DRAGIĆ JOKSIMOVIĆ - branilac generala Dragoljuba '' Draze'' Mihailovica
Prikazujem rezultate 1 do 24 od 24

Tema: DRAGIĆ JOKSIMOVIĆ - branilac generala Dragoljuba '' Draze'' Mihailovica

 1. #1
  Veoma poznat Koča (avatar)
  Učlanjen
  26.05.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd batac, gde opasnost vreba...
  Poruke
  12.380
  Reputaciona moć
  177

  Podrazumevano DRAGIĆ JOKSIMOVIĆ - branilac generala Dragoljuba '' Draze'' Mihailovica  Dragić Joksimović (Bačina, 18. jul 1893-Sremska Mitrovica, 1. avgust 1951) je bio srpski političar i advokat. Široj javnosti najviše poznat kao branilac genarala Dragoljuba Mihailovića, zbog čega je morao platiti glavom, iako je za branioca postavljen od strane suda i Advokatske komore.


  KARIJERA
  Od studentskog vođe do poslanika


  Branilac generala Draže Mihailovića, dr Dragić Joksimović, rođen je 1893. godine u selu Bačina, srez temnićki. Osnovnu školu je završio u rodnom mestu, a gimnaziju u Kruševcu i Beogradu. Pravni fakultet u Beogradu upisao je 1912. godine, a završio, po okončanju ratova 1922. godine. Tokom studija bio je aktivni član i jedan od lidera Demokratskog kluba.
  Doktorat je počeo da sprema po okončanju fakulteta 1922. u Drezdenu i u Franfurtu na Majni. Iste godine učestvovao je na kongresu jugoslovenskih studenata u Berlinu. Po završetku postdiplomskih studija vraća se u Srbiju gde s zapošljava u državnoj upravi. U periodu od 1927 do 1928. godine bio je šef kabineta u ministarstvu trgovine i industrije, a potom i kmet-pravnik Beogradske opštine. Potom prelazi u advokaturu. Još na fakultetu važio je za jednog od najboljih govornika tako da je to svoje umeće i pravno znanje obilato koristio u praksi. Opredelio za trgovinsko i menično pravo, a uskoro je postao i istaknuti član tadašnje Demokratske stranke, predvođene Milanom Grolom i Ljubom Davidovićem. Na izborima 1927, 1931, 1935. i 1938. godine bio je na listama ove stranke ili koalicija ove stranke za narodnog poslanika za Moravski okrug. Posle rata bio je i član parlamenta Demokratske federativne Jugoslavije. Zajedno sa Milanom Grolom avgusta 1945. napušta parlament. Bio je i jedan od autora, od komunističke većine ismejanog, “Zakona o oslobođenju od straha”.
  Poslednji put ažurirao/la Koča : 13.07.2009. u 04:03 2. #2
  Veoma poznat Koča (avatar)
  Učlanjen
  26.05.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd batac, gde opasnost vreba...
  Poruke
  12.380
  Reputaciona moć
  177

  Podrazumevano Re: DRAGIĆ JOKSIMOVIĆ - branilac generala Dragoljuba '' Draze'' Mihailovica

  Tito presudio advokatu

  Od 10. juna do 15. jula, tačno pre 63, vođen je proces protiv Dragoljuba Draže Mihajlovića pred Vojnim većem Vrhovnog suda Federativne Narodne Republike Jugoslavije. Počelo se sa 47 tačaka optužnice a završili sa osam, koje su bile dovoljne da mu se presudi, u ime naroda – smrt streljanjem.
  Svima pa i onim najokorelijim kriminalcima zakoni od davnina pružaju pravo na odbranu pred sudom. Ali šta je sa onima koji brane, dobrovoljno ili prinudno takve osobe? Pobednici neretko bes iskaljuju i na one koji brane optužene. Možda najpoznatiji primer u novijoj srpskoj istoriji predstavlja slučaj advokata dr Dragića Joksimovića, glavnog branioca generala Draže Mihailovića.

  Posle najbolje moguće odbrane, za ondašnja vremena kada je okrivljeni već bio osuđen i samo je trebalo ispuniti formu sudbina nekadašnjeg narodnog poslanika i jednog od najboljih pravnika našla se u rukama onog istog suda koji je njegovog branjenika proglasio krivim.Dr Dragić Joksimović je posle suđenja generalu Mihailoviću prvo ostao bez svojih građanskih prava, a potom je isključen iz komore tako da je, on doktor prava, morao da radi kao pisar u advokatskoj kancelariji “pravovernog” Isaka Abravanera. Na “belom hlebu” dočekaće hapšenje i potom suđenje i robiju.

  Sudbinu ovog uglednog predratnog pravnika, koga su naterali da brani Mihailovića, zapečatio je maršal Josip Broz Tito kada je u obraćanju narodu prilikom posete Cetinju 14. jula 1946. godine, dan uoči Joksimovićeve završne reči, primetio:

  ”Taj advokat brani Mihailovića na način koji je protivan interesima naših narod, prosto – kao svaki narodni neprijatelj. Ali ovo nije samo ideologija advokata Joksimovića, već i drugih sličnih njemu, koji se kriju iza demokratske maske”. Ovim rečima pod Orlovim kršom, koji je klicao novim vlastima i Jugoslaviji, presuđeno je Dragiću Joksimoviću.

  Povod za žigosanje bio zahtev Joksimovića, koji je sud odbio uz obrazloženje da je tužilac dosta ispitivao okrivljenog, da postavi pitanja svom klijentu. Ovaj ugledni advokat je, zvanično, osuđen 1949. godine jer je slušao radio - strane radio stanice. Kako se navodi komentarisao je stanje u državi pred svedokom Nikolom Nikolićem, na putu od Kalenić pijace do Vukovog spomenika, a koji ga je upitao “kakva je situacija i šta ima novog - da je situacija dobra, da će biti promena i da će biti dobro za njih, jer je naša zemlja dobila zajam”. Sa njim su “slušanje” radija platili robijom još dr Milivoje Ivanković (kod njega u stanu se slušao radio), Sava Đorđević i dr Čedomir Stanković. On je, kako piše u presudi, učestvovao i u političkim razgovorima u kojima je tvrdio da će uskoro doći do rata i da će “imperijalističke sile pobediti”, a da će u našoj zemlji biti promenjeno uređenje i da će tadašnja Jugoslavija prići imperijalističkom bloku. Zbog toga su dvojca njegovih sapatnika na sebe preuzeli zadatak da nabave statute bivših političkih stranaka, kako bi pristupili izradi novog statuta bivše Demokratske stranke.

  Na suđenju u Beogradu, u Domu garde u Topčideru, gde je presuđeno i Draži, nije precizirano šta je slušano na radiju, a očigledno i nije bilo potrebno! Sve je protumačeno kao antidržavno delovanje! U presudi se napominje i da je Joksimović to radio i na drugim mestima, ali bez pominjanja gde! Ovakvi dodaci doživeli su vrhunac u delu koji govori o “starom cilindru” (događaj sa jedne slave) i kako su ga stavljali na glavu misleći da će, tako je bar zaključio sud, postati ministri ili premijeri! Iako sam sud kaže da se tako ne postaje ministar, odnosno premijer to su po zaključku iz presude bila njihova nastojanja i želje! Bez obzira što su iskazi dati u policiji, a opovrgnuti na sudu ne mogu koristiti, tužilaštvo nalazi svedoke. Čak ni njihovi nepovezani i nedosledni iskazi nisu bili dovoljni sudu da odustane od ove smešne optužnice, naprotiv. Umesto toga sud je našao “rešenje” i povezao nepovezane delove iskaza različitih svedoka. Sud je svoju odluku obrazložio ovim rečima: “Odstupanje u iskazima svedoka na glavnom pretresu od onih datih u prethodnom postupku, po nahođenju suda, došla su delom usled želje svedoka da donekle ublaže krivicu optuženih, a delom usled toga što su svedoci, dajući iskaze u prethodnom postupku, bili bliži događaju. Tako je u njihovom pamćanju tada bilo zadržano više dokaza, nego kad su ispitivani na glavnom pretresu, što je sasvim razumljivo, jer se vremenom izvesni detalji gube iz sećanja, dok u sećanju ostaje suština stvari”. Ukratko zaboravni su, ali nema veze. Već gore pomenuti svedok Nikola Nikolić je u svoju izjavu dodao i “...da će se stanje promeni i popraviti kada sazru trešnje i grožđe”, a kako to nije bilo dovoljno Nikolić na pretresu dodaje “jer će tada ići u Vranje da ih jedu”. U presudi, s druge strane, sud navodi da su sva svedočenja priče za decu i dalje se pita “Zar se može pretpostaviti da će se optuženi Joksimović radovati što je naša zemlja dobila zajam i što se time još više utvrđuje, kada na pretresu sam Joksimović kaže da je on najlojalniji protivnik komunizma”.

  Upravo tih dana kada je presuda doneta počela i distribucija pomoći iz Amerike, čuvena “Trumanova jaja”, a jedini se takvoj pomoći nisu radovali pristalice - informbiroa.
  Na kraju ove farse prepune kontroverznih i nategnutih “činjenica”, u kojoj se kao i kod generala Mihajlovića unapred znao kraj, dr Dragić Joksimović je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri godine sa prinudnim radom i gubitkom građanskih prava, odlikovanja i penzije u roku od godinu dana! Posle osude Joksimović je prvo iz beogradskog premešten u zatvor u Beloj Crkvi, a zatim u Požarevac, potom i u Sremsku Mitrovicu gde je umro 1. avgusta 1951. godine. U Mitrovačkoj kaznionici robijao je u zloglasnoj ćeliji broj osam, gde je umesto 12, koliki joj je bio kapacitet, bilo 124 “živa leša”. U takvoj situaciji, kako kažu spisi, skončao je posle 775 paklenih dana. Čitavih 290 pre isteka kazne. Prema nekim saznanjima umro je od angine pektoris nastale kao posledice mučenja.

  Ovaj veliki advokat prvobitno je sahranjen na zatvorskom groblju, dok mu ne istekne kazna, a tek kada je sve “odležao” dozvoljeno je porodici da preuzme telo pokojnika i da ga pod velom tajne uz najbliže rođake, udovice i dvoje rođaka, sahrane u porodičnu grobnicu u rodnom selu Bačina kod Varvarina. Život je dao za pravdu!
  Poslednji put ažurirao/la Koča : 12.07.2009. u 20:12

 3. #3
  Veoma poznat Koča (avatar)
  Učlanjen
  26.05.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd batac, gde opasnost vreba...
  Poruke
  12.380
  Reputaciona moć
  177

  Podrazumevano Re: DRAGIĆ JOKSIMOVIĆ - branilac generala Dragoljuba '' Draze'' Mihailovica

  Pravi junak filma

  Bozidar Zecevic:

  "Draža je bio slomljen čovek. On je jedva preživeo tifus, mučen je na razne načine, vidi se njegova podbulost, bezvoljnost. Slomljen je fizički, ali i psihički. On je napušten od svih - od kralja, od žene, dece, svojih komandanata. Svi koji su mogli da ga izdaju, izdali su ga. I onda se odjednom pojavio advokat Dragić Joksimović, koji ga je trgnuo. Koji je promenio istoriju Srbije. I zato pravi junak mog filma nije Draža već Dragić Joksimović," govori Zečević.

  'Generale, neće vas pustiti. Sada će ubiti i mene i vas. Šta god da uradite, ubiće vas. Možete samo časno da umrete, da odbranite svoju vojničku zakletvu i reč', rekao je Joksimović negde na pola suđenja, koje je trajalo od 10. juna do 15. jula. Od tog trenutka Draža je počeo svoju odbranu. I to će se jasno videti na snimcima.


  "Joksimović je bio neukaljana politička figura Demokratske stranke. On je odbijao da brani Dražu, dok ga on sam nije zamolio. Na kraju je održao taj veliki govor, koji zaslužuje da bude u svim udžbenicima. U tom govoru nalazi se sva ljudska drama, zbog koje je Tito dan kasnije javno tražio odmazdu. Uhapsili su ga jer je na nekoj slavi slušao Radio London i ubili ga u zatvoru. Ali ni tu nije bio kraj, ostavili su ga u dvorištu zatvora da „odleži kaznu", a na kraju i pohapsili ljude koji su mu došli na pogreb posle dve godine. Taj čovek je moj heroj, jer na neki način njegova sudbina prati i mene od kad sam se uključio u ovaj projekat. Ali znam koliko je važan i znam da ću da ga završim. Mogu samo da me ubiju. Kao Joksimovića i Dražu,"

  __________________________________________________ ________________________


  U holivudskoj produkciji Raše Draškovića (dobitnika četiri Emija) Božidar Zečević upravo završava poslednje kadrove igrano-dokumentarnog filma o Draži Mihailoviću.

  Priču treba ispričati.

  "Oduševljen sam „Suđenjem stoleća", zato što je to jedinstven projekat. Kroz prizmu ove sudske drame može se sagledati istorija. Dramatična je, napeta, ali pre svega istinita.

  Ali... najveće dostignuće su, ipak, posle toliko godina spojeni ton i zvuk, kao neoboriv dokaz koliko se svih ovih godina proces stoleća brutalno falsifikovao. Kada se film bude prikazao na malim ekranima, čitava Srbija prvi put će moći da čuje Dražu, da čuje Minića, da čuje žamor publike, njihova psovanja, urlike. Sve deluje arhaično, njihovi glasovi, njihovi čudni akcenti. Ali, baš kao što piše „Tajms", u sudnici je grobna tišina dok Draža iznosi završnu reč. Sudije gledaju u pod. Svi osim Minića. Draža Mihailović govori poslednji put:

  "Našao sam se u vrtlogu događaja i smernica... Ostao sam ipak samo vojnik. Ubeđen da narod treba da da svoju reč na kraju. Ubeđen sam bio da sam na pravom putu i pozivao novinare celog sveta i tražio misiju Crvene armije. Sudbina je bila nemilosrdna prema meni, kad me je bacila u ovakav vihor, najteži mogući koji može jednoga čoveka snaći. Mnogo sam hteo, mnogo započeo, ali vihor svetski odneo je mene i moj rad".


  ___________________________________

  .........To je šokantan papir koji pokazuje da se rat mogao završiti devet meseci ranije. To je 800.000 vojnika koji je trebalo da se predaju, kako je Mekdauel tražio, „savezničkom komandantu na ovom terenu Draži Mihailoviću".


  Ovaj dokument je važan i za eventualnu rehabilitaciju Mihailovića, jer je na suđenju kao ključni argument njegove saradnje s Nemcima navođen navodni sastanak sa Rudolfom Štrekerom u Pranjanima.


  'General Mihailović nije nikako želeo ma kakav dodir s Nemcima, ali je na moje navaljivanje pristao da Štreker dođe', navodi Mekdauel, koji je o nemačkoj ponudi da se predaju Amerikancima, pre nego što Rusi uđu iz Bugarske i Rumunije, obavestio centralu u Kazerti, Kairu i Vašingtonu.


  "Koliko je sve bilo blizu, svedoči podatak da je komanda iz Kazerte ponudila 600 padobranaca kako bi pomogli Mihailovića da preuzme nemački ratni materijal. Dakle rat je mogao da se završi devet meseci ranije, baš kao 1918, kada je probijen Solunski front, a Jugoslaviju bi preuzela Amerika i pobednička vojska generala Mihailovića. Sve je to sprečio Čerčil, koji je zahtevao da se prekinu pregovori i da se Mekdauel izvede pred vojni sud zbog prekoračenja ovlašćenja. Zahtevao je da se pregovori nastave zajedno s Rusima i Englezima, što su Nemci odbili i nastavili da se biju narednih devet meseci," priča Zečević.


  On zato tvrdi da će film oboriti i ključnu tačku optužnice protiv generala Mihailovića, jer više nema nijednog dokaza o Dražinoj navodnoj saradnji s Nemcima.

  __________________________________________________ ________________________
  Poslednji put ažurirao/la Koča : 13.07.2009. u 04:08

 4. #4
  Veoma poznat Koča (avatar)
  Učlanjen
  26.05.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd batac, gde opasnost vreba...
  Poruke
  12.380
  Reputaciona moć
  177

  Podrazumevano Re: DRAGIĆ JOKSIMOVIĆ - branilac generala Dragoljuba '' Draze'' Mihailovica

  Gorski car srpskog naroda
  Iz završne reči branioca Dragića Joksimovića, 15. jula 1946:  ...Svih sedam dokumenata koje sam ovde citirao objavio je „Službeni list" ove zemlje od 9. marta 1945. i predstavljaju nepobitne i nesumjnive dokaze da je jugoslovenska Kraljevska vlada u Londonu sve do 7. marta 1945. godine bila jedina legalna i od saveznika jedina priznata vlada Jugoslavije. Od 17. aprila 1941. godine do 5. avgusta 1944. godine Dragoljub Mihailović bio je njen ovlašćeni ministar i organ u Srbiji. Sve što je optuženi Mihailović radio i uradio za vreme okupacije, radio je po naredbama i uputstvima ove vlade, a sve što je radila i uradila ta vlada, mogla je raditi i uraditi sa znanjem i odobrenjem naših zapadnih saveznika. Jugoslovenska vojska u otadžbini, kojom je Mihailović do kraja rata komandovao, bila je legalna vojska ove vlade, a sa pravne tačke gledišta partizanska organizacija imala se smatrati kao - ilegalna organizacija...


  ...Nameće se pitanje da li se stav optuženog Mihailovića prema NOP može nazvati izdajom? Ja bih mogao da se složim sa optužnicom da je skroz pogrešno i neopravdano mišljenje nemačko-fašističkog napadača kada je narodnooslobodilački pokret Jugoslavije okvalifikovan kao obična pobunjenička banda...

  (negodovanje u sali)

  ...Akcija Mihailovića bila je uperena na kršenje i lomljenje jedne protivničke organizacije čiji su ciljevi, prema njegovom mišljenju, bili ne samo štetni, nego i opasni za postojeće društveno stanje koje je on želeo održati...

  ...Osim toga, treba da se zna i da ovde ostane zabeleženo: glavni cilj generala Mihailovića je bio sačuvati Srbiju...

  ...Neustrašivi borac i čovečni zaštitnik - to je pravi lik njegov za sve vreme. Bilo to kome krivo danas ili ne, general Mihailović je suvereno gospodario selima, dolinama i planinama Srbije i zaista je bio gorski car srpskog naroda!

  (psovke, urlanja, ciča u sali)


  Josip Broz Tito, protiv branioca Joksimovića, na Cetinju, 16. jula 1946:


  ...Evo, na primer, branilac na procesu optuženog Draže Mihailovića, koji je, čini mi se, član Demokratske partije, pogledajte njegovo mišljenje, njegovu ideologiju...

  ...Branili su Dražu i drugi, ali on ga nije branio sa pravilnog stanovišta. Iz njegove odbrane izdaje izbija neodoljiva mržnja prema narodu. Branio ga je sa duboko nenarodnog stanovišta. Draža je, kaže taj takozvani branilac, imao pravo, jer je postojala takozvana zakonita vlada u Londonu...

  ...To je ideologija ne samo branioca Joksimovića, nego i drugih Joksimovića, koji se kriju pod demokratskim plaštom. Kad danas vidimo da se oni ne žacaju da o toj izdaji govore kao o nečem zakonitom, onda nam je isto tako jasno i nešto drugo: da mi ne možemo imati samilosti prema takvim ljudima!
  Poslednji put ažurirao/la Koča : 12.07.2009. u 20:52

 5. #5
  Veoma poznat Koča (avatar)
  Učlanjen
  26.05.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd batac, gde opasnost vreba...
  Poruke
  12.380
  Reputaciona moć
  177

  Podrazumevano Re: DRAGIĆ JOKSIMOVIĆ - branilac generala Dragoljuba '' Draze'' Mihailovica

  VOJIN JOKSIMOVIĆ
  Deda za primer Srbima


  Jedan od retkih rođaka advokata Dragića Joksimovića je Vojin Joksimović - ugledni Srbin, nuklearni fizičar, koji radi i živi u SAD. Karijeru je započeo u Nuklearnom institutu “Vinča”, a nastavio je u Engleskoj, gde je 1965. emigrirao i doktorirao. Potom odlazi u SAD gde radi na sigurnosti američkih nuklearnih elektrana. O svom deda-stricu Dragiću i njegovoj supruzi Zori sa ponosom govori:
  - Moj otac i ja povremeno smo posećivali njegovu udovicu Zoru, koja je isto bila požrtvovana osoba i primerna supruga. Poznato mi je koliko je ona patila jer je morala da čeka više od dve godine da dobije njegove posmrtne ostatke koji su preneti na Novo groblje gde mu je podignut spomenik. Sahrana je bila tajna. Slava mu. Oduševljen sam da je nedavno rehabilitovan. On treba da služi kao jedinstven primer da se Srbi kao nacija ne mogu potlačiti – u jednom dahu za “Reviju 92” kaže Vojin Joksimović!

  __________________________


  - Sinovac Dragića Joksimovića, Vojin Joksimović, takođe živopisna ličnost,
  doktor atomske fizike, istaknuti atomski inženjer u Vinči, bivši predsednik
  Kongresa srpskog jedinstva u SAD, potvrdio je saznanja da je Dragić ubijen u
  zatvoru; umro je od posledica napada angine pektoris koji je izazvan mučenjem -
  kaže Zečević - Pronašao sam i čoveka kojem je Dragić preminuo na rukama, i
  saznao da Joksimović dve godine nije mogao da izađe ni iz zatvorskog groba u
  Mitrovici: Tito je zabranio njegovoj supruzi da mu premesti zemne ostatke dok
  ne isteknu još dve godine do odsluženja kazne, a i tada je morala da ga pokopa
  u najvećoj tajnosti! Svedoci su potvrdili da je Dragić bio svestan kako će
  završiti, ali je uprkos tome dao odbranu koja je ušla u anale kao jedna od
  klasičnih odbrana slobode.

 6. #6
  Elita Halix (avatar)
  Učlanjen
  19.09.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Na sedmom spratu...
  Poruke
  16.114
  Reputaciona moć
  359

  Podrazumevano Re: DRAGIĆ JOKSIMOVIĆ - branilac generala Dragoljuba '' Draze'' Mihailovica

  Koca sam sebi postavlja pitanja i sam sebi odgovara.Tako da nije potrebno da komentarisemo temu...

 7. #7
  Iskusan
  Učlanjen
  02.05.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Arlington Road
  Poruke
  6.477
  Tekstova u blogu
  8
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: DRAGIĆ JOKSIMOVIĆ - branilac generala Dragoljuba '' Draze'' Mihailovica

  Bravo Koco, odlicna tema kao i obicno !

 8. #8
  Veoma poznat Koča (avatar)
  Učlanjen
  26.05.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd batac, gde opasnost vreba...
  Poruke
  12.380
  Reputaciona moć
  177

  Podrazumevano Re: DRAGIĆ JOKSIMOVIĆ - branilac generala Dragoljuba '' Draze'' Mihailovica

  Hvala brate, ovaj veliki covek i istinski junak ne sme biti zaboravljen, tj. o njemu treba da se cuje. Svesno je zrtvovao svoj zivot za pravdu i svoj poziv.

  'Generale, neće vas pustiti. Sada će ubiti i mene i vas. Šta god da uradite, ubiće vas. Možete samo časno da umrete, da odbranite svoju vojničku zakletvu i reč',

  Ovu temu sam takodje otvorio kao uvod u ono sto nas ocekuje, senzacionalni dokumentarni film ''Sudjenje stoleca'', koji ce oboriti decenijske komunjarske falsifikate, a njihovi preziveli tvorci, i ''potomci'' pozelece da su nojevi...

  Svima je jasno da danas, za rehabilitaciju Draze, nije potrebno nista vise do odbrana Dragica Joksimovica iz 46. na staljinistickom procesu u Beogradu...
  Poslednji put ažurirao/la Koča : 13.07.2009. u 17:14

 9. #9
  Ističe se
  Učlanjen
  13.09.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.204
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: DRAGIĆ JOKSIMOVIĆ - branilac generala Dragoljuba '' Draze'' Mihailovica


 10. #10
  Ističe se
  Učlanjen
  13.09.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.204
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: DRAGIĆ JOKSIMOVIĆ - branilac generala Dragoljuba '' Draze'' Mihailovica


 11. #11
  Iskusan
  Učlanjen
  02.05.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Arlington Road
  Poruke
  6.477
  Tekstova u blogu
  8
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: DRAGIĆ JOKSIMOVIĆ - branilac generala Dragoljuba '' Draze'' Mihailovica

  Citat Original postavio kiseli1 Pogledaj poruku
  sta ti citas kiseli "komunist iz 1946" kiseli nema vise tita i komunizma, sve je to na djubretu istoriju.
  Dragic Joksimovic je bio jedan od najboljih srpskih advokata !

 12. #12
  Ističe se
  Učlanjen
  13.09.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.204
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: DRAGIĆ JOKSIMOVIĆ - branilac generala Dragoljuba '' Draze'' Mihailovica

  sta ti citas kiseli "komunist iz 1946" kiseli nema vise tita i komunizma, sve je to na djubretu istoriju.
  Dragic Joksimovic je bio jedan od najboljih srpskih advokata !
  vidljivo. zato je sa puno uspeha odbranio drazu, i ovaj dobio smrtnu kaznu. res ipsa loquitur, sto bi rekao nas narod. svi skrivaju transkript sudjenja, d ane bi izaslo na videlo, sta je baljezgao i kako je branio klijenta. nije bio u stanju cak ni da sledi legalnu proceduru. bio je advokat za menicno pravo, nije imao pojam o krivicnom pravu, niti je ikada branio nekoga na sudu. inace , on nije dodeljen od suda mihailovicu, nego ga je DM izabrao. njega i nikolu djonovica

 13. #13
  Veoma poznat Koča (avatar)
  Učlanjen
  26.05.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd batac, gde opasnost vreba...
  Poruke
  12.380
  Reputaciona moć
  177

  Podrazumevano Re: DRAGIĆ JOKSIMOVIĆ - branilac generala Dragoljuba '' Draze'' Mihailovica

  nista vredno nekog ozbiljnog komentara...glupost, laz, glupost, laz, i tako u krug, na sta smo navikli...

  vidim da osim dva listica, (koja i sama govore o staljinistickom procesu) nisi uspeo da iskopas nista iz istrulele komunjarske propagande...

  Kao sto rekoh tema je otvorena kao u vod u ono sto nas ocekuje na jesen, SUDJENJE STOLECA - PROCES DRAZI MIHAILOVICU, i da se cuje o ovom velikom coveku, istinskom junaku koji je morao da plati glavom, samo zato sto je casno radio svoj posao...

  'Generale, neće vas pustiti. Sada će ubiti i mene i vas. Šta god da uradite, ubiće vas. Možete samo časno da umrete, da odbranite svoju vojničku zakletvu i reč',
  Poslednji put ažurirao/la Koča : 14.07.2009. u 16:14

 14. #14
  Ističe se
  Učlanjen
  13.09.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.204
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: DRAGIĆ JOKSIMOVIĆ - branilac generala Dragoljuba '' Draze'' Mihailovica

  nista vredno nekog ozbiljnog komentara...glupost, laz, glupost, laz, i tako u krug, na sta smo navikli...
  vi...? a tko ste vi?
  po tebi joksimovic je bio clan parlamenta DFJ. to si napisao. DFJ nije imala parlament, imala je samo vladu. a joksimovic nije bi deo nikakve vlade.
  drugo ti tvrdis da je joksimovic po sluzbenoj duznosti advokat mihailovica, sto istorijski ne stoji, jer je mihailovic sam izabrao dva advokata
  trece , da li ja treba da ti citiram novinara magazina time, da ti dokazem da lazes ?
  Monday, Jul. 22, 1946
  YUGOSLAVIA: The Gale of the
  World
  Darkness crept into the huge courtroom as the toneless voice (which once sang resonantly in the Serbian
  mountains) droned on & on. For the first time in six weeks the crowd of a thousand spectators ceased their
  hissing. They listened intently to Draja Mihailovich's last defense. He spoke with calm and sincerity, as if he
  knew that history would heed him even though Communist Tito's court would not.
  Nothing that Mihailovich could say would wipe out abundant evidence that some of his Chetnik troops
  collaborated with the Germans. His tale was of how and why they came to do so, the tale of a victim and a
  failure,
  but not that of a traitor. He said:
  "England & I." "I loathed and hated the Germans, forbade Nazi meetings and strove to rouse and train our
  youth for the fight I knew must come. . . . When war came and our front broke, I was left with a
  broken-spirited people and with a legacy of rottenness of two decades. I went into the forest and told the
  people to hide their weapons. ... At that time only England and I were still in the war. . . .
  "I had three meetings with Marshal Tito, to which I went sincerely . . . but unfortunately we spent our time
  in mutual accusations. . . . Then Captain Hudson arrived from Britain with a message that I was not to
  transform the struggle into a fight for the Soviet Union. . . .
  "My 5,000 men were nothing against five German divisions. I told the London Government but received no
  instructions. So I went to see the Germans myself. ... I refused to drink wine with them, and there was no
  agreement. . . . Very soon afterwards they attacked my headquarters and killed many of us. ... Once they
  passed within a few yards of me, but I was covered with leaves. . . ."
  It was pitch dark when Mihailovich laid down his notes and wound up his four hour plea. "I wanted nothing
  for myself. The French revolution gave the world the rights of man and the Russian revolution also gave us
  something new, but I did not want to start today where they had started in 1917. I never wanted the old
  Yugoslavia. ... I was caught in a whirlpool of events. . . . Believing that the world would take the course of the
  Russian revolution I was caught by the [policy of] the Western democracies. They [the democracies] are for our
  peoples' good, and so are the Russians.
  "I had against me a competitive organization, the Communist Party, which seeks its aims without compromise. . .
  . I believed I was on the right road. . . .
  But fate was merciless to me when it threw me into this maelstrom."
  Then Mihailovich spoke his epitaph: "I wanted much, I started much, but the gale of the world carried away me
  and my work. . . ."
  Five days later the court sentenced (but did not silence) Draja Mihailovich: "To be shot by a firing squad."
  Find this article at:
  http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,888231,00.html
  cetvrto, podaci o macdowellu su pristupacni nema govora o nikakvom predavanju mihailovicu. nemacka trazi da se povuce na liniju sava-dunav i da njene trupe budu upotrebljene u borbi protiv rusa
  peto, , sta rece 800 hiljada nemaca, i oni bi poslali 600 padobranaca , da skupljaju nemacki materijal. padobranci se salju da glume intendaturu? zato su cetnici izgubili rat jer su imali glupog vola na celu. a o broju nemaca, sta da ti kazem. ako su racunali krave i svinjue za hranu , ond aje bilo 800 hiljada
  sesto, kada si poceo da pricas o ovoj komediji "proces stoljeca" , sto je proces malom kolaboratoru, kojem istorija nije dala ni spomena, sada , najednom , joksimovic postaje heroj tog sudjenja.. zasto ? nemas materijala da izvuces drazu, pa moras necim ispuniti vreme? strucnjak za menicno pravo, radio u banci, nedicev poznanik
  Poslednji put ažurirao/la kiseli1 : 14.07.2009. u 16:18

 15. #15
  Veoma poznat Koča (avatar)
  Učlanjen
  26.05.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd batac, gde opasnost vreba...
  Poruke
  12.380
  Reputaciona moć
  177

  Podrazumevano Re: DRAGIĆ JOKSIMOVIĆ - branilac generala Dragoljuba '' Draze'' Mihailovica

  laz, gluposti, laz, gluposti, i tako u krug...na sta smo svi na forumu navikli...

  Ali tema ce ziveti bar do jeseni......neces uspeti u nameri da se jos jedna zakljuca

  U iscekivanju senzacionalnog dokumentarnog filma na kanalu History, ''Sudjenje stoleca'', kada komunjarski falsifikati i zauvek odlaze na smetiliste....
  Poslednji put ažurirao/la Koča : 14.07.2009. u 16:28

 16. #16
  Iskusan
  Učlanjen
  02.05.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Arlington Road
  Poruke
  6.477
  Tekstova u blogu
  8
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: DRAGIĆ JOKSIMOVIĆ - branilac generala Dragoljuba '' Draze'' Mihailovica

  Citat Original postavio kiseli1 Pogledaj poruku
  vidljivo. zato je sa puno uspeha odbranio drazu, i ovaj dobio smrtnu kaznu. res ipsa loquitur, sto bi rekao nas narod. svi skrivaju transkript sudjenja, d ane bi izaslo na videlo, sta je baljezgao i kako je branio klijenta. nije bio u stanju cak ni da sledi legalnu proceduru. bio je advokat za menicno pravo, nije imao pojam o krivicnom pravu, niti je ikada branio nekoga na sudu. inace , on nije dodeljen od suda mihailovicu, nego ga je DM izabrao. njega i nikolu djonovica
  Draza su komunisti osudili na smrt vec pre sudjenja. A posto je poznato da kiseli nema pojma istoriju (zna samo titovu istoriju) Dragicu nije bilo na sudjenju dozvoljeno da postavlja pitanja Draza, koliko je sudjenje bilo fer i objektivno.
  Koliko je Cetnika i njihovih clanova porodice poubijala komunisitcka vlast posle rata bez ikakvog sudjenja ? kiseli i njegovi partizani.

 17. #17
  Veoma poznat Koča (avatar)
  Učlanjen
  26.05.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd batac, gde opasnost vreba...
  Poruke
  12.380
  Reputaciona moć
  177

  Podrazumevano Re: DRAGIĆ JOKSIMOVIĆ - branilac generala Dragoljuba '' Draze'' Mihailovica

  Odgovor na tvoje pitanje je ovde...

  http://forum.krstarica.com/showthread.php?t=290743

  to je ona tema koju komunjare izbegavaju, u nadi da ce nestati sa prve stranice ili biti zakljucana, jer na nju nemaju sta da beknu ali time samo opravdavaju i podrzavaju nebrojene zlocine komunista u toku, po zavrsetku i posle rata, na celu sa jednim od 10 najmasovnijih ubica u 20.veku...

  __________________________

  Jos jedan Drazin branilac koji je platio glavom zato sto je casno obavljao svoj posao, sto je naravno podrazumevalo sprdanje sa plitkim i povrsnim komunjraskim falsifikatima i lazima...

  Slava mu...

  U PONEDELJAK REHABILITOVAN ADVOKAT SUBOTIĆ, JEDAN OD DRAŽINIH BRANILACA
  SLOBODAN POSLE TRI I PO DECENIJE


  OKRUŽNI sud u Beogradu rehabilitovao je u ponedeljak advokata Slobodana Subotića koji je branio grupu Draže Mihailovića.
  Subotić je uhapšen 1972. godine, zato što je u Skupštini ondašnje Jugoslavije govorio protiv Ustava iz 1974. godine, tvrdeći da će doći do raspada Srbije, i zbog toga što je branio navode knjige „Krajina i Krajišnici“ u kojoj se govorilo o teškom položaju Srba u Bosni.
  Po povratku iz Skupštine, u advokatskoj kancelariji ga je sačekala policija.
  - Rekli su da su navodno našli letke neprijateljske sadržine u njegovoj kancelariji - kaže za „Novosti“ Subotićev unuk Slobodan Homen, državnog sekretara u Ministarstvu pravde.
  - Svedoci su potvrdili da su vrata na kancelariji bila obijena, a da je pretres obavljen tako što je policija otišla pravo ka njegovom stolu.
  Uprkos tome što je zahtev za njegovo puštanje onda potpisalo preko 300 advokata kojima se pridružila i međunarodna advokatska komora, Slobodan Subotić je osuđen na 14 meseci zatvora. Ubrzo po izlasku je preminuo. (E. R.)

 18. #18
  Ističe se
  Učlanjen
  13.09.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.204
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: DRAGIĆ JOKSIMOVIĆ - branilac generala Dragoljuba '' Draze'' Mihailovica

  Citat Original postavio Arlington Road Pogledaj poruku
  Draza su komunisti osudili na smrt vec pre sudjenja. A posto je poznato da kiseli nema pojma istoriju (zna samo titovu istoriju) Dragicu nije bilo na sudjenju dozvoljeno da postavlja pitanja Draza, koliko je sudjenje bilo fer i objektivno.
  Koliko je Cetnika i njihovih clanova porodice poubijala komunisitcka vlast posle rata bez ikakvog sudjenja ? kiseli i njegovi partizani.
  ti si bas siguran da nije imao pravo i mogucnosti da mu postavlja pitanja. sta to ti je mama pricala? zasto ne stavis transkript sudjenja. vise od 100 stranih novinara je bilo tamo.. samo cetnicki neuspeli abortusi tvrde takve gluposti

 19. #19
  Ističe se
  Učlanjen
  13.09.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.204
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: DRAGIĆ JOKSIMOVIĆ - branilac generala Dragoljuba '' Draze'' Mihailovica

  to je ona tema koju komunjare izbegavaju, u nadi da ce nestati sa prve stranice ili biti zakljucana, jer na nju nemaju sta da beknu ali time samo opravdavaju i podrzavaju nebrojene zlocine komunista u toku, po zavrsetku i posle rata, na celu sa jednim od 10 najmasovnijih ubica u 20.veku...
  komunista vise nema, pa nemaju sta da kazu. mozes mirno dadavati nule za srbijansku upotrebu

 20. #20
  Iskusan
  Učlanjen
  02.05.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Arlington Road
  Poruke
  6.477
  Tekstova u blogu
  8
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: DRAGIĆ JOKSIMOVIĆ - branilac generala Dragoljuba '' Draze'' Mihailovica

  Citat Original postavio kiseli1 Pogledaj poruku
  komunista vise nema, pa nemaju sta da kazu. mozes mirno dadavati nule za srbijansku upotrebu
  kako nema komunjara ? ti si kiseli glavni ovde sa tvojom radio slobodna titoslavija

 21. #21
  Veoma poznat Koča (avatar)
  Učlanjen
  26.05.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd batac, gde opasnost vreba...
  Poruke
  12.380
  Reputaciona moć
  177

  Podrazumevano Re: DRAGIĆ JOKSIMOVIĆ - branilac generala Dragoljuba '' Draze'' Mihailovica

  transkript sudjenja

  cekamo jesen...a onda nojevi, smetiliste...

 22. #22
  Veoma poznat Koča (avatar)
  Učlanjen
  26.05.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd batac, gde opasnost vreba...
  Poruke
  12.380
  Reputaciona moć
  177

  Podrazumevano Re: DRAGIĆ JOKSIMOVIĆ - branilac generala Dragoljuba '' Draze'' Mihailovica

  Parastos generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću davaće se u nedelju 19.7.2009 god. sa početkom u 11 časova u Vazesenskoj crkvi u Beogradu (crkva preko puta Beograđanke).
  Pozivamo sve poštovaoce lika i dela generala Mihailovića da nam se pridruže na parastosu.

  Službu će vršiti sveštenici SPC, a organizatori parastosa su:

  PRIPADNICI JUGOSLOVENSKE VOJSKE U OTADZBINI 1941-1945GOD
  SRPSKA LIBERALNA STRANKA


  ____________________

  Ravnogorski pokret vas poziva da svojim prisustvom uveličate Pomen i parastos besmrtnom đeneralu Dragoljubu Draži Mihailoviću, koji će se održati na dan Svetog Andreja Kritskog 17 jula 2009 leta Gospodnjeg :

  Centralni parastos besmrtnom đeneralu Dragoljubu Draži Mihailoviću,Saborna crkva u Beogradu sa početkom u 11 sati, Bogosluženju i pomenu prisustvovaće porodica Mihailović,g.Kosta Čavoški i dr.

  Crkva Svetog Cara Konstantina i carice Jelene u Ivanjici, sa početkom u 8 i 30 časova;

  Ravnogorska crkva brvnara u selu Pajazitovu kod Kragujevcu sa početkom u 11 sati;
  parastos đeneralu Draži u Svetinikolskoj crkvi u Nišu sa početkom u 17 sati;
  parastos đeneralu Draži u crkvi Svete Petke u Šapcu

  Bratski se zahvaljujemo unapred Ravnogorski pokret.
  Poslednji put ažurirao/la Koča : 14.07.2009. u 17:15

 23. #23
  Veoma poznat Koča (avatar)
  Učlanjen
  26.05.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd batac, gde opasnost vreba...
  Poruke
  12.380
  Reputaciona moć
  177

  Podrazumevano Re: DRAGIĆ JOKSIMOVIĆ - branilac generala Dragoljuba '' Draze'' Mihailovica

  Часни живот др Драгића Јоксимовића - Сава Стамболић September 11, 2011

  2011. навршиће се 60 година откако је у ћелији у Сремској Митровици, под тешким теретом свога времена, преминуо један велики човек. Откад се угасио један хонестум вите, један частан живот!

  Те 1951. у затвору умире Др Драгић Јоксимовић. Огромна већина вас сигуран сам никада није чула за овог човека. Он је драге колеге, био нама близак по много чему. Био је правник, пре Другог светског рата један од најбољих студената београдског Правног факултета, који се нарочито истицао по својој говорничкој вештини, a касније је постао врстан адвокат. Али зашто, би такав човек, сигурно се питате, свој живот завршио у тамници? Како ли је скренуо са тог сјајног пута на којем је био? Е видите није он скренуо, већ је велики део света у та времена ступио на једну погубну странпутицу, због које и данас плаћамо данак.

  Тај свет, ти заблудели људи, гледали су како се ђенерал Драгољуб Михаиловић, први герилац у Европи и светионик борбе против нацизма, на крају рата, после победе оних које је несебично помагао, изводи пред стаљинистички суд југословенских комуниста! Они су га оптужили да је сво време тог рата радио против свог народа и помагао нацистичку окупацију, са циљем да уништи отпор који су по њиховој тврдњи једино партизани пружали.

  Драгић Јоксимовић је имао то историјско бреме, да у таквој атмосфери линча и победничке немилосрдности стане на браник Правде као генералов бранилац. Знао је врло добро против каквих сила се сврстава и налазио се пред тешким избором који ће драматично променити његов живот.

  Западни савезници су сво време рата знали тачно како је и шта радио генерал Михаиловић, као министар војни у Краљевој влади и врховни командант од савезника признате Југословенске војске у отаџбини. Знали су колико је велика и бесмислена клевета нових југословенских власти против њега. И ћутали су!.... Југославија је била у Стаљиновој сфери интереса и човек који је спасао 500 америчких пилота сигурне смрти, остављен је у утроби звери која је ликовала над својом победом!

  Суђење Дражи

  Изведен је пред суд оних који без 300.000 совјетских војника који су 44' преплавили Србију никада не би имали то морбидно задовољство да у српском престоном граду понижавају српског јунака! У судницу је ступио исцрпљен, болестан и сломљен од година у шуми, мучен и пребијан од агената ОЗНЕ! Издан од савезника и краљеве владе.

  У великој сали Пешадијског училишта, где је најодликованији српски официр пре рата подучавао питомце, сада га је чекала разуларена маса која пљује, псује и вређа при сваком његовом обраћању!

  У оптужници, поред његовог, нашла су се имена ова два наша позната лика са зидова, Слободана Јовановића и Лазара Марковића и још многих других. Оних који су заиста сарађивали са Немцима, али и оних који би такве убили да су их раније срели! Сви изједначени једино страхом који је нова власт осећала од њиховог самог постојања.

  Утученом генералу Михаиловићу борбени дух враћа његов бранилац, чији је карактер сијао у судници светлошћу праведника! Чији је глас оголео сву беду лажи коју су остали школовани правници тада хранили и заступали!

  Али адвокат Јоксимовић није марио за њих, нити за готово хиљаду људи, који су се надметали ко ће теже да га извређа и гласније да урла. Он се водио заповешћу из Друге књиге Мојсијеве, која гласи: „Не иди са множином на зло и не говори на суду поводећи се за већим бројем да се изврне Правда!“

  Како ове речи одјекују кроз време већ три и по хиљаде година! И постављају пред све људе, а нарочито правнике, тај велики и узвишени захтев да се не изврћу Правду! Да када и цео свет нешто подржава или неког прогони, а ми знамо да то није праведно, имамо дужност да станемо у одбрану Истине! Само....мало је оних, кроз читаву историју, који су дорасли оваквом захтеву који нам Господ поставља.

  Цена коју је Драгић Јоксимовић платио за своју витешку одбрану генерала Михаиловића, била је огромна. Иако му је оптужница уручена 4 дана пре суђења, иако му није дозвољено да изводи спашене америчке пилоте и није му предата сва документација која му је била потребна за одбрану, држао се лавовски у поступку, док су тужилац и суд сложно радили да га спрече да износи били шта у корист оптуженог. Прекидан је, одређивали су паузе, одузимали реч, износили фалсификована документа, али и поред свега тога истина је исијавала из сјајне завршне речи, којом је правнички беспрекорно покопао оптужницу и посрамио њене творце! Због тога, уследили су му тешки дани.

  Генерал Михаиловић је проглашен кривим 15. а стрељан 17. јула 1946. године. А муке његовог заступника тек су почињале.

  Оптужба за Јоксимовића

  Главни партијски лист „Борба“ у тексту „Одбрана издаје и клевета слободе“ назвао га је издајником, чија одбрана злочина произилази из дубоке мржње према свим народима Југославије. Најмоћнији човек у земљи, самозвани „маршал“ Тито јавно је поручио да према таквима као што је Јоксимовић нове власти не могу имати милости. Знало се драге колеге шта значи таква изјава у „новој демократској Југославији“ 46' године! Најпре му је Комисија за адвокате одузела право да се бави адвокатуром, прогласивши га недостојним тог звања. Убрзо затим, ухапшен је због „слушања страних радио програма и вођења политичких разговора“. У срамном процесу осуђен је на три године затвора, уз принудни рад и губитак грађанских права и пензије!

  То је поштоване колеге цена не устајања са множином на зло! То је захтев који Правда пред нас поставља! Да нас се сви одреку, да нас неправедно осуде и понизе!

  Умро је тај мученик дакле после три године тешке робије, јер му није пружена адекватна нега и третман као срчаном болеснику.

  У мемљивој ћелији у коју су га ставили самозвани народни хероји, скончао је један од највећих правничких умова своје генерације и истински јунак свога доба!

  Тужилац Минић, је многоструко награђен за своју срамну улогу у процесу против генерала Драже, обављао је сваку замисливу функцију у новој власти и умро у дубокој старости 2003. године, слично су прошли и остали крвници Титове Југославије. И сада се ви питате, „па где је награда праведнику?“ и мислите можда да су они боље прошли од њега.

  Да би и Драгић Јоксимовић имао дуг и хвалоспевима испуњен живот у новој држави да им се приклонио. У праву сте, заиста би имао, али по коју цену? По цену свог образа, своје части и душе! Неким људима је то мала цена да плате јер те ствари слабо вреднују, али Драгић Јоксимовић је био човек одгојен на светосавској традицији на косовском духу наших предака и стално се опомињао упозорења мајке Јевросиме, да је боље своју изгубити главу, него своју огрешити душу! а ово је наш народни песник од Христа научио, јер нам Он поручује: „Каква је корист човеку ако и цео свет задобије а душу своју изгуби“.

  Да је ово вечна истина сведоче и речи судије Ђорђевића који је председавао у Већу које је осудило генерала Михаиловића. Пред крај свог живота он је изјавио: „Ако икад дође до разградње нове Југославије, откриће се колико смо костију невиних ми судије уградиле у њене темеље, а ја умирем грешан, био сам обичан судија смрти!“

  Јасно је да ови људи нису нипошто боље прошли! Цео живот носили су мрљу и тешко бреме свог греха и игнорисања савести. Дочекали су да виде како се њихова творевина утемељена на мртвим неистомишљеницима распада у крвавој катаклизми! Све у шта су веровали и чиме су правдали свој злочин нестало је преко ноћи. Тужан је и бедан тај њихов дуги живот био!

  А адвокат Јоксимовић ће вечно бити житељ Небеске Србије! Његова награда су „Дани Драгића Јоксимовића“ који се одржавају у његовом родном месту, улице које носе његово име, па и ово моје излагање. За собом је оставио часно име и успомену на часно проживљен живот, који ће инспирисати многе будуће генерације и за који сви млади правници морају знати! Јер се никада не зна када ће поново неко од нас тражити да будемо судије смрти! Да приносимо на жртву своју професију и њену част неком обесном и тиранском систему. Ако тај дан икада не дај Боже дође, сетите се ове моје приче! Сетите се Драгића Јоксимовића и будите непоколебљиви заступници Правде и Истине! Јер ће време открити свачију срамоту и нећете моћи сакрити своју духовну беду од будућих генерација, ако издате своју професију и своју људскост!

  Онога трентука када се погледате у огледало и не будете могли да кажете себи „Ја живим частан живот!“ он више неће имати никакву вредност. Зато имајмо праве узоре и упознајмо истину, да смогнемо снаге да станемо на пут праведника ако за то дође време, јер су благословени изгнани Правде ради и њихово је Царство Небеско!  Сава Стамболић је победник на такмичењу у беседништву за студенте Правног факултета у Новом Саду


  http://www.dverisrpske.com/sr-CS/za-dveri/casni-advokat-dragic-joksimovic.php
  „Страст за истином прошлости је најбољи израз животне снаге у човеку и нарочит облик његовог поштовања самог себе“. (Иво Андрић)

 24. #24
  Veoma poznat Koča (avatar)
  Učlanjen
  26.05.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd batac, gde opasnost vreba...
  Poruke
  12.380
  Reputaciona moć
  177

  Podrazumevano Re: DRAGIĆ JOKSIMOVIĆ - branilac generala Dragoljuba '' Draze'' Mihailovica

  Tajanstvena smrt advokata Draže Mihailovića: Komunisti su se plašili i mrtvog Dragića Joksimovića

  Kad je prihvatio da brani Dražu Mihailovića, tog časa je odvažni advokat, rođen u Bačini, kod Varvarina, presudio sebi. Komunističke vlasti uhapsile su ga 16. juna 1949. godine, formalno - zbog "slušanja Radio Londona, pribavljanja materijala za opozicione političke razgovore i vica o Josipu Brozu". Osuđen je i ekspresno je upućen na težak prinudni rad u sremskomitrovačku kaznionicu. Upućen je zapravo u smrt

  Piše: Aleksandar Čotrić Datum: 24/07/2017

  Prvog avgusta navršiće se 66 godina od tajanstvene smrti, najverovatnije zatvorskog ubistva, dr Dragića Joksimovića (1893-1951), doktora pravnih nauka i jednog od najboljih srpskih advokata, poznatog po izvanrednoj odbrani generala Dragoljuba Draže Mihailovića na sudskom procesu vođenom od 10. juna do 15. jula 1946. godine. Aleksandar Čotrić, narodni poslanik SPO napisao je za list "Danas" tekst o njemu koji prenosimo u celosti.  "Joksimović je u više mandata bio poslanik u Skupštini Kraljevine Jugoslavije, a kao predstavnik demokratske opozicije u Privremenoj Skupštini Jugoslavije 1945. godine predložio je usvajanje Zakona o slobodi od straha i Zakona o pravima građana kod vojnih sudova.

  Komunisti su se plašili i mrtvog Dragića Joksimovića. Kad je umro, u sremskomitrovačkom zatvoru nisu dozvolili njegovoj supruzi da preuzme telo, s obrazloženjem "da još nije izdržao trogodišnju kaznu zatvora". Ubijen je posle provedenih 775 dana na robiji, u času kad mu je ostalo još 290 dana kazne koju je mrtav do kraja morao da "odsluži" na groblju u zatvorskom krugu. O strahu Brozove vlasti govori i to da nisu dozvolili nikome da prisustvuje sahrani ovog izuzetnog pravnika. Dvojica rođaka koji su se, ipak, ohrabrili da dođu na poslednji oproštaj takođe su završili iza rešetaka.

  Advokat Joksimović je zastupao generala Mihailovića, ali je istovremeno branio i pravdu, principe, ljudska prava i demokratske vrednosti. Branio je srpski narod, Srbiju i Jugoslaviju od jednoumlja i diktature. Njegova odbrana bila je namenjena budućnosti i pokolenjima koja tek dolaze.

  Nije se na takozvanom Beogradskog procesu sudilo samo generalu Mihailoviću, nego se sudilo demokratskoj, prozapadnoj i evropskoj Srbiji i Jugoslaviji.

  Dragić Joksimović je svojom završnom rečju koja se izučava na pravnim fakultetima u Srbiji i svetu ogolio organizatore procesa i pokazao da sud može biti pretvoren u farsu, ali da farsa nikada ne može da postane sud.

  Branio je Joksimović Mihailovića uspešnije nego što je to činio sam general, slomljen zbog propasti svoje vojske, izdaje najbližih, kao i dejstva droge meskalin. Ostao je ovaj hrabri i uporni advokat uz generala i kada su ga izdali Saveznici, kralj, neki komandanti, ostali advokati, pa i njegovo dvoje dece.

  "Generale, neće vas pustiti. Sada će ubiti i mene i vas. Šta god da uradite, ubiće vas. Možete samo časno da umrete, da odbranite svoju vojničku zakletvu i reč", rekao je Joksimović Draži negde na polovini suđenja. Od tog trenutka Draža je počeo svoju odbranu.

  Generala Mihailovića njegov advokat branio je istinom, činjenicama, dokumentima i argumentima. Joksimović je ostao uporan u zahtevima da se na suđenje dovedu američki piloti koje je Mihailović spasao, a tužilaštvo je tvrdilo da su ih četnici ubili. Tako je jedan od svedoka govorio kako su četnici ubili narednika Dejvida O' Konela, a on, ne samo da je bio živ, već je bio sekretar Udruženja spasenih američkih avijatičara koji su, zahvaljujući jedinicama JVuO, preko improvizovanog aerodroma u Pranjanima bezbedno vraćeni u svoje baze.

  Za branioca optuženog Mihailovića Joksimović je po službenoj dužnosti određen samo četiri dana uoči početka suđenja. Tužilac, sudije, kao i odabrana komunistička publika koja je glumila narod, bili su šokirani onim što im je u lice sasuo Joksimović:

  "Akcija Mihailovića bila je uperena na kršenje i lomljenje jedne protivničke organizacije čiji su ciljevi, prema njegovom mišljenju, bili ne samo štetni, nego i opasni za postojeće društveno stanje koje je on želeo održati. Osim toga, treba da se zna i da ovde ostane zabeleženo: glavni cilj generala Mihailovića je bio sačuvati Srbiju. Neustrašivi borac i čovečni zaštitnik - to je pravi lik njegov za sve vreme. Bilo to kome krivo danas ili ne, general Mihailović je suvereno gospodario selima, dolinama i planinama Srbije i zaista je bio gorski car srpskog naroda! Jugoslovenska vojska u otadžbini, kojom je Mihailović do kraja rata komandovao, bila je legalna vojska jugoslovenske vlade, a sa pravne tačke gledišta partizanska organizacija imala se smatrati kao - ilegalna organizacija."

  Kad je prihvatio da brani Dražu Mihailovića, tog časa je odvažni advokat, rođen u Bačini, kod Varvarina, presudio sebi. Komunističke vlasti uhapsile su ga 16. juna 1949. godine, formalno - zbog "slušanja Radio Londona, pribavljanja materijala za opozicione političke razgovore i vica o Josipu Brozu". Osuđen je i ekspresno je upućen na težak prinudni rad u sremskomitrovačku kaznionicu. Upućen je zapravo u smrt."

  http://www.nedeljnik.rs/nedeljnik/portalnews/tajanstvena-smrt-advokata-draze-mihailovica-komunisti-su-se-plasili-i-mrtvog-dragica-joksimovica/
  Poslednji put ažurirao/la Koča : 24.07.2017. u 21:05
  „Страст за истином прошлости је најбољи израз животне снаге у човеку и нарочит облик његовог поштовања самог себе“. (Иво Андрић)

Slične teme

 1. SPO: Pronaći grob Draže Mihailovića
  Autor odgovor0 u forumu Politika
  Odgovora: 678
  Poslednja poruka: 15.05.2009., 02:14
 2. Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 08.05.2008., 22:05
 3. Ponovo Mile Dragić
  Autor evaras u forumu Politika
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 28.11.2007., 02:57
 4. Mile Dragic
  Autor _guru_ u forumu Politika
  Odgovora: 26
  Poslednja poruka: 14.09.2005., 11:51

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •