Dečije Igre sa kartama
Prikazujem rezultate 1 do 13 od 13

Tema: Dečije Igre sa kartama

 1. #1
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Dečije Igre sa kartama

  DEČIJE IGRE

  U većini slučajeva do sada,kod nas ove igre nisu uvrštavane u izdanja o kartama,bar ne kao zasebno poglavlje,ili im je značaj minimiziran.Rukovodeći se primerima iz strane literature, gde je ono gotovo neizbežno,ovde je to učinjeno.Naučno je dokazano,da igre sa kartama imaju ogroman uticaj na intelektualni razvoj deteta.Socijalni tretman ove vrste zabave se menja ,iz godine u godinu,ali je uveliko preovladalo mišljenje,da je pozitivan uticaj,nemerljivo veći od negativnog.
  Razvoj memorije,sposobnosti kombinatorike i takmičarski duh se uz igre sa kartama u potpunosti ostvaruje.Da ne pominjemo još i prve korake iz računa,što mogu potvrditi i na ličnom primeru.
  Ipak,treba imati u vidu,da se deca vrlo brzo edukuju i uključuju u igre za odrasle,pa ovo poglavlje,bez obzira na njegov značaj,ne treba previše širiti.U njemu je dat opis,samo 10-ak tradicionalno dečijih igara,na kojima su se uglavnom učili i sadašnji roditelji.Evo prilike i za njih,da obnove,možda već zaboravljeno,ali i da provedu prijatne trenutke uz svoje mališane.Uz igru i zabavu,sami postaju očevici intelektualnog,socijalnog i psihološkog razvoja svoje dece.
  U ovom poglavlju se pojavljuje i dodatni problem oko izbora,pošto se mnoge igre na prvi pogled mogu svrstati i u dečije.Gluperda,sa svim svojim varijantama je jako pogodna za decu.Takođe,Crna Dama,Vist iz Džungle i mnoge druge.Prosto ne postoji jasna granica između igara za decu i onih za odrasle.Preklapanja idu toliko daleko,da su se pojedine u svojim dečijim varijantama,još i usložile.Ipak,sve one su svrstane na svoja prava mesta,a ovo poglavlje sadrži samo najuži izbor čistih Dečijih igara i ono je,pre svega,praktične prirode,kako bi se deca pripremila i uključila u svet odraslih.Danas postoji bezbroj primera,gde mališani najmanjeg uzrasta nauče Bridž,Preferans i tome slično,što im svakako predskazuje jako uspešnu karijeru,na intelektualnom polju svake vrste.
  R A T


  Rat je najprostija,ali takmičarski,jako zanimljiva i dinamična igra.Prvenstveno je predviđena za 2 igrača.Koristi se špil od 52 karte.Na početku partije,on se razdeli na jednake delove (u slučaju dvojice igrača,svako dobija po 26 karata).Igrači ne gledaju karte,već svako svoje skuplja u Kup i spušta na sto,licem na dole.
  Oba igrača istovremeno okreću gornje karte sa svojih Kupova,a jača nosi obe.Dalje se produžava na isti način.
  Jačina karata je:A,K,Q,J,10,9,8 itd,do 3,kao najslabije.
  Dvojka ima posebnu ulogu (Džokera) i ona nadjačava svaku drugu kartu.
  RAT : „Ratom“ se naziva situacija,kada igrači okrenu karte iste jačine,a procedura je sledeća:
  Obojica odbrojavaju po 3 karte sa svojih Kupova i bez otkrivanja ih postavljaju na odigrane jednake karte,licem ka stolu.One simbolizuju „Taoce“.Oba igrača zatim,okreću još po jednu kartu,a jača od njih dobija Rat i nosi sve,do tada odigrane karte,uključujući i Taoce.
  Ako su slučajno i one jednakih jačina,vodi se novi Rat.Ponovo se polažu Taoci,a sledeće određuju pobednika Rata.
  Dalje se igra nastavlja uobičajenim tokom.
  Kada se Kup ispred igrača završi,on preokreće svoje,do tada odnete karte i bez mešanja ih polaže ispred sebe na sto,licem na dole.One predstavljaju njegov novi Kup.
  Pobednik je igrač,koji uspe da osvoji sve karte i prebaci ih kod sebe.Pojedine se mogu odneti samo Ratom,kao što su npr,Dvojke.Tako Ratovi najčešće imaju odlučujući uticaj na konačan ishod partije,pa je po njima igra i dobila ime.
  Imajući u vidu,da je „Rat“ najrasprostranjenija dečija igra na Svetu,a i da je ostala čisto „dečija“,ovde je dat i jedan deo njegovih mnogobrojnih varijanti.Zbog izuzetne dinamike i otsustva bilo kakvog naprezanja intelekta,odrasima ove igre mogu poslužiti za izvanrednu relaksaciju i odmor,pa i tu imaju veliki broj pristalica.  Dodatni Rat


  Ovaj oblik igre se razlikuje po tome,što svako uvek otkriva po 2 karte,a rezultat napada je njihov zbir.Pri tome,Žandar vredi 12,Dama 13,Kralj 14,a Kec 15.Dvojka je obična karta.
  U slučaju „Rata“,takođe se najpre postavljaju po 3 Taoca,a zatim otkrivaju po 2 karte, čiji zbirovi rešavaju nastalu situaciju.
  Ako igrači žele dužu igru,koristi se udvojen komplet karata,uvek bez Džokera.
  Ovo je jedan od najboljih načina,da se deca nauče prostom aritmetičkom sabiranju.  Rat Razlika


  Analogno predhodnoj varijanti,igrači otkrivaju po 2 karte,a zatim se pravi ralika između njih.Igrač,čiji skor dobijen oduzimanjem je veći,nosi sve 4 (ako se igra u dvoje).Kod Rat-situacije se takođe polažu po 3 Taoca,a dalje otkrivaju po 2 karte i međusobno oduzimaju.
  Može se igrati i sa udvojenim kompletom.
  Možda je i suvišno reći,da se deca tom prilikom obučavaju oduzimanju.  Žrtve dobijenog Rata


