Pokvario se toalet na svemirskoj stanici

cizmice

Buduća legenda
Poruka
35.831
20 Jul 2009. 12:42 | Izvor: Beta
Pokvario se toalet na Međunarodnoj svemirskoj stanici


Glavni toalet na Međunarodnoj svemirskoj stanici se pokvario, a 13 astronauta koji se trenutno nalaze na njoj prinuđeno je da se snalazi na različite načine, objavljuje BBC News

toalet%20mss%202.jpg

Kako je saopštila NASA, posada je na toalet okačila znak "van upotrebe". Posada šatla Endeavour koristi toalet svoje letjelice, a stanovnici Međunarodne svemirske stanice rezervni toalet u ruskom dijelu stanice.

Ako glavni toalet uskoro ne bude popravljen, astronauti će morati da pribjegnu kesicama za urin iz vremena misije Apollo, navodi NASA.

Glavni toalet, koji su ruski naučnici projektovali za više miliona dolara, prevezen je i instaliran na američkoj strani svemirske stanice prošle godine.

Već se jednom pokvario, zbog čega je šatlom Discovery 2008. hitno dopremljena nova pumpa.

Prošle godine zabilježen je još jedan incident povezan sa toaletom, kada se jedan ruski kosmonaut požalio da mu, "zbog visokih troškova", ne dozvoljavaju da koristi američki toalet.

Uprkos nevoljama sa toaletom, astronauti su u nedjelju uspjeli da iz šatla Endeavour prebace rezervne dijelove na MSS, što je bio zadatak za drugi dan njihove 11-dnevne misije.

U izgradnju Međunarodne svemirske stanice uloženo je 100 milijardi dolara.

=====
L I N K
=====
Sto mislite... da li bi sada rusi trebali naplacivati amerima koriscenje toaleta? :think:
 

Back
Top