Igre sa kartama
Strana 1 od 4 1234 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 96

Tema: Igre sa kartama

 1. #1
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Igre sa kartama

  S E D M I C E  „Sedmice“ su vrlo popularna igra sa kartama,a u mnogim zemljama se pojavljuje pod drugim nazivima.
  DROJ IGRAČA : U igri učestvuju 4 igrača.
  KARTE : Igra se sa špilom od 32 karte.Boja i rang karata ne igraju nikakvu ulogu.Sedmice su jače od ostalih,pošto imaju sposobnost da menjaju svaku drugu kartu.Izdvajaju se još Kečevi i Desetke,pošto su to jedine karte koje se boduju,mada su iste jačine sa ostalima.
  DELJENJE : Posle sečenja,delitelj razdeli ceo špil (2 po 2),tako da svako dobija po 8 karata.
  TOK IGRE : Igru započinje igrač,koji sedi desno od delitelja i on odigrava jednu kartu na talon.Posle njega,to isto čine i svi ostali u krug.Nosi onaj,koji poslednji odigra kartu iste vrednosti sa prvom odigranom u tom krugu.Pri tome,odigrana Sedmica se tretira jednakom sa onom,koju je odigdrao prvi igrač.Drugim rečima,ona preuzima ulogu svake druge karte.Ako niko nema,ili ne želi da odigra istu kartu sa prvom,štih priada igraču,koji je i igrao prvi.
  Primer: Prvi igrač odigrava Devetku.Pošto svi zatim,redom u krug odigraju po jednu kartu,nosi onaj,koji je poslednji igrao Devetku,ili Sedmicu.Međutim,karte sa talona se u tom slučaju ne nose odmah,već se najpre izjašnjava igrač,koji je igrao prvi.On može još zadržati sve i produžiti igru za još jedan krug.U tom slučaju,neophodno je da odigra novu kartu iste vrednosti,znači Devetku ili SedmicuU tom slučaju,svi redom igraju još po jednom.To isto pravo pripada prvom igraču i posle završenog drugog kruga,a i svakog sledećeg.
  Ako ne želi da produžava tekući potez,on govori onome koji je poslednji odgovorio: “Uzmi!“U tom slučaju,pomenuti igrač nosi sve karte sa talona i igra prvi, za novi krug.
  Znači,pre svakog nošenja,mogu se odigrati i po 2,3,ili više krugova,pa tek onda uzeti štih,koji u tom slučaju sadrži 8,12,ili više karata.Broj krugova zavisi od volje prvog igrača,osim ako mu niko nije odgovorio istom kartom.U tom slučaju,on odmah nosi,bez prava na produžetak poteza,a zatim igra ponovo.
  U slučaju da borba za štih traje nekoliko krugova,svako se u nju može uključiti u drugom, ili trećem krugu,bez obzira što možda u prvom nije odgovorio sa istom kartom.Bitno je jedino,ko poslednji odgovori u zadnjem krugu štiha.
  Odnete karte se u toku igre ne smeju prelistavati.
  BODOVANJE : Svaki Kec i Desetka donose po 1 bod.Takođe, 1 bod donosi i poslednje nošenje.U jednom deljenju postoji ukupno 9 bodova.Partija traje do 41,a čim neko dostigne taj broj,igra se prekida.
  Sedmice se vrlo često igraju i u parove.Partneri sede jedan naspram drugog,a taktičko „neodgovaranje“ u svakom krugu,ovde se mnogo češće primenjuje.  Sedmice za 2 igrača


  Delitelj podeli po 4 karte (2 po 2), a Ostatak spušta na sredinu stola,licem na dole.
  I ovde nosi onaj,ko poslednji odgovori na prvu odigranu kartu.Nošenje se može izvesti posle samo 2 odigrane karte,ali ih po nekad igrači odigravaju i sve.I opet,sve zavisi od onoga,koji je igrao prvi,odnosno,da li je drugi odgovori adekvatnom kartom.
  Posle svakog završenog štiha,suparnici vuku sa Ostatka jednu po jednu kartu,kako bi ih ponovo imali po 4.
  Igrač, koji pre početka deljenja seče,ima pravo da pogleda poslednju kartu.Ako se okaže Sedmica,on je uzima sebi,a od delitelja dobija jednu manje.
  Poslednje nošenje ne donosi nagradu.
  Ako se dogodi,da jedan igrač osvoji svih 8 bodova,tj,odnese sve Kečeve i Desetke, dobija dodatnu nagradu od 2 boda.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm 2. #2
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Igre sa kartama

  K A Z A B L A N K A
  (Cassablanca)  Ova Arapska igra egzotičnog imena,nije ništa drugo,nego vrsta „Sedmice“.
  Igra se standardnim špilom,od 52 karte.U igri uvek učestvuju 4 igrača,gde su po dvojica partneri.Ipak,često se događa,i da igra svako za sebe.Deljenje,kao i sama igra,odvijaju se u desnu stranu.
  Karte nemaju svoje jačine,a Dvojke preuzimaju ulogu Sedmica iz predhodne igre.Znači,one menjaju svaku drugu kartu.
  Delitelj deli svakome po 13 karata.
  TOK IGRE : Svi redom u krug,odigravaju po jednu kartu.Pri tome,svako ko pretenduje na štih,mora odigrati kartu iste vrednosti sa prvom.Npr,ako prvi igrač odigra Kralja,svako može igrati bilo šta,ali ako se želi uključiti u borbu za štih,mora igrati Kralja,ili Dvojku.Kada svi odigraju po jednu kartu,prvi krug je završen,a postupak je sledeći:
  -Ako niko osim prvog igrača nije odigrao Kralja,a ni Dvojku,štih pripada njemu samom.Pošto odnese karte sa talona,odmah igra ponovo,sa čime počinje borba za sledeći štih.
  -Ako bilo koji od preostale trojice „odgovori“,odnosno odigra Kralja ili Dvojku, izjašnjava se prvi igrač.On može reći :“Uzmi“,ali isto tako može i produžiti borbu za štih.U drugom slučaju,on ponovo odigrava Kralja,ili Dvojku.Sada svako igra još po jednom,a posle drugog kruga,postupak se ponavlja.Tako,u slučaju da bar neko odgovori,prvi igrač može produžiti i treči krug,itd.
  Igrač koji nosi,igra prvu kartu za sledeći štih.Obično nije praksa,da se kao prva karta u štihu igra Dvojka,ali ako se ipak odigra,za nju ne postoji alternativa.“Odgovoriti“ se može samo sa drugom Dvojkom.
  ZAMENA DVOJKE : Kada na prvu odigranu kartu neko „odgovori“ Dvojkom,jedan od sledećih igrača u tom krugu je može zameniti.Pri tome,on mora odigrati dve karte iste vrednosti sa prvom odigranom.Jedino u tom slučaju,on odigranu Dvojku uzima u svoj list.
  U predhodno opisanom primeru,da bi zamenio Dvojku,igrač bi morao odigrati dva Kralja.
  Zamena Dvojke se može izvršiti samo u istom krugu,u kome je i odigrana.To znači,ako je odigra drugi ili treći igač po redu,mogu je zameniti samo treći i četvrti,odnosno,samo četvrti.Ako pak,Dvojku odigra četvrti igrač po redu,nemoguće ju je zameniti,pošto se sa njim krug završava.
  DUPLIRANJE : Već u toku prvog kruga igre,svako može odmah „iznuditi“ još jedan krug.On to čini tako,što odigrava dve iste karte sa prvom odigranom (tu mogu biti i jedna ili dve Dvojke).Pri tome,jednu odigrava direktno na talon,a drugu samo spušta ispred sebe na sto,licem na gore,što znači da je pripremio za sledeći krug,Nju će odigrati,kada ponovo dođe na red za igru.
  U ovom slučaju,posle završenog kruga,prvi igrač ne odlučuje ništa.Igra se obavezno produžava.U drugom krugu,ponovo neko može odigrati dve karte,što znaci da je iznudio i dalji nastavak.
  Kada se iznuđeni krugovi završe,odluku o nastavku ponovo donosi prvi igrač,iako možda ni sam nije odgovorio u poslednjem krugu.On može produžiti igru,ili štih prepustiti onome,ko je poslednji odgovorio na prvu odigranu kartu.
  „Duplirani Štih“ donosi i dodatnu nagradu od 5 bodova.
  Igrači pri odigravanju karata,nemaju nikakvih obaveza.Npr,prvi igra Kralja,a drugi dva Kralja,odnosno „duplira“ štih.U drugom krugu,bez obzira da li ima Kralja,prvi igrač može igrati bilo šta.On ga može sačuvati i odigrati ga tek u trećem krugu, za produženje poteza Upravo ovakva igra,uz sinhronizaciju poteza sa partnerom i donosi pobedu u partiji.
  BODOVANJE : Kada se odigraju sve karte,prelazi se na obračun bodova.
  -Svaki štih (4 karte),donosi po 1 bod.Ukupno, takvih bodova ima 13.
  -Poslednje nošenje donosi još 1 dodatni bod.
  -Svaki odneti Kec i Desetka,donose po 2 boda.
  -Svaka Petica,donosi po 1 bod.
  -Svaka karta u Karonu se boduje sa po 1-im bodom.Ovde se ponovo boduju Kec,Desetka i Petica u karonu.
  -Dvojka-Pik donosi 3 boda.
  To ukupno iznosi 50 bodova.
  Partija traje do 162 boda,a poslednje deljenje se obavezno igra do kraja.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 3. #3
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Igre sa kartama

  K O N Č I N E


  Končine su Romska igra,a popularna je među Ciganima širom Sveta.Veoma je slična Tabliću,a može se slobodno reći,da je od njega mnogo više rasprostranjena.U mnogim zemljama se susreće pod drugim imenima,a kod nas se igra , upravo po nazivom „Končine“.
  KARTE : Za igru se koristi pun standardni špil, od 52 karte.Slike,za razliku od Tablića,nemaju brojne vrednosti.
  BROJ IGRAČA I DELJENJE : U igri učestvuju 2 igrača,ili 2 igračka para.Deljenje je identično Tabliću,a igrač koji seče,obavezan je izbaciti 4 karte na talon (sa dna špila).Kako Žandar u ovoj igri ima specijalnu ulogu,ako bude izbačen na talon ( među prve 4 karte),vraća se nazad i postavlja odozdo.On će na kraju deljenja pripasti samom delitelju,koji umesto njega, izbacuje jednu kartu odozgo sa špila.
  TOK IGRE : Igra teče slično Taliću,ali se karte nose po sledećim pravilima :
  -Jednom kartom se može odneti karta iste vrednosti.
  -Mogu se odneti 2 ili više karata,ako je njihov zbir jednak vrednoati karte sa kojom se nosi.
  -Žandar nosi sve karte sa talona.
  -Sa Slikama se mogu nositi samo iste takve Slike.
  Table ne postoje.
  Na kraju deljenja,preostale karte sa talona uzima igrač,koji je poslednji nosio.
  BODOVANJE : Desetka-karo i Dvojka-tref, donose po 1 bod.Igrač,koji odnese ukupno više karata,dobija 2 boda.Još 1 bod se dodeljuje strani,koja odnese više karata u trefu.
  U svakom deljenju postoje samo po 5 bodova.Međutim,ako obe strane odnesu po 26 karata, 2 boda u ovoj podeli izostaju,pa celo deljenje prolazi sa samo 3 boda.
  Partija traje do 21 bod,a poslednje deljenje se obavezno igra do kraja.
  Ako tokom poslednjeg deljenja obe strane pređu 21,pobeđuje ona,koja ima više bodova.Pri tome,razlika protivničkih rezultata mora biti najmanje 2 boda,a igra se produžava,sve dok to neko ne ostvari.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 4. #4
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Igre sa kartama

  Končinka


  Ova varijanta Končine se najviše igra u Rusiji,a još je sličnija Tabliću.Pravila su istovetna predhodnim,ali su ovde i Slikama pridodate brojne vrednosti.Žandar vredi 11 ,Dama 12,a Kralj 13 bodova.
  Žandar nema svojstvo da nosi sve karte sa talona,već se tretira kao obična Slika.
  Slikom se može odneti ista takva Slika,ali i zbir nekoliko karata sa talona,ako je jednak njenoj brojnoj vrednosti.
  11 12 13
  Partija traje do 15 bodova.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 5. #5
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Igre sa kartama

  P A S S I R


  Postojbina ove igre je Srednja Azija,a rasrostranjena je u celom Svetu.Treba posebno naglasiti njenu izuzetnu zastupljenost u literaturi,gde se redovno pojavljuje kao reprezentativni uzorak ove vrste,mnogo češće od Tablića.
  Koristi se standardni špil od 52 karte.
  U igri uvek učestvuju 2 igrača,ili 2 igračka para.
  Kec uvek vredi 1 bod,pod Slikama se podrazumevaju Kraljevi i Dame,dok Žandari imaju posebnu funkciju.
  DELJENJE : Delitelj deli po 2 karte svakome,4 izbacuje otvoreno na Talon,a zatim ponovo deli još po 2.Tako,igrači dobijaju po 4 karte,a ostatak se trenutno odlaže na stranu.Kada se karte iz ruku odigraju,delitelj deli ponovo na isti način,s tim,što sada više ne izbacuje 4 na talon.U svakom deljenju se deli po 6,odnosno po 3 puta,u zavisnosti od broja igrača.
  TOK IGRE : Svako na svom potezu odigrava po jednu kartu.Sa njom može nositi druge karte sa talona,ili je prosto odbacuje na sto.Karte se nose po sledećim pravilima:
  1)Slikom se može odneti,samo ista takva slika.U koliko su na talonu dve iste slike,u jednom potezu se može odneti samo jedna od njih.
  2)Žandar nosi sve karte sa taloni, izuzev slika.
  3)Prostom kartom iz ruke,može se odneti samo jedna karta sa talona,pod uslovom, da je njihov zbir 11.
  Npr,na talonu se nalaze sledeće karte:
  Može se nositi:
  -Damom,ili Kraljem se mogu uzeti Dama,odnosno Kralj sa talona.
  -Kecom se može odneti Desetka,pošto su 10+1=11.
  -Osmicom se može odneti Trojka,jer su 8+3=11.
  -Žandarom se nose Osmica i Trojka,jer on uzima sve osim slika.
  -U slučaju da igrač nema ni jednu od pomenutih karata,izbacuje na talon bilo koju iz ruke i ona tu ostaje ležati.
  TABLE : Kada posle nošenja,na talonu ne preostane ni jedna karta,ostvarena je Tabla.Ona se ne upisuje,a na kraju deljenja donosi svom vlasniku 5 bodova.Table protivničkih strana ostvarene u istom deljenju,međusobno se potiru.Tako,ako jedna strana ostvari 3,a druga 2 Table,samo jedna (5 bodova) se upisuje strani,koja ih je imala 3.U slučaju da u jednom deljenju obe strane ostvare isti broj Tabli,niko ne dobija bodove za njih.
  Ekipi,koja ima tekući rezultat od 50.ili više,Table se ne računaju,ali mogu poništiti protivničke iz istog deljenja.
  BODOVANJE : Svako deljenje sadrži ukupno 20 bodova:
  7 bodova dobija strana,koja odnese više karata u Trefu,
  3 boda donosi Desetka-karo,
  1 bod vredi svaki Žandar,
  1 bod donosi svaki Kec,
  2 boda vredi Dvojka-Pik.
  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
  Ukupno 20 bodova
  Posle svakog deljenja,bodovi se odmah sabiraju sa predhodnim rezultatom te strane.
  Partija traje do 62 boda,a poslednje deljenje se uvek igra do kraja.Ako obe strane pređu 62,pobednička ekipa je ona,koja je ostvarila više bodova.U slučaju da obe srane premaše 62,a da pri tome imaju isti broj bodova,igra se dodatno deljenje.
  Poslednji put ažurirao/la NUSKMP : 17.07.2009. u 15:52
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 6. #6
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Igre sa kartama

  Persijski Tablić
  ( Basra)


  Ova igra predstavlja kombinaciju Passira i našeg Tablića,mada nije iključeno,da je Tablić možda i nastao od nje.U Basri mogu učestvovati 2 igrača,ili 2 para,a koristi se standardni špil, od 52 karte.
  DELJENJE : Svako tokom deljenja dobija po 4 karte (u dva navrata po 2),a zatim se sledeće 4 izbacuju na talon,licem na gore.Ostatak se privremeno odlaže na stranu,a kada se podeljene karte odigraju,delitelj deli nove.To se ponavlja sve do kraja ostatka,pri čemu se na talon izbacuje samo u prvom krugu.
  Ako u toku deljenja, na talon izađe 7-karo,ili bilo koji Žandar,vraćaju se u sredinu špila,a umesto njih se izbacuju nove karte.Naime,kako one imaju specijalnu funkciju,ne smeju se naći na talonu.
  PRAVILA NOŠENJA : Način nošenja je skoro identičan Tabliću.Sa jednom kartom se može odneti ista takva,ili više njih,čiji je zbir jednak njenoj vrednosti.Jedna karta može istovremeno odneti i više različitih kombinacija.
  U primeru na slici,Peticom iz ruke se mogu odneti Dvojka,Trojka (2+3=5) i Petica (jednaka sa kartom iz ruke).
  U ovoj igri,dupliranje nije dozvoljeno,odnosno,sa talona se mora odneti sve što je moguće
  Kec se uvek vrednuje kao 1,ostale karte, prema svojim brojnim vrednostima,dok slike u ovoj igri nemaju bodonosne vrednosti.One se mogu nositi samo sa istim takvima.
  Sedmica-karo i Žandari, nose sve karte sa talona,uključujući i Slike.
  TABLA (Basra) : Kao i u ostalim igrama ovoga poglavlja,Tabla se postiže tako,što posle nošenja,talon ostaje prazan.Ona ove donosi 10 bodova.
  Za Specijalne karte važe sledeća pravila nošenja:
  Žandarom se ostvaruje Tabla,samo ako se sa njim nosi solo Žandar sa stola.Ona vredi 20 bodova.
  Sedmica – Karo ostvaruje Tablu,jedino ako na talonu u tom trenutku nema Slika i ako njihob ukupan zbir ne prelazi 9 bodova.Takva Tabla vredi 10 bodova.
  BODOVANJE : Kada se odigraju sve karte špila,deljenje je završeno,a preostale karte sa talona uzima igrač,koji je poslednji nosio.Posle toga se prelazi na sumiranje rezultata:
  - Karte.Strana,koja odnese ukupno 27 karata ili više,dobija 30 bodova.Ako je odnos odnetih karata 26 : 26 ,bodovi se prenose u sledeće deljenje,u kome će strana koja odnese više karata dobiti 60 bodova.
  - Žandari i Kečevi donose po 1 bod.
  - Dvojka-pik donosi kaznenih, minus 2 boda.
  - Desetka-karo je takođe kaznena i donosi minus 3 boda.
  Tabla donosi 10 bodova,a ako je ostvarena sa Žandarom,20 bodova.
  KRAJ PARTIJE : Gem traje do 101 bod,a igra se na 3 dobijena Gema.U slučaju da je rezultat u Gemovima 2 : 2 ,peti se igra do 162 boda.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 7. #7
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Igre sa kartama

  IGRE ZA ZABAVU  Pored igara sa kartama,koje su već afirmisane i imaju određenu reputaciju,širom Sveta neprestano niču i nove,kojima je osnovni cilj da zabave,uvesele i prekrate dosadu.Po pravilu su komponovane tako,da se vrlo lako uče i ogromnom brzinom omasovljavaju i šire.Zbog jako privlačnog sadržaja,kao dopunsku zabavu ih često prihvataju i ljubitelji hazarda,ali i igrači Bridža i Preferansa.
  Pojedine igre ovog poglavlja su potpuno originalne,dok se druge mogu istovremeno svrstati u više poglavlja,počev od onih na štihove,do onih na kombinacije,a vrlo često podsećaju i na Pasijanse.Bez obzira što sam naziv poglavlja „Igre za Zabavu“ zvuči pomalo neozbiljno, nemojte se iznenaditi,kada se susretnete sa teškim misaonim igrama,a koje se suštinski ne mogu svrstati ni u jedno drugo poglavlje.
  PELMANIZAM


  Pelmanizam je jedna od najprostijih igara sa kartama,pa je zbog toga pogodna i za decu najmanjeg uzrasta.Međutim,pošto njen ishod zavisi uglavnom od memorije i sposobnosti pamćenja,a u manjoj meri od sreće i slučajnosti,često se može sresti i u najelitnijim kartaškim krugovima.Posebno treba naglasiti,da za Pelmanizam postoje na stotine specijalizovanih špilova, uglavnom od svih većih Svetskih proizvođača.U poslednje vreme,rapidno raste popularnost tzv. MEMO-igara,koje se upravo baziraju na njegovim osnovama.Igre sa specijalizovanim kartama, uvek imaju i po malo izmenjena pravila,a ovde je opisana standardna varijanta.
  Koristi se špil od 52 karte,koje ovde nemaju brojne vrednosti.
  BROJ IGRAČA : U Pelmanizmu mogu učestvovati 2,do 8 igrača.Svakome se bodovi evidentiraju zasebno,a pobednik je onaj,koji prvi dođe do 51.Čim neko stigne do tog rezultata, dalja igra se prekida.
  TOK IGRE : Karte se ne dele igračima,već se ređaju zatvoreno na sto,licem na dole i to,u 4 reda,po 13.
  Prvi na potezu je igrač desno od delitelja,a zatim redom u krug.Igrač na svom potezu otkriva jednu kartu,odnosno,ofira je i spušta na isto mesto,licem na gore.Zatim,to isto čini sa još jednom.Ako se dogodi,da su one jednake po rangu,a još i iste farbe (npr,dve crvene-Petice,ili dve crne-Osmice i sl.),igrač ih uzima kao svoj plen i stavlja ih ispred sebe na sto..U tom slučaju,on odmah okreće još dve i tako redom,sve dok ne promaši.
  Kada su preokrenute karte međusobno različite,igrač ih vraća u prvobitan položaj. Tokom igre,karte ne smeju menjati mesta,jer je upravo i cilj,da se zapamti,gde se koja nalazi.
  Pošto se posle promašaja,karte vrate u prvobitan položa,potez prelazi sledećem desnom igraču.
  Svaki formirani Par,donosi po 1 bod.Čim neko ostvari svoj 51-i bod,to objavljuje i igra se prekida.
  U svakom deljenju,otkrivaju se po 25 Parova.Kada na stolu ostanu samo 2 karte,one se ne računaju nikome,već se prelazi na novo deljenje.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 8. #8
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Igre sa kartama

  ELEUSIS


  Eleusis,ili u prevodu „Šifrovanje“,je jako zanimljiva misaono-logička igra.Iako su joj pravila jako prosta,pred igrače se mogu postaviti toliko složeni logički problemi,da je njihovo rešenje na granici mogućeg.
  BROJ IGRAČA : Standardni oblik Eleusisa,predviđen je tačno za 3 igrača,ni manje,ni više od toga.
  KARTE : Najčešće se koristi špil od 52 karte,ali se može igrati i sa bilo kojim drugim kompletom.
  Cela partija se sastoji iz 3 deljenja,u kojima svaki učesnik preuzima ulogu delitelja po jedanput.
  TOK IGRE : Igrači su označeni slovnim oznakama A,B i C.U prvom deljenju,igrač A igra protiv igrača B.Igrač C je „Šifrant“ i on na komadu papira zapisuje „Šifru“,koju protivnici ne smeju videti.Na osnovu nje se ređaju karte na talonu.
  Šifra npr, može glasiti:
  Slagati svaku treću kartu po rangu,a redosled farbi obavezno mora biti : Crno-Crveno-Crno-Crno-Crveno-Crveno-Crveno-Crno, pa opet iz početka.
  Igrač C,pored toga što zapisuje Šifru,i deli karte.On najpre postavlja jednu na talon po sopstvenom izboru i od nje započinje ređanje.Dalje deli igraču A šest karata,a zatim naizmenično,igraču B,pa igraču A,po 5 karta i tako do kraja špila.Pri tome,A dobija 26 karata,a njegov protivnik,25.Primećujete,da igrač A ima kartu više,ali zato igra prvi.
  Igrač A odigrava jednu kartu,tj. stavlja je preko one na stolu,tako da je delimično prekriva.Inače,karte se u ovoj igri ređaju stepenasto,tako da se tokom cele partije vide sve.Ako odigrana kaarta odgovara zapisanoj Šifri,igrač C govori :“Dalje“,pa igru nastavlja igrač B.On takođe postavlja jednu svoju kartu preko predhodno odigrane i ponovo presuđuje igrač C,koji i jedini zna Šifru.
  Kada karta ne odgovara Šifri,igrač C je vraća igraču,koji ju je odigrao,pa zatim igra protivnik.
  Igrač C je na početku partije zadao Šifru,a tokom igre preuzima ulogu „Sudije“,pri čemu sam u njoj ne učestvuje.Igrači A i B igraju naizmenično,a ko od njih prvi otkrije Šifru je u ogromnoj prednosti.On će složiti nekoliko svojih karata,dok protivničke bivaju vraćane od strane „Sudije“.
  Pobednik je igrač,koji se prvi oslobodi svih svojih karata,ali se igra može i zablokirati. Tada je pobednik onaj,kome ostane manje karata u ruci.
  Pobedniku se piše onoliko bodova,koliko je poraženom ostalo karata.
  U slučaju,da igrač koji je na potezu,zna kartu koja dolazi po redosledu,ali se ona nalazi kod protivnika,može je zatražiti od njega.Čim je dobije,odmah je i odigrava.Ako je karta pravilno odigrana,isti igrač sada vraća protivniku bilo koju iz svog lista,po sopstvenom izboru.U koliko je od protivnika preuzeta pogrešna karta,igrač je za kaznu zadržava i ne daje zamenu.
  Primer ređanja za navedenu šifru je:


  Idalje bi se nastavilo: 5-crveno; 8-crveno; Žandar-crno.......

  Ako se niz zablokira,Šifrant to objavljuje,a dalja igra se prekida.Igrač sa manje karata u rukama,upisuje razliku u broju,koji se nalazi kod nega i protivnika.
  Pobednik je igrač,koji posle odigrana 3 deljenja ima najveći broj bodova.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 9. #9
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Igre sa kartama

  A B O T
  (Eleusis Original)

  Često sam se pitao,kako je Eleusis,kao jedna sasvim prosečna igra,obezbedio sebi mesto,u gotovo svim Svetskim izdanjima o kartama.Istražujući njeno poreklo,našao sam odgovor i na prvo pitanje.Eleusis je nastao u SAD-u,1959-e godine.Stvorio ga je poznati američki autor društvenih igara Robert Abbot,a u vreme svog nastanka,igra je bila pravi Hit.Bez obzira što je pomenuti teoretičar komponovao na stotine poznatih igara,upravo se Eleusis smatra njegovim najuspešnijim dostignućem,a kasnije se i naziva njegovim imenom.Kao već veoma popularna igra,prenosi se u Evropu,ali se na tom svom putu veoma uprošćava.Tako je predhodno opisana igra,najverovatnije neka dečija varijanta Eleusisa.Pod imenom njegovog autora,ovde opisujemo originalnu varijantu,mnogo složeniju,ali i zanimljiviju.
  BROJ IGRAČA : U Abotu mogu učestvovati 3,do 8 igrača.
  KARTE : Korise se jedan,do dva špila,od po 52 karte,u zavisnosti od broja igrača.Po pravilu,jedna karta pripada delitelju (Šifrantu),a ostale se moraju podeliti igračima bez ostatka. Tako se dolazi do sledećeg broja karata :
  4 igrača- 52 karte; jedna pripada delitelju,a po 17,ostaloj trojici igrača.
  5 Igrača-49 karata (bez Dvojki – pik,tref i karo); jedna pripada šifrantu,a po 12, ostaloj četvorici igrača.
  6 Igrača-51 karta (bez Dvojke-tref); jedna ide delitelju,a ostaloj petorici,po 10.
  7 Igrača-99 karata (bez Dvojki tref i karo i jedne Dvojke-herc); svakome se deli po 16 karata i jedna ostaje za delitelja.
  8 Igrača-99 karata(2 špila, bez Dvojki tref i karo i jedne Dvojke-herc); svakome se deli po 14 karata,a za delitelja ostaje jedna.
  9 Igrača-(2 špila bez Dvojki,osim jedne pikove); svako dobija po 12 karata,a šifrant naravno,jednu.
  CILJ IGRE : Cilj igre delitelja i ostalih učesnika u igri je potpuno suprotan.Dok se svi trude,da se što pre oslobode svojih karata,delitelj nastoji propisati takvu šifru,koja će omogućiti jednom igraču,da svoje protivnike pobedi sa što većom bodovnom razlikom.
  DELJENJE i ŠIFROVANJE : Delitelj najpre uzima jednu kartu sebi,koja služi kao Starter,a zatim ostale deli,jednu po jednu.Posle deljenja,na listiću papira zapisuje Šifru,odnosno pravila ređanja karata,ali tako,da je ostali učesnici u igri ne mogu videti.On sam,prvi odigrava svoju jedinu kartu i sa njom je krenula igra.
  U ovoj varijanti Eleusisa,šifra se propisuje uopšteno,bez tačnog redosleda ređanja.Ona može važiti samo za određeni poriod igre,a zatim se prelazi na neko drugo pravilo.Šifru smišlja sam delitelj,a od nje najviše i zavisi njegov rezultat.
  Primer jedne šifre:
  Na Pika se ređa bilo koji Karon;na Karona,Herc;na Herca,Tref,a na Trefa,Pik.Kada se na ovaj način na talonu nađu,ukupno 12 karata,prelazi se na sledeće pravilo:Na parnu kartu se ređa neparna i obrnuto.Ako je pri tome,predhodni igrač odigrao pravilno,obavezno se igra crna,a ako je bio nepravian potez,crvena karta.
  Šifra se mora sastaviti tako,da omogućava igračima ređanje,više od 10 karata.Ako postoji bilo kakva teoretska mogućnost,da se igra zablokira posle 10,ili manje odigranih poteza, šifra se smatra neispravnom i zadaje se ponovo.
  TOK IGRE : Posle odigranog Startera,prvi desni igrač igra jednu kartu na njega,ali tako,da ga samo delimično pokriva.Pri tome,delitelj odlučuje,da li je karta odigrana pravilno,ili nepravilnoAko je odigrana pravilno,ona tu i ostaje i igra sledeći.U slučaju da je odigrana nepravilno,isti igrač je uzima i stavlja ispred sebe na sto,licem na gore.Ona tu ostaje, sve dok se ne odigra.
  Dalje je na potezu sledeći desni igrač.Svako uvek igra,samo po jednu kartu.Tek kada igrač odigra sve karte iz ruku,sme igrati one svoje sa stola.
  Kada se svi oslobode karata iz ruku,bez obzira što su im neke na stolu možda i ostale, vrši se bodovane.
  BODOVANJE : Igrač,koji ima najmanje karata na stolu ispred sebe,njihov broj množi sa brojem protivnika,ne računajući delitelja.Taj broj zatim oduzima od ukupnog broja karata,koje imaju svi protivnici zajedno.
  Primer:U igri učestvuju 7 igrača,a broj njihovih karata na stolu je sledeći:A-8,B-3,C-4,D-8,E-delitelj,F-2,G-10 karata.Najmanje karata se nalazi ispred igrača F,samo dve.Sada se 2 množi sa 5 (toliko igrač F ima protivnika,ne računajući delitelja) i dobija 10.Ukupan broj karata ispred protivnika je:8+3+4+8+10=33 karte.Sada se pravi razlika 33-10=23 boda,koliko dobija dellitelj.Igra se produžava.
  Igrači produžavaju igru,sa svojim kartama sa stola.Ko se prvi oslobodi i njih,dobija 6 bodova (BR.IGRAČA – 1),plus, broj svih karata,koje su ostale na stolu ispred protivnika.
  Međutim,partija se može završiti i tako,što delitelj objavljuje,da više ne postoji ni jedna karta,koja se može odigrati.Tada je pobedio igrač,koji ispred sebe ima najmanje karata na stolu.On dobija onoliko bodova,koliko karata je ostalo kod protivnika,ali sada,bez dodatnih 6 bodova nagrade.
  Partija traje,dok svako po jednom ne bude delitelj,odnosno Šifrant.Pobednik je igrač,sa najvećim brojem bodova.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 10. #10
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Igre sa kartama

  D e l f i


  Ovo je jedna od varijanata Eleusisa,nastala u Njujorku,1965 godine.Delfi se igra sa kompletom od 52 karte,bez obzira na broj igrača.
  Za prvo deljenje,delitelj (Šifrant) se određuje žrebom,a dalje se igrači menjaju po redu. On na komadu papira zapisuje Šifru,po kojoj se ređaju karte,a nju naravno ne sme znati niko. Zatim uzima karte,meša ih,a posle sečenja,gornju stavlja na talon,otvoreno.
  U ovoj varijanti,delitelj sam ređa sve karte.Ostali učesnici imaju po jedan listić,na čijoj jednoj strani piše „PRAVILNO“, a na drugoj „NEPRAVILNO“.
  Delitelj vuče i pokazuje sledeću kartu špila,a svaki igrač otkriva jednu stranu svog lista i na taj način iznosi mišljenje o njoj.Pošto se svi izjasne,Šifrant je zatim postavlja pored prve na talonu,ako odgovara šifri,odnosno,ispod nje,ako ne odgovara.
  Svako ko je pogodio,dobija od delitelja po 1 žeton,a ko promaši,daje mu isto toliko.
  U situaciji na slici,prva karta je označena sa „S“(Starter).Sledeće dve 1 i 2,ne odgovaraju „Šifri“,pa ih delitelj postavlja ispod Startera.Karte 3 i 4,odgovaraju i ređaju se u nizu.Ponovo, peta karta ne odgovara,pa 6-a,7-a i 8-a odgovaraju i tako redom.
  Za svaku odigranu kartu,vrši se isplata u žetonima.Igra traje do poslednje karte.
  Pre početka svakog deljenja,igrači dobijaju po 50 žetona,a delitelj obično i više.Oni ovde ne simbolizuju novac,već pomažu u pisanju rezultata.
  BODOVANJE : Na kraju partije,svakom igraču se broje njegovi žetoni.Npr,igrač A ima 26 žetona viška,kod B ih je 16,a kod igrača C,samo 8.
  Igrač A je pobedio igrača B sa +10 bodova,a igrača C,sa +18 bodova.Igrač B je pobedio igrača C,sa +8 bodova.
  Najpre se delitelju upisuju sve ove razlike,znači 10+18+8=36 bodova.Igrač A dobija 10+8=18 bodova,igrač B ,8-10=-2 boda.a igrač C bi dobio -18-8=-26 bodova.
  Partija se igra sve dotle,dok svako po jednom ne bude u ulozi delitelja.Pobednik je igrač,sa najvećim brojem bodova.
  Poslednji put ažurirao/la NUSKMP : 17.07.2009. u 22:21
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 11. #11
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Igre sa kartama

  G O L F


  Naziv potiče otuda,što se igra 18 partija,koliko rupa ima svaka Golf-partija.Koristi se standardni špil od 52 karte,a u igri mogu uzeti učešće 2,do 7 igrača.
  Svakome se dele po 4 zatvorene karte na sto,a Ostatak se spušta na sredinu,licem na dole.Gornja karta se ofira i spušta pored Ostatka,pa igra može da počne.
  Vrednost karata je: A,1;Dvojka,2 itd,do J;Q;K-po 10.
  Ispred svakog igrača se nalaze po 4 karte,kao na slici,a na sredini Ostatak i otvorena karta pored njega.Svoje dve karte označene sa A,igrač pre početka igre pogleda,a karte B,nezna ni on sam.
  Potez se sastoji u tome,što igrač može zameniti jednu svoju kartu za onu otvorenu na stolu.To može biti bilo koja,od 4 karte.Ako je ne želi menjati,isti igrač otvara sledeću sa Ostatka i postavlja je preko otvorene na talonu.
  Igra sledeći igrač i on sada može novu otvorenu kartu zameniti za neku svoju.
  Karte koje igrač zna (A,A) može menjati neograničeno puta.Karte B,koje na početku uopšte nezna,u toku partije može zameniti samo po jednom.
  Kada igrač misli,da od svih prisutnih ima najmanji zbir 4 karte,kuca u sto i naziva se „Noker“.Ako je zaista tako,sa znakom minus mu se upisuje razlika između njegovog i najvećeg protivničkog zbira.Ako je pak neko niži,Nokeru se kao kazna upisuje najveći zbir,sa znakom plus.
  Posle 18 deljenja,pobednik je igrač sa najmanjim rezultatom,a to je najčešće najveći skor u minusu.  G o l f s a 6 k a r a t a


  Špilu od 52 karte se pridodaju 2 Džokera.
  Svakome se dele po 6 karata,licem na dole.Samo 2 od njih,igrač ima pravo da pogleda i njih menja neograničen broj puta,dok ostale,samo po jednom.
  Sve karte se boduju isto kao i u varijanti sa 4 karte,osim:
  -Kralj vredi 12 bodova.
  -Dvojka se boduje sa -2 boda.
  -Džoker donosi -5 bodova.
  -Ako se među 6 karata nalaze 4 iste,vrede -10 bodova.
  -Ako se 4 iste karte nalaze u kvadratu,jedna do druge,boduju se sa -20 bodova.
  Partija traje 9 deljenja,a pobednik je igrač,sa najmanjim rezultatom


  G o l f s a 9 k a r a t a


  Za ovu varijantu se koristi dvostruki špil od 104 karte,bez Džokera.Svakome se spuštaju po 9 karata na sto,licem na dole.Igrači pogledaju bilo koje 2 svoje karte i njih mogu menjati neograničeno puta.Ostale se menjaju samo po jednom.
  Cilj ostaje isti,ali se pojedine karte boduju nešto drugačije.
  Kao i u predhodno opisanoj varijanti,Kralj donosi +12 bodova,Dvojka -2 boda,ali Dama-pik se vrednuje sa +40 bodova.Bilo koje 2 iste karte,koje se pojave u prostirci jednog igrača,jedna drugu anuliraju i zajedno vrede 0 bodova.Tri jednake karte u horizontalnom,ili vertikalnom istom redu,donose zajedno -10 bodova,a četiri iste u kvadratu,-25 bodova.
  Igra se 9 partija,a pobednik je igrač sa najnižim rezultatom.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 12. #12
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Igre sa kartama

  KRIKET


  Kriket je simulacija istoimene drevne igre,po čemu je i dobila ime.
  Igra je predviđena za 2 igrača.
  KARTE : Koristi se standardan špil od 52 karte,koje se pre igre moraju pripremiti. Jedan igrač je „Crni“,a drugi „Crveni“.Ispred Crnog se ređaju,jedna do druge, „Karte Polja“,a to su svi pikovi,od Keca,do Desetke.Naspram njih se postavljaju „Karte Polja“ Crvenog igrača,a to su brojčane karte u hercu.Ostale se razdvajaju na crne i crvene,kojih ima po 16.Svaka od ovih grupa se meša zasebno i spušta licem na dole,ispred „svog“ igrača.Crvene karte ispred „Crvenog“,a crne,ispred „Crnog“.
  Brojčane karte vrede prema svojim nominalima,Žandar se računa kao 11,Dama kao 12, Kralj kao 13,a Kec kao 14.Može se primetiti,da Kec ovom prilikom vredi 14,dok kao Karta Polja se računa kao 1.Među „Igraćim Kartama“,prisutna su po 2 Žandara,Dame i Kralja,dok ostalih ima samo po jedna.
  TOK IGRE : Vrlo je bitno zapamtiti,ko igra prvi,jer je on u određenoj prednosti.U sledećem Setu,to obavezno mora biti protivnik.
  Svako najpre vuče sa svoje Hrpe 4 karte.
  Npr,ako prvi „Baca“ Crni,on odigrava jednu kartu iz ruke,na jednu svoju Kartu Polja. Recimo,odigrava Žandara na Trojku-pik.Rezultat tog bacanja je vrednost Žandara,minus vrednost Trojke,puta 10.To iznosi (11-3)x10=80 bodova.Isti igrač odmah zatim vuče jednu kartu sa svoje Hrpe,kako bi ih opet imao 4.
  Crveni može odbiti ovaj napad i to tako,što preko crnog Žandara,odigrava jaču kartu,npr Damu.On takođe odmah dopunjuje list sa svog Ostatka.
  Crni još jednom može napasti na istom polju,ali mora igrati jaču kartu preko Dame, znači,Kralja,ili Keca.Posle toga,Crveni može ponovo odbiti napad,sa još jačom kartom.
  Bez obzira na ishod predhodnog „bacanja“,Crni igra dalje,tj. postavlja kartu iz ruke,na neku drugu svoju Kartu Polja.
  On „baca“,dokle god to želi.Ipak,neke karte mora sačuvati i za odbranu.Kada objavi da mu je dosta,pravo da napada prelazi na Crvenog.
  Crveni „baca“ na isti način,a Crni se brani.Naravno,igra se po Kartama Polja Crvenog igrača.Sada postoje dve izmene pri obračunu bodova.Karte Polja se računaju za 1 niže od svojih nominalnih vrednosti.Kao kompenzacija za to,Crni može odbiti napad Crvenog,igrajući jednaku kartu preko njegove.Npr,na crvenog Žandara,ne mora se igrati Dama,već crni Žandar.
  Bodove obojici igrača donose samo nepokrivene karte,odnosno, neodbijena „Bacanja“. Odbijeni pokušaji su anulirani i ne računaju se.
  Crveni takođe igra dok želi.Mora imati slobodne karte Polja i veće u rukama,koje može odigrati.Teorijski se može igrati do poslednje karte.
  Treba imati u vidu,da igrači pojedine poteze propuštaju,tako da će se na kraju dogoditi, da se neki Ostatak brže istroši.Ako taj igrač ostane sa 3 karte u rukama,toliko ih mora imati i protivnik.Kada preostanu samo 2,ni protivnik ne dopunjuje svoj list,već „baca“ samo sa 2.
  Po završetku poteza Crvenog,završen je Gem,posle čega se obojici upisuju bodovi. Sledi novi Gem,u kome je sada prvi na potezu „Crveni“.
  Ako posle 4 odigrana Gema,rezultat bilo koga,ili obojice previšava 1400 bodova,igru je dobio igrač sa većim rezultatom.Ako su tekući bodovi obojice ispod 1400,igra se peti Gem,a sada se bodovi dodaju odmah.Čim neko dostigne ili pređe 1400,objavljuje da mu je dosta i dalja igra se prekida.
  Rezultat je 1:0 u Setovima,pa se prelazi na sledeći,gde je sada prvi na potezu Crveni.
  Partija traje do 3 dobijena Seta,što znači,da ih ukupno može biti pet.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 13. #13
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Igre sa kartama

  OKTRIS


  Oktris je vro originalna igra i nema nikakvih dodirnih tačaka sa predhodno opisanima. Komponovana je kao ustalom i mnoge druge iz ovog poglavlja,za specijalni komplet karata, aranžiran samo za nju.Tek kada je postala popularnija,nego što je to njen autor predvideo,pojavio se problem nabavke Oktris-špilova,pa je prilagođena standardnom kompletu karata.Upravo zbog toga, ova igra ne pripada ni jednoj standardnoj porodici igara sa kartama.
  U igri mogu učestvovati 2,do 4 igrača i uvek igra svako za sebe.
  KARTE : Koristi se skraćeni špil,od 32 karte,ali za razliku od standardnog skraćivanja, ovde se izbacuju pet najjačih rangova:Kraljevi,Dame,Žandari,Desetke i Devetke.Tako Osmica ostaje najjača karta,a Kečevi su najslabiji.Redosled boja po jačini je:Tref,Pik,Herc i Karo. Najjača karta u špilu je 8-tref,sledi 8-pik,8-herc,8-karo,pa zatim Sedmice u istom poretku boja. Na kraju tog jedinstvenog niza,dolaze Kečevi.
  Komplet karata za Oktris, poređane po jačini

  Ovakav jedinstveni niz karata menja originalni Oktris-špil,kod koga su karte numerisane brojevima 1,do 32,a veći broj uvek predstavlja jaču kartu.
  DELJENJE : Delitelj deli svakom igraču po 8 karata,deleći,2 po 2.Ako postoji neki ostatak, odlaže se na stranu i ne učestvuje u daljoj igri.
  TOK IGRE : Svako ispred sebe na sto,spušta po jednu kartu zatvoreno,licem na dole.Zatim se sve istovremeno otvaraju,a najjača od njih nosi štih.Ako se slučajno dogodi,da su sve četiri u istoj farbi (crvene ili crne),sledeći štih nosi najmanja karta.Ukoliko je bar jedna različite farbe,naredno nošenje ponovo pripada najjačoj.Svaki potez se izvodi tako,što svi učesnici istovremeno spuštaju po jednu kartu na talon.
  BODOVANJE : Svaki štih donosi po 1 bod.Ako igrač osvoji dva štiha za redom,oba se boduju dvostruko,a tri za redom,trostruko itd.
  Partija traje do 88 bodova,a poslednje deljenje se prekida onog trenutka,kada neko objavi da je dostigao pomenuti rezultat.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 14. #14
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Igre sa kartama

  H E R Č E V I  Već stotinama godina,postoji jedna grupa igara sa kartama,koja se uporno održava na sceni,uprokost tome,što nikada nije bila prihvaćena u elitnim kartaškim krugovima.Najpre su to bili Herčevi sa svim svojim mnogobrojnim varijantama,po čemu je poglavlje i dobilo ime,da bi se stiglo i do Crne Dame,po mnogima,danas najrasprostranjenije igre na Svetu.Ona takođe ima veliki broj svojih raznovidnosti,a u poslednje vreme se po prvi put može sresti i u jako ozbiljnim kartaškim krugovima.Na žalost,danas je prihvaćena i među ljubiteljima Hazarda,koji je igraju u sitnije novčane uloge.
  Poslednjih 50-ak godina,skoro svi veći proizvođači karata,predlažu uz komplet i uputstvo za jednu od varijanti Crne Dame,što joj je i naviše podiglo rejting.Tu se navodi,da igru mogu igrati svi,od 7,do 77 godina starosti.
  Zadatak,da se u igri izbegava nošenje herc boje,preuzet je i u ostalim porodicama igara sa kartama,a to je vrlo često i osnova novih , specijalizovanih kompleta za kartanje.
  Ipak,ovo poglavlje za sada ostaje,samo jedan oblik igara za zabavu,odmor i relaksaciju.
  CRNA DAMA


  Crna Dama se kod nas pojavila 70-ih godina XX-og veka,ali sve do sredine 80-ih, tretira se dečijom igrom.Međutim,u poslednje dve decenije XX-og Veka doživljava pravi procvat.U pojedinim njenim varijantama,kombinatorika potpuno potiskuje uticaj sreće u drugi plan,što je posebno doprinelo njenom ubrzanom razvoju i renesansi.  C r n a D a m a
  (Standardna varijanta)


  BROJ IGRAČA : U igri učestvuju 4 igrača i svako igra za sebe.Postoji i varijanta za troje,gde se razlika pojavljuje samo u deljenju (deli se po 17 krata,a poslednja,52-a karta se izbacuje na talon i tretira kao prva odigrana).U slučaju da igraju samo dvojica,deli se po 13 karata svakome,pa kada ih odigraju,sledi još jedan krug deljenja.
  Ipak,standardna varijanta Crne Dame je,pre svega predviđena za 4 igrača.
  KARTE : Koristi se standardni špil od 52 karte.Najjači je Kec,pa dalje slede: Kralj, Dama, Žandar,10,9,itd. do Dvojke,kao najslabije karte.Boje nemaju jačine,a adut u ovoj igri ne postoji.
  TOK IGRE : Tokom deljenja,delitelj rezdeli ceo špil,što znači,da svako dobija po 13 karata.Pretpostavljamo,da je smer igre desni.
  Prvi na potezu je igrač desno od delitelja.Svi igrači redom u krug,odigravaju po jednu kartu,ali obavezno u boji prve odigrane.Najjača nosi štih (sve 4).Osvajač ih spušta na sto ispred sebe,licem na dole,a zatim igra bilo koju kartu iz ruke,za novi.Ponovo,svi moraju poštovati boju prve odigrane,a osvajač opet igra prvi,itd.
  Pošto adut ne postoji,igrač koji nema ni jednu kartu u boji prve odigrane,igra bilo šta i on ne može odneti štih.Kako se svako trudi odneti što manje,ova situacija mu izuzetno odgovara, pa se on trudi izbaciti što jaču kartu u nekoj drugoj boji,a koja mu prestavlja potencijalnu opasnost za kasnije.
  Na ovaj način se igra 13 krugova (ako je u igri četvoro).
  CILJ IGRE : U Crnoj Dami je osnovni cilj,odneti što manje karata koje se boduju. Pošto samo one i donose bodove,tokom cele igre ih treba izbegavati.
  Crna-Dama vredi 13 bodova,Kec 6,Kralj 5,Dama-herc 4,Žandar 3,Desetka 2,a ostali herčevi po 1 bod.
  U jednom deljenju je ukupno 41 bod.
  UPISIVANJE BODOVA : Svaki igač ima svoju kolonu,u koju mu se posle odigranog deljenja upisuju bodovi.Oni se uvek sabiraju sa prethodnim rezultatom.
  Ako neko ne odnese ni jednu kartu koja se boduje,bodove u tom deljenju i ne dobija, već mu se samo prepisuje predhodni rezultat.
  Ako igač tokom deljenja na ostvari ni jedno nošenje,dobija nagradu od -10 bodova,koja mu se odmah oduzima od tekućeg rezultata.
  U slučaju da jedan igrač odnese sve karte koje se boduju (svih 41 bod),kaže se da je prošao „Na Sve“.Za takav prolaz dobija ngradu od -20 bodova,a svim protivnicima se upisuje, po +10 bodova.U tom slučaju,igrač koji nije ostvario ni jedno nošenje,takođe dobija kaznu od +10 bodova.
  Ako igrač pri prolazu „Na Sve“ odnese sve 52 karte,kaže se,da je prošao „Na sve karte“.On dobija nagradu od -40 bodova,a svako od protivnika se kažnjava,sa po +20 bodova.
  Partia traje do 101 bod,a poslednje deljenje se obavezno igra do kraja.Kada bar jedan igrač premaši 100 bodova,partija je završena,a pobednik je igač sa najmanjim brojem bodova u tom trenutku.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 15. #15
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Igre sa kartama

  B l a c k L a d y
  (Partnerska igra)


  Black Lady je najbolji primer,kako se od dečije igre,uz vrlo male izmene,stiže do vrlo zanimljive i misaone igre sa kartama.Treba naglasiti,da je upravo ova varijanta,Crnoj Dami najviše i podigla rejting.
  Kako se iz podnaslova može zaključiti,po dva igrača su partneri i sede,jedan preko puta drugog.Štihove tokom igre,nosi svako za sebe.Igraču se piše samo ono,što je sam odneo.Ko pređe 100 bodova,donosi poraz svojoj strani,bez obzira,kako u tom trenutku stoji njegov partner.
  Upravo ovo pravilo i daje misaoni karakter celoj igri.Osnovna ideja je,da se partneri, jedan za drugog neprestano žrtvuju i nose štihove,koje bi možda mogli i izbeći. Zajednički cilj im je,da se ni jedan ne približi kritičnom rezultatu od 101 bod.Pošto osvajač štiha igra prvu kartu za sledeći,vrlo često se moraju predvideti i po nekoliko poteza u napred.Ako se ispostavi,da igrač nema jednu boju,njegov partner je vuče i ostvaruje nekoliko nošenja za redom,dok on sam koristi priliku da se oslobodi najviših karata i na taj način mnogo mirnije dočeka nastavak partije.
  Vrlo važan momenat u ovoj varijanti je prolaz „Na Sve“.Kada se jedan igrač odluči da pođe na osvajanje svih štihova, partner mu u tome obilato pomaže.Tačnije,on odbacuje što jače karte iz svog lista.Glavni problem,ali istovremeno i draž ove igre je,što se partneri o tome ne smeju usmeno dogovarati.Igrač mora osetiti namere svog suigrača po hodu igre,da li je pošao „Na Sve“,ili je u nedostatku manje karte,morao da odnese štih.U slučaju gestikulacije i davanja nekakvih znakova,sledi kazna,o kojoj se igrači moraju dogovoriti pre počeka partije.Uigrani partneri,prolaz „Na Sve“ mogu izvesti i sa relativno slabijim kartama,a umešnost dolazi do punog izražaja.
  U slučaju prolaza „Na Sve“,ili „Na Sve Karte“,pobedniku se upisuje standardna nagrada,od -20,odnosno -40 bodova,ali njegov partner ne dobija +10 (+20 ) bodova,već se kazne pišu samo protivnicima.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 16. #16
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Igre sa kartama

  C r n a M a c a


  Crna Maca je vrlo čest naziv,za standardnu varijantu Crne Dame,koja se odvija u parove.U igri uvek učestvuju 4 igrača.Partneri sede,jedan preko puta drugog.Tokom igre,svako zasebno drži odnete karte,a na kraju partije,partneri sabiraju ostvarene bodove i upisuju ih u zajedničku kolonu.Svaka strana ima jednu jedinstvenu kolonu,pa je situacija nešto prostija od predhodne varijante.
  Strana,čiji rezultat dostigne,ili premaši 171 bod je izgubila partiju.
  U ovoj igri,igrač koji ne odnese ni jednu kartu,ne dobija nagradnih -10 bodova.Tek ako ni jedan,ni drugi igrač jedna strane ne odnesu ni jednu kartu,dobijaju nagradu,u iznosu od -20 bodova.
  Prolaz „Na Sve“ ne postoji,što znatno uprošćava igru.
  Igrači se ipak pre početka partije mogu dogovoriti,da ovo pravilo uvedu.U tom slučaju, ako jedan igrač odnese sve bodonosne karte,njegova strana dobija -20,a protivnička +20 bodova. U slučaju odnetih svih karata od strane jednog igrača,nagrada,odnosno kazna je +/- 40 bodova. Ako se prolaz „Na Sve“ ne uvrsti u igru,nije neophodno,da partneri zasebno drže odnete karte.
  POČETAK IGRE : Pred sam početak igre,u ovoj varijanti postoji i uvodna procedura.Ona je opisana gotovo u svim Svetskim izdanjima ove vrste,ali se u praksi ne sreće baš tako često,naročito ne kod nas.Kada igrači dobiju od delitelja po 13 karata,svako izdavaja po 3 i predaje ih svom desnom susedu.Pri tome,ostali igrači ih ne smeju videti.Istovremeno,svako dobija od levog suseda isto toliko.Tek posle izvršene zamene,sledi igra.Svako mora najpre izdvojiti karte koje daje,pa tek zatim pogledati one koje dobija.
  Ova zamena omogućava igračima,da eliminišu neke boje iz svog lista u celosti.Kod iskusnijih igrača,prolaz „Na Sve“ bi u tom slučaju bio skoro redovna pojava.Zbog toga se u slučaju dogovora,da se uvede igra „Na Sve“,ova uvodna procedura obavezno izostavlja.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 17. #17
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Igre sa kartama

  Crna Udovica


  Ovo je vaijanta Crne Dame,gde Dama-pik zaista zavija u crno.Naime,polovina kaznenih bodova u deljenju se upisuje onome,ko odnese nju.Ova varijanta se često sreće među ljubiteljima Hazarda i igra se u sitnije novčane uloge.
  BROJ IGRAČA : Od 3,do 7,mada je najbolje,ako ih je četvoro.Uvek igra svako za sebe.Špil se među učesnicima razdeli na ravne delove.Ako je zbog njihovog broja to nemoguće, iz kompleta se izbacuju jedna,ili više Dvojki,ali nikako Dvojka-herc,koja se boduje.Ako je neophodno izbaciti više od 3 karte,Dvojka-herc ostaje u igri,a izbacuju se,pored 3 Dvojke,jedna ili više Trojki,ali opet,to ne sme biti ona u hercu.
  IZMENA KARATA : Neposredno pred početak igre,svako izdvaja iz lista po 3 karte i spušta ih pred svog levog suseda,zatvoreno.Igrači zatim,uzimaju karte,koje leže ispred njih samih,a dobijene su od desnog protivnika.
  TOK IGRE : Igra teče uobičajeno.U prvom potezu,prvu kartu odigrava desni igrač od delitelja,a dalje,osvajač predhodnog štiha.Boja prve odigrane karte u svakom krugu,mora se poštovati.Aduta nema,a u slučaju da neko nema boju koju bi trebao odigrati,odbacuje bilo koju kartu.
  Dodatno pravilo u odnosu na predhodne varijante je,da se u prva 3 kruga igre,u slučaju nedostatka boje,ne sme odigrati Dama-pik.Kako bi se obezbedila regularnost igre,posle trećeg kruga,igrač koji ima Crnu Udovicu,mora je odigrati,prvi put kada mu se za to ukaže prilika.Tačnije,kada mu nedostaje boja,ili ako je pre njega neko odigrao Keca,ili Kralja u piku.
  BODOVANJE : Dama-pik donosi 13 bodova,a svaka karta u Hercu,po 1 bod.Znači,u svakom deljenju,postoje po 26 bodova.
  Crna Udovica (13 bodova) svaka karta u Hercu,po 1 bod
  SVOĐENJE REZULTATA : U ovoj igri se,pored zapisivanja bodova,igrači koriste još i žetonima.U Tabelu se upisuju rezultati,samo kada ne postoji niko,sa ostvarenom nulom bodova.
  Ako bar jedan učesnik ne odnese ni jednu bodonosnu kartu,u tom deljenju se ne upisuju bodovi u Tabelu.Svaki igrač uplaćuje na sredinu stola onoliko žetona,koliko bodova sadrže njegove odnete karte.Sve ih uzima igrač,koji nije odneo ni jednu bodonosnu kartu.
  Ako se u deljenju pojave 2,ili čak 3 igrača bez i jednog boda,žetone u tom slučaju ne uzima niko,već se svi prenose u sledeće deljenje i predstavljaju DŽEK-POT.Ako do takve situacije dođe i u sledećem deljenju,ponovo sledi samo uplata,pa se Džek-pot uveličava.Ovaj problem rešava prvi igrač kome uspe,da sam,u nekom od sledećih deljenja,ostane bez bodonosnih karata.On uzima žetone sa stola,uključujući i one iz Džek-Pota.Ako su se u međuvremenu odigrala deljenja,gde niko nije bio bez bodova,rezultati iz njih bi se upisivali u Tabelu, a uplate i iplate bi u tom momentu izostale.
  Igra „Na Sve“,kao i posebne nagrade za neodnetu ni jednu kartu,ovde ne postoje.
  Partija traje,dok neko u Tabeli ne stigne do 71 bod,odnosno premaši taj rezultat. Posle toga se vrši i završna isplata u žetonima.
  Primer :
  Igrač A je prešao 71 bod.U međuvremenu su odigrana mnoga deljenja,u kojima je neko ostajao bez bodova i ona su regulisana direktno žetonima,a u Tabeli nisu ni evidentirana.
  Preostaje,da se rezultati iz Tabele srede,a to se čini na sledeći način:
  -najpre se sabiraju rezultati svih igrača 73+30+17+37=157
  -taj broj se sada deli na 4,koliko ima učesnika u igri 157:4=39 i 1bod preostaje
  -od svakog rezultata se odbija 39,a od najboljeg još i 1 bod viška
  -stanje u rezultatima je sada sledeće : A +33,B -9,C -22,D -2
  Za svaki pozitivan bod,igrač je dužan uplatiti na sredinu stola po 1 žeton,a njih sve uzimaju igrači sa negativnim skorom.
  TOTALIZATOR je varijanta igre,koja se igra isključivo na žetone,bez bilo kakvih upisivanja.Svako uplaćuje na sredinu stola onoliko žetona,koliko je osvojio bodova.Ako neko ostane bez i jednog boda u deljenju,uzima sve žetone iz Pota.Ako je takvih igrača više,dele plen na ravne časti.Ako su svi osvojili po neki bod,uplaćuju žetone u Pot,a oni tu ostaju,sve dok se ne pojavi igrač bez osvojenog boda.
  U ovom slučaju.partija se vremenski ograničava.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 18. #18
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Igre sa kartama

  Nemačka Udovica


  Ova varijanta Crne Dame je predviđena isključivo za 3 igrača.
  Igra se skraćenim špilom,od 45 karata.On nastaje tako,što se iz standardnog kompleta od 52 karte,izbacuju po tri Dvojke i Trojke,kao i Četvorka-tref.U igri ostaju Dvojka i Trojka u hercu.Delitelj svakome deli po 15 karata.
  Prvi na potezu je igrač desno od delitelja,a sam tok igre je identičan predhodno opisanim varijantama.
  Po zavrsetku igre,sabiraju se ostvareni bodovi,a vrednost karata za ovu priliku je:
  -Q pik,40 bodova
  -A,K,J,10 u hercu,po 10 bodova
  -ostali herčevi se boduju prema svojim brojnim vrednostima.
  U jednom deljenju je prisutno,ukupno 134 boda.
  Ako neko od igrača ostvari „Štih-Mač“,tačnije odnese sva 134 boda,upisuje mu se nagrada, u iznosu od -50 bodova.
  Partija traje pet krugova deljenja.Pošto svako deli po pet puta,pobednik je igrač sa najvećim brojem bodova.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 19. #19
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Igre sa kartama

  Crna Dama za 5 igrača


  Ovo je osnovna varijanta Crne Dame,sa sledećim rezlikama:
  -Dele se po 10 karata svakome,a 2 karte preostaju.
  -Prvi je na potezu igrač desno od delitelja.Međutim,u prvom krugu se,kao prva, odigrava jedna,od 2 preostale karte iz deljenja.Njenu boju moraju poštovati svi.Ako se ispostavi, da je ona i najjača,štih nosi prva sledeća karta po jačini u toj boji.Osvajač štiha igra prvu kartu u drugom krugu.
  -Druga preostala karta iz deljenja se odigrava,kao prva u poslednjem krugu igre.Opet važe isti uslovi igre.Prvi je na potezu igrač,koji je osvojio predhodni štih,ali se ne poštuje boja njegove karte,već one koja je prva odigrana u tom krugu.Ipak,ako niko ne odgovori na boju,štih pripada njemu.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 20. #20
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Igre sa kartama

  Crna Dama za 6 igrača


  Svako igra za sebe.
  Koristi se dvostruki špil od 104 karte.Svako na početku igre dobija od delitelja po 17 karata,a 2 preostaju.
  Prvi na potezu je igrač desno od delitelja.
  Osvajači prvog i drugog štiha,dobijaju kao nagradu po jednu preostalu kartu. Međutim,one se ne pridružuju odnetim kartama igrača,već ih uzimaju u svoje listove.Umesto njih,igrači odbacuju po jednu kartu iz ruku,ali to ne sme biti ni jedan koja se boduje.Praktično,osvajačima prva dva štiha pripada pravo na zamenu jedne karte.
  Kako se u igri koriste dva špila,u štihu se mogu pojaviti dve najjače,međusobno jednake karte.Takav štih se nosi,već karte privremeno ostaju na talonu.Isti igrač ponovo kreće prvi,a osvajač sledećeg štiha,nosi sve karte sa stola.
  Partija traje do 151 bod.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 21. #21
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Igre sa kartama

  P i k o v a D a m a


  Ovo je takođe varijanta Crne Dame,sa vrlo malim izmenama.
  ZAMENA KARATA : Pre odigravanja prvog kruga,svaki igrač daje svom desnom susedu 2 karte (spušta ih ispred njega na sto zatvoreno).Posle odigranog prvog štiha,a pred drugi krug igre,sledi ponovo primo-predaja po 2 karte,ali sada one idu na sto pred levog suseda.I najzad,pred odigravanje III-eg kruga,sledi razmena 2 karte,sa protivnikom preko puta.
  POČETAK IGRE : Prvi je na potezu igrač,koji u svom listu poseduje Dvojku-tref i obavezno nju i odigrava.U tom krugu igre,niko ne sme odbaciti Herca,niti Damu-pik.
  RAZIGRAVANJE HERCA : Posle prvog odigranog kruga,osvajač prvog štiha igra prvi.On može krenuti sa bilo kojom kartom,osim sa nekom u Hercu.Sa njima se ne sme polaziti, sve dok se Herc ne „Razigra“.To znači,da se prvi može odigrati samo odbacivanjem,usled nedostatka karte u nekoj drugoj boji.Od tog trenutka,sa Hercom se može i započinjati krug.
  Igrač sme krenuti iz Herca iako nije razigran,jedino kada u ruci ima samo karte te boje.
  Partija traje do 151 bod.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 22. #22
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Igre sa kartama

  Holivudska Dama u crnom


  Ovo je takođe varijanta Crne Dame,ali sada već sa popriličnim izmenama.
  Pred svaki krug igre,igrači predaju po jednu kartu svom levom susedu.Ova primo-predaja,vrši se tokom cele igre, u prvih 12 krugova.Jedino pred poslednji krug,kada već svako ima samo po jednu kartu,ne predaje je levom protivniku,već sa njom igra.
  Pored standardnog bodovanja (osnovni oblik Crne Dame),ovde i Žandar-karo donosi 10 bodova,pa je u svakom deljenju,ukupno po 51 bod.
  13 boda 10 bodova 6 bodova 5 bodova 4 boda 3 boda 2 boda po 1 bod
  Kao prva karta u deljenju se obavezno igra 2-tref,a u prvom krugu se ne sme odigrati ni jedna karta koja se boduje.U daljem toku igre,nema nikakvih ograničenja,a Herc se slobodno može igrati već u II-om krugu,bez obzira što još nije „razigran“.
  Nagrade za neostvareno ni jedno nošenje i prolaz „Na Sve“ ostaju iste,kao i kod osnovne varijante
  Svakom igraču se vodi rezultat u zasebnoj koloni,ali postoji razlika na završetku igre. Igrač,koji izađe preko 100,podvalči svoj rezultat i odmah se vraća u igru,sa rezultatom sledećeg najslabijeg protivnika.Tačnije,on nastavlja igru,ali kao najslabiji.Isti slučaj je,kada dvojica izađu istovremeno.Njihovi rezultati se podvlače,a oni nastavljaju igru sa rezultatom slabijeg,od preostalih protivnika.
  Partija je završena,tek kada jednom igraču pođe za rukom,da istovremeno otera svu trojicu svojih protivnika,na preko 101 bod.Tada je on pobednik,a njegova dotadašnja podvlačenja,ako ih je bilo,ne važe.Ostalima se svako podvlačenje rezultata,tretira kao gubitak jedne partije.
  Tako igrač,koji je dva puta podvlačio rezultat i na kraju ipak izgubio,plaća za gubitak tri partije.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 23. #23
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Igre sa kartama

  Kineski Herčevi


  Ovo je Kineska varijanta Crne Dame,sa mnogim karakteristikama društvenih igara Dalekog Istoka.
  „Loši“ bodovi se pišu u minusu,a partija traje,dok neko od igrača ne dostigne -100 bodova.Sama igra je prilično složenija,ali i zanimljivija od Crne Dame.
  Deli se po 13 karata svakome.Aduta nema,a cilj je nositi što manje.Prvi polazi igrač desno od delitelja,a dalje,osvajač predhodnog štiha.Ne postoje nikakva ograničena u pogledu kretanja iz Herca,čak ni u prvom krugu.
  Boduju se sledeće karte:
  -10 bodova -5 bodova -4 boda -3 boda -2 boda po -1 bod
  +10 bodova +5 bodova?
  Jedino Dvojka,Trojka i Četvorka u Hercu ne donose kaznene bodove.
  Kod Desetke-tref stoji znak pitanja,što znači da je nagrada od +5 bodova neizvesna.Naime,ako se u istom štihu sa pomenutom Desetkom nađe makar i jedna karta,koja se boduje,ona sama ne donosi nikakve bodove.Ako je jedina bodonosna karta,donosi nagradu od +5 bodova.
  Ako jedan igrač odnese sve Herčeve,uključujući i one koji se ne boduju,dobija nagradu od +20 bodova.Ostali pozitivni bodovi iz tog deljenja,kao i negativni za Damu-pik,odlaze onome,ko ih je i osvario.
  OFIRANJE KARATA : Ovo je potpuna novina,koja daje obeležje celoj igri.Pre početka same igre,a posle deljenja,neke karte se mogu ofirati i u tom slučaju se boduju dvostruko.Naravno,igraču je mnogo teže da ih odigra,pošto protivnici znau da su one kod njega.
  -Kec-Herc,svi Herčevi se dupliraju.
  -Dama-Pik,minus 20 bodova.
  -Žandar-Karo,+20 bodova.
  -Desetka-Tref,+10 bodova,bez obzira na to,koje se karte nađu sa njom u štihu.
  Ni jedna ofirana karta se ne sme odigrati u prvom krugu,koji polazi sa tom bojom.Naravno,to ne važi,ako igrač ima u toj boji samo nju.
  Partija traje do -100 bodova,a pobednik je igrač sa najvećim rezultatom.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 24. #24
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Igre sa kartama

  Trgovina sa 4 karte


  Ovo je varijanta Kineskih Herčeva sa jednom vrlo bitnom razlikom,zbog koje se igra može tretirati i kao potpuno nova.
  Pre otvaranja karata i same igre,igrači koji poseduju karte za ofiranje,mogu ih menjati sa protivnicima.Onaj ko želi da menja takvu kartu,spušta je na sto,licem na dole.Protivnici neznaju,koja je u pitanju,a svako može ponuditi jednu svoju u zamenu.Igrač koji ju je spustio, može čak i zahtevati poimence,koju kartu želi.Npr,igrač može reći:“Dajte mi,ko ima Trojku,ili Četvorku u Hercu.“On pri tome,ne može zahtevati ni jednu kartu,od četiri koje se otkrivaju.
  Za Trgovinu se moraju usaglasiti oba igrača,ali se pri tome ne sme ni nagovestiti,koja je karta spuštena.
  Pri zameni,karta koja leži na stolu se daje zatvoreno i za sada je ostali igrači ne mogu videti.Za razliku od nje,zamena se daje otvoreno.
  Zamenjena karta udvostručuje bodove,ali samo važi za dvojicu igrača,koji su učestvovali u razmeni.Npr,ako je zamenjen Kec-Herc,samo za ova dva igrača,Herčevi se računaju dvostruko.Međutim,to se ostalima saopštava,tek kada se pomenuti Kec odigra.
  Posle Trgovine,sledi ofiranje karata i igra.Ako se pri ofiranju otvori karta sa kojom se pre toga još i trgovalo,ona duplira bodove svima,a dvojici igrača koji su se sa njom zamenili, bodovi se učetvorostručavaju,naravno,samo za nju.Ako je u pitanju pomenuti Kec-Herc,svi Herčevi se pomenutim igračima množe sa 4.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 25. #25
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  35

  Podrazumevano Re: Igre sa kartama

  L O R A  Ideja o većem broju potpuno različitih igara spojenih u jednu celinu,rođena je u zemljama Dunavskog regiona.Već više od stotinak godina,u toj oblasti Evrope postoji igra,pod nazivom Rumpel,koja se satoji iz više različitih delova.Pošto je na svom nastanku bio namenjen elitnim kartaškim krugovima,vremenom se broj igara suludo povećavao,ne bi li se na taj način došlo do što teže varijante.Drugi ograničavajući faktor razvoja Rumpela je bio,korišćenje Nemačkog Špila,kod nas poznatog pod nazivom „Mađarice“.Izbor vrste karata naravno prepuštamo čitaocu.Pošto su svetski trendovi takvi,da je sve manje pasioniranih ljubitelja kartanja,koji sate provode za kartaškim stolom,Rumpel se polako gasi.
  Međutim,svođenjem podigara na razumnu meru (7,do 8),kao i prestrojavanjem na standardni Englesko-Francuski komplet,nastaje Lora,za koju mnogi tvrde, da je najpopularnija igra Evrope.Ona je,pre svega,laka igra za zabavu,ali joj raznovrsnost delova daje dodatnu težinu i ozbiljnost.Može se slobodno reći,da je tu pronađena optimalna sredina između lakih i monotonih,a sa druge strane,teških i zanimljivih igara.U poslednjih nekoliko decenija,Lora se i dalje razvija i usavšava,pa je tako u zemljama bivšeg SSSR-a u prvi plan izbio King,nešto složenija varijanta Lore.Mišljenja o njemu su podeljena.Dok ga Bridžisti smatraju neozbiljnim, ljubitelji Remija,Kanasti i ostalih zabavnih igara ga prosto dižu u „nebesa“.
  Igre ovoga poglavlja se i dalje razvijaju i usavršavaju,pa se tako u poslednje vreme pojavljuju i neke potpuno nove,širom celoga Sveta.
  L O R A


  Kako je već rečeno u uvodu,Lora je jedna od najpopularnijih igara današnjice.Razlog treba tražiti u jednostavnim pravilima,ali i postojanju sedam deljenja sa potpuno različitim sadržajem,što joj daje dodatnu lepotu i dinamiku.Lora je kod nas jako popularna,čak i više, nego u drugim zemljama.Tako se naši emigranti novije generacije,u pojedinim delovima Sveta i prepoznaju po njoj,a po negde je čak i nazivaju „Beogradska Igra“.
  BROJ IGRAČA : U Lori učestvuju 4 igrača,koji igraju svako za sebe i zasebno upisuju postignute bodove.U nekim deljenjima,oni su nagradni i upisuju se kao negativni,dok u drugima su kazneni i pozitivni.Možete sami zaključiti,da je na kraju igre pobednik igrač,sa najmanjim rezultatom.
  KARTE : Koristi se skraćeni špil od 32 karte,poređane po jačini:A,K,Q,J,10,9,8 i 7. Boje su međusobno ravnopravne.
  CILJ IGRE : Karakteristično za Loru je,da svaki igrač deli po 7 puta za redom.U svakom deljenju,cilj igre je drugačiji.
  Partija traje,ukupno 28 deljenja.
  Adut ne postoji ni u jednom deljenju.
  Uvek je prvi na potezu,igrač desno od delitelja,a i sama igra teče u desno.
  DELJENJE : Delitelj deli,u 4 navrata,po 2 karte,ukupno po 8.Odnete karte,igrači spuštaju na sto ispred sebe i više ih tokom igre ne smeju prelistavati,već ih je poželjno pamtiti.
  I deljene – Igra Intuicije : Cilj ove igre je,formirati Grupe,od po 4 iste karte (4 Osmice,4 Dame i slično).Formiranu Grupu igrač pokazuje,a zatim je spušta ispred sebe na sto, licem na dole.Svaka donosi po 1 nagradni,što znači negativan bod.
  Sam tok igre se bitmo razlikuje od uobičajenog,pa se ona vrlo često,po dogovoru igrača i izbacuje iz repertoara.Međutim,u koliko želite originalnu Loru,igra Intuicije se obavezno igra i to kao prva podigra.
  Igrač desno od delitelja,pita bilo kog protivnika,po sopstvenom izboru: „Da li imaš Osmicu?“Ako dobije potvrdan odgovor,nastavlja pitanje,npr: „Tref?“Ako protivnik ina pomenutu kartu,on mu je i daje i to otvoreno.Prvi igrač u tom slučaju nastavlja sa pitanjima,pri čemu može i menjati igrače koje pita.Njegov potez se završava onda,kada dobije negativan odgovor.Do tada,pita bilo šta i bilo koga.
  Kada protivnik odgovori negativno,on sam preuzima potez,odnosno,nastavlja sa pitanjima.I on ima potpuno slobodan izbor,koga i šta pita.
  Igrač koji ostane bez karata,čeka da i ostali završe igru.U slučaju da neko od protivnika pogreši i uputi pitanje njemu,on naravno odgovara negativno,a zatim ima pravo i na seriju pitanja.
  Ova igra traje,sve dok se ne formiraju svih 8 „Četvorki“.
  Primer:
  A pita C : „Da li imaš Osmicu?“Odgovor: „Da!“
  A pita C : „Da li je to Osmica-herc?“Odgovor: „Ne!“ i pitanje preuzima igrač C.
  C pita B: „Da li imaš Osmicu-herc?“Odgovor: „Da!“ i daje mu je.
  C pita A: „Da li imaš dve Osmice?“Odgovor: „Da!“
  C pita A: „U piku i karonu?“Odgovor: „Da!“ i daje ih.
  Igrač C spušta i svoju Osmicu-tref iz ruke,a zatim Osmicu-herc,koju je dobio od igrača B i pošto ih je četiri,okreće ih isred sebe na sto,a one čine formiranu jednu Grupu,koja vredi -1 bod. Isti igrač nastavlja sa pitanjima.
  C pita D: „Da li imaš Kralja?“Odgovor: „Da!“
  C pita D: „Da li imaš dva Kralja?“Odgovor: „Ne!“Pitanja,odnosno potez prelazi igraču D,itd.

  II deljenje – Sans : Od II-og,do VI-og deljenja,igra se na štihove.Uvek je prvi na potezu,igrač desno od delitelja.On odigrava jednu kartu na talon,a svi ostali,moraju igrati karte u istoj boji sa njom.Igrač,koji nema ni jednu takvu,igra bilo šta,ali i gubi mogućnnost za osvajanje štiha.Najjača odigrana karta u boji prve,nosi štih.Osvajač zatim odigrava prvu kartu za sledeći.
  Svako nošene,donosi nagradu od +1-og boda.
  III deljenje – Betl : Ponovo je prvi na potezu igrač desno od delitelja.Svi se trude igrati kartu u boji prve odigrane.Cilj ove igre je,nositi što manje.Svaki štih,donosi po +1 bod.
  IV deljenje – Protiv Herca : Sam tok igre je potuno identican sa predhodnom,a cilj je, izbegavati nošenje karata u hercu.Svaki Herc,donosi po +1 bod.
  V deljenje – Protiv Dama : Igrači izbegavaju nositi Dame.Svaka Dama se boduje sa +2 boda.
  VI deljenje – Protiv Kralja-Herc i Zadnjeg Štiha : Naziv govori i o ciljevima u ovoj igri.Sam tok je identičan sa predhodne četiri.Odneti Kralj-herc donosi +4 boda,a isto se boduje i poslednje,osmo nošenje.
  VII deljenje – Slagalica : Ova igra se izvodi na potpuno drugačiji način od predhodnih.Karte se po određenim pravilima ređaju na talon,a cilj svakog igrača je,da se što pre oslobodi svojih karata iz ruku.
  Igrač,koji sedi desno od delitalja,po poslednji put u partiji igra prvi.Prednost prvog hoda ovde dolazi do potpunog izražaja.On spušta jednu kartu na talon,licem na gore.Sledeći igrač,sada ima dve mogućnosti:
  -na odigranu kartu,spušta prvu veću istog znaka tako,da je delimično prekriva,
  -pored odigrane,spušta kartu iste vrednosti u drugom znaku.
  Uopšte,svako može nastavljati započeti niz,odnosno,započinjati novi.Kada se na ovaj način formiraju nizovi u sve četiri boje,igrači ih u daljem toku igre,mogu samo produžavati.
  Primer:
  Igrač,koji je bio prvi,počeo je sa „Devetkom“,a posle nekoliko odigranih potez, ,situacija na talonu je sledeća:

  Igrač,koji je na potezu,ima četiri mogućnosti:
  -odigrati Kralja-herc,
  -odigrati Žandara-tref,
  -odigrati Žandara-karo,
  -započeti novi red sa Devetkom-pik.

  Ako igrač nema ni jednu od pomenutih karata,on propušta svoj potez,a još mu se piše i jedna TAČKA.Ona se upisuje u kolonu pored rezultata.
  Nizovi se uvek ređaju u rastućem poretku,a u situaciji sa slike,završavaju se sa Osmicama.Iza Keca uvek dolazi Sedmica,osim kada je sa njom red započet.U tom slučaju, Kec je završna karta.
  Svaki propušteni potez se evidentira sa jednom Tačkom.
  Igra traje,dok se neko od igrača ne oslobodi svojih karata iz ruku.Igračima se upisuje po 1 bod,za svaku preostalu kartu u ruci,a takođe,i za svaku upisanu Tačku tokom igre.Pobedniku se ne piše ništa,pa čak ni bodovi za Tačke.
  Posle završene VII-e igre,karte uzima igrač desno od delitelja,pa je on sam u toj ulozi sledećih 7 deljenja.Kada svako izdeli svoju seriju od 7 deljenja,partija je završena,a pobednik je igrač,sa najmanjim brojem bodova.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

Slične teme

 1. Odgovora: 12
  Poslednja poruka: 20.07.2009., 16:23
 2. Trikovi sa kartama
  Autor M.M.L. u forumu Zanimljivi sajtovi
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 17.12.2006., 18:10
 3. NFS5 problemi sa Nvidia kartama
  Autor NFS5 u forumu Video igre
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 03.03.2005., 02:02

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •