Због услуга одржавања и унапређења софтвера за ова документа Слободан Пауновић, директор „Ариуса”, најављује тужбу. – У МУП-у кажу да трошкове покрива гаранцијаГрађани Србије још нису честито ни почели да се служе новим личним картама и пасошима, а изгледа да ће ова документа ускоро постати предмет судског спора. Наиме, Слободан Пауновић, директор компаније „Ариус”, најавио је тужбу против МУП-а Србије због ненаплаћених услуга одржавања и унапређење софтвера за ова документа.

Када је, како каже, пре седам година са државом склапао посао није ни слутио да ће његовој фирми то донети губитак од 400.000 евра. Толико им, према његовој тврдњи, МУП Србије дугује на име одржавање и унапређења услуга софтвера за пасоше и личне карте. Последњу рату за израду софтвера, који је по уговору из 2002. године поверен конзорцијуму коју су чинили „Аријус” и компанија СБС, држава је исплатила у мају прошле године. Инжењери из „Ариуса”, по договору с надлежним министарством, наставили су да одржавају систем који су направили, међутим, упркос званичним обећањима, до дана данашњег уговор није потписан, нити је фирма успела да наплати своје услуге. Зашто сте, практично „на реч” и без уговора уопште одржавали систем, питали смо директора.

– Компјутерска технологија је специфична област, где је неприхватљиво, због крађе знања, да неко други одржава софтвере које сте ви изумели. У свету је заштита интелектуалне својине законом регулисана. У неколико наврата, на неколико састанака у министарству, замољени смо да наставимо са одржавањем система, са обећањем да ће уговор бити потписан – казао је Пауновић.

Међутим, време је пролазило, инжењери „Ариуса” су наставили да обављају свој посао, али им је у децембру прошле године саопштено да ће уговор моћи да потпишу, али да услуге неће моћи да наплате ретроактивно, додаје.

– С тим се нисмо сложили, већ смо инсистирали на томе да за све што смо урадили будемо адекватно и плаћени. Ми смо тај систем знатно побољшали у међувремену – објашњава.

Међутим, до данас није потписан уговор, па ће овај случај, по свему судећи, завршити на суду. Било је покушаја да се парница избегне медијацијом, да уз помоћ посредника МУП и „Ариус” реше проблем. Међутим, поступак је добровољан, а како се наводи у одговору који је из Центра за медијацију стигао на адресу овог предузећа, друга страна (односно МУП) изјаснила се да не прихвата предлог за покретање поступка посредовања, па је предлог „Ариуса” одбијен.

Наиме, у Министарству унутрашњих послова сматрају да спорни чињенични и правни однос, практично, не постоји. То су и навели у Центру за медијацију као разлог зашто не прихватају посредовање. Додају и да се у конкретном случају ради о строго поверљивим информацијама и заштићеним подацима у изради личних исправа

Како објашњавају у Бироу за комуникацију, са овим предузећем Министарство унутрашњих послова потписало је уговор у марту 2002. године, док је 25. јула 2007. године између уговорних страна закључен анекс уговора у чијем члану четири пише:

„Сви радови које је извршилац извео на основу Уговора и овог анекса имају гарантни рок од 12 месеци, који се рачуна од пуштања у продукциони рад.” Такође, чланом 2. став 2. истог анекса прописано је „Извршилац се обавезује да извршава послове на имплементацији Система у складу са захтевима МУП-а”.

Производња личних карата почела је 14. априла 2008. године, а пасоша неколико недеља касније, што значи да „Ариусове” услуге подлежу гарантним условима дефинисаним анексом.

– Уосталом, представници компаније „Ариус” су почетком ове године одбили да потпишу понуђени уговор за одржавање система за персонализацију личних докумената, на основу спроведеног поступка са једним понуђачем, те је поступак обустављен због неодазивања понуђача – наводе у МУП-у.

Слободан Пауновић, директор „Ариуса”, међутим, тврди супротно. Како каже, гаранција се односи на отклањање грешака у испорученом софтверу.

– „Ариус” је радио у МУП-у на унапређењу и допунском развоју система који је допринео значајним битним изменама у софтверу. Промене у периоду од примопредаје до данас су по квалитету и обиму такве да оспоравамо право Влади Србије, односно МУП-у да га користи у пословима издавања личних карата и пасоша. То је исто као када фрижидер има гаранцију 12 месеци и у том периоду кад се нешто поквари произвођач отклања квар без накнаде. Ако купац затражи од произвођача да подигне капацитет фрижидера уградњом новог модула онда то не спада у гаранцију и плаћа се – објашњава Пауновић.

http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Lichne-karte-pred-sudom.sr.html

Kako ćemo u EU kad ne poštujemo naše firme i intelektualnu svojinu a ministar unutrašnjih poslova ne plaća dugove MUP-a?