Igre sa Kockicama
Prikazujem rezultate 1 do 15 od 15

Tema: Igre sa Kockicama

 1. #1
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Igre sa Kockicama

  IGRE SA KOCKICAMA  Kockice su,kao rekvizit za igru,poznate još od davnina.Pominju se u drevnim civilizacijama Kine,Indije,Egipta,Grčke,Rima.Upravo od njih i potiče reč „Kocka“,ili „Kockanje“, u smislu poroka.Jedan trenutak (Bacanje Kockice),može doneti,ili odneti čitavo bogatstvo.Upravo se za Kockice i Rulet vezuju ljudi,skloni bolesnom hazardu.Ipak, mnogobrojne nehazardne intelektualne igre,danas su dovele do toga,da se Kockice mogu legalno kupiti bilo gde,pa čak i u prodavnici dečijih igračaka.
  „Kockice za Igru“ su u stvari kocke,sa malo zaobljenim rogljevima i posebno obeleženim stranama.Njihove brojne vrednosti su postavljene tako,da naspramne strane uvek daju zbir 7.Brojevi nisu ispisani ciframa,već tačkicama,koje se nazivaju „Oke“ (Oči,Okice).
  Savremene Kockice se izrađuju najčešće od plastične mase,drveta,kamena,a one najcenjenije,od slonove kosti.
  U mnogim istorijskim Epovima,opisuje se propadanje pojedinih likova,koji upražnjavaju Igre sa Kockicama.One su danas nezaobilazni rekvizit u Kazinima i Klubovima za Igru,a pošto se oko njih često okreće i velika suma novca,skoro uvek privuku uz sebe određeni broj prevaranata i nepoštenih ljudi.Tako su se i pojavile „neispravne“ („rađene“) Kockice,koje u sebi imaju olovnu kuglicu,malo pomerenu iz težišta.Zbog toga,one statistički padaju više puta na jednu stranu,a igrači koji znaju,obilato to i koriste.Izrađene su i „magnetne“ Kockice,koje su se koristile u pojedinim Kazinima.Ipak,kao savršenstvo obmane,smatraju se „Kockice sa Živom“.U njihovom telu postoje sitni kanali.Igrač koji baca,jedno vreme ih zadrži u položaju,koji želi da one zauzmu posle bacanja.Taj trenutak je dovoljan,da se živa slije niz kanale,pomeri težište,a zatim pri bacanju,one uglavnom padnu na željenu stranu.Čak i u iskopinama grobnica Starog Egipta, pronađene su „rađene“ Kockice,koje su očigledno služile za prevaru.
  Jedino takve Kockice je i moguće „naučiti“ bacati.Rezultat bacanja ispravnih Kockica je uvek plod čiste sreće,ali se ipak radi preventive,koristi i „Čaša“ iz koje se baca.
  „Kockice“ su kroz Istoriju prolazile kroz mnogobrojne zabrane.Još u III Veku do Nove Ere,u Starom Rimu su bile zabranjene samo igre sa Kockicama.Pri tome treba imati na umu,da su istovremeno bile dozvoljene,čak i „Gladijatorske Igre“.Od XII-og Veka,širom Evrope se vodi intenzivna borba protiv Igara sa Kockicama.Od daleke 1396-e godine,ne samo da su zabranjene Igre sa Kockicama,već i njihova proizvodnja i prodaja.
  Hrišćanstvo i Crkva je uvek imala posebno kritički osvrt na Kockice za Igru,jer su se po Bibliji,sa njima zabavljali vojnici (čuvari) ispod raspeća Isusa Hrista.
  Ipak,ništa nije uspelo da spreči razvoj ogromnog broja igara sa njima,jer je svaka zabrana,istovremeno i svojevrstan izazov.
  IGRE SA JEDNOM KOCKICOM  S v i nj a


  U ovoj igri može učestvovati više igrača.Pre početka partije,svako baca po jednom,a onaj sa najmanjom bačenom vrednošću,igra prvi.Dalje se potezi odvijaju,redom u desnu stranu, u suprotnom smeru kretanja skazaljke na časovniku.Svaki igrač ima svoju kolonu,u koju mu se upisuje rezultat.Prvi igrač ima kolosalnu prednost,pa je poželjno igrati onoliko partija,da se svakome ova privilegija omogući podjednak broj puta.
  Igrač baca Kockicu i očitava razultat bacanja (gornja vrednost Kocke).Zatim ako želi,baca još jednom,pa novi rezultat sabira sa predhodnim.Igrač može bacati, koliko god želi puta za redom,ali ako padne „Jedinica“,dotadašnji zbir u toj seriji mu se poništava,a potez prelazi sledećem desnom igraču.
  Svako sam odlučuje,kada će prekinuti sa bacanjem.Tada mu se u kolonu upisuje dotadašnji zbir bacanja.U slučaju pojave „Jedinice“,igrač za tu seriju bacanja prolazi bez rezultata,ali njegov skor na papiru iz predhodnih poteza ostaje.U ovoj igri,jednom upisani bodovi,ne mogu se nikao izgubiti.
  Kada neko od igrači ostvari 100 bodova ili više,igra se tog trenutka prekida,a on postaje pobednik.
  Varijacije: Da bi se anulirala prednost prvog igrača,može se za završetak partije uvesti dodatno pravilo.Kada jedan igrač dostigne 100 bodova,svi koji su na potezu iza njega,imaju pravo na još jednu seriju bacanja.U tom slučaju,sa dostizanjem 100 bodova,igra se ne prekida odmah,već po želji onoga,kome je to pošlo za rukom.Naime,on može produžiti bacanje i na taj način ostvariti još ubedljiviju prednost.Naravno,u slučaju pada „Jedinice“,gubi pravo na upis bodova iz te serije.
  Međutim,na ovaj način se nije postiglo mnogo.Prvi igrač gubi prednost,ali je zato dobija onaj,koji igra kao poslednji.On ima celu situaciju „na dlanu“ i zna tačno,koliko mu je neophodno za pobedu.Zbog toga se ipak,znatno više upražnjava prva opisana varijanta.  Najveći Zbir


  Ovo je sigurno,najprostija moguća igra sa Kockicama.U njoj mogu učestvovati više igrača,koji pre početka partije,uplaćuju određenu sumu u „Pot“.
  Svako baca Kockicu po 3 puta za redom i sabira rezltate bacanja.Pobednik je onaj,koji ostvari najveći Zbir i on osvaja ceo sadržaj Pota.
  Igrači mogu igru i značajno usložiti.Naime,mogu se dogovoriti,da bacanje traje 3 kruga, svako baca samo po jednom i takođe sabira svoje rezultate.Međutim,između I i II,kao i II i III kruga,uvodi se dodatno „Pokersko Klađenje“,pa mnogo toga zavisi od procene igrača,ali i umešnost u blefiranju isplivava na površinu.  Slepi Miš


  Ova igra je namenjena dvojici igrača.Jedan baca Kockicu,a drugi pogađa ishod bacanja. U slučaju da pogodi,dobija 1 bod,a u slučaju promašaja,ostaje bez bodova.Igrač koji baca,u svakom slučaju ne može dobiti bodove.Posle svakog bacanja,uloge se menjaju.Tako bi otprilike izgledao kratak opis ove igre,ali to ipak nije sve tako prosto.
  Bacanja se ne izvode na uobičajen način.Igrač uzima Kockicu,promućka je između dve spojene šake,a zatim je zajedno sa njima,prosto spušta na sto.Pri tome,ruke ostaju preko Kockice. U tom trenutku,niko od dvojice igrača nezna rezultat bačene Kockice.
  Protivnik pogađa šta je palo,a pri tome ima 3 mogućnosti:
  -može reći „Malo“,sa čime trdi,da Kockica pokazuje 1,2,ili 3,
  -može reći „Veliko“,što znaći da Kockica pokazuje 5,ili 6,
  -može reći „Četvorka“,gde je sve jasno.
  Ako pogodi,dobija 1 bod.
  Ako je rekao „Veliko“,a palo „Malo“ i obrnuto,on ostaje bez bodova.
  Međutim,ako je rekao „Veliko“,ili „Malo“,a Kockica pala na 4,isti igrač baca ponovo, ali sada otvoreno i na standardan način.I dalje je na snazi prognoza,izrečena prilikom prvog bacanja.Ako se ovom prilikom ona ostvari,igrač takođe dobija 1 bod,a u protivnom,ostaje bez njega.U slučaju nove Četvorke,bacanje se vrši i dalje,sve do konačne odluke.
  Ako protivnik prognozira „Četvorku“ i pogodi,on dobija 2 boda.Međutim,ako padne bilo šta drugo,ostaje bez bodova.
  Pobednik je igrač,koji prvi sakupi 9 bodova.  Samrtni Skok


  U ovoj igri mogu učestvovati 3,do 10 igrača.Prvi na potezu može biti bilo ko,ali se u sledećm potezu,on obavezno menja,redom u desno.Mora se igrati toliko partija,da svako po jednom bude prvi na potezu.
  Prvi igrač najpre govori jedan broj između 20 i 30,baca Kockicu,glasno izgovara rezultat bacanja,a zatim je predaje sledećem desnom igraču.On baca ,pa dobijeni rezultat dodaje na predhodni i njega glasno izgovara.Igra sledeći desni igrač.Svako svoj rezultat dodaje na predhodni zbir,a kada neko tom prilikom izgovori zadani broj,ili ga premaši,ispada iz igre.On uplaćuje 1 žeton u Pot,zadaje novi broj od 20,do 30,predaje kockicu sledećem desnom igraču, koji počinje iz početka,ali bez njega.
  Igra se produžava,sve dok se opet ne postigne ili premaši zadani broj,a postupak je identičan,kao i u prvoj seriji bacanja.
  Kada se na ovaj način eliminišu svi igrači osim jednog,on je pobednik,uzima sve žetonne iz Pota,pa može uslediti nova partija.U njoj je prvi na potezu,desni sused prvog igrača iz predhodne partije.
  Potez,u kome igrač dostigne,ili premaši zadati broj,naziva se „Samrtni Skok“,po čemu je cela igra i dobila ime.

  Crna Trojka


  U Crnoj Trojci mogu učestvovati više igrača i svakome se rezultat upisuje u zasebnu kolonu.
  Igrač baca Kocku,pa rezultat može odmah upisati,ili se odlučiti da baca i dalje.Rezultat svakog sledećeg bacanja,on pridodaje na predhodna,a može bacati,koliko god hoće puta.Problemi za njega nastupaju,kada padne „Trojka“.Ona,ne samo da mu poništava rezultat iz tog poteza,već i ceo dotadašnji njegov skor sa papira.Prosto se u njegovoj koloni podvlači crta,upisuje nula,a od sledećeg kruga,on počinje iz početka.
  Partija traje 10 krugova,a pobednik je igrač,koji posle toga ima najveći rezultat.
  Jasno je da igrači na početku reskiraju i u svakom krugu bacaju po nekoliko puta.Međutim,kako se igra bliži kraju,rezultati u kolonama su sve veći i veći,pa je samim tim i veći reskir.Tada svako samo teži, da prođe bez „Trojke“.Naravno,slabiji igrači moraju i reskirati.  Oko Centra

  Svako baca Kockicu samo po jednom,a posle svakog bacanja se upisuje rezultat.Partija teče 10 krugova,odnosno,svako baca,ukupno po 10 puta.Igrač sa najvećim zbirom bodova je pobednik.
  Bodove donose,samo Oke (tačke) oko Centralne.Znači, „Trojka“ donosi 2 boda, a „Petica“,4 boda.Ostali ishodi bacanja se ne boduju.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm 2. #2
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: Igre sa Kockicama

  Goli Vrabac


  „Goli Vrabac“ je još jedna igra za više igrača.Svako redom u krug baca Kockicu, ali se rezultat uvek upisuje desnom susedu.Znači,igrač u ovoj igri praktično baca za protivnika
  Izuzetak je,kada padne „Jedinica“.Ona se naziva „Goli Vrabac“,a u tom slučaju se protivniku ne piše ništa,dok igraču koji ju je bacio, -1 bod,
  Igra se obično 10 krugova,ili već koliko se igrači dogovore.Igrač sa najnižim rezultatom je izgubio i svakom protivniku isplaćuje po 1 žeton.U ovoj igri je jedini cilj,ne biti poslednji.