  Ovo je već malo složenija varijanta.Koristi se dvostruki špil karata,uz dodatak 6 Džokera.Žandar se računa kao 11,Dama 12,Kralj 13,a Džoker 14.Kec se broji prema svom nominalu,znači kao 1,ali „Kec-pik“ ima status večitog pobednika.Kad god se pojavi,nosi štih, osim ako ne udare dva pikova Keca,jedan na drugog.U tom slučaju dolazi do Rata.
  Ako je u igri 2 igrača,na početku svako dobija po 55 karata,jedan kompletan špil i 3 Džokera.Igrači mešaju svoje karte,spuštaju ih ispred sebe i igra može da počne.
  TOK IGRE : Svako na svom potezu otkriva po 3 karte,a veći zbir nosi sve,osim ako se kod jednog nije pojavio Kec-pik.Tada se one i ne sabiraju.U slučaju da su zbirovi jednaki, dolazi do „Rata“.
  „Rat“ se odigrava uobičajeno.Svako polaže po 3 Taoca,a zatim otkriva 3 nove karte. Veća dobija Rat i sve karte sa talona.Ipak,ovde može doći i do „Svetskog Rata“.Ako se dogodi,da su među 3 otvorene karte,po dve iste sa protivničkim,sledi Rat mnogo većih razmera. Npr,ako je jedan igrač otvorio 3,7,J,a drugi 3,J,K,zbirovi se ne računaju,već se za Trojke i Žandare vode dva nova Rata.Na svaku od njih,polažu se po 3 Taoca,a zatim se otkrivaju po 3 nove karte.U slučaju da jedan igrač ima oba zbira veća (ili se u jednoj grupi pojavi Kec-pik),on nosi sve karte sa talona,a njih je sada 42.Ako ne dođe do dvostruke pobede jednog suparnika, zaključeno je „Primirje“.Svako uzima svoje karte sa talona i igra se nastavlja uobičajenim tokom.
  Karte unutar grupe od po 3 se gledaju samo pri rešavanju Rata.Ovo pravilo ne važi tokom igre,niti u naknadnom dvostrukom Ratu.
  ŽRTVE RATA : U svakom potezu,pri nošenju karata,ako se u Plenu nađu 4 iste,bez obzira koje su u pitanju,odbacuju se sa strane i više ne učestvuju u igri.To je naročino izraženo u slučaju Ratova,a posebno pri Svetskom Ratu.Tada se skoro redovno jedan broj odbacuje.Odatle i sam naziv igre,jer pobednik često više izgubi,iako je pobednik bitke (npr,ako odbaci 4 Kralja,ili Džokera).
  Jasno je sasvim,da se Kec-pik može protivniku uzeti samo Ratom.
  Pobednik je igrač,koji osvoji sve protivničke karte.Ako dođe do Rata,a jedan igrač nema dovoljno karata da bi ga izveo do kraja,on gubi partiju.  Jedna Bitka


  Koristi se špil od 52 karte,sa 3 Džokera.Karte su standardne jačine,a Džoker je najviši. Dvojka je samo jedna obična karta,po rangu najslabija.
  Sve karte se rasuju po Talonu,licem na dole.
  Svako nasumice vuče po jednu,upoređuju se njihove vrednosti,a jača nosi štih.Ako su iste,sledi „Rat“.Igrači sa talona izabiraju po 3 Taoca,a zatim vuku i četvrtu kartu,koja rešava ishod Rata.Pobednik nosi sve odigrane karte,a zatim sledi uobičajena igra.
  Kada se pokupe sve karte sa stola,partija je završena.
  Pobednik je igrač,koji je odneo više karata.  Gore Kralj, Dole Kraljica


  Koristi se standardan špil od 52 karte.Igra je predviđena za 2 igrača,ali je mogu igrati i troje,kao uostalom i sve ostale varijante.
  Igra se standardan Rat,sa izuzetkom,kada se osvoji Kralj,ili Dama.Za osvojenog Kralja, od svakog protivnika se dobija po 5 nagradnih karata,a u sluačju nošenja Dame,svakome se daje isto toliko.Kraljevi i Dame se računaju,bilo da su odnete direktno,ili kao Taoci.Ako igrač u Ratu osvoji npr, 2 Kralja i jednu Damu,po jedna se potire,a nagrada sledi samo za jednog Kralja.
  Kec može biti visok i nizak,po želji igrača koji ga igra,a Dvojka je obična karta.
  KAZNA : Ovde postoji i još jedno dodatno pravilo.Kad god se štih osvoji sa prvom većom kartom,znači,Šestica sa Sedmicom,Žandar sa Damom i sl,igrač ga nosi,ali sa strane postavlja 2 Kaznene Karte.To se ponavlja od slučaja,do slučaja,a Kaznena Hrpa je sve veća i veća.Kada dođe do prvog Rata,njegov pobednik uzima i sve Kaznene karte,a od tog trenutka, Kaznena Hrpa se počinje formirati iznova.


  Pokerski Rat


  Za svakog učesnika igre,neophodan je po jedan špil.
  Svako okreće po 7 karata,a zatim se upoređuju Pokerske-kombinacije u njima.Najjača Pokerska kombinacija nosi svih 14 (ako se igra u dvoje),a zatim sledi novo otvaranje.
  Igrač koji ostane sa manje od 7 karata je izgubio partiju.  Rat u Paketima


  U igri učestvuju 2,do 6 igrača.Koristi se standardan špil od 52 karte,koji se promeša, seče i razdeli igračima,pri čemu neko može dobiti i kartu više od drugog.
  Igrači otvaraju po 3 karte,a svakome se računa samo najjača.One se zatim upoređuju,a najviša nosi sve.Za ovu priliku,ako se kod dva igrača pojave karte istih jačina,upoređuju se boje. Najači je pik,pa sledi herc,karo i tref.
  To isto se zatim ponavlja sa po 2 karte.Sada će se nekome Hrpa istrošiti ranije.Od tog trenutka,okreće se i upoređuje samo po jedna karta.Igraču,kome se Hrpa istrošila,jednostavno preokreće odnete karte i produžava igru sa njima.Kada se Hrpa istroši i kod protivnika,ponovo se menjaju pravila i okreću se po 3 karte.
  Znači,broj karata koje ratuju varira 3-2-1-3-2-1-3 itd,a promena se događa uvek u trenutku,kada bilo koji igrač preokreće svoje odnete karte i postavlja ih kao Hrpu sa koje igra.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm 2. #2
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: Dečije Igre sa kartama

  Rat Napoleona


  Ovo je varijanta Rata za 2 igrača.Da Vas podsetimo,tajna uspeha Napoleonove vojske je ležala u tome,da je on prvi uveo poredak,stroj,strojevi korak,ešalon za napad,te rasppored odbrambenih snaga.Uprva po tome je i ova igra dobila ime.
  Na početku partije,svako dobija po jednu farbu,crnu,ili crvenu.Igrači najpre uzimaju dobijene karte,raspoređuju ih po sopstvenom nahođenju,a zatim ih pakuju u Kup i spuštaju ispred sebe na sto,zatvoreno.Niti se više smeju gledati,niti se može menjati njihov raspored.Igra teče uobičajeno,kao i u osnovnoj varijanti.Dvojke imaju specijalnu ulogu,a i do „Rata“ dolazi otkrivanjem istih karata.Takođe slede postavljanje po 3 Taoca,a zatim četvrta karta odlučuje sudbinu ovog duela.
  Kada se gomile ispred igrača istroše,svako uzima svoj Plen i ponovo ih raspoređuje po svom nahođenju,a zatim spušta Kup ispred sebe.Ovde dolazi do velike razlike.Naime,svako može formirati po dve grupe,koju spušta jednu do druge.Po pamćenju,svako otkriva kartu sa jedne,ili druge.Međutim,postoji ograničenje,da ni jedna Grupa ne sme sadržati manje od 8 karata.Tako onaj,ko ostane na samo 15 karata,ne može ih rasporediti na dva dela.  Partizanski Džokeri


  Ovo je najstandardniji oblik Rata,opisan na samom početku.Ipak,postoji jedna krupna razlika.U komplet od 52 karate,ubacuju se i 2 Džokera.Oni nemaju svoju jačinu,a uloga im je,da izazivaju Ratove, „Ratno-huškači“.Čim se okrene Džoker,sledi „Rat“,bez obzira na protinvičku kartu.  Dvoboj Kraljeva


  Ovo je varijanta za 2 igrača.
  Koristi se standardni komplet od 52 karte,sa dodatkom 2 Džokera.Kečevi su najslabije karte,Dvojke odmah iza njih,a najjači su Kraljevi i Džokeri,koji se smatraju ravnima.Džoker protiv Kralja ne može dobiti,već je u pitanju „Rat“,koji se u ovoj varijanti naziva „Duel“.
  Svako dobija po 27 karata,koje igrači odmah spuštaju ispred sebe na sto,bez predhodnog prelistavanja.Svako na svom potezu vuče po 3 gornje karte sa svog Kupa,pogleda ih i spušta ispred sebe na sto,licemna dole.Igrači zatim odigravaju po jednu od njih,odnosno, odigravaju se po 3 štiha,ako i u bilo kojoj drugoj igri sa kartama.Prvi igra delitelj,a dalje,osvajač pedhodnog štiha.On odigrava jednu,od svoje 3 karte sa stola,a zatim to isto čini i protivnik,koji ipak sada ima neki izbor.Veća od njih pobeđuje,igrač uzima obe i stavlja na dno svog Kupa,pa on sada igra jednu,od 2 preostale sa stola.Kada se i ovaj štih reši,odigrava se i treći.Posle toga,svako ponovo vuče po 3 gornje karte,pogleda ih i spušta ispred sebe na sto.
  Kada se odigraju iste karte,dolazi do „Duela“.One ostaju otvorene,a igrači otvaraju sledeće,pa pobednik nosi sve četiri.Ako je do „Duela“ došlo sa trećim kartama sa stola,otkriva se po jedna gornja sa Kupa i ona odlučuje o ishodu.
  „Kralj“ i „Džoker“ pobeđuju svaku drugu kartu,a pri tome nose i ostatak od 3 karte sa stola.Npr,ako je Kralj otvoren u prvom potezu,on nosi i ostale 4 zatvorene karte (po 2 zatvorene svoje i protivničke).U drugom krugu,Kralj bi nosio po jednu preostalu zatvorenu kartu ispred sebe i protivnika.Ako i protivnik odigra Kralja,u pitanju je „Duel Kraljeva“,pa sledeća karta odlučuje o ishodu.Sa Džokerom je isto,ali kao nagradu,pobednik dobija još 5 gornjih karata sa protivničkog Ostatka.Na Džokera se može odigrati Kralj i obrnuto,pri čemu dolazi do „Duela“, pošto su to iste karte.Sledeća karta odlučuje ishod.Džoker i tako odnet,donosi 5 dodatnih karata sa Ostatka.
  Kada jedan suparnik ostane sa Ostatkom manjim od 5 karata,on je izgubio partiju,koja se tog trenutka prekida.  Brzinski Rat


  Igra se klasičan Rat,gde su Dvojke samo obične i najslabije karte,a Kečevi najjači.
  Postoji jedna bitna razlika,koja menja dinamiku igre.Stalno se iz odnetih štihova najslabiji rang odbacuje,a ostale postavljaju ispod Ostatka igrača,koji ih odnese.Najpre se odbacuju Dvojke i to,licem na gore.Kada su odbačene sve četiri,slede Trojke,pa Četvorke itd.To dovodi do toga,da se situacija sve više zakuvava.Ratovi su sve češći,a u igri su samo preostale jake karte.I samo vreme trajanja partije se znatno skraćuje,po čemu je ova varijanta i dobila ime.  Rat Kraljevstva


  U ovoj varijanti postoje dve razlike.
  Prva je proceduralne prirode,a odnosi se na Ratnu-situaciju.Pošto se postave 3 Taoca,ne otvara se četvrta karta,već se treći Taoc ofira i rešava ishod Rata.
  Druga razlika znatno više utiče na igru,a po njoj je ova varijanta dobila ime.Sve odnete karte se drže odvojeno i pri svakom sledećem nošenju,igrač ih uzima u ruke i raspoređuje prema svojoj želji.Na taj način,on gradi svoje „Kraljevstvo“ koje će ući u borbu,pošto se istroši Hrpa ispred igrača.  Nokdaun i Nokaut


  Igračima se razdele po 27 karata,a svako bez gledanja svoje postavlja na sto,licem na dole.U standardni špil se dodaju i dva Džokera,koji su ovde najslabije karte.Najjači su Kečevi,pa slede Kraljevi,Dame,Žandari itd.
  Svako najpre odbrojava po 10 karata sa vrha svoje Hrpe i postavlja ih zatvoreno pored nje.To su njegove karte „Života“.Zatim sledi igra.Svako otvara gornju kartu sa Hrpe,a jača nosi obe.Osvajač svoj plen postavlja na dno Hrpe,a poraženi to čini sa jednom svojom kartom Života. Sa svakim gubitkom Duela,igrač ima po jednu manje kartu Života.Ratna situacija ovde ne postoji,veće kada se otkriju iste karte,svako svoju stavlja na dno Hrpe i otkriva sledeću.
  Kada se nekome potroše 10 karata Života,on je u „Nokdaunu“.On odbrojava 3 dodatne karte i formira „Dopunski Paket“.Ako igrač izgubi i njih,pre nego što se završi protivnički Paket Života,on je izgubio partiju.
  Ako u međuvremenu protivnik ostane bez karata Života,obojica mešaju sve svoje karte i odbrojavaju po 10 novih karata Života.U slučaju da to jedan nije u stanju da uradi,pošto ih ima manje od toga,on je izgubio partiju.Kaže se u oba slučaja da je doživeo „Nokaut“.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 3. #3
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: Dečije Igre sa kartama

  EGIPATSKI VOZ


  Za igru se koristi standardni špil od 52 karte.Igračima se pre početka igre razdeli ceo komplet,pri čemu će neko dobiti i kartu više od drugog.Svako dobijene karte skuplja u Kup i spušta ih ispred seba na sto,licem na dole.
  Svako redom u krug odigrava po jednu kartu,ali tako,da predhodnu samo delimično pokriva.Na taj način se formira jedan niz.
  Svako odigrava prvu kartu sa svog Kupa i tako redom.
  Prelomni trenutak nastupa,kada izađe neka Slika (A,K,Q,ili J).Ona osvaja sve karte sa talona,ali ne odmah,već je potrebno ispuniti još jedan uslov.Igra se produžava i to,ako je izašao Kec,još 4 poteza,Kralj još 3 poteza,na Damu se ređaju još 2 karte,a na Žandara,još jedna.U slučaju da među tim dodatnim kartama nema Slike,igrač koji ju je predhodno uzeo,uzima sve karte sa talona,a zatim igra prvu,za sledeći potez.Odnete karte svako stavlja u svoj Kup,odozdo.
  U slučaju da u dodatnim potezima izađe nova Slika,dejstvo stare je odmenjeno,a postupa se u saglasnosti sa novom koja je otvorena.Znači,ako je u pitanju Dama,slede još 2 karte itd.Ceo talon uvek osvaja igrač,koji je okrenuo poslednju Sliku,a koja nije pokrivena novom.
  Partija traje,dok svi osim jednog ne ostanu bez karata.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 4. #4
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: Dečije Igre sa kartama

  RAMICIA


  Ovo je jedna dečija igra,koja se u originalu igra sa Talijanskim Špilom,ali se svakako može koristiti i standardan.Ipak,nije na odmet,da se dete na samom početku upozna i sa ovim vidom karata.
  Kralj vredi 10,Kaval 9,a Fant 8.Ostale karte se vrednuju prema nominalu.Ako se igra sa standardnim špilom,najbolje je,da se izbace sve slike,pa u tom slučaju,svaka vredi prema svom broju.
  Igračima se podeli po 20 karata,koje oboje stavljaju ispred sebe na sto,licem na dole. Igra je predviđena isključivo za 2 igrača.
  Prvi igrač odigava gornju kartu sa svog Kupa.
  Protivnik odigrava onoliko,kolika je vrednost prve odigrane karte.
  Ako se među novoodigranim nađe karta iste vrednosti sa prvom,drugi igrač osvaja sve sa talona,postavlja ih odozdo u svoj Kup i sam igra sledeću gornju kartu.
  Ako se među novim kartama ne pojavi ni jedna,vrednosti prve odigrane,prvi igrač uzima sve i igra ponovo.
  Partija traje,dok neko ne odnese sve karte protivnika.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 5. #5
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: Dečije Igre sa kartama

  L A Ž E Š


  Ovo je jako prosta,ali više psihološka,nego kartaška igra .Mogu je igrati i više igrača,ali je prvenstveno namenjena dvojici.
  Dva,ili tri igrača,koriste špil od 24 karte.One u ovoj igri nemaju svoje jačine,već je bitna samo njihova farba ,crvena ili crna.
  Ceo špil se igračima razdeli po pola,koje ovi odmah uzimaju u ruke.
  Prvi igrač izgovara :“Crveno“,ili „Crno“,a protivnik spušta jednu kartu iz svog lista zatvoreno,licem na dole.Posle toga,on sam izgovara farbu,a sada prvi igrač odigrava kartu iz ruke na isti način,zatvoreno.
  U bilo kom potezu,igrač koji zahteva farbu,može zatim posumnjati u ispravnost odigrane protivničke karte.On govori protivniku: „Lažeš“.Odigrana karta se odmah zatim i otvara.U slučaju da je farba ispravna,igrač,koji je posumnjao u regularnost poteza,za kaznu uzima sve odigane karte sa talona.Ako se ispostavi da je farba zaista pogrešna,igrač koji je odigrao poslednju kartu,uzima ceo talon.
  Pobednik je igrač,koji se prvi oslobodi svih svojih karata iz ruku.
  Ako u igri učestvuju više igrača,svako govori svom desnom susedu farbu u kojoj mora igrati,a sumnju može izraziti bilo koji igrač.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 6. #6
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: Dečije Igre sa kartama

  M A G A R A C


  Magarac je vrlo popularna dečija igra,u prvom redu predviđena za 4 igrača.Koriste se ukupno 17 karata i to:A,K,Q,J i Dvojka-tref,koja ima specijalnu ulogu MAGARCA.
  Delitelj deli jednu po jednu kartu,dok ne razdeli ceo špil.Pri tome,svako dobija po 4 karte,a jedino prvi igrač do delitelja,5.On je ujedno i prvi na potezu.
  Potez se sastoji u tome,što igrač predaje svom desnom susedu jednu kartu iz svog lista.Pri tome,ne sme se predati karta,koja je upravo dobijena od levog suseda.Kartu ne smeju videti ostali,već samo igrači,između kojih se vrši primo-predaja.
  Dvojka-tref se u rukama drži obrnuto,tako da je u svakom trenutku svi vide.Ona se kod svakog igrača mora zadržati najmanje 3 kruga.Tek posle završenog trećeg kruga,igrač je sme predati svom desnom susedu.To važi za ceo tok igre i za svakog igrača.
  Cilj svakog igača je,da sakupi u ruci 4 iste karte.Kada neko to ostvari,pošto petu preda desnom susedu,svoje karte spušta na sto,licem na dole.Svi ostali moraju reagovati munjevito i što pre baciti svoje karte na sto.Ko to učini poslednji,dobija kazneni bod.
  Sparene 4 Dame Sparena 4 Keca Dvojka-tref (Magarac)
  Igra je dobila ime po tome,što se umesto kaznenih bodova,ovde upisuje po jedno slovo od reči MAGARAC.Posle 7 bodova,kod dotičnog igrača je kompletirana cela reč.Pri tome, poraženi izvršava vrlo originalnu dečiju kaznu.On mora tri puta optrčati oko kuće,glasno uzvikujući: „Ja sam Magarac!“
  Igra je vrlo napeta,a svako vodi računa o tome,kada će neko spustiti kart,kako bi on to učinio odmah za njim.Treba naglasiti,da igrač kod koga je Dvojka-tref je trenutno za protivnike bezopasan,pošto on ni teoretski ne može sastaviti „Četvorku“.Cak i da se kod njega okažu četiri iste,on ih mora raspariti i jednu predati desnom susedu.Izuzetak je trenutak,kada ima pravo predati Dvojku.
  Sparene 4 karte se smeju spustiti,jedino ako su same u rukama.
  Ako igrač usled napetosti baci karte prvi,a pri tome nije spario 4 iste,dobija kazneni bod,kao da ih je bacio poslednji.
  Za Magarca postoji i specijalizovan špil,gde su 4 iste karte jednakih boja i sa jednom vrstom životinje,što se za decu smatar jako privlačnim.
  Komplet sadrži,8 puta po 4 karte jendakih boja i sa različitim životinjama,a pored Magarca koji se koristi u igri,postoji i jedan rezervni,imajući u vidu,da se u dečijoj igri,često po neka karta i zagubi.U igri može biti 3,do 8 učesnika,a uvek je isto toliko i kompleta,od po 4 životinje,plus jedan Magarac,koji je ovde obavezan.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 7. #7
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: Dečije Igre sa kartama

  T A Č


  Već dugi niz godina,Tač je kod nas najpopularnija dečija igra sa kartama,a nije ništa drugo,nego vrsta „Pasijansa za više igrača“.Koristi se standardni špil od 52 karte,a u igri mogu učestvovati 2,do 4 igrača.
  Na početku,svako dobija maksimalan i jednak broj karata,po 26,17,ili13,što zavisi od broja igrača.U slučaju učešća 3 igrača,svako dobija po 17 karata,a pošto je jedna višak,pre početka deljenja se bilo koji Kec postavlja na sredinu stole.On predstavlja početak Centralnog Kupa.
  Svako bez mešanja,spušta dobijene karte ispred sebe,licem na dole,a one predstavljaju Lične Kupove igrača.
  Boja karata u Taču ne igra nikakvu ulogu.
  Igrač koji je na potezu,okreće gornju kartu svog Ličnog Kupa.Ako je može postaviti na Centralni,to je obavezan učiniti.Posle toga,on okreće sledeću kartu Ličnog Kupa itd.Na Centralni Kup se karte ređaju po rastućem redosledu: A,2,3,4 itd.One se postavljaju tako,da jedna drugu u potpunosti prekrivaju,pa se uvek vidi samo gornja.
  Kartu koju ne može postaviti na Centralni Kup,igrač spušta otvoreno pored svog Ličnog Kupa,a ona predstavlja Hrpu za Odbacivanje tog igrača.
  U koliko kartu sa Ličnog Kupa igrač ne može odigrati na Centralni,on je obavezan da je postavi na neku protivničku Hrpu za Odbacivanje.Tek ako ne može ni to,spušta je na svoju Hrpu. Na protivničke Hrpe se karte ređaju,takođe u uzlaznom nizu.
  Primer:
  Igrač C je na potezu i on vuče gornju kartu sa svog Ličnog Kupa.Ako je u pitanju Četvorka,stavlja je na Centralni Kup i vuče sledeću.Ako je slučajno bila Petica,postavlja je na Hrpu igrača A,pa ponovo vuče sa svog Kupa.Ako je pak Kec,stavla ga na Hrpu igrača B i igra dalje.Ako nije u pitanju ni jedna od pomenutih karata,,stavlja je na svoju Hrpu za Odbacivanje i sa tim se njegov potez završava.
  Ako igrač gornju kartu sa svoje Hrpe može postaviti na Centralni Kup,ili na Hrpu bilo kog igrača,on je najpre to obavezan učiniti,a tek zatim vuče sa svog Ličnog Kupa.
  Primer:
  Kada na potez dođe igrač A,on najpre mora Četvorku sa Hrpe odigrati na Centralni Kup,pa tek pole toga vuče kartu.Ako se dogodi,da se karta ispod Četvorke takođe može odigrati,i to se obavezno čini.

  Redosled poteza se mora st rogo poštovati :
  1)Sa svoje Hrpe se igra na Centralni Kup.
  2)Sa svoje Hrpe se igra na neku od protivničkih.
  3)Okreće se karta sa svog Kupa i odigrava na Centralni.
  4)Karta sa Ličnog Kupa se odigrava na Hrpu nekog od igrača.
  5)Ako ništa od predhodno navedenog nije moguće,karta se spušta na svoju Hrpu za Odbacivanje.
  Dokle god ne odigra na svoju Hrpu,igrač nastavlja svoj potez,tj. vuče dalje.I u nastavku poteza,prioritet odigravanja karata je nepromenjen.Sa odigravanjem na svoju Hrpu,potez se u svakom slučaju završava.
  TAČ : Kada neko naruši redosled igre,bilo koji protivnik može reći : „Tač!“Igraču koji je pogrešio,svi daju sa dna svojih Kupova po jednu poslednju kartu,a on ih stavlja u svoj Kup, odozdo.Pošto najpre ispravi grešku,isti igrač nastavlja svoj potez.Ako zaboravi na ispravku,što je vrlo čest slučaj,već odmah krene u produžetak poteza,ponovo može uslediti „Tač“ ,a pri tome stižu i nove kaznene karte od protivnika..
  Primer:
  Igrač A previđa mogućnost odigravanja Cetvorke,pa je dovoljno samo da dodirne svoju kartu sa Kupa i bilo ko može reći : „Tač!“
  Kada se neki Lični Kup istroši,njegov vlasnik okreće Hrpu za Odbacivanje i bez mešana je postavlja,licem na dole.Ona predstavlja novi Lični Kup pomenutog igrača.Okretanje Hrpe se vrši,neposredno pre povlačenja karte sa Kupa.Pre toga,on mora u potpunosti ispoštovati redosled poteza,tj,najpre igrati gornju kartu Hrpe.
  Cilj je,što pre se osloboditi svih svojih karata,a kome to prvom pođe za rukom,postaje pobednik.Ostali nastavljaju igru,a igrač koji poslednji ostane sa kartama u Kupu,ili Hrpi je gubitnik.
  DODATNA NAPOMENA : Ako se igra u dvoje,ili četvoro,talon je na početku partije prazan.Prvi Kec koji se pojavi,dolazi na talon i pretstavlja početak Centralnog Kupa.U prvom delu igre,dok se Kec ne pojavi na talonu,igrači ne mogu sa svojih Hrpa,ređati na protivničke.
  Kada Centralni Kup stigne do Kralja,jednostavno se produžava :Kec;Dvojka itd.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 8. #8
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: Dečije Igre sa kartama

  B O N G


  Ova igra je predviđena za 3 i više igrača,a brzina dolazi do punog izražaja.
  Koristi se špil od 52 karte.
  Delitelj deli,jednu po jednu kartu,dok ne razdeli ceo špil.Pri tome,kod nekog će se zateći i karta viška,ali to za sada ništa ne mari.
  Igrač desno od delitelja odigrava jednu kartu na talon.Bilo ko od protivnika igra prvu veću preko nje itd.Na Kralja dolazi Kec,pa sledi Dvojka,Trojka itd.Boje nisu bitne.Igrači ne igraju po redu,već ko je brži.Ipak, postoji i jedno ograničenje,na čijim osnovama se zasniva i cela igra.Isti igrač ne sme igrati dve karte za redom.Svako se trudi unapred pripremiti sledeću kartu,kako bi je spustio pre drugih.
  Ključni moment u igri nastupa,kada igrač odigra kartu,a niko od protivnika nema sledeću veću.Tačnije,odgovarajuće karte su kod njega samoga.Pošto dođe do zastoja,igrač koji ne može igrati ponovo,a on je jedini u stanju to da učini,govori „Bong“.Sada svi redom,počev od njegovog desnog suseda,uzimaju jednu po jednu odigranu kartu,dok ih ne pokupe sve.On jedini ne uzima karte sa talona.Kada je sto prazan,desni sused odigrava prvu kartu,pa se procedura ponavlja.
  Kada se kod jednog igrača nađe samo jedna karta u ruci,on govori „Flong“,što predstavlja upozorenje ostalima.Kada uspe da je odigra,postaje pobednik,a to je ujedno i kraj partije.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 9. #9
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: Dečije Igre sa kartama

  MAU – MAU


  Mau-Mau je vrlo popularna dečija igra u celom Svetu,pa i kod nas.Može se sresti i kao deo pojedinih igara za odrasle (npr.“Reli“),a po nekima je vrlo složena,u koliko se smatra dečijom igrom.
  BROJ IGRAČA : 2,3,ili 4 i uvek svako igra za sebe.
  KARTE : Skraćeni špil od 32 karte.
  DELJENJE : Delitelj svakome podeli po 6 karata,a ostatak se postavlja na sredinu stola,licem na dole.
  TOK IGRE : Prvi je na potezu desni igrač od delitelja i on odigrava jednu kartu na talon.Sledeći igra preko nje i to kartu jednake vrednosti,ili iste boje.Ako nema ni jednu,ni drugu,vuče s vrha ostatka jednu po jednu,dok ne dobije onu,koju može odigrati.U koliko je ostatak istrošen,onaj ko nema šta da igra,govori: „Dalje“,pa potez prelazi sledećem igraču.
  U ovoj igri,neki rangovi karata imaju posebne uloge:
  Žandar se može odigrati na bilo koju kartu,a igrač koji ga igra,istovremeno govori i znak,u kome mora biti sledeća odigrana karta.Na Žandara se,umesto zahtevane boje,može igrati drugi Žandar ,a ponovo se govori i boja,nevezano od predhodno izrečene.
  Sedmica se igra na svoju boju,a znači,da sledeći igrač propušta potez.
  Osmica prisiljava sledećeg igrača da propusti potez,a pri tome još i da uzme 3 karte sa ostatka.Jedini njegov spas je,ako u rukama i on ima Osmicu.Pošto je odigra,sam prolazi bez kupovine,dok sledeći uzima 6 karata.Međutim,i on se može spasiti na isti način,a treći igrač bi morao uzeti,čak 9 karata sa ostatka.Posle eventualno odigrane i četvrte Osmice za redom,za sledećeg igrača nema spasa.On u tom slučaju kupuje 12 karata.
  Pobednik je igrač,koji se prvi oslobodi svojih karata.
  Svakome se upisuje onoliko bodova,koliko mu je ostalo karata u rukama.Pri tome,ako ostatak još nije istrošen,ovi bodovi se udvostručuju.
  Ostali nastavljaju igru,a kada i sledeći igrač ostane bez karata,sledi ponovo bodovanje.Tako se igra do poslednjeg sa kartama u rukama.
  Partija traje dogovoreni broj deljenja,a pobednik je igrač,sa najmanje bodova.
  Mnoge će iznenaditi činjenica,da je Mau-Mau komponovan u čast legendarnog Kineskog Predsednika Mao-Ce-Tunga,a originalni naziv joj je „Mao“.Ona uopšte nije bila namenjena deci,a u Kineskom pristupu igrama sa kartama,čak je vrlo uvažena i priznata.Ima mnoge svoje varijacije,a najveći broj novokomponovanih Specijalnih špilova,upravo se oslanjaju na ovaj način igre.Najpoznatije vrste Maoa su „Ultimativni Mao“ i „Narodna Demokratska Diktatura“,ali se uglavnom sve svodi na isto.Uvode se više kompleta karata,Džokeri,a i pojedinim kartama se pridodaje specijalni status.Sve ovo je skoro usavršeno sa UNO-kartama,pa bi njihov opis ovde bilo samo nepotrebno ponavljanje.Najjednostavnije je prosto preći na sledeće poglavlje,pa će vam sve biti jasno.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 10. #10
  Zainteresovan član naca_maca (avatar)
  Učlanjen
  20.04.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Niš, Serbia
  Poruke
  176
  Reputaciona moć
  37

  Podrazumevano Re: Dečije Igre sa kartama

  Da, nazlost karata sve manje a sve vise kompijutera. Cak i one karte koje postoje kao kompijuterska igrica nisu zabavne za decu. Za decu su zabavne igre ubijanja i sl.

  Ovo je fenomenalno sto si ispisao toliko lepih igara. Pocecu prvo od sebe pa onda naterati i decu da igraju!

 11. #11
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: Dečije Igre sa kartama

  HoLivudski bum


  Holivudski Bum je vrlo blizak srodnik Mau-Mau.U njemu mogu učestvovati 2,ili više igrača,a izvodi se špilom od 52 karte.
  DELJENJE : Svako od delitalja dobija po 7 karata,a ostatak se spušta na sredinu stola.
  CILJ IGRE : Cilj igre je identičan predhodnoj igri.Svako se treba što pre osloboditi karata iz ruku.
  TOK IGRE : Sam tok igre se nešto razlikuje od Mau-Maua.Prvi igrač odigrava bilo koju kartu.Svako sledeći,mora igrati kartu iste vrednosti,ili iste boje sa predhodnom.Pošto na ovaj način svako odigra po jednu,sve 4 se odbacuju sa strane.Dalje,prvi je na potezu igrač,koji je odigdrao najjaču kartu,bez obzira na boju.
  Kada neko ne može odigrati kartu iste vrednosti,ili iste boje sa gornjom,kupuje sa vrha ostatka,sve dok je ne dobije i ne odigra.Kada se istroši oatatak,igrač koji nema šta igrati, jednostavno govori : „Dalje“,pa odmah igra sledeći.Primećujete i sami,da je cilj odigrati najjaču kartu,kako bi ste u sledećem potezu bili prvi i tako se sigurno oslobodili još jedne.
  Jačina karata je standardna:A,K,itd,do Dvojke,kao najslabije.Ako se u istom krugu pojave dve jednake najjače karte,jača je ona,koja je od njih prva odigrana.
  BODOVANJE : Kada neko ostane bez karata u rukama,dalja igra se prekida,sabiraju se bodovi u preostalim kartama protivnika i upisuju pobedniku.Pri tome,svaka Slika donosi po 10 bodova,Kec 1 bod,a ostale se boduju prema svojim brojnim vrednostima.
  Upisivanje se vrši u 3 kolone,što se naziva „Holivudsko pisanje“ i po čemu je i cela igra dobila ime.
  U I-oj partiji je pobedio igrač A i rezultat od 25 bodova se upisuje u prvu kolonu.Drugo deljenje je pobedio igrač C i njegov rezultat (12 bodova) se upisuje ,takođe u I kolonu.U trećem deljenju,ponovo pobeđuje igrač A,ovoga puta,sa rezultatom od 40 bodova.Oni se sabiraju sa rezultatom iz prve kolone,gde sada ima 65 bodova,ali se upisuju i u II-u,gde ima samo njih.U sledećem deljenju,ponovo pobeđuje on,a rezultat od 20 bodova se sada već upisuje u sve tri kolone.U prve dve se sabiraju sa već postojećim rezultatima,a u trećoj je to prvo pisanje.Svaki njegov sledeći rezultat,upisivaće se u sve 3 kolone.Analogno tome,prva pobeda igrača B će se pisati samo u I-oj koloni,druga će mu se pisati u I-oj i II-oj,a treća i svaka sledeća pobeda se piše u sve tri.
  Čim jedan igrač u I-oj koloni dođe do 100,ili premaši taj broj,igra se nastavlja samo za II i III kolonu.
  Kada se završe sve tri kolone,svakome se sabiraju svi bodovi,a igrač sa najvećim zbirom je i konačan pobednik.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 12. #12
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: Dečije Igre sa kartama

  BONŽUR MADAM , PARDON MISJE


  Ovo je vrlo vesela i slobodno se može reći,prava dečija igra.Broj igrača ide od 4,pa na više,idealno 7,ili 8.Koristi se standardni špil,od 52 karte.
  Delitelj se u svakom deljenju menja i ne učestvuje neposredno u igri.Igra se onoliko deljenja,koliko ima igrača,tako da se svako po jednom nađe u toj ulozi.
  Karte se ne dele na klasičan način,već delitelj uzima ceo špil i izbacuje na talon,jednu po jednu,licem na gore.Kada se pri tome pojavi određena karta,igrači su dužni da izvrše određeni zadatak.Oni se sastoje u sledećem:
  -KRALJ ,svaki igrač izgovara : „Vaše Veličanstvo!“
  -DAMA ,svako govori : „Bonžur Madam!“
  -ŽANDAR ,svako govori : „Pardon Misje!“
  -DESETKA ,svako udara dlanom u dlan.
  -PETICA ,svako viče : „URA !“
  -DVOJKA ,svako pucka prstima.
  -KEC ,svako udari rukom u sto.
  Pojava ostalih karata na talonu,protiče bez izvršenja bilo kakvih obaveza.
  Igrač,koji poslednji izvrši propisani zadatak,uzima kartu sa stola.Npr,izbačena je Dama i svi moraju izgiviriti : „Bonžur Madam!“Igrač koji to poslednji učini,uzima je sebi.
  Delitelj dalje izbacuje sledeću kartu.Ako neko pogreši i za običnu kartu na neki način odreaguje,ili za neku od naznačenih karata ispuni pogrešan zadatak,on uzima nju,ali za kaznu i još jednu,koja je bila već ranije okrenuta.
  Kada delitelj na ovaj način izigra sve karte špila,igračima se piše onoliko bodova,koliko im se karata zateklo u rukama (uzetih za kaznu).
  Delitelj uvek presuđuje,ko je poslednji izvršio zadatak.Partija je završena,kada svko od igrača po jednom bude u ulozi delitalja,a ukupni pobednik je igrač,sa najmanjim zbirom bodova.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 13. #13
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: Dečije Igre sa kartama

  ŠIF , ŠAF , ŠUF


  Igra je predviđena za 3 i više igrača.Koristi se špil od 52 karte.Pored karata,za ovu igru su obavezni i žetoni.Svako ih pre početka partije mora imati po 5 (može i kamenčića,zrnaca pasulja i sl.)
  Delitelj svakome deli po 9 karata,a ostatak se odbacuje na stranu i ne učestvuje u daljem toku igre.Ako je više od 5 igrača,svako dobija po 7 karata,a ostatak se takođe odbacuje.
  TOK IGRE : Prvi je na potezu desni igrač od delitelja i on izbacuje na talon jednu svoju kartu.Sledeći prako nje odigrava istu takvu (boja ne igra nikakvu ulogu) i pri tome govori : „Šif!“Igrač koji je odigrao prvu kartu,sada uplaćuje na sredinu stola 1 žeton.Ako treći igrač ima takođe kartu iste vrednosti,odigrava je i govori: „Šaf!“Sada predhodni igrač,koji je odigrao drugu kartu na sto,uplaćuje 2 žetona.Ako sledeći igrač ima i četvrtu istu kartu,pri njenom odigravanju govori: „Šuf !“,a predhodni uplaćuje 3 žetona na sto.
  Šif se događa često,Šaf po nekada,a Šuf skoro nikad.
  Kada igrač nema kartu za Šif,Šaf,ili Šuf,prosto odbacuje na stranu odigrane sa talona,pa sam igra novu pred sledećeg protivnika.Koja god karta se ne može pokriti,odmah se jednostavno odbacuje sa strane,pa igra sledeća.
  Igrač koji ostane bez žetona,ispada iz igre i odbacuje svoje karte.Ostali produžavaju,a pobednik postaje onaj,koji poslednji zadrži žetone u svom posedu.
  U slučaju učešća 2,ili 3 igača u igri,onaj koji prvi odigra kartu,posle eventualnog Šifa i Šafa,dobija priliku da izvede i Šuf.  Nif , Naf , Nuf


  Ova igra je podvrsta predhodne,sa nešto prostijim pravilima.Koristi se špil od 52 karte,a žetoni nisu potrebni.Sve karte špila se dele između igrača,jedna po jedna.
  Cilj igre je,što pre se osoboditi karata iz ruku.Ko to prvi učini,postaje pobednik,a gubitnik je onaj,kod koga se poslednjeg zadrže karte,pošto se igra produžava.
  Prvi na potezu je igrač desno od delitalja i odigrava jednu svoju kartu pred desnog suseda.Ovaj igra istu takvu,govoreći „Nif“.Ako je nema,govori „Dalje“ i propušta potez,pa igra sledeći desni.Igrač,koji odigra treću istu kartu govori „Naf“,a četvrtu, „Nuf“.Posle toga se sve četiri odbacuju na starnu,a igrač koji je ostvario NUF,igra prvu sledeću.
  Ako se kod istog igrača nađu dve,ili tri jednake karte,on ih odigrava zajedno i govori : „Nif-Naf“,ili samo „Nif“.On nema pravo jednu zadržati,da bi posle ostalih odigranih rekao „Nuf“.Igrač koji kaže NUF je u prednosti,pošto igra prvu kartu u sledećem krugu.
  Pobednik je igrač,koji se prvi oslobodi svojih karata.  Džiga – Džiga


  Ovo je praktično istovetna igra sa prethodnom „ Nif,Naf,Nuf“,ali se ne ređaju karte jednakih vrednosti,već u nizu
  Npr, prvi igrač odigrava Šesticu.Sledeći mora igrati Sedmicu,pa zatim slede Osmica i Devetka.Pošto se formira niz od 4 karte,odbacuju se sa strane,a igač koji je odigrao poslednju, igra sada prvi.
  Igrač koji nema kartu za produženje niza,govori :“Dalje“,pa igra sledeći.Često na taj način prođu i po dva cela kruga,dok se ne formira potreban niz.
  Boja karata u ovoj igri ne igra nikakvu ulogu.
  Pobednik je igrač,koji se prvi oslobodi svojih karata.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

Slične teme

 1. Igre sa kartama
  Autor NUSKMP u forumu Razno
  Odgovora: 95
  Poslednja poruka: 23.10.2010., 13:51
 2. Trikovi sa kartama
  Autor M.M.L. u forumu Zanimljivi sajtovi
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 17.12.2006., 18:10
 3. Decije Igre Pomoc!!!
  Autor maps u forumu Video igre
  Odgovora: 3
  Poslednja poruka: 09.02.2006., 13:01
 4. decije igre
  Autor monah u forumu Zanimljivi sajtovi
  Odgovora: 3
  Poslednja poruka: 16.11.2005., 20:40
 5. NFS5 problemi sa Nvidia kartama
  Autor NFS5 u forumu Video igre
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 03.03.2005., 02:02

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •