaši taj rezultat,igra je završena.Konačni pobednik je igrač, sa najmanjim brojem bodova.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 14. #14
  Elita kalis (avatar)
  Učlanjen
  04.11.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Pamplemousses
  Poruke
  15.973
  Reputaciona moć
  218

  Podrazumevano Re: Stare dobre Domine

  domine - kafanska varijanta
  u srpskim kafanama dosta se igraju , moj ih je deda jako voleo, a i mene je naucio.
  Zajedno smo dosta partija odigrali...

 15. #15
  Buduća legenda Psihologue (avatar)
  Učlanjen
  11.11.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  36.340
  Reputaciona moć
  409

  Podrazumevano Re: Stare dobre Domine

  Ne volim da igram domine jer sam uvek pobednik....
  Kad igram loshe opet pobedim..
  Neznam kako da ih igram...

 16. #16
  Elita kalis (avatar)
  Učlanjen
  04.11.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Pamplemousses
  Poruke
  15.973
  Reputaciona moć
  218

  Podrazumevano Re: Stare dobre Domine

  Citat Original postavio Psihologue Pogledaj poruku
  Ne volim da igram domine jer sam uvek pobednik....
  Kad igram loshe opet pobedim..
  Neznam kako da ih igram...

  heh...
  igraj sa mnom pa ćeš da izgubiš...

 17. #17
  Buduća legenda Psihologue (avatar)
  Učlanjen
  11.11.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  36.340
  Reputaciona moć
  409

  Podrazumevano Re: Stare dobre Domine

  Citat Original postavio kalis Pogledaj poruku

  heh...
  igraj sa mnom pa ćeš da izgubiš...
  Jedva chekam,samo ponudi bojno polje...

 18. #18
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Stare dobre Domine

  Ja sam takođe domine naučio od dede i uz pomoć ninjih napravio prve korake u računanju.Dugo zatim sam pri sabiranju i oduzimanju postavljao tačkice kao na Dominama.
  Ipak,naše domine su uglavnom komplet 8x8 i one su ograničene na ovo područje te na područkje bivše Austor-Ugarske.Dočćći će re i na njih.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 19. #19
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Stare dobre Domine

  Ruski Ukršteni Domino


  Prva pločica koja se odigrava je obavezno Duplet,bilo koji osim „Dulo-Golo“, pošto je on „Matador“.Na njega se igra na četiri strane,a sada se tu već može naći i po neki Matador.
  Pošto se formira ovakav „Krst“,dalje se nastavlja normalna igra,kao kod Ruskog Domina.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 20. #20
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Stare dobre Domine

  Ruski Krst


  Ova igra je jako slična predhodnoj,ali postoji razlika u uvodnom delu,koja se kasnije odražava i na ceo tok igre.
  „Ruski Krst“ se formira na sledeći način:
  Prva Domina je bilo koji Duplet,osim „Duplo-Golo“.Na njega se ređa u sva četiri pravca,ali obavezno „Matadori“,tako da se igra produžava bez njih.
  Kako je jedan od Matadora i „Duplo-Golo“,na njega se u daljem toku igre nema šta postaviti,pa se igra izvodi samo u tri pravca.Kako se na kome od njih pojavi „Golo“,on je zablokiran za dalju igru.Upravo i najčešći završetak u ovom obliku Domina je,blokada u sva četiri pravca,pojavom Golih polja.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 21. #21
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Stare dobre Domine

  Ruski Dvostruki Krst


  Prva odigrana pločica je bilo koji Duplet,osim „Duplo-Golo“.Na njega se u sva četiri pravca postavljaju 4 bilo koje odgovarajuće Domine,koje se ovde nazivaju 4 „Rusa“.Na „Ruse“ dalje dolaze 4 odgovarajuća Dupleta,a tu se sada može pojaviti i po neki Matador.
  Posle postavljanja ovih 9 domina,nastavlja se standardan Ruski Domino.Kao i u ostalim Ruskim igrama,Duleti se ne postavljaju poprečno.

  Postoji i varijanta,da kada se postave 4 „Rusa“ i bar jedan Duplet,u tu stranu se može odmah ređati,a ne moraju čekati sva četiri.Kako se koji Duplet postavi,tako se taj krak otvara za igru.Drugim rečima,postavka u ovom slučaju su samo prvih 5 Domina.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 22. #22
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Stare dobre Domine

  Pukovnički Krst


  Prva Domina je uvek „Duplo-Golo“,a tek pošto se na njega postave preostala 3 Matadora,igra se može nastaviti.Neko praktikuje,da se Duplo-Golo,još pre početka partije postavlja na sto,a ostala tri ređaju igrači.
  Po samoj definiciji igre,ovde postoje samo 3 pravca,a dalja igra protiče bez Matadora.

  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 23. #23
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Stare dobre Domine

  Generalski Krst


  Prva pločica je obavezno „Duplo-Golo“,a na njui dolaze tri preostala Matadora.Posle ove 4 domine,nastavlja se standardna „ruska“ igra,uz jedno novo pravilo.Na svakom kraju posle Matadora,dolazi najpre po jedan odgovarajući Duplet,pa se tek na njega produžava standardno ređanje.Kako se koji Duplet postavlja,tako se taj krak otvara za igru.
  Ovde se često događa,da se partija završi,a da još uvek nisu otovrena sva tri kraka.Za razliku od „Ruskog Dvostrukog Krsta“,treba se pridržavati pravila,da je postavljanje sva 4 Matadora jedini uslov,za dalji produžetak igre.Pre postavljanja svih Matadora,može se postaviti i neki Duplet,ali se dalje od njih ne sme ići..
  U situaciji na slici,može se igrati u sva tir pravca,pošto su svi Matadori odigrani.Da nije odigran npr, „3-4“,ne bi se još uvek moglo odigrati u pravcu strelica.Ovako,dva kraka se mogu i produžavati,pre nego što se odigra „3-3“.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

Slične teme

 1. stare dobre platformske igre
  Autor rokavec u forumu Video igre
  Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 10.08.2007., 19:37
 2. ----STARE DOBRE 80-te! ROCK!!!-----
  Autor -GoRsKi- u forumu Muzika
  Odgovora: 65
  Poslednja poruka: 01.03.2006., 08:30
 3. ---Dobre stare komunjare-----
  Autor -GoRsKi- u forumu Politika
  Odgovora: 18
  Poslednja poruka: 17.01.2006., 03:44
 4. stare dobre igrice
  Autor year u forumu Video igre
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 28.07.2004., 01:44

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •