Ko štiti mudžahedineDa je Alija Izetbegović, bivši predsjednik BiH, bio u direktnoj vezi s mudžahedinima tokom proteklog rata u BiH i da je znao za sve zločine, potvrđuje i dokumentarni film o ratnim operacijama Armije RBiH "Fars" i "Uragan", u kojem se vidi podnošenje raporta komandanata korpusa i komandanta odreda "El mudžahedin" Izetbegoviću na Paljeniku, kod Zavidovića.

Govoreći o ovom filmu, koji je juče prikazan u Banjoj Luci, Dževad Galijašević, član Ekspertskog tima za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Jugoistočne Evrope, rekao je da su u filmu prikazana razorena srpska mjesta.

- U filmu Izetbegović kaže da na taj prostor hoće da naseli Srebreničane. On je imao filozofiju da jednu nepravdu zatrpa drugom nepravdom. Na filmu je dobro vidljiv i Abu Mali, koji je bio komandant odreda "El mudžahedin" i natkapetan Armije RBiH, a posebno prijatelj Alije Izetbegovića, a može se vidjeti i Enver Šaban, koji je ubijen kod Žepča - kazao je Galijašević, te dodao da je film dostavljen Haškom tribunalu.

On je istakao da Abu Mali nije obična priča nego priča iza koje stoji vrh zapadnih zemalja.

- On je poslije rata u kontaktu s Biserom Turković. Smjestio se u Vašingtonu i bio vojni ataše stalne misije BiH, koja ne bi trebalo da ima vojnog atašea. Međutim, sada je pred nama imenovanje Turkovićeve za ministarku bezbjednosti - rekao je Galijašević.

On je naglasio da se ne procesuiraju ratni zločini učinjeni nad srpskim narodom.

- Posebno je simptomatično da se ne procesuiraju ratni zločini koje su na području BiH počinili pripadnici odreda "El mudžahedin" i da nije otklonjena aktivna prijetnja od ponavljanja tih zločina - istakao je Galijašević. Prema njegovim riječima, ne postoji nijedan razlog da se počinjeni ratni zločini ovog odreda guraju pod tepih.

- U seriji zločina ovog odreda vršeno je klanje i odsjecanje glava pripadnicima drugih vjera, uklanjanje tragova izvršenja zločina i leševa - istakao je Galijašević.

Kako je naveo, odred "El mudžahedin" predstavlja samo jednu formu u kojoj se radikalni islamizam pojavljivao u BiH i koji je, kao takav, nastavio da egzistira i u drugim formama poslije rata, u Bočinji, kao mini-islamskoj republici, te kroz određene ogranke Al Kaide, obučavanjem ljudi za terorizam.

- Nije nam jasno šta je u BiH američka politika prema ratnim zločinima. Je li to ona politika koju nam je američki potpredsjednik, Džozef Bajden, u demokratski intoniranom i afirmativnom govoru pokazao u Sarajevu ili je to politika koju danas provodi prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH, Rafi Gregorijan - upitao je Galijašević.

On je upozorio da diplomatija sastavljena od administracije OHR ruši BiH, njenu stabilnost i da sije lažne nade kod bošnjačkih političara, da ustavno uređenje zemlje može da se nametne silom.

Darko Trifunović, član Ekspertskog tima, ističe da neprocesuiranje ratnih zločina može da dovede do turbulencija.

- Postoji jedna sistematska akcija iz Sarajeva da je RS odgovorna za sve. Oni neće reći da su zločini počinjeni i nad nacionom koji se zove Srbi ili Hrvati a potenciraju samo zločine nad bošnjačkim narodom - istakao je Trifunović.

On je naveo da stranci i dalje vode kolo kad su u pitanju ratni zločini i organizovani kriminal.
Federacija u kolapsu

RS je mnogo stabilnija i ekonomski i politički od FBiH, jer ovdje nema ni rudara ni invalida na ulici, nema socijalnih nereda i socijalnih i političkih tenzija koje postoje u Federaciji, rekao je Galijašević.

- Danas postoji opšta nestabilnost regiona, pad Ive Sanadera u Hrvatskoj, pad federalnog premijera Nedžada Brankovića, nedavno hapšenje pomoćnika ministra bezbjednosti BiH, Vjekoslava Vukovića. Sve to govori da je ovaj prostor nestabilan - kaže Galijašević.

On je istakao da je Srbija danas jedini stabilan faktor na Balkanu, koji se za spasavanje vlastite teritorije bori diplomatskim sredstvima, što u istoriji nije zabilježeno.
Fond za istinu i pravdu

Nedeljko Mitrović, predsjednik Organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS, rekao je da je u pripremi formiranje fonda za humanitarno pravo u BiH, gdje će glavni medijatori biti Dževad Galijašević i Darko Trifunović.

- Nadamo se da će Galijašević i voditi taj fond, gdje ćemo mi, iz nevladinog sektora, imati jedan stručni oslonac i dobru saradnju, da bi taj fond profunkcionisao u najboljem smislu, prije svega u interesu istine i pravde na ovim prostorima - kazao je Mitrović.

http://www.enovosti.info/lat/opcija/btg_novosti/0/9718/Ko/stiti/mudzahedine