Jeftini stanovi gradiće se u deset gradova
Autor: Nataša Korlat | Foto:Ilustracija | 15.07.2009. - 08:12
Tokom sledeće godine u Srbiji bi trebalo da počne masovna gradnja neprofitnih stanova, čiji će kvadrat koštati između 570 i 770 evra. Kako se sada procenjuje, prve godine gradiće se najmanje 5.000 ovakvih objekata, dok bi se kasnije taj broj mogao popeti i na 20.000. U projekat masovne stanogradnje, kako saznaje "Blic", biće uključeno najviše deset gradova u Srbiji, ali još nije razmatrano koje će sve kategorije stanovništva moći da učestvuju na konkursu za kupovinu.

Program za izgradnju neprofitnih stanova biće prezentovan javnosti kada ga usvoji Vlada Srbije, a u međuvremenu svoje mišljenje moraju da daju i ministarstva ekonomije i finansija, koja će pregovarati sa bankama i građevinskim firmama, ali i utvrditi način na koji će se ovaj projekat finansirati.
Na stolu radne grupe koju čine predstavnici Ministarstva za životnu sredinu i prostorno planiranje, projektanti, predstavnici građevinske industrije i privrednih komora trenutno su tri modela finansiranja. Najmanje je verovatan onaj po kome će se sredstva za ovaj projekat obezbediti iz budžeta Republike Srbije. Druga opcija je da se novac za masovnu stanogradnju pribavi emisijom hartija od vrednosti, dok bi se po trećoj varijanti ovaj projekat finansirao iz kreditnih aranžmana.

Država da poveća subvencije
- Banke su za sada zainteresovane da obezbede povoljnije kredite za potencijalne kupce, jer je i u njihovom interesu da bude oživljena stanogradnja. Na državi je, s druge strane, da poveća subvencije za stambene kamatne stope, kako bi ovaj projekat uopšte i bio moguć. Takođe, očekujemo da nam lokalne samouprave izađu u susret i daju placeve, pa čak i po cenu gubitka nekih prihoda - kaže sagovornik "Blica".
Po projektu na kome radi Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja, cena kvadrata neprofitnih stanova ići će do 770 evra. Ona će prevashodno zavisiti od lokacije na kojoj se objekat bude nalazio.
- Nije isto ako takvi stanovi budu građeni u prvoj ili trećoj zoni. Takođe, cena će biti različita od grada do grada - tvrdi naš sagovornik.
Niža cena biće postignuta jer će se realizacijom ovog projekta država odreći profita koji bi imala kao investitor. Takođe, to će biti moguće i zato što će stanovi biti građeni po izvođačkoj ceni, a sa opštinama, gradskim vlastima u Beogradu i Vojskom Srbije biće dogovoreno da snize naknade za uređenje građevinskog zemljišta.
Kako se sada planira, neprofitni stanovi biće građeni u najviše deset gradova u Srbiji, a za sada je sasvim izvesno sedam. To su Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Subotica, Niš, Kraljevo i Kruševac.


Stanovi do 60 kvadrata
Zgrade koje se budu gradile u okviru ovog projekta imaće najviše četiri sprata i potkrovlje, a najmanje tri. Radna grupa zaključila je da je najbolje da stanovi imaju između 40 i 60 kvadrata, jer za te stanove postoji najveće interesovanje na tržištu.
- Za ovaj poduhvat ne moraju da se rade istraživanja, jer je evidentno da postoji velika potreba za kupovinom tih stanova. Za njih je zainteresovan veliki deo državne administracije, kao i stanovništvo koje radi u ostalim sektorima. Važno je znati da se u ovom slučaju ne radi o socijalnim stanovima, koje gradi država, a onda ih izdaje u zakup. U pitanju su stanovi koji će se prodavati i biće građeni od kvalitetnijih materijala - kaže izvor "Blica".
Lokalne samouprave trenutno su u fazi pronalaženja adekvatnih lokacija, za koje treba proveriti da li je za njih urađen urbanistički plan, kao i da li su komunalno opremljene. U Beogradu će neprofitni stanovi najverovatnije biti izgrađeni po obodima grada i u prigradskim opštinama, dok u drugim gradovima postoji mogućnost da se ovakvi objekti grade i u širem centru.
Ukoliko sve bude išlo po planu, gradnja bi mogla da krene već sledeće godine. Ipak, još se ne može dati preciznija procena, jer sve zavisi da li će odabrane lokacije biti planski "pokrivene", da li će biti opremljene infrastrukturom, a potrebno je i određeno vreme za projektovanje.

Vojska ustupa lokacije
Kako saznajemo, Ministarstvo odbrane spremno je da ustupi neke lokacije na kojima bi mogli da se grade neprofitni stanovi. To su uglavnom placevi gde se nalaze kasarne i poligoni, za koje Vojska Srbije smatra da joj više nisu potrebni. Radnoj grupi dostavljen je i čitav spisak lokacija, od kojih se za deset već procenilo da će biti adekvatne.


Bez većeg uticaja na tržišne cene
Izgradnja neprofitnih stanova neće spustiti cenu kvadrata na tržištu, tvrdi Jovica Jakovac, direktor „Kolijersa”, konsultantske kuće za nekretnine.
- Mislim da Vladi Srbije nije bio cilj da spusti cenu kvadrata, već da obezbedi stambeni prostor onima koji po tržišnim cenama nisu mogli da kupe stan. Pretpostavljam da će postojati kriterijumi po kojima će se neko moći prijaviti na konkurs, a to sigurno neće biti koji od svojih primanja već sada mogu da kupe nekretninu - objašnjava Jakovac.


umesto da podsticu razvoj cele srbije, opet privilegije za odabrane u beogradu.