Ex Libris je jedinstveni vid umetnosti. To je mala grafika koja se lepi na neku od prvih stranica knjige, ili na samu unutrašnjost korice i koja na neki način personalizuje tu knjigu. Može da bude uradjena u različitim tehnikama: litografija, tipografija, bakrorez...
Ex Librise su na svoje knjige lepile i lepe poznate i čuvene ličnosti, ali i oni koji su samo želeli da obeleže svoje zbirke knjiga.
Skupljanje Ex Librisa je na neki način slično filateliji, jer ljubav prema toj minijaturnoj grafici je slična ljubavi prema markicama, jer se i izrađuju sličnim tehnikama i potrebno je veliko umetničko majstorstvo (naravno ovde govorim o poštanskim markama do sredine prošlog veka).
Naravno, Ex Libris i poštanska marka imaju potpuno različit karakter, jer im je i namena potpuno različita.
Ja lično ne znam nikoga ko se ovim bavi i sakuplja tako obeležene knjige, ali bih i sam voleo da nabavim Ex Librise nekih poznatih ličnosti.
Svi oni koji su zainteresovani za ovaj redak hobi, dobrodošli su da pišu o tome. Takodje molim i sve one koji imaju Ex Librise, ili znaju nešto više o tome, da se jave na ovu temu.
Srdačan pozdrav svim kolekcionarima!