  Petnaest


  Pre početka partije,svako uplaćuje po 1 žeton u Pot.
  Jedan igrač baca više puta za redom,sabira rezultate bacanja i pri tome nastoji, da ih što više približi broju „15“.On može bacati koliko god hoće puta,ali ako pređe 15,ispada iz igre.
  Kada igrač smatra da mu je dosta,njegov rezultat se trenutno pamti,a Kockica ide kod sledećeg desnog igrača.
  Žetone iz Pota uzima onaj,koji se najviše približi Petnestici.Ako više njih imaju jednak najveći zbir,samo oni bacaju ponovo.
  Ako neko postigne tačan zbir 15,igra u tom krugu se prekida,a on odmah uzima sadržaj Pota.
  Pošto neko osvoji žetone iz Pota,svi ponovo uplaćuju po 1 žeton,a prvi igrač se menja, redom u desnu stranu.


  Redno


  Za ovu igru,svako mora imati svoj papir i olovku.
  Igrači bacaju Kockice samo po jednom.Ko od njih dobije „Jedinicu“,upisuje je na svoj papir.U sledećem krugu,on „čeka“ Dvojku,pa dalje Trojku i tako redom,do Šestice.Cilj je dobiti i zapisati sve brojeve po redu,od 1,do 6.
  Kada neko zapiše ceo niz 1,2,3,4,5 i 6,on još uvek nije pobednik,već nastavlja sa igrom. U daljem toku,vrednosti koje dobija bacanjem Kockice,precrtava.To se sada ne mora izvoditi po redu,već,kako se šta dobije,tako se i precrtava.
  Pobednik je igrač,koji prvi precrta svih 6 svojih brojeva.


  Precrtavanje Brojeva


  Ova igra je još prostija od predhodne.Pre početka igre,svako na svom papiru ispisuje brojeve,od 1,do 6.Tako se prvi deo iz predhodne igre praktično preskače.Kockica se baca i precrtava njena dobijena vrednost.
  Svako na svom potezu,baca samo po jednom.Ako igrač dobije vrednost,koju je predhodno već precrtao,u tom potezu ne precrtava ništa,a Kockicu predaje svom desnom susedu.
  Pobednik je igrač,koji prvi precrta sve brojeve.


  Cepelin


  Za „Cepelin“ se može reći,da je čisto hazardna igra.Pre početka partije,crta se na papiru „Cepelin“,kao na slici,a svaki igrač dobija po 6 žetona.
  Kockica se baca samo po jednom.Na broj koji ona pokaže,igrač na Cepelin polaže žeton. Ako na tom polju jedan već leži,igrač ne uplaćuje ništa,već Kockicu predaje dalje.Jedino se na „Šesticu“ uvek ulaže po 1 žeton,bez obzira da li na njoj već neki postoji.To polje simbolizuje „Banku“ i na njega staje neograničen broj žetona.
  Igrač,koji na opisan način,uloži sve svoje žetone na Cepelin,ispada iz igre,a ostali produžavaju.
  Pobednik je igrač,koji poslednji ostane sa žetonima u igri i on uzima sve uloženo sa Cepelina.  S u l t a n


  Sultan je kao i predhodni Cepelin,čista hazardna igra.
  Igrači redom bacaju Kockicu,a onaj ko prvi baci Šesticu,postaje „Sultan“.On u daljem toku igre,redom govori svakom protivniku,koju vrednost od 1,do 5,da baci.Ako protivnik ne baci taj broj,plaća Sultanu 1 žeton.Ako ga pak slučajno baci,od Sultana dobija žetona,u visini njegove vrednosti.
  Čim neko od protivnika baci Šesticu,isplate nema,on sam postaje Sultan,a njegov predhodnik nastavlja,samo kao običan igrač.
  Kockica se baca samo po jednom i to redom u krug.Kada red za bacanje dođe na Sultana,on se preskače.Međutim,kada ga neko zameni na toj funkciji,on od sledećeg kruga baca normalno,kao i svi drugi.  Trideset i Šest


  U ovoj igri mogu učestvovati više igrača i svi oni pre početka igre,uplaćuju određenu sumu u Pot.Igrači najpre po jednom bacaju Kockicu,a to bacanje određuje redosled igre.Prvi igra igrač,sa bačenom najmanjom vrednošću,pa posle njega sa prvom većom itd.Poslednji igra onaj,ko je bacio najveću vrednost.
  U toku igre,igrači takođe bacaju samo po jednom i zapisuju na svom papiru rezultat bacanja.U svakom novom potezu,igrač bačenu vrednost sabira sa svojim dotadašnjim zbirom i upisuje novi.Svako se trudi,da se što više približi broju „36“,ali ga niko ne sme preći.Ako se to ipak dogodi,igrač ispada iz igre,a njegovi žetoni ostaju u Potu.
  Igrač,koji je stigao npr, do „34“,može na svom potezu reći: „Meni je Dosta“,pa predaje Kockicu sledećem igraču.On od tog trenutka više ne baca i čeka da i ostali završe potez.Pri tome je najbolje,ako neko dostigne tačno „36“.
  Igrač koji ima najveći Zbir,a pri tome nije premašio 36,osvaja žetone iz Pota.Ako više igrača imaju jednak najveći rezultat,dele Pot između sebe.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 3. #3
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: Igre sa Kockicama

  IGRE SA DVE KOCKICE


  Gore – Dole


  U ovoj igri,mogu učestvovati više igrača.Svako baca 2 Kockice,po 7 puta za redom. Postoji i varijanta,gde igrači bacaju samo po jednom,a u tom slučaju,bacanje se produžava 7 krugova.
  Posle svakog bacanja,saberaju se vrednosti 2 Kockice i taj zbir se zapisuje.Zbir iz drugog bacanja se upisuje kao negativan,pa sledeći ponovo pozitivan itd.Znači,bilo kako da se izvode bacanja,rezultati iz neparnih poteza (I,III,V i VII) se upisuju kao pozitivni,a iz parnih (II,IV,VI),kao negativni.Cilj je naravno,da prvi budu što veći,a drugi što manji.
  Igrač,koji posle sedmog bacanja ima najveći rezultat je pobednik.  Primer:
  Konačan rezultat igrača u našem primeru je 12.
  Očigledno je,da u ovoj igri,sreća ima presudnu ulogu.Da bi,koliko toliko, i sam igrač uticao na ishod partije,može se u svakom potezu uvesti i mogućnost drugog bacanja.Npr,ishod I bacanja je 1 i 5.Igrač ostavlja Peticu,ali uzima Jedinicu i baca ponovo,a sada dobijeni rezultat obavezno upisuje.Igrač u ovom „popravnom“ pokušaju,može po želji baciti i obe Kockice,ili ni jednu.  B a r b o t


  Barbot je sigurno najpopularnija igra sa 2 Kockice,bar kod nas,a izrazito je hazardnog karaktera.Profesionalni igrači je prosto obožavaju,jer ulog skoro redovno dostiže astronomske visine.
  Broj igrača je neograničen.Istini za volju,uvek igraju dvojica,jedan protiv drugog,a zatim pobednik tog duela igra sa sledećim i tako redom.
  Igrač koji baca,uzima Kockice u ruku,a njegov trenutni protivnik,ulaže određenu sumu u Pot.Prvi igrač je može prihvatiti,ili pak reći „Manje“,odnosno „Više“.U tom slučaju,protivnik mora smanjiti,ili povećati Ulog.Ako je u pitanju smanjenje,a on to učini za neku neznatnu sumu, igrač koji baca ima pravo reći: „Igram za ...“,pa se igra i izvodi za tu vrednost.Međutim,u slučaju povećanja,on to nema pravo činiti.Posle ovoga,prelazi se na samo bacanje.
  Igrač baca 2 Kockice.Ako padnu: (3,3),(5,5),(6,6),ili (5,6), on odmah dobija Ulog i nastavlja igru na isti način,protiv sledećeg protivnika.
  Ako je ishod prvog bacanja: (1,1),(2,2),(1,2),ili (4,4),igrač koji je bacao gubi.On isplaćuje Ulog protivniku i predaje mu Kockice,a ovaj igra protiv sledećeg,ali sada u ulozi igrača,koji prvi baca.
  Ako ne padne ni jedna od pomenutih kombinacija,kockice uzima i baca protivnik. Dobitne i gubitne kombinacije,uvek važe za igrača,koji trenutno baca.U slučaju da ponovo ne padne ni jedna pomenuta kombinacija,opet baca prvi igrač.Na taj način,igrači se smenjuju,sve dok jedan od njih ne dobije ili ne izgubi.Pobednik duela uvek nastavlja igru,sa sledećim igračem.
  Postoji još jedno dodatno pravilo,koje se redovno upražnjava.Naime,dok se kockice još nisu potpuno zaustavile,protivnik igrača koji baca,može reći „Sečem“,pa taj potez ne važi.Bez obzira na njegov ishod,isti igrač baca ponovo.Može se govoriti „Sečeno“ i po nekoliko puta za redom,prilikom istog bacanja.  Seven – Ileven


  Ova igra je blizak srodnik Barbotu,a veoma je rasprostranjena u zemljama Zapadne Evrope (Belgiji,Holandiji,Nemačkoj),gde se vrlo često sreću po Kazinima.I ovde, jedan igrač igra protiv drugog ,a zatim pobednik protiv sledećeg itd.Međutim,u ovoj igri su pravila prilagođena Klubovima,pa kockice baca samo jedan igrač.Ako je u pitanju Kazino,to je uvek Krupije.
  Igrač baca 2 Kockice.Ako njihov zbir bude 7,ili 11,on odmah uzima Ulog i igra protiv sledećeg.Međutim,ovo važi samo za prvo bacanje,u kome igrač koji ga izvodi,ne može da izgubi.
  Ako padne bilo koji drugi zbir,npr, 8 ,isti igrač produžava sa bacanjem.U daljem toku tog poteza,dobitni zbir za njega je samo onaj,koji je pao u prvom bacanju,u našem slučaju 8.Sedam i Jedanaest su u daljem toku za njega gubitak.Isti igrač produžava sa bacanjem,sve dok ne osvoji,ili ne izgubi žetone iz Pota.
  Pobednik igra sa sledećim igračem.U Kazinima,bez obzira na ishod,Krupije je taj,koji igra protiv sledećeg igrača.  Pedeset


  U igri mogu učestvovati 2,ili više igrača.Svi redom u krug,bacaju po 2 Kockice,a onaj koji prvi dostigne rezultat 50 je pobednik,pri čemu se igra odmah prekida.Ako igrač pređe taj zbir,on ispada iz igre,a ostali nastavljaju.
  Bodove donosi Par Istih Kockica.Igrači bacaju samo po jednom,pa bez obzira na ishod, kockice zatim predaju svom desnom susedu.
  Par „Jedinica“, „Dvojki“, „Četvorki“, „Petica“,donosi 5 bodova,dve „Šestice“ 25 bodova,dok dve „Trojke“,poništavaju dotadašnji rezultat,pa on u sledećem potezu igru produžava od nule.Međutim,i to je za njega bolje,nego kada pređe 50 i odmah izgubi partiju, odnosno, ispada iz igre.To se najčešće događa,kada je tekući rezultat igrača 30 i više bodova, a on zatim baci 2 Šestice.
  Kako bi se igra što više ubrzala,najčešće svako ima svoj par Kockica sa kojima igra.  Zaokruživanje Brojeva


  Svako ima ispred sebe ispisane brojeve,od 1,do 9.Igrač baca Kockice nekoliko puta za redom,sređuje svoj rezultat,sa čime je završio igru u toj partiji.Sama igra se najbolje može objasniti na primeru:
  Posle izvedenog bacanja,kockice pokazuju rezultat 1 i 6,ukupno 7.Igrač može zaokružiti 7,ili bilo koja dva broja,čiji je zbir 7;znači,2 i 5,3 i4,ili pak ono što je i palo,1 i 6. Ako igrač zaokružuje dva broja,oba do tada ne smeju biti zaokruživana.U našem slučaju,igrač se npr, odlučio za brojeve 2 i 5.
  Isti igrač baca ponovo Kockice i recima da ovoga puta padne 2 i 3.Sada se može zaokružiti : 5,1 i 4,ili 2 i 3.Pošto su 2 i 5 već zaokruženi,igraču ostaje jedina mogućnosti 1 i 4.
  Kada igrač baci Kockice,a pri tome nema ni jednu mogućnost,koju može zaokružiti, njegov potez se sa tim bacanjem završava.
  Svako se trudi,da najpre zaokruži veće brojeve 7,8 i 9.Kada su ova tri broja zaokružena, igrač može po sopstvenoj želji bacati samo po jednu kockicu.
  Po završetku poteza,igrač sabira svoje nezaokružene brojeve i to je njegov rezultat.
  Kada svi igrači odigraju svoje poteze,pobednik je igrač sa najmanjim rezultatom.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 4. #4
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: Igre sa Kockicama

  IGRE SA SPECIJALNIM
  KOCKICAMA  Već je u nekoliko navrata rečeno,gde i kada su nastale Kockice za Igru.Ipak, mora se naglasiti,da se samo mali broj iskopina, rukopisa i svedočanstava,odnosi na današnji oblik Igraćih Kockica.U Starom Egiptu su se npr, najviše koristile dvostrane Kockice,što je odgovarajuće današnjem „Bacanju Novčića“.Kada nešto treba odlučiti žrebanjem,od davnina je ostala izreka:„Da bacimo Kocku?“U Indiji su bile u upotrebi četvorostrane Kocke,a u Kini,petostrane,što je adekvatno današnjem „Zvrku“.
  Preteče današnjih Kockica su bile : delovi kostiju životinja,plodovi drveta Vibhidaha u Indiji,kovani novčići,a postojale su i „kockice“ u obliku piramida,koje su se okretale slično Zvrku.
  Iako su se uvek koristile za igru i razonodu,svrha bacanja kockica u pojedinim igrama je bivala sasvim različita.Npr,postojale su igre,gde su se Kockice ubacivale u čašu,zatim u „rupu“,a bilo je i jako popularno „Gatanje na Kockicama“.Gledanje u pasulj je takođe svojevrstan oblik proricanja sudbine „Kockicama“.Ipak,karte su za sva pitanja gatanja bile i ostale neprikosnovene,a vremenom su potpuno istisnule sve ostale rekvizite.Međutim, „Trikovi sa Kockicama“ su ostali popularni i do današnjih dana.
  Pored standardnih Igraćih Kockica,danas su najviše u upotrebi „Poker-Kockice“.Na njihovim stranama,umesto različitog broja Oka,nalaze se slike 6 različitih karata: Kec,Kralj,Dama,Žandar,Desetka i Devetka.
  Da bi se Kockice međusobno i dodatno razlikovale i omogućavale bolju preglednost u igri,svaka vrednost je u različitoj boji.Tako je Devetka u Piku,što znači crna,Desetka je Karo,crvena,Žandar je potpuno crn,Dama zelena,a Kralj crven.
  Ove Kockice su našle svoje mesto i u PIATNIKOVOM kompletu za društvene igre,pored standardnih Kockica,nekoliko špilova karata,Domina,Šaha i Dame.
  Za razliku od ostalih zemalja,Poker-kockice su kod nas nešto ređe u upotrebi,a sve igre sa njima,mogu se bez ikakve razlike igrati i sa standardnim kompletima.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 5. #5
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: Igre sa Kockicama

  PRIMITIVNE KOCKICE


  Najstarije iskopine „današnjih“ Kockica za Igru,datiraju još od 900-e Godine Pre Nove Ere.Ipak,Kockice su mnogo starijeg datuma.Tako su se najpre koristile tzv, „Primitivne Koce“. One su bile Četvorostrane,Petostrane,Osmostrane,Dvostrane itd.Neke od njih su se održale i do današnjih dana,ali ni izbliza u toj meri,kao savremene šestostrane Kockice.

  Č i g r a


  Petostrana Čigra je vrlo stari rekvizit za igru.Ovaj oblik „kockica“,postojao je u mnogim drevnim civilizacijama,ali najviše pisanih dokumenata o Čigri nam stiže sa Arabijskog Poluostrva.Stara „Judejska Igra“ je poznata,ne samo kao igra za zabavu,već i kao deo Jevrejske tradicije.Kada je po Jevrejskom kalendaru Dan Igre,svi a posebno deca,neumorno vrte Čigru,koja je ispisana slovima Hebrejskog pisma.
  Evo i kratkog opisa igre,koja se najčešće upražnjava sa Čigrom.
  I strana - 1
  II strana - 2
  III strana - Pot
  IV strana – ½ Pota
  V strana – „Sreća“
  Pre početka igre,svi uplaćuju po 1 žeton u Pot.Svi redom u krug vrte Čigru.Po njenom zaustavljanju,rezultat bacanja je donja strana,na kojoj ona leži na stolu.
  Ako je rezultat bacanja :
  „1“ – Svi igrači,osim onoga koji je vrteo,plaćaju po 1 žeton.
  „2“ – Svi igrači,osim onoga koji je vrteo,plaćaju po 2 žetona.
  „Pot“ – Igrač koji je vrteo,mora u Pot uplatiti onoliko žetona,kolio se tamo već nalazi.
  „1/2Pota“ – Ovaj ishod bacanja,jako uveličava Ulog.Svi igrači,osim onoga koji je vrteo,moraju uplatiti po polovinu sadržaja Pota.
  „Sreća“ – Najzad,ovaj ishod donosi potpunu sreću igraču koji je vrteo.On uzima kompletan sadržaj Pota.
  Svi ponovo uplaćuu po 1 žeton,a osvajač Pota započinje novi krug,kao prvi na potezu.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 6. #6
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: Igre sa Kockicama

  Igra sa četvorostranim Kockicama


  Sa četvorostranim Kockicama se igraju mnoge drevne igre.Najbolji primer za to je Čaturanga,direktna preteča Šaha,ali o njoj nešto više u sledećem poglavlju.Mi će mo se ovde pre svega zadržati na Srednje-Azijskoj igri „Aljčiki“.Na Kavkazu i Tibetu,odakle i potiče,i dan danas se izvodi sa tradicionalnim rekvizitima.Tačnije,kao četvorostrane Kocke,ovde se koriste kosti od ovaca i goveda,naravno,po malo uobličene.Zbog toga se danas u mnogim zemljama sveta,kao npr, u Rusiji,čak i savremene Kockice nazivaju „Kosti“.
  Standardna Četvorostrana Kocka je u stvari kvadar,čija je jedna dimenzija uvećana u odnosu na ostale dve.Zbog jakog izduženja,ona može pasti samo na četiri bočne strane.Praktično, to je „palica“,kvadratnog poprečnog preseka.
  Vrlo često,umesto određenog broja Oka,na njenim Stranicama stoje četiri reči,na jednom od Hindu-jezika.
  OLDŽI - 1
  TAVA - 2
  PUK - 3
  ČIK - 4
  Ovi natpisi bivaju često ispisani i na jednim od Tibetskih ili Kavkaskih jezika,ali zbog specifičnosti pisma, one nisu za širu upotrebu.
  Na Indijskim četvorostranim Kockicama,koje se koriste za Čaturangu,umesto reči i brojeva,nalaze se odgovarajući broj Oka,kao i na savremenim standardnim.
  U Aljčikima, „Bankar“ igra protiv ostalih igrača,koji postavljaju svoj Ulog.On baca 4 Kockice,a njihov položaj govori,da li je pobedio,izgubio,ili se baca ponovo.Ako bacanje treba ponoviti,to sada čini igrač,koji je postavio Ulog.U slučaju ponovnog „neutralnog“ položaja,baca ponovo „Bankar“.Tako se igrači smenjuju,dok jedan od njih ne pobedi.
  Dobitak „Bankaru“ donosi:
  -sve 4 Kockice pokazuju Kečeve i Dvojke,
  -1,2,3,4
  -4 iste vrednosti.
  Igrač koji je postavio Ulog,pobeđuje ako:
  -samo jedna Kockica pokazuje 1,ili 2,a ostale tri,pokazuju 3,ili 4.
  Svi ostali položaji se smatraju za „Neutralne“ i označavaju produžetak bacanja.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 7. #7
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: Igre sa Kockicama

  Okretanje Šibice


  U teoriji društvenih igara,„šibice“,tačnije „Kutija šibica“ je svojevrstan oblik specijalne Kockice i pripada ovoj porodici igara.Kod nas se „Okretanje Šibica“ upražnjava dugi niz godina,drugim rečima,igra je prastara.
  Šibica se postavlja na ivicu stola,kao na slici. Na svakoj kutiji Šibica postoji „Lice“,na kome je prilepljena etiketa proizvođača i „Naličje“,koje je najčešće prazno. U ovoj igri,kutija se postavlja licem na gore.
  Igač je udara jednim prstom,odozdo.Ona poleće,a u vazduhu se mora zarotirati,bar za 360 stepeni. U zavisnosti kako padne,igrač dobija određene poene,što je takođe predstavljeno na crtežu:
  0 bodova 5 bodova 10 bodova 20 bodova

  Ako kutija padne u položaj,koji je zauzimala pre udara,igrač ne dobija nikakve poene,a potez prelazi sledećem protivniku.
  Ako padne bilo koji drugi položaj,igrač usmeno sabira svoje bodove i igra ponovo.On okreće Šibicu,dokle god dobija rezultate,koji se boduju.Čim se pojavi „nulti“ položaj,dotadašnji bodovi se upisuju i igra sledeći.
  Partija traje do 100 bodova i više.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 8. #8
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: Igre sa Kockicama

  Ubacivanje Šibice u čašu


  Ovo je vrlo prosta „kafanska“ igra,koja je kod nas jako popularna,kao uostalom u svim zemljama,gde postoji običaj i tradicija dugotrajnog sedenja i razgovora u kafanama,kafićima, barovima itd.
  Šibica se postavlja,kao i u predhodnom slučaju.Malo dalje,na rastojanju od oko 30 santimetara,na stolu se postavlja čaša.
  Zadatak igrača je,da Šibicu udari odozdo,a ona pri tome da upadne u čašu.Ko to izvede sa manje pokušaja je pobednik.Svaki igrač igra onoliko puta za redom,dok ne izvrši zadatak.Posle toga,igra sledeći.Pri tome,pokušaji se broje.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 9. #9
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: Igre sa Kockicama

  Kruna – Pismo


  Već smo u uvodu ovog poglavlja rekli,da se novčić smatra „dvostranom“ kockicom za igru.Njegova primena je ogromna,naročito kod starijih društvenih igara.Ipak,najpoznatija igra sa „Novčićem“ je „Kruna.Pismo“.Ona je ujedno i najprostija moguća,a legalizovana je u toj meri,da je čak sastavni deo svih sportskih nadmetanja (pri izvlačenju žreba).
  Jedan igrač baca novčić u vazduh.Pre nego što padne,protivnik pogađa,da li će pasti „Kruna“,ili „Pismo“.Ako padne licem na gore,smatra se da je palo „Pismo“,odnosno strana,na kojoj je ispisana vrednost monete.Ako pak pokaže naličje,u pitanju je „Kruna“.U slučaju da protivnik pogodi ishod bacanja,on je pobednik.U protivnom,pobednikom se smatra igrač koji je bacao.Vrlo često,igrač baca i hvata novčić u letu,a zatim ga brzo spušta na podlakticu druge svoje ruke.On ga tako zadržava,dok protivnik ne objavi svoju prognozu.Ipak,bacanje na zemlju se smatra najpoštenijom varijantom.
  „Kruna-Pismo“ je naš naziv,a datira iz Kraljevine Jugoslavije,kada se na poleđini monete nalazila Kruna,kao simbol države.U drugim zemljama,naziv igre se menja,u zavisnosti od simbola na Novčiću.Tako je kasnije u SFRJ,pravilan naziv ove igre bio „Grb-Glava“.Na poleđi je bio državni grb,a na licu,lik jedne,ili više osoba.
  U Engleskoj se ova igra naziva „Glava-Orao“.Pretpostavljate,ili već znate od ranije,da se na Engleskom metalnom novčiću,sa jedne strane nalaze „Orlovi“,a sa druge,lik „Kraljice“.Reč „Glava“,u ovom slučaju označava Poglavara Države.Ova igra je,upravo u Srednjovekovnoj Engleskoj bila potpuno legalizovana i jako popularna u svim slojevima društva.Postoje pisani dokumenti iz doba Edvarda II,gde se u beleškama njegovog garderobera našlo: „Kao prvo,vratiti novac Henriju,frizeru Kralja,koga je on odužio,a koga je izgubio u igri Orao-Glava“.
  Ipak,ogromna popularnost ove igre,nije mogla da ne privuče i varalice.Još u iskopinama Starog Rima,Egipta,Indije,pronađeni su novčići,koji su služili za prevaru. Oni su bili sa izlivenim žljebom u sebi,koji je bio napunjen olovom.Takođe,mnogi pronađeni novčići su na sebi imali na obe strane ocrtanu „Glavu“,ili „Orla“.Za razliku od prvih,drugi se nisu mogli koristiti u novčanom prometu.Da do greške nije došlo slučajno,ukazuju mesta,gde su oni pronađeni i redovna blizina prostorija,predviđenih za igru i razonodu.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 10. #10
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: Igre sa Kockicama

  Igra „Čaša“


  Dugo posle Kolumbovog otkrića Amerike,ova Indijanska igra je bila najpopularnija na Kontinentu.Izmislili su je pripadnici plemena iz severno-istočnog dela Kontinenta,današnja država Mejn.Održala se sve do današnjih dana,ali su se rekviziti za nju ipak malo modernizovali.

  Pribor za igru:
  1.Drvena Čaša , u koju se polažu Novčići,koji su jako male težine,pa se zahvaljujući tome i odredio način bacanja.Igrač podiže „Čašu“ (Tepsiju) na oko 10 santimetara od zemlje,a zatim je udara o podlogu.Pri tome,novčići poleću u vazduh,okreću se i ponovo padaju u posudu.Ako neki pri tome ispadne van posude,bacanje se ponavlja.U savremenom komletu za igru,novčići se ubacuju u klasičnu plastičnu čašu.Oni se promućkaju i bacaju u širu posudu,koja takođe ide uz komplet.
  2.Drveni Štap ima funkciju poslednjeg žetona,koji vredi 3 „Male Palice“.Na njemu se još i urezuju zarezi,sa čime se vodi evidencija o dobijenim partijama i tekućem rezultatu.
  3.Velike Palice predstavljaju krupne žetone i vrede 12 „Malih Žetona“.
  4.Male Palice nisu ništa drugo,nego jedinični žetoni
  5.Novčići su vrlo lake plastične pločice.U originalnom izdanju,oni se izrađuju od košpica Višnje.Jedna strana im je ravna,dok su na drugoj urezani „Krstrići“.

  I faza igre

  Sve Palice,velike,male,kao i Štap,leže na jednoj gommili.Igrač baca Novčiće na predhodno opisan način,a ishod bacanja mu ukazuje na sledeće.:
  -Ako padnu 5 istih strana,igrač uzima 3 Male Palice i igra ponovo.
  -Ako ponovo padnu 5 istih strana,igrač uzima još 6 Malih Palica i igra ponovo.
  -Ako i treći put za redom padnu 5 istih strana,igrač uzima još 3 Male Palice i predaje potez sledećem igraču.
  -Ako padnu 6 istih strana,igrač uzima jednu Veliku Palicu,ili 12 Malih.
  -Ako se 6 istih ponovi i po drugi put,on ponovo uzima,ali sada 2 Velike Palice.
  -Ako se 6 istih ponove i po treći put za redom,on sada direktno od protivnika uzima 16 Malih Palica,ili jednu Veliku i 4 Male.Ako ih u tom trenutku protivnik nema toliko,takmičar koji je bacao,postaje pobednik igre,uzima Štap i na „svojoj“ strani nožem pravi novu recku.
  Ako igraču koji igra,padnu manje od 5 istih vrednosti,on odmah potez predaje protivniku.Dokle god padaju negativni rezultati,potez prelazi,od jednog,do drugog.Isti igrač igra ponovo,samo u slučaju uspešnog bacanja.
  Ako u prvom bacanju padnu 6 istih strana,a u drugom ponovljenom,5 istih,ono se smatra neuspešnim,pa potez prelazi protivniku.Znači,posle 6 istih vrednosti,jedini cilj postaje,ponoviti identičan uspeh.
  Ako u prvom pokušaju padnu 5 istih strana,a u drugom 6 istih,drugo bacanje se računa,kao da su 6 istih pali po drugi put za redom.On to i naplaćuje,a zatim vraća Palice,koje je dobio za 5 istih.Znači,uzeo bi 2 Velike,a vratio 3 Male.
  Kada se istroše sve Palice sa gomile,kao poslednja se uzima Štap,na kome se urezuju recke za pobedu,a on vredi 3 Male Palice.

  II faza igre

  U drugoj fazi igre,jedna Velika Palica,vredi kao 16 Malih,a Štap,kao 4 Male.Sada igrači uzimaju Palice jedan od drugog,u zavisnosti od uspešnosti bacanja.

  -5 istih I put,igrač uzima od protivnika 4 Male Palice.
  -5 istih II put za redom,igrač uzima od protivnika 8 Malih Palica.
  -5 istih III put za redom,igrač uzima od protivnika 1 Veliku Palicu,ili 16 Malih Palica.
  -6 istih I put,uzima od protivnika 1 Veliku,ili 16 Malih Palica.
  -6 istih II put,uzima od protivnika 3 Velike,ili 48 Malih Palica.
  -6 istih III put,kraj partije.
  Ako ne padnu 3 puta za redom 6 istih strana novčića,partija traje,sve dok neko ne ostane bez palica.Ponekada,to traje veoma dugo,jer se igrači na potezima menjaju,pa jedan drugom naizmenično uzimaju Palice.
  Bilo ko od igrača,u bilo kom trenutku II faze igre,može izraziti želju,da se partija privodi kraju.Od tog trenutka,sve zaplenjene Palice od protivnika se više ne uzimaju,već se odlažu na stranu.
  Ovakav ubrzani kraj,bilo ko može zahtevati i iz taktičkih razloga,ali se takva pobeda računa,samo kao polovina čiste.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 11. #11
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: Igre sa Kockicama

  Z v r k


  Zvrk je šestostrana Čigra i danas je najpopularniji rekvizit ove vrste u Svetu.On obezbeđuje vrlo zanimljivu i veselu porodičnu igru,a po nekada se igra i u novac.Ovakav oblik Čigre,potiče iz Kine.
  Igra je jako prosta.Pre početka partije,svako poseduje određenu sumu žetona.Pošto svi ulože po 1 žeton u Pot,igra može da počne.Igrači redom u krug vrte Zvrk i prosto izvršavaju naređanje,koja pišu na njegovoj gornjoj strani.Te naredbe su:
  -Uzmi Jedan
  -Uzmi Dva
  -Daj Jedan
  -Daj Dva
  -Daj Duplo
  -Uzmi Sve.
  Naredba „Daj Duplo“ označava,da igrač mora da uplati onoliko žetona u Pot,koliko se tamo već nalazi.Ostale poruke su nedvosmisleno jasne.Ko ostane bez žetona,ispada iz igre,a ostali nastavljaju,sve do poslednjeg igrača.
  Ova igra je bila jako popularna,30-ih godina XX-og Veka u Engleskoj,Americi i uopšte,svim zemljama engleskog govornog područja.Tadašnji međunarodni naziv igre je bio „Put and Take“.
  Tehnička razlika Zvrka u odnosu na Čigru (petostranu) je,što je ovde rezultat bacanja ono,što piše na gornjoj stranici po njegovom zaustavljanju.Čigra je petostrana,pa kod nje i ne postoji gornja stranica,a rezultat je ono,što piše na donjoj stranici,onoj na stolu.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 12. #12
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: Igre sa Kockicama

  S a t


  Ova igra je predviđena za 3,ili 4 igrača.Cilj svakog učesnika je,da ispiše brojeve od 1, do 12 i to po redosledu.
  Igrač baca 2 kockice i npr, pada 1 i 5.On bi upisao 1 i predao bi ih sledećem igraču.
  Svako na svom potezu baca samo po jednom.
  Igrač po nekad može zapisati obe vrednosti,pa čak i njihov zbir.Npr,ako padne 1 i 2,on može upisati 1,2 i 3.Predpostavimo,da istom igraču u sledećem krugu padne 2 i 4.On upisuje 4,ali sada ne i 6,pošto nema 5.Brojevi se upisuju po redosledu.
  Pobednik je igrač,koji prvi upiše svih 12 brojeva.Očigledno je,da se brojevi od 7,do 12, moraju dobijati isključivo pomoću zbirova 2 Kockice.To znatno produžava igru,ali je i čini nešto uzbudljivijom.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 13. #13
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: Igre sa Kockicama

  Iznad i Ispod


  Pre početka partije,na sto se postavlja veći papir,koji je podeljen na tri dela.Na njima piše: „Iznad 7“, „Sedam“ i „Ispod 7“.Svi učesnici u igri,najpre bacaju samo po jednu Kockicu, a onaj sa bačenom najmanjom vrednošću,postaje „Bankar“.On u daljem toku igre i ne baca, a posle završenog prvog kruga igre,tu svoju funkciju predaje sledećem desnom susedu,a sam nastavlja igru,samo kao običan igrač.
  Sama igra je jako jednostavna.Svaki igrač osim Bankara,ulaže određenu sumu žetona na jedno,od tri polja na stolu.Zatim svako u krug baca po 2 Kockice.Posle svakog poteza,igrač koji je bacio,odmah se isplaćuje sa Bankarom i predaje kockoce desnom susedu.Ako je igrač dobro pretpostavio,pa Kockice pokazuju zbir odgovarajući polju na koje je uložio,on uzima žetone nazad,a još dobija i nagradu od Bankara.U slučaju da je u pitanju polje „Iznad 7“,ili „Ispod 7“,Bankar isplaćuje nagradu u visini Uloga.Ako je igrač postavio na polje „Sedam“ i zaista izađe zbir 7,Bankar isplaćuje četvorostruku vrednost Uloga.
  Ako kockice padnu drugačije od onoga,na šta je igrač postavio Ulog,Bankar ga jednostavno uzima sa stola.
  Pošto svako baci po jednom,krug je završen,Bankar se menja,a ceo postupak se ponavlja.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 14. #14
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: Igre sa Kockicama

  Okretanje Kockice


  Igra je predviđena za 2 igrača.Prvi uzima jednu Kockicu,baca je i glasno izgovara njenu vrednost.Ona se zatim pomera u stranu i u daljem toku igre više ne učestvuje.
  Drugi igrač baca drugu Kockicu,a njenu vrednost sabira sa predhodnom,koju je izgovorio prvi igrač.On takođe glasno izgovara novodobijeni zbir.
  Sada ponovo igra igrač,koji je bacao prvi.On drugu Kockicu više ne baca,već je prosto prstom okreće za 90 stepeni.Vrednost koju ona pokazuje,takođe pridodaje predhodnom zbiru i glasno ga izgovara.Zatim protivnik preokreće istu Kockicu za 90 stepeni i formira novi zbir.Igrači tako naizmenično okreću Kockicu,sve do zbira 25.
  Pobednik je igrač,koji uspe da formira i glasno izgovori broj 25.Međutim,do pobede se može stići i tako,što se protivnik natera da pređe taj zbir.
  Primer:
  Ako je trenutni zbir 23,igrač bez razmišljanja može okrenti Kockicu tako,da pokaže 1 i govori novi zbir „24“.Sada protivnik mora okrenuti najmanje 2 i gubi partiju.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 15. #15
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: Igre sa Kockicama

  Pentogram


  Igrači bacaju po 2 Kockice,10 krugova.U svakom bacanju,bodove donose samo Petice. U slučaju da obe Kockice pokazuju vrednost 5,igrač dobija 20 bodova,umesto uobičajenih 10.
  Pobednik je igrač,koji posle 10 krugova igre,skupi više bodova.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

Slične teme

 1. Ko stavlja kapice po avatarima i pishe slova po kockicama
  Autor cLick - OR - Die u forumu Arhiva
  Odgovora: 30
  Poslednja poruka: 29.12.2005., 22:11

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •