Pasijans Igre
Prikazujem rezultate 1 do 6 od 6

Tema: Pasijans Igre

 1. #1
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Pasijans Igre

  PASIJANS IGRE  Možda je i suvišno naglašavati,da su Pasijansi igre za jednog igrača.Samo pominjanje reči „Pasijans“,odmah asocira na usamljenog čoveka,koji danima sedi za stolom i uporno ređa karte.Ipak,reč Pasijans ima mnogo šire značenje.Za njih se koriste najrazličitiji rekviziti.Ovde su pomenuti samo oni najosnovniji.
  Skoro svaka igra na Svetu,ima i svoju Pasijans-varijantu.Rešavanje Šahovskih i Damskih problema,problema iz Matematike,Logičkih Problema,sve su to u stvari ,više ili manje, različiti oblici Pasijansa.
  Ljubitelji Društvenih Igara,obično vole da su u krugu većeg broja ljudi,da se međusobno druže i da kroz igru,sklapaju i razvijaju nova prijateljstva,pa im Pasijansi mogu doći samo kao dopuna,kada se slučajno dogodi da ostanu sami.Nasuprot njima,pasionirani ljubitelji Pasijansa su povučeni u sebe i po pravilu,veliki osobenjaci.Upravo, zbog razlika u karakternim osobinama jednih i drugih,Pasijansi se najčešće izdvajaju u zasebna izdanja,namenjena posebnoj populaciji.
  Ipak,ovde nisu mogli biti potpuno odbačeni,pa su pomenuti u najkraćim crtama.
  SKAKAVAC


  Skakavac je najpoznatija igre ove vrste,a posebno je omiljena u krugu matematičara. Njeno tačno poreklo je nepoznato,ali se pouzdano zna,da je jako slična igra postojala u Starom Rimu.
  Za Skakavac se koristi ploča sa slike i 32 figurice.Pošto su sve međusobno jednake, njihov oblik može biti tipa Piona u šahu,ali ih potpuno uspešno mogu zameniti kamenčići, metalni novčići,zrnca pasulja,pirinča i sl.
  Na početku partije,figure popunjavaju sva polja,osim centralnog,koje je zadebljano i označeno brojem 44.Igrač zatim vuče poteze,jedan za drugim,pošto igra sam.
  POTEZ : Potez podrazumeva,skok jedne figure preko druge i doskok na slobodno polje iza nje.Preskočena figura se zatim uklanja sa table.Znači,prvi potez može biti sa polja 42,24,46,ili 64,posle čega se doskače na jedino slobodno polje 44 i preskočena figura uklanja sa table.Sa svakim novim potezom,ploča ostaje bez jedne figure.Preskakati se sme samo figura na susednom polju.Sa istom figurom se u jednom potezu mogu izvesti više uzastopnih skokova.
  KRAJ PARTIJE : Pod uspešnim završetkom,podrazumeva se situacija.kada na tabli ostane samo jedna figura i to na polju 44,koje je na početku igre bilo prazno.
  Ako se na tabli nalaze više figura,a ni jedna ne može preskočiti drugu,partija je takođe završena,ali neuspešno.Ipak,rezultat je u toliko bolji,što manje figura ostane na tabli.
  Takmičenje u Skakavcu: U ovoj igri se usled ogromne popularnosti,bez obzira na njenu osnovnu namenu,organizuju i mnogobrojna takmičenja.Pri tome,zadaci igrača mogu biti različiti:
  -Ko pre reši problem?
  -Ko sa manje poteza reši problem?
  -Ko na lepši način reši problem?
  Do sada,najkraće otkriveno rešenje se sastoji iz 18 poteza.


  Francuski Skakavac


  Ova igra je identična predhodnoj,a jedino tabla ima nešto drugačiji oblik.Za nju je potrebno 36 figurica.

  Skakavac Karlsona


  Tabla za Skakavac Karlsona je u obliku kvadrata,dimenzija 6x6,a koriste se 35 figurica. Na početku partije,prazno polje je ono,sa brojem 1.
  Kada se jednom dođe do rešenja,svaka sledeća igra bi bila samo ponavljanje predhodne.Da bi se to izbeglo,pasionirani zaljubljenici Skakavaca su se dosetili problema.To je zadatak,dovesti figure u određenu poziciju.Znači,najpre se mora ostvariti predviđena slika,a tek zatim se ide na okončanje partije.
  Primer: Na standardnoj tabli,najpre treba ostvariti poziciju pod nazivom „Krov“, pa tek zatim dovesti partiju do kraja.Poziciju Krov čine figure na sledećim poljima: 64,53,54,55,42,43,44,45,46,33 i 36. Tek kada ostanu figure samo na ovim poljima,stvoren je preduslov za završetak partije.Jedno od rešenja ovog problema bi izgledalo ovako:
  1.24-44(uklanja se figura sa polja 34), 2.32-34, 3.13-33, 4.43-23, 5.63-43, 6.51-52, 7.54-52, 8.56-54, 9.75-55, 10.45-65, 11.25-45, 12.37-35, 13.34-36, 14.31-51-53, 15.73-75-55, 16.57-37-35, 17.15-13-33 (nastala je pozicija „Krov“),18.54-52-32-34-36-56-54, 19.44-46, 20.64-44, 21.43-45, 22.46-44.
  Početnicima je najpre neophodno,da dobro ovladaju osnovnom igrom,a tek potom će se suočavati i sa „Problemskim Igrama“.

  S a m o m a t


  Ovo je varijanta Skakavca,koji se može igrati na bilo kojoj,od predhodno tri opisane table.Cilj je ,da se što pre dođe do pozicije,u kojoj je dalja igra nemoguća.I ovde se kasnije mogu uvoditi najrazličitija ograničenja.  Lajbnicov Skakavac


  Već je ranije naglašeno,da je Skakavac omiljen među matematičarima,a jednu svoju originalnu varijantu je izmislio i Lajbnic.Ona započinje sa praznom tablom.
  Na zaokruženo polje se postavlja jedna figura,koja se kreće za po 2 polja,a na svako preskočeno,postavlja se nova.Cilj je obrnut od standardnog Skakavca.Tačnije,cela tabla se mora pokriti sa figurama,a samo početno polje,mora ostati prazno.
  Iako je na prvi pogled sve isto kao u običnoj igri,postoji jedna krupna razlika.U jednom potezu,ne mogu se izvoditi više skokova.  Mali Skakavac


  Tabla izgleda kao na slici,sa postavljenih 16 figura,od kojih je jedna različita.
  Figure se međusobno preskaču i uklanjaju sa table,a na kraju partije mora da ostane samo jedna i to ona različita.

  Skakavac na Šahovskoj Tabli


  Početna pozicija figura je identična Šahovskoj,s tom razlikom,što se ovde sve figure tretiraju potpuno isto.Umesto njih,mogu se koristiti i novčići,zrnca pasulja i slično.Ipak,na neki način se bele od crnih moraju razlikovati.Isti igrač igra bez ikakvog reda,sa bilo kojom figurom. Ako su u pitanju šahovske figure.ne obraća se pažnja na vrstu i boju.
  Potezi su istovetni sa klasičim Skakavcem.
  Na kraju partije,moraju ostati samo dve figure i to obavezno istobojne.Bele figure na isti način preskaču bele i crne,a to isto važi i za crne.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm 2. #2
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: Pasijans Igre

  U Z O R I


  Ovo je Psijans-igra,za koju svako,sam sabi može napraviti komplet.On se sastoje iz table 4x4 i plus jednog polja,iznad gornjeg desnog ugla,znači,ukupno 17 polja.Takođe,moraju postojati i 16 pločica,veličina jediničnih polja na tabli.Na njima su ocrtani delovi kružnica,što je predstavljeno na slici A.
  Na slici A,vidi se osnovni položaj pločica,kao i to jedno slobodno polje.Igrač može,bilo koju pločicu dovesti na susedno slobodno polje,horizontalnim,ili vertikalnim pomeranjem.Na njeno mesto zatim dolazi druga susedna itd.
  Cilj je,formirati figure kao na slikama 1,2,3,4,5 i to ,sa što manje poteza.
  Jedini potez,koji je na početku partije unapred poznat je označen strelicom.To dolazi otuda,što je slobodno jedno polje,a pored njega postoji,samo jedno susedno.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 3. #3
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: Pasijans Igre

  PUZLE


  Puzle je serijska Pasijans-igra,koja se pojavila kod nas i u Svetu,70-ih godina XX-og Veka.U to vreme je bila pravi Hit,a mogla se kupiti na svakom kiosku.Prva i originalna varijanta je sastavljena od 15 brojeva,a kasnije se pojavljuju njeni produženi oblici.
  Kvadrat je razdeljen na 16 delova,a u sebi ima 15 pločica,na kojima se nalaze ispisani brojevi,od 1,do 15.Jedno polje u kvadratu je prazno.
  Pločice se mogu pomerati na slobodno polje,u bilo kom pravcu.Koristeći tu mogućnost, zadatak je ,složiti brojeve po redosledu.
  Zadatak nije posebno težak,ali zahteva vreme i uvežbanost.
  Danas je ova igra sastavni deo memorije bilo kog kompjutera,a nalazi se i u memoriji gotovo svih Mobilnih Telefona.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 4. #4
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: Pasijans Igre

  PLOČICE MAJA


  Ovo je vrlo laka igra,a njen značaj je više istorijski,pošto potiče iz Indijanskog plemana Maja,koji su izumrli,a živeli su na prostorima Južnoameričkog Kontinenta.Za sobom su ostavili mnogobrojna svedočanstva o svojoj drevnoj civilizaciji.Tabla za igru je predstavljena na slici.Na njoj je prikazan i početni položaj 6 belih,6 crvenih i jedne crne figure,koliko ih ukupno i učestvuju u igri.
  Na polju „9“ se nalazi crna figura,a ona se tu mora naći i na kraju partije.
  Zadatak igrača je,da crvenim i belim figurama međusobno promeni mesta.Figure se mogu kretati horizontalno i vertikalno,ali ne i dijagonalno,niti se smeju međusobno preskakati.
  Pošto na tabli ima 4 slobodna polja,zadatak je relativno lak,ali je cilj,pronaći optimalno rešenje,sa što manje poteza.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 5. #5
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: Pasijans Igre

  22 – HODA


  Za igru je prosto potrebno nacrtati šemu kao na slici,a iz kompleta za Damu,uzimaju se 8 belih i 7 crnih Pločica.
  Pločice su na početku partije postavljene kao na slici.Dva zaokružena polja su prazna,a takva moraju i ostati na kraju partije.
  Figure se mogu kretati po linijama,za po jedno polje po horizontali i vertikali.Jedna figura može i preskočiti susednu,pod uslovom da se iza nje nalazi prazno polje,na koje može doskočiti.
  Cilj igre je,sve bele figure grupisati u gornji kvadrat,a sve crne,u donji.Otežavajuća okolnost je,što to treba sve izvesti u maksimalno 22 poteza,po čemu je i cela igra dobila ime.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 6. #6
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: Pasijans Igre

  EVOLUCIJA


  Ovu igru je sastavio Džon Horton Konvej,američki matematičar.Za nju se može reći da je izrazito misaona Pasijans-igra.
  Evolucija živih bića se sastoji iz 3 etape:Rođenje,Život i Smrt,a na tome se zasniva i logička podloga ove igre.
  Za „Evoluciju“ je potreban list papira u kvadratiće (još bolje milimetarski papir) i veći broj zrnaca pirinča (sitnih kamenčića,zrnaca pšenice i sl.).
  Rođenje: Kada je prazno polje u dodiru sa 3 polja,na kojima se nalaze neka zrna,na njemu se „rađa život“.U sledećem potezu,na njega se postavlja jedno zrno.
  Život: Kada se jedno polje sa zrnima na sebi,graniči sa 2,ili 3 polja,koja takođe imaju zrna,na njemu život teče dalje.
  Smrt: Kada se polje sa zrnom nađe u kontaktu,samo sa jednim poljem na kome se nalazi zrno,ono odumire,a u sledećm potezu,sa njega se zrno skida.Isto se događa,kada se jedno polje graniči sa 4 ili više popunjenih polja.Za njega se kaže,da umire usled prenaseljenosti.
  Granicom se smatra i dijagonalni dodir.Svako poje ima 8 susednih polja.
  Primer jedne partije:
  I potez:
  -Raspoređuje se određeni broj zrna (početna pozicija)
  -Sva zran,koja imaju samo po jedno susedno živo polje umiru,ali se na njih najpre dodaje po jedno zrno.
  -Na polja koja „Rađaju Život“,sada se postavlja po jedno zrno.
  -Uklanjaju se zrna sa polja,na kojima ih je po 2 i ostaje formirana nova figura
  II Potez:
  -Početni položaj.
  -Pošto se sva polja osim krajnjeg levog,graniče sa 2 i više živih polja,samo ono i umire. Na njega se dodaje zrno,ali i na centralno,koje umire usled prenaseljenosti.
  -Dodaju se nova zrnca na polja,koja rađaju život i dobija se nova figura.
  Sledi novi potez,a zaokružena zrna čine novu figuru.
  CILJ IGRE : Igrač se trudi,da tokom igre,formira jednu od sledećih figura:
  Za svaku od njih,potrebna je određena strategija u igri.Igrač utiče jedino tako,što ne mora na sva polja koja „Rađaju“ život,postaviti zrna,već sam odlučuje o rađanju.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

Slične teme

 1. 2D igre
  Autor Morhuhn u forumu Video igre
  Odgovora: 30
  Poslednja poruka: 19.01.2016., 12:17

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •