RUŽIČKA - nova i originalna igra sa kartama koja će vas ostaviti bez daha
Prikazujem rezultate 1 do 13 od 13

Tema: RUŽIČKA - nova i originalna igra sa kartama koja će vas ostaviti bez daha

 1. #1
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano RUŽIČKA - nova i originalna igra sa kartama koja će vas ostaviti bez daha

  Poslednjih 30-ak godina se bavim sakupljanjem,zapisivanjem i proučavanjem društvenih i kartaških igara,a mnogo toga sam bivao prinuđen i da menjam i prilagodim našem podneblju.Pri tome su se rodile i mnoge nove ideje,pa sam tako posatao i autor nekih igara.Međutim,postoji društvo zaljubljenika kartanja i novih i originalnih autorskih igara DAMJANICUS , čiji sam od skoro postao član pa od njih dobio i pravo da novitete objavljujem,između ostalog,i ovim putem.
  Neki vrhunac Domjanicusa je igra SubRosa,koja je plod višegodišnjeg igranja i nadgradnji,a po složenosti i mogućnostima kombinatorike mislim da prevazilazi i sam Bridž. Lično sam ispitivao po matematičkom modelu,pačak mogu tvrditi da je prilično i iznad njega.Ipak,za promociju nove igre su potrebna materijalna sredstva,pa se tako niko ne nosi mišlju da SubRosa konkuriše na svetskoj pozornici,ali po svom sadržaju to zaslužuje.U Srbiji već postoji oko 30-ak igrača,te se održavaju turniri i šampionati.
  Preteča SubRose je RUŽIČKA koju ću vam opisati ovde,a koja je lansirana kao prava opuštajuća,solidno teška i izvanredno zanimljiva igra sa kartama.Neposredno posle njenog objavljivanja,mnogi su se počeli javljati i govoriti,da je zaista fenomenalna,da je neviđena zaraza i da ne mogu ustati od stola.Ona je istovremeno i osnova već pomenute SubRose,sa amo dodatkom nekih dopunskih pravila pa se i koristi u periodu učenja iste.
  Probajte,mislim da će te uz Ružičku provesti lepe i nezaboravne trenutke.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm 2. #2
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: RUŽIČKA - nova i originalna igra sa kartama koja će vas ostaviti bez daha

  R U Ž I Č K A


  Ružička je igra za 4 igrača,od kojih du po dvoje partneri i sede,jedan na protiv drugog.
  KARTE : Koristi se skraćeni špil od 32 karte,koje su rangirane standardno: 7,8,9,10, J, Q, K i A.
  Boduju se samo Slike i to:
  Žandar, 1 bod
  Dama, 2 boda
  Kralj, 3 boda
  Kec, 4 boda
  Ukupo ima ovakvih 40 bodova.Svaki odneti krug donosi još po 1 bod,a takođe i osvojeni poslednji štih,dodatnih 5 bodova.
  U jednom deljenju su prisutna 53 boda.
  Delitelj deli po obrascu 3-2-3,tako da svako dobija po 8 karata.Prvi igra desni igrač od njega.U sledećem deljenju,on meša i deli.Izuzetak je kraj jedne i početak sledeće partije,gde si igrač na funkciji delitelja preskače,ako pripada pobedničkoj strani.
  TOK IGRE : Prvi na potezu je desni igrač od delitelja i on odigrava bilo koju kartu.
  Ostali redom igraju jaču u istoj boji „gaze“,ili istu i jaču u DŽOKER boji.Primećujete da ovde postoji tzv, Džoker-boja koja ima sličnu ulogu adutu,ali se ipak bitno razlikuje od njega.
  Pre svega,ona se igra samo po želji i ne postoji obaveza odigravanja.Da bi sa Džoker bojom nadjačao prethodno odigranu kartu,ona mora biti bar ista,ili jača od nje.Znači,ne može se „seći“ sa slabijom,kao što je to slučaj sa adutom.
  Na početku igre,Džoker-boja je uvek HERC,ali je u prvom krugu neko može i promeniti.
  Svako nadjačava predhodno odigranu kartu,u istoj boji ili u Džoker boji.
  Ko nema ili ne želi da nadjača,prosto odigrava na talon,ali pored prethodno odigrane bilo šta.To se naziva „Odbacivanje“.U tom štihu,on se više ne može boriti za njega.
  Svaki krug se mora završiti,odnosno,svako mora igrati po jednu kartu.
  Štih se može sastojati od više krugova.Naime,kada sva četvorica odigraju po jednu kartu,ponovo dolazi na red prvi igrač.Ako mu niko nije „gazio“,odnosno,njegova ostala najjača karta,prosto nosi sve četiri i igra za sledeći.
  Ako ga je nadjačao u prvom krugu samo njegov partner,štih je takođe završen i pripada partneru.
  Međutim,ako je bilo ko od protivnika „zgazio“,prvi igrač mora nastaviti sa igrom i u sledećem krugu.Započeti krug se mora završiti do kraja.Znači,svako odigrava još po jednu kartu. Tek kada nema nadjačavanja od strane protivnika,štih pripada igraču sa poslednjom odigranom kartom.
  Ko odbaci,ne može u sledećem krugu „gaziti“,pa makar i da ima jaču kartu.
  Primer jednog štiha koji je trajao čak 4 kruga:
  I igrač II igrač III igrač IV igrač
  I krug 7-pik 8-pik 8-herc(džoker) 9-herc
  II krug 10-pik 9-karo(odbacuje) A-Karo (odb.) J-pik
  III krug K-pik 8-tref Q-tref A-pik
  IV krug A-herc 10-tref K-karo 7-karo
  I štih pripada I-om igraču.On igra zatim novu kartu za novi štih,itd.
  NUĐENJE : Ovo je situacija,kada I igrač dođe na red za igru,a bilo ko od protivnika je u prethodnom krugu „gazio“.Štih nije odlučen i mora se krenuti u sledeći krug.Ako I igrač nema,ili ne želi da „gazi“,on odbacuje,ali za sada zatvoreno jednu kartu.Tek ako je jasno da se štih odigrava do kraja kruga,on je otvara i ista se smatra odigranom.U protivnom,vraća je u ruke.
  Primer: I-9 pik; II-10 pik; III-10 herc(džoker boja) i IV-9 karo(pored samo odbacuje)
  Sada su u igri I,II i III igrač,pošto je IV odbacio i ponovo ako dođe na red,samo će odbaciti.I igrač spušta jednu kartu zatvoreno.On odbacuje,ali je moguće da se II krug neće ni igrati.Ako II igrač ne želi ili nema da „gazi“,on može samo kucnuti i u konkurenciji ostaje samo III kome praktično i pripada štih.U tom slučaju,I igrač zatvorenu kartu vraća u ruke.
  Ako II zgazi,zatvorena karta se odmah otvara i tretira kao odbačena.
  Po istom principu,mogu nuditi i I i II,ako su u igri još uvek III i IV,pa se čeka njihovo rešenje.U slučaju da zgazi III,obe prethodne se otvaraju i tretiraju odbačenim.

  Na kraju II kruga,princip je isti.Posmatra se da li je štih odlučen,ili se ide dalje.

  ŠTILJENJE : Ako jedna strana odnese svih 8 krugova,kaže se da je „oštiljila“ rotivnike. Njima se ne sabiraju bodovi za krugove i zadnji štih,već im se pišu samo 40 bodova za vrednosti karata,a protivnicima kaznenih -30 bodova.
  BREJK : Kada igrači koji u tom štihu sede na II i IV mestu jedan drugog direktnog nadjačaju,a da igrač između odbaci,oni ga odmah osvajaju,bez daljeg produžetka.
  Brejk preko III igrača je jasan.Znači II igrač gazi,III odbacuje,IV gazi svog partnera i I sada ne može nastaviti igru u sledećem krugu.Štih nosi IV igrač u tom potezu.
  Brejk preko I-og igrača je u sledećoj situaciji.Ako poslednji igra IV,pa I nudi,II može nadjačati svog partnera(IV-og) pa je opet u pitanju Brejk.Sada ipak i III i IV moraju odbaciti još po jednu kartu,da bi se započeti krug završio.
  PROMENA DŽOKER.BOJE : Samo u I-om krugu igre,svako može na svom potezu pokazati Žandara i njegova boja je za to deljenje Džoker-boja.Promena se može izvršiti samo jednom u deljenju i čim to pravo neko iskoristi,njegova boja postaje konačna.Igrač ne mora biti prvi na potezu,već se promena može izvršiti i u toku poteza.Pri tome,od tog trenutka novi Džoker stupa na snagu.Onaj ko je pre toga odigrao Herca,tretira se da je gazio,ali je nadjačan,a može ponovo gaziti ,ako štih pođe i sledeći krug.
  Ako u prvom krugu neko pokaže Žandara-herc,to deljenje protiče bez Džoker boje,tzv, EGALITI.
  Igrač koji promeni Džoker-boju,preuzima obavezu da sa svojim partnerom odnese bar za 1 bod više od protivnika u tom deljenju.Znači,u standardnoj igri,to bi bio minimum 27:26,ali može biti i neki drugi broj,što će te videti u daljem toku.
  Strana koja proglasi boju dobija dodatnu nagradu od:
  +8 bodova, a upisuje se i prvo slovo boje koja je aktuelna u tom deljnju
  +20 bodova, ako je u pitanju igra bez Džoker-boje.
  U slučaju pada,strani se piše -30 bodova,a protivnicima ponovo samo njihovo ostvareno.
  OTVORENO : U bilo kom trenutku igre,igrač može spustiti svoje preostale karte,a najmanje ih mora biti 3.Od tog trenutka,njegov partner samo odigrava pasivno,a on sam mora odneti sve do kraja.Posle toga,protivnici takođe otvaraju svoje i nastavlja se otvorena igra.
  U slučaju uspeha,pobedničkoj strani se upisuje dodatnih:
  3 karte......................6 bodova
  4 karte.....................10 bodova
  5 karata...................15 bodova
  6 karata...................20 bodova
  7 karata...................25 bodova
  8 karata...................30 bodova
  Tokom dalje igre,takođe važi Brejk,pa sa ovim Otvaranjem treba biti jako oprezan. Praktično, partner ne igra,pa je mogućnost Brejka uvek otvorena.
  U slučaju pada,strana čiji je igrač otvorio karte ne dobija nikakvu kaznu,ali zato protivnicima pripadaju sve karte od trenutka otvaranja.
  Ako je otvorio neko u već započetom potezu,sve karte iz tog poteza takođe odlaze u plen protivnika.
  BODOVANJE ; Partija traje do 301 i više,a meč se igra na tri dobijene partije.
  Ako je tekući rezultat niži od -200 bodova,vrši se korekcija.Obema stranama se dodaje onoliko,kako bi pomenuta ekipaimala tačno -200.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 3. #3
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: RUŽIČKA - nova i originalna igra sa kartama koja će vas ostaviti bez daha

  Za SubRosu,odnosno Ružičku su dizajnirane i originalne karte,koje umesto standardnog sastva boja imaju RUŽU,ŠIŠARKU,DUNJU i ZELJE.
  Rangovi su podeljeni u Donji i Gornji Dom.
  Donji dom su male karte i označene su sa 1,2,3 i 4 , a Gornji Dom su velike karte,odnosno,veliko 1,2,3 i 4.
  Iako su neuporedivo praktičnije od standardnih,još uvek nije započela njihova masovna proizvodnja i prodaja,pa bi ih za sada ostavio po strani.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 4. #4
  Početnik
  Učlanjen
  07.06.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Smrdljivi Izrael
  Poruke
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: RUŽIČKA - nova i originalna igra sa kartama koja će vas ostaviti bez daha

  Interesantno.

 5. #5
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: RUŽIČKA - nova i originalna igra sa kartama koja će vas ostaviti bez daha

  Tek kada probate,uverićete se u istinitost tvrdnji,da je igra super zanmljiva.
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 6. #6
  Zainteresovan član EiPeD (avatar)
  Učlanjen
  20.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  449
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  40

  Podrazumevano Re: RUŽIČKA - nova i originalna igra sa kartama koja će vas ostaviti bez daha

  verovatno uzivo ovako ucenje je smorno

 7. #7
  Zainteresovan član NUSKMP (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Moskva
  Poruke
  474
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: RUŽIČKA - nova i originalna igra sa kartama koja će vas ostaviti bez daha

  naravno
  Neka Umre Svako Ko Mrzi Partizan!
  http://kartanje.forumotion.net/forum.htm

 8. #8
  Početnik
  Učlanjen
  20.07.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  6
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: RUŽIČKA - nova i originalna igra sa kartama koja će vas ostaviti bez daha

  ...ne mogu da sakrijem svoje oduševljenje, jer na više foruma se srećem sa laganom popularizacijom SubRose, odn. njene preteče Ružičke! Kao višegodišnji igrač ove jedinstvene igre (nakon koje Vam ostale igre nisu više potrebne) - mogu samo reći da se uloženi trud u savladavanje igre zaista višestruko isplati zbog Vas samih! Ovo je izuzetno dinamična logička igra, gde se i oni koji "znaju" i oni koji "ne znaju" - NE MOGU SAKRITI (pre ili kasnije pokazat će svoje nesvesne kvalitete, odn. razotkriti svoje neznanje koje su do tada vešto krili)...

 9. #9
  Početnik
  Učlanjen
  20.07.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  6
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: RUŽIČKA - nova i originalna igra sa kartama koja će vas ostaviti bez daha

  ...još samo da dodam - kako je igra opravdano složena (ne kako Vam se trenutno možda čini nepotrebno iskomplikovana) - spreman sam da aktivno učestvujem u Vašem savladavanju iste! PITAJTE SLOBODNO (jer kroz konkretno pitanje mogu da sagledam problem) - BIT ĆE VAM ODGOVORENO (neskromno mogu reći da sam jedan od uspešnijih igrača iz jedne žestoke konkurencije koju je teško i zamisliti)!
  Nadam se da ćemo uskoro "odmeriti snage" na nekom od turnira!

 10. #10
  Početnik
  Učlanjen
  20.07.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  6
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: RUŽIČKA - nova i originalna igra sa kartama koja će vas ostaviti bez daha

  ...ah, ah! Evo i treće poruke (formalno pravne prirode), koju u celosti posvećujem moderatorima foruma!

 11. #11
  Početnik
  Učlanjen
  20.07.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  6
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: RUŽIČKA - nova i originalna igra sa kartama koja će vas ostaviti bez daha

  ...ne mogu da sakrijem svoje oduševljenje, jer na više foruma se srećem sa laganom popularizacijom SubRose, odn. njene preteče Ružičke! Kao višegodišnji igrač ove jedinstvene igre (nakon koje Vam ostale igre nisu više potrebne) - mogu samo reći da se uloženi trud u savladavanje igre zaista višestruko isplati zbog Vas samih! Ovo je izuzetno dinamična logička igra, gde se i oni koji "znaju" i oni koji "ne znaju" - NE MOGU SAKRITI (pre ili kasnije pokazat će svoje nesvesne kvalitete, odn. razotkriti svoje neznanje koje su do tada vešto krili)...

 12. #12
  Početnik
  Učlanjen
  20.07.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  6
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: RUŽIČKA - nova i originalna igra sa kartama koja će vas ostaviti bez daha

  ...odmah na početku Vam mogu reći da je SubRosa (Ružička) - opravdano složena (nikako neopravdano iskomplicirana)! Ona sigurno nije igra samo za zabavu, jer bogatstvo izuzetno intelektualno bogatih, odn. siromašnih poteza čini to da se i o jednima i o drugima priča godinama! Sve u svemu predlog je da iskoristite ovaj kontakt sa igrom i savladate je! Više da bih Vas zainteresirao, a ne obeshrabrio reći ću i to da se "prirodno učenje" SubRose odvija u 6 faza (od kojih prve 3 čine Ružičku)! Prva od 6 faza je najvažnija i prdstavlja strukturu same igre (koja se u suštini za neku zabavnu varijantu može i "zaključiti", jer već predstavlja igru za sebe)! Nema nekog vremenskog ograničenja, koliko treba učiti pojedinu fazu (sve je naravno individualno) - primećeno je da neko brzo savladava pravila, ali i brzo postiže svoj kasniji kreativan maksimum, dok drugi opet sporo (ali izgleda temeljno) savladavaju sama pravila, ali im u kasnijoj kreativnosti nema premca! Jedno drugo naravno ne isključuje, jer čest je slučaj brzog učenja i kasnijeg zavidnog kreativnog igranja!

 13. #13
  Početnik
  Učlanjen
  20.07.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  6
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: RUŽIČKA - nova i originalna igra sa kartama koja će vas ostaviti bez daha

  ...za one koji možda sumnjaju u sebe ili u nas koji im ovim putem (pisanjem tekstova, odgovorima na nejasnoće i nedoumice) pokušavaju približiti SubRosu (Ružičku), kratko ću reći da se postupnim savladavanjem (kroz 6 faza) može dosta učiniti i to se nadam na obostrano zadovoljstvo!
  SubRosa je lagana igra - teška je samo dobrim igračima!

Slične teme

 1. koja je ovo igra ?
  Autor marko47 u forumu Video igre
  Odgovora: 5
  Poslednja poruka: 27.08.2007., 23:50
 2. Nova igra
  Autor juznivetar u forumu Video igre
  Odgovora: 4
  Poslednja poruka: 02.08.2005., 17:29
 3. ManHunt-nova igra
  Autor rookie u forumu Video igre
  Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 27.04.2004., 16:35

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •