Crne liste za “nacionaliste”
Prikazujem rezultate 1 do 20 od 20

Tema: Crne liste za “nacionaliste”

 1. #1
  Poznat Koschei.Besmertnii (avatar)
  Učlanjen
  12.08.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  A, A
  Poruke
  8.575
  Tekstova u blogu
  132
  Reputaciona moć
  138

  Podrazumevano Crne liste za “nacionaliste”

  ZA najveća zla u Srbiji i regionu, za zaostalost, zločine i za njihovo pravdanje i poricanje, krivi su “srbijanska” društvena i politička elita (izuzev LDP i nekih manjinskih stranaka), Srpska pravoslavna crkva, neki intelektualci i veliki broj profesora na Pravnom fakultetu u Beogradu.
  Na ovakav zaključak navodi knjiga “Samoizolacija: realnost ili cilj”, koja je, u stvari, nedavno objavljeni izveštaj Helsinškog odbora za ljudska prava za 2007. godinu. Na koricama knjige je slika Srbije kao sante leda, bez Kosova, koja izolovana pluta po otvorenom moru.
  Izveštaj organizacije čiji je predsednik Sonja Biserko ima 526 strana i u njemu se, uz opis stanja u društvenom životu zemlje, daju i “zaključci i preporuke” za njegovo poboljšanje. Među tim savetima autora, čija imena nisu navedena, nalazi se i cenzurisanje knjiga univerzitetskih profesora, čija imena su u knjizi pobrojana.
  U dokumentu, napisanom jezikom koji nalikuje nekadašnjem hrvatskosrpskom, piše i da su “reakcije srpskog rukovodstva na proglašenje nezavisnosti Kosova pokazale da su posledice dugogodišnjeg radikalnog nacionalizma na unutarnje društveno i moralno biće srpske nacije duboke i pogubne, te da kontinuirano ugrožavaju regionalnu sigurnost i njezinu demokratsku konsolidaciju”.
  - Srpska politička klasa demonstrirala je, još jednom, da nije u stanju da napusti velikosrpski projekat i da se izvuče iz nacionalističke metastaze...
  Autori tvrde da je “permanentna politička i medijska kampanja protiv Evrope i Zapada dovela do masovnog skepticizma prema stranim vrednostima i do glorifikacije autohtonih srpskih, pravoslavnih vrednosti”.
  Odvojeno od realnosti, dominantno stanje svesti u Srbiji dovelo je naciju, prema autorima, “u permanentni sukob s okolinom i s ostatkom sveta”.
  - Podstiče se nacionalna frustracija, psihološki rezervoar koji rađa aroganciju i agresiju, potencijal koji uvek može da se aktivira za revanš i rat...

  Ko je krivac

  - Srpska elita u suštini osporava univerzalnost ljudskih prava, što argumentuje posebnošću srpske kulturne tradicije, srpskog identiteta i religije. To se poistovećuje i sa konceptom etničke države, koja, po definiciji, negira ljudska prava, posebno manjinska. U odbrani te posebnosti i etničkog koncepta države važnu ulogu ima Srpska pravoslavna crkva...
  Zbog međunarodnog okruženja i objektivne nemoći Srbije kao države, kažu u Helsinškom odboru, SPC je jedan od glavnih nosilaca ili čuvara velikosrpskog projekta, posebno u BiH.
  - Svaki pokušaj međunarodne zajednice da Bosnu pokrene iz blokade u koju je dovedena Dejtonskim sporazumom, nailazi na jak otpor Beograda i crkve, pre svega - piše u izveštaju.
  Najtvrđe nacionalističko jezgro, autori ovog dokumenta locirali su na beogradskom Pravnom fakultetu:
  - Svojim višegodišnjim istupanjem u javnosti i raznim angažmanima, bilo kao pojedinci, a neretko kao grupa, profesori Pravnog fakulteta su sebi pribavili epitet “antihaškog lobija”, a Pravnom fakultetu “antihaškog bastiona”... Primera radi, čak dva puta je 51 profesor potpisao peticiju protiv Zakona o saradnji sa Haškim tribunalom, pri čemu je ukupan broj nastavnika i saradnika oko 115...
  Navedeni citati, i uopšte, javni nastupi eksponiranijih profesora Pravnog fakulteta samo su jedan vid njihovog delovanja, smatraju autori:
  - Mnogo opasniji i ozbiljniji problem predstavljaju njihovi udžbenici, kao i ostala literatura na koju upućuju studente. Prema pisanju lista “Vreme”, mnogi udžbenici i korisna literatura iz oblasti međunarodnog prava delo su autora koji imaju izrazito negativne stavove prema Haškom tribunalu, najveći broj fusnota upućuje na dela objavljena pre 30 i više godina, nema novijih dokumenata, primera iz prakse međunarodnih institucija i sudova... Nije teško zamisliti kako izgledaju predavanja i vežbe koje drže ovi profesori, kao ni obavezno znanje koje studenti moraju da pokažu da bi kod njih položili ispit. Sve i da su dijametralno suprotnih stavova i razmišljanja od svojih profesora, ostaje pitanje sa kakvim će znanjem izaći sa fakulteta?
  Preporuka svetu

  - Međunarodna strategija za Srbiju, od koje presudno zavisi smer kretanja i u Srbiji i ovom delu “Europe”, mora biti fokusiranija i sveobuhvatnija.
  Ona sada mora ozbiljno da se pozabavi ne samo obuzdavanjem destruktivne ekspanzije vladajuće srpske elite, nego i podsticanjem ozdravljenja društva i promenom vrednosnog sistema jedne arhaične tvorevine, koja ne može da se konstituiše kao moderna država. O tome EU, ali i ostale organizacije, do sada, nisu vodile dovoljno računa. To je novi, teški, dugotrajni i, u svetskim razmerama, nedovoljno razrađen zadatak svojevrsnog nation-buildinga i rekonstrukcije propale države, ovog puta u Europi.

  Preporuka EU

  - U ovom važnom trenutku EU može doprineti u nekim važnim aspektima popravljanja društvenog i moralnog tkiva srbijanskog društva: da pomogne stvaranje “Koalicije za Evropu” koja bi uključila predstavnike svih segmenata društva; to je posebno važno uoči parlamentarnih izbora u maju 2008. godine; da uključi i integriše civilni sektor u politički dijalog Srbije i EU...; da pomogne alternativni obrazovni sistem koji promoviše evropske vrednosti; da umesto suspendovanja viznog režima promoviše široki program razmena studenata u regionu i u EU zemljama, kao i da promoviše uključivanje mladih ljudi iz Srbije u evropski obrazovni sistem...

  Preporuke vladi

  - Poruke da Srbija može biti partner EU samo ako je cela, dovode u pitanje njenu privrženost procesima evropskih integracija. Optužbe na račun SAD i NATO da podstiču fragmentaciju Srbije i stvaranje “lažne države”, protivljenje dolasku misije EU na Kosovo, povlačenje ambasadora iz zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova... vode oštroj polarizaciji u društvu i izazivaju zabrinutost ne samo manjina, nego i liberalnog građanstva... Imajući ovo u vidu Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji preporučuje: da nova vlada diplomatske odnose sa svetom odmah vrati na nivo pre proglašenja nezavisnosti Kosova; da u što kraćem roku stabilizuje unutrašnji politički ambijent kako bi se obnovilo poljuljano poverenje stranih investitora i banaka; da se što hitnije nastave pregovori sa EU za SSP; da konstruktivno priđe saradnji sa Haškim tribunalom i u tom smislu preda sve tražene optuženike koji se kriju u Srbiji; da sprovede reformu obrazovanja u skladu sa Bolonjskom deklaracijom i zahtevima vremena...

  “Lek” za intelektualce

  Na institucionalnom nivou sankcionisanje govora mržnje u medijima u skladu sa Zakonom o javnom informisanju.
  Cenzura udžbenika koji se pokažu neadekvatnim u smislu pisanja istorije iz vizure opravdavanja srpskih zločina, ali ne na način njihovog odstranjivanja, već njihovom kritikom. Ispitna literatura na taj način mora uključiti i radove autora iz regiona (ako govorimo o istoriji i ako govorimo o prevladavanju prošlosti rata)...

  “HELSINŠKO” CRNILO

  POGLAVLJA u godišnjem izveštaju Helsinškog odbora o Srbiji za 2007. godinu imaju i ovakve naslove:
  * Obaveštajne službe: izvan demokratske kontrole
  * Vojvodina u procepu
  * Posledice represivne politike u Sandžaku
  * Šovinizam u medijima
  * Slučaj “Škorpioni”: negiranje genocida
  * Redefinisanje spoljnopolitičke situacije - profilisanje antievropske opcije
  * Rusifikacija Srbije
  * BiH kao talac Beograda
  * Slovenija: nedostižan san
  * Crna Gora: neprihvatanje realnosti

  RANG LISTA NEPODOBNIH PROFESORA, PISACA, NOVINARA...
  NA LISTI “problematičnih” profesora, koji se pominju u izveštaju, prednjače predavači sa Pravnog fakulteta: Ljubiša Lazarević, Dragutin Šoškić, Miodrag Orlić, Budimir Košutić, Slobodan Marković, Slobodan Panov, Balša Kašćelan, Ratko Marković, Mirjana Stefanovski, Zagorka Jekić, Đorđe Lazin, Branko Rakić, Stevan Đorđević, Jugoslav Stanković, Saša Bovan, Milena Polojac, Miroslav Milošević, Goran Ilić, Žika Bujuklić, Dejan Đurđević, Bojan Milisavljević, Vladimir Stojiljković, Oliver Antić, Obrad Stanojević, Gordana Pavićević-Vukašinović, Zlatija Đukić-Veljović, Vladan Petrov, Aleksandar Gajić, Vera Čučković, Miodrag Jovanović, Olivera Vučić, Mirko Vasiljević, Borivoje Šunderić, Ranko Keča, Vlajko Brajić, Marko Đurđević, Đorđe Ignjatović, Zoran Mirković, Vladan Jončić, Nebojša Jovanović, Milan Škulić, Nataša Delić, Nenad Tešić, Vladimir Milić, Aleksandar Jakšić, Miodrag Simić, Zoran Stanojević i Kosta Čavoški.
  Sa Filozofskog fakulteta pominju se poznati politički analitičari Slobodan Antonić i Đorđe Vukadinović, sa Fakulteta političkih nauka Mirjana Vasović, Slobodan Samardžić i Radmila Nakarada, a sa Instituta za evropske studije Miša Đurković. Tu su i penzionisani profesori, još uvek aktivni u javnosti - Svetozar Stojanović, Vladeta Jerotić, Vasilije Krestić.
  Među “nacionalističkim intelektualcima”, pomenuti su Momo Kapor, Dobrica Ćosić, Brana Crnčević, Rajko Petrov Nogo, Slobodan Rakitić, Miloš Šobajić, Ljuba Popović, Emir Kusturica. Tu su i bivši fudbaler Dušan Savić, novinari Slobodan Reljić, Zoran Ćirjaković, Bogdan Tirnanić (svi iz “NIN”-a), Ljiljana Smajlović, Svetlana Vasović Mekina (“Politika”), a u kritičkom kontekstu navedeno je i nekoliko medijskih kuća, uključujući i “Večernje novosti”.
  Но без медведя нет тайги, без тайги нет Сибири, без Сибири нет России, без России весь мир сирота. 2. #2
  Poznat Koschei.Besmertnii (avatar)
  Učlanjen
  12.08.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  A, A
  Poruke
  8.575
  Tekstova u blogu
  132
  Reputaciona moć
  138
  Но без медведя нет тайги, без тайги нет Сибири, без Сибири нет России, без России весь мир сирота.

 3. #3
  Buduća legenda Alekasandar3 (avatar)
  Učlanjen
  08.06.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Second Star to the Right and Straight on 'Til Morning
  Poruke
  35.462
  Tekstova u blogu
  80
  Reputaciona moć
  743

  Podrazumevano Re: Crne liste za “nacionaliste”

  Eh... samo fale Nemci u crnim uniformama i- eto nama Srbija 1941-e!

 4. #4
  Poznat Koschei.Besmertnii (avatar)
  Učlanjen
  12.08.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  A, A
  Poruke
  8.575
  Tekstova u blogu
  132
  Reputaciona moć
  138

  Podrazumevano Re: Crne liste za “nacionaliste”

  Е сад мене занима да ли смо сви пред законом једнаки, или су неки више једнаки од других?

  http://forum.krstarica.com/showthread.php?t=299018

  Да ли ће Марко (сунце ли му жарко) и њих да тужи?
  Но без медведя нет тайги, без тайги нет Сибири, без Сибири нет России, без России весь мир сирота.

 5. #5
  Elita
  Učlanjen
  02.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  у легенди
  Poruke
  20.525
  Tekstova u blogu
  63
  Reputaciona moć
  249

  Podrazumevano Re: Crne liste za “nacionaliste”

  то бре треба
  Politika je vestina moguceg,njom sе bave drugorazredni umoviGenijima se vise dopada izazov nemoguceg

 6. #6
  Veoma poznat Enchanted (avatar)
  Učlanjen
  07.11.2008.
  Pol
  ženski
  Poruke
  10.930
  Reputaciona moć
  144

  Podrazumevano Re: Crne liste za “nacionaliste”

  Ove crne liste su bolest, bez obzira ko ih pravi. Iako sebe ne smatram simpatizerom opozicije na gornjoj listi ima ljudi koje veoma cenim. Na onoj drugoj listi od pet imena su mi svi odvratni ali svejedno osuđujem pravljenje takvih lista jer je to bukvalno poziv na linč.

 7. #7
  Poznat Koschei.Besmertnii (avatar)
  Učlanjen
  12.08.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  A, A
  Poruke
  8.575
  Tekstova u blogu
  132
  Reputaciona moć
  138

  Podrazumevano Re: Crne liste za “nacionaliste”

  Citat Original postavio Enchanted Pogledaj poruku
  Ove crne liste su bolest, bez obzira ko ih pravi. Iako sebe ne smatram simpatizerom opozicije na gornjoj listi ima ljudi koje veoma cenim. Na onoj drugoj listi od pet imena su mi svi odvratni ali svejedno osuđujem pravljenje takvih lista jer je to bukvalno poziv na linč.
  И шта ти мислиш, да ли ће Марко да "процесуира" и једне и друге?
  Но без медведя нет тайги, без тайги нет Сибири, без Сибири нет России, без России весь мир сирота.

 8. #8
  Veoma poznat Enchanted (avatar)
  Učlanjen
  07.11.2008.
  Pol
  ženski
  Poruke
  10.930
  Reputaciona moć
  144

  Podrazumevano Re: Crne liste za “nacionaliste”

  Citat Original postavio Koschei.Besmertnii Pogledaj poruku
  И шта ти мислиш, да ли ће Марко да "процесуира" и једне и друге?
  Ne znam ali najiskrenije se nadam pošto je prekršaj isti. Mogu oni da nazivaju te liste kako žele, jasno je čemu služe. Da država objavi kao neki spisak državnih neprijatelja to bi bilo u neku ruku normalno ali da pojedinci, fizička lica, sebi daju za pravo da nekoga proglašavaju izdajnikom, nepoželjnim, omraženim i sl. je nedopustivo. Sonja Biserko je žena obolela od patološke mržnje prema svima živima i valjda je to neki patetični pokušaj da privuče pažnju na sebe i taj njen odbor koji je zadužen za sve osim za ljudska prava a Naši su grupa nedozrelih i napaljenih primitivaca koji sebi daju pravo da pričaju u ime većine. Treba da ih zatvore i jedne i druge pa neka se međusobno mrze do mile volje.

  Inače, uvek sam se pitala koja je to fora da neki mediokritet pokušava da ispliva tako što popljuje nekoga ko ima ime i nešto iza sebe. Odakle bre pravo toj Sonji Biserko da proziva npr. jednog Dobricu Ćosića i ko su ti Naši pa da kače bilo koga na tu listu (mada se sa njima još i slažem ovaj put).

 9. #9
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.447
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: Crne liste za “nacionaliste”

  Citat Original postavio Koschei.Besmertnii Pogledaj poruku
  И шта ти мислиш, да ли ће Марко да "процесуира" и једне и друге?
  Ма јок, бре - па јеси ли уопште видео тог лика... довољно је само да га видиш очима и да га чујеш како прича... и да ти све буде јасно... мислим, кхм...

  п.с. Уложићу оштар протест госпојици Соњи Бисерко ЈЕР СЕ НЕ НАЛАЗИМ НА ЛИСТИ ЗА ОДСТРЕЛ......... бууууууу...


  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 10. #10
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Re: Crne liste za “nacionaliste”

  Комунисти се повампирили, чим виде Дачића, сете се 45 и масовних стрељања Срба, па мисле да могу опет!
  “Mors tua, vita mea”

 11. #11
  Veoma poznat manje_zlo (avatar)
  Učlanjen
  31.03.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  царева гарда
  Poruke
  12.178
  Reputaciona moć
  157

  Podrazumevano Re: Crne liste za “nacionaliste”

  Re: Crne liste za “nacionaliste”
  Поздрављам одлуку да се разоружају шовинистичке банде до зуба наоружане руским заставама, атаманским копљима, Џингис Кановим схватањем света и накарадним односом према ЛГТБ мањинама. Разулареним хордама морамо пружити најжешћи могући отпор у име борбе за слободу, правду и благостање!
  Србија никада није ратовала са највећом светском силом. Русија је наш пријатељ.

 12. #12
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.447
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: Crne liste za “nacionaliste”

  Citat Original postavio Marty Misterija Pogledaj poruku
  Комунисти се повампирили, чим виде Дачића, сете се 45 и масовних стрељања Срба, па мисле да могу опет!
  Ја мислим да им је боље ДА ЗАПУШЕ ПОМИЈАРЕ и да ућуте... државна кола и онако иду низбрдо, боље да се не сломију на њиховим леђима...
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 13. #13
  paja1408 nije na forumu
  ucim istoriju kako bi sagledao sadasnjost i predvideo buducnost
  Buduća legenda paja1408 (avatar)
  Učlanjen
  03.05.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  34.567
  Reputaciona moć
  562

  Podrazumevano Re: Crne liste za “nacionaliste”

  zar posle ovog spiska koji je doticna javno objavila nema argumenata za drzavnog tuzioca.....ako nema elemenata za krivicno gonjenje kako onda NVO stalno trube o prozivanu imena i govoru mrznje???ovo treba zabraniti.....a uskratiti ne samo finansiranje iz budjeta vec spreciti bilo kakvo finansiranje i iz inostranstva..

 14. #14
  mar_comm nije na forumu
  Читам ... чудим се !!! Глупост границе нема !!!
  Elita
  Učlanjen
  15.06.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  24.312
  Tekstova u blogu
  11
  Reputaciona moć
  449

  Podrazumevano Re: Crne liste za “nacionaliste”

  POGLAVLJA u godišnjem izveštaju Helsinškog odbora o Srbiji za 2007.
  godinu imaju i ovakve naslove:

  * Obaveštajne službe: izvan demokratske kontrole
  * Vojvodina u procepu
  * Posledice represivne politike u Sandžaku
  * Šovinizam u medijima
  * Slučaj “Škorpioni”: negiranje genocida
  * Redefinisanje spoljnopolitičke situacije - profilisanje antievropske opcije
  * Rusifikacija Srbije
  * BiH kao talac Beograda
  * Slovenija: nedostižan san
  * Crna Gora: neprihvatanje realnosti
  Јел то беше нека НВО коју финансира Влада РС ???

  ХРАНИ ПСЕТА ДА ТЕ УЈЕДУ !!!


  "Коме закон лежи у топузу,
  трагови му смрде нечовијештвом ..."

 15. #15
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Re: Crne liste za “nacionaliste”

  Citat Original postavio eremita Pogledaj poruku
  Ја мислим да им је боље ДА ЗАПУШЕ ПОМИЈАРЕ и да ућуте... државна кола и онако иду низбрдо, боље да се не сломију на њиховим леђима...
  Брате, треба полицију да дају Србима на управу!
  Запушили би Срби уста америчкој НВО агентури!
  “Mors tua, vita mea”

 16. #16
  Elita
  Učlanjen
  02.02.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  у легенди
  Poruke
  20.525
  Tekstova u blogu
  63
  Reputaciona moć
  249

  Podrazumevano Re: Crne liste za “nacionaliste”

  Мислим да ће бити виђене на оној паради
  пренесите им и поздраве од мене од свег срца
  шта год да им урадите ко да сам ја
  Politika je vestina moguceg,njom sе bave drugorazredni umoviGenijima se vise dopada izazov nemoguceg

 17. #17
  Buduća legenda nojkic_problem (avatar)
  Učlanjen
  01.04.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  26.432
  Reputaciona moć
  300

  Podrazumevano Re: Crne liste za “nacionaliste”

  Ју ... тек сад видех ... па ...

 18. #18
  Buduća legenda Alekasandar3 (avatar)
  Učlanjen
  08.06.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Second Star to the Right and Straight on 'Til Morning
  Poruke
  35.462
  Tekstova u blogu
  80
  Reputaciona moć
  743

  Podrazumevano Re: Crne liste za “nacionaliste”

  Citat Original postavio Koschei.Besmertnii Pogledaj poruku
  И шта ти мислиш, да ли ће Марко да "процесуира" и једне и друге?
  Него шта би са оним Козацима, не причаш?
  Јел` било занимљиво? Отвори тему па нам лепо испричај или на Амбасади стави пост.

 19. #19
  Primećen član
  Učlanjen
  30.12.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  gdje se ljudi postuju i uvazavaju
  Poruke
  528
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Crne liste za “nacionaliste”

  Citat Original postavio Koschei.Besmertnii Pogledaj poruku
  ZA najveća zla u Srbiji i regionu, za zaostalost, zločine i za njihovo pravdanje i poricanje, krivi su “srbijanska” društvena i politička elita (izuzev LDP i nekih manjinskih stranaka), Srpska pravoslavna crkva, neki intelektualci i veliki broj profesora na Pravnom fakultetu u Beogradu.
  Na ovakav zaključak navodi knjiga “Samoizolacija: realnost ili cilj”, koja je, u stvari, nedavno objavljeni izveštaj Helsinškog odbora za ljudska prava za 2007. godinu. Na koricama knjige je slika Srbije kao sante leda, bez Kosova, koja izolovana pluta po otvorenom moru.
  Izveštaj organizacije čiji je predsednik Sonja Biserko ima 526 strana i u njemu se, uz opis stanja u društvenom životu zemlje, daju i “zaključci i preporuke” za njegovo poboljšanje. Među tim savetima autora, čija imena nisu navedena, nalazi se i cenzurisanje knjiga univerzitetskih profesora, čija imena su u knjizi pobrojana.
  U dokumentu, napisanom jezikom koji nalikuje nekadašnjem hrvatskosrpskom, piše i da su “reakcije srpskog rukovodstva na proglašenje nezavisnosti Kosova pokazale da su posledice dugogodišnjeg radikalnog nacionalizma na unutarnje društveno i moralno biće srpske nacije duboke i pogubne, te da kontinuirano ugrožavaju regionalnu sigurnost i njezinu demokratsku konsolidaciju”.
  - Srpska politička klasa demonstrirala je, još jednom, da nije u stanju da napusti velikosrpski projekat i da se izvuče iz nacionalističke metastaze...
  Autori tvrde da je “permanentna politička i medijska kampanja protiv Evrope i Zapada dovela do masovnog skepticizma prema stranim vrednostima i do glorifikacije autohtonih srpskih, pravoslavnih vrednosti”.
  Odvojeno od realnosti, dominantno stanje svesti u Srbiji dovelo je naciju, prema autorima, “u permanentni sukob s okolinom i s ostatkom sveta”.
  - Podstiče se nacionalna frustracija, psihološki rezervoar koji rađa aroganciju i agresiju, potencijal koji uvek može da se aktivira za revanš i rat...

  Ko je krivac

  - Srpska elita u suštini osporava univerzalnost ljudskih prava, što argumentuje posebnošću srpske kulturne tradicije, srpskog identiteta i religije. To se poistovećuje i sa konceptom etničke države, koja, po definiciji, negira ljudska prava, posebno manjinska. U odbrani te posebnosti i etničkog koncepta države važnu ulogu ima Srpska pravoslavna crkva...
  Zbog međunarodnog okruženja i objektivne nemoći Srbije kao države, kažu u Helsinškom odboru, SPC je jedan od glavnih nosilaca ili čuvara velikosrpskog projekta, posebno u BiH.
  - Svaki pokušaj međunarodne zajednice da Bosnu pokrene iz blokade u koju je dovedena Dejtonskim sporazumom, nailazi na jak otpor Beograda i crkve, pre svega - piše u izveštaju.
  Najtvrđe nacionalističko jezgro, autori ovog dokumenta locirali su na beogradskom Pravnom fakultetu:
  - Svojim višegodišnjim istupanjem u javnosti i raznim angažmanima, bilo kao pojedinci, a neretko kao grupa, profesori Pravnog fakulteta su sebi pribavili epitet “antihaškog lobija”, a Pravnom fakultetu “antihaškog bastiona”... Primera radi, čak dva puta je 51 profesor potpisao peticiju protiv Zakona o saradnji sa Haškim tribunalom, pri čemu je ukupan broj nastavnika i saradnika oko 115...
  Navedeni citati, i uopšte, javni nastupi eksponiranijih profesora Pravnog fakulteta samo su jedan vid njihovog delovanja, smatraju autori:
  - Mnogo opasniji i ozbiljniji problem predstavljaju njihovi udžbenici, kao i ostala literatura na koju upućuju studente. Prema pisanju lista “Vreme”, mnogi udžbenici i korisna literatura iz oblasti međunarodnog prava delo su autora koji imaju izrazito negativne stavove prema Haškom tribunalu, najveći broj fusnota upućuje na dela objavljena pre 30 i više godina, nema novijih dokumenata, primera iz prakse međunarodnih institucija i sudova... Nije teško zamisliti kako izgledaju predavanja i vežbe koje drže ovi profesori, kao ni obavezno znanje koje studenti moraju da pokažu da bi kod njih položili ispit. Sve i da su dijametralno suprotnih stavova i razmišljanja od svojih profesora, ostaje pitanje sa kakvim će znanjem izaći sa fakulteta?
  Preporuka svetu

  - Međunarodna strategija za Srbiju, od koje presudno zavisi smer kretanja i u Srbiji i ovom delu “Europe”, mora biti fokusiranija i sveobuhvatnija.
  Ona sada mora ozbiljno da se pozabavi ne samo obuzdavanjem destruktivne ekspanzije vladajuće srpske elite, nego i podsticanjem ozdravljenja društva i promenom vrednosnog sistema jedne arhaične tvorevine, koja ne može da se konstituiše kao moderna država. O tome EU, ali i ostale organizacije, do sada, nisu vodile dovoljno računa. To je novi, teški, dugotrajni i, u svetskim razmerama, nedovoljno razrađen zadatak svojevrsnog nation-buildinga i rekonstrukcije propale države, ovog puta u Europi.

  Preporuka EU

  - U ovom važnom trenutku EU može doprineti u nekim važnim aspektima popravljanja društvenog i moralnog tkiva srbijanskog društva: da pomogne stvaranje “Koalicije za Evropu” koja bi uključila predstavnike svih segmenata društva; to je posebno važno uoči parlamentarnih izbora u maju 2008. godine; da uključi i integriše civilni sektor u politički dijalog Srbije i EU...; da pomogne alternativni obrazovni sistem koji promoviše evropske vrednosti; da umesto suspendovanja viznog režima promoviše široki program razmena studenata u regionu i u EU zemljama, kao i da promoviše uključivanje mladih ljudi iz Srbije u evropski obrazovni sistem...

  Preporuke vladi

  - Poruke da Srbija može biti partner EU samo ako je cela, dovode u pitanje njenu privrženost procesima evropskih integracija. Optužbe na račun SAD i NATO da podstiču fragmentaciju Srbije i stvaranje “lažne države”, protivljenje dolasku misije EU na Kosovo, povlačenje ambasadora iz zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova... vode oštroj polarizaciji u društvu i izazivaju zabrinutost ne samo manjina, nego i liberalnog građanstva... Imajući ovo u vidu Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji preporučuje: da nova vlada diplomatske odnose sa svetom odmah vrati na nivo pre proglašenja nezavisnosti Kosova; da u što kraćem roku stabilizuje unutrašnji politički ambijent kako bi se obnovilo poljuljano poverenje stranih investitora i banaka; da se što hitnije nastave pregovori sa EU za SSP; da konstruktivno priđe saradnji sa Haškim tribunalom i u tom smislu preda sve tražene optuženike koji se kriju u Srbiji; da sprovede reformu obrazovanja u skladu sa Bolonjskom deklaracijom i zahtevima vremena...

  “Lek” za intelektualce

  Na institucionalnom nivou sankcionisanje govora mržnje u medijima u skladu sa Zakonom o javnom informisanju.
  Cenzura udžbenika koji se pokažu neadekvatnim u smislu pisanja istorije iz vizure opravdavanja srpskih zločina, ali ne na način njihovog odstranjivanja, već njihovom kritikom. Ispitna literatura na taj način mora uključiti i radove autora iz regiona (ako govorimo o istoriji i ako govorimo o prevladavanju prošlosti rata)...

  “HELSINŠKO” CRNILO

  POGLAVLJA u godišnjem izveštaju Helsinškog odbora o Srbiji za 2007. godinu imaju i ovakve naslove:
  * Obaveštajne službe: izvan demokratske kontrole
  * Vojvodina u procepu
  * Posledice represivne politike u Sandžaku
  * Šovinizam u medijima
  * Slučaj “Škorpioni”: negiranje genocida
  * Redefinisanje spoljnopolitičke situacije - profilisanje antievropske opcije
  * Rusifikacija Srbije
  * BiH kao talac Beograda
  * Slovenija: nedostižan san
  * Crna Gora: neprihvatanje realnosti

  RANG LISTA NEPODOBNIH PROFESORA, PISACA, NOVINARA...
  NA LISTI “problematičnih” profesora, koji se pominju u izveštaju, prednjače predavači sa Pravnog fakulteta: Ljubiša Lazarević, Dragutin Šoškić, Miodrag Orlić, Budimir Košutić, Slobodan Marković, Slobodan Panov, Balša Kašćelan, Ratko Marković, Mirjana Stefanovski, Zagorka Jekić, Đorđe Lazin, Branko Rakić, Stevan Đorđević, Jugoslav Stanković, Saša Bovan, Milena Polojac, Miroslav Milošević, Goran Ilić, Žika Bujuklić, Dejan Đurđević, Bojan Milisavljević, Vladimir Stojiljković, Oliver Antić, Obrad Stanojević, Gordana Pavićević-Vukašinović, Zlatija Đukić-Veljović, Vladan Petrov, Aleksandar Gajić, Vera Čučković, Miodrag Jovanović, Olivera Vučić, Mirko Vasiljević, Borivoje Šunderić, Ranko Keča, Vlajko Brajić, Marko Đurđević, Đorđe Ignjatović, Zoran Mirković, Vladan Jončić, Nebojša Jovanović, Milan Škulić, Nataša Delić, Nenad Tešić, Vladimir Milić, Aleksandar Jakšić, Miodrag Simić, Zoran Stanojević i Kosta Čavoški.
  Sa Filozofskog fakulteta pominju se poznati politički analitičari Slobodan Antonić i Đorđe Vukadinović, sa Fakulteta političkih nauka Mirjana Vasović, Slobodan Samardžić i Radmila Nakarada, a sa Instituta za evropske studije Miša Đurković. Tu su i penzionisani profesori, još uvek aktivni u javnosti - Svetozar Stojanović, Vladeta Jerotić, Vasilije Krestić.
  Među “nacionalističkim intelektualcima”, pomenuti su Momo Kapor, Dobrica Ćosić, Brana Crnčević, Rajko Petrov Nogo, Slobodan Rakitić, Miloš Šobajić, Ljuba Popović, Emir Kusturica. Tu su i bivši fudbaler Dušan Savić, novinari Slobodan Reljić, Zoran Ćirjaković, Bogdan Tirnanić (svi iz “NIN”-a), Ljiljana Smajlović, Svetlana Vasović Mekina (“Politika”), a u kritičkom kontekstu navedeno je i nekoliko medijskih kuća, uključujući i “Večernje novosti”.

 20. #20
  Primećen član White Rabbit (avatar)
  Učlanjen
  01.11.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  710
  Reputaciona moć
  44

  Podrazumevano Re: Crne liste za “nacionaliste”

  Izmedju:

  ultranacionalista (recimo ovih sa liste u prvom postu)
  i
  ultra-anti-nacionalista (LDP i ostale manjinska ispovracanja ukljucujuci samozvani Helsinski Odbor),

  razlika je u nijansama.

  Sta vise, od ovih drugih mi se vise povraca jer su uvijeni plastom "civilizovanosti" i "ljudskim pravima"

  Jadna je Srbija sa takvim opcijama.
  Poslednji put ažurirao/la White Rabbit : 23.07.2009. u 07:13

Slične teme

 1. liste
  Autor dvidic u forumu Satelitska televizija
  Odgovora: 2
  Poslednja poruka: 13.10.2006., 11:43
 2. Top liste...
  Autor LePiaf u forumu Zanimljivosti
  Odgovora: 6
  Poslednja poruka: 26.10.2005., 10:28
 3. ima li liste?
  Autor wsx u forumu Mobilna telefonija
  Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 13.08.2004., 22:03

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •