Igre sa kartama - Strana 4
Strana 4 od 4 PrvaPrva 1234
Prikazujem rezultate 76 do 96 od 96

Tema: Igre sa kartama

 1. #76
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Igre sa kartama

  STARE EVROPSKE IGRE  Kao što je već rečeno u uvodnom delu,karte su nastale u Kini,a u Srednjem Veku se preko Bliskog Istoka i severne Afrike,prenose i u Evropu.Naravno,prva stanica im je bio Mediteran (Italija,Španija i Francuska),koji je u to vreme centar evropske kulture i civilizacije. Tokom Preporoda i Renesanse,igrama sa kartama je poklanjana velika pažnja,pa su se često pojavljivale skoro u svim oblastima umetnosti i društvenog života.Upravo iz tog vremena, datiraju jako vredni,bogato ilustrovani špilovi karata,u čemu je prednjačila Italija.Ipak,pošto se predpostavlja da su karte u Evropu doneli Arapi,igre i kompleti karata poreklom iz Španije su nešto satrijeg datuma.Francuska tu takođe ne zaostaje,a popularnost kartanja na dvoru Lujeva nije prevaziđeno sve do današnjih dana.Ipak,brojne razlike u proceduri,kao i sasvim drugačije ideje igara uslovljavaju,da se Srednjovekovne Igre svrstaju u zasebno poglavlje.
  Pored autentično Italijanskih igara koje su opisane u predhodnom poglavlju,postoje i one sa Italijanskim poreklom,koje su se već poodavno odomaćile i u ostalim delovima Sveta. Shodno tome,one su se transformisale i prilagodile tamošnjoj publici,pa se izvode sa standardnim kompletima.U svetkoj literaturi,ove igre su opisane kao međunarodne,a ne lokalnog Italijanskog karaktera,što se za prethodno poglavlje može uztvrditi.
  Ovaj deo knjige sadrži i neke „Španske Igre“,koje su preteča mnogih savremenih i danas jako popularnih igara sa kartama.Po pravilu su veoma stare i ne treba ih mešati sa današnjim „Španskim Igrama“,koje su uglavnom nastajale u drugim krajevima Sveta,najčešće Španskim kolonijama.Izvode se sa starim „Španskim Špilom“,koji je istovetnog sadržaja sa „Talijankama“.Ipak,postoje mnogobrojne varijante starih Španskih karata,gde je zastupljen Francuski sastav boja,što znatno olakšava njihovu primenu.Sa širenjem po Svetu,igre se prilagođavaju standardnim kompletima,pa za razliku od „Talijanki“,ovi špilovi gotovo izumiru.
  I najzad,najveći biseri Srednjovekovnog kartanja nam stižu iz Francuske.Upravo te igre dostižu znatno viši nivo,pa se postepeno počinju smatrati naučno-sportskim disciplinama.
  K V I N T O

  Kvinto je Italijansko-Španska igara sa kartama,koja je davno prešla granice svojih postojbina i postala jako popularna širom Sveta.Prilagođavajući se novoj populaciji,počinje se izvoditi sa standardnim špilom od 52 karte,dok prvobitne njene varijante sa „Talijankama“ u potpunosti padaju u zaborav.
  U igri učestvuju 4 igrača,od kojih su po dvojica partneri i sede,jedan naspram drugog.
  KARTE : Standardnom špilu se pridodaje i jedan „Džoker“,tako da se igra sa 53 karte.
  DELJENJE : Delitelj najpre izbacuje na sto 5 karata „zatovoreno“.One se ne smeju otkrivati do kraja igre u tom deljenju,kada se pridodaju igraču koji je nosio poslednji.Ostale karte se dele po 2,sve do poslednje.Na taj način,svako dobija po 12 karata.
  TOK IGRE : Prvi na potezu je igrač desno od delitelja.Svi ostali moraju igrati karte iste boje sa prvom odigranom.Najjača od njih nosi štih,osim ako neko nije odigrao aduta. U ovoj igri,jedno nošenje se računa kao jedan štih.Osvajač zatim odigrava prvu kartu za sledeći..
  Igrač,koji nema ni jednu kartu iste boje sa prvom odigranom,može „seći“ adutom.U ovoj igri,stalnog i klasičnog aduta nema.Boje su međusobno rangirane,a uvek se „seče“ sa prvom jačom od odigrane.Tačnije,ona je u tom slučaju adut,a važi samo za taj krug igre.
  Rang boja je Pik , Tref , Karo i kao najjača, Herc.
  Ako krug krene iz Herca, „sečenja“ nema.Ako je prva odigrana karta Pik,svi moraju igrati Pikove.U slučaju njihovog nedostatka,može se „seći“ Trefom.Ako se krene iz Trefa, „seče“ se Karonom itd.Tako se u svakom krugu adut menja,u zavisnosti od boje prve odigrane karte.
  Ako više igrača „seče“,štih nosi najjači odigrani adut.
  Rang karata je: K,Q,J,10,9 itd,do Keca,kao najslabije karte.
  „Džoker“ nema,ni jačinu,ni boju,ali donosi nagradne bodove.Igrač koji nema ni jednu kartu u boji prve odigrane,po želji odbacuje Džokera.Pri tome,sa njim ne može odneti štih,a cilj mu je,da ga osvoji njegov partner.
  BODOVANJE : U ovoj igri,bodovi se dobijaju na sledeći način:
  -Svaki Štih(nošenje),donosi po 5 bodova.
  -Poslednji Štih,donosi 10 bodova,ali i kao dodatnu nagradu,5 zatvorenih karata sa Talona.
  -„Kvint-Royal“ je naziv za Džokera,koji donosi 25 bodova.
  -„Kvinte“ su Kombinacije,koje se u ovoj igri takođe boduju.Kao Kvinta,važi bilo koja kombinacija karata sa zbirom 5.Tako nju mogu činiti:
  -svaka odneta „Petica“ sama za sebe,
  -ako se u istom štihu odnesu dve karte iste boje sa zbirom 5,a to mogu biti A i 4,ili 2 i 3.
  Kvinte se boduju,u zavisnosti od boje i to:
  Kvinta u Piku......................5 bodova
  Kvinta u Trefu...................10 bodova
  Kvinta u Karonu................15 bodova
  Kvinta u Hercu..................20 bodova

  Kvinte se tokom igre pamte,a na kraju deljenja,svaka strana upisuje svoje.U slučaju,da se među 5 karata na Talonu nađe i neka Kvinta,boduje se osvajaču poslednjeg štiha.


  Partija traje do 555 bodova.Poslednje deljenje se obavezno igra do kraja.Ako su obe strane prešle 555 bodova,pobednička je ona,sa većim ostvarenim rezultatom.
  DUPLO : U prvom krugu igre,bilo ko od igrača pri odigravanju svoje karte,može izjaviti „Duplo“.Sa tim se obavezuje,da sa svojim partnerom osvoji više štihova,tačinije, minimum 7 nošenja (ukupno ih je 12).U slučaju „prolaza“,svako nošenje donosi po 10 bodova, poslednje 20,dok nagrade za „Kvinte“ ostaju nepromenjene.U slučaju „pada“,opet se obema stranama upisuju duplirani bodovi,ali se sada protivnicima dodaje još po 10 bodova,za svaki štih,koji Izvođačima nedostaje do 7-og.
  „Duplo“ izjavljuje jedan od igrača strane,pri čemu se o tome ne sme dogovarati sa partnerom.Ako je bilo koji protivnik ubeđan,da će oni biti ti,koji će odneti veći broj nošenja, može reći „Četiri Puta“.Sada svaki štih vredi po 20,a poslednji 40 bodova.
  Ipak,najčešće se događa,da igra protekne bez ovih objava.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm 2. #77
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Igre sa kartama

  R E V E R S I S


  Reversis je Španska igra,koja se izvodi sa standardnim i „po malo“ skraćenim špilom. Naime,ovde se izbacuju samo „Desetke“,pa se igra sa 48 karata.Smer igre je desni,kao uostalom i kod svih igara ovoga poglavlja.On je stariji od levog,a i tradicionalno „mediteranski“.
  Jačina karata je:A,K,Q,J,9,8 itd.
  U igri učestvuju 4 igrača i igra svako za sebe.
  Partija traje 6 krugova deljenja.Posle svakog odigranog,ulogu delitelja preuzima sledeći desni igrač i tako redom u krug.Sa petim deljenjem,započinje drugi krug,a delitelj je ponovo prvi igrač.
  Pre početka partije,razdeli se i komplet žetona.Svako dobija po 10 „Jediničnih“,10 „Srednjih“ (svaki vredi po 10 Jediničnih) i 10 „Velikih“ (svaki vredi po 100 „Jediničnih“).
  DELJENJE : Delitelj deli po 3 karte,sebi uzima 4,a sledeće 3 spušta na sto,licem na dole.Posle toga,produžava da deli po 4 karte,dok ne razdeli ceo špil.Pri tome,svako dobija po 11, a on sam 12 karata.
  Svi igrači osim delitelja,uzimaju po jednu kartu sa Talona,a zatim sva četvorica po jednu odbacuju i ostaju sa po 11 karata.
  TOK IGRE : Prvi je na potezu desni igrač od delitelja i on igra bilo šta.Svi ostali odigravaju po jednu kartu iste boje sa prvom.Pošto aduta nema,štih uvek nosi najjača karta u boji prve odigrane.Kao prvi,uvek igra osvajač prethodnog štiha.
  Cilj igre je,odneti što manje bodova u kartama.
  Karte imaju sledeće bodonosne vrednosti:
  -„A-karo“........................5 bodova
  -ostali Kečevi..................4 boda
  -„J-herc“........................4 boda
  -ostali „Žandari“............1 bod
  -„Kraljevi“.....................3 boda
  -„Dame“.........................2 boda
  Pobednik je igrač,sa najmanjim brojem ostvarenih bodova.Ako dvojica imaju isti najmanji broj,pobednik je onaj,koji je od njih dvojice ostvario manje nošenja.Ako su i tu isti, pobedu ostvaruje onaj,koji je bio pre na potezu za igru (prvi od delitelja u desno).
  BODOVANJE : Pre početka deljenja,svako uplaćuje u „Banku“ po 2,a jedino delitelj,4 žetona.Pobednik nosi ceo Ulog,a još od najslabijeg igrača (onoga sa najvećim brojem bodova), dobija i dodatnu nagradu,u iznosu od 4 žetona.Pored ovoga,tokom igre se dobijaju i žetoni za „Kečeve“ i „Žandara-Herc“.
  „Kečevi“:Ako igrač u nedostatku boje,odigra Keca drugog znaka,osvajač tog štiha mu odmah isplaćuje 1 žeton.Međutim,ako je igrač prisiljen da odigra Keca odgovarajuće boje,sa njim nosi štih.Pri tome,on je taj koji isplaćuje 2 žetona i to protivniku,koji je igrao prvi i krenuo iz pomenutog znaka.U slučaju „Keca-Karo“,bodovi se udvostručavaju.Takođe,udvajanje sledi i u poslednjem krugu.Tako bi u njemu Kec-Karo doneo 4 žetona,odnosno,igrač bi morao isplatiti čak 8 žetona,ako je primoran da sa njim nosi.
  „Žandar-Herc“:Ako igrač u nedostatku boje odigra „Žandara-Herc“,on odmah uzima ceo sadržaj Banke,a od osvajača tog štiha,dobija i dodatnu nagradu,u iznosu od 4 žetona.Pre odigravanja prve karte u sledećem krugu,svako uplaćuje u „Banku“ novih 4,a delitelj 8 žetona.
  Međutim,ako prvi igrač u krugu krene sa hercom,a igrač koji ima Žandara je primoran da ga odigra,on sam osvaja taj štih.Naime,u hercu je Žandar najjača karta.Pri tome,isplaćuje igraču koji je krenuo iz herca,žetone u vrednosti cele Banke,plus 4 preko toga.
  U oba slučaja,isplata se duplira,ako se to dogodi u poslednjem krugu igre.
  Svako svoje osvojene žetone tokom deljenja,obavezno drži odvojeno od ostalih,a priključuje ih tek po završetku igre.
  To je obavezno iz razloga,što postoji mogućnost dve „najave“,gde je bodovanje drugačije i gde se nagrade mogu preseliti kod protivnika.
  REVERSIS : Ova najava podrazumeva osvajanje svih 12 štihova.Igrač to mora predhodno najaviti i to,najkasnije posle osvojenog devetog nošenja.On obaveštava ostale da ide na „Reversis“.Ako mu to pođe za rukom,uzima sve žetone iz „Banke“,ali i sve ispred igrača,koje su oni zaradili u toku tog deljenja.Pošto je on sam nosio sve štihove,praktično su to njegovi žetoni,a koje on ovom prilikom vraća.U slučaju da sa ovom najavom ne prođe,isplata se vrši uobičajeno,kao da „Reversisa“ nije ni bilo.
  ESPANJOLETE : Ovu najavu može objaviti samo igrač,koji na početku igre drži u ruci 4 Keca,ili Žandara-herc uz 3,ili 4 Keca.Ako najavi „Espanjolete“,on se obavezuje da bude pobednik tog deljenja,odnosno,da osvoji najmanje štihova.U prvih devet krugova,jedino on ne mora odgovarati na boju prve odigrane karte,već uvek odbacuje bilo šta.Tom prilikom dobija sve nagrade za Kečeve ili Žandara-Herc.Međutim,poslednja dva kruga se igraju normalno i tada ga protivnici „love“.U slučaju da odnese jedan ili dva štiha,postoji mogućnost da neko od suparnika ima manje bodova od njega.Pošto nije pobednik,on je „pao“ pa vraća sve nagrade dvostruko,a takođe udvostručava i sadržaj Banke.
  Ako se dogodi,da ga neko pobedi ostvarivši „Reversis“,udvajanja nema,a igrač koji je objavio „Espanjolete“,prosto predaje osvojene nagrade,sadržaj „Banke“ i još doplaćuje 2 žetona. To je u tom slučaju jedina njegova kazna.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 3. #78
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Igre sa kartama

  T R E Š E N T O


  Trešento je vrlo stara Španska igra,koja potiče iz XVII-og Veka.Shodno tome,koristi se stari španski špil karata,koji je po sastavu identičan „Talijankama“ (40 karata).Međutim,za Trešento je češće u upotrebi njegova modifikovana varijanta,gde je zastupljen Francuski sastav boja.On se vrlo lako formira iz standardnog kompleta,izbacivanjem Osmica,Devetki i Desetki.
  Španija i Italija su u Srednjem Veku prednjačile u svim oblastima kulture i umetnosti, pa tako i u kartanju.Svaki region ove dve zemlje,koristio je svoje karte sa identičnim sastavima, dok se u pojedinim delovima Španije već uvode francuski znakovi.Same igre su međusobno vrlo slične i na svetskoj pozornici vodeće.Kasnija ofanziva Francuskih,Nemačkih i Engleskih igara, potiskuje ih u drugi plan.Ipak,one se zadržavaju sve do danas,najviše zahvaljujući prisustvu Italijana i Španaca, na svim prostorima zemaljske kugle.
  Trešento je praktično španski oblik Trešete.
  U igri učestvuju 4 igrača,od kojih su,po dvojica partneri.
  Jačina karata je: 3,2,A,K,Q,J,7,6,5 i 4.
  „Figure“ su: „Trojke“, „Dvojke“, „Kečevi“, „Kraljevi“, „Dame“ i „Žandari“ i samo te karte donose bodove.
  Delitelj deli svakome 10 karata,po obrascu 3-3-4.
  Deljenje i sama igra se odvijaju u desnu stranu.
  HVALEŽ : Neposredno posle deljenja,prvi desni igrač,a za njim i svi ostali redom u krug,iznose „Kombinacije“ koje drže u ruci i za njih dobijaju bodove.Od „Kombinacija“,u ovoj igri važe:
  -„Napolitana“ , 3-2-A u istoj boji,vredi 3 boda.
  -„Nastavak“ (na „Napolitanu“),odnosno,svaka sledeća karta,K,Q itd,donosi po 1bod.
  -„4 karte istih vrednosti“ , donose 4 boda.
  -„Tri Trojke“ ,Dvojke,Keca,ili Sedmice,donose po 3 boda.
  -„Tri Kralja“, Dame,ili Žandara,donose po 1 bod.
  3 boda +1 bod +1 bod 4 boda 3 boda 1 bod
  Bodovi za „Kombinacije“ se odmah upisuju,a zatim se prelazi na igru.
  TOK IGRE : Prvi igra desni igrač od delitelja,a u daljem toku igre,osvajač prethodnog štiha.Svi ostali moraju odgovarati na boju prve odigrane karte,a u njenom nedostatku,igraju bilo šta,pošto aduta nema.
  BODOVANJE : Svaki odneti Kec donosi po 1 bod,a tri bilo koje druge „Figure“,isto toliko.Pošto je njih u kompletu 20,a decimalni višak se ne boduje,donose ukupno 6 bodova. Zajedno sa Kečevima,to čini 10 bodova,koliko je prisutno u svakom deljenju.
  DODATNE NAGRADE :
  „Stramaseta“: Ako jedna strana ostvari svih 10 bodova,pri čemu, može da izgubi samo jedno, do dva nošenja,u kojima se ne nalaze Kečevi,niti tri neke druge „Figure“,dobija dodatna 3 boda.
  „Stramasona“: Ako jedan igrač sam,bez pomoći partnera,ostvari svih 10 bodova, njegova strana dobija dodatnih 6 bodova.
  „Kalada“: Jedna strana osvaja svih 10 nošenja i dobija dodatnu nagradu od 4 boda.
  „Kaladona“: Ako jedan igrač osvoji svih 10 nošenja,njegova strana dobija dodatna 4 boda.
  „Kaladondrina“: Ako jedan igrač drži sve karte istog znaka,on donosi svojoj strani nagradu od 16 bodova,a zatim igra prvi i osvaja sve štihove (pošto nema aduta).
  Kada jedan igrač odnese svih 10 nošenja,on dobija bodove za „Kaladonu“,ali i za sve ostale ostvarene Figure, „Kaladu“, „Stramasonu“ i „Stramasetu“.
  Partija traje do 21 bod.
  Ako jedna strana pređe 21 bod tokom Hvaleža,dalja igra se obustavlja.Međutim,ako se igra za štihove započne,izvodi se obavezno do kraja.Ako na kraju deljenja,jedna strana ostvari preko 21-og boda,višak prenosi u sledeću partiju.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 4. #79
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Igre sa kartama

  Tri Sedmice


  „Tri Sedmice“ se vodi kao Engleska igra sa kartama,koja je nastala 1876-e godine na obalama Ganga,prilikom posete Princa od Velsa Indiji.Ipak,ona nije ništa drugo,nego malo izmenjeni Trešento.U samoj Engleskoj,nikada nije imala preteranu popularnost,ali je zato bila omiljena igra Engleske Mornaričke Flote.Sve do II Svetskog Rata,Tri Sedmice su najzastupljenija igra u lučkim Pabovima širom Sveta.Pošto se igra sa španskim špilom od 40 karata,uvršćena je u ovo poglavlje,a i njeno pravo poreklo je,više nego očigledno.
  Igra je jako slična Trešentu,sa nekim malim izmenama:
  Odvija se u levu stranu,što je sastavni deo Engleske tradicije.
  Stalni aduti su Herčevi.Postojanje aduta je suštinska razlika od Trešenta.
  „Hvalež“ sadrži sledeće „Kombinacije“:
  3 Sedmice ,4 boda 3 Trojke(Dvojke,ili Keca),3 boda 3-2-A u boji,3 boda
  3-2-A +Kralj,+3 boda + Dama ,+3 boda
  „Tren“ (3,2,A,K,Q,J i 7 u istoj boji) , 16 bodova
  Ako se uz niz „3-2-A“,pojave još dve Trojke(Dvojke,ili Keca),one sa onom iz niza,čine „3 Trojke“ i donose još 3 boda.
  „3-2-A u Hercu“ , 5 bodova
  TOK IGRE : Prvi igra levi igrač od delitelja.Na boju prve odigrane karte,mora se odgovoriti istom.U nedostatku boje se može „seći“ adutom,ali to nije obavezno.
  BODOVANJE : Svako nošeje,koje sadrži 3 „Figure“,donosi 1 bod.Ako su u jednom štihu,sve 4 karte „Figure“,on se boduje sa 2 boda.
  Ako jedna strana osvoji sva nošenja,dobija dodatna 4 boda.
  Ako jedan igrač odnese 9 nošenja sam,on za svoju stranu obezbeđuje dodatnih 6 bodova.Zbog ovog pravila,svako svoje štihove drži zasebno.
  Partija traje do 21 bod.
  Ako se na kraju partije,kada jedna strana ostvari 21 bod,kod protivnika nađe samo 11, ili manje,pobeda se smatra dvostrukom.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 5. #80
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Igre sa kartama

  KINESKE IGRE  Kineske igre sa kartama čine jednu ogromnu porodicu,koja je jako karakteristična i posebna po duhu i dinamici.Moramo poštovati činjenicu,da su sva savremena istraživanja pokazala,da su Kinezi na prvom mestu po igranju društvenih,a na žalost i hazardnih igara. Najmnogoljudnija nacija na svetu,upražnjava na milione najrazličitijih igara,kako sa kartama, tako i sa svim ostalim rekvizitima.
  Što se tiče špilova karata,u opticaju je stotinak najrazličitijih kompleta,sa kojima se mi nećemo i ne možemo baviti,a ovde su samo dati primeri igara,koje su prilagođene ostalom Svetu i imaju svoj „evropski“ oblik i varijantu.
  I ovako šturo upoznavanje sa igrama iz Kine,u potpunosti će kompletirati vaš mozaik znanja o kartanju i Kartaškim igrama.
  VELIKA BUDALA


  Ovo je jako prosta igra sa kartama,koja po sadržaju,nesumnjivo pripada grupi Kineskih Igara,mada joj je poreklo neizvesno.Koristi se skraćeni špil od 36 karata,od Šestice,do Keca.
  U igri mogu uzeti učešće,od 2,do 5 igrača.
  DELJENJE : Dele se po 5 karata svakome,a Ostatak se spušta na sredinu stola.Prva karta se preokreće na Talon i ona je početna karta u igri.Ovde postoje dve adutske boje. Znak preokrenute karte je „Veliki Adut“.Drugi znak u istoj farbi (druga „crna“,ili druga „crvena“ boja) je „Mali Adut“.Npr,ako je okrenut Herc,on je Veliki Adut,dok bi Karon bio Mali Adut.
  TOK IGRE : U Kini je smer igre desni,kao i kod nas.Prvi na potezu je desni igrač od delitelja.Svako pokušava nadjačati predhodnu kartu na Talonu.Karte se odigravaju,jedna preko druge.Predhodna se može nadjačati,jačom kartom istog znaka,ili bilo kojim adutom.I Veliki,i Mali Adut,nadjačavaju karte u ostale dve boje,međutim,Veliki Adut,nadjačava i Malog Aduta.
  Ako svi igrači u krug uspeju nadjačati predhodnu kartu,„ruka“ je kompletirana.Sve do tada odigrane karte se odbacuju sa strane,a igrač koji je poslednji nadjačao,igra prvi za sledeću „ruku“.
  Ako jedan igrač ne može,ili ne želi da nadjača predhodno odigranu kartu,on je uzima u ruke.Tada sledeći igrač igra bilo šta,a sa tim započinje nova „ruka“.
  Kad god igrač nešto odigra,vuče novu sa Ostatka.Kada se Ostatak istroši,igra se produžava ,do poslednje karte.
  Igrač,koji se oslobodi svojih karata iz ruke,završava partiju,a ostali produžavaju igru.Onaj,kod koga ostanu poslednje karte,gubi partiju,a kaže se,da je „Velika Budala“,po čemu je igra i dobila ime.
  Poslednji put ažurirao/la NUSKMP : 03.08.2009. u 10:20
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 6. #81
  Buduća legenda neladm (avatar)
  Učlanjen
  19.02.2009.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  u zemlji snova
  Poruke
  28.496
  Reputaciona moć
  1255

  Podrazumevano Re: Igre sa kartama

  i sve ovo igras?
  Ako je A uspeh u zivotu,tada je A jednako X plus Y plus Z.X je rad,Y je igra, a Z je drzati jezik za zubima.

 7. #82
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Igre sa kartama

  DJA – BAI – FEM


  Većina Kineskih igara sa kartama su veoma složene,a na ishod same partije je daleko uticajnije umeće igrača,od faktora sreće.Složenost se na prvom mestu ogleda u karakterističnim pripremama,koje više podsećaju na verske obrede,a najčešće je i sam proces deljenja neuobičajen.Ipak,veliki deo te procedure je ovde izbačen,pa je sama igra na taj način prilagođena i igračima van Kine.To se čini zbog toga,jer se pojedine radnje,Evropejcima uopšte ne mogu objasniti,a isti slučaj je i sa Kineskim Dominama,Igrama na Tabli,Kockicama.
  U Kineskim igrama postoji „Lider“,odnosno,Izvođač igre.Bez obzira što se igra u parove,jedan igrač je Lider,a partner mu samo pomaže,da uspešno izvede igru.Oni su „Napadači“,a protivnici predstavljaju „Odbranu“.U slučaju pobede,Odbrambena strana najčešće ne dobija bodove,već samo sebi obezbeđuje,napadačku poziciju u sledećem deljenju.
  BROJ IGRAČA : U igri učestvuju 2 igračka para.
  KARTE : Koristi se standardan špil od 52 karte,plus 2 Džokera,od kojih je,jedan jači od drugog.Ako su istovetni,obavezno se moraju obeležiti,kako bi se međusobno razlikovali.
  Boduju se samo:
  -„Kralj“................10 bodova
  -„Desetka“...........10 bodova
  -„Petica“...............5 bodova
  ADUTI i NIVO IGRE : Kao i u mnogim,do sada opisanim igrama,pojedine karte se pridružuju adutskoj boji,ali se ovde po prvi put susrećemo sa pojmom „Nivoa Igre“.Nivo određuje i broj bodova,koje dobija „Izvođačka strana“.
  Obe strane polaze,od po 2 boda,a partija traje do 15 bodova.Ako strana koja određuje aduta,ima tekući rezultat 7 bodova,za tu igru se kaže da je „Sedmog Nivoa“.To je na prvom mestu značajno zbog toga,što je adutska Sedmica po jačini,odmah iza dva Džokera.Iza nje,kao aduti, dolaze ostale tri Sedmice,koje su međusobno jednakih jačina.U slučaju da se njih više nađu u istom štihu,najjača je ona,koja je odigrana prva.
  Ako je npr, adut Herc,redosled karata u adutskoj boji je: „Jači Džoker“, „Slabiji Džoker“, „Sedmica-Herc“, ostale tri „Sedmice“, „A-Herc“, „K-Herc“, „Q-Herc“ itd,do „Dvojke-Herc“.
  U ostalim bojama,redosled karata je standardan,naravno,bez Sedmica,koje su stalni aduti: A,K,Q,J,10,9,8,6,5,4,3 i 2.
  Na početku igre,obe strane imaju po 2 boda,pa je „Nivo Igre 2“,bez obzira koja strana odredi aduta.Znači,Dvojke su posle Džokera, najjači aduti.
  DELJENJE : Umesto standardnog deljenja,karte se mešaju i spuštaju na sredinu stola. Svaki igrač redom,kupuje po jednu.Ovde je jako bitno,ko je „Starter“,odnosno,ko prvi vuče kartu.U daljem toku igre,to se mora tačno zapamtiti.Na početku partije,svi redom vuku karte,a igrač koji je izvukao prvu Dvojku,postaje Lider u prvom deljenju.Tokom dalje igre,uvek Starterova strana određuje aduta i ona je „Izvođač Igre“,ali u prvom deljenju,to može biti bilo ko.
  Svi igrači vuku,jednu po jednu kartu,dok ih svako nema po 12.Pri tome,svako svoju izvučenu kartu,najpre pogleda.Već smo rekli,da je na početku partije, „Nivo Igre“ 2 . Igrač,koji izvuče „Dvojku“,može je okrenuti i pokazati ostalima.Njena boja postaje adut,sam igrač Lider,a njegova strana,Izvođači igre.Izvučena „Dvojka“ se ne mora pokazati odnah,već može i kasnije,kada isti igrač,dođe ponovo na red.
  Ako svi izvuku po 12 karata,a niko ne proglasi aduta,ponovo igra „Starter“ (ovo se ne odnosi na prvo deljenje).On otkriva 6 preostalih karata,a ako je među njima „Dvojka“(ili neka druga karta,u zavisnosti od „Nivoa“),njena boja postaje adut,a „Starter“ postaje „Lider“.Ako među ofiranim kartama nema zahtevane karte nivoa,adut je boja najveće preokrenute karte.
  Bez obzira na koji način je proglašen adut, „Lider“ (igrač koji je proglasio aduta), uzima 6 karata sa Talona,a zatim 6 iz ruke odbacuje i one više ne učestvuju u igri.
  Ako bilo koji igrač nema u rukama ni jednog aduta,on to pokazuje,a karte se mešaju i dele ponovo.
  TOK IGRE : Prvi igra Lider.Boja prve odigrane karte se mora poštovati.U nedostatku boje,„sečenje“ adutom nije obavezno.
  U svakom krugu,kada su Lider i njegov partner prvi na potezu,mogu odigrati i po 2,3 karte,pod uslovom,da su one u toj boji najjače.Npr,Lider igra Slabijeg Džokera,Keca i Kralja, pod uslovom,da su već prošle sve Dvojke i Jači Džoker.Ako se dogodi,da ga ipak neko nadjača, pa makar bio i njegov partner,Izvođači odmah gube to deljenje i piše im se,kao da su ostali bez i jednog štiha.
  Tokom igre,samo karte koje se boduju,a odnete su od strane Odbrane,postavljaju se ispred jednog od igrača te strane.Sve ostale se odbacuju na stranu,licem na dole.

  BODOVANJE : Bodovanje zavisi isključivo od bodova,koje ostvari Odbrana.
  Primer : U I-om deljenju,igrač B okreće „2-Tref“.On postaje Lider,stran B-D je Izvođačka strana,a nivo igre je 2.Odbrana osvaja 35 bodova,pa se Izvođačima upisuje 1 bod i oni ostaju Izvođači.Starter je partner Lidera,znači igrač D.Kako imaju tekući rezultat 3 boda, „Nivo igre“ je 3.
  Svi kupuju karte,ali samo igrači B i D mogu ofirati „Trojku“ i odrediti aduta.Ako kupe svi po 12 karata,a oni do tada to ne učine,ostatak od 6 karata okreće igrač D,određuje aduta,a zatim menja karte.
  Odbrana osvaja 55 bodova.Nikome se ne upisuju bodovi,Izvođači postaju igrači A i C,Pošto imaju 2 boda, „Nivo igre“ je 2,a Starter je igrač A(desni od Lidera u prošlom deljenju).
  Partija traje do 15 bodova.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 8. #83
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Igre sa kartama

  ŽIAO – PENGJU


  Žiao-Pengju je najcenjenija kartaška igra u Kini,a po sleženosti se može jedino uporediti sa Bridžom i Preferansom.Mnogi tvrde da je još složenija,ali i zanimljivija.Za kartaške sladokusce je veliki izazov,ali je otežavajuća okolnost,što u njemu mora uzeti učešće,relativno veliki broj igrača.
  Broj igrača je 6,do 12.
  Koriste se 2 ,do 4 standardna špila,sa dodatkom,2 do 4 Džokera.Oni su,kao i u Dja-Bai-Fenu,podeljeni na „Jake“ i „Slabe“.Obično su „crni“ jači,a „crveni“ slabiji,a ako su međusobno isti,treba ih dodatno označiti.
  Iako je mnogo složenija od predhodne igre,ova igra se kompletno oslanja na nju, tačnije, Dja-Bai-Fen je u neku ruku,osnova za Žiao-Pengju
  Kako ima više špilova,često se u istom štihu pojavljuju potpuno identične karte,a prednost ima prva odigrana.
  CILJ IGRE : Cilj je,nositi karte koje se boduju,a to su: Kralj(10),Desetka(10) i Petica(5).Svako igra za sebe,ali se u svakom deljenju obrazuju dve ekipe,koje važe samo za to deljenje.
  DELJENJE : Komplet karata se meša i spušta na sredinu stola.Svako vuče po jednu kartu.Pošto svi startuju,od po 2 boda,„Nivo Igre“ je 2.Tačnije,ako bilo koji igrač izvuče Dvojku,može je ofirati,njena boja postaje adut,a on sam Lider.Lider je nosilac igre.Igrači nastavljaju vući karte,dok ih ne ostane samo 6.Ako se tokom izvlačenja ne odredi adutska boja, karte se mešaju i sledi novo deljenje,u kome svako može postati Lider.
  Određivanje „Izvođača Igre“ i „Odbrambene Strane“: Lider uzima 6 karata ostatka, a zatim 6 svojih odbacuje licem na dole.Te karte se na kraju deljenja pridružuju kartama poslednjeg štiha.Ako na taj način pripadnu „Odbrambenoj Strani“,eventualni bodovi u njima se udvostručavaju.
  Dalje,Lider imenuje karte,čiji vlasnici postaju njegovi privremeni partneri,ali se to saznaje,tek tokom igre.Igrači se za „partnerstvo“ ne javljaju,već,kako se koja karta odigra,tako se saznaje još jedan član Izvođačke strane.
  Koristeći Tabelu,možemo uzeti primer,da u igri učestvuju 9 igrača.Maksimalno četvoro mogu biti „Napadači“,a najmanje njih petoro, „Odbrana“.Jedini siguran član Napadačke ekipe je Lider i on pri tome,imenuje još 3 karte,čiji mu se vlasnici pridružuju.
  Lider npr, može imenovati: „Dve prve Devetke-Pik i prva Osmica-Karo“.U slučaju da dve prve Devetke-Pik odigra isti igrač,napadača ima za jedan manje.Ako on prvi odigra i Osmicu-Karo,onda on ostaje jedini partner Lidera,pa imamo situaciju,gde 2 „Napadača“ igraju protiv 7 igrača „Odbrane“.Igrač uvek mora reći,koja je karta po redu,jer ima 3 špila i 3 identične karte.
  Ako „Napadači“ uspešno završe deljenje,Lider postaje „Starter“ u sledećem deljenju, a svi igrači njegove strane su „aktivni“,odnosno imaju pravo proglasiti aduta i postati „Lideri“. Igrači bivše „Odbrane“,ne mogu objaviti aduta,već samo vuku karte za svoje listove.
  Ako pak,„Odbrana“ uspešno završi deljenje,njeni igrači postaju „aktivni“,samo oni mogu proglašavati adute,a prvi desni igrač Odbrane od Lidera,postaje u novom deljenju „Starter“
  Ako,bilo u prvom,ili u drugom slučaju,niko ne proglasi aduta,karte se mešaju,a sada svi igrači postaju „aktivni“.
  Ovde takođe treba obratiti pažnju na „Nivo Igre“.Kako svako igra za sebe,svako ima i svoj zaseban tekući rezultat,a samim tim,i svoju kartu sa kojom objavljuje aduta.Npr,igrač A ima 3 boda,igrač B,5 bodova,a igrač C,7 bodova.Igrač A aduta određuje okretanjem „Trojke“,a druga pomenuta dva igrača, „Peticom“,odnosno „Sedmicom“.
  Takođe treba povesti računa i o broju Džokera,koji ovde nije stalan,već zavisi od broja igrača.Npr, pri 7 i 10 igrača,oni uopšte i ne postoje.
  Tamo,gde Džokeri uzimaju učešće,redosled karata u adutu je: „Jači Džoker“, „Slabiji Džoker“, adutska karta Nivoa,ostale karte Nivoa,Kec,Kralj,Dama itd.
  Kada je Nivo igre 11,adut se određuje sa Žandarom,a na Nivou 14,sa Kecom.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 9. #84
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Igre sa kartama

  TOK IGRE : Svaki krug se može započeti na sledeći način:
  a) Solo-kartom
  b) Grupom
  c) Nizom
  d) Najvišom kartom u boji.
  Svaki od ovih slučajeva,zahteva i dodatno objašnjenje.
  -Solo-karta: Svako na prvom potezu,može odigrati bilo koju kartu,kao uostalom i u većini igara sa kartama.Svi ostali moraju poštovati boju prve odigrane karte,a u njenom nedostatku,nije obavezno „sečenje“ adutom,već se može igrati bilo šta.Štih nosi najjači adut,odnosno najjača karta u boji prve odigrane,ako niko nije sekao.Treba obratiti pažnju i na pridodate karte adutu.Npr,ako je adut „Tref“, „Nivo igre“ 7,a prva odigrana karta u krugu „7-Karo“,svi moraju igrati aduta,a ne Karone.
  -Odigravanje „Grupe“: Prvi igrač u krugu,umesto jedne,može odigrati nekoliko identičnih karata,kako po rangu,tako i po boji.Svi ostali odigravaju isti broj karata,pridržavajući se sledećih pravila:
  -Svako mora odigrati isti broj identičnih karata u istom znaku,naravno,ako ih poseduje. Npr,na odigrane dve „8-Tref“,igrač iza njega mora igrati,npr,dve „6-Tref“,ili bilo koje dve identične karte u Trefu.
  -Ako nema dve identične karte u Trefu,on obavezno mora igrati dve bilo koje karte u Trefu.
  -Ako igrač nema toliko karata u Trefu,igra bilo šta,ali obavezno dve karte.Pri tome,ako ima jednu u Trefu,mora je odigrati,a druga može biti bilo koja.
  Štih se može nositi,samo parom identičnih karata u Trefu,ali jačih.Takođe,nošenje se može izvesti i parom identičnih karata u adutu,ali je uslov,da taj igrač nema ni jednu kartu u odigranoj boji.
  U svim ostalim varijantama,štih se gubi.
  Ako su kao prve,odigrane 3,ili čak 4 identične karte,nositi se može samo sa isto toliko identičnih u istoj boji i jačih od njih,ili sa isto toliko identičnih aduta.
  Primer : Adut je „Tref“,Nivo Igre 7,a tokom igre,kao prvi na potezu,neko pođe sa dve „8-Herc“.Kod ostalih igrača,mogu se dogoditi sledeće situacije:
  Igrač ima:A,K,Q i 6 u Hercu.Mora odigrati bilo koje dve od ovih karata,ali štih ne može odneti,pošto nema 2 identične.
  Igrač ima:A,K,6,6 i 4 u Hercu.On mora odigrati dve Šestice,ali ipak gubi štih,pošto su one slabije od Osmica.
  Igrač ima:9,9,5 i 5 u Hercu.Može igrati dve Devetke i odneti štih,ili dve Petice i propustiti štih.
  Igrač ima:5,5,5,4 i 2 u Hercu.Igrač mora igrati dve Petice,iako tom prilikom gubi štih.Njemu bi svakako odgovaralo da ih sačuva,pa da on krene sa sve tri,ali su pravila odigravanja takva.
  Igrač ima:K-pik,dve 3-tref i dve 9-karo.Igrač nema Herčeve,pa je slobodan igrati bilo šta.Ako želi štih,on će odigrati dve 3-Tref,pošto su one aduti.
  Igrač ima:K-herc,dve 10-tref i dve 6-tref.Igrač najpre mora odgovoriti sa jednim Hercom koga ima,a kao drugu kartu,odigrava bilo šta.U slučaju da nije imao ni jednog Herca,odigrao bi par istih aduta i ostvario nošenje.
  Igrač ima:7-herc.7-pik i dve 3-tref.On može odigrti dve Trojke i osvojiti štih.Naime, Sedmica-herc je karta Nivoa i pripada adutima,a ne Herčevima.U slučaju da igra dve Sedmice, štih gubi,bez obzira što su u adutu,jer nisu istog znaka.
  -Odigravanje „Niza“: Prvi igrač može krenuti i sa 4 ,ili 6 karata.Odnosno,dva susedna Para,ili Trilinga,čine „Niz“,npr, 9-9-8-8 u Trefu,ili K-K-K-Q-Q-Q u Karonu.Za formiranje Nizova, ne smeju se koristiti karte Nivoa,niti Džokeri.Tako npr,ako je Nivo Igre 7,važe nizovi 8-8-6-6 u sve četiri boje,pošto su Sedmice karte Nivoa.
  Ostali opet moraju odgovarati na boju,po mogućstvu moraju igrati Parove,ali Nizove nisu obavezni poštovati.Međutim,da bi se odneo štih,mora se igrati Niz u istoj boji,ali sa višim kartama,odnosno bilo koji u adutu,u slučaju nedostatka boje.
  Primer : Adut je Pik,a Nivo igre je 6.Prvi igrač polazi sa J-J-10-10 u Karonu.
  Protivnik ima:A.K.J,10,9,9,5 u Karonu.On je obavezan odigrati Par Devetki,a zatim još bilo koje 2 karte.Štih ne može ugroziti,pošto ne poseduje Niz.
  Protivnik ima:K,K,K,K,9,8,4 u Karonu.On mora odigrati Parove,znači,u našem primeru,sva četiri Kralja,ali štih ne može ugroziti,pošto nema formiran Niz.
  Protivnik ima:K,K,8,8,7,7 u Karonu.On mora odigrati Parove,a Niz nije dužan poštovati.Ako ga ipak odigra,štih ne može osvojiti,pošto je on niži od prvog odigranog.
  Protivnik ima:Q,Q,J,J,8,8,5,5 u Karonu.On mora igrati bilo koja dva Para,a Niz nije obavezan poštovati.Ipak,ako odigra Dame i Žandare,on nosi štih,pošto je to viši Niz u istoj boji.
  Protivnik ima:Q-karo i 5,5,4,4 u Piku.On je obavezan,najpre ispoštovati boju i odigrati Q-Karo,a zatim igra bilo koja tri aduta,pošto i tako ne može formirati adutski Niz.
  Protivnik ima:K,K u Karonu i K,K,5 i 4 u Piku.On prvo mora poštovati boju,pa odigrava dva Kralja u Karonu,a zatim bilo koja dva aduta,pošto štih ne može odneti.
  Protivnik ima:K,K,7,7,5,5 u Piku. Pošto nema ni jednog Karona,on igra bilo koja 4 aduta.Pri sečenju,ne mora se poštovati čak ni Par.Međutim,kako je Nivo igre 6,Parovi 7 i 5 čine Niz i mogu odneti štih.
  -Najvišom kartom u boji: Igrač može krenuti sa više karata u istom znaku,pod uslovom da su one u tom znaku jače od svih,koje su još uvek u konkurenciji.Npr,igrač može krenuti sa A,K i J,pod uslovom da su prošli svi ostali Kečevi,Kraljevi i Dame.Žandara može i biti još,ali je ovaj prvi odigran i ne može se nadjačati.
  Prvi igrač može takođe poći i sa A,A,Q,Q,pod uslovom da su prošli svi ostali Kečevi i Kraljevi u toj boji.
  Igrač ne sme krenuti sa A,A,K,čak ni ako su prošli svi Kraljevi,pošto se ne mogu kombinovati Parovi i Solo-karte.Najjače karte u znaku,moraju biti formirani samo iz Solo-karti,ili samo iz Parova.
  Ako se ipak podkrade jača karta,koja nije prošla,strana tog igrača odmah gubi partiju i to,kao da nije odnela ni jednam štih.
  Ovakav polaz se može nadjačati,jedino ako igrač nema ni jednu kartu u toj boji,pa odigra sve adute.Ako je polaz izvršen sa Parovima,onda je neophodno i adute odigrati u Parovima.
  TOK IGRE : Sve karte koje nosi Lider,odbacuju se sa strane.Ostali iz svojih štihova izvlače samo karte,koje se boduju i spuštaju ih ispred sebe na sto,licem na gore.Ostale karte odbacuju na zajedničku hrpu sa strane,na koju svoje karte odbacuje i Lider.Kada se tokom igre otkrije igrač,koji pripada Liderovoj strani,on tog trenutka odbacuje i karte,koje se boduju,a nalaze se ispred njega na stolu.
  Tako se na kraju partije,kada su formirane obe strane,samo ispred igrača Odbrane nalaze njihove odnete bodonosne karte.Karte „Napadača“ su odbačene na stranu.
  BODOVANJE : Na završetku igre u deljenju,sabiraju se samo bodovi u kartama igrača Odbrane,a koje se nalaze na stolu ispred njih.Na osnovu tog zbira,određuje se konačan ishod partije,a igračima pobedničke strane,upisuju se bodovi i to ,svakome posebno.Ovo sve zavisi od broja igrača,koji učestvuju u igri.

  6-7 igrača , 2 špila karata

  8-9 igrača , 3 špila karata

  10-11 igrača , 3 špila karata

  12 igrača , 4 špila karata

  Partija traje,dok jedna igrač ne sakupi 15 bodova.Ako ih više istovremeno dođu do 15, pobednik je igrač,koji je od njih poslednji bio Lider.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 10. #85
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Igre sa kartama

  K A L A B R A


  Kalabra je najpopularnija Turska igra sa kartama.Mogu je igrati 2,3,ili 4 igrača i to uvek,svako za sebe.
  KARTE : Koristi se standardni špil od 52 karte.Kralj vredi 13,Dama 12,Žandar 11,a ostale karte,prema svojim brojnim vrednostima.
  DELJENJE : Delitelj najpre podeli svakome po 3 karte,sledećih 5 izbacuje na talon licem na gore,a ostatak spušta na sredinu stola,licem na dole.
  TOK IGRE : Prvi je na potezu igrač desno od delitelja,pošto se igra odvija na desnu stranu.Ako u ruci poseduje kartu istog ranga sa nekom na talonu,on je nosi.Pri tome,može odneti i dve ili više karata,ako je njihov zbir jednak vrednosti njegove karte.U slučaju da igrač nema šta da odnese,izbacuje bilo koju kartu na talon.
  U jednom potezu se ne mogu istovremeno odneti više različitih kombinacija.
  Posle odigravanja,igrač obavezno vuče jednu kartu sa ostatka,sa čime se njegov potez završava.Dalje igra, sledeći desni igrač.
  Kada se na ovaj način odigraju sve 52 karte,preostale sa talona pripadaju delitelju.
  BODOVANJE : Igrač koji odnese najviše karata,dobija 1 bod.Takođe,1 bod se dobija za odnetu Desetku-karo,a 2 boda za Dvojku-pik.U svakom deljenju, postoje samo ova 4 boda.
  Partija traje do 11 bodova,a poslednje deljenje se igra „Na Dosta“.Znači,čim neko ostvari ono što mu je potrebno,igra se tog momenta prekida.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 11. #86
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Igre sa kartama

  Dž E P - K O P


  Ova igra potiče sa Tajlanda i jako je bliska Tabliću.Ipak,ne može se reći da je tipičan predstavnik ove vrste,pošto se uglavnom igra u novac,a isplata se vrši , tokom same igre.što je
  karakteristika Hazardnih igara sa kartama.
  Igra se standardnim špilom,od 52 karte.
  DELJENJE : Tok deljenja u mnogome zavisi od broja učesnika u igri.U Džep-Kopu njih može biti troje , ili četvoro i u oba slučaja , igra svako za sebe.Deljenje,kao i sama igra,odvijaju se u desnu stranu.
  Igrač levo od delitelja preseca špil i uzima donju kartu.Pošto je samo on pogleda,odlaže je sa strane,licem na dole.Kada su na kraju igre sve karte već odigrane,on je tada otkriva i igra sa njom,kao sa svojom poslednjom kartom.
  Delitelj,poćev od sebe,deli jednu po jednu kartu.
  3 igrača po 7 karata
  4 igrača po 5 karata
  On dalje,izbacuje na talon 10 karata (3 igrača),odnosno 12 (4 igrača) i to otvoreno, licem na gore.Ostatak spušta na sredinu stola,licem na dole.
  Igrač koji seče,nije obavezan uzeti donju kartu,već to može učiniti i sada.U tom slučaju,on uzima gornju kartu sa ostatka,a pošto je pogleda,čuva je za svoj zadnji potez.
  Igra može da počne.
  CILJ IGRE : Svako se trudi da sakupi sto više bodova u odnetim kartama.Pri tome,boduju se samo crne karte (trefovi i pikovi) i to: Slike,Kečevi i Desetke donose po 15 bodova, Devetke se boduju sa 10 bodova,a ostale karte,prema svojim brojnim vrednostima.
  Dodatne bodove donose po 2 crna Kralja i 2 crna Keca,za slučaj da ih obe odnese isti igrač.
  Nagradu na kraju dobija i igrač koji je sekao,u slučaju da je odložena karta na početku partije crne farbe.
  TOK IGRE : Prvi je na potezu delitelj,a dalje redom u krug.Svako igra jednom svojom kartom iz ruke.Sa Slikom ili Desetkom,može se odneti ista takva,ali samo jedna (Damom Dama,Desetkom Desetka i sl.).Sa ostalim kartama se nosi ona,koja sa njom čini zbir 10 (sa Dvojkom se nosi Osmica,sa Šesticom Četvorka itd.).I u ovom slučaju,sa talona se može odneti samo jedna karta.Boje karata u nošenju ne igraju nikakvu ulogu.
  Posle odigrane karte,isti igrač vuče gornju sa ostatka,pa odmah igra i sa njom.Ako je u mogućnosti,on sa njom nešto nosi,ili je prosto ostavlja na talonu.Sa tim je njegov potez završen,a dalje igra sledeći desni igrač.
  Kada igrači na ovaj način odigraju sve svoje karte iz ruku,poslednji je na potezu igrač koji je sekao i on igra sa odloženom kartom na početku partije.U slučaju da je na talonu ostalo još karata,sve pripadaju njemu.Prelazi se na svođenje postignutih rezultata i upisivanje bodova.
  Ako na početku partije,na talon izađu npr, tri Kralja,samo se jedan od njih može odneti.Zbog toga,bilo koji učesnik u igri ,dva od njih odmah daje igraču koji je sekao,pošto će i tako na kraju igre pripasti njemu.Pri tome,na talonu mora ostati obavezno crni Kralj,koji se i boduje.To isto važi i za sve ostale slike, kao i Desetke.
  ODNETE KARTE : U ovoj igri,svako svoje odnete karte drži ispred sebe,ali licem na gore,tako da ih tokom igre svi ostali mogu videti.Zbog toga se u Džep-Kopu karte koje su prošle, ne moraju pamtiti,pošto su sve tokom igre dostupne svima.
  Kako crvene karte ne donose nikakve bodove,one se odbacuju na jednu zajedničku gomilu sa strane.
  BODOVANJE : U jednom deljenju ukupno postoji 240 bodova.Prosečan broj je 60 po igraču,ako se igra u četvoro,odnosno 80,ako se igra u troje.Za svakog igrača,koji ostvari više od proseka,kaže se da je „Dobar“.
  Npr,igrač koji je osvojio 67 bodova,u igri za četvoro je dobar 7 bodova (toliko je uzeo preko 60).Igrač,koji je ostvario 51 bod,loš je 9 bodova (toliko mu fali do 60).Prvi dobija 7 žetona,dok ih drugi daje 9.
  Uvek važi pravilo,koliko su jedan,dva,ili tri igrača zajedno dobri,toliko su ostali loši.
  POSEBNI BODOVI : Nevezano od ostvarenih bodova tokom igre,igrač koji je sekao, dobija posebne nagrade,ako je karta koju je odložio sa strane crna,što se vidi tek u poslednjem krugu.U tom slučaju,on od svakog protivnika dobija onoliko žetona,kolika je vrednost pomenute karte.Npr,za crnog Kralja,dobio bi po 15 žetona od svakoga,za crnu Devetku po 10,za crnu Trojku po 3 žetona itd.
  U slučaju presecanja Osmice ili Trojke u Hercu,isti igrač bi dobio po 8,odnosno po 3 žetona i to je ujedno i jedini slučaj,gde crvene karte donose neku dobit.
  Ako igrač osvoji 40 bodova preko proseka,ostvario je tzv. „KE“.U tom slučaju,dobija po 10 dodatnih žetona od svakog protivnika,bez obzira ko je od njih loš,a ko dobar.
  Ako se kod istog igrača na kraju partije nađu oba crna Kralja,ili oba crna Keca,on dobija od protivnika po 10 žetona,nevezano za ostala bodovanja.

  Ova igra se može igrati i na pisanje,a u tom slučaju,svi učesnici polaze od istog broja bodova.Tokom partije,dobri bodovi se dodaju,a loši oduzimaju od rezultata.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 12. #87
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Igre sa kartama

  TROJKE-DVOJKE


  Igra Trojke-Dvojke,neodoljivo podsećaj na neke dečije igre sa kartama,naročito na Mau-Mau,ali se to samo čini na prvi pogled.
  BROJ IGRAČA : U igri mogu učestvovati 2,3,ili 4 igrača.U poslednjem slučaju,po dvojica igrača su partneri i sede ,jedan preko puta drugog.
  KARTE : Za igru Trojke-Dvojke se koristi udvojeni standardni špil od 104 karte,plus 4 Džokera.Oni vrede po 30 bodova,Dvojke po 10,Trojke 15 bodova,Kečevi po 20 bodova,Slike po 10 bodova,a ostale karte,prema svojim brojnim vrednostima.Pošto je ovo igra ređanja,bodonosne vrednosti karata imaju uticaja samo u konačnom obračunu .
  DELJENJE : Delitelj daje svakome po 10 karata,deleći 2 po 2.Sledeća se okreće licem na gore i postavlja na sredinu stola.Ona predstavlja početak Hrpe za odbacivanje.Ako je slučajno u pitanju Džoker,uzima ga delitelj,a drugu kartu iz ruke izbacuje na talon.Ostatak se spušta na sto ,licem na dole,pored započete Hrpe za odbacivanje.
  CILJ IGRE : Cilj svakog igrača je,da se što pre oslobodi karata iz ruku,a kome to prvome uspe,postaje pobednik tog deljenja.Ostalima se kao „loši“ bodovi,upisuju vrednosti karata,koje su im ostale u rukama.Tako se svako trudi,da se što pre oslobodi onih,koje nose veći broj bodova.
  TOK IGRE : Igra se odvija u desnu stranu,a prvi na potezu je igrač desno od delitelja.On na Hrpu odbacuje jednu svoju kartu iz ruke,a ona mora biti ista po rangu ili boji sa gornjom,koja se tamo već nalazi.
  Recimo,ako je na Hrpi Devetka-herc,preko nje se može odbaciti bilo koja Devetka,ili bilo koja karta u Hercu.Ona se postavlja tako,da u potpunosti prekriva Devetku-herc,a sama postaje gornja karta Hrpe za odbacivanje.
  Sledeći igrač ima istu mogućnost.
  Ako igrač koji je na potezu,nema ni jednu kartu koju bi mogao da odbaci na Hrpu,“kupuje“ gornju kartu sa Ostatka.Ako ju je moguće odigrati,on to i čini.U protivnom je zadržava u ruci.U svakom slučaju,na potezu je sledeći desni igrač.
  U slučaju da neko ne želi da igra,odmah vuče kartu sa Ostatka,govori :“Dalje“,pa igra sledeći.
  Kada neko ostane sa samo jednom kartom u ruci,on obavezno govori:“Zadnja“,a ako je u sledećem krugu i odigra,igra u tom deljenju se sa tim i završava.
  Na pojedine karte u špilu treba posebno obratiti pažnju,pošto imaju specijalnu ulogu:
  Kec se može odigrati preko bilo koje karte na Hrpi i pri tome,igrač obavezno govori znak sledeće.Boja Keca ne važi,već se dalje obavezno igra ono,što je igrač zahtevao.
  Dvojka se odigrava,kao i svaka druga karta,na drugu Dvojku,ili na kartu istog znaka.Sledeći igrač odmah „kupuje“ 2 karte sa ostatka,pa tek posle toga igra,ili govori:“Dalje“.
  Trojka se, isto kao i Dvojka,igra uobičajeno,s tom razlikom,što sledeći igrač „kupuje“ 3 karte sa ostatka.
  Džoker se može igrati na bilo koju kartu Hrpe.Sledeći igrač odmah uzima 3 karte sa ostatka i nema pravo igre u tom krugu.Na Džokera se zatim igra karta u znaku ome,koja je pre njega bila na Hrpi.
  Sedmica se odigrava uobičajeno,ali predstavlja i obavezu istog igrača , da odmah igra još jednom.On može igrati i po nekoliko njih,jednu preko druge,ali na kraju,svoj potez mora završiti nekom drugom kartom.koja je dužna biti u boji odigrane Sedmice.U slučaju da takve karte nema,mora vući sa Ostatka.
  Ako igrač ima nekoliko Sedmica,uz još jednu bilo koju kartu,on može završiti igru.,ali kao poslednju,obavezno mora odigrati tu drugu kartu,a nikako Sedmicu.U slučaju da poslednju odigra Sedmicu,vuče sa ostatka,pa tek ako i nju odigra,postaje pobednik.Ovo je tzv. Prikriveni Završetak,a on je obično i iznenađenje za ostale,u čijim se kartama najčešće nađe veći broj bodova nego obično.
  BODOVANJE : Pobenik deljenja je igrač,koji se prvi oslobodi karata iz ruku i on kao nagradu dobija -10 bodova.Ostalima se upisuje onoliko,koliko im je ostalo u rukama,naravno,u plusu.
  Partija traje do 100 bodova i više,a pobednik je igrač,koji u tom trenutku ima najmanji rezultat.
  Ako se igra u parove,bodovi suigrača se pre upisivanja sabiraju.Iz tog razloga,onaj koji izlazi,mora razmišljati i o kartama svog partnera.On sam dobija -10 bodova,ali mu partnerovi bodovi mogu pomrsiti račune.
  Partija se može završiti iz samo jednog deljenja,ali može potrajati i znatno duže.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 13. #88
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Igre sa kartama

  Č U H N A


  Čuhna je vrlo prosta igra sa kartama,a nastala je u pribaltičkim zemljama,najverovatnije u Estoniji.U literaturi se pojavljuje još u XVIII-om veku,a vrhunac popularnosti dostiže u Rusiji,polovinom XIX-og veka.Međutim,ubrzo nestaje sa scene,a danas se još samo može sresti kao stara i tradicionalna igra u svojoj postojbini.Zbog jako prostih pravila,savremeni teoretičari je smatraju polu-dečijom igrom,ali je ipak uglavnom igraju odrasli.
  BROJ IGRAČA : Neograničen.
  KARTE : Koristi se standardni špil od 52 karte.Poredak karata je standardan (2,3,4,.....,K,A), a znakovi u ovoj igri ne igraju nikakvu ulogu.
  PRVI DEO IGRE : Delitelj meša karte,a igrač levo od njega ih seče.Podrazumeva se,da igra teče u desnu stranu,mada se mora naglasiti,da se u svim zemljama bivšeg SSSR-a igra u suprotnom (levom) smeru.Presečeni špil delitelj spušta na sredinu stola,licem na dole,a zatim gornju kartu otkriva i postavlja je pored.Sa tim se njegova uloga u potpunosti završava,a igra može da počne.
  Sledeći desni igrač je prvi na potezu.On vuče gornju karta sa špila,a u slučaju da se dogodi,da je ona za jedan rang veća od one otvorene,stavlja je preko nje.Kako boja nije bitna,na Sedmicu dolazi bilo koja Osmica,pa sledi Devetka itd.Ako se karta ne može postaviti preko otvorene,što je mnogo češći slučaj,igrač je zadržava u rukama.U oba slučaja,njegov red se sa time završava.
  Igra sledeći desni igrač i tako redom u krug,dok se ne istroši ceo špil.Karte se polako na ovaj način sele u ruke igrača,pa se može reći,da je ovo jedan specifičan vid deljenja,u kome igrači još na samom startu,mogu steći neku prednost u odnosu na protivnike i obratno.Od drugog kruga igre pa na dalje,igrač koji je na potezu,može i kartu iz ruke odigrati preko one na talonu,pa će u tom krugu proći bez „kupovine“ sa špila i pri tom se još i osloboditi jedne karte iz ruke.
  Kada se otvorene karte na talonu poređaju do Keca,odbacuju se sa strane i više ne učestvuju u igri.Sa vrha ostatka se okreće sledeća i na nju se nastavlja ređanje.
  Kada u ostatku ponestane karata,prelazi se na drugi deo igre.
  DRUGI DEO IGRE : U ovaj deo igre,svako ulazi sa onim kartama,koje su mu se u tom trenutku zadesile u ruci.Značajnu prednost ima igrač,koji je u prvom delu igre odigrao više karata,pošto mu ih je sada ostalo manje .U drugom delu igre,karte se odigravaju isključivo iz ruke.
  Ako igrač nema prvu veću kartu od gornje na talonu,on je uzima u ruke,a sve ostale isod nje se odbacuju na stranu.Dalju igru nastavlja sledeći desni igrač i on igra bilo šta,pošto je njegova karta sada prva i na nju se nastavlja ređanje.
  KRAJ IGRE : Pobednik je igrač,koji se prvi oslobodi karata iz ruku.Ostali nastavljaju igru,a onaj ko ostane poslednji sa kartama u rukama je gubitnik.
  BODOVANJE : U prošlom veku,svako deljenje je predstavljalo partiju za sebe.U međuvremenu,shvatanje o kartanju se bitno promenilo,pa se danas bodovi ipak zapisuju.
  Igrač,koji prvi ostane bez karata,upisuje onoliko bodova,koliki je ukupan broj preostlih karata u rukama protivnika.Postupak bodovanja je istovetan i za svakog sledećeg,ko se oslobodi karata iz ruku.Poslednji sa kartama u rukama je Gubitnik i on ne dobija nikakve bodove u tom deljenju.Ako se više njih ne mogu osloboditi karata,svi se tretiraju poraženima i ne dibijaju bodove.
  Partija traje određen broj deljenja,najčešće,Broj Igrača-puta 3,a onaj sa najvećim brojem bodova u tom trenutku je konačni pobednik.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 14. #89
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Igre sa kartama

  TRI LISTA


  Tri Lista se prvi put pominju u literaturi daleke,1778-e godine.Igra je u to vreme bila jako popularna na prostoru cele Istočne Evrope pa i šire,ali se vrlo brzo ograničila na teritoriju istočnih delova Poljske,Češke i Belorusije,gde se održala i do danas i smatra se nacionalnom igrom broj 1.Tokom XVIII-og i XIX-og veka,igra Tri Lista je bila hobi lutalica i pustahija i tretirala se podkartaškom igrom (ruski termin za proste igre sa kartama).Srednji i viši slojevi društva je nikada nisu prihvatili.
  Danas su u Belorusiji i Rusiji zastupljene dve varijante ove igre:Trolistak i Žiletka.  T r o l i s t a k


  U igri učestvuju 4 igrača i igra svako za sebe.
  KARTE : U ovoj igri se koristi špil od 28 karata,On nastaje tako,što se iz standardnog kompleta od 32 karte,izbacuju Sedmice.Karte su rangirane uobičajeno: A(11), K(4), Q(3), J(2), 10(10) ,9(9) i 8(8).U zagradama se nalaze njihove bodonosne vrednosti.Postoje i dva izuzetka: Kralj-pik se boduje sa 11 bodova i naziva se BARD,a Devetka-pik se zove FALJKA i vredi 10 bodova.
  B a r d (11 bodova) F a lj k a (10 bodova)
  DELJENJ E :Pre početka igre,svako ulaže na sredinu stola po 2 žetona i od njih se formira Pot.Delitelj podeli svakome po 3 karte,sledeću okreće na talon,a njena boja određuje aduta za to deljenje.
  PRVI DEO IGRE : Ako neko ima u rukama 3 karte istoga ranga,ili iste boje,one se nazivaju HLJUST.Deljenje se istog trenutka završava,a igrač koji ima „Hljust“,uzima sve žetone iz Pota.Ako se on pojavi istovremeno kod više igrača,zbrajaju se vrednosti karata,pa Hljust najveće vrednosti osvaja žetone,
  U slučaju , da je pobednička kombinacija u adutskoj boji,pored žetona iz Pota,igrač dobija i dodatnu nagradu.Svako redom vuče sa ostatka po jednu kartu i isplaćuje pobedniku onoliko žetona,kolika je njena vrednost.
  ZAMENA KARATA : Ako se Hljust nije pojavio ni kod koga,prelazi se na Zamenu karata.Delitelj i prvi igrač mogu menjati samo po jednu kartu,a ostali,samo sve tri.Svi koji žele zamenu,odbacuju naznačeni broj karata,a delitelj im iz ostatka deli nove.Posle ove zamene, jedino još delitelj ima pravo zameniti jednu svoju kartu,za onu sa talona,koja je odredila aduta.
  U slučaju da neko ima formiran Hljust,uzima Pot.U protivnom,prelazi se na II Deo Igre.
  Hljust (3 iste) Hljust u boji Hljust u adutu(npr,Tref)
  DRUGI DEO IGRE : Prvi na potezu je igrač desno od delitelja.Svako u krug odigrava po jednu kartu,pri čemu boja nema nikakvog uticaja.Igrač koji odigra najjaču,nosi štih,a zatim igra prvi.Cela igra se sastoji, od samo 3 štiha.
  Ovo odigravanje ima i neka svoja dodatna pravila.Posle prvog igrača,svi ostali igraju uobičajeno, u slučaju da izbacuju na talon, do tada najjaču kartu.Međutim,ako igra slabiju, izbacuje je licem na dole,tako da je ostali učesnici ne vide,a on taj štih i tako gubi.Ako su odigrane dve najjače karte istih vrednosti,štih nosi adut.U slučaju da ni jedna od njih nije u adutu,jača je prva odigrana.
  Bard i Faljka se u samoj igri tretiraju kao obične karte.
  KRAJ PARTIJE : Kada se odigraju sva tri štiha,postupak je sledeći:
  Svako ko nema ni jedno nošenje,uplaćuje po 1 žeton u Pot.
  Ako je neko odneo sva 3 štiha,osvaja ceo sadržaj Pota.Ako postoji igrač,koji je ostvario 2 nošenja,on od svakog protivnika direktno dobija po 1 žeton,ali na ulog sa stola nema pravo.
  U slučaju da niko ne osvoji sva 3 štiha,Pot se prenosi u sledeće deljenje i ne osvaja ga niko. Pre početka novog,ponovo svi uplaćuju po 2 žetona,tako da se on bitno uveličava.
  Karte se mešaju i sledi novo deljenje.  Ž i l e t k a


  U igri učestvuju 2,do 6 igrača.
  Koristi se špil od 36 karata,od Keca,do Šestice,kao najslabije .
  DELJENJE : Pre početka deljenja,svako uplaćuje u Pot dogovorenu sumu žetona. Delitelj deli po 3 karte svakome,a sledeću otkriva na talon i ona određuje aduta za to deljenje.Ostatak se postavlja zatvoreno preko nje,ali poprečno,tako da je samo delimično pokriva.
  ZBOR : Ako bilo ko ima u ruci 3 iste karte,ili 3 karte iste boje,on je pobednik i uzima Pot. Deljenje je završeno,karte se mešaju i prelazi se na novo.
  Kombinacija od 3 iste kare se u ovoj igri naziva ZBOR.Zbor od 3 iste karte je jači od Zbora Boje.Kod više Zborova iste boje,najjači je onaj u adutu.
  Z b o r Z b o r B o j e
  U slučaju da niko ne poseduje Zbor,što je i najčešći slučaj,prelazi se na igru.
  TOK IGRE : Prvi na potezu je igrač,koji sedi desno od delitelja.On odigrava kartu pred svog desnog suseda.Može ih odigrati istovremeno i dve,ali ako su međusobno istog ranga ili boje.
  Na potezu je igrač,pred koga su odigrane karte.On mora odgovoriti jačom u bilo kojoj boji,ili bilo kojim adutom.U tom slučaju,kaže se da je :“Odbio napad“.Ako su odigrane 2 karte,obe se moraju nadjačati.U slučaju da je napad uspešno Odbijen,karte sa talona se odbacuju sa strane i više ne učestvuju u igri.Igrač koji je odbijao,a zatim i onaj koji je pred njega igrao,vuku nove sa ostatka,kako bi ih opet imali po 3 u rukama.Dalje igra II igrač(koji je odbijao) i to pred trećeg.
  Ako igrač ne može „odbiti“ odigranu kartu (karte),uzima je u svoj list,tako da ih sada u rukama ima 4,ili čak 5.Sada samo „napadač“ vuče do 3 karte sa ostatka i igra ponovo,ovoga puta, pred sledećeg protivnika (III-eg igrača).
  Igrači kupuju sa ostatka,jedino kada im u rukama ostane manje od 3 karte.
  CILJ IGRE : Ako se nekome pri kupovini,u rukama okaže Zbor.on ga odmah pokazuje i igra se tog trenutka prekida.Ako igrač u ruci ima Zbor,ali drže više od 3 karte,mora sačekati priliku i ostale odigrati.U slučaju da je prvi na potezu,on odigrava suvišnu kartu,a Zbor , koji mu je tom prilikom ostao u ruci,odmah pokazuje i dobija partiju.Cilj je,da se u bilo kom trenutku,u rukama formira Zbor,pre ili posle kupovine sa ostatka,odnosno,pre ili posle odigravanja karte na talon.
  ŠEST KARATA : Igrač,kome se u rukama nađu 6 karata,ispada iz dalje igre,a njegove karte se odbacuju sa strane.Partija može na taj način i da se završi.Ako ostane samo jedan igrač sa manje od 6 karata,on je pobednik i osvaja Pot.
  KRAJ PARTIJE : Kada se ostatak iscrpi,igra se nastavlja,dok neko ne formira Zbor,ili dok svi osim jednog,ne ispadnu iz igre.Ako ostane više igrača,koji međusobno ne mogu da se eliminišu,partija se za njih smatra nerešenom i oni dele Pot na ravne časti.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 15. #90
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Igre sa kartama

  L u


  Lu je vrlo stara Evropska poluhazardna igra sa kartama,a po svom sadržaju pripada porodici igara „Tri Lista“.U njoj mogu učestvovati 5 do 8 igrača,a koristi se standardni špil,od 52 karte.Na početku je neophodno,da svaki učesnik dobije i određenu količinu žetona.
  Delitelj se menja,iz deljenja,u deljenje.Karakteristično za LU je još i to,što se sama igra razlikuje,u zavisnosti od ishoda predhodnog deljenja.
  IGRA ZA BANKU : U prvom deljenju,delitelj najpre ulaže 3 žetona i oni čine „Banku“.Kad god se tokom igre dogodi,da ona ostane prazna,ponovo se formira na isti način.
  Svako od delitelja dobija po 3 karte,a zatim se sledeće 3 postavljaju zatvoreno na sto ispred Prvog Igrača (igrač desno od delitelja).One predstavljaju karte „Kupovine“.
  Ako prvi igrač nije zadovoljan dobijenim kartama,on ih odbacuje i uzima Kupovinu.U slučaju da ih ne želi menjati,prebacuje ih pred sledećeg desnog igrača i ovaj ima isti izbor.Čim neko izvrši zamenu,prelazi se na samu igru.Ako niko ne želi da menja,karte Kupovine se odbajuju na stranu i ne učestvuju u igri.Niko od igrača ne može odustati od igre.
  Prvi igrač odigrava jednu kartu na talon,a zatim to čine i svi ostali redom.Pri tome,mora se igrati u boji prve odigrane.Igrač koji je odigrao najjaču,nosi štih,a zatim igra kao prvi za sledeći.
  Igra započinje bez aduta,a tako se i produžava,sve dok igrači mogu odgovarati na boju.Pošto svako ima samo po 3 karte u ruci,cela igra traje samo tri kruga.Igrači se pri tome bore oko 3 postojeća štiha.
  Kada bilo ko ne može ispoštovati boju prve odigrane karte,okreće se gornja karta sa ostatka i njena boja predstavlja aduta za to deljenje.Bez obzira što nije početak kruga,od tog trnutka se može i „seći“ adutom.Adutska karta je uvek jača od karte u nekoj drugoj boji.U daljem toku igre,ako igraču nedostaje boja prve odigrane karte,obavezan je seći adutom.
  Posle odigrana sva tri kruga,sledi isplata u žetonima.Svaki osvojeni štih,osvajaču donodi po 1 žeton iz Banke.Onaj ko nije ostvario ni jedno nošenje,uplaćuje u Banku 3 žetona.Kako u igri učestvuju više od 3 igrača,neko uvek ostaje bez štihova i dopunjava Banku.
  Igrač,koji je igrao prvi,preuzima ulogu delitelja i meša karte za sledeće deljenje.
  IGRA ZA UVEĆANU BANKU : Pošto delitelj nasledi Banku sa preostalim žetonima iz predhodnog deljenja,on sam uplaćuje još 3,tako da je ulog značajno uvećan.Sada se igra za Uvećanu Banku,a sam tok igre se bitno razlikuje od prdhodnog.
  Delitelj i ovde deli po 3 karte svakome,ali se Kupovina ne izbacuje.Odmah se otvara prva karta sa vrha ostatka i njena boja predstavlja aduta za to deljenje.Pošto vide adutsku boju,igrači se ovde najpre izjašnjavaju,ko želi ostati u igri,a ko odustaje.
  Na potezu je prvi desni igrač od delitelja,koji je ostao u igri.Svi moraju poštovati boju prve odigrane karte,a u njenom nedostatku,obavezno je sečenje adutom.
  Za svaki štih,igaču pripada po 1/3 sadržaja Banke.Ponovo,onaj ko ostane bez žetona,uplaćuje 3 žetona,međutim,pošto u igri ne učestvuju svi,takvih igrača i ne mora biti.U slučaju da svako odnese bar po jedan štih,Banka je „razbijena“.Sledeći delitelj nasleđuje prazan Pot,pa se prelazi ponovo na „Igru za Banku“.Ako je bar neko ostao bez štiha,uplaćuje 3 žetona i ponovo sledi „Igra za Uvećanu Banku“.Znači,posle Igre za Banku,uvek sledi Igra za Uvećanu Banku,a ona se može ponavljati više puta.Tačnije,sve dok svako od igrača ne uzme bar po jedno nošenje.
  U Igri za Uvećanu Banku,u slučaju da se do delitelja izjasni pozitivno samo jedan igrač,delitelj mu mora praviti društvo.U tom slučaju,on igra „Za sebe“,ili „Za čast Banke“.
  Ako igra „Za sebe“,tretira se kao i svaki drugi igrač.
  Ako igra „Za Čast Banke“,on ne uzima,ali i ne uplaćuje ništa.Prosto,pokušava da spreči jedinog igrača u konkurenciji,da osvoji sva 3 štiha,a sa njima i ceo sadržaj Pota.Protivnik i sada,za svaki osvojen štih,uzima po 1/3 Banke.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 16. #91
  Aktivan član
  Učlanjen
  01.09.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.814
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Igre sa kartama

  poker je keva

 17. #92
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Igre sa kartama

  R O K


  Rok je vrlo originalna Persijska igra sa kartama.
  KARTE : Koristi se standardni špil od 52 karte.Najjači je Kec,pa sledi Kralj i tako redom, do Dvojke.Boje nemaju svoje jačine.
  BROJ IGRAČA : Igra je prvenstveno namenjena dvojici suparnika.Postoji i varijanta za četvoro,gde su po dvojica partneri i sede,jedan preko puta drugog..  Rok za 2 igrača


  DELJENJE : Delitelj protivniku i sebi podeli po 6 karata,a ostatak stavlja na sredinu stola,licem na dole.Nedelitelj na osnovu svojih 6 karata određuje adutsku boju,a zatim obojica odbacuju po 3 iz ruku i one više ne učestvuju u igri.Zatim sledi „kompletiranje“ listova.
  Počev od nedelitelja,igrači naizmenično vuku po 2 karte sa ostatka,od kojih uvek,samo po jednu zadržavaju.Ako igrač zadrži prvu koju vuče,drugu u tom slučaju,samo na trenutak pogleda i odmah je odbacuje na stranu.Nju i tako nema pravo uzeti,bez obzira koliko mu odgovara.U slučaju da mu se prva karta koju vuče ne svidi,odbacuje je na stranu,a tada drugu odmah uzima u svoj list.Do kraja ostatka,kod igrača će se na ovaj način formirati listovi,od po 13 karata.
  TOK IGRE : Najpre treba imati na umu,da u igri aktivno učestvuju samo 26 karata, koje igrači drže u rukama.
  Prvi igra nedelitalj.Na odigranu kartu,protivnik igra svoju i to obavezno iste boje sa prvom.Tek u slučaju da tu boju nema,može igrati kartu u adutu (seći adutom),ali na to nije obavezan,već samo po želji.Ako je odigran adut,štih pripada njemu.U slučaju da je druga karta različite neadutske boje,nosi igrač,koji je odirao prvu.Ako protivnik odigra kartu iste boje sa prvom,nosi onaj,ko je odigrao jaču.
  Osvajač štiha,dalje igra prvi.
  Čim neko u deljenju odnese 7 štihova,igra se tog momenta prekida i prelazi se na bodovanje.
  UPISIVANJE BODOVA : Pobedniku deljenja se upisuje 1 bod.Međutim,u slučaju da do tada protivnik nije osvojio ni jedan štih,pobedniku pripadaju 2 boda.
  Partija traje do 5 bodova.  Rok za 4 igrača


  Partneri sede,jedan naspram drugog.
  Delitelj deli po 5 karata svakome.Na osnovu njih,prvi desni igrač određuje adutsku boju. Posle toga,delitalj deli još po 8 karata.,a ostatka nema.Na taj način,svako dobija po 13 karata.
  Igrač desno od delitalja,odigrava jednu kartu.Svi ostali ostali slede za njegovim primerom,pri čemu se trude da igraju karte u boji prve odigrane.Najjača nosi,računajući samo one u istoj boji,a zatim osvajač štiha igra prvi,Ako neko nema boju,može po želji odigrati aduta.On nosi štih,osim ako ih nije više i u tom slučaju pobeđuje najjači adut.Igrač bez boje,koji nije sekao adutom,u svakom slučaju gubi štih.
  Jedno nošenje uvek prestavlja jedan štih,bez obzira na to,koje se karte u njemu nalaze.
  Čim jedna strana skupi 7 štihova,igra se tog trenutka prekida.Pobednicima se upisuje 1 bod,a ako do tada protivnička strana nije ostvarila ni jedno nošenje,2 boda.
  Partija traje do 7 bodova.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 18. #93
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Igre sa kartama

  P I N Č


  Pinč je vrlo zanimljiva i originalna Nemačka igra sa kartama,koja se u potpunosti razlikuje od svih ostalih,pa je iz tog razloga svrstana ovde.U poslednje vreme se razvijaju i njene mnogobrojne varijante,tako da se stvara čitava porodica igara ove vrste.
  BROJ IGRAČA : Uvek 3.
  KARTE : U Pinču se koristi Nemački špil karata.Kod nas su ove karte poznate pod nazivom „Mađarice“,a u potpunosti ih menja skraćeni standardni špil,od 36 karata.Pinč je ovde upravo tako i opisan,a ako vam se pruži prilika,možete je igrati i na originalan način.U uvodnom poglavlju ovog izdanja,dat je nešto detaljniji opis Nemačkog komleta karata.
  Najjača karta je Kec,a najslabija Šestica.To u bodovima izgleda ovako:
  Kec............................................... .11 bodova
  Desetka..........................................1 0 bodova
  Kralj............................................. ...4 boda
  Dama,ili Ober(Gornjak)...............3 boda
  Žandar,ili Unter (Dolnjak)...........2 boda
  9,8,7 i 6......................................po 1 bod
  Ukupno je prisutno 136 bodova.
  Aduta u ovoj igri nema,tako da u nedostatku boje,igač može igrati bilo šta.
  DELJENJE : Svako dobija po 12 karata,u 4 navrata,po 3.
  TOK IGRE : Prvi na potezu je igrač desno od delitelja.On odigrava jednu kartu iz svog lista,a ostala dvojica moraju poštovati njenu boju.Međuti,samo nošenje štihova,ovu igru čini različitom od svih ostalih,pa zahteva detaljniji opis.
  ŠTIHOVI : U svakom krugu,od 3 odigrane karte,njih 2 nose štih.Tačnije,štih ovde uvek nose 2 igrača.Zajedničke odnete karte se spuštaju između njih na sto,licem na dole.Kao i u većini ostalih igara,prvu kartu za sledeći štih odigrava osvajač predhodnog.Međutim,kako ih je sada dvojica,prvi od njih igra onaj,koji je u predhodnom štihu bio ranije na potezu.
  Pravila nošenja su sledeća:
  -Kralj i Dama (Ober) uvek nose,ako se nađu zajedno među 3 odigrane karte.
  -Žandar osvaja štih sa manjom kartom od preostale dve (ako su u istom znaku). Međutim,ako je u istom štihu odigdran Kec,štih ne pripada nikome.
  Ukratko,Kralj i Dama uvek nose.Žandar nosi uvek,osim kada su Kralj i Dama zajedno.Odigran Kec,poništava dejstvo Žandara i sprečava ga u nošenju karata,ali gubi od Kralja i Dame u paru.
  Primer odigravanja karata i nošenja štihova za jedno celo deljenje:
  BODOVANJE : Na kraju svakog deljenja,sabiraju se bodovi i to,oni u zajedničkim štihovima igrača A i B,igrača A i C i igrača B i C.Pišu se samo najveći,ali svakom od dvojice pobednika zasebno,u njegovu samostalnu kolonu.
  U predhodnom primeru,rezultat je:
  A i B : I ruka , 8 bodova i VI ruka 7 bodova ; ukupno 15 bodova.
  A i C : III ruka,7 bodova ;ukupno 7 bodova.
  B i C : II ruka,4 boda i V ruka ,17 bodova ; ukupno 21 bod.
  Štihovi igrača B i C sadrže najviše bodova.Njihv broj se najpre deli sa 10 i zaokružuje na prvi veći ceo.U našem slučaju,to bi bilo 21:10=2,1,koji se zaokružuje na prvi veći,a to su u ovom slučaju 3 boda.
  Igraču B i igraču C se upisuju po 3 boda u tabelu.
  Partija traje do 11 bodova.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 19. #94
  Aktivan član
  Učlanjen
  01.09.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.814
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Igre sa kartama

  volim da igram karte, ali , prijatelju, ti nabroja toliko igara, da samo nedostaje , bacanje karata u dalj.

  kako rekoh, poker je kraljica kartaskih igara, i svake subote mozete da me nadjete u hotel Jugoslaviji na teksas holdemu , pa ko voli , nek izvoli

 20. #95
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Igre sa kartama

  Ovih dana ću nastaviti sa postavljanjem igara.Opravdano odsutan bio ovih meseci.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 21. #96
  Elita Prisoner (avatar)
  Učlanjen
  21.01.2006.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  van foruma
  Poruke
  20.594
  Tekstova u blogu
  15
  Reputaciona moć
  259

  Podrazumevano Re: Igre sa kartama

  Svaka ti čast Za većinu igara nikad čula..
  " Only fools and horses"

Strana 4 od 4 PrvaPrva 1234
Vrh strane

Slične teme

 1. Odgovora: 12
  Poslednja poruka: 20.07.2009., 16:23
 2. Trikovi sa kartama
  Autor M.M.L. u forumu Zanimljivi sajtovi
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 17.12.2006., 18:10
 3. NFS5 problemi sa Nvidia kartama
  Autor NFS5 u forumu Video igre
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 03.03.2005., 02:02

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •